A systemd megalkotója a Microsofthoz igazolt

Lennart Poettering, a PulseAudio és systemd ismert (és megosztó) figurája másfél évtized ott töltött idő után kilépett a Red Hat kötelékéből és a Microsofthoz csatlakozott. A systemd fejlesztését folytatja. Részletek itt.

Hozzászólások

Popcorn bekészít, ez jó műsor lesz.

Még azt is el tudom képzelni, hogy az asztali Windowsok is elpingvinesednek!
Csak ezen túl egy Linux kernel alapú Windows fog győzködni, hogy OneDrive és Office 365 nélkül nincs élet!

Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nnnna, tudtam én, mindig tudtam!

Kibújt a szög a zsákból, ami megtalálta a foltját!

Kutyából nem lesz szalonna, pedig több nap, mint kolbász!

Ráfér már hogy a Microsoftba is bevigye a ötleteit belekúrjon valami fasságot.

;]

nincs aláírásom

Mindenképpen egy megtisztulási folyamat részének tekinthető - a Unix ill. a világ Microsofton kívüli részhalmaza számára.

:wq

És egy munkajogi vitánál mi alapján döntik vajon el, hogy munkaidőben (Microsoft fizetésért) készült az adott kód, vagy szabadidejében

Nem lepődnék meg, ha minden jogról lemondatnák, a munkaszerződésemben pl. ez szerepel:

Munkavállaló által létrehozott szellemi alkotások

A munkavállaló általa a munkaviszony fenállás alatt létrehozott, a Munkáltató tevékenységi körébe tartozó szellemi alkotásokkal kapcsolatban az allábi kötelezettségeket vállalja:

  • bármely szellemi alkotás létrehozásáról haladéktalanul értesiti a Munkáltatót
  • amennyiben a jogszabályok az ilyen jogok átruházását lehetővé teszik, az általa létrehozott szellemi alkotásra vonatkozó jogokat átruházza a Munkáltatóra és hozzájárul a szellemi alkotásokra vonatozó jogoknak a Munkáltató általi további átruházásához

Értsd, szabadidőmben létrehozott minden szellemi munka a munkáltatómat illeti meg.

Sajnos, Magyarországon ez már általánosságban nem igaz, az új Munka Törvénykönyve sok tekintetben a munkáltatónak kedvez.

Az én esetemben az ügyvéd szerint a munkáltató gyakorlata nem feltétlenül ütközik a Mtk-ébe, szerzői jogi törvénnyel lehet megfogni.

Ezt már én teszem hozzá, nem is biztos, hogy munkaügyi perben zajlana a tárgyalása, lehet hogy polgáriban. 

Szerintem nem eszik olyan forrón a kását, ezért:

a Munkáltató tevékenységi körébe tartozó szellemi alkotásokkal kapcsolatban

Lényegében csak azt szeretné a munkáltató, hogy szabadidődben ne a konkurenciát gyarapítsd azzal a tudással, amelyet a munkaidő alatt magadra szedtél.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Körbejártam ügyvéddel a dolgot.

Ha rosszhiszeműen nézzük, akkor valóban úgy értelmezhető, hogy  a munkáltató követeli, hogy a szabadidőben létrehozott szellemi alkotás felett jogokat gyakorolhasson. Explicit ez ugye nincs kimondva az idézett részletben.

De ezek a passzusok a szerzői jogról szóló törvénnyel több pontot ellentétesek, ezért az ügyvéd szerint figyelmen kívül hagyhatom.

Szerintem is. Más szóval ezt jóhiszeműen kell értelmezni, s nem érdekes, hogy otthon feltalálsz valamit, csak az, ha a munkáddal összefüggésben, azon töprengve találsz fel valamit, az a cégé. De ha teljesen más területen, mással összefüggésben, az a tied.

Fejlesztés esetében nem értelmezhető a munkahely, munkaidő fogalma, legalább is a gondolatok területén semmiképp. Ha zuhanyzás közben jut eszembe egy problémára a megoldás, az munkaidőn és munkahelyen kívül történt, mégis a céget gyarapítja. Ha meg nincs épkézláb gondolatom, s elolvasom a munkahelyen a híreket, akkor munkahelyen munkaidőben nem dolgozom, de azért teszem, hogy utána kedvem legyen hozzá. Csak azt akarom mondani, hogy a fejlesztés és a betanított munka egészen más képességeket és hozzáállást igényel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ilyet kár volt aláírni, vagyis remélem, hogy kellően kompenzáltak érte anyagilag. A szabadidődben létrehozott szellemi alkotáshoz semmi köze nincs a munkáltatónak. Esetleg egy olyan kikötést tartanék fair-nek, ha mondjuk szabadidődben csinálod, de mondjuk céges eszközökkel, anyaggal, szoftverrel, céges infót felhasználva, vagy a cégnél is létező projektet fejezel be.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nyilván jó ajánlat volt, ez a passzus pedig első látásra életszerűtlennek tűnt, ezért körbejártam ügyvéddel.

De hogy zajlik egy kiválasztási folyamat?

Interjúk, írásbeli ajánlattétel, majd az első munkanapon szembesül a munkavállaló a szerződéssel.

Sokkal korrektebb eljárás lenne, ha az Mtk. arra kötelezné a munkáltatót, hogy a munkaszerződést legyen az ajánlat alapja.

Ahogy én látom, a fő gond az, hogy szembe megy azzal a UNIX világban elterjedt filozófiával, hogy kicsi és egyszerű alkotóelemeket készítünk, amik egy valamit tudnak, de azt jól, és egy komplex dologhoz ezekből a kicsi és egyszerű dolgokból építkezünk.

A nagy és komplex systemd-nek bizonyára vannak előnyei (másként nem terjedt volna el), de a komplexitása miatt nehéz biztosítani azt, hogy nem hibás itt-ott. Ha hibás, akkor amit csinál, azt nem mindig jól csinálja.

Ráadásul ha jól emlékszem, panaszkodtak az emberek, hogy ha hibát fedeznek fel a rendszerben, akkor azt nem veszik komolyan, nem javítják hamar (vagy egyáltalán).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nem ez az egyetlen ötlet init lecserélésre.

Csak úgy tűnik, a többi nem futott be.

Nekem azzal semmi bajom nincs, ha valaki az init helyett mást készít, pl. én is használtam daemontoolst egyes gépeken egy időben.

De mindek kell egy event-alapú initbe beleintegrálni minden egyebet? (Plusz a hozzáállás)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Minek fusson 2-3-4 processz ...

Leírtam feljebb.

Azért, mert a 2-3-4 processz az mind egyenként kis méretű, könnyen átlátható, könnyen tesztelhető, gond esetén egyszerűen lecserélhető programot jelent.

Egy darab óriási cucc, amiben 42 különféle funkciónak vannak darabjai, sokkal nehezebben átlátható, kb. lehetetlen teljesen kitesztelni, gond esetén nem lehet, vagy nem egyszerű lecserélni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Minek fusson 2-3-4 processz, mindegyik sajat konfig-formatummal meg logolassal meg stb.

 

Amikor logolhatna egy, az is valami exotikus binaris formaban!:)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nem birom ki:
A SystemD-t is Elopjak?

Kár, pedig már majdnem sikerült Windows 10-zé silányítani a Linux desktopot.

Zsák és a foltja, amellett, hogy nem felejtjük, hogy a Red Hat sem kevésbé arrogáns multi, mint Microsoft, csak kisebb. 

Addig viszont nincs hírértéke, amíg nem revert-elik az összes, Linux-világot felforgató szarát-húgyát, beleértve a systemd-t és a pulseaudio-t.

July 5th 06:06:06 lennartland systemd: lennart.destroyer left linux.scope
July 5th 06:06:06 lennartland systemd: lennart.destroyer exited with 'exit-code'
July 5th 06:06:07 lennartland systemd: new scope for lennart.destroyer is now microsoft.scope
July 5th 06:06:17 lennartland systemd: message from lennart.destroyer, msg = "Don't celebrate yet, suckers, I'll continue my wondrous work."

 

Fúúúú bmeg....

Nekem ebben az egészben a legfájdalmasabb az, hogy láthatóan el is hiszed azt a baromságot, amit írsz. De leglább hatásos volt az agymosás.

Mar ezert megerte a masodik linket megnyitni, hogy lassam, hogy ezt reagaltak ra. Tipikus esete annak, amikor "a kozvelemeny takarodjon az orszagbol". :D

Egyik sem. Szeretek kerékpárral járni, meg aztán hízom is, és jólesik a mozgás. A hardware tervezés és a firmware írás is erősen számítógép előtti ülő munka, ami hosszútávon vitatható mértékben egészséges, bár kényelmes. :)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szabad a pálya, már sokszor le lett írva neked (is), hogy szervezz megfelelő méretű közösséget, fejlesztői-tesztelői bázist, és csináljatok systemd meg pulseaudio nélküli Linuxot. Ott a forráskód mindenestől, ha sikerül kellő mennyiségű emberi erőforrást találnod és motiválnod arra, hogy visszafelé menjenek, akkor fog menni. Ha nem, akkor vagy te megcsinálod egyedül, a hajbinuxot, vagy beletörődsz, hogy a világ nem arra megy, ami a te khm. nem igazán előremutató gondolataidban szerepel.

Vanni vannak systemd-mentesek, de azokon sem úszod meg, hogy a systemd egyes moduljai fussanak a rendszerrel, mivel egy csomó alkalmazás dependel rájuk, főleg a logind, de még lehetnek mások is, udevd, stb. Ez a baj a systemd nélküli disztróval, hogy max. csak áltatásnak jó, elmondhatod magadról, hogy te nem systemd-t használsz, közben meg de. És ez nem is Pöcstering hibája, hanem a fejlesztőké, akik a szarjukat feltétlenül a systemd-re dependelik, ezzel a systemd-mentes disztrók sem tudnak mit csinálni, ha befeszülnek keresztre, akkor se.

Tapasztalat, használtam már több systemd-mentes disztrót, Gentoo (OpenRC), Void (runit), Artix (OpenRC), nem csak olvastam róla. Ott van még a Slackware, Devuan, de azok sem mások ebben.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

"ezzel a systemd-mentes disztrók sem tudnak mit csinálni, " - Dehogynem. Forkolják az érintett csomagokat, kipucolják a számukra nem tetsző függőségeket, és karbantartják/fejlesztik maguknak.   -- miután szereztek hozzá fejlesztői/tesztelői/karbantartói erőforrást...

 

Nem, nem keverem. Lehet ezek a libsystemd részei, de az se érdekes, épp úgy része az is a systemd-nek, és ha megnézed egy systemd-mentes asztali disztró futó processlistáját, épp úgy felfedezed ezeket a futó szutykokat, amiket írtam. Azért mondom, hogy ezt már több disztrón is tapasztaltam. Pont ez a buktatója, ha ezek a szutykok amúgy is futnak a háttérben, akkor minek van fent egy másik initrendszer, akkor már használjon az ember systemd-t, lehet akkor több lesz még 1-2 modullal (viszont cserében kevesebb lesz egy 3rd party initrendszerrel, ami ezt ellensúlyozza), de legalább teljesen szabvány, és 100%-ban mainstream kompatibilis lesz az ember rendszere.

Mint írtam, az oka a függőségek. Nem maga a disztró függ tőle, hanem pont a legnépszerűbb szoftverek legtöbbje, a legtöbb mainstream DE, és program.

Ugyanaz a helyzet vele, mint a pulseaudio-val. Azt is elvileg el lehet kerülni, csak épp a legnépszerűbb porgramok kb. 90%-a (hasraütésre) dependel rá, és lehet ugyan újrafordítással fetrengeni (hogy csak ALSA-val forduljon az adott progi), vagy apulse-sal trükközni, csak épp széllel szemben hugyozik az ember velük, ott lesz, ahol a part szakad. Ezek a Pöttytering-remekművek annyira beették magukat a szabvány linuxos ökoszisztémába, hogy kivakarhatatlanok, és lehet ugyan harcolni ellenük, de elég szélmalomharc, hosszú távon nem nyerhetsz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, alapból nincs systemd-komponens egyik ilyen systemd-mentes disztrón se. Alapból. Viszont úgy nem nagyon tudod desktopként belakni, hogy fel ne kelljen tenned egy olyan szoftvert, ami viszont dependel rá, és felkerül egy-egy ilyen systemd-modul a rendszerre. Valószínű feltetted csak a Devuant, de nem használtad hosszabb távon, azért nem érted miről beszélek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Viszont úgy nem nagyon tudod desktopként belakni, hogy fel ne kelljen tenned egy olyan szoftvert, ami viszont dependel rá, és felkerül egy-egy ilyen systemd-modul a rendszerre.

A túrót nem. Simán belaktam és nem dependel semmiféle systemd-s szemétre, hiszen nincs is a repo-kban.

Valószínű feltetted csak a Devuant, de nem használtad hosszabb távon, azért nem érted miről beszélek.

Végülis csak 2018 óta ez az elsődleges desktop rendszerem, úgyhogy tényleg nem értem miről beszélsz. :D

Kérlek ne terjeszd ezt a tévhitet. A Pipewire nem helyettesíti, mert mellette épp úgy kelleni fog a pipewire-pulse modul. Nagyon elméletileg, ha csak olyan programot használsz, amiknek nem kell pulseaudio, akkor lehetséges, hogy csak pipewire legyen fent (vagy az se), de ez elég életszerűtlen, hogy desktopon valaki csak ilyen szoftvereket használjon. Egyébként meg a Pipewire-ről jobb nem is beszélni, már bloatabb, mint a pulseaudio volt előtte.

Mondom, ezt ragozhatjátok, meg futhatjuk a köröket, de a desktop Linux felhasználók 99,99%-a nem tudja ezeket a Pöttering-remekműveket elkerülni. Néhány nagyon haladó, ultra minimalista felhasználó, Gentoo-n, Alpine-on, Kiss Linuxon, meg ilyeneken, de ez annyira speciális felhasználás, hogy ez a legtöbb embernek használhatatlan lenne, beleértve téged meg TCH-t is.

Mondom, itt nem azzal van a baj, hogy a systemd, pulseaudio ilyen, meg olyan lenne, jó vagy rossz, vagy akármi, hanem hogy rá van tolva mindenkire. Nem is Pöttering meg a Red Hat tolta rá, nem is a disztrók, hanem a független fejlesztők, akik a projektjeiket önként és legtöbbször szükségtelenül rádependelik ezekre, holott ezt senki nem kérte tőlük. Általában lustaságból emelik be a legtöbb ilyen függőséget, csak mert a többi fejlesztő is ezt csinálja, meg egymástól másolgatják a szar kódokat, amikről nem értik hogyan működik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ember, valótlan dolgokat állítasz, nem baj? Nekem itt, zéró poetteringware van felrakva. Semmi sem függ tőle. Egyébként meg nem tudom, hogy miből gondolod, hogy nekem valami minimalista felhasználói felület használhatatlan lenne, amikor C64-en kezdtem... locsemege, meg még régebben, szóval nem tudom mire alapozod ezeket a marhaságokat.

A Pipewire nem helyettesíti, mert mellette épp úgy kelleni fog a pipewire-pulse modul. Nagyon elméletileg, ha csak olyan programot használsz, amiknek nem kell pulseaudio, akkor lehetséges, hogy csak pipewire legyen fent (vagy az se), de ez elég életszerűtlen, hogy desktopon valaki csak ilyen szoftvereket használjon.

Innen:

A relatively small server (pipewire-pulse) that converts the PulseAudio native protocol to PipeWire protocol. It allows clients linked to the PulseAudio client library to talk directly to pipewire-pulse, which then creates streams to PipeWire.

Innen:

pipewire-pulse 1:0.3.54-1

Description: Low-latency audio/video router and processor - PulseAudio replacement

Provides: pulseaudio, pulseaudio-bluetooth

Conflicts: pulseaudio, pulseaudio-bluetooth

Required By (39)

  • ...
  • firefox (requires pulseaudio) (optional)
  • ...
  • kodi (requires pulseaudio) (optional)
  • ...
  • xmms2 (requires pulseaudio) (optional)
  • ...

Szóval:

Kérlek ne terjeszd ezt a tévhitet

Úgy helyes, hogy kliens oldalon megtartották a pulseaudio library-t - pulseaudio-libs -, ugyanakkor a szerver teljes egészében pipewire. Egyszerűbb volt így megcsinálni, mert a kliens lib jól volt megírva, csak a szerver volt egy gány, de az újra lett írva, nem mellesleg sokkal jobban.

Amúgy nem tudom, a pulseaudio kódjában találsz-e ilyen finomságokat, kifinomult optimalizációt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Most volt alkalmam egy vadiuj laptop (win11) alatt wsl2-t tesztelni.

tl;dr: kurvajol ossze van rakva, nem is fogok linuxot rakni igy erre a laptopra, teljesen jo a wsl2:
- futtat dockert
- 1-2 sec alatt felbootolja az ubuntu-t
- minden gyorsan fut alatta
- sajat windows terminal-lal jon, kb. mint iterm macos-en
- van hozza GUI support (remote desktop-on keresztul, szoval mpv/mplayer nem jatszik; de viszont meg opengl-t is tamogat)
- van hang support (pulseaudio-n keresztul)
- ketiranyu FS hozzaferes: ubuntu hozzafer a windows FS-hez, a windows is a linux-hoz. de ez olyan szinten, hogy pl. a win11 home -ban nincs nativ NFS client (csak pro-ban), deviszont ubuntu-ban felmountolva (nfsv4 meg minden extra) teljesen jol mukodik es elerheto a hazi nfs server.

 

Szumma nagyot alkotott az MS a wsl2-vel. Ha most erre linuxot rakok, sok tekintetben jobb lenne, de a laptop-pal jovo nonstandard feature-oket elveszitenem (pl. oled kijelzo kimelo balancing/pixel shift; kepes 60/80%-ig tolteni az akkut, kimelve a cellakat; microphone array; battery saver opciok; es gyanitom, hogy a wifi6 se menne ugy, mint a dozeres driver-rel, stb...).

Olyat se nehéz csinálni - korábbi céges notebook, Windows pici partícióra telepítve (szándékosan), majd image-elve, utána CentOS fel a gépre, és tán qemu-ban egy újraaktiválás után szépen futkorászott tovább. Két monitorra kihúzott desktop, egyiken fullscreen-ben a windows gui-ja, a másikon meg a Linuxos motyók... Mintha két gépem lett volna egy billentyűzettel és egérrel :-)

Van azért benne szépséghiba de dolgoznak rajta, addig is időnként újra kell indítani a WSL2 VM-et.

WSL 2 does not yet release cached pages in memory back to Windows until the WSL instance is shut down. If you have long running WSL sessions, or access a very large amount of files, this cache can take up memory on Windows.

Ezek szerint ugyan azon munkáért többet fizet a picipuha.

Boris lemondott, a systemd-s seggfej a Microsoft kodbazisat fogja tovabb rombolni, nem a Linux vilaget, mar csak egy orosz-ukran tuzszunet kene, es azt mondanam, ez a nap szebb nem is lehetne. :)

Lehet hogy mert ott szukseg is van erre? :) Legalabbis ha linuxon csinalok kb barmit is produktiv rendszereken, es mar nem igazan megy az "elinditom, mukodik - max ha at kell konfigolni annyira hogy ujrainditas kell akkor ujrainditom" sema, akkor ott valami mar igencsak es/vagy elegge el van cseszve. Marmint az adott szolgaltatas/backend/frontend/daemon/lofaszka/barmi haza tajan.

Azt ertem, de attol meg, hogy a Win 10-nek vannak mar olyan feature-ei, amiket Zeller felsorolt, attol meg ugyanugy tudja tovabb rombolni Pottering a kodbazist es megszarabbat csinalni belole. Ez arrol szolt, hogy nem ertem az osszefuggest: hogy jonnek ide ezek a feature-ok? A lenyeg, hogy ott is csak artani fog.

Remelem magaval viszi a wayland fejlesztoket is. Es ott se erdekel, hogy mit tud a Win 10 amit a wayland meg a Xorg nem, csak vigyetek mar inkabb ezeket a kartekony bogartenyesztoket.

"A lenyeg, hogy ott is csak artani fog." - Szerinted, meg néhány bigott scriptes bughalmaz initrendszer-hívő szerint. Mint írtam volt nem egyszer, tessék összefogni, és az általad bogártenyésztőknek nevezett kör kódjait kigyomlálva csinálni egy másik OS-t, kompletten felépítve kerneltől a desktop alkalmazásokig mindennel, ami szükséges.
Anno Linus is ilyen alapon kezdte: kellett neki valami, ami olyan, amit ő szeretne...

Stílszerűen: Linux és a többi UNIX alá vannak olyan SCS-ek (pl. s6, nosh), amik már qrvarég meghaladták a windózos szolgáltatáskezelés színvonalát és képességeit... Ennek megfelelően, osztakkó mivan, ha a windózé meghaladja a SysVInit-ét? Kit érdekel még a SysVInit 2022-ben a systemd fanokat leszámítva? Nem csak a SysVInit van a UNIX-ok alatt már baromi rég, csak ezt a systemd fanok szeretik mindig (direkt) elfelejteni és még 2022-ben is csak ezzel tudnak jönni, hogy deasysvinit szar. Osztakkó mivan? Egy érv a SysVInit ellen nem érv a systemd mellett. Még mindig nem.

"vannak olyan SCS-ek (pl. s6, nosh), amik már qrvarég meghaladták a windózos szolgáltatáskezelés színvonalát és képességeit." - de vajon miért nem ezek lettek a befutók...? Mert ha tényleg tudnak eseményvezérelten működni, a szolgáltatások függőségét korrekten kezelni, a konfigurációt, a végrehajtást és a tárolást rendesen szétválasztják, stb...

Mondod ezt te, a systemd-tagadó szekta prominens képviselője. De a kérdésemre válaszolva, az általad említett eszközök eseményvezérelt működéséről, a kód-konfig-tárolás szétválasztásáról, és hasonlókról tudnál mondani néhány szót, hogy hogyan valósították meg? És persze arról is, hogy vajon miért nem lett belőlük vallás - ha már ezt a kifejezést használtad a systemd kapcsán...
Bő 20 éve 4-es AIX környékén kaptam IBM-es oktatást, és akkor az ODM-et simán párhuzamba állítottam a Windows-os registry-vel, és finoman fogalmazva nem értettem, hogy miért jó. Aztán idővel kiderült, hogy nagyon nem hülyeség, amit az IBM csinált.

systemd-tagadó

Az igen... :'D
Hallod, én már csak egy kávét kérek, nem is kell mondanom semmit. Ezt a freudi elszólást, hogy "systemd-tagadó"... Istentagadó! Mondom, hogy vallás, bakker: Q.E.D.

De a kérdésemre válaszolva, az általad említett eszközök eseményvezérelt működéséről, a kód-konfig-tárolás szétválasztásáról, és hasonlókról tudnál mondani néhány szót, hogy hogyan valósították meg?

Tudnék, de mit bizonyítana az? RTFM, ha annyira érdekel. Különben sem vagy sem a tanárom, sem a főnököm, hogy számonkérj rajtam bármit. Meg amúgy is, hogy mondanád meg, hogy kinyitottam a manualt, vagy fejből mondtam? Számítana egyáltalán? Jobb vagy rosszabb lesz az s6, vagy a nosh, ha tudok vagy nem tudok mondani róluk pár szót, pl. hogy az s6-ban nem konfig fájlok, hanem konfig direk vannak filevarokkal? Miért számít, hogy én miről mit tudok mondani? Megint csak a szeméyes hiteltelenítési kísérletekre futja? Na, ezért vallás. Hívői sosem érvekkel foglalkoznak, hanem, hogy a kritikust megsemmisítsék. "Infidel, i kill you!!!" Ld. még "systemd-tagadó". Uramisten... :D
De tessék, előkapartam egy régi vitámat kroozo-val, itt írtam pár szavat az s6 működéséről, meg a konfigok tárolásáról/kezeléséről.

És persze arról is, hogy vajon miért nem lett belőlük vallás - ha már ezt a kifejezést használtad a systemd kapcsán...

Azért, mert a vallás az nem csak úgy lesz, azt csinálják. Az s6 és a nosh fejlesztői pedig nem csináltak vallást az SCS-ükből. A multiknál - mint a mikiszoft, vagy épp a RedHate - viszont bevett szokás, hogy vallást csinálnak a termékükből. Legyen az a windóz, vagy épp valamelyik FreeDesktopos bughegy, mint pl. a systemd.

Bő 20 éve 4-es AIX környékén kaptam IBM-es oktatást, és akkor az ODM-et simán párhuzamba állítottam a Windows-os registry-vel, és finoman fogalmazva nem értettem, hogy miért jó. Aztán idővel kiderült, hogy nagyon nem hülyeség, amit az IBM csinált.

Ki mondta, hogy az IBM hülyeséget csinált? Rájuk azért annyira nem jellemző. De ők nem is a konzumer piacon hülyítik a népeket.

"Tudnék, de mit bizonyítana az? " - hogy nem csak vagdalkozol (a systemd meg a windows szolgáltatáskezelésével kapcsolatban fél/negyed/vagy annyi se információval), hanem érvelsz amellett, hogy ezek - annak ellenére, hogy a világ döntő hányada még csak nem is hallott róluk - jobbak, tudják mindazokat az elvárásokat teljesíteni, amit a systemd. Megnéztem egyébként - sajnos az event-driven működésben, a kód-konfig-tárolás terén messze nem hozza azokat az s6, amiket a systemd.

"Ki mondta, hogy az IBM hülyeséget csinált?" - azt, amit a *nixok fájlokban meg itt-ott szana-szerte-meg-szét tároltak, azt az IBM belapátolta az ODM-be, azaz újított, totál másképp csinált valamit. És az a másképp az alaposabban megnézve jobb, mint a *nixos körökben megszokott megoldások.
A systemd dettó: másképp, máshogy csinál egy csomó dolgot, mint amit megszoktak a scriptbuzgó unixoosok - és rögtön utálni kezdték.
 

hogy nem csak vagdalkozol (a systemd meg a windows szolgáltatáskezelésével kapcsolatban fél/negyed/vagy annyi se információval), hanem érvelsz amellett, hogy ezek - annak ellenére, hogy a világ döntő hányada még csak nem is hallott róluk - jobbak, tudják mindazokat az elvárásokat teljesíteni, amit a systemd.

Nem, ez még mindig a hitelesség megkérdőjelezése, ami egyértelműen zsigeri vallásos reakció. BTW, ott a linked, ahol kroozoval vitatkoztunk erről, ott - mint mondtam - írtam róla.

Megnéztem egyébként - sajnos az event-driven működésben, a kód-konfig-tárolás terén messze nem hozza azokat az s6, amiket a systemd.

Dehogynem, még többet is csak nektek nem tetszik, ahogy csinálja. Ha egy-egy feature hiányzik is belőle: so what? Fordítva inkább szokott lenni, hogy a systemd nem tudja, az s6 meg de.
Viszont az s6, meg a nosh nem hemzseg a bugoktól.

A systemd dettó: másképp, máshogy csinál egy csomó dolgot, mint amit megszoktak a scriptbuzgó unixoosok - és rögtön utálni kezdték.

Kik? Én pl. nem utálom. Attól, hogy volt pár ember, akinek nem jött be az IBM cucca, az még nem jelenti, hogy minden UNIX user utálta.
Nem, a systemd-t nem azért utálják, mert máshogy csinálja a dolgokat, hanem, mert szarul csinálja a dolgokat. Itt nem arról van szó, hogy minden szar, ami nem scriptekkel, hanem unitokkal/instance/akármikkel-okkal operál, mert akkor utálnák pl. az s6-ot, meg a nosh-t, vagy épp a Solaris SMF-et is. Mégsem teszik. (Különben sem scriptbuzi minden UNIX-os.)

A systemd-ben nem a máshogy gondolkodást utálják a népek, hanem:
- A bugokat.
- A felesleges scope creep-et, hogy mindent asszimilál.
- Azt, hogy mindent is az initbe önt.
- Az elbaszott (fél)megoldásokat (pl. bináris loggolás).
- Az irdatlan méreteit.
- Az erőforrásigényét.
- A lassúságát.
- Az instabilitását.
- A retardált bugjait.
- A torkon letolást, hogy egyre több cucc dependel rá, amivel portolhatatlanná/Linux-only-vá válnak.
- A torkon letolást, hogy egyre több Linux áll át rá, a választási lehetőség meghagyása nélkül.
- A brutális médiahátszelet.
- A fejlesztők hozzáállását, a problémák ignorálását.
- A fejlesztőik rosszindulatú arroganciáját.
- A rajongóik vérszomjas elvakultságát.
- A körülötte teremtett kultuszt.
- És azt a ménkű sok bugot.

Akkor ca pofázás meg a "deezszar" folyamatos öklendezése helyet fogjatok össze, és csináljatok systemd-mentes disztribúciót, úgy, hogy amelyik program systemd-ből bármire dependál, azt forkoljátok, és csináltok belőle olyan verziót, ami nem. Szabad a pálya, neki lehet ugrani, és _csinálni_. Jobbat, mint ami van, és azt promotálni, azt előtérbe tolni, bemutatni, hogy jobb, elhitetni az emberekkel, a cégekkel, hogy az, amit csináltok jobb és szebb, és kevesebb üzemeltetési/karbantartási/tanulási költséggel jár, adjatok hozzá migrációs toolokat, amikkel a meglévő systemd-s rendszereket át lehet állítani a tchinit-es rendszerre - és készen is vagytok, csak a babérokat kell learatni, hogy jobbá tettétek a világot.
A pofatépéssel és okádással ezt a célt nem fogod, nem fogjátok elérni.  Igen, tudom, a systemd nem oldschool, de ez van, a világ előrefelé halad, nem helyben jár, vagy visszafelé lépked...

Szemmel láthatólag semmit nem értettél meg abból, amit mondtam.

Semmi értelme még egy újabb systemd-mentes disztrónak. Így is van belőle már több tucat, de a Slackware-t leszámítva kb. zéró ráhatásuk van a linuxos világ dolgaira (és a Slackware-nek se sok). Le se szarják őket. A systemd mögött egy multi - a Redhate - áll, a maga irdatlan erőforrásaival; kinek van azzal szemben esélye? Pötyi bátyó meg most igazolt át a mikrofoshoz: még egy játékos, aki teljesen más ligában játszik, mint bármilyen random épeszű számítástechnikus/informatikus. Olyan ez, mint a VHS vs. Betamax, vagy a windóz vs. mindenki más esete. Hiába vagy te műszakilag jó, ha a tőke úgy dönt, hogy a szar lesz a standard. A tőke pedig döntött, a plebsnek kuss a neve. Csoda, hogy rühellik az emberek?

Egy tchinit-et ugyanezen okokból nincs túl sok értelme csinálni; már ott az s6, meg a nosh. Történt valami? Nem, a szentírás továbbra is az, hogy csak a systemd a jó, mert "asysvinitszar". (Egyébként a systemd nem initrendszer, hanem egy full system control suite.)

A systemd-vel még mindig nem az a baj, hogy nem "oldschool". Az s6, meg a nosh se az. Az SMF se. Ez a "asysvinitszar" érv pepitában, hogy minden más "oldschool" és csak a systemd megy előre, ő a progresszió megtestesítője, mi több, ő maga a progresszió. Ez bizony ismét egy vallásos reakció: csak egy igaz út van, az, ami előrefele megy; na, így követik a megvilágosodottak a fényt. (Te, miért dudál ez?! Ja, Pötyi bácsi vett egy vonatot. Szerencsére nem mozog, mert a kompjúterén a systemd magával rántotta a rendszert a sírba és nem lehet irányítani a vonatot.)

A világ egyébként visszafelé lépked, csak nem időben, hanem észben. Egyre ostobábban működik és a systemd is ennek az eredménye.

En nem a systemd-hez meg az s6-hoz meg a sysvinithez akartam hasonlatot hozni, hanem Zeller ervelesi hibaihoz.

"de vajon miért nem ezek lettek a befutók...?"

Attol, hogy valami nem futott be annyira vagy kevesebben hasznaljak, nem lesz rosszabb.

Mondjuk a SUV is egy olyan kategória, aminek nem kellene léteznie. Pont hogy semmire nem való, mert terepen azonnal elvérzik, városban meg túl nagy és sokat eszik. Itthon macsóság védjegye, jobb helyeken meg az asszonyt teszik bele, hogy megvédjék a többiektől és saját maguktól. Bár ha borul, akkor rosszabb, mint egy sima autó.

de vajon miért nem ezek lettek a befutók...?

Mert ezt tolta a RH. És azért ezt tolta, mert ott fújdolgálta a passzátszelet Mr. Poetsch. Ezt kéne kihasználni most, hogy már nincs ott fújni a passzátszelet, és szépen rendbe tenni ez a szarkupacot. Mondjuk első körben szétvágni annyi darab projektre, amennyinek ennek lennie kellett volna már a legelején is.

Annak idejen 2019-ben en is Boris-nak drukkoltam a Boris vs Corbyn harcban. Viszont az a csavar tetszett, hogy Corbyn lockdownellenes, es ezen a sajat partjaval (Labour) is veresen vitatkozott. Mostanra Corbynt birom jobban. Ez a Keir Starmer, aki most vezeti a Labourt, viszont mindkettonel rosszabb.

Wow, erről most hallok először. Borisz Dzsonikáért se kár, egy igazi arrogáns pöcs volt, nem is értem, hogy hogyan húzta ilyen sokáig. Már a Brexitet se tudta rendesen levezényelni, aztán ott volt a drogozási botránya, amit nem tudtak rábizonyítani, majd jöttek a felesleges covid lockdownjai, amit ő maga szegett meg partikkal.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hogy a Windows is systemd -vel fog mukodni felnetek nem kell jo lesz

https://hup.hu/node/169405#comment-2482928

Úgy kb. 5 éve kívántam valakinek, hogy "élete végéig használjon windózt, systemd-vel", de azt nem gondoltam volna, hogy egy nap ez egy reális opció lesz...dehát ez már a sokadik alkalom, hogy elsütök egy abszurd viccet a systemd-vel kapcsolatban és utána valósággá válik. :P

És ebből is kiviláglik, hogy a systemd tényleg egy rohadt trójai faló. A világ legelhízottabb trójai falova... :(

:D

Ehhez fölösleges volt a systemd elkészítése, mehetett volna anélkül is :)

Teljes mértékben igaz. Nem baj, így se túl késő, legalább boldogítja a windowsos felhasználókat a linuxosak helyett. Az előbbiek meg is érdemlik őt. A ráknak se fog hiányozni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Jól tette, gondolom jóval több pénzért és sokkal több erőforrással csinálhatja ugyanazt, amit eddig csinált.

Jól tette, mert nem fog hiányozni. Komolyra fordítva: beletrafáltál, a redditen azt írják, hogy a MS-nál is a systemd-n fog dolgozni, semmi nem fog változni, csak a MS-tól kapja a még magasabb fizetést érte, és nem közvetlenül a Linuxba fog érkezni az alkotása, hanem WSL2-ben az initrendszert fogja szögelni. Természetesen a Windowsban nem lesz systemd, mert annak van már saját initrendszere.

Szerk.: egyre szebb a történet, már nem csak "fog dolgozni", hanem tegnap néztem róla az egyik videón, hogy már egy ideje a MS-nál tolja, csak eltitkolta a váltást, gondolom, hogy ne legyen kárörvendés a távozása miatt. Valaki a pulseaudio-s bugtrackert használva vette észre, hogy Poettering Red Hat accountja nem működik, és innen jöttek rá, hogy váltott.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azért akik itt most savazzak, nem tudom milyen témában vannak akárcsak szazadannyira otthon, mint ő az init rendszerekben.

Szerintem ez nagy veszteség a floss közösségnek, és az ibm redhat konglomerátumot is minősíti.

Azért akik itt most savazzak, nem tudom milyen témában vannak akárcsak szazadannyira otthon, mint ő az init rendszerekben.

Nem lehet valaki egyszerre hiteles szakértője a témának ÉS jó közösségi döntéshozó. Ezt a két sapkát nem lehet egyszerre viselni.

Ha valaki megpróbálja, akkor az az igen kellemetlen helyzet fog előállni előbb-utóbb, hogy döntéshozóként el kell vetnie a szakértelme szerint legjobb megoldást, más egyéb szempontok miatt (amiket szakértőként leszar, de közösségi döntéshozóként ezt nem teheti meg). Vagy ha nem teszi, akkor meg nem lesz jó döntéshozó.

Figyu, ne nyaljuk már a valagát. Főleg, hogy nem arról van szó, hogy miben van otthon. Ezt senki nem vitatta, hogy mihez ért, mihez nem, meg hogy ki ért hozzá nála jobban, mivel nem is lényeges. Itt a lényeg az, hogy sokan nem akarjuk a szarjait a Linuxunba.

Amúgy meg init rendszert írni nem olyan nagy szám, mint sokan gondolnátok. Az egyszerűbbek alig pár sorosak, pl. a suckless-féle sinit csak 91 darab sorból álló C-kód. Természetesen ez egy nagyon minimalista implementáció, pl. eseményekre nem reagál, nem indítja újra a lehalt service-eket, stb., még  ahagyományos sysvinit-hez képest is fapad. Ugyanis initrendszer és initrendszer között is nagy különbségek vannak, tudásban, szolgáltatásban, stb., és pont erről szólna a Linux is, hogy megtalálja mindenki a neki tetsző megoldást. Még azzal sem lenne gond, hogy a systemd-létezik, meg használná, akinek bejön, hanem hogy mindenkire rá van tolva.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ja, kösz, hogy javítottad a linket, nem tudom hogy került be nálam az a sok szemét az elejére. Mindegy is, csak demonstráció, hogy az initrendszer lehet ilyen egyszerű is. Akár még egy pár soros shell script is, amit az 1-es PID-vel induló shell indít, pl. bash vagy amit akartok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)