Büntetőfékezés vagy sem

Fórumok

A TV2 azzal kampámnyol, hogy büntetőfékezett a Toyota előtt egy autó: Tények - Büntető fékezésből lett brutális baleset (tenyek.hu)

Nem tudom, hogy igaz e vagy sem? Nem tudom hogy a Toyota ment a pickup seggében, de azt én is észreveszem, hogy ha megyek a megengedett sebességgel, akkor mindig jön egy csúzlival valami marha, aki méggyorsabban akar menni. Pedig hát a Teslában van erő, tud az gyorsan is menni, de hát sebességkorlátozás van a szakaszon... Aztán persze ezek a mai autók tele vannak mindenféle földi jóval, és főleg a német prémiumok néha akkora satuféket nyomnak, hogy a nyelvem is leharapom. Mi van akkor ha belemegy egy majom az előtte haladó seggébe, az meg megijed a másik sávban lévő autótól és vészfékez? Majd akkor is rábasszák a sofőrre, hogy büntetőfékezett!? Aztán mi van, ha egypedálos vezetésben megy valaki és csak a gázt vette el az autótól, pl. hogy beengedjen egy agresszív pályaversenyzőt? Egypedálos vezetésnél az autó fékez. Az is büntetőfékez! Szerintem az agresszív gyorshajtókat kéne kiszedni a forgalomból, mert had legyen már meg a szabadsága hogy bárki lefékezzen, mert pl. a gyerek a nyakába hányt a barmok miatt...

Hozzászólások

Ha kellő követési távolságot tartasz, akkor könnyebben el tudod kerülni a balesetet - még ha "büntetőfékeznek" is előtted.
Itt elég rövidre volt vágva az esemény előtti rész, de gyanús, hogy bevágott az illető a Toyota elé ÉS egyből nyomott egy kövér féket. Na ez az, amit max úgy tudsz elkerülni, ha 
- nem rángatod a pofonos fát (értsd: nem provokálsz másokat)
- és figyeled a közlekedésben résztvevőket (a láthatóan barom vezetőket pedig igyekszel elkerülni - hacsak nem nagyteherrel vagy)

Itt pedig igencsak mázlija volt a motorosnak is, hogy nem zsákban vitték el...

 

Itt pedig igencsak mázlija volt a motorosnak is, hogy nem zsákban vitték el...

Meg nagyon jó őrangyala. 

Ilyenkor baj a robogó, esélye nem volt, hogy egy gázadással eltűnjön, mikor észlelte, hogy a toyotás nem tudja mit csináljon.

Szerk:

Szerintem amúgy a szokásos.

Nem tudjuk -legalább is ebből a videóból nem derül ki- mi történt.  Remélhetőleg a rendőröknél van olyan is, ami korábbról indul.

Mert lehet, tényleg a pickup-os csak lassan ment, a toyotás meg későn észlelte.

Ennek mondjuk ellentmond, hogy ha nem érzi magát hibásnak, akkor valószínűleg megállt volna. De ez csak felvetés.

Kizárólag olyan gépjárművek, illetve gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvények közlekedhetnek rajta, amelyek sík úton legalább 60 km/h sebességgel képesek haladni.

 

Ha megfelel a fenti kitételnek, akkor igen.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Kizárólag olyan gépjárművek, illetve gépjárműből és pótkocsiból álló járműszerelvények közlekedhetnek rajta, amelyek sík úton legalább 60 km/h sebességgel képesek haladni.

Ez a kitétel autópályára igaz, nem? Az M0 az autópálya? szerintem nem.

Amennyiben a robogó segédmotor kerékpár (50ccm) - ill. rendszám nélküli - akkor tudtommal max 40-45km/h a sebessége...

+1

Amikor észreveszem a barmot, lehúzódok, elengedem, arra törekszem, hogy ne a közelemben legyen.
Múltkor M1 belsőben láttam a tükörben, hogy Honda/AUDI verseny közeledik hátulról. Jó előre kimentem a kamion mögé, engedtem, hadd menjenek, aztán visszahúzódtam mögéjük tisztes távolságból nézni a mozit.

Az agresszív vezetőkkel szemben szerintem az a legjobb stratégia, ha előzékeny vagy velük. És talán ez a legjobb nevelési módszer is. Ha felveszed a kesztyűt, csak önigazolást adsz nekik, és provokálod őket a hülyeségre.

A közzétett videóból nem igazán egyértelmű a dolog, mert időben nem látszik semmi a baleset előtt. Megnéztem a videót 1:10 körül néhányszor és nem látszik hogy a pickup fékezne, szerintem eleve lassan ment, a Toyotás meg csak megérkezett 1000-el a seggébe figyelmetlenül. Ezt valószínűsíti az is, hogy leforduló sávról van szó.

A jogosítványt pszichológiai teszthez és vezetéstechnikai tréninghez kéne kötni (gy.k. ne rántsd el a kormányt, vagy legalábbis ne így, mert csúnyán jössz ki belőle).

Bennem nincs meg a kormányrángatásra való hajlam. Nem tudom, ez min múlik.
Viszont azt gondolom, hogy rendesen vészfékezni se tudok. Kezdetben tétován lépek a fékre, nem rúgok oda rendesen. Ezen nem tudom, hogyan lehetne javítani.

A pszichológiai teszttel az a gond, hogy:

  • fel lehet rá készülni, ki lehet trükközni,
  • korrupt papírt is lehet szerezni.

Új törvényt kell alkotni.

Mivel láthatóan a büntetőfékező az hatósági személynek képzeli magát, hiszen önjelölt "rendőrként" akar  elégtételt  "igazságot"  szolgáltatni, logikus, hogy rá a hatósági személyekre vonatkozó, sokkal szigorúbb büntetési tételek vonatkozzanak, amit katonai bíróság szab ki.

Amúgy szerintem a büntetőfékezésnek van egy olyan előzménye, hogy ha előznek, akkor elveszed a gázt és nem nyomod. Máris könnyebb kivédeni az elmebetegek viselkedését. 

+ sok, alapvetően az előzést segíteni kell (úgy rémlik kresz is írja, de szvsz magától értetődő) és nem arcoskodni hogy csakazértis rálépek mert a qrvanyád.

90%-ban ott ül két gyerek és párom a kocsiban, ha a hülyegyerek menni akar had menjen. Nekem 15 másodperc veszteség belefér ha cserébe a saját és családom biztonsága ezzel nagyságrendekkel előrébb van, hülyegyerek meg előbb vagy utóbb úgyis felkenődik valahova mert majd "nem adja ki".

Amúgy szerintem a büntetőfékezésnek van egy olyan előzménye

Az a baj, hogy valaki megalkodta a büntetőfékezés fogalmát! Ha van büntetőfékezés, akkor van büntetőkanyarodás,  büntetőlassúhaladás, büntetőlétezés is... Ha pl. az elektronika hirtelen fékez, akkor engem elővesznek büntetőfékezésért? Ha én úgy ítélem meg, hogy a biztonságos haladás, csak a megengedett sebességnél alacsonyabb sebességgel lehetséges, akkor és bűncselekményt követek el? Miért lenne legálisabb a 130-al haladót 160-al megelőzni, mint feltartani a 160-al haladót 130-al? Szerintem kurvára fordítva ülünk a lovon!

Amikor az USA-ban a sivatagban egyedül száguldozik valaki, akkor biztos van valahol egy sheriff és simán megbünteti többhavi fizetésére. És elmoindja neki, hogy ez azért van, mert a vadállatok simán lefekszenek a meleg aszfaltra melegedni az éjszakai hidegben, és a délelőtti hidegebb aszfaltra hűsülni, és ha eltrafálja a 5 mázsás állatot, akkor nem feltétlenül jár jól...

de hát sebességkorlátozás van a szakaszon...

Sebességkorlátozás és sebességkorlátozás között szerintem van különbség. Valahol tényleg indokolt, valahol csak felelősség elhárításból teszik ki.
Pl. a 87-es egyik szakaszát pár éve végigtáblázták 70-es korlátozásokkal. Az emberek 95%-a ugyanúgy 110-zel megy ott, mint előtte (magam is), minden gond nélkül. Régen jó volt, most is jó. Nincs ott semmi, csak szántóföld. Néhány hülye eldobta ott az autót, aztán ment a hiszti.
Vagy pl. van itt egy vasúti felüljáró, tábla szerint 30-cal lehet menni rajta. Hát, a 70 jellemzőbb... IMHO azért van kint a 30, hogy ha jeges vagy vizes és eldobod rajta, ne pofázhassál, hisz kint volt a tábla.

Meggyőződésem, hogy a logikátlan, sokszor csak a felelősség elhárítását szolgáló szabályozás nem javítja a szabálykövetési hajlandóságot.

Bár nem is vagyok meggyőződve róla, hogy a szigorú szabálykövetés az egyetlen jó megoldás. Olaszországban azért szeretek vezetni, mert laza minden, nincsen ez a szabályokon való stresszelés meg egymás basztatása. Nem indexelnek minden szarért. Úgyis látod, hogy kimegy a körforgalomból, lekanyarodik, előzni fog. Látni a viselkedésén. (Amikor záróvonalon előznek, akkor azért kiteszik az indexet.) Elsőre hajmeresztőnek tűnik, pedig nem az. Nincsenek hajmeresztő manőverek, nincs pofátlanság, nem presszionálnak, nem fenyegetnek, nem népnevelnek. Segítik egymást. És működik. Így is lehet.
Mindeközben nálunk csak arra jó ez a fene nagy szabálybuzulás, hogy (be azért nem tartjuk őket, de) lehet ezzel egymást basztatni. Meg egymást feljelentgetni dashcam alapján olyan dolgokért, amiket mi magunk is nap mint nap csinálunk.

IMHO azért van kint a 30, hogy ha jeges vagy vizes és eldobod rajta, ne pofázhassál, hisz kint volt a tábla.

Abszolút és relatív gyorshajtás. Még ha 110 is a sebességhatár, az nem azt jelenti, hogy annyival kell menni, hanem azt hogy annál többel semmi esetre sem szabad. Az olasz pont rossz példa, ők aztán igazán genyók! Pl. tachográf alapján az olaszok rendszeresen büntetnek, még akkor is ha nem is Olaszországban nyalt bele a 90-be.