A Huawei magyarázza, hogy mi az a backdoor

Hozzászólások

A kommentekből ítélve, finoman fogalmazva sem győzte meg a közönséget arról, hogy a "Backdoors can be a good thing ...".

trey @ gépház

Egyébként semmi újat nem mond el, nem "újbeszél" a videó, csak egy ilyen discovery channel szintű magyarázat. A kérdés inkább az, hogy TÉNYLEG le lehet-e ellenőrizni a Huawei eszközöket, hogy tényleg az a forráskód lett-e lefordítva, hogy nincs-e minden 5. szerverben egy chip, vagy 3. szériában, amit már úgyse ellenőriznek, vagy ...

Mert jól hangzik az, hogy az angol IT James Bond-ok letesztelték az egészet, és minden OK volt, de a végfelhasználók telefonjait is átnézik? Vagy az nem lényeg?

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Nem ez a kérdés.

A kérdés az, hogy miért a kínaiaktól fosik mindenki, hogy lehallgatják őket, miközben az amerikai gyártóknak ugyanakkora eséllyel van ott az NSA backdoor vagy valamelyik beépített kóder által beleplántált, beépített kóder által review-zott, szándékos biztonsági hiba. Amennyiben az ember nem kormányszerv, vagy nem nemzetbiztonsági ügynökség, miért kell a kínai ellenőrzéstől fosikálni, a "ja a Google nyugodtan figyeljen, nincs rejtegetnivalóm" hozzáállás csúcsra járatása közben? Csak mert szakmai berkeken belül eléggé kettős mércét érzek megint ezzel kapcsolatban, ami arra vezethető vissza, hogy hozzá vagyunk szokva az amerikai narratíva feltétlen befogadásához (csúnyábban mondva, az amerikai véleményvezér seggek kinyalásához). Ez a szűklátókörűség nem igazán egészséges. Ha Uncle Sam azt mondja, hogy mostantól nincs Huawei, mert kémkednek, onnantól minden fősodratú szakmabéli egy lépés távolsággal lesz a Huaweitől. Ha az Apple, a Google, vagy az NSA százegyedik trükkje derül ki, az meg "ja hát, eddig is figyeltek, nem baj".

A Google szolgáltatásánál van lehetőséged választani, hogy megbízol-e bennük, vagy esetleg nem használod a szolgáltatásukat. A Facebooknál szintén tudtam úgy dönteni, hogy nem regisztrálok. Még a Windows 10 esetén is dönthetsz úgy, hogy a telemetria nélküli, régebbi kiadásait használod. 

Amíg csak egy mobilkészülékről van szó, addig a mindenkinek a saját döntése, hogy miben bízik. Ha paranoiás, akár vehet egy Librem 5-öt is. 
De egy Huawei mobil-gerinchálózat esetén már nincs beleszólásod, hogy kiben bízol. 

Nagy Péter

Facebook-nál az a szép, hogy tudnak trackelni account nélkül is, gugli szintén. Nem én találtam ki, még bírságolták is őket érte, természetesen minden megy tovább azóta is. Nem véletlenül akkora biznisz minden weboldalra kirakatniuk a login és egyéb tracking gombjaikat.

A Facebook megkerülhetősége már nagyon kezd kérdéses lenni, heti szinten kapom meg, hogy "viber vagy whatsapp vagy messenger?", üzleti környezetben, mondom email, néznek hülyén, mert használják, de az "tré". Cégvezetők, ügyvezetők, felnőtt emberek. Mondom oké, de az email-eket tudom követni, rendezni, a whatsapp chat-et nem. Design anyagokat, dokumentumokat, hibajelzésről fotót (!!!) küldenek így. Küldenének, de még kitartok.

A probléma az, hogy lehet van ügyfél, aki emiatt "macerásnak" tart. És mivel kevés, de nagy project-en dolgozom, ezért már kerestem rá chatbot készítésre, ami továbbít mindent nekem mail-ben.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Gondolom, olyan felnőtt emberekről beszélünk, akik már az egyetemen Facebookot használtak "tré" levelezőlisták helyett. Persze, hogy azt fogják választani, azok után, hogy a Facebook mindent megtett annak érdekében, hogy függővé tegye a felhasználóit.

ha nem bízol a mobilszolgátatódban, vagy annak az eszközeiben, akkor használt titkosított kommunikációt

akkor a köztes hardver/szoftver elemek semmit sem értenek a kommunikációdból, csak a metaadatokat /mikor, kivel kommunikáltál/ látják

ha ezt is titkolni akarod, akkor tor felett kommunikáljál

egy Huawei mobil-gerinchálózat esetén már nincs beleszólásod, hogy kiben bízol.

Pont ugyanannyi beleszólásod van. Megválaszthatod azt a mobilszolgáltatót, ami a számodra legszimpatikusabb gerinchálózattal rendelkezik.

Afölött pedig szépen elsiklottál (szándékosan?), ami a lényege lett volna a mondandómnak. Hogy a Google, Facebook stb. fiókokkal rendelkező (kedvedért: azokat tudatosan választó) szakmabéliek most a Huawei-t pocskondiázzák, meg játsszák a kínai titkosszolgálattól libabőrös hivatásos rettegőt, miközben meg olyan szolgáltatókat választanak, melyekről pontosan tudják, hogy megfigyelik őket, elemzik a személyes adataikat, és hogy az NSA is hozzáférhet, ha akar.
 

Nem szándékosan siklottam fel, és részben igazat is adok ebben.  Ugyanakkor attól, hogy tudom, hogy az NSA megfigyelhet, ha akar, nem szeretném, ha jönne mellé még egy ilyen szervezet. Az NSA-t nem tudtuk csírájába elfojtani, nehéz is szabadulni tőle. Nem kell még egy másikat is hagyni, hogy szép lassan bekússzon.

De az is nagy különbség, hogy az egyiket szándékosan választják, a másikat pedig nem szeretnék választani, de megkapják a nyakukba. Én mondjuk használom a Google fiókomat, és tisztában vagyok vele, hogy az adataimmal fizetek a szolgáltatás használatáért. Elég átláthatóan le is írják, hogy melyik adatomat mire használják, meddig őrzik, ki férhet hozzá. A Facebook szolgáltatását nem használom, nekik nem is fizetek az adataimmal.

Ellenben a Huawei azt mondja, hogy nem figyelnek, nem kémkednek, és soha nem adnák ki a kínai titkosszolgálatnak az adatokat. Mindeközben ennek az ellenkezője látszik beigazolódni több helyről is. 

Nagy Péter

Ellenben a Huawei azt mondja, hogy nem figyelnek, nem kémkednek, és soha nem adnák ki a kínai titkosszolgálatnak az adatokat. Mindeközben ennek az ellenkezője látszik beigazolódni több helyről is. 

Távol álljon tőlem, hogy a Huaweit védjem, de valahogy még egy helyről se igazolódott be, nem hogy többről.

A másik oldalról meg ugye 100% bizonyítékok vannak.

Szerkesztve: 2020. 03. 07., szo – 13:09

A videóban elhangzik az NSA, de Kína utalás szinten sem kerül szóba.. és hogy miért merül fel egyáltalán a kérdés. Egyébként ha megtalálná egy titkosszolgálat, szólna? Volt már ilyen a történelemben, hogy a megfigyelés kiderült, de békén hagyták, mert addig se telepítenek másikat.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Amíg úgy tudják, hogy mi nem tudjuk, addig használják. De mi van, ha tudják, hogy mi tudjuk? Tegyük fel, hogy mi tudjuk, hogy ők tudják, hogy mi tudjuk...oké hagyjuk az egészet a francba, ez így értelmetlen, úgyis mindenki mindenki után kémked, nem?

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Blikk szinvonal, laikusoknak. Jogászokkal 1000x átnézetett szerecsenmosdató bullshit. Az összes kimagyarázható szófordulat benne van.

Mindmeghalunk jajjj. Az emberi hülyeség korlátlan.

 

Mert ugye sokkal megbízhatóbb és hitelesebb az a nagyra nőtt óvodás, amelyik olyan szervezetek felett rendelkezik, amelyek már számtalanszor megégették magukat a törvénytelen és a saját alkotmányukat is sértő tevékenységeik kiderülésével. Pistike viszont szereti a dáj hardot és brúsz villiszt, ígyhát ratatata... dögöljenek meg a komcsik és hajrá amerikai álom :D Mert pistikének az sem esik le alsófertály-pusztán, hogy ő nem amerikai állampolgár, hanem csak egy kelet-európai proli.

Nagyjából így megy az összes hasonló fröcsögés a világpolitikáról.

Amúgy a videót tömören így lehetne összefoglalni: mégis mi a f@szról beszél az a sok technikai analfabéta, aki telefröcsögi az internetet?