Amit én kb. művészetnek hívok ....

Hozzászólások

Ballmer unatkozik nyugdíj mellett?! 🤣

Szerkesztve: 2024. 05. 29., sze – 20:03

Nem, ennek semmi köze a művészethez, a kb. művészet meg nem tudom micsoda - de az esetleg lehet ez :-D

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ez a művészet lerontása áldefinicóval v. definíciótól való megfosztással. A világon bárminek csak akkor, és csak annyiban van érvénye amennyiben az visszautal a metafizikai tradicióra. Hogy miként van benne jelen a tradició és milyen formában történik a visszautalás az elemezhetetlenül gazdag és változatos. Művészetről is csak ezen értelemben beszélhetünk érvényesen. Kéretik nem vulgárisan érteni amiről írok! Nem hagyomány-tiszteletről van szó! A tradició kifejezés nem emberi eredetű hagyományozást jelent esetünkben. De h mit azt nehéz pontosan leírni, de mivel valamiféle definícióval kell szolgálni, akkor mondjuk azt h a Szellem idő feletti jelenlétét jelenti. Az emberiség ezen tradicióhoz való viszonya a világ felbomlása során folyamatosan errodálódik, de újra és újra readaptálódik, ami megjelenik a művészetekben is. pl. a romantikában, mint művészettörténeti korszakban pontosan a felbomlásra történő ráeszmélés és az arra való reflektálás jelenik meg és ilyen módon utal vissza a tradicióra.  A késöbbi korszakok, mint posztromantika, modernek is, mivel azokban is jelen van readaptáció, csak egyre gyengébben, lazábban visszautalhatnak a tradicióra.
Természetesen szó sincsen "egyfajta önkifejezésről",  - egyáltalán senki nem érti mit jeletn az szóförmedvény h önkifejezés? - a művész az alkotásnak nem a forrása, hanem az instrumentuma, és ezt egyébként egészen világosan szokák látni és érteni az érintettek. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Jó, akkor egy másik kapcsolódó eset: amikor a budapesti Kálvin tér csupaüveg irodaházának a tervezőjét kérdezték, hogy mégis hogyan tervezett ide egy városképbe nem illő, hivalkodó épületet, ami a Kálvin tér felől kitakarja a Nemzeti Múzeumot, azt felelte, hogy ízlésről nem lehet vitatkozni. Van, akinek ez tetszik, másnak amaz. Nesze nekünk, akik nem értik a művészetet.

Ez csak egy kipoénirozott szólás, h izlésről nem lehet vitatkozni, és max annyi követkzik belőle, h az illető nem képes, vagy nem akarja érteni a dolgot és ennek ilyen kínos ostobasággal adja a jelét.  És a tetszik kifejezés is valami egészen elborzasztó, egyszerűen nem is érteni, h mit akarna jeleteni!  Hát nem úgy van, h infantilis módjára kiválógatjuk a világból a nekünk tetsző dolgokat! Eleve a nézpont sem helyes...izé nem h nem helyes, hanem nem valódi: nem reflektálok a világra, hanem ellenkezőleg: én hozom létre azt. - bár ezt bővebben ki kell fejteni: én mint a létezés Alanya az egyetlen létező vagyok, de eközben mint kvázi szereplőként is létezem világban. Ebből a kettőségből ered az ember kifeszített állapota az anyagi és a szellemi létezés közöt. Ennek a szimbolikája Jézus mint isten-ember. Arról van szó h én mint "szereplő" próbálok rátalálni magamra mint a létezés egyetlen Alanyára. És művészet - egyébként több más közt  pl. vallás, filozófia - egy lehetőség a közelítésre. A művészet magasrangú dolog, de bőven nem a legmagasabb rangú. És végül ezen az úton nem érhető el a cél, de messzire el lehet rajta jutni. Én mint szereplő csak instrument vagyok a művészetben, de ezzel egyidőben én mint a létezés egyetlen Alanya a művészetnek a forrássa vagyok. Ez az életfeladatunk h szereplőből az Alannyá válljunk!  Ezért nem lehet értelmezni h valami tetszik! Minden tetszik és minden nem tetszik egyszerre.  Közönség sincs. A párbeszéd nem a művész és a közönség között történik, hanem a művész és a darab között. És az nem szempont semmilyen érvényes értelemben  h van-e egyáltalán közönség vagy h annak mi a reakciója. Nem attól művészet valami h a közönségnek tetszik-e, hanem attól amilyen módon visszautal a tradicióra. Ez az egyetlen érvényes mérce. 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

És a tetszik kifejezés is valami egészen elborzasztó, egyszerűen nem is érteni, h mit akarna jeleteni! 

A "tetszik" ige, a "tetik" eredetéből csak annyit jelent: tetszik, tűnik, feltűnik, látszik, látszódik

Szóval, ha valaki azt mondja, hogy "nekem ez tetszik", akkor igazából csak annyit mond: "én látom ezt!".

Oké, thx! Nem tudtam ezt! De modandóm szempontjából az a lényeges, h érvényes-e valamit látni, a mindent látni helyett? Tehát h reflektálhatok-e egyáltalan valmire? Mert a mindent látok ezt kizárja. Amúgy sztem a nyelv lehetőségei viszonylag hamar megszűnnek. Ugye szkepticizmus 3 foka, h 1) Igazság nem létezik; 2) Az Igazság létezik, de nem ismerhető meg; 3) Az Igazság létezik, meg is ismerhető, de az ismeret nem adható tovább. A 3. pont a miénk most! A nyelvbeliség által biztosított lehetőségek kevesek, azt átlépve tulképp el is érkezünk a művészetek territóriumára. És az az érdekes jelenség, h ott bár a szóbeliségnél kevésbé konkrét módon, de mégis direktebben és elementáris átéléssel történnek a közlések - mert azt nem kell megfeleltetni a nyelvi struktúráknak, amik szükségszerűen információtorzulást okoznak. Még az olyan művészeti ágakban is ahol a szóbeliség meghatórozó jelentőséggel bír, tulképp a szóbliséget meghaladó módon konstruálódik meg a mű "mondandója" 

"antiegalitarian, antiliberal, antidemocratic, and antipopular"

Ezt a gyerekkoromban simán bezárták volna egy időre. Én akár most is!

Vortex Rikers NC114-85EKLS

most mar mindent ertek! :DD

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

A Windowst is ebben a szellemben fejlesztik. 

kul(a)izmus :)

/* bocs az esetleges helyesirasi hidakert */