Így nem kell kidobni a gépet és friss Windows 10-en maradni 2029-ig

Mostanában mástól sem pörögnek jobban a tech-média és a fősodratú online sajtó tech-rovatai, mint a Windows 10 "koporsójáról", "temetéséről", "kukázásáról" szóló kattintásvadász, riadalomkeltő cikkektől. A közvetve a hardver- és a szoftveripar fizetett hirdetéseiből élő bértollnokok mindent megtesznek annak érdekében, hogy elhiggyük, számítógépünket is egyre gyakrabban újra kell vásárolnunk. Nap, mint nap, egyre több cikkben, félelemkeltő FUD hangvétellel igyekeznek bebizonyítani az egyszerű átlagfelhasználónak, hogy a Windows 10 ideje "lejárt" és 2025-ig "kénytelenek" vagyunk új gépet venni, ha a Windows 11 nem települ fel rá, mert a Microsoft épp tollvonással avultatta el a gépünket. A HVG pl. már odáig süllyed, hogy "Lassan ki kell dobni." szlogenekkel osztogatja a sokadik Windows 10 koporsójába szöget beverő cikkét.

Arról azonban már senki nem ír, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak, akik szeretnének Windows 10-en maradni, nem szeretnének semmit kidobni, sem újravásárolni és egyébként is a tökük kivan már a rendszerüket sújtó félévenkénti változtatgatással, instabilitással és a Microsoft arroganciájával, de mégis muszáj Windows-on maradniuk, vagy szimplán csak szeretnék a megszokott felhasználói élményt. Ezt a hiányt igyekszem most pótolni.

A Microsoft a Windows 10 konzumer verziói mellett kiad egy olyan változatot is, ami a kiadásától számított 10 évig kap biztonsági frissítéseket és hibajavításokat és csak azokat. Ez azt jelenti, hogy nem kap funkciófrissítést, vagyis nem lesz félévente kékebb, sötétebb, átlátszóbb a Start menü, nem kerülnek fel automatikusan új alkalmazások a rendszerre úgy, hogy senki sem kérte őket és nem is válik bootolhatatlanná a rendszer egyik napról a másikra. Ez a változat a "Windows 10 Enterprise LTSC" névre hallgat. Az LTSC Long Term Servicing Channel-t jelent, ami nagyjából azt jelenti, hogy hosszú távon kap támogatást. Esetünkben pedig a Windows 10 Enterprise 2019 LTSC az érdekes, ami 2029-ig kap frissítéseket. A 2019 LTSC valójában egy 1809-es feature verziójú Windows 10, ami 2019-es kiadása óta folyamatosan csak javításokat kap. Leegyszerűsítve olyan, mintha egy közönséges Windows 10-en lekapcsoltuk volna a funkciófrissítéseket és csak javítások, meg biztonsági frissítések érkeznének rá.

A Microsoft természetesen nem veri nagy dobra a Windows ezen változatának a létezését, ugyanis már a Windows 7 óta nem érdeke, hogy az ügyfelei stabil rendszert használjanak. Érdeke viszont a fizető ügyfelek kísérleti nyúlnak használata instabil, alig tesztelt, bétaszoftver-minőségű funkciófrissítésekkel. Érdeke a masszív adatgyűjtögetés az ügyfelekről. Érdeke a fizető ügyfelek idejének és tudatának eladogatása reklámfelületnek. Ígyhát nem véletlen az sem, hogy az LTSC-ről szóló tudásanyagát le se fordították magyarra (ettől persze még magyar LTSC verzió létezik). A Microsoft hivatalosan nem is ajánlja LTSC telepítését desktop gépekre, csupán speciális célszámítógépekre, amik több stabilitiást és kevesebb funkciófrissítést igényelnek. Na de mi van, ha egy tudatos felhasználó is ilyennek szeretné tudni a számítógépét? Ha egy tudatos felhasználó is több stabilitást és kevesebb funkciófrissítést igényel?

 

Előnyök

  • Akár 2010-ben gyárott 2. generációs, most 14 éves számítógépek is probléma nélkül, kompatíbilis driverekkel használhatók egészen 2029-ig frissített, támogatott rendszerrel. Egy számítógép 15-20 éves élettartama már elismerésre méltó és jókora fityiszt mutat a hardvergyártók által erőltetett mesterséges elavultatlásnak.
  • Egy LTSC változat nem kap új funkciófrissítéseket, csak hibajavításokat és biztonsági frissítéseket, így életciklusa alatt egyre stabilabb és stabilabb lesz. Pont úgy, mint annak idején a 10-12 éves támogatási ciklussal rendelkező Windows XP, Vista és Windows 7 rendszerek, annyi különbséggel, hogy az LTSC 2019 óta csak javításokat kap és a 10 éves ciklus alatt már nem kap új funkciókat, csak javításokat.
  • Ezen a változaton tökéletesen fut még a Classic Shell, ami visszaállítja a rendszer Windows 7-hez hasonló értelmes, kompakt, áttekinthető és gyors Start menüjét és fájlkezelőjét.
  • A Google vállalása szerint a Windows 10 Enterprise 2019 LTSC életciklusa végéig (tehát 2029-ig) támogatva lesz, így Chrome böngészőfrissítések érkezni fognak rá, pont úgy, ahogy Windows 11-re vagy frissebb verziókra.

 

Telepítés

A legfrissebb Windows 10 Enterprise 2019 LTSC verziók letölthetők a Microsoft-tól.

  • Magyar változat
    https://myvs.download.prss.microsoft.com/dbazure/hu_windows_10_enterprise_ltsc_2019_x64_dvd_7afb1447.iso

    SHA256: 04CB655DC55BFCB3CBB70A4FEB47AC3EF3F2F5350943861961E4039531CCD8B1
     

  • Angol (USA) változat
    https://myvs.download.prss.microsoft.com/dbazure/en_windows_10_enterprise_ltsc_2019_x64_dvd_5795bb03.iso

    SHA256: B570DDFDC4672F4629A95316563DF923BD834AEC657DE5D4CA7C7EF9B58DF2B1

Ezek kiírhatók (egy legalább 8 GB-os) pendrive-ra Rufus segítségével.

A telepítést érdemes a netkábel kihúzásával (notebook esetén WiFi-re fel nem csatlakozással) elkezdeni, hogy véletlenül se akarjon semmilyen Microsoft fiókot csináltatni, vagy abba telepítés közben beléptetni. Később, a feltelepített rendszer első indítása után a netkábel bedugható vagy a notebook WiFi-re feljelentkeztethető. Az aktiválást már úgy kell elvégezni, hogy a gép neten van. Internetre kapcsolás után a Windows 10 elkezdi feltenni a szükséges drivereket és frissítéseket. Ez néhány újraindítást és 1-2 órát tart, de alapvetően a háttérben megy.

 

Aktiválás

Az aktiváláshoz szükséges legális termékkulcs beszerzése. Az Európai Unióban 2012-től legális a használt licenszek újraértékesítése. Így magánszemély is vásárolhat másodkézből Windows 10 Enterprise 2019 LTSC licenszt, hiába akarja a Microsoft eldugni a felhasználók orra elől a legstabilabb, legrobusztusabb, legkevesebb felesleges változtatgatást és anti-feature-t tartalmazó, legtovább támogatott Windows 10 verziót.

Használt licensz vásárlásához az alábbi HardverApró keresést javaslom, minél több pozitív értékeléssel rendelkező eladó kiválasztásával.

Aki nem bízik egyik HardverAprós eladóban sem, annak érdemes olyan hazai céget keresnie, amelyik hivatalosan ezzel foglalkozik.

 

Amire figyelni kell

  • Mindenképpen Enterprise 2019 LTSC rendszerhez vásároljunk licenszt, ugyanis csak ez támogatott 2029-ig! Tehát, pl. a 2021 LTSC nem! A megvásárolt termékkulcsok angol és magyar változatokon is egyaránt érvényesek.
  • Ne "evaluation" próbaverziót szerezzünk be, mert azt nem fogjuk tudni aktiválni!
  • Ha magánszemélytől vásárolunk használt licenszt (HardverAprón), ragaszkodjunk adásvételi szerződés írásához, valamint ahhoz, hogy az adásvételi szerződésbe bekerüljenek az eladó alábbi vállalásai.
    • A termékkulcs szerepeljen az adásvételi szerződésben.
    • A termékkulcs jogtiszta forrásból származik, ahhoz az eladó jogszerűen jutott hozzá, az nem származik bűncselekményből, sem más illegális tevékenységből.
    • A termékkulcs egyedi és/vagy nem olyan Volume License (mennyiségi licensz) sorozatból származik, ami az ECLI:EU:C:2012:407 69-es bekezdése alapján nem újraértékesíthető.
  • Ha cégtől vásárolunk használt licenszt, ragaszkodjunk az alábbiakhoz.
    • A cég vállaljon garanciát a termékkulcsra, amennyiben az hibás vagy érvénytelen, cserélje ki!
    • A cég vállaljon garanciát a termékkulcs eredetiségére, azt számlával igazolja.
  • Mindkét fenti esetben érdemes odafigyelni a részletekre a gyanúsan olcsó (10000 Ft alatti) ajánlatoknál.
    • A Windows 10 Enterprise 2019 LTSC használt licenszének ára jelenleg 12 és 28 eFt között reális.

 

Mire nem jó egy LTSC?

Lehetséges hátrány lehet, hogy a Windows 10 Enterprise 2019 LTSC egy 1809-es Windows 10 és ez így marad 2029-ig. Gyakorlatilag egy Windows Server 2019-cel egyenértékű rendszer. Ez azt jelenti, hogy azok az alkalmazások, amik ennél magasabb Windows 10 buildet (vagy Windows 11-et, Windows 12-t) igényelnek, nem fognak feltelepülni. Ezekből azonban általában régebbi (2019 körüli) verzió is megteszi. Előfordulhat, hogy egyes játékok, grafikai szoftverek (Adobe Photoshop, Premiere, After Effects stb.) ugyanebbe a problémába ütköznek, azonban ezekből is megteszi régebbi verzió.

 

További javaslatok

  • uBlock Origin tartalomblokkoló beszerzése és telepítése.
  • ShutUp10++ beszerzése és telepítése. Ez elejét veszi a rendszer árulkodásának.
  • Classic Shell beszerezése és telepítése, ha hiányzik a régi (Windows 7-es) Start menü.
  • Total Commander (64-bit) beszerzése és telepítése, ha szeretnél egy hatékony fájlkezelőt. Ingyenes alternatívája a Double Commander.

Hozzászólások

Itt jártam, majd ránézek, köszi.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

A Windows 10 IoT Enterprise LTSC 2021 támogatása 2032.01.13-ig tart

Köszönöm a írást! Bár én nem használok windowst. Azért tetszenek a z ilyen workaround-ok.

 

HVG-re én már egyáltalán be sem nézek inkább. Olyan érzésem van mintha abban a szerkesztőségben egyetlen értelmes ember sem ülne. Állandóan rémisztgetnek, ferdítenek ott minden nap meg kell halni valamiben. A cikkírók mindegyike retardált szerintem.

Azért nem ennyire fényes a dolog!

Történetesen Windows 10 Enterprise N LTSC-t használok (Ver. 21H2, build 19044.4412). Igaz, a fent felsorolt vélt előnyök miatt én választottam. :(

Szokásomhoz híven szeretek mélyen leásni a rendszerbe. Elég sk problémám van vele.

- Az előző verzióval kezdtem, de több szoftver csak a legújabb - és nem LTSC - verziót szereti támogatni, mikozben a 21H2 uprgade-ről semmi hír. Valószínűleg hamar eléri az XP szintjét - amikor már szinte semmit nem lehet frissíteni.

- Ez a verzió alapértelmezetten nem támogatja az AppStore-t, ami miatt már egy Realtek hangdriver sem megy fel rá normálisan.

- Nem akarok most egy csomó pontatlan információt megosztani, de van vele még néhány gond. (A telefonos segítségem is azzal érvel, hogy én akartam. ;))

A Classic Shell-t bárhasználom, de nem teljes körű ésnehéz rendesen felrakni.

A létező fájlkezelők közül mindegyiket végigtanulmányoztam tobbször is. Még XP alatt a std Explorert+QtTabbart haszáltam(a régit!!). Azóta sem találtam jó darabig hasonlót, míg szebenemjött az XYplorer. Biztosan állítom, hogy ez az amire vágytam, szinte a végtelenségig testreszabható, de alapból is mindent tud.

Valószínűleg hamar eléri az XP szintjét - amikor már szinte semmit nem lehet frissíteni.

Ez olyan üres FUD, amit Raynes kolléga szokott fórumozási minimumként nyomni. Egyrészt, Google Chrome, Microsoft Edge és Firefox ESR mindenképpen lesz hozzá friss, ami a használati esetek nagy részét lefedi. Másrészt, ha megnézel egy LTSB 2015-öt, aminek jövőre jár le a támogatása, kifogástalanul használható átlagigényekre 9 évvel a kiadása után.

Ez a verzió alapértelmezetten nem támogatja az AppStore-t, ami miatt már egy Realtek hangdriver sem megy fel rá normálisan.

Nem világos, egy Realtek-drivernek miért a Windows Store-ból kéne jönnie. Fel kéne tennie a Windows Update-nek automatikusan. Ha meg nem, a driver elérhető a hardvergyártó vagy a Realtek oldaláról. Több Realtek-hangkártyás gépre is felraktam már a 2019 LTSC-t barátoknak, ismerősöknek és nem volt ilyen gond. Nem csak valami drivernek hazudott, Realtek-hez csatolt bloatware jönne a Store-ból, amit jobb, ha nem is raksz fel?

Ez olyan üres FUD, ami miatt frissítenem kellett. :-D Pl. a magyar fejlesztésű TinyWall sem hallott arról, hogy minek jár le csak jövőre a támogatása. ;)

A Realtek alap driver fent van és frissül - vagyis szól a hang. A részletes beállításokat biztosító felületet a Realtek már nem adja, és sehonnan nem rakható fel. Olyan, mint az XP-m egyik program menüje: Programok ->Szórakozás -> Hangerőszabályzó :-DD

Nem szégyen ez, hiszen az alma linux (na, az is enterprise) sem ismerte fel a Realtek csipet. Biztosan túl olcsó volt az alaplap. ;)

A telefonos segítségem néhány cégnél néhány száz vindózos gépet kezel, vagyis nem merülhet fel a hozzánemértés sem.

a magyar fejlesztésű TinyWall sem hallott arról, hogy minek jár le csak jövőre a támogatása. ;)

A magyar fejlesztésű TinyWall egy feature érett frontend a Windows Firewall-hoz. Ergo, semmivel nem kevésbé biztonságos belőle régebbi verziót használni. Egyébként meg, ha már magyar, tessék írni a fejlesztőnek, hogy mi az, hogy 2029-ig támogatott rendszert nem támogat.

A részletes beállításokat biztosító felületet a Realtek már nem adja, és sehonnan nem rakható fel.

Ha tényleg a Realtek driver ment fel, akkor ott van mellette az is a "C:\Program Files\Realtek" alatt (RAVCpl64, RtHDVCpl, RtkNGUI, MaxxAudioControl stb.), max. nem csinál rá külön parancsikont. Ha nem az ment fel, akkor meg leszeded, és felrakod, a gyártó oldaláról, esetleg a default drivert GPO-ból tiltod, hogy a Windows felülcsapja a saját driverével.

A telefonos segítségem néhány cégnél néhány száz vindózos gépet kezel, vagyis nem merülhet fel a hozzánemértés sem.

Részemről se merült fel, max. nem a legrészletesebben jártál utána minden lehetőségnek.

Ha annyi az igenyed, hogy legyen egy tobbe-kevesbe karbantartott bongeszo, arra nem kell Win10. Arra eleg egy random Linux disztro, Chromebook, Androidos tablet, meg sok egyeb is. A Linuxot a meglevo gepre is konnyen fel tudod tenni, nem kell ujravasarolnod semmit hozza - azzal ellentetben, mint amit fentebb ajanlottal (pl. Win10 erre megfelelo licenc).

Persze johetsz azzal, hogy egy Linuxos desktop maskepp nez ki, meg hasonlok, de egy tetszoleges bongeszo elinditasa utan (ami mehet automatikusan) 100%-ban ugyanaz az elmeny.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ha annyi az igenyed, hogy legyen egy tobbe-kevesbe karbantartott bongeszo, arra nem kell Win10.

Arra elég egy Windows XP is.

Chromebook, Androidos tablet, meg sok egyeb is.

Messzire szaladtál. Egyelőre arról volt szó, hogyan ne dobjunk ki egy Windows-os PC-t. Te meg már reflexből Chromebook-ra, meg tabletre vásároltatnád újra.

A Linuxot a meglevo gepre is konnyen fel tudod tenni

Én igen. Mások nem biztos.

100%-ban ugyanaz az elmeny.

Kivéve pl. hogy úgy fele annyi ideig se fogja bírni az aksi, mert még mindig nem megoldott a hardveres videodekódolás kérdése. És ez csak egy olyan tényező, amit szeretnek a desktop Linux fanok elfelejteni. Az a 100% úgy 60-70%, ha kizárólag a böngészőt nézzük.

Van hozzáfűznivalód egyébként ahhoz is, amire válaszul küldted a Linux-terelgetésed? Hogy mik azok a nem rétegigények, ami miatt egy LTSC nem opció? Vagy csak offolsz?

Elsodlegesen a Linuxot ajanlanam, csak utana a tobbit, bar erre a felhasznalasra kb. mindegy. Az ujravasarlast egyebkent te ajanlottad, a hasznalt Win licenc megvasarlasaval.

A Hupon szerintem kisebbsegben van az, aki nem tud vegigklikkelgetni egy Ubi vagy Mint telepitot (nyilvan nem az LFS valo kezdoknek).

A nemtamogatott Win10-zel meg mindig jobban jar a nemtamogatott XP-hez kepest - bar az ilyen elavult szarokra talan mar egyre kevesebbet lonek, mert egyre kevesbe eri meg.

Egyebkent a gepemben i7 7500U van, amin nem tamogatott a Win11. A kezdetektol dual bootban hasznalom az elotelepitett Win10 es Ubi (KDE-vel) kozott. Akkuido kulonbseget nem tapasztaltam a ket rendszer kozt amiota megvettem (2018), bar masra hasznalom a ket rendszert. Uj koraban volt egy alkalom, amikor epp ceges partnernel voltam, es az irodahazukban epp szereltek valamit, emiatt nem volt aram. A 8 oras munkaidot kibirta gond nelkul igy is (Linuxon, mert epp egy PyQt5-os programot fejlesztettem akkoriban Linuxos kornyezetben). Kb. 1 eve csereltem benne akkut, a korabbi mar addigra nagyon nem birta. Most megint jo.

Amikor lejar a Win 10 tamogatasa, valoszinuleg tovabb fogom hasznalni igy, a Linuxommal keverve. Esetleg meg tobbet hasznalom az Ubuntut, es a Win marad jatekra, meg arra, ami csak Winen mukodik (celfotos kamerahoz). Ubi meg tovabbra is frissul, es az LTS eleg hosszan tamogatott mindenfele trukk nelkul is.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

+

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Az akkor még IBM brand alatt kiadott 2007-es T60 notim (gyárilag Vista + XP downgrade lehetőséggel szállítva) nagyon vidáman elvan a teszt jelleggel kipróbált Win10 2021 LTSC-vel. Nem gondoltam volna, hogy 20+ használható lesz.

Jó, a Core 2 Duo meg a 3 Gb ram már nem hasít, de működik.

Ez mind szép és jó, de az operációs rendszer használata nem csak a Chrome böngésző használatából áll.

Kíváncsi vagyok, hogy pl. tervező programok meddig adnak ki újabb verziót windows 10-re.

Kérdés hogy arra a PC-re amire W10 kell (mert mondjuk HW limit miatt nem megy fel rá a 11) érdemes-e a legújabb verziót használni pl tervezőprogramból. Nekem van olyan fotós ismerősöm aki mind a mai napig CS2 PS-el tolja és nem nagyon unatkozik mert sok melót kap, jól csinálja a dolgát.

Én személy szerint inkább húzok a régi gépek linuxosításának irányába, de ez a cikk egy nagyon jó opció azoknak akik szeretnék még pár évig kihúzni a jelenlegi gépükkel és mindenképp igénylik az ablakOS-t. Közben meg lehet nézegetni az alternatívákat legyen az új gép vagy másik OS amire tényleg ugrani kell ha eljött az idő.

Egy másik gondot is látok ezzel a gondolatmenettel.

Windows 10 LTSC csak Enterprise és IoT változatok esetén elérhető. Ezek mennyiségi licencek. Ezeket nem lehet  egyenként továbbárusítani. Ha eladod, akkor az összest el kell add ugyannak az egyénnek/szervezetnek.

Megsúghatná valaki, h 21h2 w10 enterprise-t hogyan tudom frissíteni 22h2-re. Mert a windows frissítés nem adja fel opcióként sajna.

A myvs.download.prss.microsoft.com/dbazure/ egy teljesen hivatalos MS letöltési oldal? Szóval a letölthető ISO garantáltan nincs megpatkolva?

Hivatalos forrásból MSDN-en, de oda csak Microsoft fiókkal lehet csak belépni, ami meg nincs mindenkinek.

hu_windows_10_enterprise_ltsc_2019_x64_dvd_7afb1447.iso
04CB655DC55BFCB3CBB70A4FEB47AC3EF3F2F5350943861961E4039531CCD8B1

en_windows_10_enterprise_ltsc_2019_x64_dvd_5795bb03.iso
B570DDFDC4672F4629A95316563DF923BD834AEC657DE5D4CA7C7EF9B58DF2B1

Egyébként elérhető nemhivatalos forrásokból is, pl. https://pastebin.com/wxFVDFBw - ebben az általam említett kettő SHA256 stimmel az MSDN-essel. A többit nem ellenőriztem.