[ISKOLAI_LÖVÖLDÖZÉS] Finn oktatás

Hozzászólások

Nem azért hülyék, hanem azért, mert ezzel párhuzamosan nem engedik a nevelőnek (szülő, tanár), hogy bucira verje a képét a neveletlen kis korcsoknak, hogy aztán ember legyen belőlük. Vannak, akik csak a verésből értenek, ezekből lesznek a drogkereskedők és erőszakos bűnözők, mert nem nevelték meg őket.

Ezen felül a rendszer sem segít, a társadalom legalját a középosztály tartja el, az előbbinek falkákban születik a gyerek és hamar kitanulják a bűnözői hozzáállást, a középosztályban születő gyerek szülei meg többnyire csak egyet tudnak vállalni, mert olyan k. drága minden. Aztán ezekből lesznek az elkényeztetett egykék, akik meg emiatt hajtanak át rajtad fékezés nélkül.

Az egymást váltó kormányok ehhez a rendszerhez nem mernek hozzányúlni, mert akkor vége a karrierjüknek.

Vannak, akik csak a verésből értenek

Nem hiszem hogy ez igy lenne, ha igen akkor ott korabban nagyon felrement valami.

nem engedik a nevelőnek (szülő, tanár), hogy bucira verje a képét a neveletlen kis korcsoknak

Szerintem a szulok egy bizonyos hatarig bucira verhetik a gyereket, viszont a tanarnak nem az a dolga. A szulokkel beszelni elso korben (ha az IQ szint megvan hozza naluk).

hogy aztán ember legyen belőlük

Tudsz mutatni valakit akit a verés nevelt "emberre"?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

ha az IQ szint megvan hozza naluk

jellemzoen ahol problemas a gyerek, ott nincs meg az iq szint. szoval a beszed nem megoldas. helyette mi?

ez van most:

https://themodelmom.files.wordpress.com/2012/11/teachers-vs-parents-tea…

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

ez van most:

https://themodelmom.files.wordpress.com/2012/11/teachers-vs-parents-tea…

Ez poen amugy, mivel pont nem a gyereket v. a tanart kellene b*sztatni, hanem a szuloket (kiveteles esetben a tanart is).

szoval a beszed nem megoldas. helyette mi?

A verés sem fog segiteni, de sajnos nem tudom megmondani a tutit. Ha a szulok belesz*rnak akkor specialis(abb) iskola? Gondolom a gyerek nem veletlenul nem tanul. Persze ilyesmi nincs minden bokorban.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Igazabol multkor szerbiaban volt egy nagyon durva hasonlo incidens.

Az okokat kellene megszuntetni elsosorban.  

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

te ne irjal ilyen naci dolgokat mert radugrik a woke kommunista liberal bolsevik kommando.

Oka a dolgoknak a hulyek eszmeletlenul megnovekedett szama, es a szvazataikert a gombot es kabatot is hozzajuk akaro szabo politikusok.

Megszuntetest meg megnezheted a nat geon ahol 3 masodpercenkent mutogatjak a kizarolagos rendrakasi lehetoseget.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Lám, lám. Az istenített haladó nyugat.
A nyaldosott Finn oktatás.
Ezt akarjuk? Aligha.
Na ettől véd meg minket a 140 kilós igazságosztó.
 

Az iskolai lövöldözés arány mindenképpen.

Elmúlt 10 év:

  • Finnország: 3
  • Magyarország: 0

Finnországban 2007-ben és 2008-ban néhány hónap leforgása alatt két halálos iskolai lövöldözés történt, ami a fegyvertörvények szigorítását eredményezte. 2007-ben Tuusula városában egy 18 éves diák hét diákot és az osztályfőnökét lőtte agyon, majd a következő évben egy másik diák kilenc diákot és egy tanárt lőtt agyon Kauhajoki városában.

Iskolai lövöldözésben elhunytak számában is:

Elmúlt 10 év:

  • Finnország: 19
  • Magyarország: 0

Lakosságarányosan sokkal szomorúbb a helyzet, Finnországban 5M lakos van. Az a 19 így arányosítva 38 ...

trey @ gépház

Van minden sarkon baklava, édessavanyú, phó leves, kebab, gyros, etc... Utaznod sem kell, ha meg akarod ismerni a világ népeit, elég végig menni egy hosszabb utcán, vagy kimenni egy parkba. A vilag összes vallása képviseli magát jelentős számban. Németül sem kell tudnod, hogy segélyt kapj. Kell ennél több?

Csak a legutóbbi:

A politikusok nemzeti akciótervet sürgetnek a nők védelme érdekében. A múlt évben huszonhat nőt gyilkoltak meg Ausztriában.

Az elmúlt hét végén Bécsben öt nőt gyilkoltak meg, hármat közülük egy bordélyházban, további két áldozatot, egy édesanyát és lányát egy bécsi lakásban találtak holtan. Hétfő reggel pedig egy hatodik női áldozatra bukkantak az alsó-ausztriai Traisenben.

Ami az első három áldozatot illeti, a brutális gyilkosság az osztrák főváros XX. kerületében, Bécs egyik legszegényebb részében történt. Mindhárom holtestét ott találták meg, halálukat késszúrás okozta.

[...]

Az ilyen felméréseket olyan bölcsészek csinálják általában, akik sosem jártak ott, de talán még ezen a földrészen sem.

trey @ gépház

>nemzeti akciótervet sürgetnek a nők védelme érdekében.

A nők önálló egyenjogú entitások, mégis hogyan lehetne megvédeni őket? Pláne attól a bevándorlástól, amit lelkesen megszavaznak? Meg tudnánk védeni őket, de akkor nem kaphattak volna szavazati jogot. Így hogy kaptak nincs lehetőségünk többé megvédeni őket.

Ezek a felmérések kb. olyanok, amikben rendre Bécs jön ki a világ elélhetőbb városának :D

"Afghanistan remains the world’s lowest-ranked country for happiness. Lebanon, Lesotho, Sierra Leone and Congo also ranked at the bottom."

A fenti orszagok is biztos ok nelkul vannak a lista vegen, sz*rt sem ernek az ilyen felmeresek :)

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

megtanulhatná az a szerencsétlen gyerek a fegyverhasználatot

Szerintem legkevésbé sem ezen múlik; sokkal inkább azon, hogy mennyire könnyű fegyverhez jutni. Azt használják amihez hozzá férnek:

https://hvg.hu/itthon/20240219_budai_gimnazium_keseles

Az sokkal érdekesebb, hogy miért történnek ezek az iskolai támadások. A finn esetekből:

The Raumanmeri school shooting of January 1989
The Jokela school shooting of November 2007
The Kauhajoki school shooting of September 2008
The Orivesi school shooting of April 2012
The Viertola school shooting of April 2024

https://en.wikipedia.org/wiki/Finnish_school_shooting

két jellemző eset van: iskolai bántalmazás diáktársaktól

megfélemlítés (angol szóval bullying, munkahelyi körülmények között mobbing, hasonló értelemben használatos még: terrorizálás, zsarnokoskodás, erőszakoskodás, kegyetlenkedés, megalázás, gyötrés, kiközösítés, zaklatás, szekálás, szívatás, szadizás, kötekedés, kekeckedés)

és az amerikában általános, elhíresült esetek rekonstrukciója ..

--

Mint fentebb is írtam: azt kellene megnézni, hogy miért támadnak iskolások egymásra: miért pécéznek ki rendre 1-1 gyereket a csoportok és nyomasztják, cikizik őket olyan szintig, hogy ezek így reagálnak.

  • Az már ennek a fő kérdésnek csak egy alfejezete, hogy amikor az elkeseredett gyerek bosszút akar állni akkor éppen milyen eszközhöz nyúl: kés/olló/bicska/íj/lőfegyver
  • Régen is mindig voltak ilyen erőszakoskodó gyerekek, de valahogy mindig akadt 1-2-3 aki az egyedül maradt védelmére kelt (ha megérdemli ha nem). A probléma inkább az ilyen fellépések hiányával van: inkább beállnak ők is nyomasztani, ezzel elkerülve, hogy ők is célpont legyenek.
  • Szerintem kb minden iskolai osztályban jelenlevő helyzetekről van szó, csoportdinaimából adódik: van ahol körbe  jár, hogy épp kit cseszegetnek és esetenként az agresszor fél is előbb-utóbb megtapasztalja milyen a fogadó oldalon lenni, de a legjellemzőbb, hogy a szülő inkább elviszi a kipécézett gyereket (átrakják egy másik osztályba, vagy inkább egy másik intézménybe)

Először is semmiképpen nem kezdenék azon huhogni, hogy bezzegnyugat-bezzegkelet: a probléma itt is megjelent már, egy késelés úgy emlékszem volt itt is. Szerbiában talán lövöldözés is volt, az nincs messze.
Azon kellene elgondolkodni, hogy mégis mi okozhatja ezeket, és mit lehetne tenni ellene? Az biztos, hogy régen nem volt ilyen, most meg van. Az USA-ban egyre több, és Európában is megjelent a jelenség és növekedő a trend.
Nekem volnának tippjeim:

 * A gyerekek pszichoaktív szerekkel "kezelése". Keressetek rá, vannak erre nem hivatalos statisztikák, hogy a bekattanókat mindet kezelték. Mi van ha maga a kezelés okozza a még nagyobb bajt?
  (Persze az is nyilvánvaló, hogy amik miatt a gyerekeket kezelik, azok a problémák is egyre gyakoribbak, szintén érdemes volna gondolkodni rajta, hogy miért.)
 * Az egyre rosszabb egészségi állapot: a mentális egészség nagyon erősen összefügg a fizikai egészséggel. A nem mozgás, a gépek közé zárt életmód simán lehet hogy benne van.
 * Az incel jelenség és az általános reménytelenség: a férfiak támadás alatt vannak, egyre több fiatal egyre inkább úgy látja, hogy egy normális életre párkapcsolattal és saját gyerekekkel egyre kevesebb esélye van. A társadalomból kiszoruló emberek borzasztó destriktívvá tudnak válni, mert nincsen vesztenivalójuk.

Mit gondoltok, mi lehet még az oka?

Ne felejtsuk el azt sem, hogy a gyerekek a valosagtol nagymertekben elrugaszkodott vilagban elnek. A telefonjuk a tarsuk, a peldakepeik a tiktokon/instan leledzenek. Arctalanul kommentelgetnek es arctalan kommenteken huzzak fel magukat. A stressz levezetesenek a modjait is a telefonjuk/szamitogepuk segitsegevel talaljak meg.
Anya/Apa nincs, de ha vannak is, folyamat robotolnak, nem tudnak nekik kello tampontot adni a vilagban. Ehhez jonnek meg jobbrol-balrol az ideologiak, amelyeket magukeva tesznek. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az biztos, hogy régen nem volt ilyen, most meg van.

Én ezzel azért futnék még egy kört. Egy biztos, ha lőfegyver van a történeteben a sajtó hatalmasra fújja, pedig ha jól olvastam egy halott van. Ha csak bicska, kard, nyílpuska az eszköz közel sem ekkora a hiszti.

Szóval én nem tudom, hogy régen volt-e ilyen, ha esetleg ismer valaki ezzel kapcsolatos kutatást ne fogja vissza magát. Eleve régen a sajtó nem volt ilyen (1 perc alatt nemzetközi hírek), vagy még régebben nem is volt egyáltalán.

Hogy néhány száz éve a suliban valaki megbolondult és megbökött pár gyereket, gondolom azt mondták megszállta az ördög és agyonverték a falusiak, de hogy arányaiban mennyi ilyen eset volt az tényleg érdekes lenne. Azt viszont nem hinném, hogy nulla, mert hülyék mindig is voltak.

Viszont hozzátennék a listádhoz:

* Nevetséges büntetések. A főtéren kerékbe törés helyett (a kínhalál azért elég elrettentő) mentális állapotra hivatkozva babusgatás, ne adj isten hírnév.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.

Én ezeknél azt nem értem, hogy miért nem a szülő van csúnyán megbüntetve, vagy akitől a fegyverhez hozzájutott. Nemrég volt hír, igaz az USA-ban, hogy első ízben vonták felelőségre egy ilyen után a szülőket. Ha ez így van, nincs min csodálkozni.

A 12-year-old suspected of shooting dead a boy at his school and seriously wounding two girls was motivated by bullying, Finnish police say.

https://www.bbc.com/news/world-europe-68720973

--

Én az iskola környékén is keresgélnék, főleg, hogy az eddigi esetekben jellemző kiváltó ok a bántalmazás amire a bántalmazott így reagál. A felügyelőkkel/tanárokkal és a diák társakkal is van mit elintézni: teljesen mindegy, hogy a gyerek ceruzát / ollót vág egy másik nyakába, vagy lőfegyverrel megy nekik: a kiváltó indokot kellene minimalizálni  / megszüntetni.

Hát a briteknél ezt úgy "oldották meg", hogy már online trollkodni is illegális, nehogy sérüljön szegény degenerált, elkényeztetett, félrenevelt snowflake-ek lelkivilága. Most képzeljétek el, amikor trey-t utólag perli a sok önérzetes ragequitelő hülyegyerek, mert "túl megengedő" (liberális) volt moderáláskor és az állam helyt ad nekik.

Ezt jogi eszközökkel nem lehet megoldani. Ez egy nagyon komplex nevelési és felügyeleti probléma.

már online trollkodni is illegális

Ha a "cyber bullying"-t fordítottad ennek az rendszeresen jóval több mint puszta trollkodás. Az, hogy csoportosan vesznek körbe valakit az iskola udvaron vagy online térben kezdenek el valakit csoportosan nyomasztani, cikizni stb igazából ugyanaz az akadályozandó, meggátlandó, megvetendő nyomorult viselkedési mód.

--

degenerált, elkényeztetett, félrenevelt snowflake-ek

Nevezhetjük egyszerűen "túlérzékeny"-nek is, de ezeket sem szabad/kell bántani ha rászolgáltak se.

Ha ne adj' isten Magyarországon történik hasonló, az lesz a perdöntő bizonyíték, hogy a magyar oktatás szar? Te se gondolod komolyan...

A finn csoda szovjetúnióról, (majd oroszországról ) a nokiáról és a Cocom listáról szól. Akkoriban döbbenetes mennyiségű tőkéhez jutottak általa, amit eleinte jól is fektettek be.

Mostanában ez már nem jellemző, mennek is lefele.