Matolcsy: nincs szankciós vagy háborús infláció

Fórumok

https://www.portfolio.hu/gazdasag/20221205/matolcsy-gyorgy-a-magyar-gaz…

 

Szembe kell néznünk azzal, hogy a magyar gazdaság válságközeli helyzetben van.

Bajban vagyunk, sok szempontból saját döntéseink miatt vagyunk bajban

az ársapkák 3-4%-os inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket.

Az infláció pedig Matolcsy szerint nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt.

 

Ezt eddig is tudtuk, de prominens fideszesek és a propagandistáik a fentiek gyökeres ellentété hirdetik.

Vélemény?

Hozzászólások

Nem az a meglepő amit Matolcsy mondott, hanem az, hogy egyáltalán mondta.
De biztosan ezzel is van Viktornak valamilyen terve. Valahogy ebből is kihoz olyan helyzetet, hogy a Lölő-malacperselybe több kerülhessen.

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Ez egy vérprofi banda, biztos vagyok benne hogy ennek oka van.

De bárhogy is, a fentiekkel ellenkező marhaságokat kellett terjeszteni az elmúlt évben. Hogy lehetséges, hogy az egyik prominens, fontos, vezető állami posztot betöltő fideszes mást állít?

Jópofák ezek a hangzatos, semmitmondó kijelentések.

Ez egy profi bűnszervezet, ami kizárólag a hatalom megtartására és a költségvetési pénzek ellopására irányul.

A legtöbb kormány (ill. vezető elit) ilyen.

lassan lehet majd kiirtani.

A "kiirtást" általában egy másik csoport végzi, amit a nép (ill. a népet tüzelő előző/újabb csoport) jelenleg vagy hamarosan ugyanúgy szeretne "kiirtani".

És ami a legrosszabb: valószínűleg soha sem fog fény derülni mindenre.

Tényleg ez a legrosszabb? (A képzettebbek képzeljenek maguknak ide egy puzséri kirohanást.)

:)

Szerintem is, itt valami sértődöttség lesz a háttérben, amitől Matolcsy hirtelen elkezdett érteni szakmájához. Gondolom Matolcsy úgy gondolta, hogy most van itt a pillanat, hogy kicsit zsaroljon. Nem nagyot, végeredményben csupa olyan dolgot mondott, ami eddig is evidencia volt, vagyis jogosan feltételezhette, hogy ezzel nem dönti be a forintot, de azért egy szignifikáns - és a kormány számára kellemetlen - váltás az eddigi kommunikációs stratégiához képest. A kormány most az EU-s pénzek utáni kuncsorgás kellős közepén áll, amiben főleg olyan követelmények vannak, hogy demonstrálniuk kell a hatalmi ágak szétválasztására vonatkozó alapelvek betartását - például a bírói kart politikai vezetésnek alárendelő átalakításokat revertálniuk kell. Ilyen helyzetben nyilván nagyon rosszul jönne ki, ha a jegybankelnöki függetlenségbe is demonstratívan belepiszkálnának.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nincs itt zavar, legfeljebb Tordai Bence fejében. Ellenzéki performance politikusként Tordainak Jámbor Andrással szemben még nem sikerült rájönnie a nagy igazságra: "A fideszesek okosabbak nálunk!" egyébként iskolázottabbak is. Így tátott szájjal rohant Bence megint abba a paszulyerdőbe. 

"A megszerzett videófelvételek szerint Matolcsy György ezzel szemben olyanokat mondott, hogy sok szempontból bajban vagyunk, ám ez nem egyedi, hiszen egész Európa bajban van.

Semmilyen veszély, semmilyen fizetésképtelenség nem áll fenn. (...) A magyar gazdaság egyáltalán nem omlik össze
– mondta Matolcsy György. "

Tordai öngólt lőtt a „kiszivárogtatott” Matolcsy-beszéddel (videó)

“Az ellenség keze betette a lábát”

Tudod, ezzel a szép elgondolással az a baj, hogy megvan a teljes felvétel is, és be is van idézve itt is. Ne égesd magad, ez így még terelésnek is szar. A mandineres cikk egy RTL felvételből kivágott _részlet_  (még a logo is látszik) tudatosan azt az egyetlen részt idézve ahol Matolcsy a fizetési képtelenséget tagadja, de a mandineres cikk állításával szemben a hosszabb videóban pontosan minden szó szerint idézve van amit a Mandiner úgy mutat be, hogy az ellenzéki politikus adta volna Matolcsy szájába. 

Szerintem most kellene elgondolkoznod..

Az energiaárak és az energiahiány a szankciók és a háború hatásaként alakulnak, tehát elég nehéz lenne erről az értelmezésről bebizonyítani, hogy nem valós. (Max egy gesztus a globalista liberálisok "megsüvegezésére". Azaz, ennek előadása egy újabb "jogállamisági követelmény" Orbánék felé.) - Még a vak is láthatja.

Az energiaárak és az energiahiány a szankciók és a háború hatásaként alakulnak, tehát elég nehéz lenne erről az értelmezésről bebizonyítani, hogy nem valós.

Leírnád ide, hogy szerinted:

1, mikor tört ki a háború: ....

2, mikor került a magas infláció miatt az üzemanyagra hatósági ár: ....

Esetleg azt is leírhatja, hogy a gázár 2021-es emelkedése a háború miatt történt-e.

Vagy esetleg azt, hogy a jelenleginél magasabb olajárat 2013-ban a mostani háború előszele voltak-e. A brent olaj ára 2020 áprilisában kezdett emelkedni egészen 2022 júniusáig. Valószínűleg ez a két éves emelkedés is az idei háború miatt volt.

Két betárolási időszakot kell összevetni, 2021-ben 80 EUR körül mozgott az ár, míg idén valahol 150 és 300 között.

Annak nincs értelme, hogy a kitárolás kezdete alatti minimális keresletet vetjük össze a betárolás alatti maximális kereslettel - bár a fő probléma a gázzal kapcsolatban jövőre lesz.

Igazad van, nézzünk hosszabb időtávot, a betárolási időszakban:

 • 2018 szeptember 1: 26 EUR
 • 2019 szeptember 1: 12 EUR
 • 2020 szeptember 1: 12 EUR
 • 2021 szeptember 1: 50 EUR
 • 2022 szeptember 1: 250 EUR

Szépen látszik, hogy azért 2021-ben is kellett már a pénz, nah, nem hiába kellett az MVN-nek 200 milliárdos tőkemelés.

https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas

https://www.portfolio.hu/uzlet/20211231/208-milliard-forintos-tokeemele…

Szerintem azt senki nem vitatja, hogy a háború és következményei hatására világszinten megemelkedtek az energiaárak és azt sem, hogy az energia olyan jószág, ami minden más termék árát emeli magával (aka inflációt gerjeszt).

Az hogy ez melyik országnak mekkora pofont vitt be és miért - na arról van itt nagyba szó.

Merthogy úgy tűnik, hogy a kormányunk kétszer állt sorba a sallerért.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Ez így van, azért tartunk ott ahol. Értelemszerűen akik akkor fiatalok voltak és abban nevelkedtek ez nekik most gyermeki megnyugvassal nagyon is jó.

Nekem is van több idősebb rokonom, akik teljes meggyőződéssel vallják, hogy a benzinhiány a szankciók miatt van ...

Fedora 40, Thinkpad x280

Azért azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy itt a MOL többször belelépett a "kivezetés" mellett. Sőt nyomatékosan párszor zsarolta is a piacot. (A háttérben szerintem a "kisbefektetők" érdekei állhatnak, akiket gyorsan lenyelhet egy nagyobb, ha elégedetlenek lesznek az osztalék mértékével. - Nem eshet a MOL. (A részvényeknek egy ilyen struktúrájú tulajdonosi kör esetén folyamatosan szárnyalni kell..! Különben vesztik az külföldi piacot. És Orbánék is megértették végre.)

Az elmúlt napokban tapasztalható benzinhiány a balfaszok miatt volt

Nem értem, a 13 hónapja fennálló benzinárstopot azért szántották be mert 1-2 napig balfaszok voltak az emberek? Arra számit a kormány hogy most már mindig balfaszok lesznek? Ezért mindig benzinhiány lesz?

> a benzinhiány a szankciók miatt van ...

Meglepődtem, hogy nem a globális felmelegedés miatt kell kivezetni az ársapkát. Esetleg Soros György, vagy Brüsszel miatt.

 

Nem értem én ezeket a politikusokat. Mindig más baromságot találnak ki, aztán sosem tudom követni.

:)

>> Egyébként aki utána olvas rájön, hogy most jól fog keresni a kormány a szankciók miatt (is),

> Igen, ugyanis a rezsivédelmi alapba megy. Tudod, amit minden tanár _IS_ megkap az átlagfogyasztás erejéig.

Willy-nek levezetés:

MOL jól keres a szankciókon  -> a kormány 95%-os extraprofit adót vet ki rá (jól keres) -> a kormány a befolyt adót a rezsivédelmi alapba teszi -> amit megkap mindenki (te is, én is, _Franko_ is, tanárok is)

HTH

trey @ gépház

Trey figyelj elmagyarázom:

- a rezsivédelmi alapot teljesen ellopja a mészáros lőrinc, sőt még a rezsit is, tehát marad a védelmi alap

- az olcsóbb rezsi az valami amit üldözni kell, mert, az ha az emberek kevesebbet fizetnek valamiért az nem jó az embereknek, sőt sokkal rosszabb mint a piaci ár

- az üzemanyag ársapákát aki nem tartja fenn legalább 40 évig, az mind geci, de a legnagyobb orbán

- ha nem látod azt, hogy ha valami olcsóbb az drágább, a háború az béke, a szabadság az szolgaság akkor veled van a hiba.

A rezsivédelmi alap az valami olyasmi lehet, mint az EU-s támogatások. Ez utóbbit egy ideje nem folyósítják, mert rájöttek, hogy nem arra megy el, amire szánták őket. Ha egy kormány "A" vagyont nem arra költ amire kellene, akkor mi a garancia arra, hogy "B" vagyont arra költi?

Ugyanis, az előző kormányok alatt kiderült, hogy van egy jelentős réteg, amelyik szívesen költ inkább a közüzemi számlák helyett minden másra.

És? Így nem költ a közüzemi számlák helyett minden másra? Egy dolgot mutatott meg a hatósági ár: hiányt. Hiányt a piacon, hiányt a költségvetésben és hiányt az előre tervezésben. Aztán valahogy mindig szembejön a gazdasági racionalitás és a valóság... persze mutogatni mindig lehet, hogy mi okozza a bajokat... :D

És kétfajta hülye van, akinek ez az állami gyámság tetszik:

a, nem tudja, hogy hülye, mert ahhoz is hülye,
b, tudja, hogy hülye, tudja, hogy szopni fog hosszútávon, de pillanatnyi előnye származik a dologból.

Eszembe jutott egy régi sztori, postás ismerős mesélte. Idős bácsika bevitt 5 millió forintot a postára állampapírba befektetni. Aztán szüksége lett a pénzre pár év múlva, és bement a postára, hogy felvegye a lóvét. Egy dolgot mulasztott csak el, nem szólt előre, hogy kell neki a pénz. Vidéki postáról van szó, be kell szerezniük a lóvét a kifizetéshez. A bácsika meg értetlenül visszakérdezet, amikor közölték vele, hogy nem tudják azonnal odaadni a lóvét: "De miért nem, hiszen ő ITT HAGYTA?"

2026-ban meglátjuk, másféle hiányokat is megmutat-e, és azokat az érintettek hogyan kezelik majd, avagy milyen valóság jön szembe, és arra valóságtagadás lesz-e a válasz. Jelen állás szerint addig a megválasztott emberek irányítják az országot, a választáson rosszul szereplők vagy el sem indulók meg azt mutogatnak, amit akarnak.

:)

Te aki tőzsdézel, tudhatnád, hogy egy rossz év még nem minden. 2011 óta nyereséges volt, most nem az. A nyugdíjmegtakarítás tipikusan hosszútávú, sosem volt olyan, hogy valami csak felfelé megy. Most meg válság van és rekord infláció. Nem csak a magánpénztárakat sújtja, hanem mindenkit. Téged is, még akkor is, ha azt hiszed, hogy nem.

Arra viszont nagyon kíváncsi lennék, hogy a tőkevagyon, amit anno a kormány bezsebelt, az hova vándorolt végül?

Arra viszont nagyon kíváncsi lennék, hogy a tőkevagyon, amit anno a kormány bezsebelt, az hova vándorolt végül?

2945 milliárd forint került az államhoz:

 • 233 milliárd forintot utalt vissza az ÁKK a pénztárakhoz, mint reálhozam
 • 2011 őszén 433 milliárd forintot a nyugdíjalapba, vagyis a mai nyugdíjasok pénzének kifizetésére adtak át, amiből 70 milliárdot végül visszautaltak az ÁKK-nak
 • 2011-ben a költségvetésbe is jutott 96 milliárd forint
 • A nyugdíjvagyonból 201 milliárd forintot az állam megtartott magának – ezek nagy része részvény, vagyis az állam tőzsdei vállalatokban jutott tulajdonrészhez, ezeknek egy részét adták át alapítványoknak
 • 1376 milliárd forint eleve állampapírban állt, ezeket egyszerűen bevonták, ezzel csökkentve az adósságrátát körülbelül 4 százalékponttal
 • A maradék 676 milliárd forintot fokozatosan, a különböző vagyonelemek eladása után fordították adósságcsökkentésre (állampapírok visszavásárlására), közben bár feltártak szabálytalanságokat, bűncselekményt nem állapítottak meg

Nem volt sikertörténet: https://index.hu/gazdasag/2015/10/08/nyugdijreform_es_adossagcsokkento_…

" közben bár feltártak szabálytalanságokat, bűncselekményt nem állapítottak meg" ... meglepő is lett volna. De itt nem is lehetséges bűncselekményekről beszéltem, hanem a tényről, hogy nagy vagyon vándorolt ... valahová ... de az embereknek semmivel sem lett jobb, de az országnak sem.

A párhuzam meg itt van: "...a magánnyugdíjpénztáraktól még 2010 végén elvett majdnem 3000 milliárd forinttal hogyan gazdálkodott a direkt erre létrehozott Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap."

Az alapok létrehozásához már nagyon értenek viszont.

Jaja, csak az a különbség, hogy én szabadon rakom a portfólióm A-ból B-be.

Még pár ilyen jó év és a hajára kenheti a MANYUP-os a "pénzét".

Arra viszont nagyon kíváncsi lennék, hogy a tőkevagyon, amit anno a kormány bezsebelt, az hova vándorolt végül?

Elvitte az IMF.

trey @ gépház

A pénztártagok is szabadon dönthettek - a megfélemlítés mellett.

Még pár ilyen jó év, és mindenki a hajára kenhet mindent.

Az IMF csak egy részét vitte el, nem az egészet, azt is hiába:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1g_%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3…

Magyarországon a GDP arányában kifejezett államadósság az 1990-es évek második felében folyamatosan, jelentős mértékben csökkent, 2001-ben érte el a minimumát, 52,3%-ot, amely 8 százalékponttal a maastrichti küszöbérték alatt volt. Ezt követően folyamatos emelkedéssel 2011-re 80,3%-ra kúszott fel az értéke. (A mutató 2005-ben haladta meg újra a 60%-ot). Az adósságráta 2012 óta ismét folyamatosan csökkent, értéke 2019-ben 65,5% volt. 2020-ban a világjárvány hatására viszont 80,1%-ra ugrott.

Az egy főre jutó adósság hasonló ívet ír le – 2020. évi árakon számolva –, 2001-ben érte el minimumát, 1,6 millió forintot, és 2002-től újra növekedésnek indult. 2004-ben átlépte a 2 millió forintot, majd 2011-ben 2,8 millió forintot ért el. A 2012-es átmeneti csökkenés után újra emelkedett, 2019-ben 3,3 millió forintot tett ki.

Összetételét tekintve az 1990-es évek első felében még a forintadósság volt a meghatározó, a devizaadósság a 10%-ot sem érte el. Ez 1997-re megváltozott, ekkor a devizaadósság 42%-ot tett ki, amely folyamatosan csökkent 2003-ig, ekkor 26% volt. 2004-ben indult újra növekedésnek a deviza aránya, ez 2011-ig tartott, ekkor az adósság több mint felét érte el. Az ezt követő nyolc évben újra csökkent a devizaadósság aránya, 2019 végére 21%-ra, majd 2020-ban kissé növekedett. A devizaadósság meghatározásában fontos szerepet játszik a forintárfolyam alakulása.

https://www.ksh.hu/ffi/4-5.html

Az adósság összege :D :D :D

Persze, mint a fizetésed, a kenyér ára, az adósok által ugyanazon dolgokra felvett hitelek összege ...

Ez komoly a részedről? :D

Szerinted mire van a GDP arányosítás? :D

Szerk: közben átírtad teljesen a kommented, tele tereléssel ...

trey @ gépház

"2010 novemberében David Cameron brit miniszterelnök mutatott rá, hogy a GDP rendkívül félrevezető lehet (pl. alaposan emelheti akár egy földrengés is, hiszen az újjáépítés pótlólagos kiadásai a hazai össztermék gyarapodásaként jelentkeznek), így jobb lenne egy másik mérőszámot megállapítani helyette, amely valósághűbben tükrözi az általános jólétet, jó közérzetet (General Wellbeing, GWB).[1]

A GDP sokszor elválik a társadalmi jótól, így tehát csak igen szűk keretek között érdemes rá úgy hivatkozni, hogy ha a GDP nő, akkor az feltétlenül az adott társadalom egészének a számára jó.[2] Javasolnak helyette alternatív mérőszámokat, amelyek az ígéretek szerint pontosabban mérik egy társadalom jóllétét, ilyen pl. a Happy Planet Index vagy az emberi fejlettségi index (HDI).

A GDP-ben kizárólag a legális kereskedelmi forgalomba kerülő termékek és szolgáltatások értéke jelenik meg, a többi nem. Ha valaki otthon ápolja a beteg hozzátartozóját, az nem számít a GDP-be, míg ha fizetségért, számla ellenében teszi ugyanezt a szomszédban, akkor igen. Ugyanígy nem számít bele a GDP-be az önkéntes munka eredménye sem, mint amikor például valaki egy Wikipédia-szócikket ír.

A feketegazdaság által termelt jövedelem szintén kimarad a hivatalos kimutatásokból. A GDP értékét ilyen esetekben becsléssel próbálják pontosítani. Magyarországon a feketegazdaság aránya a fehérhez képest kb. 15%-os 2012-ben." (wikipédia)

Ennyit a GDP arányos adósságokról. Van egy mérőszám, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal.

Ezt beszoptad, mivel 1 Ft hitelem sincs. De te biztosan jobban tudod ezt is.
Ezen felül 1 Ft állami segélyt sem kaptam soha, szóval hátrányos helyzetből sikerült elérnem azt, amit szerettem volna.
Munkával keresem a kenyerem, és leadózom az utolsó forintig. Nincs alapítványom, nem pályáztam soha semmire. Nem nyertem a lottón sem, kb. max. 10 ezret 51 év alatt.

Ja, és mindez teljesen független attól, hogy ki kormányoz. Ha csak a mindenkori politikán múlt volna ez, már rég éhenhaltam volna.

A hitel egy teljesen élhető dolog, ha normálisan tud működni, a közgáz alapjárata szerint. Normális keresetből (cégnél bevételből), normális mértékű, és kamatú hitelt simán fel kéne tudni venni fejlesztésre, másik lakásra, vagy bármire. Kis hazánkban a néha odavágó extrém kamatelszállás, és az árfolyamkockázat az, amitől a pénzügyekben jobban tájékozottak már félnek mint a tűztől, esetleg már megégették magukat. Nem egy külföldre költöző ismerős olyan hitelt fizet, hogy attól itthon erősen tikkelne már mindenki, viszont a jövedelmi viszonyok, és a kamatráta miatt élhető, esetleg olcsóbb, mint lakást bérelni.

Ez így van. De látni kell azt is, amíg hiteled van, addig nem a tiéd az, ami után fizetsz. Ilyen szemszögből nézve egy hontalan is gazdagabb nálad (ha nincs hitele). Akik 10-25 évre vesznek fel hiteleket, kb. muszájból teszik, mert valahol lakni kell, és még mindig jobb a "saját" ingatlan, mint egy albérlet, ahol az ablakon megy ki a pénz. De ha az illető munkanélküli lesz egyik napról a másikra, vagy lebetegszik, akkor nagy a baj. Mindaddig nem lehet nyugodt senki, amíg hitele van, mert ott lebeg a feje felett egész addig, amíg vissza nem törleszti az egészet.

Szóval szerintem gazdagabb ember az, aki albérletben lakik, miközben van mondjuk 5 millió megtakarítása, mint az, aki egy 100 milliós csilli-villi házban él, de van mondjuk 150 milliós hitele amit 25 év alatt kell visszafizetnie. Csak a példa kedvéért.

Vicc volt. Félig meddig. 16 éve elképzelhető, hogy másabb volt a helyzet, én még akkor csak egyetemista voltam. Pár hónapja voltam egy Fundamentás rendezvényen látogatóban, ahol elmondta a vezér (saját véleménye következik), hogy még 5 év, és egy átlagos dolgozó pár már nulláról nem fog tudni lakáshitelre lakást venni a nagyvárosokban, mert nem vállalhatnak be akkora törlesztőt. Persze azóta változhatott a világ, és lehet, nem is lesz igaza.

A világ mindig változik. 16 évvel ezelőtt internetem sem volt otthon, naponta mentem dolgozni. Ma a munkaidőm 50%-át kell benn töltenem.

A nagyváros okozta előnyök lassan elfogynak, igazából nem fog hátrányt jelenteni, ha Monorról fogsz dolgozni járni vonattal.

Tök mindegy lesz, hogy kapsz-e lakást a belvárosban, vagy sem, mert lassan a többség máshonnan fog dolgozni, a munkáltató pedig nem fog lemondani róluk csak azért, mert kisvárosban laknak.

Ráadásul az utazás sem lesz nagy gond. 20-30 km-re lévő agglomerációból biciklivel annyi az út bemenni, mint tömegközlekedéssel. Az elektromos biciklikről, e-rollerekről, motorokról ne is beszéljünk.

Én is így vagyok vele. De biztos lesz egy viszonylag széles réteg, aki ezt nem így fogja megélni.

Illetve ezek a gyütmentek érkezése egyéb problémákat fog felvetni:

 • van-e iskola, óvoda
 • a csatornarendszernek elég-e a kapacitása
 • a vízrendszernek van-e elég kapacitása 
 • elég jó-e a tömegközlekedés
 • aki nem hajlandó tömegközlekedni, mekkora dugóban fog állni 
 • aki ősztől tavaszig nem hajlandó biciklizni, mert fúj a szél, esik az eső
 • aki nem hajlandó biciklizni, mert nincs lehetősége letusolni

Azért itt komoly önrészeket kell berámolni, és ha bedől a hitel, akkor a bank, a tartozás mértékéig illetékes, többi zseton az illetőé.

Aki albérletben lakik, az elpasszol mondjuk 1500-2000 EUR per hónapot, közben 1200-1400 körül akár még hitelből is tudja finanszírozni a sztorit. Nagyon fontos szempont a kiszámíthatóság, ami sajnos itthon elég necces, össze sem tudod hasonlítani. A lakás vagy házikó mellett pedig azért még lehet akár itteni háza az illetőnek (tudok olyanról akinek van), és a külföldi már a második... szóval a szegénységgel, hogy mi a jobb, azzal óvatosan. :)

Ha pedig bedől a hitele a hanyatló nyugaton, akkor nincs egy egzisztenciális Dameklosz kardja a feje felett, mert a hitel mellett tudsz félretenni, és igen jó esélyed lesz azért normál melót találni, és végső soron valami nagyon egyszerű albérletre.

Biztos, ami biztos, kalkuláltam egy hiteltörlesztést arra a lakásra, ahol laktam előzőleg Budapesten.

Ha jól tudom, olyan 80 milliót ér, tegyük fel, hogy van 20 millió önerőm, 60 milliós hitelt szeretnék felvenni. Ekkor:

 • 30 évre a törlesztőm havi 500 ezer lenne, teljes visszafizetés 164 millió
 • 20 évre a törlesztőm havi 550 ezer lenne, teljes visszafizetés 125 millió

Ha jól emlékszem, most olyan 300 ezerért adják ki.

Node ehhez képest egy konkrét nyugati példám van, hogy az EUR 1800 körüli bérlést cserélték EUR 1400-as törlesztőre, nyilván volt érdemi önrész. A hitelkamat 10 évre fixált, akkor nézik meg, és nagyon alacsony %-os. Azzal tisztában vannak, hogy a 30-35 éves hitel nem játék, de a keresetük nyilván nem EUR 2500... Szóval ezért írtam, hogy a nyugati, és "normál" körülmények között egészen más a helyzet. A hazai történettel pontosan azért nem hasonlítható össze, amit írsz.

Az a nagy kérdés, hogy itthon hány százaléka a bérlés a fizunak, és menyiért található hanyatlóéknál. Mivel a nettó mediánbér 276k forint itthon, ezért ez a 300k-s lakásbérlés nem pont egy általános történet.

Aki albérletben lakik, az elpasszol mondjuk 1500-2000 EUR per hónapot, közben 1200-1400 körül akár még hitelből is tudja finanszírozni a sztorit.

Az obligát albérlet-jelzáloghitel nominális összehasonlításra néhány gondolat:

 1. a hitelnek van egy önereje, annak meg egy tőkeköltsége, ami jellemzően kimarad a képletből
 2. albérletnél egy szolgáltatásért fizetsz, nem csak a lakásért
  • tény, hogy ez valahogy a világnak ezen a felén néha elfelejtődik
 3. az ingatlan adásvételnek van egy nagyon durva tranzakciós költsége

Nem felejtődik el, csak ha 30 éven keresztül EUR 300-zal többet fizetsz az 108k EUR különbözet összesen. Ennek a megtakarításnak azért komoly kamata van. Ez pedig a másik oldal.... :) Nyilván fizetsz amortizációt, meg egy csomó dolgot szolgáltatás fronton, viszont, de egy ingatlan ára jellemzően felfelé kúszik, pláne ha relativ kurrens helyen veszed meg.

A tőkeköltség és a tranzakciós költség egy dolog, de aki így látja jónak, azért az had vegyen. Egyáltalán nem kötelező venni, sőt lehet kicsit bérelni, és félretenni a pénzt, sokmindent lehet.

Egy EUR 1500-as lakásbérletre (ami most annyi, semmi infláció követés, és 30 év alatt a 2-3-4%-ok is bőven összeadódnak) 540k EUR-t tolsz ki, és a végén nincs ott a magántulajdon. Ezzel szemben nemsokkal kevesebb zseton kitolása után, pedig ott lesz a valószínüleg jóval értékesebb ingatlanod, és a különbözetet be tudod fektetni.

De látni kell azt is, amíg hiteled van, addig nem a tiéd az, ami után fizetsz

Népszerű szlogen, azonban nem okvetlenül igaz. Teszem azt, van egy ingatlanom, amin van még fennálló 2 MFt tőketartozás. Ugyanakkor van mondjuk ennek többszöröse betétben, befektetésben. Vagyis akkor fizetem ki, amikor tetszik. Ez esetben véleményem szerint nem áll meg az állításod.

Jaja, csak az a különbség, hogy én szabadon rakom a portfólióm A-ból B-be.

Szuper, mi lesz ha holnap úgy dönt a kormány megvédi a befektetéseidet is, és elvonja a részvényeid? Mert azzal a bankok "csalárdul jártak el". Nem tudom látsz e bármilyen összefüggést...

ha szükség van akkor hozzányúlnak a lakossági megtakarításokhoz

Nincs rá szükség, amúgyis csak fölösleges nyivákolást szülne. Elinflálják inkább a forintot a picsába, és már le is szedték a sápot, neked meg egy szavad sem lehet. Mennyi most az USD/HUF? és mennyi volt tavaly szeptemberben?

A fenéket vitte el az IMF, épp leírták, hogy mi lett vele.

A nyugdíjpénztárak eléggé kötelező elemekbe kell fektessenek, mert megvan rá a törévnyi előírás. Amúgy ha a 10-15 éves hozamot nézed, és az adóvisszatérítést, akkor nem annyira rossz az. Kézihajtányos módon, meg főleg deviza alapon (pl. 6 éve vettél X részvényt dollárért, ami már a dupláját éri, és még a forint árfolyam is felment) lehet villogni, de nem árt csekkolni az ETF-ek árfolyamát. A másik opció, hogy nagyon követed az eseményeket, és az osztalékfizetést, az adott idejű tartásra játszol, hogy hátha, ha tőzsde. Ha állampapír, akkor pedig adott a kínálat mindíg, viszont a 10-15 éves hozamok eddig állampapír felett voltak emlékeim szerint.

Nézd, az egy évvel ezelőttihez képest 3% mínuszban van. Ahhoz képest, hogy közben felfordult a világ szerintem ez nem rossz.

Persze nyilván lehet több is. Ha ez a nyomorult fórum engedné, most beállítanék egy emlékeztetőt 20 év múlvára, ha addig nem lopják/lehetetlenítik el ezt a kicsit is, nézzük meg mi lett belőle. :)

liberális --> pejoratívan "libsi" (értsd: belpesti/SZDSZ-es/progresszív) --> a "lipsi" pedig parodizálja az emúlt pár évben minden ROSSZ szinonímájaként elkoptatott libsi szót (próbáld meg gyorsan egymás után sokszor kimondani hogy libsi, a b kicsit p-re módosul hangzásban)

Horvátországban már megszűnt az árbefagyasztás októberben (élt 3 hónapot, thx Google).

Németországban pedig kb ugyanazt a funkciójú az adót csökkentették, amit most Magyarországon visszavittek az eredeti szintre az ársapka eltörlése után, nem pedig az árát fagyasztották be egy jóval alacsonyabb szinten, mint amit az adócsökkentés maga indokolt volna.

Hát a közbeszédben van egy csomó hasonló rövidítés.., szerintem mindannyian ismerjük a csoportot ahonnan ezek a pesties torzítások legfőképpen származnak. A baj az, a kifejezése, az értelmezése egyértelmű, ezért még a konzervatívokra is átragad a használata. Az ilyenek gyorsabban terjednek a társadalomban még a covidnál is.

Amikor a Matolcsy fairy tail hivatalba lépett úgy kezdte, hogy csőd. Ezzel kicsit meghintáztatta a Forintot. Tényleg ennyire hülye volt vagy tudta, hogy súlya van a kijelentésének?
Szerintem nem volt megtervezve és nem shortoltak. Ahogy most sem. Igaz 409-ről 414-re romlott. Miért is kell nekünk a Forint?. Nem hiszem , hogy most is tudatos lenne. Igaz, hogy ez a Völneres, Rogános bűnszervezet minden fillérért lehajol nem hiszem, hogy most short lett volna. Nézzük hova megy holnap.

"Miért is kell nekünk a Forint?"

Elvileg vagy gyakorlatilag? Elvileg azért, hogy ne függjünk mindenféle eurót használó ország jövőbeli random populista kormányától, amelyik csődbe viszi a gazdaságát, magával rántva egy törékeny, politikai alapon működő szervezet közös valutáját. Sok szkeptikusa van az eurónak, forex kereskedők között is. Gyakorlatilag meg azért, hogy az akármelyik aktuális kormány (ne felejtsük el a szocik művét sem, amikor hihetetlen infláció volt, meg a mostaniét sem, nem csak a háborús hónapokkal kapcsolatban) az utolsó bőrt is lehúzza a dolgozó középosztályról.

El tudod képzelni, hogy mennyire nehéz csökkenteni a béreket egy válságban, annak érdekében hogy megmaradjanak a munkahelyek?

Közös valuta esetén elveszíted a kontrollt, hogy a fizetőeszközöd leértékelésével tedd versenyképessé magad a magországokkal szemben.

Tehat az emberek hulyek, nem kepesek atlatni egy olyan egyszeru fogalmat sem, hogy mi az az inflacio, ezert nem lehet kozos valutank, mert akkor abszolut ertekben fizetest kellene csokkenteni valsagok eseten.

Fura egy vilag.

Szerintem sokkal korrektebb, ha inflacio helyett fizetescsokkenes van: 'ferfiasabb' :D, korrektebb, nem a 'fu alatt majd jol megszopatunk mindenkit, akinek csak egy kicsi penze van hely valutaban' - hozzaallas.

 Tehat az emberek hulyek, nem kepesek atlatni egy olyan egyszeru fogalmat sem, hogy mi az az inflacio,

Valóban, mert olyan vadakat beszélnek róla, hogy az ember beszakad a röhögéstől. Jó, nyilván van összefüggés az infláció nem értése és az között, hogy a pénzügyi ismereteik a béka segge alatt vannak ... Ezért is tart ott nagy része anyagilag, ahol. 

trey @ gépház

Fizetéseket csak munkaszerződés módosításával lehet csökkenteni. 
Nem nehéz belátni, hogy egy többszáz fős organizációban is ezt mennyire komplikált megtenni és mennyire bonyolult ezt a kormányzatnak elérnie nemzetgazdasági szinten, akut válság kezelésében.

Az adórendszerünk komplexitása ezt is lehetővé teszi. Attól függően, hogy a munkáltatónak vagy a munkavállalónak akar a kormány kedvezni/elvonni tőle tudja külön tweakelni a bruttó bért terhelő munkáltatói járulékokat vagy az SZJA-t meg SZOCHO kulcsot. Nyilván a bruttó bér újratárgyalása sok embernél macerás, ezért a kulcsmódosítás egy jó ideig szelektíven ott hat, ahol kormány akarta, kb éves távlatban lehet hozzámódosítani a bruttót a lehetőségekhez.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Kérdés, hogy mennyire erős ez a "törekvés" az eurozonás egyéb kemény-szabályokhoz képest. Szükség esetén milyen opcióid vannak, melyikből kaphatsz engedményt? (Lásd, a covid miatt is átmenetileg korlátoztak pl schengeni szabályokat a belső határok átjárhatóságáról. Vagyis a szükséghelyzet más szituációt jelent.)

Másrészt meg ugye vannak folyamatos előnyeid is az euróövezeti tagságból, ezekből lehet hosszabb idő alatt tartalékokat képezni és ezekhez nyúlni, ha baj van. (Nekem meg a kezemmel a bilibe nyúlni, miközben politikusok és felelős gazdálkodás témájában írok. :D )

Euróövezetben a gondolkodásmódnak olyannak kéne lennie, hogy a monetáris/fiskális "versenyképesség-javító" eszközöket vészhelyzetre kéne tartalékolni és nem üzemszerűen használni egy egyébként intenzív világgazdasági növekedési évtizedben is.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Már profitálnak, mert gyakorlatilag atomstabilan tartják a kuna árfolyamot. Az ERM-II szint az már eleve egy nagyon komoly befektetői bizalmat ad, és valszin az EKB sem szégyelli el magát, ha be kell picit segíteni. Papíron +/- 15%-os mozgást enged, de érdemes megnézni, hogy mennyire fix a kuna, miközben a forinttal látjuk mi történt, és a jóval stabilabb cseh korona is kapott azért.

Az egész thread arról szól, hogy egy válságban nem feltétlenül jelent előnyt, ha nincs ráhatásod a fizetőeszközödre.
Az árfolyam egyetlen indikátor, ott van mellette a GDP változás, munkanélküliség alakulása, árstabilitás.
Ezeket évek múlva érdemes összehasonlítani.

igen, ez a szocializmus mellektermekent lerakodott salak az agyakban.

ha meggebedsz, se lesz nagyobb vasarloereje a fizetesednek valsagban. vagy inflacio miatt nem, vagy abszolut fizetescsokkentes miatt nem. akkor mar korrektebb az abszolut fizetescsokkentes, IMHO. Az inflacios megfejtes kvazi allami szinten uzott csalas.

A fizetésekkel kapcsolatos példám rossz irányba vitte a diskurzust.

Én azt mondtam, hogy a monetáris politika elvesztésével az állam elveszti a lehetőséget, hogy a nemzeti valutát leértékelje, annak érdekében, hogy a munkahelyeket meg tudja védeni, vagy általánosságban a versenyképességet javítsa.

A versenyképességnek már bőven nem abból kéne jönnie, hogy occón összá forintért megy a szalagmunka, abban elég kicsi a hozzáadott érték. Adott esetben lehet hasznos, de most meg lehet nézni, hogy a 15-25%-ot romló forintnál, és fordítva nézve ennyivel kevesebbe kerülő munkaerőnél, mennyire emelgetik a fizut a multik...

Egy 400k bruttó bér (igen tudom, ez nem a teljes munkáltatói költség, de az árnyokhoz kiváló) 360-as EUR-nál 1111 EUR-ba került, most 410-zel számolva 975 EUR. Az 1111 EUR-ból most 455k-s bruttót kéne adni, hogy nem foglalkozol a munkáltatóként elérhető árfolyamból adódó pluszoddal.

Az USD alapú mulitkról meg ne is beszéljünk, jobb ha ki sem számolja, aki ilyennél dolgozik, és odavágtak mondjuk 5-10% rendkívüli emelést.

Gazdaság szerkezetében nincs lényeges differencia a közép-kelet európai országokban.
Ebből azért nagyjából következik, hogy nincs túl nagy mozgástér.
Teljesen felesleg arról álmodoznunk, hogy a sokszázezer feldolgozóipari munkahelyet hirtelen K+F pozíciókra tudjuk konvertálni.

Rendszerváltás alatt megszűnt úgy egymillió alacsonyabb hozzáadott értékű munka, ez az évtized közepéig végig hiányzott a magyar gazdaságból.
A kérdés az, hogy hogyan fogunk tudni innen továbblépni.

Az a baj, hogy most csak egy végeredmény néz be az ablakon, hiszen a kész helyzettel nem lehet mit kezdeni. Node erre lett volna 30 év, hogy valami elinduljon, pláne 10+ év minősített többségileg, na mind1. Biztosan szükség van feldolgozóiparra, szakmailag teljes vertikumra, de a hangsúlyt a nagy(obb) hozzáadott értékre kellene helyezni.

Úgyvan, valamint azt se felejtsük el, hogy a külföldi tulajdonú multik politika függetlenül tudnak megélhetést biztosítani sokezer embernek, ami ma itthon kifejezetten előnyös. Értsd: nem kell attól félni, hogy valaki semmirekellő hülyegyereke miatt felmondanak egyik napról a másikra.

Ennek a másik oldala, hogy amíg megvan ez a lehetőség, addig roppant csábító élni is vele, ahogy ez jelenleg is folyik. Így aztán nincs igazán komoly kényszer a hatékonyság növelésére. És amikor a lakossági fogyasztás 50%-a importon alapul, akkor egyértelmű a leértékelés és az infláció közti kapcsolat.

Miért is kell nekünk a Forint?

Erre meglepő módon vannak elég földhözragadt indokok. Ebben a podcastban (https://444.hu/2022/12/02/ilyen-eros-fogast-meg-nem-talalt-orbanon-az-eu - sajnos hosszú és sajnos podcast, ahelyett hogy le lenne írva egy cikkben. A lényegi rész kb 8:40-nél jön) szó esik róla, hogy az EU különféle előírásainak és ajánlásainak be nem tartása egészen más következményekkel jár, ha eurozóna tagról van szó, szemben az eurót nem használó országokkal. Az utóbbiak - nem hivatalosan - megtehették, hogy figyelmen kívül hagynak különféle rájuk vonatkozó szabályokat, gyakorlatban nem járt semmi következménnyel.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Én mondjuk _itt_ konkrétan nem Masstrichtról beszélek, hanem a támogatásokhoz Európai Bizottság által adott országspecifikus ajánlásokról. Ezek csak diplomáciai virágnyelven "ajánlások", valójában nagyon erősen ajánlott betartani őket. Az idézett állítás az, hogy itt volt egy kettős mérce, az eurozónán kívüli országoknak eddig elnézték, hogy szarnak az ajánlásokra, megkapták a pénzeket enélkül is, nem volt hátrányos következmény. Magyarország az utóbbi évtizedben minden évben kimaxolta ezt a lehetőséget, valószínűleg ez is oka volt annak, hogy miért nincs már egy évtizede egyáltalán tervben, hogy valaha is bevezessük az eurót.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Tordai beszámolója szerint. A Matolcsy álljon ki a nyilvánosság elé, aztán ott mondja, ha mondani akar valamit.

trey @ gépház

Én is ezt várom el. Ettől még nem hinném, hogy Tordai úr szórakozásból az ellenkezőjéről számolna be annak, mint ami a bizottság ülésén elhangzott.

szerk.: közben érkeznek a reakciók kormányoldalon is, igy azt a teóriát, hogy ez el sem hangzott, gyorsan elfelejthetjük.

Szerintem nem kell a feltételes mód, hiszen a választási eredmények alapján az emberek jó részének megfelel, hogy a Fidesz–KDNP kormányoz.

A "jobban" nyilván jobb lenne, viszont önmagában semmit nem jelent, csak ha mellé tesszük, milyen szempontok alapján ítélünk. A szempontrendszereinknek nyilván van egy lényeges közös metszete, ugyanakkor ellentétek is akadnak. A valóság azt mutatja, ezek az ellentétek lényegesek.

:)

" emberek jó részének" - kíváncsi lennék egy mai szavazás eredményére.

Amióta nyert a fidesz 23-dal, azóta nem telt el sok idő, de látványos a helyzet romlása. Senkit sem érdekel, hogy ki kormányoz, amíg megy a szekér. Akkor kezdődnek az igazi problémák, amikor halmozódnak a rossz dolgok. Brutális árak, hiányok, megszűnő munkahelyek, leszart tiltakozások, megszorítások, stb... minél tovább tart ez, annál nagyobb a bizalomvesztés. Amíg jut is, marad is ok. Amikor már csak marad, de nem jut, ott kezdődik a mélyrepülés. Amikor már nem is marad, az a vég.

Egy lényeges tény az elmúlt 32 évből: a Fidesz a 2002-es vereség után képes volt a megújulásra. Melyik pártnak sikerült hasonló? Egyfajta ellenpélda: az MSZMP-ből lett MSZP-ből lett DK jó kommunista utódként aktívan számolja fel az ellenzék sokszínűségét. Jól mondod, látványos a helyzet romlása, hiszen már Budapest utcáin masíroznak a demokratikus kommunisták.

Lehet a szituációt fordítva is nézni: amennyiben Orbánék nem buknak meg, és 2026-ban újra nyernek, a "kormánykritikusoknak" valamit illendő lenne lépni a "haladó" ellenzékkel kapcsolatban. Vajon lesz valódi kritikájuk az ellenzéket illetően? Létezni fog, és létezik még kritika egyáltalán, vagy csak kutyaugatás hallatszik?

Megjegyzem, ott van még az MHM is, szóval a viszonylag érzékeny lelkű "szuverenisták" számára nem biztos, hogy a Fidesz a nagyobbik rossz. Ennek másik oldala, hogy adott esetben a legérzékenyebb lelkű "föderalisták" életben tartják a "haladó" ellenzéket, és ezért a többség továbbra is a Fideszre szavaz.

:)

Micsoda meglepetés, hogy ti minden szempontból kiemelkedően nagyszerű emberek a jövőben sem kívántok azért dolgozni, hogy szimpla ugatás helyett felelős pozíciókat töltsetek be, és jó irányba kormányozzátok az országot...

Magam is lehetségesnek tartom, hogy az esetleges arcra rogyást másképp fogjátok megélni, mint szerintem illene, hiszen vastag a bőr a képeteken.

:)

Nem tudom próbáltad-e, vagy csak okoskodsz a partvonalról?

Olyan összefonódások vannak mindenhol, hogy teljesen esélytelen úgy bármilyen pozíciót megszerezni, amely alkalmas lenne az ország kormányzására (szándékosan hagytam le a felelőst, mert ez a bagázs sem az), hogy ne épülj be ebbe a szervezetbe.

Próbáltuk kicsiben, gyorsan eljutottunk odáig, hogy belássuk: felesleges.

Egyébként meg ahogy mondod, az országnak ez kell, és ha van gyereked, láthatod, hogy ez működik kicsiben is: van egy-két szülő, aki tényleg akar valamit tenni, de pár nap/hónap/év alatt eljut odaáig, hogy inkább rohadjon a többi trollra a műanyaglakat, mintsem ő keresztbe tegyen bármit is.

Milyen vastag bőrről beszélsz az én esetemben (mert azokkal, akikkel szerintem azonosítasz semmilyen közösséget nem vállalok egyébként)?

A hatalom felső/belső köreibe való eljutás sosem úgy működött, hogy az embert a szép szeme miatt beszavazták oda a szavazópolgárok. A bejutáshoz helyzetfelismerés, döntőképesség, kitartó munka és ~innováció kell. Kb. ugyanaz, mint egy ~új ötletre sikeres céget építeni. Ahogy te elbuktál, úgy sokan elbuknak még, de a rátermettek előrejutnak. A világ változik, minden pillanatban újabb és újabb lehetőségeket kínál, ajtókat nyit és zár be.

Magam körül azt látom, hogy a falusi-jellegű közösség tud működni. Talán azért, mert itt nincs gazdag negyed, nincs értelmiségi negyed, nincs munkás negyed, nincs cigány negyed stb., hanem az emberek egy közös térben élnek. Vannak ellentétek, de nincsenek specifikus védelmet adó belterjes városrészek. Itt nem közösségek vannak (vagyoni vagy intellektuális különbségek mentén kialakult "párhuzamos társadalmak"), hanem egy közösség van, melynek tagjai különféle világnézettel, érdeklődési körrel, vagyoni helyzettel stb. bírnak. Nem gondolom, hogy errefelé minden tökéletes, de úgy vélem, a különféle gondolkodású egyének együtt élése (egy utcában lakik a tanár, az autószerelő, a képviselő, a boltos, a közmunkás stb.) a közösség sorsának alakítása szempontjából tisztábban látást eredményez.

Bizonyos értelemben mindenkit egy kalap alá veszek, aki a "haladó" ellenzék és a 444-szerű entitások bullshitjeit indokolatlanul használja. Ugyanígy egy másik kalap alá veszem a kormányoldali/kormányközeli narratívát harsogókat is. Megjegyzem, utóbbiból a HUP-on az előbbinél jóval kevesebb van.

:)

Miben van felelőssége a jegybanknak? Az inflációra reagáltak a monetáris politika eszközével, emelték az alapkamatot.

Az EUR/HUF árfolyamra reagáltak, beszállnak a devizatartalékból az energiavásárlásba.

Más eszköz nem igazán van a kezükben, ugyanis a jegybank nem irányítja az adórendszert, az ársapkákat, a jogszabályokat.

Ugyebár hÁborÚS infLÁCiÓ van, a jegybank nem hadviselő fél a háborúban, szóval nem tudom, hogy hol lenne felelősségük.

Mondd, melyik ponton van a jegybanknak felelőssége, melyik jogszabályt alkották ők?

A gazdasági bizottság a nyilvánosságé. Az egy más kérdés, hogy a kormány ezeket a tájékoztatókat 1 hónapos csúszással közli.

Matolcsyt megkérdezték a bizottságban, elmondta a véleményét. De a kormánynak nem terepe a nyilvánosság, 12 éve nem készül jegyzőkönyv a kormányülésekről sem, a bizottsági jegyzőkönyveket pedig késve publikálják.

Akkor mi is most a bajod a Matolcsy bejelentésével? Nem kell válaszolni, mert tudom. Mivel fideszes vagy, nem tetszik, ezért hangot adtál neki.
Aztán meg azt mondod utánam, hogy ilyen a politika. Nem gondolod hogy ez így elég sovány?

Minden jég megreped egyszer: https://index.hu/belfold/2022/12/06/nemeth-szilard-csepel-fidesz-partta…

Nem, azt gondolom, hogy naiv vagy. A "Matolcsy bejelentésével" meg mindössze annyi bajom van, hogy ez nem bejelentés volt (pont azt hiányoltam, ha figyeltél volna, de nem figyeltél), hanem egy bizottság előtt kifejtett vélemény. Véleménye meg mindenkinek van mindenről.

Az nem tetszik - mindössze ezért szálltam be ebbe a topikba -, hogy összeollózott mondatokkal szeretettek volna forradalmat csinálni, de hát ez is elfüstölt.

Az emberek ingerküszöbét sem érte el, miközben a Tordai-féle politikai bohócok itt forradalmat vizionáltak :D

Minden jég megreped egyszer: https://index.hu/belfold/2022/12/06/nemeth-szilard-csepel-fidesz-partta…

Elég lassan :D

https://index.hu/belfold/2022/12/05/republikon-intezet-kozvelemeny-kuta…

trey @ gépház

Nem tudom, hogy te hova süllyedsz, de ha a szarba, akkor szar neked.

Valójában, én semmilyen negatív hatást nem látok a saját életszínvonalamat tekintve. Soha rosszabb évet az ideinél.

Mondjuk, teszem hozzá, hogy én alapvetően optimista és félig tele pohár ember vagyok, aki jó kedélyű, jó kedvű. Ez már alapvetően sokaknál rövidzárlatot okoz. Szóval, sóhajtozz te is a frissen felépült házadban, hisz pont olyan szar helyzetben vagy, amint az éhezők. :D

trey @ gépház

Mint említettem, én egy optimista ember vagyok. A világgazdaság állapotát tekintve, én el tudom fogadni, ha akár nullán vagy minimális mínuszban zárok egy évet. Cserébe, majd egy másikat pluszban fogok.

Igen, tudom, hogy az átlagember nem érti ezt.

Ti csak sírjatok!

Most éppen azért kezdjetek majd el, hogy menni lett tegnap óta a benzin (egészen idig az ársapka eltörléséért sírtatok) :D

trey @ gépház

"Az infláció téged is ugyanúgy súlyt, mint bárki mást, még akkor is, ha örülsz neki."

Szóval te sem örülsz, csak elfogadod. Az elfogadással sosem volt bajom, de ne örüljünk már annak, aminek nem lehet.

Vagy örülsz az üzemanyagár drasztikus emelkedésének is? Szerintem nem, csak elfogadod.

Az optimizmus jó dolog, nem azt jelenti, hogy minden szarnak örülni kell, hanem azt, hogy a rossz után majd jobb lesz.

Aki meg azért "sír", mert valami szar, azt okkal teszi. Sírhat optimista és pesszimista is, hisz ez teljesen más dolog.

Ha öröm ér nevetek, ha bánat sírok. Közben simán lehetek optimista vagy akár pesszimista is, kinek milyen a habitusa.

Nem értem ezt az örül-sír dolgot. Mint említettem, az én kedélyállapotomra nincsenek hatással napi gazdasági bulvárhírek, így nincs olyan, hogy örülök, vagy sírok. Optimista vagyok (remélem a szó jelentése megvan) és mivel elég sokat tőzsdéztem/tőzsdézek az átlagembernél vastagabbak az idegeim.

Magyarázd el ezt az örül-sír dolgot, hogy kell ezt csinálni?

Szerk.: közben átírtad a kommented, már benne vannak részben a válaszok

trey @ gépház

Meg a Biden, meg Putin kormányzat alatt. Stb. - (Na meg az EP is idevág...) - Komolyan elhiszi bárki is, hogy bizonyos szintű, nagyhatalmi politikai-gazdasági nyomásgyakorlás ellen van akármilyen eszköze, egy 9 milliós Magyarország állami kormányzatának?

(Még egy "sátánista" Blackrock, (Larry Fink) vagy Wanguard, (Mortimer J. Buckley) is kétszer felszegezi az égre az egész Kárpát-medencét napjában.)

Csak a sorrend amelyet adott esetben talán felállíthatnak, mely seggeket nyalják fényesre előbb, melyeket hagyják utoljára..

Ez pontosan így van! Engem csak az zavar, amikor valaki ilyen körülmények között is isteníti a kormányát, holott nem kellene. Főleg akkor nem, amikor hibát hibára halmoznak, ami egyébként olyan szempontból érthető is, hogy:
 

1) alapvetően nem politikusok

2) sosem voltak még hasonló helyzetben

Lehet, velem van a baj, de én még sem élőben, sem virtuálisan nem találkoztam olyan relatíve normális emberrel, aki istenítené ezt a kormányt. Az meg egy vicc, hogy állampolgárként pillanatnyi körülmények alapján kellene a kormányzatot megítélni. Megjegyzem, a nem pillanatnyi, demokratikus megítélés szerint a kormánypártok alkalmasak az ország vezetésére. Abban egyetértek, hogy a kormányzatot nem kellene isteníteni, de mivel ~értelmes ember részéről nem is történik ilyen, így a kamu/hangulatkeltés kategóriájába sorolom.

:)

Nos, én 2010 óta ítélem meg a fideszt és a politikáját. A covid, a háború, a válság nem voltak előre láthatóak, laikusoknak semmiképpen, szakértők már szajkóztak előre ezt-azt, be is jött nagyjából.

Én találkoztam már olyanokkal, akik bizony túlértékelik a jelenlegi kormányzatot. Ezek szerint nem értelmes emberek voltak, lehet igaz is :)

Hangulatkeltés az meg van kormányzati szinten is (sokszor szinte csak az van - sorosozás, brüsszelezés, migránsozás, gyurcsányozás), szóval ha nekik szabad, akkor másnak is.

A kormányzatnak sok szereplő között kell olyan kapcsolódásokat kialakítani, amelyek a lehető legjobb irányba viszik az ország közösségét. Rengeteg pozitív és negatív kritikát meg lehet fogalmazni a célok, döntések és eredmények kapcsán, de azt továbbra is érdemes figyelembe venni, hogy a választáson induló pártok közül a jelenlegi kormánypártok kapták a legjobb kritikát a választópolgároktól. A kontextus messze nem az "abszolút tökéletes", hanem a választáson induló pártok halmaza.

Én nem bíznám magam sem az ítélőképességedre, sem az értékítéletedre, de a te szubjektív nézőpontodból mindenképpen megfontolandó, hogy mit kezdesz azon emberek gondolataival, akik szerinted "túlértékelik a jelenlegi kormányzatot". Továbbá néha azon is érdemes lehet elmerengeni, hogy mit kezdesz a róluk való gondolataiddal.

Akkor olyan vagy, mint ők. Az egyéni szabadság lényege, hogy nem kötelező másmilyennek lenned, mint amilyen vagy. Ebből következően felmerülhet a kérdés, hogy valóban szabadok-e a gondolataid, és te magad szabad vagy-e, vagy másképpen fogalmazva: jól használod-e ki a rendelkezésedre álló – korlátos – szabadság terét.

:)

"amelyek a lehető legjobb irányba viszik az ország közösségét" - Hát, ha azt nézzük, hogy most hol tartunk, akkor kijelenthetjük, hogy kormányunk politikája megbukott. A lehető legjobb irány számomra nem az, amerre tartunk. Az ország erkölcsi válságban van, a gazdaságin felül. Az utóbbit még talán lehet is kezelni, az előbbihez nincs elég időnk.
 

Bármit ki lehet jelenteni. A megbukást már elég sokszor kijelentettétek, ti "kormánykritikusok". Meg azt is, hogy Orbán egy köpönyegforgató pávatáncos. Szerintem maradjunk a tényeknél: a kormány az emberektől kapott felhatalmazást az ország irányítására, és ez a felhatalmazás nincs visszavonva.

A fajtád van erkölcsi válságban. Nektek nem elég nagy a nyugat területe, Magyarországot is térdre akarjátok kényszeríteni. Szerintem Magyarország érdeke az, hogy a nyugati világ nemzetállamok közössége legyen. Ez már nyilván nem lehetséges, ezért azzal is megelégszem, ha a nyugati világ a lehető legszuverénebb országok közössége, amelyek gazdaságilag jól tudnak együttműködni.

:)

Orbán nem az emberektől kapott felhatalmazást, hanem a szavazóitól. Az ország lakosságának kevesebb mint felétől, pláne, ha nem számítjuk a külföldi szavazatokat (román, szlovák, stb).
Nekem nincs fajtám, vagy ha van, te is az egyede vagy. Tudtommal emberek vagyunk, javíts ki, ha tévednék. Erkölcsi válságban pont nem vagyok, de te biztosan jobban tudod, mert okos vagy.

EU-tól kapjuk az éhbért, felőlem ki is dobhatnak, nem én fogok éhenhalni majd, az biztos, viszont nagyon sokan fognak, olyanok is, akik felhatalmazták ezt a kormányt, hogy intézze az ügyeinket.

Lesz még rosszabb is, várjuk ki a végét.

"Orbán nem az emberektől kapott felhatalmazást, hanem a szavazóitól."

"Szívesen várom a definíciódat, szerinted ki a szavazó? Ki a fideszre szavazó? Segítek: olyan EMBER, aki a fideszre szavazott. Remélem így már megvan.
A fajta szó használata meg szimpla nácizmus. Árja faj ha még emlékszünk és a többi."

Mit nem értesz?

Define: emberek - én is az vagyok, mégsem adtam nekik felhatalmazást. Ez volt az alapprobléma, amire rávilágítottam. Csak szeretnéd, hogy elkezdjek itt fajtázni, de az a Bolond volt, sosem voltam náci, ennek adtam hangot.

A fajta szó használata meg szimpla nácizmus.

Anyádpicsája.

Megjegyzem, a kommunisták régen és ma is nagyon szeretnek nácizni. Fura egybeesés. Ja, meg azt is kedvelik, ha a nemzet nem a saját, sokszínű nyelvi kincseit használja kommunikációra, hanem a kommunisták által erőltetett jelentéstartalmakat és kifejezéseket. Még egy furcsa egybeesés. :o

:)

"Olyan emberi közösség, csoport, amelyhez vki bizonyos jegyek v. körülmények, főleg származási kötelékek révén tartozik" - nekem ebbe a definícióba simán belleillik a nácizmus is.

A hangnemből meg vegyél vissza, mert ha én nem sértegetlek, akkor elvárhatom, hogy te se sértegess.

Ez olyan, mintha azzal érvelnél a szellemi képességeid kapcsán, hogy nem vagy sötét, csak alacsony az intelligenciád...

Köszönöm a parancsot, de továbbra is el tudom dönteni az engedélyed, felkérésed és utasításod nélkül, hogy mit teszek.

A hazugságaid, félremagyarázásaid, valóságtagadásod, szabadságellenességed sértő.

:)

Te vagy a józan paraszti ész. Az az a csávó aki amit megtanult 14 éves koráig abból él.
Nem olvas, nem tanul. Ha olvasnál könnyen rájönnél, hogy a Fidesz egy újkommer hatalom.

Az nem sokszínű nyelvi kommunikáció ha degradáló szavakat használsz. Ha fajtázol akkor akkor egyszerűen egy érzéketlen, tanulatlan tahó vagy. Azért merlek lebarmozni, mert tudom, hogy innen alulról Libernyákiából nem tudok megbántani egy olyan művelt entitást mint amilyen te vagy. Érted a professzor meg a csótány (én)

Van mondanivalód is, vagy csak írtál valamit?

a Fidesz egy újkommer hatalom.

Egy pillanatra fogadjuk el az igazság szinte tökéletes leképezésének a kijelentésed. Véleményem szerint, ha az "újkommer" és különféle szélsőséges globalista kommunisták közül lehet csak választani, akkor érdemesebb az "újkommerre" voksolni. Hogyan tovább?

Az nem sokszínű nyelvi kommunikáció ha degradáló szavakat használsz.

Egy pillanatra fogadjuk el az igazság szinte tökéletes leképezésének a kijelentésed. Hogyan viszonyul a kijelentésed az én kijelentésem tartalmához? Sehogy. Hogyan tovább?

Ha fajtázol akkor akkor egyszerűen egy érzéketlen, tanulatlan tahó vagy.

Egy pillanatra fogadjuk el az igazság szinte tökéletes leképezésének a kijelentésed. Mi változott? Semmi. Hogyan tovább?

Azért merlek lebarmozni, mert tudom, hogy innen alulról Libernyákiából nem tudok megbántani egy olyan művelt entitást mint amilyen te vagy.

Szerintem mindenki tudja, hogy a mesebeli "Libernyákia" az égben lebeg, függetlenül, objektíven. És mind tévednek. "Libernyákia" az egész világ maga! De a csúf, gonosz realitás elfoglalta. A realitás agresszor! Szerencsére a fajtád embertelen fegyverei és szankciói nem tudják elpusztítani, bár az tény, hogy a minden fronton folyamatosan sulykolt narratívátokkal sok embert be tudtok csapni.

csótány (én)

Egy pillanatra fogadjuk el az igazság szinte tökéletes leképezésének a kijelentésed. És maradjunk ennyiben.

:)

Orbán nem az emberektől kapott felhatalmazást, hanem a szavazóitól.

Tudom, hogy te és a fajtád nem szeretitek sem a szabadságot, sem a demokráciát, szóval nem kell bizonygatnod. A választás szabad volt. Aki szavazni akart, megtette, aki pedig nem akart, nem tette meg.

Erkölcsi válságban pont nem vagyok

Neked az erkölcsös, ami egy normális ember számára erkölcstelen.

EU-tól kapjuk az éhbért, felőlem ki is dobhatnak, nem én fogok éhenhalni majd, az biztos, viszont nagyon sokan fognak, olyanok is, akik felhatalmazták ezt a kormányt, hogy intézze az ügyeinket.

Az ember habitusa határozza meg, sír vagy nevet. ;)

Lesz még rosszabb is, várjuk ki a végét.

Mindig vannak rossz dolgok. Ha a szervilis fajtád irányítaná az országot, sokkal több rossz dolog lenne, mert nálatok még elméletben sem merül fel annak a gondolatnak a kósza ötlete, hogy Magyarország szuverenitásáért érdemes minden lehetségest megtenni.

:)

Ha túl sokat mond, az is bedöntheti a forintot, a jegybank az ellen küzd, hogy ez megtörténjen. Volt már nem egyszer, hogy egy lopitikus mondott valami baromságot, ami aztán meglátszott a forint értékén, hát akkor mi lenne, ha a jegybank elnöke mondana valami váratlan rosszat. Az nem segít, hogy a kormány olyan, mint a mesében a tücsök.

A kormány is reagált rá, szóval nem csak Tordai fantáziája ez. És még az Mediaworks tulajdonában lévő vg.hu is lehozta ezt, sőt, a pénzügyminiszter válaszát is: 

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/12/matolcsy-gyorgy…

https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2022/12/maris-reagalt-v…

 

nem kell hinni Tordainak, elég, ha a Mediaworks-lapoknak hiszel.

A pénzügyminiszter reakciójáról mi a véleményed?

https://www.facebook.com/VargaMihalyKepviselo/posts/714886530001259

A Jegybank elnökének igaza van abban, hogy baj van, de a baj mindenkit érint: a magas energiaárak egész Európában recesszió felé viszik a gazdaságokat.

Jaaaa, hogy te már nem hiszel a saját szemednek, csak annak, amit a propagandában olvasol? Persze, lehet olvasni arról, hogy Angliában már mindenki megfagy meg kutyakaját esznek, érdekes módon, egyik londoni barátom sem tapasztal ilyet. Még az sem, aki már állampolgár.

Megmondta Lázár is, hogy Bécs élhetetlen a no-go zónák miatt - érdekes, sem én magam, sem egyik ismerősöm nem tapasztalt ilyet, hiába élnek évtizede Bécsben.

Fura látni azt, hogy saját tapasztalatodat nem vállalod, de elhiszed, amit neked mondanak.

ha jól értem a blogodat, a WIndows szoftverhibája is a nyugati gazdasági válság miatt van.

Igen, amennyiben nem jutottál tovább a címnél :D :D 

Győrben hány közintézmény zárt be? Szerintem elég sok: https://index.hu/gazdasag/2022/09/16/gyor-polgarmester-varosi-intezmeny…

Leszarom, nem érint. 

trey @ gépház

Lehetnének nyitva, de mi a fasznak? Te bemennél balettra 40.000 forintos jegyárért? Csajodnak is vennéd a jegyet? Mennétek kéthetente? Mert ahhoz az áramszámlához ez a normális élet, egy 100 eurós jegy. Vennék a jegyeket, nem? 

Ha nem, akkor minek legyen nyitva? Buzifidesz miatt magas a gázár, bezzeggyurcsány jobbvót.

hup.hu##article[data-comment-user-id="16401"]

hup.hu##article[data-comment-user-id="4199"]

És? Hol járnak az emberek 2022-ben könyvtárba? Sehol. Meg kőtárba, múzeumba télen? Készülnek az ünnepi szezonra. Boltokat járnak ajándékért, zabálnivalóért, mert tankolni a benzinkútra, hogy tudják járni a boltokat.

Turizmus ilyenkor nem a múzeumokba irányul, hanem a téli vásárokba. Tudod, amit Budapesten nem nyitottak meg, nem világítottak ki.

Itt van. Itt lettek fejlesztések, amit látok. Pl. most adtak át egy új kutyafuttatót a parkunkban. Tehát, amit én használok/látok, az fejlődik. A számomra szükségtelent meg nyugodtan zárják be, legalábbis arra az időre, mikor a kongó ürességet fűteni kell.

Idejár most a nép:

https://hellogyor.hu/esemenyek/advent-gyorben/

https://szallas.hu/programok/gyori-adventi-vasar-2022-gyor-p3431

https://www.fesztivalportal.hu/minden-mas-fesztival/adventi-fesztival-e…

trey @ gépház

Azért mert? Mert az internet óta nem járok könyvtárba? Meg télen múzeumba? Évente 2-3 alkalommal nyaralok. Gyakorlatilag folyamat múzeumba járok. Mi a holdkóros faszért járnék decemberben múzeumba? Annyi a dolgom ilyenkor, hogy ki sem látszom belőle.

Például, ma én leszek a Mikulás a cégnél.

Nem, az emberek nem járnak decemberben múzeumba. Plázákba járnak, gyerekeket viszik Mikulásra, ajándékért kajtatnak, karácsonyfát vesznek, év végi céges vacsorákra járnak, ünnepi menüt terveznek, temploma mennek ...

Ezeket csinálják. Ami felesleges, azt ki kell kapcsolni. Decemberben nem kell se könyvtár, se múzeum. Előbbit teljesen át kéne gondolni, mert lassan tök feleslegessé válik. Ja és a fák kivágását is be kéne fejezni, hogy végül papír alapú könyvek legyenek belőlük, amiknek házat építünk könyvtár néven, hogy legyen őket hol tartani.

trey @ gépház

Internet nem rossz, de amikor egy osszefoglalo, magvas gondolatokat ebreszto, minden tekintetben atnezett, lektoralt es osszeszedett informacioforrasra van szukseged, azt a mai napig konyvnek hivjak.

Az nem veletlen, hogy az egyetemi jegyzetek a mai napig vaskos kotetekbol allnak. Lehet PDF is, de attol meg az 1 konyv.

Ma, amikor a vilag kvazi osszes bajanak a forrasa a tudatlansag, ilyet mondani, hogy konyvtarra semmi szukseg, legalabbis eros kijelentes; sokan erosebb szavakat hasznalnanak. Inkabb arra lenne szukseg, hogy az emberek az automatizacio altal fennmaradt idejuket f***sagok helyett muvelodessel, tanulassal toltsek, nem az ellenkezojere!

Hogy kozeposztaly gyakorlatilag nincs (amit annak hiszel, az nem az, hanem csak epp nem szegeny), amely eltartana vagy igenyelne ezeket a helyeket, az nem a december miatt van. Bezarni meg azert kell, mert nem engedheti meg maganak az orszag/megye/varos. Szimplan szegeny. Az adott helyzetben kenytelenek bezarni, de ennek orulni, buszkenek lenni, meg mindenfele okossagot kore rakni eleg fura. Mellesleg nem december lesz az, hanem januar es februar is.

A szemelyes preferencia egy dolog, sajat dontes. A masik meg az, hogy egy orszag hogyan, es milyen allampolgarokkal is kepzeli el a jovojet es milyen lehetosegeket biztosit szamukra.

Itt a konytarak erosen digitalizaltak. Az egesz mukodesi processz automatizalt, es felhasznalora optimalizalt, keress akar fizikai vagy digitalis forrast. Van egy-ket konyvtaros is ha segitseg kell helyben. Maga a konytar pedig kulturhaz is egyben (gyerekkoromban is ez volt otthon, PMKK) sokfele programmal, de akar csoportos tanuloszobaval is az iskolasoknak. Tele is van, decemberben is.

Seoulban csak erdekessegkepp mentem el konytarba (Starfield). Egy plaza kellos kozepen van. Meg se tudtal mozdulni akkora forgalma volt.

Nem bezarni kell, hanem modernizalni. Alkalmazkodni kell a tarsadalmi valtozasokhoz, hogy relevans maradjon. Pato Pal ur szerint persze minek.

A szemelyes preferencia egy dolog, sajat dontes.

Meglepetést mondok. Én a saját véleményemet írom le a kommentjeimben, nem a tiédet. Hogy Seoulban mi a fasz van egy random időpontban az a kutyát nem érdekli. Azt nézd meg, hogy karácsony idején mi van.

Itt a konytarak erosen digitalizaltak.

Ha így van, akkor nem kell egy épületbe besétálni és ott kutatni a polcokon. Tehát, ha nem kell besétálni nem is kell fűteni erre egy felesleges épületet. 2022 van. Úgy kellene érteni a dolgokat, hogy kicsit gondolkodsz.

trey @ gépház

Pontosan ezt. Decemberben nem kell ezeket üzemeltetni. De, a haverjaid nem ezt tették, hanem eldöntötték, hogy nem kell karácsonyi vásár meg díszkivilágítás.

Eredménye: "spóroltak" pár milliót a LED-es égőkön

Buktak: turistákat (pénzben kifejezve akár a többszörösét), elégedett szavazókat

Ügyesek voltak! 👏‍

trey @ gépház

Buktak: turistákat

Ez egy kiváló alkalom lenne, hogy leporoljuk a régebbi ötletemet, és valahova a puszta közepére építsünk egy turistavárost saját repülőtérrel, kamu Budai-várral, kamu Balatonnal, stb. (lényegében egy magyar Las Vegas), és átcsoportosíthatnánk oda a turistatömegeket. A turizmuskárosult városok adnák a pénzt az építkezésre és üzemeltetésre, és a profitból a betétjeik arányában részesülnének.

Vagy eleve hordozhatóra kell megcsinálni, mint a vándorcirkuszt, és be lehetne vele roadshow-zni a világot.

Elég furcsának tartom, hogy magyaráznom kell olyanoknak azt, hogy nem kell fűteni valamit, amit nem használunk egy bizonyos időszakban, akik egyébként Home Office-huszárok és tapsikolnak, hogy otthon lehet lenni, mert a cég elzavarta őket, hogy ne kelljen az irodát fűteni.

Megint előjön a jó, öreg kettős mérce ...

trey @ gépház

Nekem aztán nem kell, a HO sem a szívem csücske. Felőlem a könyvtárban is lehet hideg, majd felveszek kabátot arra a 2 percre, amíg bedobom a régi könyveket a konténerbe, és elviszem az összekészített újakat. Olyan sci-fibe illő helyzetet még csak elképzelni sem merek, hogy mondjuk a könyvek hideg szobában vannak, az emberek meg melegben. :)

Most komolyan, IT-s létedre te is elkezded, hogy 2022-ben van még relevanciája a könyvtáraknak abban a formában, hogy egy fűtött hodály, ahol polcokon fasz tudja milyen állapotban levő, szakmailag legtöbbször elavult könyvek vannak?

Mert, hogy egyesek politikai okokból ezt hajtják, az ok. De, hogy te? :D

trey @ gépház

Egy könyvtárnak sok funkciója van, akadémikusok, egyetemisták is járnak be szakirodalmat bújni, sokszor olyan anyagokban ami csak papiron van meg.

Nem az az egyetlen use case, amit te gondolsz (hogy majd elolvasod a kindle-n amit kell).

Mondjuk azzal politikáról (emberekről) beszélgetni aki nyiltan kizárólag saját érdekeit nézi, és (tőle idézet) "konkrétan leszarja" hogy bezárnak kulturális és sport létesitményeket, viszonylag értelmetlen.

abban a formában, hogy egy fűtött hodály

Pont azt mondom, hogy a könyvtárban (szó szerinti értelemben, ahol a könyveket tárolják) felőlem lehet hideg, elég lenne azt a hat négyzetmétert felfűteni, ahol az átvevőpont van. Az filléres tétel. Azt sem miattam, hanem hogy ne fázzon meg, aki odaadja a könyvet.

Igazából nekem egy utcai csomagautomata is jó lenne, amiből kiveszem az új könyvet, és beteszem a régit.

szakmailag legtöbbször elavult könyvek vannak

#define szakmailag

Jellemzően nem azért olvasok könyvet, hogy megtudjam, hogy hogyan működik egy Python library, vagy hogyan lehet beállítani a Dockert. Azt olvasom könyvben, ahol az elméleti alap ritkán változik (matematika, gazdaság, stb.), cserébe nehéz. Ilyen témákat sokkal szívesebben tanulok könyvből, mint blogposztokból meg indiai YouTube-videókból, de tény, hogy a gyakorlat sokszor azokban van.

És?

Tehát - ahonnan indultunk - a holtidőben ezeket nyugodtan be lehet zárni (tőlem pedig akár végleg is). Teljesen jó döntést hoztak Győrben, hogy olyasmiket zártak be amikre kisebb (semmi) igény van ebben az időszakban és helyette olyasmit tartottak meg, amire sokkal nagyobb (Adventi vásár).

trey @ gépház

Pl. az ELTE több kari/intézeti könyvtára zárva van február végéig, hetente pár órára nyitnak ki, csak kikért könyv átvételére, visszaadásra. Ez ebben az időszakban elég nagy kibaszás. Arról nem is beszélve, hogy attól még fűteni kell, mert a könyvek tárolási feltételei függetlenek attól, hogy a könyvtár nyitva van-e vagy sem.

Az adventi vásárra semmi igényem, mi a halálnak vegyek túlárazott vackokat, amik aztán porosodnak valahol egy sarokban, majd szeméttelepre kerülnek?

Látod, ezért nem nyertek ti választást. Mert azt hiszitek, hogy ti szarjátok a spanyol viaszt :D Közben meg fogalmatok sincs arról, hogy mik a társadalom valós igényei. Röhögj csak rajta. Ahogy az adventi vásáron részt vevők meg röhögnek a "tanártüntetéseiteken".

Kicsit nagyobb empátiával lennél az adventi vásárosok iránt, lehet kisebb lenne a társadalmi szakadék köztetek.

trey @ gépház

Kicsit nagyobb empátiával lennél az adventi vásárosok iránt, lehet kisebb lenne a társadalmi szakadék köztetek.

Ugyan már. Ugyanaz a réteg tolja a "bezzeg a szalag mellett megtudnád, mi az igazi munka" című szöveget, mint aki rinyál, hogy 3000 a sajtostejfölös a vásárban.

És mégis az van, hogy én meg tudnám venni a sajtostejfölöst 3 kilóért a vásárban, ha nem adnának egy ezresért az utcánk végén, egész évben.

De elismerem, ha nincs más öröme valakinek az életben, az is jó érzés lehet, ha sikerül megírni egy ízes anyázást Facebookon valamelyik kommentszekcióban.

Ez nagyon érdekes kérdéskör egyébként, mert a papíron lévő adat (könyv) már bizonyított.

A toplista első helyezettje pl. ez: Az etruszkok aranykönyve - 2678 év

Nos, én jobban megbízok egy könyvben, mint bármilyen digitális adatban, ami sehol sem lesz mondjuk 559 év múlta (ld. Gutenberg Biblia), hogy ne mondjak már akkorát hirtelen.

Kinek volt adatvesztése az elmúlt 30-35 évben, csak hogy a 90-es évekig menjünk vissza?

---

Másik aspektus: Mennyi energia kell az elektronikus tartalmak tárolásához? Google, Facebook, Wikipédia és társai? Mennyivel zöldebb egy könyvtár, ami kb. zéró energiával (oké, fűtés-világítás) fenntartható?
Állítólag zöld irányba tartunk. Szerintem meg pont nem. Ha ez valóban számítana, nem kellene annyi atomerőmű, stb... hogy a sok plusz fogyasztót ellássa energiával.

Kinek volt adatvesztése az elmúlt 30-35 évben, csak hogy a 90-es évekig menjünk vissza?

Ez így nem teljesen fair, papírkönyvekkel is történt már adatvesztés.

Mennyi energia kell az elektronikus tartalmak tárolásához?

Lényegében semennyi, ha az archiválás a cél, ~végtelen adatot be lehet ásni a jég alá. :)

Egy analóg hanghordozó adattartalma mindaddig kinyerhető a civilizáció számára, amíg 1) az adat rajta van az adathordozón, 2) a civilizáció nem fejlődött vissza az analóg hangrögzítés feltalálása előtti szintre. Innentől meg ugyanaz, mint az írás: ha van mivel összehasonlítani a hanganyagot, akkor meg is lehet fejteni a tartalmát.

:)

A mágneses adattárolás nem tart 100 évig sem. Ha jól emlékszem 30-40 évet talán bír, ha optimális körülmények között van tárolva a hordozó. Utána ki lehet dobni.
Talán az LP érdekes lehet de az is analóg, ahol fizikai barázdák vannak, de sosem használták valódi adatok tárolására, "csak" hangra. A CD és társai viccnek is rosszak. Ma a világon egy digitális hosszútávú adattárolási módszert ismerek, ami talán megvéd az adatvesztéstől, és ez a folyamatos másolás. Régi storage-ról újra, stb... folyamatosan - értsd nem percről-percre, de évente, pár évente, stb... mielőtt tönkremegy alatta a vas. A tükrözés és egyéb redundáns megoldások is pont erről szólnak. Az Internet is erről szól kb. de már láttunk itt is meglepetéseket.

Ha elég a tűzben egy könyv, ott a többi. Manapság már 1 könyvől is sok példány létezik, és nagyon kicsi a valószínűsége, hogy mind elpusztul.

Ennyi erővel más adathordozókból is sok példány létezik… A gond nem ez.

Minden másodlagos adathordozó (tehát amit nem tudunk szabad szemmel, „különleges” eszköz nélkül olvasni) esetén sokkal könnyebben előforduló probléma lehet, hogy nincs olyan eszközünk, amellyel a tartalom kiolvasható. (Az LTO szalagokat is azért kell rendszeresen újabb verziókra átírni, hogy legyen még, amivel olvasni lehet, nem azért, mert maga a szalag válna olyan gyorsan olvashatatlanná.) Olyan vicces dolog az M-Disc 1000 éves adatmegőrzési élettartama, amikor ma már egy átlagos háztartás nem rendelkezik hozzá olvasóeszközzel.

Nem véletlen a fentebb linkelt AWA is gyakorlatilag kétdimenziós vonalkódokat rögzített filmre és ásott a jég alá, mert így elvileg bárki képes elolvasni (mármint, akinek olyan jó a szeme, és képes fejben dekódolni a bitmapet, de gondolom a lényeg átment), így az még elsődleges adathordozó.

Ha jól emlékszem 30-40 évet talán bír, ha optimális körülmények között van tárolva a hordozó. Utána ki lehet dobni.

Sejtem már, hol a félreértés. Az a feladat, hogy egy könnyen adatot hozzáférhetővé tegyünk egy 100 évvel későbbi időpontban, vagy arra optimalizálunk, hogy 1 db adathordozó bírja ki sokáig? Ha előbbi, akkor így is, úgy is másolgatás lesz a vége. Sőt, másolni sem lesz elég, mert 2000 éve pl. még nem azon a nyelven beszéltünk, mint most, tehát (nem régiségként, hanem adathordozóként tekintve) a kétezer éves könyv értéke egy átlag "olvasónak" nulla.

Ha elég a tűzben egy könyv, ott a többi. Manapság már 1 könyvől is sok példány létezik, és nagyon kicsi a valószínűsége, hogy mind elpusztul.

Így viszont akkor nem fair az összehasonlítás, mert akkor nem nagymama féltve őrzött Die Hard rendezői változat DVD-jét kell megmenteni az enyészettől, hanem magát a filmet.

1 db könyvtár nem reprezentatív szerintem. Azóta már bővült a rendszer elég jól. Sok könyvtár van. Nincs olyan tartós adattárolási eszköz mai napig, mint a papír. A tűz elpusztít mindent ha akar. Meg a víz is, a földrengés is, háború, stb... de most itt nem erről van szó.

A papír nem dobja le a karaktereket emberi hülyeségből vagy éppen "something went wrong" üzenettel, tetszik érteni?

Csak egy példa volt. Bemész egy komolyabb könyvtárba, és több ezer 100 évnél régebbi könyvvel is találkozhatsz.

És? Vannak kőtábláink, ezek régebbiek, mint a könyvek, akkor tároljunk mindent kőtáblán, mert az még jobban bizonyított? A logikád szerint ez lenne az út, figyelmen kívül hagyva azt, hogy bármi, amit a kőtáblák után találtak fel, azoknak kevesebb idejük volt bizonyítani. És alapvetően nem tudjuk, hogy mennyi kőtábla veszett el, ahogy azt se, hogy mennyi könyv semmisült meg és mennyi maradt fenn.

Én abban látom a problémát, hogy olyan eszközökön tároljuk az emberiség össz.tudását, ami hosszútávon nem nyújt megfelelő megoldást. A modern kori alexandriai tűz bármikor előfordulhat újra, de most kis helyen hatalmas információmennyiség van tárolva, sokszorosa a könyvtári adatoknak. Amit elveszítünk, azt meg újra fel kell találni, mert az emberek nagy átlagban már semmit sem tudnak. Meg vagyok arról győződve, hogy az a "tudás", ami anno Alexszandriában elégett, tartalmazhatott olyat is, amit mai napig nem tudunk.

Igen, és azért nem használjuk, mert nincs nyitva. Ügyes. Persze marhaság. Uszodalátogató ismerőseim valamiért télen is járnak uszodába (legalábbis, ha nyitva van), személy szerint én télen is járok művelődési házakba, most ezek közül lesz, ami nem lesz nyitva, és nem azért, mert ne lenne rá igény. Szó sincs kettős mércéről, csak a szokásos #worksforme #énnemhasználomtehátleszarom mentalitásról.

De, a haverjaid nem ezt tették, hanem eldöntötték, hogy nem kell karácsonyi vásár meg díszkivilágítás.

Nekem ezek nem haverjaim, és aggyal gondolkodó ember tisztában van vele hogy a karácsonyi ledes izzósorok fogyasztása konkrétan nulla akár csak a közvilágitás mellett is, szóval kirakat intézkedés.

Egyébként is egy csomó múzeum tárva-nyitva, akinek van kedve és igénye, mehet!

Ahol voltunk a gyerekekkel mostanában:

Érdi Földrajzi Múzeum

Hadtörténeti Múzeum (itt tudtam kiselőadást tartani arról, hogy mi történik, ha valaminek rögzítik az árát, amikor a kávéjegyeket megnéztük :D )

Természettudományi Múzeum

 

A szerk. csak ennyi: múzeumba járni tudni kell :D

Jaaaa, hogy te már nem hiszel a saját szemednek

Túl azon, hogy az egészen drasztikus infláció nyugaton is beszédtéma, a német vállalatot erőteljes költségcsökkentésbe kezdtek, ezt a saját szememmel látom, amikor a pozíciókat hozok át Magyarországra és Indiába.

Ha a termelési költségek drasztikusan növekednek, annak elkerülhetetlenül kihatása lesz a versenyképességre, lehet hogy nem azonnal, de biztosan tovább fogja rontani Európa helyzetét a világgazdaságban.

Mi az új hír? Mi a szenzáció?

Prominens, állami vezető fideszes állitja, hogy a kormány végighazudta az elmúlt éveket (nem kis kérdésekben). Ez azért csak megmozgat benned valamit.

Vagy Matolcsy úr magánvéleménye, slussz? Azért ott a jegybank környékén rálátnak erre-arra, még ha náluk máson is van a fókusz.

Elmondta a véleményét. Holnap már emlékezni sem fogunk rá.

Értem, hogy téged ez forradalmi hangulatba hoz, de hát te csak ilyen fórumforradalmár vagy.

Nem ez az eslő, hogy Matolcsy sarkos vélemyényt fogalmaz meg a kormánnyal szemben.

Megteheti, szabad ország.

Valamit mondania kell a fizetéséért.

trey @ gépház

Mikortól lesz a véleményből tény számodra?

Értem, hogy téged ez forradalmi hangulatba hoz

Semmiféle illúzióm nincs, megy a propaganda, az emberek 80%-a bele van fásulva / fingja sincs / nem érdekli, az ellenzék meg egy rakás szar. De üditő, amikor a HQ is már elismeri a hazugságot.

A háború válságot hozott.

A 2022. február 21-én elkezdődött katonai hadművelet időben megelőzte a 2021. november 15-én bevezetett árstopot, és a 2021. februárja óta tartó árfolyamromlást!?

Nyugat-Európában az utcán vannak emberek.

Igen ott már amikor rezsiköltségek elérik az átlagfizetés 8%-át már áll a bál, nálunk a 18%-os aránynál is csak bírkamenet van. Amikor nem volt még energiválság akkor voltunk ~12% körüli értéken!

Még szerencse hogy a vészhelyzeti kormányzás intézménye aktív, így a kormány gyorsan és hatékonyan kurhatja szét a gazdaságot. Hajrá Kádár Viktor, hajrá fidesz!

Nyugodj meg, mindegyiket értelmezi a nép. Az egyiknél az utcákra vonultak, most meg semmi sem történt. Biztos azért, mert az egyiket az ország akkori első emberek mondta saját magukról, most meg egy független hivatal első embere mondott véleményt a kormányról.

Nem kell agysebésznek lenni ahhoz, hogy valaki lássa mi a különbség. Ha már a Ferit előhoztad, kis aktualitás:

Úgy látszik, hogy a Majka-kritika után a Bödőcs is úgy érezte, hogy billentenie kell a "kissé" elcsúszott mérlegét az egyensúly felé ... :D

trey @ gépház

Te most ezt szarkasztikusan írtad vagy direkt ezt a baromságot?

Nyilvánvaló, hogy az ingyen sörért sorba áll az ember. Nyilván, ha sör ingyen van nem éri meg főzni, ha nem éri meg főzni, akkor kevesen főzik, azok is muszájból, a sör kevesebb. Ha Pisti látja, hogy az ingyen sör fogyóban, akkor még utoljára kér két korsóval belőle. Már kész is a hiány receptje. Na amikor az ingyen sör nincs, akkor sajna pénzért sincs. Ergo akinek kellene drágábban is az _is_ megszívta.

Értem én, hogy ha nem így lenne akkor azért szipognának mert 780, de 1 év alatt simán 40Ft-onként elérhette volna a 780-at sőt, indokolt esetben benzintámogatást is be lehetett volna vezetni, vagy adótartalom csökkentést. De nem, finanszírozza a hiányt a MOL meg a kutak. 

Teljesen racionális viselkedés hogy az olcsóbbat keressük. Én is azt tankolom. Miért vonnék meg magamtól 5-6 ezer forint kedvezményt?

Az ársakpát azért kell eltörölni, mert látszik, hogy a következményei lassan maguk alá temetik az ellátás biztonságát (vagyis a Barátság és Százhalombatta képtelen hosszú távon stabilan ellátni az országot).

Tehát ha választani kéne havonta aközött, hogy egyszer kapok ötezer forintot, vagy bármikor bárhol stabilan tudok tankolni, én az utóbbit választanám. Neked van kedved 1 órát sorban állni hogy aztán rád húzzák a rolót?

 

szerk.: eltörölték, hazug indokkal (Brüsszel).

Ja, tényleg, független. Akkor jó.

Nem vonulnak utcára, mert aki eltartja ezt az országot, az köszöni, szarik bele az egészbe, a többiek meg a Fideszre szavaztak, őket védi a kognitív disszonancia és a párt a rossz hírektől. :)

Gyurcsány jó alap a paródiára, bár nekem Orbán Viktor első és második napja jobban tetszik.

Kiállt, elmondta. 
„Szembe kell nézni azzal, hogy a pénzügyi, makrogazdasági mutatóink az Európai Unióban az első-második legrosszabb helyen vannak. Jövőre már a legrosszabb lesz, mert 15-18 százalék közötti várható infláció a legmagasabb lesz az Európai Unióban. Szembe kell nézni azzal, hogy ha Magyarország nem változtat a gazdaságpolitikáján, ha nem hajt végre egy kéthartmados gazdaságpolitikai fordulatot, akkor elveszíti az évtizedet, stagnálás, stagfláció következik. Ez most még visszafordítható, jövőre már nem”

izé