A vállalkozói kapzsiságról ...

Már a cikk elolvasása előtt biztos voltam benne, hogy nem a szokásos balfasz érvek (adó stb.), hanem a szokásos észérkedés miatt drágább Budapest egy telibevert 🥐, mint Párizsban ... ezen kellene elgondolkodni. Benzinkutak sziasztok!

Hozzászólások

Erről egy ideje beszélgetünk a barataimmal. Arra jutottunk, hogy ennek rossz vége lesz.

Azért azt majd nézd meg, hogy ezek az üzletek mennyi évig tudnak fennmaradni.  Ha a piac bármit kifizetne, csak ilyen pékségek léteznének minden sarkon, és nem létezne a szupermarketes 7Days croissant, pedig a cikkben is leírták, hogy "Magyarországon sok európai országhoz hasonlóan elég sok péksüteményt eszünk, de ezek nagy részét szupermarketekben vesszük meg".

 

De a legjobb ez az idézet:

Hasonlóan látja a Freyját üzemeltető Dormán Péter. Szerinte „a franciáknál alapélelmiszer a croissant, megszokott reggeli, nálunk viszont mások a szokások, fehér kenyeret eszünk rántottával, vagy sós kiflit. Ha sokkal többen ennének croissant reggelire, sokkal olcsóbb is lehetne.”

Ez egy tipikus "miért nem esznek kalácsot" jellegű mondás.

De hát az MTÜ is megmondta, hogy az influencerkampánynak az a célja, hogy több és több luxus turista jöjjön Magyarországra. Minél jobban élünk, minél drágább itt minden, annál vonzóbbak vagyunk a nagypénzű turistákra. Nem értem, mi a probléma ezzel, hiszen ez most a magyar turizmus felvirágzásának korszaka, amikor a luxus miatt jönnek ide majd az emberek. Legalábbis most erre költünk milliárdokat. Az MTÜ az "elérhető luxus fővárosának" tenné meg Budapestet. Ebbe teljesen beleillik az, hogy a jólét miatt egyre drágább minden. A kormány a helyén van, sínen van a turizmus ugye, nincs itt semmi látnivaló, pláne nem kell borúlátónak lenni.

De hát az MTÜ is megmondta, hogy az influencerkampánynak az a célja, hogy több és több luxus turista jöjjön Magyarországra.

De sikerult? Ez az az influencerbuli, ami utan bejelolte a sztorin egyik-masik jokepessegu, hogy Bukarestben jart?

Minél jobban élünk, minél drágább itt minden, annál vonzóbbak vagyunk a nagypénzű turistákra.

Kb igen, de nem ugy, ahogy gondolod. Nezd meg a sikeres turisztikai celpontokat. Mindegyiknek van valami uzenete, hogy miert menj oda. Korfu szep es kedvesek az emberek, Horvatorszag kozel van es olcsobb mint a Balaton, stb. Es akkor jon Budapest, ami egyik oldalrol nagyon szep varos, furdokkel, mittudomen, a masik oldalrol az ide erkezo turistat mindenki megprobalja leszedni mint a riadt majmot, mar ha nem teved el a brit legenybucsus reszegek kozott.

Erre egy potencialis valasz lehet az, hogy akkor jojjenek ide a penzes turistak, vegyenek luxuscikkeket 27% afaval. Hogy ez jo otlet-e, azt nem tudom, nem ertek hozza, de nezz meg, milyen luxusboltok vannak Becsben, meg Pesten. Jo, vegulis van egy Andrassy utunk, ahol van egy-ket bolt, kozben meg az autos forgalom szmogjatol tudorakot kapsz, ha vegigsetalsz rajta.

Ezek a túristák igen messze vannak a luxuskategóriától. Biztos vagyok benne, hogy a kocsmákon kívül se fürdőt, se múzeumot, se műemléket nem látnak közelről. Egyszerűen csak nem magyarországi fizetésből jönnek duhajkodni. És álllnak a sorban, mint a birkák pl. New York kávéház 100m, Arán pékség 30m. Az utóbbi a bulinegyedben, a Freyja onnan pár saroknyira.

A "vállalkozói kapzsiság" helyett józan üzletpolitikát mondok. Amíg ezek jelentik a vásárlóerőt, addig úgy emelik az árakat, ahogy nem szégyelik. Viszont a termék minősége garantált.

Sokkal kisebb a kontraszt, mint amikor az 50 filléres kifli után egy bécsi pékségben vettünk  7 Schillingért. Az árfolyam talán 4,20 volt, de a kifli minősége 0,5:29,4 arányt majdnem elérte. Ezért definiálta az öreg kolléga egy  ország színvonalát a következő módon: Nézd meg a zsemle és a kuplerájok minőségét! (A '80-as években az utóbbi nálunk nem létezett!)

Én ezt mind tudom, de próbáld meg az MTÜ és a BDPST vezetőnek ezt elmagyarázni.

 

Ezeknek az embereknek epszilonnyi munkával ölükbe hullott párszáz/párezer milliárd forintnyi vagyon, és a saját buborékukban ülve azt látják, hogy kevés a luxus Budapesten, és nincs ez jól így. Ők azt látják, hogy a pénz csak úgy terem, egyik napról a másikra párszázmillióval nő a számla egyenlege. 

Azt el sem tudják képzelni, hogy más célcsoport is létezhet a milliárdosokon kívül, hiszen ők csak ebben a közegben mozognak.

Nekik kell egy olyan Párizs, ahol nem kell idegen nyelven beszélni, az megterhelő. 

De arra nyilván nincs 200 évük, hogy organikusan kialakuljon ez szépen úgy, hogy az egész város szövete, gazdasági rendszere megtanulja, hogyan kell egy világvárost üzemeltetni és élni. 

Nem, ők ezt 10 év alatt akarják felépíteni. Ha 10 év alatt lehettek ők a leggazdagabbak, akkor 10 év alatt fel lehet itt építeni az új Párizst, Milánót, vagy éppen Dubajt, és lehet majd mutogatni, hogy haha, nálad van 5 luxusautó üzlet a körúton., nekem meg van 10, bibibi. 

Az, hogy ez jó vagy nem, a választók eldöntötték, és ahogy a NENYI-ben meg van fogalmazva: most közösen erre tesszük fel éveinket. 

A BDPST Group kreatívigazgatója szerint amúgy nincs semmi gond a turisták számával, sőt. 

Budapesten már rég nem a turisták számán, hanem azok összetételén kell dolgozni, hogy az évről évre egyre jobb számokat produkáló főváros ne csak olcsó desztinációként és bulihelyszínként éljen a köztudatban.

Arról beszélt, hogy 

ma Budapesten hiányzik a luxusvásárlás lehetősége, ami nemcsak magát a fogyasztást, de a vásárlási élményt, a kirakatnézegetést, a szép üzletek felkeresését is magában foglalja. A lehetőség bizonyítottan meghosszabbítaná a tartózkodási időt, és jelentős pluszbevételt jelentene a szolgáltatók, valamint az ország számára.

Szóval ami történik a pékségekkel, az teljesen beleillik a nemzeti turizmus-stratégiába.

Most azt vitatod, amit idéztem? Miért nem tudod elfogadni, hogy amit jelenleg látsz, az a mai magyar turisztikai stratégia? Feleslegesen aggódsz amiatt, hogy majd eltűnnek a turisták. Nem fognak eltűnni, csak lecserélődnek, Párizs helyett Budapest lesz a célpont.

Én csak azt mondom, amit a magyar turisztikai vezetők álmodnak. Nem mondom, hogy ez jó stratégia, de minden lépésük afelé halad, hogy Budapestet elárasszák a luxusüzletek, ahol majd a külföldiek fognak vásárolni. A cél ez, erre adnak állami támogatást. Nem az európai tömegturista kell ide, hanem a nagypénzű arab, meg kínai.

 

Igaz, hogy Párizshoz képest nincs Eiffel-tornyunk, nincs itt Louvre, de még egy rohadt vidámparkunk sincs a DisneyWorld helyett. Mindegy, vezetőink biztosan tudják, mit csinálnak.

 

Amúgy a Telexes cikkben is le van írva, hogy ezek a drága pékségek a luxusvásárlókra lőnek: "mint azt cikkünk előző részében részletesen kifejtettük, a hazai, magas minőséget áruló pékségek nagy része luxustermék árulására akar specializálódni. "

Én értem az irányt és látva a Király utcát egyetértek vele. Párizs nem lesz soha Budapest, ezt be kell látni, de Pozsonyt és Prágát még lenyomhatjuk. A luxus cikkek fogyasztása olyan rendezvényekkel áll kapcsolatban, mint a fashion week. Mire nálunk megrendeznék, már 10 főváros túl van rajta. Minél menőbb vagy annál inkább az elsőre mész.

Az sem segít Budapestnek, hogy a múzeumokat vidékre akarja vinni a sok paraszt. Ettől nekem a faszom kivan. Ostoba suttyó irigység.

A turizmus miatt luxus utca soha nem lesz az Andrássy. Ahhoz az kell, hogy valamely rejtélyes okból cégközpontok telepedjenek meg nálunk. Mondjuk miniDubai-ban, ahonnan a kisföldalatti beviszi őket oda.

Megjegyzem másról beszélünk. Én az árakról általánosságban beszélek. Nem erről a speciális esetről. Vallom azt meggazdagodni tömegen lehet, luxusból egy kis üzletnek nem igen (a márkának igen). Lásd pl. Onyx étterem esete.

Prágát nehéz lesz lenyomni, egész egyszerűen az, hogy az Óváros tértől gyalog felmész a Várba át a Károly-hídon, vagy éppen az, hogy a parton kiülsz és ott vacsorázol, sörözöl egy part menti étteremben olyan előny, amihez Budapestnek alapvetően kell változtatnia a hozzáállásán. 

Sokan ellenzik, hogy a Lánchíd 100 % gyalogos híd legyen, pedig ehhez ezt meg kell tenni.

Hasonlóan meg kell tenni azt, hogy a belvárosban legyen nagy autómentes övezet, ami összeköti a turistalátványosságokat. Jelenleg a Parlamenttől nem tudsz felmenni a Várba anélkül, hogy át ne menj kb. 15 zebrán.

A rakpart nálunk autópálya, és nem turistahely, amikor meg azt akarunk csinálni belőle, az autósok fújolnak.

Mert nyilván, aki helyi, az leszarja a turisták és így a közösség érdekeit, neki az a fontos, hogy egyénileg 3 percet spóroljon az utazásán.

Járok már régóta Prágába évente többször is, és a turisták nem a luxus miatt mennek oda, nem amiatt, mert vehetsz luxus pékárut meg luxus ruhákat. Hanem mert egyrészt vannak látnivalók, másrészt jó és megfizethető a vendéglátás minősége, jó és megfizethető a szállások minősége.

A Vár van rossz helyen, meg a Nagykörút meg minden más :)

Budapest felépítése eléggé el van rontva, nincs kifejezetten egy turistaközpont. Van a Hősök tere, van a Váci utca, van a Kossuth-tér, van a Vár, van a Gellérthegy, a Margitsziget, és ezek mind-mind jó messze vannak egymástól, és nincs is olyan közlekedési mód, amivel könnyen megközelíthető mindegyik.

Nagyobb városokban meg van turistabuszjárat (nem a hop-on, hop-off buszokra gondolok), amit a helyi tömegközlekedési jegyeddel igénybe vehetsz, és a turistahelyeken keresztülmegy.

Berlinben ilyen a 100-as járat, emeletes buszokkal, Prágában ilyen a 22, 23-mas villamos.

Budapesten ilyen nincs, és baromi nehéz lenne ilyet csinálni. 

 

De ugye ennek semmi köze ahhoz, amit most az MTÜ és a BDPST Group akarna csinálni Budapesttel. Ez tömegturizmus, amit az MTÜ nem akar. Kevés, de sokpénzű turistát akar, de ők ugye kevés üzletet tartanak el, kevés családnak tudnak megélhetést adni. Ez lehet, hogy nem jó irány, de jelenleg ez a magyar turisztika iránya.

Az ár nem tétel, amikor a nyugalom és a létezés a tét. - A migránsbandák randalírozásai miatt Párizsból, Berlinből idemenekült turistáknak akár kétszer ilyen áron is eladható lesz a croissant, mert legalább nálunk nem az életük feláldozását jelenti egy utcás reggeli. Sőt, az albán pékségekből akár vasárnap este 9-kor is vacsorázhatnak párat, addig nem fogja senki felgyújtani a leparkolt autóikat.

Miért ne?

A pékség tud olyan drága lenni, hogy egyszer véletlen bevállalod, és lehetne olyan is, hogy minden nap. A millenárisnál 1 croissant és egy kávé 4ezer eleje volt pár hete. Erre csak annyit tudok mondani: baaaaaaazdmeeeeeg

Az egy dolog, hogy nem téma kifizetni, a másik az, hogy nem vagyok hajlandó kifizetni.

Mar eleve a folyamat mas. A Tesco-ba elmegyek heti egyszer bevasarolni, onnan eleg kicsi esellyel fogok kiterot tenni, hogy a reggelire szant zsemle helyett kezmuves croissant-t vegyek egy peksegbol. Illetve forditva, peksegbe akkor megyek, ha pl. elmegyunk a csaladdal valahova, es beulunk uzsonnazni, erre szinten nem alternativa az (sokaknak), hogy elore megvesszuk a Tescoban a kajat, es visszuk magunkkal.

Ez akkor sem nagyon valtozna, ha hasonlo arban lenne a ket termek. Persze valamennyit el tudnanak kannibalizalni egymastol, de nem forgatna fel a piacot.

Amit most mondasz, az viszont valid, ha nem lenne pofatlanul draga, akkor valoszinuleg tobbet jarnank ilyen helyre, de valoszinuleg nem a tesco-s bevasarlasok rovasara.

A hipermarket/tartószacsis termék 99.9%-ban gépi előállítású tömegtermék. A gyártó "pékség" fix költsége csillió+1 darabra oszlik el. A sarki péknél (jó esetben...) nem gyorsfagyasztott ipari terméket kapsz, hanem saját pékségben, jelentős emberi munakerőráfordítással készült terméket. Ahogy az xyz cipőbolt-hálózatban megkapod az alkalmi cipőt tizenhuszonxezer Ft/ pár áron, miközben ha méretes cipészhez mész, akkor... Szóval drágább lesz.

A Norma mindig tömve van amikor én arra járok, valszeg simán adhatnák ennél drágábban. akkor is tele lenne. Itt nem árban kell versenyezni hanem a trendiséget, az insta-pozitív státuszt kell fenntartani.

Ahogy te is írtad fentebb, van egy jelentős réteg akinek semmi sem drága és ez a réteg már látható mennyiségben el tud tartani olyan helyeket, ahol a kisember segglyuka már összeszorul az árak láttán. Az az igazság, hogy egyre nagyobb jólétben él (főleg) Budapest, aminek látható fokmérői pl az ingatlanpiac és a vendéglátás árazása. Akik ebből kimaradnak azok vernyákolnak, sokan pedig csendben kiélvezik. Én nem látok ebben semmi anomáliát.

Mivel ez nálunk viszonylag új piac, ezért egyelőre nemzetközi összehasonlításban drága. Valamennyit fog ez konszolidálódni.

Ezeket a trendi pékségeket a helyi vásárlóerő tartja el, nem kell nekik turista sem.

Hogy a turizmusban sikerül-e majd a paradigmaváltás, hogy filléres célpont helyett simán csak jó ár-érték arányt tartsunk fenn, nem tudom, de igazából ez elkerülhetetlen, meg kell próbálni. A jólét általános növekedése miatt képtelenség fenntartani a filléres státuszt, az marad a balkánra és egyéb egzotikus célpontokra, jól látja az MTÜ. Szerintem minőségben is van egy általános javulás, bár tény, hogy van mit behozni.

pedig a balatoni nyaralással nincs jobb.

Ezt azért vitatnám. Én itt élek a Balaton északi partjához közel, nekem elegendő évente lemenni párszor pár órára a strandra, de hogy itt nyaraljak mondjuk egyben egy hetet, akár a déli parton, azt el nem tudnám képzelni. Munka után lemenni csobbanni egyet, vagy szombaton délután lemenni pár órára, arra tökéletes a Balaton, de nyári vakációra szerintem nem jó.

Egyik ismerosom a holland-nemet hatar kozeleben dolgozik, de eleg gyakran jon haza. Multkor fotozott arakat, az alapjan nagyon sok termek olcsobb kint, mint itthon. Csak ugye a fizetesek kozt van egy durva szorzo. (ja, meg amikor nalunk rekord inflacio volt, a hollandoknal enyhe deflacio ment)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Értelmezni kéne a dolgokat, nem csak díványbulvár szinten... Amikor a magyarok még puszták népeként lovon vándoroltak ide-oda, már akkor is élénk kereskedelmi élet folyt azon a területen - na ez lett volna a mondat eredeti értelme, de úgy tűnik, van, akinek ezt megérteni már nehézséget okoz...

Értelmezni kéne a dolgokat, nem csak díványbulvár szinten...

Majd egyszer megtanítalak cikkbe ágyazott linkekre kattintani, hogy megtaláld a hivatkozott forrást.

...na ez lett volna a mondat eredeti értelme...

Sikerült ezt egy nyilvánvalóan magyargyűlölő hazugsággal összekötnöd. Vajon miért? 🤔

...de úgy tűnik, van, akinek ezt megérteni már nehézséget okoz...

Tökéletesen értettem, hogy mi volt a mondanivalód a nyugati népekről.

Csak azt nem értem, hogy miért terjesztesz hazugságokat a magyarokról...?

A magyarok még kalandozó lovas nomád népség voltak, amikor az említett régiókban már letelepedett, élénk kereskedelmet folytató népek éltek. Szóval ezt a lemaradást próbáltam ábrázolni, de neked ezt sajnos nem sikerült felfogni - tudod, értő olvasás... Nem pedig díványbulvár-nak kattintásgyűjtés... Persze ha téged ezért fizetnek, hát lelked rajta... :-P

Újabb út a magyar turizmusnak: https://444.hu/2024/08/01/orban-rahel-arrol-beszelt-hogy-a-balatont-meg…

Máskülönben viszont ez a félállami koncepció (nekünk, piaci szereplőknek, mondta magáról a beszélgetés egy pontján Orbán Ráhel) alapvetően a külföldi high-endre megy rá: entertainment, workshop-lakosztályok, wellness- és egészségturizmus, okos apartmanok.

„A felső szegmenst célozzuk meg, a luxust érdemes megcélozni. Budapest kész, már mindenünk megvan, szállodák, szuper éttermek, csak a fizetőképes vendégeket kell ide hívnunk. Ha kicsit átalakul a mix, az ország nagyságrendekkel több bevételt tud kivenni”

– fejtette ki ehhez kapcsolódóan Zsidai Roy, szuperétterem-tulajdonos a szuperhotelekben érdekelt Ráhel mellett Esztergomban.

Szerkesztve: 2024. 07. 07., v – 16:56

Érdekes, hogy nálad ez lett a végeredmény. Elég árnyalt a cikk, nagyon sok szempontot felsorol. Nekem az tűnt a legfontosabbnak, hogy nem elég nagy a magyar középosztály, amiről a magyar politikusok is tehetnek.

Meg ha azt hallom, hogy 2500 Ft, akkor az a reakcióm, hogy "Mennyi?!!", de ha azt, hogy £5, akkor azt mondom, hogy OK.

jaj dehogyis. a magyar politikusok semmiről se tehetnek. vagy lehet hogy ez is gyurcsány miatt van. a 14 éve kormányzó pártnak EHHEZ SINCS köze. :D

amugyis szarasig van pénz a magyaroknál hiszen évente egyszer megvesznek egy lángost a balatonon. mindegyik magyar családnak van 15 millio megtakarítása csak zsidó mindegyik aztán ezért nem akarják elkölteni!!! minden a belpesti lipsik hibája meg a gyurcsány!

A vállalkozói környezet kiszámíhatatlansága, a napról-napra rendeletben hozott extraprofitadók, különadók, járulékok rendszere nem segíti a kiszámítható gazdálkodást.

Ezek a rohadt imperialista pekek mekkora budos szemetladak, hogy hasznot es profitot szeretnenek. Sot, ok szerintem annyira aljasok es gonoszak, hogy meg veletlenul sem akarnak tartalekot kepezni azokra az idokre, amikor a kormany ujfent megved minket a rezsidemontol vagy az inflaciotol, hiszen mint azt koztudott, a profit kizarolag a haracsolasra megy, nem a vallalkozas fejlesztesere vagy fenntartasara! 

Mondjuk ha a magyar jogrendszer stabilabb lenne, mint a gránitszilárdságú alaptörvényünk…

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Ez szerintem tipikusan a megint más a hibás szindróma. Az ilyesmit nem lehet se kulturálisan, se központi hatalomal gyógyítani. Néhány generáció biztosan kell még ahhoz, hogy a vállalkozó nem kel szükségképpen rabló legyen és a verseny majd megoldja a probémát. 

Ma a vállalkozó idehaza default úgy gondolja magáról, hogy muszáj rabolnia ahhoz, hogy megéljen. Amit keres, azt szégyelli visszaforgatni a vállalkozásába és inkább elnyaralja a szlovák tengerparton.

Viszont olyat is egyre többet látok, aki rájött már, hogy tisztességes munkából lehet tisztességesen megélni. Aki erre rájön, az egyhamar lenyomja a konkurrenciáját. Egyre több ilyet látok.

elnyaralja a szlovák tengerparton

:)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hiteles hozzászóló: akinek már volt/van Magyarországon vállalkozása. Mindenki más csak okoskodik a kispadról. Okoskodni mindig könnyebb, mint vállalkozni. Hát még sikeres vállalkozást csinálni.

Van egy egészségtelen mértékű fosás a vállalkozástól, szerintem ez is még a kommunizmus hagyatéka. Jobb a biztos állás, az alkalmazotti lét, ahol megmondják mit kell csinálni. Viszont egy egészséges kisebbség is van, ahol a szülők, esetleg nagyszülők már az átkosban is maszekok voltak és a gyerek, unoka nem is tudná elképzelni az életét vállalkozás nélkül. A legfontosabb az a fiatalság lenne, aki rájöhetne már, hogy idehaza könnyebb sikeresen vállakozni, mint Londonban pizzafutárként megélni.

Nagy az országon a mindig ellenzéki nyomás, teljesen függetlenül attól, hogy ki van hatalmon.

Nem feltétlen értek veled egyet.
1. A vállalkozás igen is rizikós. A legtöbb kezdő vállalkozás pár éven belül becsődöl - lásd: Oregon példáját. Mondjuk ha a vállalkozó tanul a hibáiból, képes fejlődni, akkor képes egy jól működő, sikeres vállalkozást teremteni - lásd: megint Oregon példáját. A vállalkozást magát is tanulni kell - és itt nem könyvből megtanulható részekre gondolok.

A legfontosabb az a fiatalság lenne, aki rájöhetne már, hogy idehaza könnyebb sikeresen vállakozni, mint Londonban pizzafutárként megélni.

Ez egy nagyon merész kijelentés. Mire alapozod ezt az összehasonlítást? Személyes, baráti tapasztalat?

Normális vállalkozónak szerintem nincsen munkaideje. Ha mondjuk valamilyen funkcióját üzleti órákon kívül elérhetetlenné teszi, attól még bizony dolgozhat, fejleszthet vagy gondolkozhat, tervezhet, sose ereszti el a vállalkozását. Ennek előnye is van, hátránya is van.

Persze. Sok vállalkozóbb természetű ember számára azonban a függetlenség nagyobb érték, mint az alkalmazotti világ biztonsága és örömmel választja, hogy küzdhet a sajátjáért. A vállalkozás sokaknak egy életmód. A világ boldogabbik felén a többség számára ez az életmód természetes, vagy legalábbis preferált. És nem csak azért, mert a sikeres vállalkozók sokkal többet keresnek, mint ha alkalmazottak lennének. Ezért mondtam, hogy ennek kulturális alapjai vannak.

Nem lehet általánosítani. Az alkalmazotti lét is bír stresszes lenni, amikor pl. kiraknak mert talált a munkáltató nálad jobbat. Vagy mert nem bírod a melléd rendelt kollega szagát. Vagy nem szereted minden nap meghallgatni a világnézetét és muszáj, mert csak akkor hallgat el, ha a papucsodat ledugod a torkán. Azt meg a szemét munkáltató rosszul tűri, pedig igazad lenne. Alkalmazottként is mindenféle stresszhelyzetek vannak, a stressz a normális élet része, nem specifikus és főleg nem ellenfél.

Egy pillanatig sem gondolom, hogy vállalkozni kockázatmentes, miért lenne az? Éppen azt mondom, hogy az efféle kockázatot a hazai köztudat rosszul értékeli, aminek következménye, hogy alkalmazottként jobbnak képzeli el (pontosabban jobbank várja el) a jövőjét, mint egy vállalkozásban, tulajdonosként. Nem kétséges, hogy a vállalkozáshoz pénz, kreativitás, hozzáértés szükséges. Láttam elég becsődölt vállalkozást is, ezek valamelyik többnyire hiányzott náluk. És láttam olyan vállalkozót is, aki sikeresen fogott bele, mert nem rabolni akart, az első perctől kezdve akkorába fogott, amit a saját kreativitásával átlátott és a kockázattal arányosan nagyobb jövedelmet ért el, mint ha a tapasztalatával, életkorával bárhol alkalmazásban lenne.

Szerintem a pizzafutár lét Londonban lejárt, tők értelmetlen, de egy percig nem gondolom, hogy aki szívének az a kedves, az ne próbálja ki. Próbálja ki, nyugodtan.

Ez egy nagy marhaság.

30 éve vagyok vállalkozó, soha nem kötöttem egyetlen üzletet sem az állammal és a környezet, beleértve az állami szabályozást is, folyamatosan változott. Ez egy nagy humbug, hogy a sikeres vállalkozás alapfeltétele, hogy a szabályozás ne változzon. Minden, mindig változik, a vevők, a szállítók, a jogszabályok, a kereslet, az árak, minden. A jogszabályváltozás annak okoz problémát, aki eleve valamilyen kiskapura vagy adóelkerülési megoldásra alapozza a vállalkozása sikerét. Van ilyen, aki "okosba" meg akarja oldani és nem figyel, aztán pofára esik amikor bezárják neki a kiskaput és természetesen más lesz a hibás, már megint, ezredszer is. Egyébként a személyes tapasztalatom, hogy vállalkozási szempontból a magyar jogi (és adó) környezet kifejezetten kedvező, csak divatos dolog szidni és rákenni a vállalkozói kreativitás hiányát a szabályozás változására.

30 éve vagyok vállalkozó, soha nem kötöttem egyetlen üzletet sem az állammal és a környezet, beleértve az állami szabályozást is, folyamatosan változott. Ez egy nagy humbug, hogy a sikeres vállalkozás alapfeltétele, hogy a szabályozás ne változzon

Ezt rögzítjük, mert baromságot tartalmaz, és egy csúsztatást. Értelme nincs ilyenkor vitatkozni, aki azt mondja, hogy ja hát kérem az van, hogy mindig is változott és rászúrja, hogy tudja, mert ezt csinálja. 
Tudtad, hogy 2010 előtt az volt a szokás, hogy _nagyon ritka alkalmaktól eltérően_ az adóváltozások a következő év elejétől léptek életbe? Tudtad, hogy amikor mégis változott, akkor vagy adózó részére pozitívan változott, vagy volt legalább 6 hónapja felkészülni?

A "szokás" vagy annak megváltozása nem számottevő probléma a vállalkozások életében. Én olyan iparban dolgozom, ahol a beszállítói árak "szokás" szerint naponta, hetente ingadoznak, föl, le (mostanában inkább föl). Az eladási ármunka, a tervezés dinamikus és sokkal komolyabb felkészültséget kíván, mint a könyvelői oldalon a jogszabálykövetés. Az utolsó ilyen "meglepi" szerintem a KATA téma volt, aminek a megszűntét legalább két évre előre tudni lehetett, csak azt nem, hogy dátum szerint mikor fog bekövetkezni. Javíts ki, ha rosszul emlékszem. Viszont 2010 előtt is bőven volt év közbeni beavatkozás, pl. a Bokros idején, majd ÁFA csökkentés, a csökkentés csökkentése év közben, nem örültünk neki, de vitatom, hogy ez a vállalkozások jelentős részének életében a fizetett sajtómunkások bélműködésén kívül jelentős zökkenőt okozott volna.

Teljes mondatot képes vagy értelmezni? Nem az a baja a népnek, hogy a szokás változik, hanem az, hogy tegnap este döntöttek és mára realitás. Blőd baromságról, füstadó vol2000 és máris minden borult. Ez a baj. Te viszont azt szúrtad ki, hogy az a baj, hogy a "szokás" változott. 

Én azt vitatom, hogy a népnek az a "baja", hogy tegnap este döntöttek és az mára már realitás. Ennek szerintem nincs akkora jelentősége a vállalkozások többségében. Egy vállalkozás élete tele van olyan eseményekkel, ahol tegnap történik valami amire ma reagálni kell. Ráadásul általában az efféle döntések következményei sem igazán befolyásolják az üzletet - kivételek vannak persze. Nyilván az nem kényelmes, hogy mindenféle salátatörvényekben szabályoznak dolgokat, de szerintem sokkal nagyobb baj, hogy a liberális köztudat mindent törvénnyel gondol szabáélyozni, mert azt gondolja, hogy csak az a norma, amit törvény ír elő. 

Szóval ez a "változó törvényi környezet" egy bevett de meglehetősen primitív ellenzéki újságírói fordulat, én a vállalkozások esetében a saját tapasztalatom alapján ezt nulla vagy csekély jelentőségü problémának tartom. Az üzlet általában ennél sokkal nagyobb kockázatokat produkál minden nap. Kivételek vannak.

A változó környezet az igaz. Csak nem mindegy, hogy mi és hogyan, milyen határidővel változik. A vállalkozásbarát jogi környezetet nem a rendeleti kormányzás és ad-hoc jogalkotás jellemez, hanem a kiszámítható jogi környezet, ahol a vállalkozásokat érintő változások nem egyik napról a másikra egyéni indítványból asap megszavazott jogszabályok képében történnek.

Egyetértek. 

Normális vállalkozás életében tapasztalatom szerint ennek a jelentősége 10-es skálán 2-es. 

Vagy inkább 1-es.

Aminek van jelentősége, hogy hogyan szerzel munkaerőt, hogyan tartod meg, hogyan keresel új vevőket, hogyan tartod meg a régieket, hogyan tudsz minőséget előállítani, hogy menedzseled a beszerzéseidet, hogyan szerzel finanszírozást, hogyan hasznosítod a lekötött tőkédet, milyen gépeket szerzel be, mennyiért  rendelsz alapanyagot stb. stb. stb. Ezekről nem mantrázik a művelt sajtómunkás, mert ezek politikai befolyásolási fogalomkörnyezete tart a nullához.

Nem éri meg.

Szóval ez a "változó törvényi környezet" egy bevett de meglehetősen primitív ellenzéki újságírói fordulat

Ja, csak azt hibáztad el, hogy se ellenségi sem újságíró nem vagyok, és arról volt szó miért drága a prémium pékárú, amire nagybecsű Trey azt állította mert kapzsiak a vállalkozók. Te pedig felmondod a buta mantrát, mert még a témával sem vagy tisztába. Össze vissza beszélsz arról milyen más tényezők vannak a vállalkozások életében. Az állítás Trey részéről az volt, nincsenek ilyen tényezők, csak egyszerűen kapzsiak. Szóval maszatolsz, de a legkellemetlenebb, hogy a jól látható tényt azzal kívánod fedezni, "lényegtelen egy vállalkozás életében". 

Nézd, én hajllok arra, hogy nem megengedett egyszerűsítés azt gondolni, hogy a pék azért árul drágán, mert a fasiszta orbáni terror olyan bizonytalanságot kelt az életében, hogy muszáj neki rabolnia. Trey részletes álláspontját nem ismerem, de abból a szempotból, amiről szó van, nem vagyok abban sem biztos, hogy nekem nagyon értenem kellene, hogy mit gondol. A szabályozás bizonytalansága szerintem egy népszeű de ostoba mantra. Ha megkérdezed a péket arról, hogy mekkora szerepe van az ármeghatározásában a kormánynak, akkor beállítottsága szerint vagy kiröhög vagy lehülyéz. Én nem tudok leplezni semmit, csak arról tudok beszámolni, hogy az én tapasztalatom szerint a politika a vállalkozások életében általában nulla jelentőségű, a jogi környezet változása pedig állandó és nem meghatározó, de alkalmazkodást igényló tényező. Kivételek vannak és megengedem, hogy más vállalkozó úgy ítélje meg, hogy az ő vállalkozását alapjában befolyásolja, hogy a törvényhozás az ő fogalmai szerint demokratikus-e.

Ha egy vállalkozás (bármilyen profillal) igyekszik úgy belőni az árait, hogy viszonylag kis haszonkulccsal dolgozzon és nagy forgalmat bonyolítson le, akkor egyre inkább ki van téve annak, hogy a környezet minimális változása is átviheti a vállalkozást veszteségbe. Ez természetesen bármi lehet, energia, alapanyag, illetve a szabályok változása is. Ahhoz, hogy ezeket nagyobb biztonsággal tudja kivédeni, kénytelen lesz emelni az eladási árakon (ha a konkurencia és a fizetőképes kereslet ezt lehetővé teszi). Tehát a gazdasági bizonytalanság (ideértve az adószabályokat, ha azok sűrűn képesek változni) gyakorlatilag áremelési tényező.

Emiatt a fenti mondatotdat kissé átírnám.

a pék azért árul drágán, mert a fasiszta orbáni terror gazdálkodást befolyásoló szabályok sűrű változása olyan bizonytalanságot kelt az életében, hogy muszáj neki rabolnia tartalékot képeznie a rosszabb helyzet átvészelésére.

Jaj, Friczy ... a magyar vállalkozó már akkor is irreálisan drágán tolta, amikor az MDF-ek meg MSZP-SZDSZ-ek vezették az országot ... pls. ne ...

Azon szoktunk röhögni otthon, amikor megy a TV-ben, hogy rossz a hazai búzatermés ... a pék emel ... rekord mennyiségű búza lett idén ... a pék emel ... nőnek a járulékok ... a pék emel ... csökkentek a járulékok ... a pék emel ... gyengült a forint .... a pék emel ... rekord erős a forint ... a pék emel .... emelkedett az üzemanyag ára ... a pék emel ... beszakadt az üzemanyag ára ... a pék emel ...

A pék helyére nyugodtan tegyék kb. bármilyen vállalkozót.

Majd egyszer hallanék olyat, hogy rekord mennyiségű és minőségű búza termett ... a pék árat csökkent CSÖKKENTETT!

Na, addig álljak fél lábon :D :D :D

trey @ gépház

...de most tényleg...

 

a pék azért árul drágán, mert a gazdálkodást befolyásoló szabályok sűrű változása olyan bizonytalanságot kelt az életében, hogy muszáj neki tartalékot képeznie a rosszabb helyzet átvészelésére.

 

... ez most komoly? Viccnek elmegy, de a valóság ebben a mondatban nem számít semmit.

Szegény pék majd az éjféli salátatörvényben kap az arcába egy friss "Élelmiszerár-stop" -ot, egy hatósági árat, egy különadót, vagy ezek kombóit.

Esetleg holnaptól 14 új különböző kötelező kamarai tagság a felhasznált alapanyagok tükrében (Liszt/Cukor/Só/Tej stb.).

És bár lehet ezek abszurdnak tűnnek, de a valóság ebben a mondatban masszívan jelen van

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Szerkesztve: 2024. 07. 07., v – 22:27

Mintha kötelező lenne pisztáciás croissant zabálni, úgy zúg a nép. 😄

Aki a telex-index-origo haromszogben probal kozgazdasagi ismereteket szerezni, az nem sikeres ember.

Ha stabil lenne a jogi es adokornyezet, akkor lehet, hogy nem lenne ekkora a befektetesnek utan elvart haszon. De nezzuk meg egyszerubben. Ha A orszagban az allamkotveny (legalacsonyabb kockazat ugyebar) 3% hozamot ad, B orszagban 13% hozamot,  akkor B orszagban nem fogok pekseget nyitni, csak minimum 10% kulonbozettel.

Masreszt meg, annyiert adja, amennyiert megveszik. Volt mar pelda ardragitokkal szembeni fellepesre, de nem hinnem, hogy ugy altalaban az egy jo munkapont.

(És még van az az apró kis részlet, amit kontraszelekciónak nevezünk, és ami legalább a török hódoltság óta jelen van kis hazánkban: akármiben is akar valaki érvényesülni, az eredményre vezető módszer nem a teljesítmény, hanem a párthűség. Most megemlíthetném például Demetert Fülöpöt vagy Hódmezővárosi Antalt, de az olyan lenne, mintha azt mondanám, hogy konkrétan csak ők a gerinctelenek, a többség nem az, pedig a valóság az, hogy tényleg genetikailag félázsiai származékok vagyunk, évszázadok (vagy évezredek) óta ebben élünk, ezt ismerjük, ezt szeretjük.)

Továbbá:

 

"A legrangosabb hivatalnokokat és az egyszerű közkatonákat természetesen óriási szakadék választotta el egymástól. Egyben azonban megegyeztek: mindenki csak magának és a mának gyűjthetett, a holnap bizonytalan volt, hiszen a szultán bármikor áthelyezhette őket"

Ha A orszagban az allamkotveny (legalacsonyabb kockazat ugyebar) 3% hozamot ad, B orszagban 13% hozamot,  akkor B orszagban nem fogok pekseget nyitni, csak minimum 10% kulonbozettel.

Hűha, ez a logika nem a telex-index-origo háromszögben keletkezett, annyi szent. (És mennyiért adod a mézeskalácsot, ha A országban az infláció 2%, B országban meg 15%? Szerintem annyiért mindkét helyen, amennyiért elfogy az összes este zárásra.)

Az árdrágító meg előbb utóbb tönkremegy, mert nem bírja eladni a magáét és biztos lehetsz benne, hogy az államot fogja hibáztatni érte.

Pedig van osszefugges. Amikor megterulest szamolsz, annak az egyik eleme a tokekoltseg, amihez kell a relativ kockazatmentes hozam, ez a szokasjog szerint a zero-kupon allampapirok hozama. (Magyarorszagon ennyi)

Nagyon leegyszerusitve, mert ennel azert bonyolultabb a keplet, de:

  1. 2%-os a kockazatmentes hozam, nekem van egy bizniszem, ami 6%-ot hoz = jo
  2. 6,5%-os a kockazatmentes hozam, nekem van egy bizniszem, ami 6%-ot hoz = rossz

Ez ugye az a része a dolognak, amire kifejezetten javasoltam, hogy ne menjünk bele. A kisvállalkozások többségénél ugyanis a tulajdonosi közreműködés többnyire nyilvánvaló, tehát a "befektető" a saját munkáját is beviszi a társaságba és nem csak osztalékjövedelmet vesz ki belőle. Sőt, lehet, hogy annyit kell beruháznia, hogy az üzleti eredmény rövid távon nem tükrözi a vállalkozás pénzügyi értékét. Arról nem beszélve, hogy a vállalkozók jelentős részének nem is létezik olyan alternatíva, hogy a pénzét ne a saját cégébe fektesse, hanem bankba tegye. Szóval: nem biztos, hogy a felsorolt számok veszteséget takarnak de biztos, hogy az infláció a pénzügyi befektetés hozamát mérve kihagyhatatlan tényező.

Helyes, felejtsük.

Külüönben is elviekben az elmélet és a gyakorlat között semmi különbség. A gyakorlatban viszont van.

Pl. nem is olyan egyszerű azt meghatározni, hogy egy befeketetés "mennyit hoz". A "munka nélkül" meg aztán különösen fontos preferencia, csak nem mindig kézenfekvő, hogy mit jelent. Elviekben minden töknyilvánvaló, pl. nettó hozam, adók, járulékok, jelenérték, P/E, PEG arány, csupa faszság, nem kötelez.

Rizsa.

Elolvasva a kommenteket, beszakadok a röhögéstől. Ti tartjátok fenn a vállalkozót gátlástalan gyakorlatát. Gyakorlatilag lovat adtok alájuk. Nem, a piacgazdaságban nem kell minden vállalkozónak megélnie. A szemetet nyugodtan elfújhatja a szél. Erről szól a kapitalizmus.

trey @ gépház

Jaja, mindenért a kormány a hibás.

Nem mindenért. Ezért igen.  

 A hazai vállalkozói réteg egy része 

Még azt sem érted amit leírtam. Ha egy része lenne ilyen, akkor azok akik nem ilyenek bőven alájuk mehetnének árakkal és a piac leszorítaná az árakat. De Magyarországon nem szabad a piac, mivel jelentős probléma az üzleti bizonytalanság.

Szerinted mennyi füstadó lesz bejelentve a következő 3 hónapban?

Hát, csak annyi willy, hogy itt végig a profitról volt szó. Hogy az itthon több mint Franciaországban. Tudod mit jelent a profit (cikkben: nyereség) szó? Az, hogy a mindenféle terelésednek semmi értelme.

Azt jelenti, hogy minden költségek, járulékok kifizetése után annyi marad a vállalkozó zsebében. Ne maszatolj itt semmiféle környezettel.

trey @ gépház

Nem, nem a "A vállalkozói profit"-ról írtál hanem a "A vállalkozói kapzsiságról" _senki_ rajtad kívül nem fogalmazta ezt így meg akikre hivatkozni próbálsz te pedig releváns adat és tudás nélkül vonsz le következtetéseket. A kritika ezt érte, elmondtam neked, hogy az ok a kormány, te nem tudod elfogadni de a kapzsiságot nem tudod igazolni, csak körkörös definíciókat gyártasz.  Komolytalannak fognak nézni (ennél is jobban)
 

Tudtam. Felkészülési idő az az idő, amelyre az adóelkerülő vállalkozásnak szüksége van annak érdekében, hogy megtalálja azt a működési módot, amellyel továbbra is adózást fog elkerülni. Na, most meg ilyen idő nem mindig van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A fogyasztói átlagárak az elmúlt négy évben (de inkább két és fél évben) lőttek ki. De igen, az elvileg nem létező rekordmagas infláció ügyesen hozzájárult ehhez, már csak az idővonalat kellene rendberakni. Három teljesen random terméket néztem meg gyorsan, 3 különböző kategóriában: 1. "Gyorsfagyasztott zöldborsó, kg" / 2. "Fűszerpaprika, csemege, 75–100 g-os tasakból 1 kg-ra számítva" / 3. "Félbarna kenyér, kg"

2020. Januárjában a 3 termék 765 / 4580 / 300 Ft -ba került. 2022. Januárjában már 856 / 5040 / 405 Ft-ba került. Ez a 2 év alatt 91 / 460 / 105 Ft-os drágulást eredményezett.

2022 Február 1: megjelentek a kötelező hatósági áras termékek, a 2021. október 15-i szinten rögzítve.

2024. Januárjában ez a 3 termék 1140 / 9000 / 725 Ft -ba került. Ezen két év alatt 284 / 3960 / 320 Ft -ot emelkedett.

Bár nemzetközi szinten is érezhető a drágulás mértéke 2022 Decemberében ez EU-s átlagot nézve 10.4%, Franciaországban ez 6.4%, Magyarországon 25.1% volt az infláció.

Összehasonlítás képpen Franciaországon belül a Baguette-et találtam azonos időszakra, mint reprezentatív termék (1KG): 2020 Januárjában 3.52 Eur, 2022 Januárjában 3.64 Eur, 2024 Januárjában pedig 4.07

Szóval igen, lehet, mára már magasabbak az árak, mint Franciaországban, de előtte lényegesen alacsonyabbak voltak és nagyjából a Franciaországi árakkal együttesen emelkedtek. A "A vásárlók, a lakosság lehúzása miatt volt szükséges" eseményt követően lőttek ki az árak olyan formában, ami sehol máshol európában nem volt tapasztalható. Szerinted nincs összefüggés a két esemény között? Ha nincs, akkor te mivel magyarázod, hogy a 2. legrosszabb eredményhez képest is 2x olyan magas volt hazánkban az infláció mértéke? (mert hát miénk az 1. legrosszabb)

(az adatokat a ksh-ból, illetve az insee -ből szedtem, ami az ottani "ksh")

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Ilyen szövegeket olyanok nyomnak, akik egy percig sem vállalkoztak. Vagyis fingjuk sincs semmiről, csak a szájuk jár.

Bár igazságod vagyon, kellene egy kis alkotmánymódosítás (avagy hungarikum: alaptörvény-módosítás). Hasonlíttson az amerikaira, miszereint jogodban áll a legkevesebbet adózni!

Az adózást mindkét országban - bármennyire is hihetetlen számodra - törvények szabályozzák. Ha az adózásod megfelel ezeknek a törvényeknek, akkor jogkövető vagy. Ha nem, akkor jogsértő/bűnöző. Amit "trükközésnek" gondolsz, azt a szakma könyvelésnek hívja. ;) Az pedig meg kell, hogy feleljen a törvényeknek.

Milyen jópofa lenne, ha alkotnék egy törvényt, hogy holnaptól az Ohm-törvény I=U/2R. Erre fel sem kellene készülnöd és eldobhatnád az összes eddigi áramkörödet. :-D

Persze ilyen nem létezhet! A törvényeknek úgy kellene megjelenniük, hogy tudjad a jövő évi szabályokat. Kivétel ebben az oszágban, pl. Dupla áramdíjat fizettet az E.ON két évre visszamenőleg – kisvállalkozók tömegénél borul a könyvelés. Márpedig, ha két évre visszamenőleg módosítod a könyvelésedet és ezzel az adódat is, akkor a törvények szerint jól seggberúg a NAV. Ráadásul emiatt extra költséged is keletkezik, mert a könyvelők sem dolgoznak ingyen. Ilyet sem tehet egy átlagos cég, kivétel a MLVM.

Ha még mindig nem érted, csaxólj!

Nem is szivatnak: Duplázott áramszámlák a kisvállalkozásoknál: felemás megoldás az MVM-nél, a szaktárca vizsgálhatja az ügyet

hozzászólásod két dolgot mutat

- soha az életben nem volt tapasztalatod vállalkozással és a következtetéseid sztereotípiák alapján hozod meg. (a legszánalmasabb alusisak)
- zsigerileg utálod a vállalkozást mint formát
- nem is fogod fel, hogy általánosítasz

Nos, érted, hogy ezt minden értelmes ember körbe fogja röhögni. 

Nem az az értelmes ember, akit te annak nevezel. Továbbá az általánosítással semmi baj, ez csak a liberálisoknál szitokszó, engem nem érint, ez a te problémád. A démonjaiddal küzdj meg egyedül. Nincs velük dolgom. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A démonjaiddal küzdj meg egyedül. Nincs velük dolgom. :)

Megfigyeltem néha az írásaid generatív mesterséges intelligenciára hajaznak, a mondatoknak semmi helyük egymás mellet és kilógnak a kontextusból. Ennyire unatkozol, hogy behozol egy Coelho generátort?
Inkább azon filózz amit írtam, mert engem aztán nem bánt semennyire sem, hogy tévúton vagy :)

Átmentem a Turing-teszten? :) A legszebb, hogy a beszélgetőpartnereidtől elvárnád, hogy kontrasztosan tegyen tény és vélemény között különbséget, miközben a butaságaidat, véleményedet tényként írod. Gondolod, akkor már fel sem tűnik, hogy butaság?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A fikcióidat valóban nem lehet cáfolni, de attól még nem válnak igazzá. Ha azt írom, hogy én az Üveghegyen is túl, ahol a kurtafarkú kismalac túr, ott születtem, akkor te ezt aligha fogod tudni cáfolni, miközben pontosan tudod, hogy hülyeség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Például:

tévúton vagy

Az lehet, hogy az elmédhez rögzített koordinátarendszerből ez így látszik, de engedd meg, hogy kételyeket fogalmazzak meg azzal kapcsoladban, hogy nálad van az Egyetemes Bölcsesség, amellyel ezt hitelt érdemlően meg tudod állapítani.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A hazai vállalkozói réteg egy része gátlástalan lehúzó. 

Pontosan így van. Ez a része a legelégedetlenebb az állam teljesítményével és ők adják a tönkremenő vállalkozások nagyobb részét. Ennek kulturális okai vannak. Én a tendenciát kedvezőnek látom, egyre több értelmes vállalkozó van idehaza, aki jól megél - rengeteg munkával.

Ezt úgy hívják Trey, bizonytalan gazdasági helyzet. Ennek a nagyon nagy részéért a kormány a felelős Magyarországon. 

Tudom, hogy nincs ehhez semmi mondanivalód, de persze neki is eredhetsz ha ennyi időd van, leülhetsz beszélgetni. A piacot az általános vélekedés húzza. Ha keresed az "elfogadható árat" akkor kérd meg a kedvenc képviselődet, hogy végre álljanak le a gazdaságot módosító "ötleteikkel" 1-2 évre, térjenek vissza a parlamenti demokráciához. A törvények hagyjanak időt a piacnak felkészülésére (legalább 6 hónap).

Lassan 2 éve lesz hogy a kormány mondvacsinált okokból meghosszabbítja a rendeleti kormányzást.  

nem. a kormány mindent jól csinált az elmúlt 14 évben. mi vagyunk a hibásak a kormányért, mi vagyunk a hibásak a 2/3 miatt. mi vagyunk a hibásak gyurcsány miatt. miattunk mentek fel az árak.

az állam, oroszország és aki a fideszre szavazott az viszont semmiről se tehet. ők hibátlanok.

Érdekes módon a te általad megfogalmazott "kapzsi" model nincs benne abban a listában sem. Te ezt a következtetést vontad le. A következtetésed azért hibás, ezt kifogásoltam. Te arra vonatkozóan tettél állítást, hogy a gyors megtérülés oka a kapzsiság
A kifogásomat az következtetéseddel szemben adattal és érvvel támasztottam alá. A te következtetésed adat és logika hiányos. 

Nem írtál semmit :(

Próbáljuk messzebbről ... A Telex cikke mire jutott?

A fentiekből – és a közgazdaságtan alapvető szabályaiból – viszont az következik, hogy a kereslet növekedésével a fenti anomáliák egy idő után megszűnnek, vagyis várhatóan és remélhetőleg kialakulnak megbízható beszállítói láncok, a mostaninál hatékonyabb gyártási technikák és üzleti modellek, és jobban megéri majd a luxus mellett a hétköznapi fogyasztásra is koncentrálni. Vagyis idővel feloldódhat majd a prémium pékségeket túl drágának tartók, és a kézműves pékek nehézségeit hangsúlyozók között ma még meglévő ellentét.

Vagyis, a folyamaton úgy lehet(ne) gyorsítani, hogy a profitot mérsékelve, a terméket szélesebb körben bevezetni, nagyobb keresletet generálni. Persze, ebben az esetben a magyar péknek be kéne érnie ugyanakkora profittal, mint a francia péknek 🤷‍♂️

trey @ gépház

Nem bele ugatva a nagyok dolgába, csak úgy megkérdezem, hogy neutrino hozzászólása milyen pótolhatatlan, hozzáadott értékkel rendelkezik különös tekintettel a hup.hu mentálisan ingadozó sínvonalára? Szóval értem én, hogy gőzgép de mihajcsa??

Egyszerű mikroökonómiai összefüggés. Addig emeljük az árakat, amíg a keresletfüggvény "jól fekszik" (~ ameddig a vásárló megveszi). Véges kapacitás és arányos erőforrásszükséglet mellett (~ nem digitális / könnyen reprodukálható termékeknél) pedig kifizetődőbb és egyszerűbb árat emelni, mint kapacitást növelni.

Egy kapitalista tankönyvből:
https://www.core-econ.org/the-economy/v1/book/text/leibniz-07-05-01.html

Erre mondtam, hogy a turizmus lassabban reagál. Megérkezik, beszopja, nem ajánlja, ellenzi Magyarországot a barátainak. A Balaton sokáig így járt, a vicc tárgya volt. A fidesz vakarta össze.

Látszólag a kereskedő sokáig fogja azt érezni, hogy lehet emelni. Amikor ez átfordul, már reputációs károk vannak. Ekkor baszhatja majd az árcsökkentést, mert nem lesz fizikailag jelen a vevő.

Ez fog történni  a Bazilika környékével. Régen (5-10 éve) heti programunk volt ott vacsorázni. Ma már röhögünk az árakon és meghagyjuk a  helyeket a félcigány félarab alja népnek. Ez van. Nem csak én mondom ezt, taxis aki arról beszél, hogy milyen alja vendégkör megy már a Gresham-palotába és a környékére. Aki magyar az vagy csepeli, vidéki autónepper, vagy építési vállalkozó cigány brigád feje. Na ők a hazai piac. Amíg vesznek autót tőlük, vagy építettnek velük. Jó érzésű ember a seggén marad a budai hegyekben és máshol költi el a pénzét.

Kiszámítható gazdaság rovatunkban: A bankokra és az energetikai multikra vonatkozó különadókat vezet be a kormány, jelentette ki Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter a hétfő délelőtti kormányinfón.

De a közmédia csöcsén lógva informálódó választópolgár mit lát majd belőle: a drágán adott energia meg bankolás miatt jól megdádázza viktátorkirályelvtárs ezeket a cégeket,a kik ettől berosálva majd jól árat csökkentenek!!! Ja, hogy nem? Meg hogy ami nem kötelező, azt nem fogják csinálni? (Személyes ügyfélszolgálatok száma csökken, amit lehet pénzért adni, azért pénzt fognak kérni, ami árat lehet inflációkövetően emelni, azt emelik, stb. Aztán hogy ezeket nem elsősorban a lakossági árakban fogják tudni megtenni, hanem a vállalkozások felé... Akik aztán jól továbbhárítják...

De azt, hogy ezt mind a lakosság fogja -így vagy úgy- megfizetni, azt már nem fogják fel...

Van a vállalkozás, aminek be kell fizetnie x batka közterhet. Van bevétele y batka a lakosságtól, és z batka vállalkozásoktól, valamint van q működési költsége és w bérköltsége. Ekkor nagy vonalakban y+z-q-w-x az, ami "marad", ami nyereség. Ha x helyett x+k közterhet kell fizetnie, akkor mit tud csinálni, hogy a nyeresége ne csökkenjen/menjen át veszteségbe? Bevételt kell növelni, vagy kiadást kell csökkenteni. Ha a bevétel oldalhoz nyúl hozzá, akkor y növelése közvetlenül lakosság fizeti meg, a z növelése másik vállalkozás esetén a q működési költséget emeli meg (azaz ott ezt kell kompenzálni valahogy - amit annak a vállalkozónak az ügyfelei fogják megfizetni), szóval bevételi oldal esetén: lakosség fizet.
A kiadási oldal esetén ha a q működési költséget csökkenti valahogy, akkor vagy a szolgáltatás minőségét veszi vissza, vagy optimalizál, de mindenképp valahol, akitől a működéshez szükséges dolgokat veszi meg a bevételi oldalon csökkenés lesz, ergo ott is valamihez hozzá kell nyúlni a saldo fenntartásához. Ha a szolgáltatás lesz gyengébb, akkor ár/érték szempontból veszít, "fizet" az ügyfél többet. Szóval megint csak a lakosság fizeti meg...
Ha meg a bérköltséghez nyúl hozzá (mondjuk az adható elemeket csökkenti), akkor a dolgozók kapnak kevesebbet - azaz megint csak a lakosság (egy része) fogja megfizetni azt a plusz k közterhet. És jellemzően mindegyik elemhez valamilyen mértékben hozzányúlnak ilyenkor, azaz úgy az ügyfelek, mint a dolgozók, illetve üzleti partnerek (beszállítók) felé érződni fog a közterhek növelése.

De visszakérdezek: szerinted ki fizeti meg ezeket, ha nem az, aki a sor végén áll, és fogyaszt/szolgáltatást vesz igénybe?

Azt írtad, hogy csak "mi" hisszük el, hogy ezt a lakosság fizeti meg. Amire válaszoltál, azt gondolom nem olvastad most végig, vagy "csak" fideszes módra ignoráltad a számodra problémás alábbi kérdést:

"De visszakérdezek: szerinted ki fizeti meg ezeket, ha nem az, aki a sor végén áll, és fogyaszt/szolgáltatást vesz igénybe?"

Szóval ha szerinted csak "mi" hisszük el, hogy a lakosság fizeti meg, akkor mi az igazság, végső soron ki fizeti meg ezeket a különadókat? Nem az a kérdés, hogy kinek a feladata betolni a 100-as GIRO-kódú 1234567-féle adó és egyéb beszedési számlára a megfelelő összeget, hanem az, hogy az kinek a zsebéből kerül oda, hogy be lehessen fizetni a MÁK.os számlára?
 

Egy "elnézést, benéztem" elegánsabb lett volna. De elhiszem, hogy a sok-sok évnyi térdelés lekoptatta rólad az ilyesmit. Ez van. Talán majd jön _Franko_, és jobb kedvre derít téged azzal, hogy hagyományaitok szerint több tucat hozzászóláson keresztül ugatjátok egymásra a hülyeséget, mint az igazi menstruáló férfiak. Csak felfelé!

:)

Lehet meglep, de végigolvastam: 10 hsz-ből 10 személyeskedés és mások gyalázása, ebből az egyikbe keveredett némi tagadás is, ez utóbbira kérdeztem/mutattam rá. Bár érvelés helyett ismét csak egy kis személyeskedésre futotta, de hátha a következőben végre némi tartalom is lesz

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Sajnálom, hogy ti térdelők jellemzően szellemi nyomorultak vagytok. Jó szándékom jeléül _újra_ beidézem neked és elvtársaidnak, hogy _pontosan_ mire válaszoltam:

De azt, hogy ezt mind a lakosság fogja -így vagy úgy- megfizetni, azt már nem fogják fel...

Ha alapból nem megy a mondat értelmezése, figyelmetekbe ajánlom korábbi javaslataimat a gyógypedagógus és a nyelvtan tanár segítségét illetően. Adok egy fogódzót: az az egyik legegyszerűbb út a megoldáshoz, ha az alábbi kérdésre keresitek a választ: "Mit állít a zellertől idézett teljes mondat?"*.

Amúgy az egészben az az igazán szép, hogy ha valamilyen csodálatos módon sikerül felfognotok, _mire_ és _mit_ válaszoltam, akkor látni fogjátok, hogy arra is benne van a válasz, amin zeller vergődik. Persze az is igaz, hogy nektek, térdelőknek sokszor kb. olyan a magyar nyelv, mint egy Londonban élő románnak.

 

 

* zeller cerkáján kívül – mert ugye az nyilvánvaló, hogy nagyon felajzotta magát a jóember

:)

A gyalázkodásra kár reagálni, nálam ezzel nem érsz célt, de sorra veszem a tucatnyi hsz-ből az összes érdemi reakciódat:

A valóság ezzel szemben az, hogy csak ti vagytok olyan hülyék, hogy ezt el is hiszitek magatoknak.

Ezt követően már csak egy dologra kértünk téged: érvelj. A "hülyék vagytok" nem érvelés, mert ezt ránk mondtad és nem a témához kapcsolódik. Az állandóan visszahivatkozott hsz-ed pedig semmi mást nem tartalmaz.

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Ember*! Mivel kapcsolatban érveljek, ha azt sem tudjátok felfogni, amit zeller írt? Zeller saját maga nem tudja értelmezni, mit jelent az általa leírt mondat. Aztán meg csak nyomja a faszságait, mintha _Franko_ is jelen lenne a beszélgetésben, és egymásra "kellene" licitálniuk. Hol van itt helye érveknek? A fajtád annyira nem tiszteli saját magát, hogy értőn elolvassátok, amit leírtatok.

 

 

* a megszólítást nem sértésnek szántam

:)

Lehet, hogy ennyire kiemelkedően hülye vagyok, de még mindig neked nem sikerült érdemben reagálnod a kérdésekre:

"De azt, hogy ezt mind a lakosság fogja -így vagy úgy- megfizetni, azt már nem fogják fel..." / "A valóság ezzel szemben az, hogy csak ti vagytok olyan hülyék, hogy ezt el is hiszitek magatoknak."

Elemezzük logikailag (csak felületesen) az első mondatot: Mit állítunk? "Azt már nem fogják fel". Mit nem fognak fel? "hogy ezt mind a lakosság fogja -így vagy úgy- megfizetni"

A második mondat: Mit állítunk? "A valóság ezzel szemben az". Mi a valóság? "hogy csak ti vagytok olyan hülyék" Miért hülyék? "hogy ezt el is hiszitek magatoknak". Mit hisznek el maguknak? (hacsak nem magadban beszélgetsz és feleslegesen idézgetsz másoktól, akkor itt vélhetően az idézett szöveg állítására gondolsz). Ezzel viszont elfogytak a tőmondataid

Ha van bármilyen egyéb jelentése a mondatodnak (vagy van benne olyan extra rész, ami az én monitoromon nem látszik), akkor arra várom a megfejtést, ha pedig nincs, akkor végre iderakhatnál egy érvelést a mások lehülyézésére

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Jár neked a fél kutyakeksz zeller mondatának majdnem megfejtéséért! Még rakd össze a kettő tagmondatot – hiszen zeller együtt szerepeltette őket –, és megvan, mit jelent a mondat. Mivel nagy nehezen szinte megfejtetted a zöldséges mondatot, hiszem, hogy idővel az arra adott válaszom is meg tudod fejteni. Örülök, hogy hozzájárulhatok a fejlődésedhez. Csak felfelé!

Még annyit segítek, hogy amíg zeller mondatát nem rakod össze egésszé, addig felesleges az enyémet vizsgálgatnod, hiszen az olyan, mintha pl. az "itt." választ elemeznéd az előzmények ismeretének hiányában vagy félreértelmezésében. Mert ugye nem mindegy, hogy az orvos azt kérdi, hogy "hol fáj?", vagy azt, "hol a boríték?", vagy azt, hogy "hol látta az egeret szaladni?".

 

iderakhatnál egy érvelést a mások lehülyézésére

Szerintem nem "másokat" hülyéztem le, hanem titeket. Bár mióta belelendültetek, rám már nincs is szükség.

:)

Továbbra is ennyi szerepel az általad idézett mondatban és az általad megfogalmazott mondatban. Minden más amit hozzáképzelsz jelenleg, az csak és kizárólag a te fejedben létezik. Ha ennek a kettő mondatnak van bármilyen másik jelentése, örömmel elismerem a tévedésemet, de továbbra is várom a megfejtést, esetleg a régóta várt érvelést

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Szóval szerinted, ha csak a hülyék gondolják úgy, hogy a lakosság fizeti meg, akkor világosítsd fel eme hülyéket, hogy ki fizeti meg ezeket a különadókat, extra sarcokat? Ha már mi, hülyék ezt (is) rosszul gondoljuk...
Mert erre a kérdésre még nem kaptam választ, pedig szerintem egyszerűen felfogható kérdést tettem fel...

LOL A saját mondatodat nem vagy képes értelmezni, pedig beidéztem kétszer is. Lehet, kiváló demokrataként most kellene nyomnotok a nagyszerű gondolatotokat, hogy a szöveget értelmezni képtelen emberektől el kéne venni a szavazati jogot. Durva, hogy a saját magad által írt mondat által vitted le magad egy sztereotip iskolázatlan, fogatlan és mosdatlan falusi szavazópolgár szintjére. Gratulálok!

A kérdésed már az eredeti hozzászólásban megválaszoltam. Javaslom, konzultálj olyan emberrel, aki veled ellentétben jól ért magyarul.

:)

Én azt állítottam, hogy a lakosság fogja megfizetni. Te erre válaszul azt, hogy ezt csak mi hülyék hisszük el. Ez utóbbiban implicit módon benne van az, hogy az állításom hamis, de te tudod, hogy mi az igaz.

Szóval szerinted, ha csak mi hülyék hisszük el, azt, hogy a lakosság fizeti meg, akkor a nem hülyék mit hisznek el?

Vagy nagyobb léptékben kell tekinteni a mondatodra, és úgy érted, hogy igazam van, de csak a hülyék hiszik ezt el? Ebben az esetben a "hülyék" jelzőt kéretik megmagyarázni, hogy szerinted miért hülye az, aki ezt elhiszi, illetve állítja?

De azt, hogy ezt mind a lakosság fogja -így vagy úgy- megfizetni, azt már nem fogják fel...

A valóság ezzel szemben az, hogy csak ti vagytok olyan hülyék, hogy ezt el is hiszitek magatoknak.

Te azt állítottad, hogy a lakosság nem fogja fel, hogy Orbán ezredik rejtett adóját neki kell megfizetnie. Ő pedig azt, hogy csak ti (mi, azt hiszem én is a ti fajtátok vagyok) vagytok olyan hülyék, hogy ezt elhiszitek.

A mondatának az értelme: szerinte a lakosság felfogja, hogy ezt az adót neki kell befizetnie, csak ti vagytok olyan hülyék, hogy ennek ellenkezőjét elhiszitek.

Ami nyilván nem igaz, hiszen a lakosság egy része felfogja, egy másik része pedig nem, tehát a lakosság egészére biztosan nem áll ez az állítás, erre bőven lehet bizonyítékot találni.

Szerintem is irreleváns, mit mond zeller. A "mindegyik" kitételed meg zellernél is nagyobb vicc.

A "rejtegetés" a nyugati típusú demokrácia velejárója, hiszen a kormánypártok és a parlamentbe jutott egyéb pártok/képviselők önös érdeke, hogy a döntéseik ellenére is megválasszák őket a következő voksoláskor.

Az a térdelők egyik nagy baja, hogy mindig másra mutogatnak, hogy ez és az a hibás az ő kudarcaikért, miközben a sikertelenségük egy visszajelzés a teljesítményüket és az elvégzett munkájukat illetően.

:)

Nyugodtan kicserélheted a "mindegyik"-et a "többsége"-re. Ha a többség tisztában lenne azzal, hogy ezeket a rejtett adókat is ő fizeti, és ezzel nem lenne baja, akkor nem lenne szükség rejtegetni őket.

A "rejtegetés" a nyugati típusú demokrácia velejárója, hiszen a kormánypártok és a parlamentbe jutott egyéb pártok/képviselők önös érdeke, hogy a döntéseik ellenére is megválasszák őket a következő voksoláskor.

Igen, ezt csinálja a Fidesz, és mint látjuk, működik. A rejtegetésnek komoly szerepe van abban, hogy továbbra is 2/3-uk van, és ezzel akkor el is ismerted, hogy az emberek (legalábbis a rájuk szavazók) többsége számára működik a rejtegetés, hiszen rájuk szavaznak. :)

(a másik lehetséges magyarázat, hogy leszarják, hogy mindenféle rejtett adókkal sarcolják őket, de lásd fent: ha így lenne, nem kéne rejtegetni)

Az a térdelők egyik nagy baja, hogy mindig másra mutogatnak, hogy ez és az a hibás az ő kudarcaikért, miközben a sikertelenségük egy visszajelzés a teljesítményüket és az elvégzett munkájukat illetően.

Ez a lemez annyira beakadt nálad (abba most nem is megyek bele, hogy semmi relevanciája nincs ebben a threadben). Tedd be inkább az aláírásodba, akkor nem kell minden alkalommal amortizálnod a billentyűzeted vele.
 

Nyugodtan kicserélheted a "mindegyik"-et a "többsége"-re.

Bárki nyugodtan kicserélheti bármire. Csak ugye az nem változtat a 2022-es választás eredményén. A 2026-os választás kimenetele viszont nagyban függ tőletek. Ha szokásotok szerint továbbra is egy kalap szart kínáltok a szavazópolgároknak, akkor nem fognak annyian rátok szavazni, hogy kormányt alakíthassatok.

 

Ha a többség tisztában lenne azzal, hogy ezeket a rejtett adókat is ő fizeti, és ezzel nem lenne baja, akkor nem lenne szükség rejtegetni őket.

Ha a nagy demokrata narratíva szerint nem lenne gáz beavatkozni szuverénnek mondott államok ügyeibe, akkor nem lennének nemzetközi civil(nek hazudott) szervezetek. Valamiképpen leplezni kell ezt is és azt is, mert ilyen a nyugati típusú demokrácia. Ennyi. Javaslom, mást fárassz a faszságaiddal.

 

Igen, ezt csinálja a Fidesz, és mint látjuk, működik.

Mindenki ezt csinálja. Orbánékra mégis többen szavaznak. A harmadik kétharmados kormányzás után is kétharmadot szavaztak meg nekik a választópolgárok. Sok mindent el lehet rejteni, de tizenkét év az tizenkét év. Ami biztos: ti végigbalfaszkodtátok az elmúlt 14+ évet. Jelenleg úgy néz ki, hogy egy fideszes pöcs uralja azok figyelmét, akik amúgy jobb híján rátok szavaznának. De most Magyar Péter a jobb. Ennyi az értéketek a potenciális szavazóitok számára.

 

ezzel akkor el is ismerted, hogy az emberek (legalábbis a rájuk szavazók) többsége számára működik a rejtegetés, hiszen rájuk szavaznak

Az efféle alkudozás már nagyon az alja.

 

(a másik lehetséges magyarázat, hogy leszarják, hogy mindenféle rejtett adókkal sarcolják őket, de lásd fent: ha így lenne, nem kéne rejtegetni)

(Az is ugyanilyen ellentmondásosnak ható helyzet, hogy ha valóban érdekelne titeket egy színvonalasabb kormány felállítása, akkor az interneten való ugatás helyett érdemben tennétek érte. De nem tesztek, csak ugattok a neten. Ez van. Ez, meg Orbánéknak egy negyedik kétharmada.)

 

semmi relevanciája nincs ebben a threadben

Biztosan több van, mint nektek az országgyűlési választáson.

:)

Azt hiszem már leírtam: én neked továbbra is csak azt kívánom, hogy Magyarországon sehol máshol ne tudd elkölteni a pénzed, csak Orbánnál. Akkor fog eljönni neked (meg a többi főni-fannak) a Kánaán, amit őszintén kívánok nektek!

A magyart te is gyakorold még, az általad idehozott témáknak semmi köze nincs ahhoz, amiről fent "beszélgettünk", te papagáj. :)

Azt hiszem már leírtam: én neked továbbra is csak azt kívánom, hogy Magyarországon sehol máshol ne tudd elkölteni a pénzed, csak Orbánnál. Akkor fog eljönni neked (meg a többi főni-fannak) a Kánaán, amit őszintén kívánok nektek!

Sajnos a szövegértési problémáidon nem tudok segíteni.

 

az általad idehozott témáknak semmi köze nincs ahhoz, amiről fent "beszélgettünk"

Sajnos a szövegértési problémáidon nem tudok segíteni.

:)

Nem bolond, csak lelki sérült, ebből eredhet a frusztrációja (meg mintha lenne valami szexuális jellegű orális fixációja is, remélem nem gyerekkori "élményekből" fakad). Lehet, hogy nem szerette eléggé az anutája, mikor kicsi volt. Talán egy babakék lakókocsi még segíthet a dolgon, ha van rá pénz...

Amúgy egy értelmes arcnak tűnik, csak hülyeségek mantrázására fordítja az energiáját. Csak benő majd a feje lágya, ha felnő, és talál valakit, aki elviseli, és szereti.

Szerintem is főleg hülyeséget csináltatok az elmúlt 14+ évben. Azzal a megállapításoddal is egyetértek, hogy részemről kb. szélmalomharc a hülyeségeitekre felhívni a figyelmeteket. De amíg látványosan térdeltek, ugattok és sírtok, addig én rendszeresen megkísérlem felhívni a figyelmeteket a valóságra, a tényekre és a viselkedésetek visszásságára.

:)

Nem fogják nevesítve áthárítani, ellenben minden egyéb szolgáltatás árazásában meg fog jelenni ez a plusz költség. Ami ugye ÁFA-vonzattal is jár, ergo ha 100 batka extra sarcot kell befizetnie a vállalkozásnak, akkor ezt szépen szétteríti a szolgáltatás nettó árába, amivel az ügyfelek 100+ÁFA összeggel fognak többet fizetni - állambácsi megkapja a vállalkozástól a 100 batka extra sarcot, plusz a rá rakódó ÁFA is oda megy...

1. A bevétel nem csak áremeléssel növekedhet, sőt, általában nem amiatt nő, hanem az értékesítés bővül, azaz több terméket kell eladni és változatlan ár rmellett emiatt nő a nyereség. Ez akkor is simán előfordulhat, ha közben az adóterhek nőnek. 

2. A költségcsökkentés manapság minden cégnél folyamatos. Mindenki csökkenti a költségeit, akkor is, ha jól megy neki.

3. Simán előfordulhat, hogy a "lakosság fizeti meg" az adóemelkedést, de ezt a példád nem bizonyítja, csak egy lehetséges forgatókönyvet mutat.

4. A cél az lenne, hogy azok a külföldi tulajdonú vállalkozások fizessék meg az EU bünti hatalmas terhét a lakosság helyett, amelyek jelentős profitokat visznek ki az országból.

Szerintem is kérdéses, hogy ez megvalósítható, de a lakosság+vállalkozás megosztás, amire alapozol szerintem nem felel meg a célodnak. Nekem úgy tűnik, hogy te Inkább a tőketulajdonos és alkalmazott közötti teherviselést boncolgatod, hogy bebizonyítsd, hogy nem a tőkehozamokat fogja csökkenteni a megemelt adó, hanem a munkából-fizetésből élők reáljövedelmét. Arra viszont rossz a levezetésed.

Amikor valamit nem értesz, attól nem nyilvánvaló, hogy pártpropaganda. 

Minden költségnövekedést valahol vagy megfog a vállalkozás, vagy ráterheli az áraira. 

A "megfog" az ugye költségcsökkenést jelent, aminek nyilvánvaló korlátai vannak, a "ráterheli" meg áremelést, amit a verseny nem mindig tesz lehetővé.

"a "ráterheli" meg áremelést, amit a verseny nem mindig tesz lehetővé."

Amennyiben a piac olyan, akkor valóban nem biztos, hogy az árak emelése használható - viszont a költségek csökkentését is valahol a lakosság fizeti majd meg - mert ha kevesebbet költ az adott cég, akkor akitől kevesebbet vesz, annál lesz kevesebb bevétel, és ott is kell költséget csökkenteni és/vagy árat emelni, vagy ha ez nem megy, akkor a dolgozókra szánt kiadásokon fog spórolni - akár úgy, hogy nem, vagy csak visszafogottan emel a következő időszakban bért, akár úgy, hogy az ad_ható_ juttatásokon spórol.

a költségek csökkentését is valahol a lakosság fizeti majd meg

Ez a "lakosság fizeti meg" kitétel kicsit ideologikusnak tűnik. Persze, a lakossághoz tartozik az a befektető is, akinek a tőkejövedelme csökken, meg a nyugdíjas is, akinek már nincsenek megtakarításai.

Szerintem ez sem fűnyíró elven működik. Csökkenő személyi jellegű ráfordítások mellett is lehet egy vállalatnál a dolgozók egy részénél növekvő mozgóbér kifizetés. A munkáltatók ésszerűen differenciálnak. Nálunk inkább ha spórolni kell, létszámot építenek le, de akkora a munkaerő hiány, hogy racionálisan a bérszinívonalat általában nem lehet csökkenteni.

Ha a célprémium feltételei között ott van a cég eredménye, mint feltétel (például: eredmény x alatt van, akkor nincs célprémium, x és y között van, akkor 50% a "keret", ha x és z között van, akkor 75% a keret, ha z fölött van, akkor a teljes tervezett összegből lehet a többi paraméter alapján prémiumot számolni), akkor egy ilyen extra sarc kapcsán ha nem sikerül más költségeken (ami beszállítói oldalon okoz bevételkiesést, ergo ott fog lecsapódni az eredményben, illetve az elkölthető pénzben) spórolni, _és_ az eladásokból származó bevételeket sem sikerül növelni (akár úgy, hogy többet adnak el, akár úgy, hogy árat emelnek (=áthárítják a sarcot,de ez meg a másik oldalon csapódik le, a "ki fizeti meg" témában)), akkor bizony a dolgozók "fizetik meg", avagy isszák meg a levét. De ha a cég nyereségét csökkenti is csak és kizárólag a plusz sarc, azaz nem hárítják át az árak emelésével, nem csökkentik a kiadási oldalt (sem a beszerzések, sem a személyi jellegű kiadások terén), akkor is valakinél hiányozni fog ez a pénz, valakinek kevesebb kerül a zsebébe.

Termelünk x értéket, ebből az állam elvont korábban y-t, azaz "megehettünk" x-y értéket, az új z összegű sarc bevezetése után x-y-z az, amit "megehetünk".

Ja, ha leépítenek az extra sarc miatt, akkor ki is "fizeti meg" az extra sarcot? Hát az, akit elküldenek, annak lesz kevesebb (=0) a zsebében...

Különböző érdekeltségi rendszerek vannak. Van olyan, amiről te beszélsz, ami a vállalati eredményhez kötődik, de van olyan is, ami a team eredményéhez vagy éppen a te személyes munkád eredményéhez. Tapasztalatom szerint ez leginkább attól függ, hogy a vállalat menedzsmentje mennyire igényes, azaz hogy milyen időközönként és mennyire képes mérni a vállalatin kivül a szervezeti egységek, munkacsoportok és az egyén teljesítményét. Ahol sikeres érdekeltségi rendszer működik, ott ezek elvállhatnak egymástól, mert a csoport vagy az egyéni teljesítmény független lehet a vállalati eredménytől. Ami atzt jelenti hogy csökkenő vállalati eremény mellett is lehetnek,a kiknek nem csökken a jövedelme. És ugye ami nem csökken, arról tudjuk, hogy nem férfi.

Az hogy a paraszt viszi a hátán a világot, nem újdonság, csak megjegyeztem, hogy a vázolt esetben a tőkehozam is csökkenhet (vagy nőhet, a növekvő adók ellenére is). Persze a tőkehozam csökkenése legalább akkora baj, mint a bértömeg csökkenése, ebben nincsen vita közöttünk. A tulajdonos a tőkehozam néhány milliárdos csökkenését éppúgy tragédiaként élheti meg, mint a bérből és fizetésből dolgozó az állása elvesztését. Az "extra sarc" sokak számára nehezen emészthető, másokat meg nem érint annyira. A meg nem engedett primitív egyszerűsítések nem vezetnek sehova.

A legtöbb általam látott rendszerben a cég eredményessége _és_ az adott terület/csapat teljesítménye, valamint az egyéni feladatok/egyénre szabott elvárások teljesítése _is_ része/része volt az értékelésnek, ami alapján az adott dolgozó bónuszát meghatározták. Volt, ahol a személyre szabott elem túl általánosra sikeredett, azzal a címszóval, hogy így kellően rugalmas lehet - ez vezetőtől függően "pofára menő" értékelésre is lehetőséget adott, és volt olyan is, ahol mindent számszerűsítve hoztak ki egy valami 30-110% közötti eredményt, és a bónuszkeret ekkora részét kapta meg a dolgozó.

Ezeknek az extra csip-csup mértékű, nem közvetlen állami beszedésű közterheknek a valódi hatását jelentős egyszerűsítések nélkül ( = a 'zemberek fizetik meg) nem nagyon lehet az átlag választónak megvilágítani. Sajnos.

De mit és miért is akarsz megvilágítani? Nekem úgy tűnik, hogy az a koncepciód, hogy ha emelik az adókat, akkor mindenki jól ráboszik. Ehhez nem kell se teória, se érdekeltségi rendszer, se rávilágítás. Van ui. aki ráboszik és van aki nem. Ez a megengedett egyszerűsítés.

Van ilyen, hogy "ágazati adó". Abban igazad van, hogy nem sokban különbözik más adófajtáktól, de azért van különbség, pont abban, amit mondasz, azoknak a vállalkozásoknak az esetében, amelyek az egyik országban megtermelt profitjukat másik országba viszik. Ez olyan mint a kettős adózás, a kecseszkecsken vagy a reklám. Tudod te, mi az a reklám? A reklám az, ha bebeszéljük előre az embereknek hogy valaminek örülni fognak. Én festek a szigetről, az újságok írnak, és a vállalkozók bedőlnek. Ezt úgy mondják, hogy fürdőhely. A turisták vad fehér törzse, amely a Baedeker nevű istent imád, ellátogat ide. Ezt hívják konjunktúrának.

Csak annyira, mint azelőtt: ha a verseny miatt az adóemelés előtt sem lehetett árat emelni, akkor azután sem lehet. Hacsak... két fontos ember megiszik egy kávét egy presszóban. Akkor úm. a "piac beáraz".

Baj akkor van, ha valaki (pl. az OTP vagy az MBH esetleg egyszerre mindkettő) "kilóg". Akkor baj van.

Csak egyetlen  részt kiemelve, mennyire vagy eltévedve:

4. A cél az lenne, hogy azok a külföldi tulajdonú vállalkozások fizessék meg

Nem. a cél az, hogy a költségvetés végre ne GPD 5% feletti hiánnyal zárjon, mert a kormány balfék. Veled ellentétben a kormány pontosan tudja, hogy nem tudja ezt. Ezért ezen adók számítási alapja mindenhol valamilyen lakossági/belföldi vásárlás/szolgáltatás/tranzakció

az EU bünti hatalmas terhét 

Az EU nem büntetés, hanem következmény, nem tartjuk be amit vállaltunk. Ez előre ismert volt, tenni lehetett volna ellene. Minimális hatása van a gazdasági helyzetre (80 milliárd), csak összevetésül, Mészáros Lőrinc 50 milliárd forint osztalékot vett fel csak a V-Hid nyereségéből (ez csak 1 cég).

a lakosság helyett

Na itt betértél abba a kategóriába, hogy bármilyen jövőbeni gazdasági témánál komolytalannak fognak venni. Fent leírtam, hogy minden jelenlegi és jövőbeni füstadót a lakosság fizet meg, az alapja a fogyasztás vagy pénzügyi tranzakció.

amelyek jelentős profitokat visznek ki az országból.

Ha már érted, és leírod, hogy hogy a volumen is számít, de csont nélkül beszívod, hogy a sanyargatás ezt fogja okozni. Nem. Ha nehezebb a profit megszerzése akkor kevesebb a befektetés. Pont olyan törvényeket kellene hozni, hogy a megtermelt profitot itthon tartsák. Befektetésként.

Szlovénia, Izola főtere (nagyon aranyos, olasz beütésű kis városka a tengerparton). Két brutál jó kapucsinó, plusz 1 kb világ legjobb pisztáciás croissantja 5,3 ájró (kb ennyi "szemét" kaját engedünk meg magunknak nyaralás 1 napján anyával). És tavaly is ennyi volt. Meg azelött is.

Tudnám folytatni:

Nyár elején osztrákoktól hoztunk tusfürdőt, testápolót, dezodort, ilyesmit. Ami akciós, az harmad áron van/volt. Ugyanabban a DM-ben, mint ami itthon is van.

Most voltunk ugye szlovénia déli részén, olaszokhoz át szoktunk menni bevásárolni. Kávé, tonhal, olíva olaj. Mind jelentősen olcsóbb, mint itthon, és sokkal jobb minőségű, kb 1 évre előre megvesszük az ilyeneket ott is. Üzemanyag is olcsóbb.

Esztergomban van nyaralónk, havonta úgyis ott vagyunk, hát párkányban szoktunk olyankor vásárolni. Érezhetően olcsóbb tud lenni.

 

Itthon már mindenki mindenkit lehúz/hülyére vesz.

Közben a benzinkutas vállalkozók megint felkezdték feljebb srófolni az árakat ... amíg a fejükre nem koppintottak ...

trey @ gépház

Az az országgyűlés lenne, és nem a kormány. Törvényekkel. De ez itt még az sem. Ez nem szabályozó szerep, hanem ármeghatározó. Ami viszont hatósági árat von maga után. Ez a múltkor sem öregedett jól. Valamint a fenti hozzászólás a módszernek szólt amit a kormány használ.

Az a fájdalmad, hogy a Fidesz-KDNP-nek önmagában megvan a parlamenti többsége, s nem kell hosszas alkudozás egy törvényjavaslat törvénnyé tételéhez? Mert ebben semmi antidemokratikus nincs, így döntött a nép azon része, amelyik elment a választásokra.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyrészt az, hogy <40% választópolgár 2/3-ot tud csinálni nekik, másrészt az, _ahogy_ a törvényalkotás működik (nézz utána, hogy mikor _kell_ és mikor _nem_ _kell_ az adott indítványról előzetesen egyeztetést folytatni, és hogy ezt hogyan használja ki a Fidesz), harmadrészt meg a  rendeleti kormányzás című intézmény sem igazán jó dolog az országra nézve...

Erről vitáznék. Az a <40 % úgy szokott kijönni, hogy beleszámoljátok azokat, akik magasról tesznek a közéletre, nem éltek demokratikus jogaikkal. Ezeket kapásból az ellenzékhez számoljátok, holott nyilván van olyan szavazó, aki a FIDESZ-re szavazna, ha kötelező lenne a voksolás. Tehát a szavazati jogukkal élők a 100 %. Továbbá a listás és egyéni nem duplikálás, mert szavazhatok én listán FIDESZ-re, egyéniben egy jól ismert, helyi ellenzéki jelöltre. Én már Szentkirályi Alexandra visszalépése előtt az ellenzéki támogatású Vitézy Dávidra akartam voksolni fideszes városvezetés mellett.

Sokan talán nem gondolnak bele, de a háborús veszélyhelyzet fenntartása épp a NATO kötelezettségünk miatt lehet részben, mert én úgy tudom, ebben a jogrendben nem lehet leszerelni a hivatásos katonáknak. Ugye, az nem megy, hogy valaki elmegy katonának jó pénzért addig, amíg tikkadt szöcskenyájak legelészését kell nézegetni a tűző napon, majd amikor éles bevetés közelébe kerülnének, gyorsan leszerelnek.

Ami az egyeztetést illeti, az a mostani erőviszonyok mellet gesztus értékű csupán. Meg lehet tenni, hogy van egy törvényjavaslat, megvitatják, ellenzék ellenzi, kormánypárt megszavazza, Sulyok Tamás aláírja, készen vagyunk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Erről vitáznék. Az a <40 % úgy szokott kijönni, hogy beleszámoljátok azokat, akik magasról tesznek a közéletre, nem éltek demokratikus jogaikkal.

Erre viszont +1, meg ha a fentebbivel nem is ertettem egyet. Ha valaki nem megy el szavazni, az azt jelenti, hogy elegedett a mindenkori status quo-val. Utolag sivalkodni, hogy ok nem erre gondoltak, nem fair a tobbiekkel szemben.

Három értékű logika, nem kettő. Azaz a, b és nem szavaz. Attól, hogy 40% -> 2/3-ot ad, még 60% _nem_ az adott opciót választotta, hanem a másik kettőből(!) valamelyiket. Sok olyan embert ismerek, aki nem azért tesz magasról a demokráciára, mert "jó'van az úgy", hanem mert nem hisz abban, hogy a szavazatának hatása lehet a döntésre: "úgyisafideszmarad", mondja... És ezeket a demokrációából kiábrándultakat nagyon nehéz meggyőzni, hogy de, van értelme odamenni, és behúzni a számára megfelelő oldalra azt a nyomorult x-et...

Na jó, de ők önként mondtak le a jogaikról. Ez épp olyan, mit az a lakógyűlés, amelyen 10 lakó eldönti, hogy legyen-e a társasháznak felújítása, de ha lesz, mindenkinek fizetni kell. Ja, nehogy már lakógyűlésre járjak, mert nem érek rá, menjenek ilyen hülyeségekre a nyuggerek? Rendben, csak akkor ne hőzöngjek, amikor perkálni kell a zsét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az a fájdalmad, hogy a Fidesz-KDNP-nek önmagában megvan a parlamenti többsége, s nem kell hosszas alkudozás egy törvényjavaslat törvénnyé tételéhez? 

Nekem pl. igen. Nem azert, mert a Fidesz jo vagy rossz - egyik partot sem engednem ketharmad fole menni, mert onnantol a tobbi part szavazoinak gyakorlatilag nincs kepviselete az orszaggyulesben.

Mire fel szeded be peldaul valakitol az adot, ha utana nem szolhatnak bele abba, hogy mire koltsek?

jaj már, de hát ez csak annak gond aki nem fidesz fanatikus

Gond ez nekik is, mert nem lehet egy kalap ala venni a borsodi zsakfalu Fidesz-fanatikusait, a kozeposztaly Fidsz-fanatikusait, a rendszerbol kozvetlen hasznot huzo Fidesz-fanatikusokat, meg a mindenfele Fidesz-fanatikust, aki ilyen-olyan ervek mellett szavaz a Fideszre.

kár hogy az elmúlt 14 évben nem volt forrás rá hogy megoldják ezt :D:D:D:D jachtozni, magán repülőzni, helikopterezni, milliárdossá tenni a propaganda legyártóját, stadiont építeni, luxus villákat építeni, lopni, adót emelni, 14 ezer milliárd forint és 14 év kevés volt :D megoldás -> nevessük ki és fikázzuk le aki ott él. ebben a tökéletes országban ahol minden rendben van hiszen orbán viktor a miniszterelnök xD

Helyieknek nincs semmi felelőssége? Munkanélküli mérnökök és egyetemi tanárok tömege szopik ott?

Megjegyzem Orbán azzal a sok építkezéssel, pont az ott élőket segítette, igaz nem helyben. Most már érkeznek oda is a gyárak, szóval pár év és talán lesz ott is valami. Ismerős mesélte, hogy olyan szintű analfabéta tömegek laknak arra, hogy a  gyárakban ikonokkal és emojikkal kommunikálnak velük (ez mondjuk Szabolcsban van). Gondolom ez is Orbán hibája, bár az SZDSZ még azt mondta, hogy az oktatás megváltoztatásának eredménye 20+ év múlva látszik.

én IT-sként okésan elvagyok itt is, nem a nyomorban élek, jó munkám van, megbecsülnek a munkahelyemen. biztonságos, csendes jó környéken lakok. ellenben rám is kihatással van bizonyos lokációkon a nyomor.

van felelőssége a helyieknek is. azt mondom hogy a pénz meglett volna, de kurvára nem a fejlesztésre ment el, hanem lopásra és a NER-esek milliárdossá tételére. 

arra van pénz (szavazatért cserébe) hogy a határon túliaknak ingyen legyen a tömegközelekedés, miért nem a magyar embereknek van ingyen? egerben ahol nem fideszes a városvezetés hogy tudta megoldani hogy a helyi lakosoknak 1000 forint egy évre a bérlet?

te miért nem látod ezeket a problémákat? miért tapsolsz ezeknek?

gyengébbek kedvéért: nem azt írtam le az elmúlt pár sorban hogy a gyurcsány jobb vót!

Azokkal az iskolázatlan tömegekkel, amit a rendszerváltás kitermelt, csak több generáción át lehet valamit kezdeni. Első körben munkát a szülőknek és suliba a gyerekeket mozgalom van. Mást nem lehet csinálni ott. Második körben amikor a gyerekek legalább egy szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkeznek, már megjelenik az ipar.

Szerintem pont ezt történik most.

A gengszterváltás qrvarég volt. Annak a folyománya lett a nehézipar teljes bedarálása a bányászattal együtt - akit lehetett, elküldtek korkedvezményes nyugdíjba, akit meg nem, nos az vagy szerencsét próbált az ország más részén, vagy elment betanított munkára, vagy a TSz-be - amíg volt.
Iskola, oktatás volt, van arrafelé _is_ csak épp a régió megtartóereje, azaz a tisztességes bért fizető munkahelyek terén gyengélkedik az ország kelleti/észak-keleti szeglete.
Láttam Miskolcot prosperáló iparvárosként, és láttam azt is, hogy hogy lett belőle... az, ami... Vásárlóerő? maximum a kínai meg a bálás használt ruha megy a főutcán, a régi nívós boltok sorra bezártak - mert pénz, na az nem nagyon van az embereknél - már azoknál, akik megmaradtak azon a vidéken, mert nagyon sok értelmiségi ismerősöm van, aki szintén elhagyta Borsodot, és a fővárosban vagy még nyugatabbra találta meg a számítását. Ja, és eljönni sem könnyű - hiába a nagy saját ház vagy lakás, csontért-pitykéért lehet csak eladni, amiből "boldogabb" régiókban... Szóval kifejezetten kisebb alapterület és alacsonyabb színvonal érhető el.

Ipar az van, és élnek (valahogy...) az emberek, de az életszínvonal, az életkilátások messze nem olyan remekek, mint ahogy azt sokan elképzelik.

Semennyire nem ertek a neheziparhoz, igy csak talalgatok. Rendszervaltas utan, miutan megszunt a kvazi kotelezoen mukodo keleti felvevopiac, vajon versenykepes volt ez a szektor?

Az en tippem az, hogy nem "az iskolázatlan tömeg[...], amit a rendszerváltás kitermelt" valtozott meg hirtelen, hanem egy olyan helyzetben kellett helyt allni, ahol hirtelen nem parancs alapjan vasaroltak meg a termekeidet, hanem jobbnak, olcsobbnak, szimpatikusabbnak kellett lenned a konkurencianal.

A gengszterváltók egy-az-egyben elfordultak a keleti piacoktól, ez _is_ benne volt a pakliban. (Nem szűnt meg, volt, aki sokat kereskedett az oroszokkal ezt követően is - jelentős haszonnal...) Az orosz piacon bőven eladható volt bármi _is_, illetve az ipar szerkezetváltásánál a "bezárni" _mellé_ oda kellett volna tenni az átképzést és az elfogadható jövőképet mutató új munkahelyeket - na ez az, ami nem igazán valósult meg. Pláne úgy, hogy a nehézipar és a bányászat az átlagosnál jobban fizető terület volt - onnan átmenni szalag mellé betanított munkásnak fele-harmada pénzekért... Még ha a megélhetés miatt mentek is az emberek, de az életszínvonal az jelentősen visszaesett. És ez a visszaesés hozta magával a magasabban kvalifikált munkaerő elvándorlását is.

Az orosz piacon bőven eladható volt bármi _is_

Nem ezzel volt a probléma, mindent megvettek volna, csak kifizetni nem tudták. Abban az időben az egyetlen fizetőeszközük a gáz meg az olaj volt, aminek a kitermelését papírfecnikre írt "szerződések" alapján privatizálták, nagyban, sokáig nem hogy azt nem lehetett tudni, hogy ki fog fizetni és miből, hanem azt sem, hogy az olaj, amit eladnak, kié. A bankrendszerük megszűnt, aztán ami létrejött helyette, az csődbe ment, többször megnyomták az egész rendszerben a reset gombot, amikor mindenki elvesztette az összes követelését. Ebben a meccsben nekünk nem hogy esélyünk nem volt, hanem még a pályára sem engedtek minket. Aki azt mondja, hogy "elvesztettük" a keleti piacainkat, az nem tudja, miről beszél. Az a piac elveszett, a játékosok eltűntek, fizetőképesség nem létezett és évekbe telt, ameddig rendeződött, hogy kik azok a szereplők, akik viszik ott a dolgokat - egymással küzdő oligarchák, amerikai, német, francia "befektetők" - aztán jöttek a Pásztorok és nagy einstand lett belőle.

Ismerős mesélte, hogy olyan szintű analfabéta tömegek laknak arra, hogy a  gyárakban ikonokkal és emojikkal kommunikálnak velük

Tudtommal ez általános jelenség azokban a gyárakban, ahol nincs különösebb elvárás a munkaerő szellemi képességeivel kapcsolatban, illetve ahol több nyelven kellene kommunikálni a munkásokkal.

:)

Talán te is észrevetted már, hogy a térdelők mindig egy szürke moslékba próbálják összemosni azokat az egyéneket, csoportokat, amelyeket a gazdáik ~ellenségnek jelöltek meg. Elsősorban nem az a magyar nemzet problémája, amit a Fidesz csinál, hanem az, hogy a kihívói többnyire végtelenül silányak, és nem tudnak ellensúlyt képezni. 2022-ben a térdelők a kisebb-nagyobb botrányok, az EU-s pénzvisszatartás stb. ellenére sem voltak képesek a kormányzás szempontjából érdemi eredményt elérni. Idén meg egy volt fideszes barmot támogattak azok a labilis választópolgárok, akik 2022-ben még a "klasszikus" térdelőkre szavaztak. Ezek alapján úgy vélem, hiába próbálod a térdelők számára árnyalni a képet.

:)

Ehhez (sem) ertek, igy legfeljebb nagyvonalakban van valami elkepzelesem, de sem a matematikai, sem a jogi resze nem tunik megoldhatatlannak. 

Nyilvan el kell fogadni a realitast, hogy ilyen valtozas nem lesz, mert amiota vilag a vilag, a mindenkori kormanynak sosem erdeke a sajat hatalmanak korlatozasa.

Miért írták volna át, amikor 1. az előző rendszer örökségeként jórészt az ő embereik voltak kulcspozíciókban (beleértve a vagyont is), ill. könnyen be tudták oda tenni őket; 2. a rendszerváltás utáni második kormányban még jobban kellett adni a látszatra; 3. egyszerre volt keleti és nyugati hátszelük; 4. a magyar nemzet érdekeit firtató gondolkodás épp csak kezdett éledni; 5. a külföldi hitelek révén idegenek nyíltan pofáztak bele a kormányzásba (most is rajta vannak a dolgon az EU-val, meg pl. az EU-s források visszatartásával); stb.?

:)

Az irányításhoz szerintem nem árt, ha a döntéshozó döntésképes. Vállalati környezetben tapasztaltam már olyat, amikor a menedzsment a döntéseket mindig sok szempont alapján, alaposan mérlegelve, rengeteg kompromisszummal igyekezett meghozni. 10 szükséges döntésből 5-öt meg se mertek hozni, meret kockázatosnak minősült, hogy a döntés jól sül-e el, a maradék 5-ből 2 rossz döntés lett, pedig biztosnak látszott, hogy helyes lesz és 3 döntés bizonyult értelmesnek. Aztán jött egy új tulajdonos, aki nem csak hogy leszarta, de nem is ismerte a nehezítő körülményeket, a döntések mérlegelése, a kockázatok felmérése hiányos volt, de simán meghozott 10 döntést, aminek a fele rossz volt. Viszont a kettővel több jó döntéssel annyi pénzt csinált, hogy a cég megtáltosodott.

Az a fájdalmad, hogy a Fidesz-KDNP-nek önmagában megvan a parlamenti többsége, s nem kell hosszas alkudozás egy törvényjavaslat törvénnyé tételéhez?

Nem csak nekem,  minden magyar állampolgárnak (ideértve a Fideszre szavazókat is) meg még az unokáikat is. 

DE mi a tökömnek tereled már megint a témát? Fáj?

- a kormány nem hozott rendeletet, hanem zsarolt. Mint egy útszéli tolvaj 
- ha valami agymenésük van, az nem az országgyűlés által a megfelelő tárgyalási és előterjesztési úton megy hanem _rendeleti_ úton megy. Nem szükséges indoklás, sem tárgyalás. Oka van, hogy a büdös alsóneműt nem viszik be a parlamentbe. 
 

Értelmezni kellene amit írtam.

Szabályozói szerep betöltése az, amikor a végrehajtó hatalom betölti a szerepét és végrehajtja a törvényeket és rendeleteket. 
A kormány ezzel ellentétben fenyegetőzésbe kezdett, hogy ha a piac nem csinál ezt meg azt akkor majd ő megmondja hogy legyen. 

 

Amikor a szabályozó beavatkozik, nem kérdez, hanem cselekszik. Amit te zsarolásnak nevezel, az volt a soft megoldás, mert a kormány, mint szabályozó, közölte az elvárt célt, ha ez megy magától, akkor készen vagyunk, ha nem, akkor pedig jön a keményebb beavatkozás, a hatósági ár. Szerintem korrekt eljárás.

Te egyszerűen azt várnád, hogy ne éljen szabályozói jogkörével a kormány. Viszont van neki ilyen, amellyel élni kíván.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Pedig lehetőség, semmi baj nincs vele. Ez épp olyan, mintha a békával kezdenéd megbeszélni, hogy lecsapolhatod-e a mocsarat. Egyezkedhetnek, de a kutasok azt mondják, nekik kell a forgalom, kell a vaskos haszon, szóval minden így jó, ahogy van, miközben körülöttünk olcsóbb a benya.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A példádra reagálva nem _megbeszélni_ kell a békával, hanem figyelembe kell venni a béka (és a többi ott élő állat és növény) érdekeit, hasznát, a változás rájuk, és azon keresztül a tágabb környezetre gyakorolt hatását. Azaz egy adóemelésnél nem csak a bevételi számokat kell nézni, hanem a gazdaság adott területére, illetve azon keresztül az egész gazdaságra, illetve a társadalomra gyakorolt hatásokat is. (Az, hogy a politikai hatása mi, az csak kommunikáció kérdése: az "extraprofitot kitalicskázó cégeket ,,nemazemberekfizetikmeg'' adókkal sújtjuk" tökéletes arra, hogy politikai tőkét kovácsoljanak a dologból...)

Figy, még egyszer. A kormány képtelen működtetni bármit is. (ez sem és egyik előző sem). Ami állami kézben van rohad, vagy szétszórják a hűbéreseknek. A piacgazdaság a legjobb eddig kitalált megoldás, ehhez az kell, hogy legyen verseny. Ez a csökevényes kormány ami most nekünk van, képtelen ennyit megcsinálni, és a mikor a kaka beleér a ventilátorba akkor durcás kisgyerek módjára csapkod és fenyegetőzik. Ahelyett, hogy tenné a dolgát. Ez az oka a visszatérő gondoknak. A lakosság itt nem játszik szerepet, mert a szavazatát leadja 4 évente, most meg nézi a durcás kisgyerek showt.

Ne haragudj, de úgy fogalmazok, hogy te is megértsd. Nincs szándékom megbántani, de egyszerűen ezt már nem hiszem el, hogy nem értelmi képességi hiba:

Annyira nem lehetsz sötét, hogy nem tudod mi az üzemeltetés és a tulajdon között a különbség. Elmondom neked.

Még lejjebb:

Ha van félretett pénzed vehetnél MS részvényt de ettől nem hívnának éjszaka a bugokkal.

Jaja, rámegy az ország a vállalkozói kapzsiságra, ami tetten érhető itthon egészen azóta, hogy a MASZEK világ létrejött. Sajnos itt a szocializmus -> kapitalizmus átmenet nem sikerült, lett helyette egy szocializmus -> rablókapitalizmus rendszer.

Fogadok, te a rablókapitalizmus szót is most hallod először a magyar piaci helyzetekkel kapcsolatban ... :D

trey @ gépház

Végig arról volt szó MI az oka a dolognak, hogy a vállalkozók gyorsabb megtérülést akarnak.

Te simán zéró adattal hasra ütve beközölted "mert kapzsiak".

Majd azt írtad, hogy nem is te írtad, hanem az újság, de ez így rendben van. De az újság ugye sem ezt írta. 

Aztán elmondtam, hogy az ok a bizonytalanság és a teljesen versenyellenes kormányzati politika. Ezt alátámasztottam konkrét intézkedésekkel, illetve az adattal, hogy több mint másfél éve _valódi és indokolható ok nélküli_ rendeleti kormányzás van.  Ennek ellenére az egész térségben a "kétkulacsos" politikánk mellett még mindig a mi gazdasági helyzetünk a legkatasztrofálisabb. Ennek az oka pont az elcseszett gazdasági döntések, és a teljesen feleslegesen elköltött pénzek. 

Értem, hogy próbálsz _hasonló_ helyzeteket találni a múltból amire visszamutathatsz, de azt nem érted, hogy az okok egy _hasonló_ helyzetre másak lehetnek. Erről viszont, hogy te ezt nem szeretnéd látni itt rajtad kívül senki sem tehet. 

 

Jaja, összevissza hantázol. Nemrég még a jelenséget is tagadtad (rablókapitalizmus), most már csak terelesz. Bizonytalanság van az egész vilgában. Nincs itt semmiféle kétkulacsos, kulákok vannak.

Itt mindig is jellemző volt, hogy ha a paraszt egy Ladát engedhetett volna meg magának, akkor Mercedes kellett, ha csak egy Kádár-kockát, akkor villa.

Persze ezt az irreális rongyrázást általában kajak hitelre, azt meg ugye valamiből finanszírozni kell.

Nem kell a duma, a környezetemben millió egy ilyen bukott vállalkozót láttam. Olyat is ismerek, amelyiknek az irreális magamutogatása után negyed milliárdos adósság maradt, jelenleg Angliában feketemosogató.

trey @ gépház

Na látod, így lehet terelni, aminek nagy mestere vagy! Kellemetlen a téma?

mikor fingod nincs, hogy _minden országban_ más a receptúra és ennek az oka nem a spórolás hanem a helyi ízlés lekövetése.

Igen, ezt a gagyi terelést itt a HUP-on évekkel ezelőtt is kiröhögtem tőletek, amikor legutóbb előhoztátok. El akarod nekem magyarázni, hogy csak 5%-os gyümölcstartalommal lehet magyar szájnak édes löttyöt előállítani, 12%-sal nem? :D :D :D

trey @ gépház

Miért olyan szar a Nescafé nálunk, miközben a bécsi jóízű erős, aromás? Nos, ezt egy vendéglátós haver elmagyarázta: Jöttek a Nestlé szakemberei megvizsgálni mit iszik a magyar nép. Így hát levették az aromát abban a zugkocsmában is, ahol Gizike a tízkilós dohos Omnia kiszerelésből főzi a kávét. Aztán már csak ki kellett keverni ugyanazt az aromát. No, ezt tolják a pofánkba.

A szemes kávét elég nehéz úgy vákuumcsomagolni, hogy nulla levegő maradjon a szemek között, az őröltben is marad némi levegő - és ha netán mindezt úgy csinálják, hogy nitrogén atmoszférában vákuumozzák le a csomagolást, még az sem az igazi: a pörkölés során keletkező vegyületek nem csak oxidálódni tudnak a levegő oxigéntartalma miatt, hanem a stabilitásuk sem az igazi, azaz idővel elkezdenek bomlani, oxigén és fény nélkül is, ami a kávé aromáján bizony érezhető lesz. 

Én? Egy az egyben visszamondtad a cégek által tolt bullshitet:

a helyi ízlés lekövetése

Persze, nyilván a magyarok nyelve undorodik a valódi narancsmolekuláktól, nekünk elég a színezék, azt szeretjük. Így gondoltad?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az ilyen helyi igényekre szabott termékfejlesztés általában úgy történik, hogy megnézik, mi a legnépszerűbb azon a piacon az adott termékkategóriában, megnézik, megkóstolják, és kitörpölik, hogy annál nem sokkal jobb, attól nem sokban különbözőt mennyiből és milyen receptúrával lehet kihozni. A Sztár, Márka meg hasonló "narancsízű" üdítők idejében idejöttek a gyártó emberei, megkóstolták ezeket a löttyöket, és ehhez képest alkottak valamit a saját márkanév alatt.

 

Nemrég még a jelenséget is tagadtad (rablókapitalizmus), most már csak terelesz.

Kedves trey, sokadik alkalom amikor nettó hazugságot állítasz. Idézd be amikor ezt írtam.
De mivel nem a témáról írsz hanem hajtogatod ugyanazt az alap nélküli hülyeséget, majd erőlködve próbálsz hasonlatokat keresni így nincs értelme miről beszélni. 

Balatoni nyaralós ismerőseim már panaszkodnak, hogy nincs turista. Család reggel jön, este hazamegy. Nem száll meg, nem fogyaszt. Több étterem már csak hétvégén nyit ki. Budapesti vendéglátás sem a budapestiek műfaja már.  A magyarokat ezek a vendéglátóipari árak leszoktatták a fogyasztásról. Már azok is kevésbé fogyasztanak, akik megtehetik, mivel ők is aránytalannak érzik az árakat.

A fentebbi kommenteddel 100%-ban egyetertek, de ezt meg kell, hogy vedjem egy kicsit. (Nem, nincs benne erdekeltsegem. :))

A szoban forgo objektum Tihany (a Balaton egyik legfelkapottabb helyenek) az egyik, ha nem a legfelkapottabb helye. En voltam mar, tenyleg itt van a legjobb panorama a Balatonra, es ilyen arak mellett is vagy fel orat vartunk egy asztalra ugy, hogy nem is csucsidoben mentunk.

Na de nem is ezzel van a baj, hanem amikor az otvar strandkajat a parton ugyanannyiert adjak, mint a luxuscukraszdaban a vegan avokado toastot a burzsuj turistaknak, oda mar nem kell fel orat varni, es megy a sivalkodas, hogy miert nincs vendeg. Nem a Rege picsogja tele a mediat, hogy nincs vendeg, mert a 2023-as beszamolo szerint az egymilliardos merlegfoosszegre 170+ millio adozott eredmeny jut. Ok szolgaltatnak egy niche piacnak, megy a szeker, no problem.

Csak amikor arulod a mirelit gofrit a strandon, es kitalalod, hogy ha a Rege 4000-et adja a vegan lekvaros buktat, akkor neked is jar a 4000-es bevetel, abbol van a szopas. Utana korbe lehet haknizni a mediat, hogy a kocsog magyarok miert nem veszik a negyezres langost.

Nem ismerem a citált helyet, de ha az ingatlan 1 yard és szeretne a tulaj 10%-ot, akkor a bérleti díj 100 milla per év. Szóval értem a logikát, hogy itt kérem ennyit ki kell termelni.  De azért a fasznak is van vége! :) A matematika mögött  a probléma abból áll, hogy ilyen ingatlant nem azért veszünk, hogy kitermelje a saját árát, hanem csak lazán értéknövekedésre játszunk, lásd Monaco. :) Ha megtérülésre játszik mindenki, akkor pár év és drágábbak leszünk, mint a legmenőbb helyek Európában.

Persze ilyenkor sokan azt mondják, hogy az emberek kifizetik. Oké, van egy ilyen réteg és a turisták. A magyarok már offon vannak. A ugyanazok a turisták nem járnak ide minden évben, így az árak miatti rossz hír, pár év alatt terjed el. Megkérdezik őket: Milyen volt Magyarország? Szép, fasza, csak nagyon nem éri meg, mert kurva drága.  Egy ilyen mondta pont elég ahhoz, hogy leépüljön a  turizmus.

Több barátom 100m nettó feletti hazai jövedelem mellett azt mondja, hogy nem hajlandó kifizetni ezeket az árakat. Kapják be a faszt.

 

Mi lenne a megoldás? Termelékenység növelése áremelés helyett. Ez jelenleg Magyarország komplett problémája. Erre fogunk rábaszni, de nagyon.
 

Hogyan növelhetné egy-egy vendéglátóhely a termelékenységet?
- szűkebb étlap
- automatizált folyamatok (pl. rendelésfelvétel appal)
- gépesítés (robotizálás)

ilyen ingatlant nem azért veszünk, hogy kitermelje a saját árát, hanem csak lazán értéknövekedésre játszunk, lásd Monaco. 

Ez az ingatlan a bencés apátságé, ők szerintem nem igazán törődnek az értéknövekedéssel és megtérüléssel. Maga a cukrászda 180 millió forint állami támogatásból épült.

Szóval értem a logikát, hogy itt kérem ennyit ki kell termelni.

Forditva: ennyit ker, mert igy is max kapacitassal megy a hely. De tovabbra is ugy gondolom, hogy nem az az irracionalis, hogy lenne mondjuk a Balatonon 1-2 ilyen hely, mert a luxusturista jon, es kifizeti. Az az irracionalis, hogy nemcsak ez az 1-2 arazza igy a szolgaltatasat, hanem ~mindenki. Az mar bullshit.

Itt sem a termelekenyseggel van a gond. A luxuscikkek nem racionalisan arazodnak. Ha appos rendelesfelvetel lenne, meg robotizalt konyha, akkor kevesbe jonnenek a luxust keresok, mert itt pont azt fizeted meg, hogy a bences szerzetes porkoli le a kezmuves fiszemfaszom kavet mikozben uvoltozik a tihanyi visszhanggal, vagy mittudomen. 

Több barátom 100m nettó feletti hazai jövedelem mellett azt mondja, hogy nem hajlandó kifizetni ezeket az árakat. Kapják be a faszt.

Egyetertek, de ez a tihanyi pelda ugy nez ki, mintha bemesz Pesten az Andrassy-n egy boltba, utana felteszed a netre, hogy a magyarorszagi taskaboltok aztan igazan kurva dragak! Ettol meg persze lehet, hogy a taskaboltok tenyleg dragak, de nem azert, mert van 1-2 luxusbolt, hanem mert a tobbiek is megprobalnak minel jobban levenni.

A tankönyvi formula akkor igaz, ha a heti 7 nap, több műszak alatt megtermelt terméket el is lehet adni, mert van rá kereslet. Ha nem lehet eladni, akkor a gyár is leáll, és nem fog több műszakban termelni meg heti 7 napon át. Ők se hülyék, hogy eladhatatlan terméket termeljenek csak azért, mert akkor egy termék bekerülési költségében nagyon kicsi lesz a fix költség.

No de egy vendéglátóhely számára a fix költség az kb. a bérleti díj, minden más változó. És a bérleti díj elenyésző az alapanyag/raktárkészlet valamint a dolgozók fizetése, valamint a rezsi mellett. Valamint tényleg, minek nyisson ki, ha amúgy sincs vendég és kongana az ürességtől? A költségei nőnek a munkaerő költsége miatt, bevételei viszont nem keletkeznek.

Csak annak érdemes kinyitnia, ahol vannak vendégek is, van kereslet a portékára. Nincs értelme ugyanannak az ezredik pizzázónak, hamburgeresnek, csapolt Dreheresnek és specialty kávézónak, tele van velük a piac. Pontosabban, lefedik a fizetőképes keresletet.

Nagyon sokan nem engedhetik meg maguknak a heti 1 éttermezést sem, nemhogy a napi 3-mat. Amíg van fizetőképes kereslet, hogy megéljen 1-1 ilyen hely, addig lesz.

A Telex mai véleménycikke bemutatja, hogy mi a terv a magyar turizmussal: a sokat költő turistából jöjjön ide több.

A probléma persze az, hogy ezekre a turistákra olyan vendéglátóegységek fognak ráépülni, olyan árakkal, amelyek kiszorítják a magyar lakosságot erről a piacról. És ezek a vendéglátóegységek maguk után húzzák a többiek árait is (lásd gelei hozzászólását).

A gazdag turista sem hülye, ha tud enni tényleg jót kellően olcsón, akkor azt fogja választani. Én sem megyek Prágában a turistaszopató helyekre, ha ugyanazt a minőséget megkapom feleakkora áron egy metrómegállóval arrébb.

Ezért a megoldás: ne tudjon a gazdag turista sem mást választani, csak a drága, prémium kiszolgálást.

Nem cél az a turizmus fejlesztésében, a vendéglátóegységek támogatásában, fejlesztésében, jogszabályi környezetben, hogy a hazai lakosságnak jó legyen.

Látod, ezért nem Magyarországra jársz nyaralni, hanem olyan helyre, ahol nem lehúzás a vendéglátás.

Magyarországon meg az a cél, hogy lehúzás legyen, jöjjön a sok külföldi, akit lehúzunk. Az, hogy közben a hazai turisták szarul járnak, kit érdekel. Az ő pénzüket el lehet venni más módon is, mindenféle más adóval; a lényeg, hogy külföldről jöjjön pénz az országba.

Lehet szegmentalni is.

Spanyolorszagban volt egyik ismerosom olyan helyen, ahol reggeli utan a teljes szemelyzetet, etlapot lecsereltek, es reszben a berendezest is. Koran reggel - spanyol mercevel merve - a helyiek ettek, hozzajuk mert arazassal es menuvel. Utana angolul is tudo pincerek jottek, a - jellemzoen kesobb kelo - turistakra arazva, es a menu is igy valtozott.

A Szepvolgyi aljanal a Becsi uton van a Chefparade, eleg sokat jartunk oda kajalni a kollegakkal (covid kornyeken bezart, azota a kepek szerint atalakult). Este es hetvegen fozoiskola tanfolyamokkal. Hetkoznap del korul ebedet foznek, etteremkent funkcional. Nap kozben meg kavezo, es - szakacskonyvekre szakosodott - konyvesbolt.

A BME kornyeken volt egy kinai kajalda ugy 20 eve. Kette volt osztva, kulon bejarattal, de gondolom a konyha kozos lehetett. Az egyik resze elegans, beulos etterem, nagy valasztekkal, ennek megfelelo arazassal. A masik oldalon elore elkeszitett kajakbol (nehany fajta csak), olcson es gyorsan meg tudtal ebedelni. Ebedszunetben eleg gyakran ettunk ott az akkori baratnommel.

2011-ben a kajak-kenu EB Belgradban volt. Kb. ugy nez ki a palya, mint ha mondjuk a Margit szigetnel az Arpad hid es a Margit hid keleti oldalat lecserelnek egy-egy gatra, es az igy kapott tavat parti szuresu kutakbol toltenek fel. Vegig vannak mindenfele strandok, csuszdak, szallodak, effelek. A celtorony egy etteremmel van osszekotve, es a helyszinnek megfelelo az arazasa. Kicsit besegitettunk technikaval. Amikor elso este odaertunk, meghivtak vacsorara, eleg jo kaja volt. Amikor megjottek a versenyzok, elso ebedkor megprobaltak a szokasos pinceres (mit rendelsz? par ora mulva hozzuk, sok a vendeg :) ) modon megoldani az etkeztetest, ami egy "cseppet" elhuzodott. Kovetkezo naptol atalltak a "kersz-e levest?"-re, mindenkit leultettek, es az elore megrendelt kajat kaptad (talan lehetett 2-bol valasztani a foetelt). Gondolom a kajat is mas technikaval csinaltak, elore elkeszithettek.

Szoval meg elegansabb helyeken is van megoldas, ha a turistakra, es a szomszedos epitkezes munkasaira is akarnak egyszerre loni. A fixkoltseg eloszlik.

Lehet, hogy Tihany legelegansabb helyen nem erdemes ezzel szorakozni - nekik igy is van beveteluk. De azert a kornyeken lehetne.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Több barátom 100m nettó feletti hazai jövedelem mellett azt mondja, hogy nem hajlandó kifizetni ezeket az árakat. Kapják be a faszt.

Gondolom ezek a barátaid nem ölükbe hullott állami pénzből gazdálkodnak, hanem megdolgoztak érte. Teljesen más nézőpont az, mint a járadékből élő NER ám. Ahol munka nélkül kapsz sokszázmillió forintot a túlárazás miatt, ott a pénznek egyre kevesebb az értéke, és nem számít, mi mennyibe kerül. Sétálj végig majd egyszer a Balaton-felvidéken, Tihanyban,Balatonfüreden, és nézd meg a NER-villákat. Na, a haza közönsége ennek a prémium vendéglátásnak ez a fajta vállalkozó.

Mondjuk az utóbbihoz annyit, hogy tengerparthoz közel mindig olcsóbb a hal, mint attól többszáz kilométerre. De ez csak kis része az árnak.

Hiszen Monacoban a bérek is mások és az étteremi ÁFA is nagyobb, mint itthon (10 vs 5%).

De gondolom a Bazilikánál lévő hely így is teljesen tele van, állandóan van vendég, pörög a biznisz. Akkor miért adnák olcsóbban?

Nem willy, a vállalkozók mindig is pofátlanul raboltak. Ugyan biztos van kivétel, de a nagy részük most is rabol, nem ad számlát, csal, minőséget és származást hamisít stb.

Kőkeményen lecsapott a Nébih, több álőstermelő is pórul járt

Ez itt mindig is jellemző volt. Az észérkedés, ügyeskedés.

Az utcában levő őstermelői zöldséges kora reggel két táska zöldpaprikával kacsázik a befele a boltjába a sarki Tesco-ból ... szerinted mit csinál éppen? Mi a retkes köze van ennek a gerinctelenségnek a kormányhoz? Ne maszatolj már!

trey @ gépház

A kormányhoz annyi köze: Amit szabad Jupiternek... :-D

Aki az ún. östermelőtől megveszi a Tesco-paprikát, annak mindegy, mert annak hite van. (Ugyanitt nyomott áron továbbképzés: Hogyan vásároljunk piacon?)  Az ilyen vásárló lényegében nincs is átverve. Egyébként a piacon árulók java ugyanazon a nagybani piacon szerzi be az áruját. Ezt sem tudtad?

Akkor Te is egy pofátlanul rabló vállakozó vagy? ;)

A kormányhoz annyi köze: Amit szabad Jupiternek... :-D

Igazi balfasz duma.

Egyébként a piacon árulók java ugyanazon a nagybani piacon szerzi be az áruját. Ezt sem tudtad?

De, pontosan tudom. Messze bűzlik róla. Erről írok. Hogy a faszba ne tudtam volna róla, ha most hoztam fel?

Akkor Te is egy pofátlanul rabló vállakozó vagy? ;)

Sajnos nem tudom követni a fals logikádat.

trey @ gépház

Tizenpár éve interjú egy cégnél, oké, mennyit kérek, sokszemközt szóban megkapom a "rendben"-t, a többit majd a HR intézi. "Véletlenül" úgy alakult, hogy a nagyfőnök és én ketten maradtunk a tárgyalóban, és ekkor kaptam meg szóban a pontosított ajánlatot: Ami nettót kértem, azt bruttóban kapom, a többit meg borítékban. Megköszöntem, és távoztam. Ugyanez a cég, ugyanezt eljátszotta olyan 5-6 évvel ezelőtt is azzal, aki odament interjúra.

Egyik oldalról megértem, hogy ezt a rendszert továbbvitték, mert "megéri", és mert rettenetesen feltűnő lenne bruttó-nettó különbség bruttójával emelni a fizetéseket és/vagy az új dolgozókat ennyivel magasabb bérre bejelenteni - másik oldalról meg tosszák meg, adóelkerülésben még úgy sem leszek cinkos, hogy bárkinek javasolnám a velük való együttműködést...

Te figy Trey volna olyan hozzászólás ahol felvállalnád az általad írt baromságokat és nem terelnél tovább?  
1, értem hogy nem tudod, de az őstermelő (bár egy vállalkozási forma) nem "vállalkozás"
2, attól, hogy bemutatod, hogy egy átlagos fidesz szavazó (őstermelő) hogy éli napjait nem igazolod a "rablókapitalizmust" csak azt, hogy fideszes ismerőseid azok.  Tipikus orbáni gógyi. Megoldjuk okosba :)
3, melyik országban élsz ahol a jövedéki terméket "őstermelői" minőségben árulják

https://mandiner.hu/belfold/2024/7/vissza-a-jovobe-3

 

A MOL vezérének sem tetszik az átláthatatlan, napról-napra változtatott, kiszámíthatatlan magyar adórendszer.

De meddig is kell még fenntartani a „rendkívüli” különadókat? Nem úgy volt, hogy 2022 lesz az utolsó év? Aztán csak itt maradtak 2023-ra, meg idénre, és hát úgy néz ki, jövőre is. Olyanok lesznek, mint a hazánkban ideiglenesen állomásozó szovjet csapatok.

Mikor lesz újra normalitás?

Mikor nyúlunk újra a jól bevált eszközökhöz az unortodoxia helyett?

Ráadásul nincs olyan, hogy egy adó nem épül be az árakba. Ha a befektetők hozamát csökkentjük, akkor a beruházások elmaradása, ha a beszállítókra hárítjuk, akkor a beszállítói kör csökkenése idézi elő a kínálat zsugorodását – és jön az áremelkedés.

 

Az is kérdés, hogy a beszedett pénzt mennyire hatékonyan hasznosítja az állam. Ha tűzoltó jelleggel, lyukak tömködésére használjuk, működési költséget vagy gazdasági növekedést nem támogató beruházásokat finanszírozunk, akkor abból nem lesz plusz­érték.

A semmiért fizetünk többet.

Nem ismerős ez a helyzet valahonnan? Pont, mint a szociban. Vissza a jövőbe, uraim! 

 

Szegény Hernádi, nem lennék a helyében most. Még a végén kiadjuk Horvátországnak. Még a végén kirúgják a Corvinusról a MOL-részvényes gyereket, aki miatt bukott rektor is, meg tanár is az egyetemen. Francokat kell neki kritizálnia a kormányt.

Legyen meg egy helyen:

A Fanta-botrány után most a Piros Aranynál találtak egy furcsaságot

[...]

Most egy magyar felhasználó töltött fel a TIkTokra egy videót, ahol azt mutatja be, hogy míg Olaszországban 0,99 euróba (jelen árfolyamon átszámítva nagyjából 387 forintba) kerül a Piros Arany, addig egy hazai üzletben 659 forintért lehet ugyanezt megvásárolni.

Csomagolás :D Adók :D Termékdíj :D

AHAHAHAHA

trey @ gépház

Segítek:

akcióban Magyarországon ugyanez 490Ft-volt (ez az olasz akciós ár, ha járnál oda tudnád normál ára 2 EUR körül van)
ezen csak a kiskereskedelmi adó és az áfa 31.5% azaz csak ha ezt a kettő jól ismert adófajtát leveszed máris 371Ft nettó és egyéb sarcokat még nem is számoltunk. Miközben Olaszországban az élelmiszerek áfája alacsony, nem tudom megmondani ez mennyit tartalmaz de max 10% (4-5, vagy 10)

Más a kosár.

Nálunk fontos a patika otthon, itt kevésbé. Lazán ellaknak az olasz nagymama lakásában.
Itt fontos, hogy minden évben legyen egy fasza designer napszemüveged, otthon kevésbé, illetve egyáltalán nem.

Szóval fogyasztásból kiindulva nem tudom. Maga az élet, vagyis a napi örömökre ez jobb hely.

Egy kis továbbképzés: kell még só, élesztő/kovász, ócska liszthez/gyors sütéshez adalékanyagok. Idő és hely a kelesztéshez, valamint meleg, amit általában villany állít elő. A kvoaszán árába esetleg azt is bele kell építeni, ha  két év múlva duplájára emelkedett a villany ára. Többek között...

a kenyér. Szerinte a pékségek 400 és 600 forint között adják át a kereskedőknek, az efölötti árakról már ők tehetnek

Willy, nem gondoltam volna, hogy ekkora a probléma nálad ... A videót se nézted meg, pedig a te eszméidet hirdető RTL csinálta.

A pékek a megsütött kenyeret ennyiért adják át és úgy lesz dupla ára a boltokban, hogy a lehúzó kereskedők 2x-vel szorozzák.

trey @ gépház

Én már éltem az előző átkos rendszerben is, akkor is volt ugyanez a "kapzsi pékek" demagógia, akkor azt mondta egy szakértő, hogy a kenyér árában a liszt 10%, a 90% a mindenmás (az adókat is beleértve persze). Nem hiszem, hogy ez az arány minőségileg változott volna azóta.

Ja, meg a nyitóban előadták croissant támában, hogy egyes félremagyarázások ellenére a hazai vállalkozónak nincs nagyobb költsége és adója se, mint az átlag külföldi vállalkozónak. Innen indultunk. Csak már elfelejtettétek:

Már a cikk elolvasása előtt biztos voltam benne, hogy nem a szokásos balfasz érvek (adó stb.), hanem a szokásos észérkedés miatt drágább Budapest egy telibevert 🥐, mint Párizsban ...

trey @ gépház

Hat annyiert adja, amennyiert meg eppen megveszik, ezt a reszet nem vitatom egy pillanatig sem.

Most reggel pont lattam egy videot, hogy a csavo 4500-ert vett valami langost, aztan tapsikoltak, hogy milyen fasza, mert van rajta tzatziki, vagy mittudomen. Baszki ha 4500-ert el tudnam adni a langost (bekerulesi ara ~100 forint), akkor en sem adnam kevesebbert, ilyen ertelemben igazad van, csak abban nem, hogy ebben az esetben 4500-100=4400 a profit, mert nyilvan annal kevesebb.

Ha adsz egy ügyfélnek árajánlatot, akkor ugye úgy lövöd be, hogy egyrészt legyen miből "vágni" tartalmi és költség oldalon is? Aztán a tényleges ár meg az lesz, amennyit az ügyfél hajlandó fizetni.
Na a lángos esetén is ez van: adnak egy árat, hogy 4500, aztán az ügyfél vagy alkudozik (nem kér rá tejfölt pl.), és megkapja olcsóbban (de a marzs még ekkor is megvan), vagy máshol próbál olcsóbban hozzájutni - viszont addig, amíg 4500-ért is megveszik, ki az a marha, aki lemond 3000Ft-ról per darab, és 1500-ért adja ugyanott? (És ha meg is próbálja, vajon meddig fog életben maradni a cége/vállalkozása/ő maga?)

"Baszki ha 4500-ert el tudnam adni a langost (bekerulesi ara ~100 forint), akkor en sem adnam kevesebbert"

 

Megvizsgálnám hogyan tudnék többet csinálni. Megkeresném az új egyensúlyi árat. Kiértékelném, hogy melyik hoz több pénzt.

Sorban állás van a büféknél? Termelőkapacitás maximumán vannak? Mert akkor igazad van.

Valoszinuleg nem, mert ha sorbanallas lenne, nem lenne ilyen reklamvideo :)

Amugy hagynam a fenebe a langost, a Balaton korul van mondjuk ketezer langosozo, en nem biztos, hogy abban akarnek versenyezni. Szerintem pont ebbol lesznek az ilyen anomaliak, hogy sima sajtostejfolost barhol kapsz, arversenybe nem akarsz bemenni, minosegi versenybe meg nem tudsz, akkor legyen kolbaszos tzatzikivel toltott vegan langos, vagy tudja a faszom, 4500-ert, a hulyek meg megveszik.

Amúgy ez egy összetett probléma. Hiába adnám olcsóbban a lángost, ha a szállásárak miatt kevés a turista. A szállásárak pedig nem magasak az ingatlan árához képest.

Szóval én újrarendeződésre számítok, mivel szerintem ez nem egy egyensúlyi állapot. Befagyott szállásárak => olcsóbb ingatlanárak.

Az sajnos nincs ott a 400-600 mellett, hogy ez nettó vagy bruttó átadási ár, szállítással vagy anélkül... Ez rögtön 72...108Ft különbséget jelent.
A friss kenyér nem lehet a polcon napokig ugyanúgy, mint egy cukrászati termék vagy épp a vágott virág. Ahol és amelyik ilyen jellegű terméknél jól tervezhető a forgalom, ott azzal lehet csökkenteni a selejt/lejárt hányadot. Mivel a kereskedő célja elkerülni az áruhiányt, így ez optimális esetben nullára jön ki, de más okból is lesz selejt/veszteség, erre is számolnia kell. (Virág esetén sok-sok éve az volt a mondás, hogy 40-50% kisker. árrés az alap...)

Szóval az, hogy a legalacsonyabb nettó átvételi ár több, mint duplája is lehet a legmagasabb bruttó kisker. ár, az teljesen valid dolog. Ha jól csűrik-csavarják a számokat, (hogy lesz a 400 Ft-ból 1000Ft...) akkor még az épp aktuális ellenségképet is lehet vele erősíteni...

Egyébként jogos, ha trey cége tudja évente az inflációt meghaladó mértékben csökkenteni az árait, akkor nyilván a pékek is tudnák, csak nem akarják.