Egy okostelefonon a hívás közbeni internetelérés lehetőségét ...

A hívás közbeni internetezés lehetősége egyidős az első 3G okostelefonokkal (pl. 2008-ban megjelent iPhone 3G). A 3G hálózat lekapcsolásával azonban ezt a lehetőséget minden olyan 4G-okostelefon is elvesztette, amely nem VoLTE-képes vagy a szolgáltató VoLTE-implementációjával nem kompatíbilis. Egyesek szerint ez nem fog hiányozni senkinek. Mások szerint erősen alapfunkció egy okostelefonnál. Ki mit gondol erről?

Alapfunkciónak gondolom és rendszeresen kihasználom.
52% (408 szavazat)
Alapfunkciónak gondolom, de nem használom ki.
29% (229 szavazat)
Nem gondolom alapfunkciónak, de rendszeresen kihasználom.
3% (24 szavazat)
Nem gondolom alapfunkciónak és nem is használom ki.
13% (103 szavazat)
Egyéb, leírom ...
2% (15 szavazat)
Összes szavazat: 779

Hozzászólások

Alapfunkció, persze, de így a 4G késő nyarán legyen már normális telefonja annak aki tényleg használja is.

Tehát azt a 4G-okostelefont, ami nem VoLTE-kompatíbilis gyakorlatilag nem tekinted normálisnak?

Abban az esetben mi a helyzet, ha a készülék amúgy VoLTE-képes, de a szolgáltató úgy dönt, hogy nem engedélyezi neki a VoLTE-t a saját implementációjával való inkompatíbilitás vagy rosszabb esetben teszteletlenség (tehát lényegében az erre fordítható mérnökórák elspúrkodása) végett?

Ezért veszünk normális telefont. Amiből nem spórolják ki a tesztelést, szoftveresen nem nyomorítják meg, illetve ha kell, akkor kibulizzák a szolgáltatókkal, hogy legyen támogatott.

Most sok normális telefont hirtelen nem tudok (talán Moto, csak a szerencsétlenek frissíteni nem képesek, meg talán a Nokia). Samsung ha jól olvastam inkább az utóbbi (kibulizzák, vagy kibullyzzák).

Az egyes szolgáltatók saját feladata a hálózatukkal való kompatíbilitást ellenőrizni, ha már valami alapján letiltogatják a nem támogatott készülékeket. Nyilván a készülékeket tiltogató szolgáltatónak üzleti érdeke, hogy a kínálatában szereplő telefonok mind engedélyezve legyenek és oda-vissza. Tehát, megfordítva, simán visszaélhet ezzel a szolgáltató, hogy direkt nem engedélyez a kínálatában nem szereplő készülékeket, hogy az előfizetőket újravásárlásba hajkurássza.

A szolgáltatók a saját kínálatukban elérhető készülékeket tesztelik le. Elemik érdekük, hogy amit eladnak, az jól működjön, így ennek a költségét (munkaigény jellemzően) állják.

Viszont az pont nem érdekük, hogy a náluk nem kapható típusokat tesztelgessék. Miért tennének ilyenbe pénzt, mikor ők maguk, már letesztelt típusokat tudnak kínálni minden ársávban és tudással? Szóval vagy a gyártó ezt elrendezi velük (jellemzően kifizeti a költségeket a szolgáltató felé a hitelesítésért), vagy szerencse kérdése, hogy teljesen kompatibilis lesz-e.

A szolgáltatónál kapható - és így már tesztelt - készülék típusokat viszont máshol is meg lehet venni, mára azt hiszem kikopott az, hogy azonos modell másként viselkedik, ha a szolgáltató adta el.

Meg is fordíthatjuk az állításod/elvárásod: a szolgáltatók azt is megtehetnék, hogy a hálózatukkal nem tesztelt eszközt fejleneltkezni sem engedik, és tessék olyant venni, ami tesztelt...

Például próbálj már meg egy Telekom vagy Digi FTTH optika végére feldugni egy saját vásárlású GPON SFP modult, a saját router-be dugva a szolgáltatói beredezés helyett... Nem fog működni. Ha kéred tőlük, hogy Te azt használnád a dobozuk helyett, akkor (a Telekom legalábbis) azt mondja lehetséges, de ki kell fizetni a bevizsgálás, rendszerbe állítás díját (ez pedig általában nem 10-20 ezer Ft...).

ez csak hagyjan, de a keszulek fw/os-be is be kell drotozni, hogy az adott szolgaltato eseten bekapcsolhasd a volte-t.

Szoval itt nem a T/Yeti/Digi/whatever-nel van elso korben a labda. Ha a gyarto tartja annyira a sajat keszuleket, hogy az supportalva legyen XY halozaton, akkor bizony be kell nyelje ennek koltseget.
Gondolom ilyenkor pedig megkottetnek a deal-ek szolgaltato es gyarto kozt, gyarto csinal szolgaltatospecifikus FW-t, a szolgaltato cserebe bedobja a keszuleket a kinalatba. :) A validalas koltseget meg megfelezik/whatever.

De, ha normalis szolgaltatast/feature set-et akarsz, leszel szives olyan keszuleket a kosarba helyezni, ami tudottan alkalmas arra, amire te szeretned. :)

Most sok normális telefont hirtelen nem tudok (talán Moto, csak a szerencsétlenek frissíteni nem képesek, meg talán a Nokia).

Na, akkor itt ragadnám meg az alkalmat, hogy megemlítsem, hogy konkrétan az én egyébként VoLTE-képes Nokia telefonomon pont nem megy a VoLTE sem a magenta, sem a libafos zöld szolgáltatóval sem. A 4-ig dolgozók hálózatáról tapasztalat hiányában nem tudok nyiltatkozni.

Konkretan itt a T altal engedelyezett keszukek listaja: https://www.telekom.hu/static-la/sw/file/4g-hang-hivasra-alkalmas-keszu… (2020-as doksi?)

Az osszes modern Nokia hianyzik rola, ugy, hogy kb. stock Android van rajtuk SnapDragon chipsettel. Szoval nem egy extrem esetrol van szo.

A 4 meg 5G olyan sávszélességeket hazudnak, hogy ennek alapnak kellene lenni, a telefonálás sávszélessége gondolom nem lett sokkal több. Nem ismerem a protokollokat, úgyhogy el sem tudom képzelni mi lehet a technikai nehézség ami nem teszi lehetővé. Nem is használok netet telefonálás közben, úgyhogy különösebben nem is érdekel. De azt gondolom, hogy működnie kellene magától.

Nem a sávszélességgel van a probléma, hanem a VoLTE-szabvánnyal, amit mindenki (szolgáltatók, okostelefongyártók) kénye-kedve szerint implementál és ezek az implementációk nem feltétlenül kompatíbilisek egymással. Ha egy készülék nem tud a 4G-hálózaton VoLTE-vel üzemelni, akkor minden telefonhívás közben visszakényszerül 3G híján 2G-re. 3G-n lehetőség volt vonalkapcsolt hívás közben adatforgalmazni. 2G-n erre nincs lehetőség. Tehát, a nem VoLTE-kompatíbilis okostelefonok nem tudnak hívás közben internetezni, a 3G lekapcsolásnak köszönhetően.

Egyéb: alapfunkció, de csak ritkán használom.

* Alapfunkcionak tartom a VoLTE-t es rendeszeresen kihasznalom.

hajbazer te irod a nemzeti konzultacios kerdeseket is?

Ez olyan mint mikor betárcsázós modemmel ha interneteztünk akkor megszakadt a telefonhívás? :))

Kb 6 évvel ezelőtt már tudta az iPhone akárhányam Telekom hálózaton. Alapfunkciónak gondolom, gyakran használnám is, bár pl a feleségemmel eleve FaceTime illetve FaceAudio-n beszélünk, ami kb VOIP és nem a percdíjak mennek, hanem az adatmennyiségre, és eleve internetalapú.

Ami viszont érint, hogy a 2007-es Nokia E90-esem nem tudok netezni! A lejárt root certeket megoldottam aránylag friss JAVA-s Opera Minivel, de miután megszűnt a 3G, nincs mobilnet. A Telelom 2G hálózaton nem biztosít mobilinternetet. Felháborító, hogy az alig 16 éves telefonomon menet közben nem tudok pl menetrendet nézni!

Én TUDOM, hogy igazam van. És ha nincs is, akkor is NEKEM van igazam, mert én vagyok az Admin. Ennyi!

En mar egyaltalan nem telefonalok, furcsanak is tartom ha vki hiv.

Szerkesztve: 2023. 11. 28., k – 16:50

minden masra ott a wifi, nem szakadsz le akkor se ha 2g-n 3g-n 4g-n 5g-n hivnak se :)
nyilvan az a ~50% aki nem hasznalja ki, az meg helikopter :D

Ezt mondd meg a UPC-nak Vodafone-nak, aki kivezette a UPC Wi-Free-t, ami alternatívát jelenthetett volna a 3G lekapcsolásra, főleg sűrűn lakott városokban. De ugyanígy a Telekom is megcsinálhatná, van annyi otthoni router az ügyfeleknél, hogy legyen használható lefedettség, de inkább kivezette ő is 2019-ben a Fon-alapú wifijét.

Alap funkciónak tartom, de nem szopatom magam ezer éves, csak 3G-t tudó telefonnal. Pedig nem cserélgetem az eszközeimet gyakran. Az előző notebook-om 7.5 éves korában lett cserélve, a mostani telefonom 3 éves és van még benne Km.

Na de itt az egész műsor nem arról szól, hogy a készülék gyártók és a mobil szolgáltatók hogyan kellene megegyezzenek a VoLTE használhatóságában, hanem arról, hogy meg kellett volna tartani a 3G-t, hogy akinek nem VoLTE képes a telefonja, de 3G képes, és ráadásul internetezne beszélgetés közben (ilyen jó sok ember lehet manapság...), annak ne legyen gondja.

Pedig a ketto erosen osszefugg. Ha a hasznalatban levo keszulekek mondjuk 95%-an mukodne a VoLTE (mert VoLTE kepesek egyebkent), akkor csak keves embert erdekelne, ha a hivas kozben 2G-vel mukodne.

De igy hogy (fogalmam sincs mennyi, de kb.) 50%-an mukodik a VoLTE, ezert igen sok embert erint a tema, jogos a nepharag.

Értem, tehát szerinted minden el van intézve egy áldozathibáztatással.

Mi van akkor, ha egy készülék egyik szolgáltatónál VoLTE-kompatíbilis, másiknál nem? Akkor "oh wait", tessék újravásárolni? Vagy tessék maradni annál a szolgáltatónál, ahol VoLTE-kompatíbilis a készülék? Mindkettő a tisztességes piaci verseny szembeköpése. Kb. olyan, mintha a számhordozásért elkérnék egy új készülék árát.

Na én konkrétan így jártam sajnos. Samsung S9+ telóm van, ami egy "normális" telefon elvileg, és a Digi által VoLTE használatra hivatalosan is fölszentelt készülék. Tudja is a VoLTE-t alapból, ami Telekom SIMmel működik most is. Digis SIM-mel viszont a vodás hálóra váltás óta nem megy a VoLTE, ezért aztán azóta az összes hanghívás 2G-n megy, az adat meg 4G-n, vagy-vagy. Az ügyfélszolgálatnak panaszkodva kiderült, hogy ez a konkrét teló sajnos még nem tudja a VoLTE-t roaming módban, márpedig a digisek most úgy lettek begányolva a vodás hálózatba, hogy kvázi roamingolunk.

Hol rontottam el? :)

:wq

Itt az egész műsor arról szól, hogy egy tisztességes szolgáltató figyelembe veszi, hogy a VoLTE-t nem támogató (vagy általa inkompatíbilisnek jelölt) 4G-5G készülékek ugyanúgy piaci igényt jelentenek a 3G hálózatra nézve, ahogy az elavult 3G-okostelefonok. Mivel más technológiával nem megoldható egy alapfunkció (hívás közbeni internetezés) ellátása.

Azt lehet tudni, hogy a szolgáltatók miért csak az általuk is forgalmazott típusoknál hajlandóak a VoLTE engedélyezésére? Nekem is van olyan telefonom, ami tudja a technikát, de a lilakom nem engedi a hálózatán használni... Egy okosteló nem tudja magáról a hálózat felé lejelenteni, hogy milyen gyártmány, milyen típus? Ez alapján nem lehetne engedélyezni mindenféle kínlódás nélkül?

mert nem eri meg a randomkinai telefonodat supportalni amikor csesztetned az ufsz-t, hogy mitol szar az a szar. en se tennem :) lefogadom forditott helyzetben pedig te sem.
nem is gondolnad mennyi penz elmegy ekkora felhasznalobazis eseten csak a telefonos supportra (level2+-t meg se emlitem). ezert talalta ki a T pl. a flipet, mert abban nincs szolgaltatoi email es tarsai, olyan rohadt sok ember telefonalgat be, mert nem ert az emailezeshez (sem), raadasul nekik szokott allni a legfeljebb, meg ez "ceges" (orvosdoktor/ugyved/stb. kozben otthoni elofizetes...), meg van 1 csomag, nincs szamlazassal kapcsolatos "ezmiez, azmiertannyi", hogy inkabb engednek parK/ho-t az arbol, mar csak ezert.

A VoLTE ekkora terhet róna a supportra? El nem tudom képzelni... Mellesleg amióta van működő VoLTE-képes telóm, azóta a Bivalyröcsöge-Alsón lakó kollégámmal olyan hangminőségben tudok dumálni, mintha itt állna mellettem. Előtte inkább megkértem, hogy írja meg a mondókáját, mert telefonban a felét nem értem (szakadozik, serceg).

elso korben a telefonod gyartoja az olcsojanos egyebkent, mert nala fut le a validacio arra nezve, h a carrier benne van-e a supportaltak kozott, addig be sem fogja engedni kapcsolni neked a volte-t. :)
utana meg a carrier eldontheti, hogy az adott imei-t/simet engedi volte-zni vagy sem. (tapasztalat, hogy default altalaban engedi)

Hát, ha mindenkinek engednék a VoLTE használatát anélkül, hogy be lenne vizsgálva a készülék, és az egyáltalán nem, vagy nem jól működne, akkor az durván megdobná a hibabejelentések számát, amivel meg nem tudnának mit kezdeni, mert ugye nincs bevizsgálva a készülék, mit mondjuk az USZI, magyarázkodjon, hogy akkor biztos nem kompatibilis a készülék...

Mert az emberek nem a telefongyártó kirakatán vágják be a szarjukat, ha nem úgy működik, ahogy kellene, hanem a mobil szolgáltatóén...

Időnként a szolgáltatói support is megéri a pénzét, és ehhez nem kell valami extra esetnek lennie. Nagy cég vagyunk, szép nagy mobilflottával. Amikor megvettem az e-sim képes iPhone-t, annak érdekében, hogy szükség esetén tudjak dual-SIM-et is használni, szóltam az ügyintézőnknek, hogy szeretnék e-SIM-re váltani. A válasza az volt, hogy rendben, de készüljek, hogy nem feltétlenül fog menni, volt olyan kolléga, akinek nem jött össze az e-SIM (iPhone-ban), és több próbálkozás után a T-boly kijelentette, hogy csak azoknál a telefonoknál hajlandó e-SIM problémával foglalkozni, amely készüléket tőle vettek meg - szóval nem típushoz, hanem tőle vásárolt példányhoz kötötte a supportot. (szerencsére nem volt rá szükség, mert helyből működött, de azért érdekes hozzáállás)

Lehet, hogy nem kellett volna egy szarul-húgyul implementált szabványt egyáltalán elterjeszteni?

2G és 3G készülékek mind engedélyezve voltak hanghívásra 20-30 éven keresztül, mégse szaporodtak meg a hibabejelentések. Hogyan lehetséges ez?

A VoLTE egy túl szabados, ótvar, gány szabvány, amit mindenki (szolgáltatók, átjátszóállomásokat gyártó beszállítók, készülékgyártók) össze-vissza implementáltak. Valami olyasmi katyvaszt kell elképzelni, mint a Microsoft nyílt XML szabványa. Az egyes implementációk pedig nem feltétlenül kompatíbilisek egymással, így átfogó tesztelésre szorul gyakorlatilag minden készülék. A szolgáltatók, ahelyett, hogy megállapodtak volna egy jól specifikált, konzisztens módon implementálható szabványban (ahogy ezt sikeresen megtették a 3G és a 2G esetében), inkább bevállalták a teszteléssel járó pluszköltséget, vagyis bizonyos készülékeknél megtették, a többinél meg áthárították a költségeket az előfizetőkre "vegyél új telefont a kínálatunkból" formában, ahogy arrogáns multikhoz illik.

Alapfunkció, azért nem használom jelenleg, mert külön sim kártya van a mobilnetre, külön sim kártya a hívásokra.

A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.

Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

"Az udvariasság olyan, mint a nulla a számtanban. Egymagában mit sem jelent, de sokat változtat azon, amihez hozzátesszük." - Freya Stark 1893 - 1993

Nem igazán izgat a 3G lekapcsolás, mivel nem használok 3G-t egy 5G-s világban. 2023-van 3G-zni olyan mint Ladát hajtani a Teslák között

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Kivéve, ha az autópálya-üzemeltető kitalálja, hogy sajnos a Teslád nincs eléggé letesztelve ahhoz, hogy felengedjen az autópályára, így vagy Ladával mész az autópályán, vagy mész a göröngyös, kátyús mellékutakon a Tesláddal.

Nagyjából ez a helyzet minden 4G okostelefon esetében, amire a szolgáltatók nem engedélyezték a VoLTE-t. Teljesen mindegy, hogy ez egy 5 éves 4G-only készülék vagy akár egy 5G-képes készülék.

nem. a katyus elhanyagolt orszagutat zartak le (3g), ami az autopalya mellett haladt parhuzamosan (2g/4g/5g)... Te nagyon elmes :D a Ladak azok voltak, akik nem tudtak eddig felmenni az autopalyara (bar analogiaban en inkabb lassu jarmunek/lovaskocsinak/smkp-nak mondanam oket, mert ugy eletszerubb) :)
nekik maradt a mellekut (2g), ott "dongethetnek" tovabb.

ezzel a volte-nemvolte mokan porogtok, mashol (usa) meg a simkartyat sem engedi aktivalni ha unsupported a telo. :)

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

tudsz vele telefonalni? igen.

Értem, tehát vegyünk okostelefont, de az se baj, ha néhány év múlva butatelefon lesz belőle. Nem az okostelefonként való működését ellehetetlenítő szolgáltató, NMHH tehetnek róla, hanem a gyártó, de legfőképpen az, aki megvette.

baszta validaltatni a keszuleket...

A 2G és 3G készülékeket a világ minden országában minden szolgáltatónak validálnia kellett? Vagy elég volt egy jól összerakott, jól implementált szabvány, amit ha a készülék betartott, akkor működött a hálózaton? Én az utóbbira emlékszem. Te esetleg az előbbire? Elmeséled, mely 2G és 3G készülékek voltak ezek, amiket minden ország minden szolgáltatójánál validáltatni kellett?

el lehet, el is jatszak. ha olyan keszuleket veszel, ahol beletoljak az effort-ot, letesztelik, validaljak, mukodik. ennyi.
de amig randomkinai telefonok csellengozhetnek a halozaton, addig ez van... ha ezeket nem engednek fel (lasd elbandi mivel kezdte), az viszont lock-int jelent, viheted az unsupported szarodat ahova akarod, 2g se lesz, nemhogy 4-5 meg volte :D

Most is meg lehet, csak az egyik szoftver, a masik meg hardver. Csak adat van 4G-tol, nincs radios hang reteg, nincs GSM codec stb. A VoLTE szoftver es IP alapu. Annyi, hogy QoS van, amit viszont tenyleg erdemes tesztelni. Igazabol a fo dolog, hogy a noname gyartok csesztek ra, mert ugyis van 2G. Ha nem lesz akkor majd ugyis megoldjak.

a noname gyartok csesztek ra, mert ugyis van 2G

Helyesen: a szabványt kidolgozók, a szabványt implementáló noname és nem noname gyártók csesztek rá, mert úgyis van 3G. Minden más esetben (2G) az okostelefon alapfunkciót veszít (hívás közbeni internetezés). 2G nélkül pedig a hívás funkcióját is elveszítené.

Szerkesztve: 2023. 11. 28., k – 22:21

Alapfunkciónak gondolom, de fősodratú mérnökúr vagyok, aki mindig megveszi az újabb telefont, és mivel multibarát vagyok és milliókat kaszálok az ártatlanok reklámokkal való megnyomorításával így fussa is rá, így leszarom, működik.

Ha csodbe megy a babzsakgyar, az azt jelenti, hogy vagy nem volt ra kereslet (nem kar erte), vagy megette a sokkal hatekonyabb konkurencia, vagy valaki mas letrehozott sokkal jobb termeket, es a babzsak elavultta valt. Egyik esetben sem kar erte, nem fogok forumot nyitni, hogy mentse meg a babzsakgyarat allami penzen az NMHH!

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Áh, értem.

Jó tudni, hogy nem™ beavatkozás™ a™ piacba™ az NMHH által 20-40 eFt/készülék noszogatópénz kifizetése a 3G buta- és okostelefontulajdonosoknak, hogy 4G-okostelefonokra váltsanak.

Jó tudni, hogy nem™ a™ befizetett™ adó™ elpazarlása™ az NMHH által 40 eFt/készülék noszogatópénz kifizetése azon előfizetőknek, akiknek 2G butatelefonjuk van és semmilyen szinten nem érinti őket a 3G lekapcsolás.

Ebbol szeretnel meg tobbet.

Én igazságos átállásból szeretnék többet.

  • A 3G-okostelefon-tulajdonosokat kártalanítsák
  • A VoLTE-inkompatíbilis 4G-okostelefon-tulajdonosokat kártalanítsák.
  • Az ipari 3G eszközöket üzemeltetőket kártalanítsák.
  • A 3G- és 2G-butatelefon-tulajdonosokat meg hagyják békén.

Ennyit mondtam és ez igazságosan meg is illet mindenkit. Ha rajtam múlna, a szolgáltatók fizetnék, de azzal is ki tudnék egyezni, hogy az adómból fizessék.

20 eve meg egyik sem volt semennyi %, es akkor mi van?

X eve volt valami valamennyi. tehat teljesen irrelevans es a seggedbol huztad elo. a lekapcsolaskor <1% volt. ez az adat, ami a lekapcsolas viszonylataban relevans. teccikerteni vagy meg mindig az X evvel ezelotti valosagban teccett maradni? :)

mi sem bizonyitja jobban, hogy az NMHH megfeleloen predesztinalta a trendeket es a lekapcsolas akkor tortent meg, amikor mar marginalis volt a penetracio.

Siman vegigneztem volna. Esetleg arrol egyeztettem volna, hogy oldjak meg, hogy menjen mindenkinel a volte. De en pont nem gondolom alapfunkcionak ezt a beszelgetes kozbeni netezest, nem tudom menne-e, sosem kellett.

Egyebkent ha valaki mondjuk 2 evente lecserelte a telefonjat, akkor osszegyult otthon par regi okostelefonja. Igazsagosnak tartod-e mondjk 3x40000-et adni neki kozpenzbol? Ha low-end kutyuk voltak, akkor valoszinuleg nem adta el, ujonnan sem ert ennyit, szoval ott lapul a fiokban. Kozben Mari neninek meg a 2G-s butatelefonra 1x40000-et. Szerintem ne kapjon egyikuk sem, az a legjobb.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Egyebkent ha valaki mondjuk 2 evente lecserelte a telefonjat, akkor osszegyult otthon par regi okostelefonja. Igazsagosnak tartod-e mondjk 3x40000-et adni neki kozpenzbol?

Nem, de erre utaló megjegyzést nem is tettem. A 3G lekapcsolást övező támogatási rendszernek is voltak előfeltételei, pl. hogy használatban kellett lennie a készüléknek bizonyos ideig. Ezzel természetesen egyetértek.

Nem tartom viszont igazságosnak 40 000 Ft-ot adni olyan előfizetőknek, akiket egyáltalán nem érint a 3G lekapcsolás (2G és 3G butatelefon tulajdonosok), nagyrészt mégis ez történt. Aki akart okostelefont venni, az már rég vett. Aki nem akart, annak adtak hátszelet, adófizetői pénzen. Ahelyett, hogy azokat kárpótolták volna, akiket tényleg ért anyagi kár (pl. megbonthatatlan ipari rendszerek) vagy funkcióvesztés a 3G lekapcsolás miatt (pl. VoLTE-inkompatíbilis 4G-okostelefon tulajdonosok).

Kozben Mari neninek meg a 2G-s butatelefonra 1x40000-et. Szerintem ne kapjon egyikuk sem, az a legjobb.

Ha csak igazságtalan opciók közül lehet választani, akkor egyetértünk.

le sem esik

Olvasd el még egyszer, akkor. Én ezt írtam:

Díjazom az őszinteségi rohamod, még ha szarkazmus is.

Teljes mértékben tisztában voltam vele, hogy szarkazmusból írta, ami írt. Csupán azt kértem számon rajta, hogy amikor a saját kis zsebpénzéről volt szó, akkor nem volt ennyire laza, se nem volt ennyire humorérzékénél. Feszengett, puffogott, tolvajt kiáltott és a legrosszabbakat kívánta a hirdetésblokkolókat karbantartóknak.

Továbbra is ugyan azt kívánom, a véleményem jottányit se változott. ;)

Egyszerűen megtanultam, hogy felesleges téged komolyan venni, bármilyen komoly érvvel próbálni meggyőzni, csak simán hátra kell dőlni egy virtuális sör és popcorn mellé és így már rögtön élvezhető is lesz a műsor. A 4 hónapos gyerekemet sem győzködöm a relativitáselméletről, csak rázom neki a csörgőt és mindketten mosolygunk. ;)

Én rajtad szórakozom.
Jaj te, nekem nem büdös a kétkezi munka, tán a nagy netes Chegavara lenézi a proli melósokat? Ejnye, milyen bolsevik vagy? :D

Nem KELL vágóhídra mennem. Egyszerűen én választom ezt, HA az A tervem nem jön össze, akkor a B terv esetén felelősségmentes, egyszerű, könnyen körülírható munkára vágyom, fix beosztással 40-es IQ szükséglettel. Mivel 30 éve dolgozom átlag 2 munkahelyen, így 60 év meló után engedtessék meg, hogy tele legyen a tököm a komoly, felelősségteljes munkából és kicsit pihenjek némi fizikai melóval.

Hidd el, ott is jól szórakozom, mint amikor tanárként huszonévesen a nyári szünetben úszómester voltam és az esti takarításnál mások szaros pelenkáit szedtem össze, a jókedvem akkor sem hagyott el, jókat röhögtünk a kollégákkal. Szóval köszönöm, de nem kell aggódnod a hangulatom miatt. ;)

Tudod van aki tényleg szabad ember, van aki meg csak eljátssza a szabadságharcost a fórumokon, ahelyett hogy lefekvés előtt kiverné a kis kukacát és nem a frusztrációt élné ki a fórumon, mindenki boldogabb lenne. ;)

Jaj te, nekem nem büdös a kétkezi munka

Mondtam? Nem.

tán a nagy netes Chegavara lenézi a proli melósokat?

Csak szerinted vagyok netes Che Guevara, mert nem támogatom kedvenc multikád igazságtalan üzletpolitikáját és ellentmondásos ÁSZF-jeit.

Ejnye, milyen bolsevik vagy? :D

Semmilyen.

Nem KELL vágóhídra mennem. Egyszerűen én választom ezt, HA az A tervem nem jön össze, akkor a B terv esetén felelősségmentes, egyszerű, könnyen körülírható munkára vágyom, fix beosztással 40-es IQ szükséglettel.

Ha az A terved nem jön össze és nincs C terved, akkor de igen, kell, mivel nincs más választásod. Az, hogy te nem hagytál magadnak más választást, már egy másik kérdés, de ugyanúgy nincs. :P

Szóval köszönöm, de nem kell aggódnod a hangulatom miatt. ;)

Jól van. Így már akkor nyugodtabban alszom. :P

Tudod van aki tényleg szabad ember

Valaki meg a Stockholm-szindrómáját képzeli szabadságnak, miközben egy kibaszott Patreont nem képes felhúzni, mert inkorrektnek érzi kedvenc multikájával szemben. [1]

van aki meg csak eljátssza a szabadságharcost a fórumokon

Mindenkinek a saját szabad döntése a fórumra írni vagy nem írni. Te mit keresel itt, rabmadár?

ahelyett hogy lefekvés előtt kiverné a kis kukacát és nem a frusztrációt élné ki a fórumon, mindenki boldogabb lenne. ;)

Én boldogabb lennék, ha nem itt vernéd ki a kukacod, de mégis itt vered ki.

Nem világos, milyen faszerdőről beszélsz, drága dorsyka.

Szeretnélek emlékeztetni, hogy sem a Youtube reklámmentességén nem esett csorba (a uBlock Origin profi önkénteseinek köszönhetően), sem a 3G lekapcsolás nem érintett hátrányosan (a hosszú élettartamú, időtálló Nokia C2-01-emnek köszönhetően, ami 2G hálózaton is ugyanolyan jól működik, mint működött 3G hálózaton).

A faszerdőbe a kedvenc mobilszolgáltató multikáid és a kedvenc kartelltalpnyaló NMHH-d kergettek be mindenkit, akinek a 4G-okostelefonját nem tartják elég menőnek™, hogy a VoLTE-t engedélyezzék rá. 2,9 millió ember hugyozna széllel szemben? Vagy esetleg a multik fordították úgy a széljárást, hogy az nekik kedvezzen és újra kelljen vásárolni minden 4G-okostelefont, ami a VoLTE működését tollvonásokkal lehetetlenítik el?

akinek kell, meg mindig megoldja...

Hogyan is? Újravásárlással? Értem.

vagy hugyozhat szellel szembe karonfogva teged... :)

Ismétlem, hogy Nokia C2-01-em van, amin nem okozott problémát a 3G lekapcsolás. Ha szerinted széllel szemben hugyozás az, hogy nem veszek 2 évente új okostelefont, akkor elég nagy konzumidióta lehetsz és inkább hugyozok széllel szemben, minthogy olyan legyek, mint te. Mert akkor a széllel szemben hugyozás mellett még le is hánynám magam, amikor tükörbe nézek.

akkor esetleg a basztatas helyett nemi tenyanyaggal is szolgalhatsz arrol, hogy miert ne lehetne telefonalni meg internetezni olyan eszkozokon amikre a gyarto baszta rarakni a volte profilt. merthogy lehet. pont.
az, hogy nem egyszerre? hajra, lehet valogatni abbol amin ez a funkcio _is_ megy.
ha te ezert kidobatnal par millio (lol, nem tudom honnan szedted :D) keszuleket, az csak a sajat szegenysegi bizonyitvanyod. a tobbiek tovabbra is telefonalgatnak meg internetezgetnek.
a szembenhugyozas es szemelyeskedes helyett a valosaggal is foglalkozhatnal, maradhatnal a tenyeknel es edukalodhatnal a temaban. hidd el, kevesbe neznel ki picsogo balfasznak :)

Sokszor elmondtam már dorsyka, csak figyelni kellett volna.

Telefonálni és internetezni egyszerre 3G híján nem lehet nem VoLTE-kompatíbilis 4G-okostelefonról. Amíg volt 3G hálózat, addig lehetett, mert az eszköz visszament 3G-re, ahol felépített egy vonalkapcsolt hívást, majd mellette még adatforgalmazott. Érdekesmódon ehhez nem kellett plecsni, mert a 3G egy átgondolt, időtálló szabvány volt, nem úgy, mint a VoLTE, ami egy trágyadomb.

az, hogy nem egyszerre? hajra, lehet valogatni abbol amin ez a funkcio _is_ megy.

Tehát újra lehet vásárolni 2,9 millió készüléket, amin ez 2 éve még működött. Köszönjük, dorsyka. -tapsvihar-

ha te ezert kidobatnal par millio (lol, nem tudom honnan szedted :D) keszuleket, az csak a sajat szegenysegi bizonyitvanyod. a tobbiek tovabbra is telefonalgatnak meg internetezgetnek.

Én nem dobatnék ki, én fenntartanám a 3G hálózatot, amíg a VoLTE nincs olyan stabilitási és kompatíbilitási szinten, hogy legalább a 3G szintjét megütné. Attól, hogy 2,9 millió ember nem dobta ki azonnal a telefonját, még funkciót vesztett. Olyan funkciót, ami 80% szerint alapfunkció. Eddig tartott az én állításom. A többit te magyarázod bele, hogy jobban megtámadhasd a véleményem.

a szembenhugyozas es szemelyeskedes helyett a valosaggal is foglalkozhatnal, maradhatnal a tenyeknel es edukalodhatnal a temaban. hidd el, kevesbe neznel ki picsogo balfasznak :)

Azoknál maradtam. Ha választani kell, jobb jogosan picsogó balfasznak lenni, mint kizárólag kötekedni tudó, mitugrász balfasznak. Utóbbi lennél te.

Én nem dobatnék ki, én fenntartanám a 3G hálózatot > es mas sem dobja ki, miert tenne ilyet? ha nem megy egyszerre, csinalja kulon vagy hasznal wifit. nem rocket science.

akkor ennek a 3G rendszernek a fenntartasat most hasonlitsd ossze szepen az egyebkent rohadtul nem kidobando es telefonalasra, internetezesre alkalmatos keszulekek araval es azok okologiai labnyomaval. ha sikerult, es kijott a matek, beszelgetunk tovabb. az a problema, hogy nem fogod fel meg mindig, hogy a 3g fenntartasa mekkora koltseg/energia/human eroforras/tizeneves eszkozkeszlet+tartalekok, stb. mindez egy reg elavult tech-ert, ami redundans.

remelem egyszer sikerul a begyopesedett agyaddal megertened miert engedi el a vilag (igen, mindenhol ez tortenik)

addig is jo szarakodast es don quijote harcot kivanok neked a fejedben levo szamokkal es a kitalalt haromcsillio szemetrevalo mobiloddal! :)

" akkor de igen, kell, mivel nincs más választásod"

Még mindig nem érted a szabadságot, túl sokat szocializálódtál Kádár apánk rendszerében. Ha én választom, akkor az nem kell, hanem én akarom. A kell szót amúgy sem ismerem, nálam az mindig az azért sem-et hozza elő. :D

Ehhez van kedvem, ezért döntöttem így. Húznom kellett egy határidőt magamnak, hogy ne maradjak a xarban és eldöntöttem, hogy vagy A terv vagy B inkább itt helyben (nem kell utazni) egy felelősség mentes, IQ-t nem igénylő munkát csinálok. Azért fogom ezt választani, mert ehhez van kedvem, ha az A terv nem jönne össze. Ha valamit az ember önként és jó kedvel választ, az nem a kell kategória. ...max annak tűnik ez kellnek, aki lenézi a fizikai melót.

Választhattam volna, hogy visszamegyek tanárnak, van tanári diplomám, illetve kb bármilyen melót elvállalhatnék, leszámítva a politikust, ahhoz nincs gyomrom.

Egyébként még az is meglehet, hogy ha ezt befejezem és nem jön be az A terv, tartok 1-2 hónap szabadságot és lehet utána mégis mást akarok csinálni, mert megjön a kedvem az agymunkához, megtehetem mert szabad vagyok. ...az más kérdés, hogy jelenleg erre kicsi esélyt látok, most inkább beleket lapátolnék, mint tanítanék vagy bármi értelmiségi melót csinálnék.

A lényeg semmi nem kell, minden az én választásom, az egyetlen kell a képletben az az, hogy valamerre változtatni akarok, de azt a határidőt is én hoztam, különben örökre üzemeltető maradnék vagy amíg el nem visz a rák. :D

Kádárhoz ennek semmi köze, influenszerkém. Csak ahhoz, hogy ha előre meghatározott, véges számú lehetőség közül engedsz magadnak választást, akkor a saját szabadságod korlatoztad be annyira, hogy ne legyél szabad.

Húznom kellett egy határidőt magamnak, hogy ne maradjak a xarban és eldöntöttem, hogy vagy A terv vagy B inkább itt helyben (nem kell utazni) egy felelősség mentes, IQ-t nem igénylő munkát csinálok.

De a "kell" szót nem ismered. Hát persze...

Ha valamit az ember önként és jó kedvel választ, az nem a kell kategória.

Jelenleg a "kell" kategóriában dolgozol és hasít a szerelvényed a szakmai kiégés felé.

tartok 1-2 hónap szabadságot és lehet utána mégis mást akarok csinálni, mert megjön a kedvem az agymunkához, megtehetem mert szabad vagyok

Na ennek speciel már van köze a szabadsághoz. A korábban leírtaknak nemigen.

különben örökre üzemeltető maradnék vagy amíg el nem visz a rák. :D

Miért vinne el a rák, ha olyat csinálsz, amit szeretsz és élvezel? Ja, hogy már rég nem olyat csinálsz. Éljen a szabadság™. Éljen™... Éljen™... Éljen™... :P

Ritkán, de volt már szükségem, amikor hívás közben kihangosítottam, hogy gyorsan rá tudjak keresni valamire.

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

mondjuk a waze pont működik tovább a célállomásig ha megszűnik az internet kapcsolat 🤷‍♂️ tudom, mert ha lehet a szerpentint választom mert ott lehet jót autózni, és jellemzően ezeken a helyeken a térerő is hiányos néha, és ha megszűnik az internet elérés ugyanúgy megy tovább a navi.  🤷‍♂️ #üdvavalóságban

egyébként a google és az apple mapsben is vannak egyébként offline térképek.

Elképzelhető, hogy azóta workaroundolták, és cache-eli az útvonal mentén végig a térképet, de friss forgalmi adataid ettől még nem lesznek. Pl. fél órás telefonbeszélgetésed közben történik egy baleset, vagy valami miatt bedugul az útvonalad, lehet, hogy már nem tudsz visszafordulni az autópályáról. Számos olyan használati eset van, ahol kéne az internetkapcsolat.

biztonsagos lehet autot vezetni, telefonalni es kozben navit tapicskolni egyszerre :D
ha nem tudod megjegyezni hova mennel arra az idore, amig le nem rakod a Zasszonnyal...
tudod, nem kotelezo orakig pofazni, elmondja menj X-be, lerakod, kikeresed. done.
minden masra ott vannak az offline navik es a volte-kepes telefonok...

Igen, de nálam előfordult, hogy hívás közben, így kihangosítva kellett a telefonon megrendelnem valamit webáruházból. (Még mielőtt: olyan helyen voltam, ahol ez senkit sem zavart).

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Az a baj hajbival, hogy a zaj miatt, amit tol, a lényeg nem látszik:

- 3G-t ideje volt lecsapni, rajta kívül senki nem ríja vissza,

- a VoLTE minden normális telefonon megy hazai hálózaton, a szürke importos csodák (beleértve a Pixel-t is) amik nem. Viszont a szolgáltatók nem segítik aktívan a felhasználót. Pl. anyunak én kapcsoltam be a VoLTE-t, nem a szolgáltató bökte át egy provider update-el, pedig nem dzsunga, nem régi telefon,

- a VoLTE bár javul, roaming poziban valószínűbb hogy nem megy, mint megy. És hogy on topic legyek: pont ekkor használom egyszerre a kettőt. Ez a része bizony szánalomgyár.

Szerintem a linkelt kommentbol nem az derul ki, amit fentebb allitasz.

Az, hogy a keszulek gyartok kulonfele regiospecifikus FW-t adnak ki, azzal csak kulonfele (tipus)azonositoval fognak a keszulekek rendelkezni. Nem a FW-ben van a szolgaltatoi whitelist, hanem (az eltero ID-knak hala) a szolgaltato tud ugy whitelistelni, hogy csak pl. EU-s FW-rel rendelkezo XY keszulekre engedi a VoLTE-t, kinai FW-esre nem.

Erre tudok egy érdekes ellenpéldát. One+ 7T anno Telenornál vásárolt készülék, azóta már új Yettel-es SIM kártya van benne. Az SIM1 aljzatban van a kártya. Egy kumma opció nincs a VoLTE és WLAN-Call lehetőségekre. A SIM2 aljzatban van egy diszkont kártya (Osztrák HoT), amit néha töltök ha muszály. Ennél ott figyel mindkét lehetőség.

A probléma annyira nem zavar, de a Yettel-nél megszakad a mobilnet, ha hívnak.

Most már zavar :-) Ezután se lesz igényem telefonálás közben netezni. Az viszont marha érdekes, hogy a külföldi diszkont szolgáltató a kártyára tudja küldeni a szükséges konfigot. Tudom, hogy a disztribútor konfigját használja. 

Ja van egy 2G-s Yetteles telóm, amit a Yettel nem volt képes ellátni megfelelő konfiggal. Szóval a teló jó. 

Az a baj a fősodorral, hogy a multimosdatás miatt, amit tol, a lényeg nem látszik.

  • A 3G-t akkor lett volna ideje lecsapni, ha a kihasználtság olyan alacsonyra esik vissza, hogy a szolgáltatóknak a cserekészülékek 100%-os megtérítése is belefért volna, ahogy az a Telenornál történt a P-GSM sávok lekapcsolásánál.
  • A VoLTE csak olyan 4G-okostelefonokon megy, aminek az implementációját a szolgáltató kompatíbilisnek tekinti az övével és nem tiltja ki a VoLTE-trönkjéből.
  • A roaming 2023-ban egy mobilhálózaton még a hívás közbeni internetezésnél is jelentősebb alapfunkció. Sőt, sokkal inkább alapfunkció, mint a GSM idején volt, a 90-es években, tekintve, hogy sokkal több helyre sokkal olcsóbban és kevesebb akadállyal (vízum nélkül, személyivel stb.) utazhatunk már. A 2G és 3G esetében soha semmi baj nem volt a roaminggal, mert rendesen szabványosítva volt. Most gyakorlatilag egy bétastádiumban lévő szánalomgyár mobiltechnológiát használunk telefonálásra, ami Isten tudja mikor fogja megközelíteni a 2G/3G szintet stabilitásban és kompatíbilitásban. Lehet, hogy soha.

Összességében azt gondolom, hogy a 3G hálózatoknak előbb-utóbb ígyis-úgyis lejárt volna az idejük, de nem volt tisztességes és üzletileg etikus dolog ilyen elhamarkodottan lekapcsolni. Addig kellett volna maradnia, amíg természetes módon meg nem szűnik az igény a használatára, például a VoLTE gatyába rázása ezt felgyorsíthatta volna. Az NMHH-nak pedig ezt kellett volna képviselnie, mert az előfizetőknek elemi érdeke, hogy ne veszítsenek stabilitást és alapfunkciókat. Még akkor is, ha ezt egyesek nem ismerik el, mert 2 évente újravásárolják a telefonjukat és emiatt nem érinti őket a probléma.

Az a 2,9 millió ember járt így, akinek nem működik a hívás közbeni netezés a 3G lekapcsolása miatt.

Én úgy jártam, hogy utoljára 4 éve költöttem telefonkészülékre, amikor új előlapot vettem a Nokia C2-01-nek, az előtt meg 10 éve, amikor megvettem. Azóta is, köszönöm, jól vagyok okostelefon nélkül.

ha már VoLTE nincs jó pár kínai szutyokban amit vesznek az emberek legalább biztosan van 120hz. annál semmi se fontosabb. :D

Megtehetném, ha gyakran járnék busszal. Szerintem az utóbbi 10 évben talán 10-szer ültem buszon, az elmúlt évben többet béreltem rollert, mint buszra szálltam volna. Honnan jött ez?

Ennél gyakrabban nézek Twittert, Instagramot, FaceBookot, híroldalakat amiket mind mind görgetni kell.

trey @ gépház

Miért ne? A 2G hálózaton a 90-es években gyártott 30 éves modellek a mai napig működnek és lehet velük hívni, ha van P-GSM sáv (egyedül a Yettelnél nincs, de 20 éves modellek már E-GSM-en is működnek). Miért? Mert van egy szabvány, amit jól kitaláltak és jól implementáltak. Ugyanez igaz volt a 3G-okostelefonokra és az összes 4G-okostelefonra kortól függetlenül, amíg volt 3G hálózat, mindegyiken lehetett internetezés közben telefonálni, mert a 3G, mint jól kitalált és jól implementált szabvány ezt lehetővé tette.

Ezzel szemben VoLTE-t csak olyan készüléken használhatsz, amiről a szolgáltató multi úgy gondolja, hogy engedi. Ami már ott problémás, hogy számos piactorzító visszaélésre ad lehetőséget, pl. egyszerűen úgy dönt a szolgáltató, hogy a kínálatában nem szereplő készülékeket default letiltja. Vagy pl. 5 éve kínálatban lévő VoLTE-képes 4G-okostelefont is letiltja, mert azóta kaptak pár szoftverfrissítést a bázisállomások, és már nem biztos, hogy kompatíbilisek egy alapvetően ótvar, gány módon összetákolt, laza szabvánnyal.

Azt ne mondd kérlek, hogy ez az állapot az előfizetők javát jobban szolgálja, mint a 3G esetleges megtartása.

2023-ban az ésszerű minimum az, hogy nem is folytatsz klasszikus voice telefonhívásokat, hanem random IP-s technológián beszélsz (Teams/Meet/Webex/Slack/Messenger/Whatsapp/VIBER/Skype/akármi), továbbá nem küldözgetsz/fogadsz SMS-eket se, hanem random chat protokollon vagy leges-legrosszabb esetben emailben kommunikálsz (bár már ez is oldschool).

Ergó az egész probléma nem létezik a mai generációknak.

Teams/Meet/Webex/Slack/Messenger/Whatsapp/VIBER/Skype/akármi

Ez nem ésszerű minimum, hanem szükséges rossz. Hogy minimum 8 különböző, CPU- és memóriazabáló alkalmazásnak fenn kell lennie, hogy ugyanazt a kommunikációs tevékenységet végezhesd, csak más felhasználói körrel.

Az okostelefonok funkcionalitását nem a Microsoft, a Google, a Cisco, a Slack, a Facebook stb. határozzák meg. Ezek az okostelefonok lehetőségeire építkezve, azokat kihasználva készítenek rájuk alkalmazásokat.

Van két szolgáltatás, amit egy okostelefonnak az itt szavazott 695 emberből 561 (tehát 80%) szerint egyszerre kell tudnia és az előfizető alapesetben ezért fizet az első 3G okostelefon megjelenése (2008) óta.

Ergó az egész probléma nem létezik a mai generációknak.

Azoknak nem létezik, akik egyáltalán nem hívnak telefonszámokat az okostelefonjukról és az ő telefonszámukat sem hívják.

Egyeb, leszarom:

A mobilnetet legtobbszor csak zenehallgatasra hasznalom. Ha valaki hiv, akkor nem baj, ha megakad a zene, mert ugy is a hivo felet hallgatom. Ha veletlenul meg valami olyat csinalnek, amit nezni is kell, megintcsak nem szamit, mert a pofamhoz tartom a telefont, ugy meg ugysem latom a kijelzot.

(A telefonom egyebkent VoLTE kepes legalabb egy szolgaltatonal, de nem naluk vagyok.)

Alapfunkció, de nekem a voice hívásokra/SMS-ekre külön készülékem van (aka Nokia E52), így hidegen hagy a probléma. Mondjuk a kevesebb, mint 10 kollégám között is egynél több van(!), aki rendszeresen leesik a Teams/Meet/akármi hívásokból, ha közben megcsörgeti valaki. Ez kb. a vicc kategóriába tartozik szerintem.

es addig nem is fog megoldodni amig nincs kivezetve a 2g/3g. :)
ha ugandanak is sikerult kivezetni mindkettot mar 2015-ben, akkor azert erezzuk, hogy nem megugorhatatlan a feladat. :)
Ha megnezed a listat eleg sok helyt a vilagban mar csak 4-5g van, megsincs szabadsagharc, hogy miert nem megy a 20 eves mobil a halozaton, amcsik pedig imei check-elik, hogy kompatibilis-e a telefonod a halozattal. ott is csak mutatoban maradt 2-3g, ha azota teljesen el nem tunt.

https://onomondo.com/blog/2g-3g-sunset/

10 kollégám között is egynél több van(!), aki rendszeresen leesik a Teams/Meet/akármi hívásokból, ha közben megcsörgeti valaki. Ez kb. a vicc kategóriába tartozik szerintem.

Azért esik le, mert visszavált 2G-re az okostelefonja. Pontosabban tehát, az tartozik a vicc kategóriába, hogy az NMHH így hagyta lekapcsolni a 3G-t a szolgáltatóknak, hogy azok a nem VoLTE-képes vagy VoLTE-kompatíbilis 4G-okostelefont előfizetők, akiket a privát kommunikációjában vagy a munkájában akadályoz a 3G-lekapcsolás, semmiféle kártalanítást nem kaptak.

Ezzel kapcsolatban megkérdezem, hogy olyan lehetőség van-e, hogy legyen egyszerre Internet lehetősége hívás alatt, és hívás alatt jelzés arról, hogy ha közben valaki hív? Ez a kettő megy együtt? Pár éve még azt az információt kaptam, hogy vagy ez, vagy az. Valami VoltE-vel kapcsolatos.

Én őszintén szólva, nem is várom egy szarul-húgyul implementált, szét-össze-visszagányolt szabványtól, hogy stabilan tudja mindezeket. Cserébe azt vártam volna az NMHH-tól, hogy nem engedi addig lekapcsolni a 3G-t, amíg a VoLTE ki nem növi az egy évtizede tartó gyerekbetegségeit.

Néhány tapasztalat, rákeresve a "volte" és "hívásvárakoztatás" kulcsszavakra.

Nem, nincs erről szó. A jó hangminőség (bár a 3G HD hanggal szemben nem érzékelek füllel különbséget, de persze ez a másik oldaltól is függ), a gyors kapcsolási idő (ez 3G-n is megvan, de annál talán picit gyorsabb) előnyére válik. Hátránya, hogy nagyon gyerekcipőben jár, nincs roaming, ha a térerő gyenge, a hívás azonnal megszakad, a GSM/3G-nél megszokott szolgáltatások sokszor nem működnek (pl. hívás közbeni jelzések, néha a hívásvárakoztatás), nincs rendes 2G-3G fallback stb. Meg van marketingelve, hogy hívás közben is megy a mobilnet, holott ez már 3G-n is így volt. A VoLTE készülékek még mindig minimum 3x annyiba kerülnek, tehát ha lekapcsolnák a 2G-3G hálózatokat, akkor szívná a fogát az, aki csak beszédre használja a készülékét. De majd csak kiforrja magát.

Nemrég volt egy kis kálváriám a VoLTE bekapcsolásával kapcsolatban a Vodafone-nál. Bekapcsolták és működött is, de bizonytalan volt. Utána valamit javítottak, jó lett, viszont nem működött a hívásvárakoztatás. Ezt is jeleztem az ügyfélszolgálatnak. Utána jó lett a hívásvárakoztatás, de most meg már nem megy a VoLTE... :W
Már most azt látom híváskor, hogy visszavált 3G-re... Szerintem én ezt most pihentetni fogom... nem akarom előröl kezdeni a problémakört... (Xiaomi 11 Lite 5G NE Dual 8/128)

Nemrég aktiváltattam a VoLTE szolgáltatást. A telefonom OnePlus 3.
Namost amióta VoLTE-n megy, azóta működik a hívásvárakoztatás is annak ellenére, hogy évekkel ezelőtt kikapcsoltam, és most is kikapcsolt állapotban van. Hívtam a technikai támogatást, de nem lettem okosabb, közölték ők is, hogy ki van kapcsolva, meg különben is, a hívásvárakoztatás nem garantált, hogy működik VoLTE alatt.

https://mobilarena.hu/tema/volte/hsz_1801-1850.html
https://mobilarena.hu/tema/volte/hsz_2101-2150.html

Ha neked 0-nál több tapasztalatod lenne, már elmondtad volna, hogyan használhatják a szolgáltatók által nem VoLTE-kompatíbilisnek minősített okostelefonok tulajdonosai az okostelefonjukat (80% szerint) okostelefonként a 3G lekapcsolás után. De nem mondtad el, csak azt mantrázod, amit egy bölcsészmérnök marketingökör is ki tud írni a molinóra: újra kell vásárolni.

ugy, ahogy en. bekapcsoltam, mukodik, orulok.

Dorsykának működik, 2,9 millió embernek már kevésbé.

ha nem mukodne sem vagnam magam foldhoz, kit erdekel.

Tehát szerinted nem alapfunkció, de kihasználod. Üdvözöllek a 3%-os szavazótáborban.

ha nagyon kene, hogy menjen, valasztanek egy keszuleket a supportaltak kozul es orulnek :)

Tehát újravásárolnád.

minden masra ott a mastercard hup forumos picsogas...

Amit te is előszeretettel művelsz. Csak amíg én a mobilszolgáltatókat és az NMHH-t kritizálom az igazságtalan 3G lekapcsolás miatt, addig te engem támadsz, azért, mert fel merem emelni a hangom a multikartell ellen.

nem hasznalom ki, de mukodik. oszt' akkor mi van?
Tehát újravásárolnád. > nem, most mondtam el, nem vasarolnam ujra, leszarom, hogy megy-e a mobilnet telefonalas kozben. igazabol csak zavar, hogy csipog a netes ertesites mikozben beszelek.

10+ eve lehet venni volte-kepes telefont ami mukodik. ennyi ideje volt barkinek, akinek ez olyan fontos berakni egyet a bevasarlokosarba. minden masra ott a wifi.

Te csak a sajat fejedbol eloszedett hulyesegek miatt kritizalsz mindent es mindenkit, azokat is beleertve akik tenyekkel tamasztjak ala, hogy butasagokat beszelsz :)

oszt' akkor mi van?

Az van, hogy ahhoz a 3%-hoz képest, amibe beletartozol a felhasználási preferenciáid illetően, túl nagy pofával képviseled itt a képzelt többséged. Miközben a valódi többségnek alapfunkció a telefonálás közbeni internetezés egy okostelefonon.

nem, most mondtam el, nem vasarolnam ujra, leszarom, hogy megy-e a mobilnet telefonalas kozben. igazabol csak zavar, hogy csipog a netes ertesites mikozben beszelek.

Igen, az előfizetők 3%-a leszarja, másik 80% szerint meg alapfunkció.

10+ eve lehet venni volte-kepes telefont ami mukodik.

Kíváncsi vagyok, hány olyan 10 éves VoLTE-képes okostelefon van, ami minden szolgáltató hálózatán működik. Mondasz egy párat?

Te csak a sajat fejedbol eloszedett hulyesegek miatt kritizalsz mindent es mindenkit, azokat is beleertve akik tenyekkel tamasztjak ala, hogy butasagokat beszelsz :)

Max. azt kritizálom, aki belém köt, de nálam nincs fókuszban a véleményt megfogalmazók kritizálása. Akkor csinálom, ha nagyon muszáj. Jelenleg a szolgáltatói multikartellt és az NMHH-t kritizálom, az igazságtalanul kivitelezett 3G lekapcsolással kapcsolatban.

99% a tobbseg, a tobbi hasznalt 3g-t :)
a valódi többségnek alapfunkció a telefonálás közbeni internetezés > akkor megoldja. van ra megoldas.
Igen, az előfizetők 3%-a leszarja, másik 80% szerint meg alapfunkció. > akkor megoldja, van ra megoldas.
Kíváncsi vagyok, hány olyan 10 éves VoLTE-képes okostelefon van, ami minden szolgáltató hálózatán működik. Mondasz egy párat? > vo'tma' iphone 2013. csak eppen mar senki nem hasznalja, mert regen lecserelte, tudod, mi emberek a valosagban elunk nem a kepzelt multban.
Akkor csinálom, ha nagyon muszáj. > megszuletni es meghalni muszaj, a tobbi csak a picsogasod :)
erdekes az "igazsagerzesed", mikor masokat kell megkarositani, akkor csak a fejedben letezo torvennyel takarozol, amikor meg itt szoba kerul, hogy senkinek nem kotelezo a faszomtudjamilyen kinai fos telefonra volte szoftvert heggeszteni a gyarto helyett, akkor meg milyen kurvafontos. :D

99% a tobbseg, a tobbi hasznalt 3g-t :)

Helyesen: Közvetlenül a 3G lekapcsolás bejelentése előtt 52,3% használt 3G-t, mivel nem volt VoLTE-kompatíbilis 4G-okostelefonja. Mindeközben 85,5% használta 4G-n az okostelefonját. Ezek az NMHH által felmért tények.

akkor megoldja. van ra megoldas.

Kizárólag a készülék újravásárlásával tudják megoldani, ami nem megoldás, hanem pazarlás.

vo'tma' iphone 2013. csak eppen mar senki nem hasznalja, mert regen lecserelte, tudod

Nincs olyan, hogy iPhone 2013. iPhone 5 van és az nem támogatja a VoLTE-t. Szóval, ha szerinted 10 éve elérhetőek normális VoLTE-s okostelefonok, akkor várom szeretettel a listát, a fejlődésmániás terelésed helyett, hogy mely 10 éves VoLTE okostelefonok működnek 2023-ban minden szolgáltató hálózatán.

mi emberek

Ne beszélj a többség nevében. 3%-os kisebbség vagy.

megszuletni es meghalni muszaj, a tobbi csak a picsogasod :)

Ja tényleg, már majdnem elfelejtettem a dorsyzmus egyik alaptézisét. Ha valaki nem hal bele a VoLTE hiányába, akkor nem érte semmilyen kár. Elmagyarázod akkor, dorsyka, hogy a 3G lekapcsolás által semmilyen szinten nem érintett 2G-butatelefon tulajdonosok miért kaptak 40 000 Ft-ot, hogy okostelefont vegyenek? Belehaltak™ volna a 2G-butatelefonjuk használatába?

senkinek nem kotelezo a faszomtudjamilyen kinai fos telefonra volte szoftvert heggeszteni a gyarto helyett, akkor meg milyen kurvafontos. :D

Továbbra is nyitva áll a lehetőség, dorsyka, hogy listába szedd a 10 éves nem kínai fos 4G-okostelefonokat, amit minden magyarországi szolgáltató felenged VoLTE-re.

milyen kar er barkit abbol, hogy nem tud internetezes kozben telefonalni? :D komolyan kerdezem, hogy milyen kara szarmazik belole.

újravásárlásával > azzal biztos nem, max olyan vasarlasaval, mi kiszolgalja az igenyeit.

https://deviceguides.vodafone.co.uk/apple/iphone-6-ios-11-0/calls-and-c…

Ne beszélj a többség nevében. > ugy erted a tobbseg a multban el? aha... ja, tenyleg.

listába szedd a 10 éves nem kínai fos 4G-okostelefonokat > ballagj a szolgaltatohoz.

milyen kar er barkit abbol, hogy nem tud internetezes kozben telefonalni? :D komolyan kerdezem, hogy milyen kara szarmazik belole.

Ha pl. a munkája ezt igényli (pl. üzletkötő, home office call centeres stb.), akkor elég nagy kár éri = nem tudja rendesen elvégezni a munkáját.

ballagj a szolgaltatohoz.

Értem, tehát nem tudod a csúsztató, multimosdató állításodat semmivel sem igazolni. Nem leptél meg.