A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Címkék

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, a staff, a principal, a chief, és társai. A 32. adásban ezekről, illetve a mögöttük rejtőző elvárásokról beszélgetünk.

Sokan gondolnak ezekre a titulusokra - részben helytelenül - egyfajta rendfokozatokként, melyek a technikai tudás mélyülésével jönnek, sokan nem is hallottak róluk. Cégenként változnak az elnevezések, és a tartalmuk is, hiszen sokszor ugyanaz a titulus mögött teljesen más elvárás jelenik meg. Nem egyszerű az elnevezések között rendet vágni, talán nem is lehet, de azért elég jól körberajzolható, milyen elvárások jöhetnek szembe a senior tapasztalati szint fölött. Ezúttal Szász Péter (alias eszpee) és Gagyi Benedek (Shopify) volt segítségünkre.

Az adásban elhangzott hivatkozások, és a nyereményjáték a Discord csatornánkon érhetők el, ahol még beszélgetni is tudsz velünk, és a többi hallgatóval. Adásainkat megtaláljátok a SoundCloudon, a Spotify-on, az Apple Podcasten, a Google Podcasten, és a YouTube csatornánkon is.

Hozzászólások

Erről az jut eszembe, mikor a kolléga a fellow rang jelentését nem tudta dekódolni, és azt hitte, hogy haverokat jelenti. Vajon ezt a sok új szép szót hogyan tudná félrefordítani? Pl. principal=iskolaigazgató?

Pedig a South Parkban frankon az iskolaigazgato.

 

In the United States, the principal is the head of school at most pre-university, non-boarding schools.

ez meg a wikipediarol.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2024. 05. 04., szo – 06:42

Azért valahol oltári baromságnak tartom h. 3 év "tapasztalattal" embereket már senior-ba rakjanak. A nyugdíjig van egyetem után is még kb. 40 év ledolgoznivalója. Hova tovább, ha máris elérte a maximumot 3 év alatt, amit hasznos mérnökként a hazai munkahelyek ~99%-a tudott neki adni? Ilyen principal meg fellow rang-ot meg tényleg már csak minimum 20-30 év munkaviszony után adják annak a kevés túlélőnek pl. a mikroszoftnál, aki tudott mindig úgy helyezkedni, hogy épp' elkerülte a nyaktiló a leépítési hullámoknál. Azok az emberek 1-től 1-ig kibaszott feketeöves  túlélőművészek, és ennyi mákkal lottózniuk kellene, nem ugyanannál a multinál ülve megposhadniuk 30 év alatt.

Idehaza kevés helyen láttam staff beosztást, azokat is csak a 2-3+ ezres legnagyobbaknál. Azokból meg nem sok van itthon. Ott is egymást gyilkolják a törtető parasztok h. ki az az 1 akit feltoljon a főnök staff-ba a kevés lehetséges lyukba. Kovács és tsa lófasz-kkv-káeftéknél 100 év múlva se lesz staff rang.

Az az "előléptetés", ami csak titulus-átnevezéssel jár, de munkaköröd pont ugyanaz marad, fizuban semmit nem emelnek hozzá (max ez a pofátlanul cinikus szemkiszúrós 2% ROTFL), az "szarnak a pofon"-t ér kb.  Az ember még inkább rágyorsít a másik munkahely keresésre ettől, mert a legostobább alkalmazott is érzi h. hülyére veszik ezzel.

Ja, meg ezek a díjak/kitüntetések, amikor kapsz egy nyomtatott "oklevelet" és/vagy egy üveg lóf*szt, oszt' legyé' boldog. Az önimádóknál nyilván működhet, de a normálisak látják, hogy a fenszhy-bb munkaköri megnevezéshez hasonlóan ez is annyit ér, amennyit a boltban kapsz érte, azaz semmit.