Hacker, White Hat

Elhunyt a Google veteránja, aki a modern adatközpont/cloud computing elképzelés atyja

Életének 59. évében elhunyt Luiz André Barroso, a Google veteránja, aki számos alapszabályt felrúgva, radikális ötleteit megvalósítva letette a modern adatközpont, cloud alapját.

Luiz André Barroso soha nem tervezett adatközpontot, mielőtt a Google felkérte volna rá a 2000-es évek elején. Mire az elsőt befejezte, a számítástechnikai ipar számos konvencióját megdöntötte, lefektetve a Szilícium-völgyben a felhőalapú számítástechnika fejlesztésének alapjait.

Barroso, a Google-nél 22 évet lehúzott veterán, aki szeptember 16-án, 59 évesen váratlanul elhunyt, drága speciális hardverek helyett olcsó alkatrészekkel építette adatközpontjait.

Részletek itt.

76 éves korában elhunyt a Powerpoint létrehozója

Robert Gaskins mellett Dennis Austin volt a Powerpoint megalkotója. A prezentációs programot a Forethought, Inc vállalatnál alkották meg, amelyet a Microsoft felvásárolt 14 millió dollárért. A Powerpoint először Macintoshra volt elérhető. A Microsoft felvásárlás a Powerpoint piacra dobása után 3 hónappal vált valóra. Dennis Austin tüdőrákban hunyt el 76 éves korában.

Részletek itt.

Elhunyt a Vim megalkotója, Bram Moolenaar

Bram Moolenaar a HUP hasábjain is rendszeresen szerepelt. A Vim megalkotójának és BDFL-jének halálhírét családja jelentette be a vim-announce levelezési listán tegnap. Bram olyan betegségben szenvedett, amelynek lefolyása gyorsan haladt előre az elmúlt hetekben. Élete nagy részét a VIM-nek szentelte, és nagyon büszke volt a VIM közösségre. 62 éves volt. RIP!

John Carmack elhagyta a Meta-t

John Carmack egy belső levélben jelentette be, hogy elhagyja a Meta-t. A levél kiszivárgott és a sajtó elkezdett dolgokat kiemelni belőle, ezért úgy döntött, hogy publikálja teljes egészében:

100 éves korában elhunyt az első assembly programozási nyelv megalkotója

Kathleen Hylda Valerie Booth (née Britten, 9 July 1922 – 29 September 2022) was a British computer scientist and mathematician who wrote the first assembly language and designed the assembler and autocode for the first computer systems at Birkbeck College, University of London.

[...]

Kathleen Booth "is credited with inventing assembly language"[35][36] based on theoretical work she began in 1947, while working on the ARC2 at Birkbeck, University of London following consultation by Andrew Booth (later her husband) with mathematician John von Neumann and physicist Herman Goldstine at the Institute for Advanced Study.

Kathleen Booth 2022. szeptember 29-én hunyt egy 100 éves korában. RIP!

Elhunyt Tom Lord

Az LWN számolt be arról, hogy elhunyt Tom Lord, veterán szabad szoftveres fejlesztő, a Free Software Foundation egykori alkalmazottja, a GNU Arch verziókezelő rendszer eredeti szerzője. Tom szabad szoftveres fejlesztés mellett klímaaktivista is volt. Váratlan halálát agyvérzés okozta.

A systemd megalkotója a Microsofthoz igazolt

Lennart Poettering, a PulseAudio és systemd ismert (és megosztó) figurája másfél évtized ott töltött idő után kilépett a Red Hat kötelékéből és a Microsofthoz csatlakozott. A systemd fejlesztését folytatja. Részletek itt.