[POL] Gondolatok egy háborúról

Az utóbbi napokban azon tűnődtem, milyen eséllyel keveredik az ukrajnai konfliktus következtében Magyarország súlyos, pusztító fegyveres összetűzésbe. Arra a következtetésre jutottam, hogy ennek kockázata igen magas. Nagyon kellemetlen számomra ez a gondolat, mert szeretném azt eredményül kapni, hogy itt mindig béke lesz, ugyanakkor ahogyan a világot összeraktam magamnak, abból nem az optimista változat jön ki. Indoklás alant.

Az alábbi gondolatok kizárólag a képzelet szüleményei, a valósággal bármiféle egybeesés puszta véletlen. Ezért aztán nem érzem szükségét annak, hogy bármit igazoljak, lehet cáfolni, nem is különösebben hoz lázba a cáfolat.

2022. február 24-én Oroszország fegyveres támadást indított Ukrajna ellen. A nyugati propaganda szerint - vagy nevezzük eufemisztikusan mainstream narratívának - ez nem egyéb, mint orosz agresszió egy őrült vezető által. Én egy kicsit másként látom mindezt.

Janukovics nem írta alá az EU társulási szerződést, aminek következtében a majdani tüntetések hatására Ukrajna nyugati érdekszférába került. Oroszországnak egzisztenciális probléma, hogy a határain amerikai, kicsit tágabb értelemben NATO fegyverrendszerek legyenek, így Ukrajna semlegességének kérdése az oroszok számára vörös vonal. Azt kezdettől fogva jelezték, hogy számukra elfogadhatatlan, Ukrajna maradjon semleges. Ez a dolgok egyik vonulata.

Másfelől tapasztalatom szerint az Amerikai Egyesült Államok egy egypólusú, globalista világuralmi rend megvalósításának gondolatát dédelgeti. Ez tettenérhető szinte bárhol a világon, ahova igyekszik demokráciát exportálni. Elsősorban a tapasztalatlan és emocionálisan túlfűtött, impulzív fiatalokra próbálnak hatni azzal, hogy a nyugatias élettel egy életérzés jár, magas életszínvonal, anyagias, laza élet. Amolyan haverok, buli, fanta. Az arab tavasz, az ukrán majdani tüntetések, de lényegében az 1989-es - vagy akörüli - közép-európai változások mind ezt a sémát követték.

Az is megfigyelhető, hogy az USA a fegyveres konfliktusait nem maga vívja meg, hanem a geopolitikailag számára fontos területen élőkkel, s pusztán kiképzőket, fegyvereket és anyagi támogatást nyújt.

Az USA globalizációs terveiben akadályt képez a hatalmas katonai potenciállal rendelkező Oroszország, és a nagy gazdasági erőt jelentő Kína. Nyíltan konfrontálódni Oroszországgal egy lose-lose szituáció, ennélfogva Oroszország megtörésére, a nyugati egységkormány alá terelésére más eszközt kell választani. Erre egyfelől gazdasági szankciók alkalmasak, de ahhoz kell valamiféle látszólagos legitimáció, ürügy. A másik pedig az ország katonai kivéreztetése. Ez utóbbi az, amelyből arra a következtetésre jutottam, hogy valószínűleg nem marad ki Magyarország a harcokból.

Azzal, hogy az USA nem adott garanciát Oroszországnak Ukrajna semlegességére, valamint a nyugatbarát Zelenszkijt fűtötték, hogy álljon a sarkára, független államként legyen EU és NATO tag Ukrajna, Putyint lényegében csőbe húzták. Ha Putyin nem támadja meg Ukrajnát, akkor Ukrajna NATO és EU tag lesz, ennélfogva Moszkvához igen közel lesznek amerikai támaszpontok. Ebből a szempontból irreleváns, hogy ezt NATO-nak hívjuk, vagy sem. Ha pedig Putyin belemegy a háborúba, ahogyan tette is, máris megvan az ok a gazdasági szankciókra, s lehetőség a katonai felörlésre.

Ukrajna egyedül nem tudja az orosz hadsereget fegyverletételre bírni, vagy, ha valami csoda folytán mégis, az olyan társadalmi eróziót indít meg, hogy Oroszországot másnap talán az EU-ba és a NATO-ba is felveszik, s Oroszország úgy áll majd liberális szélirányba a leendő transzvesztita miniszterelnökével, hogy csak pislogunk. :)

A valószínűbb változat sokkal komorabb. Ukrajnát álszent módon fegyverekkel látják el, így a háború hosszú lesz és véres, egy épen mardt vályogház nem lesz abban az országban, meg úgy egyáltalán semmi, s ehhez persze hatalmas orosz ember- és fegyverveszteség fog tartozni, de ez utóbbi épp az USA célja.

Lengyelország történelmi okokból oroszellenes, így a lengyeleket lehet talán a legkönnyebben belerángatni a háborúba. Erre alkalmas lehet a szokásos, titkosszolgálatok által végrehajtott provokáció, teszem azt, orosz támadásnak álcázott kegyetlen kazettás bombázás, de akár az is, hogy a kezdeti álvonakodás után a NATO mégis kialakítja Ukrajna fölött a repülés-tilalmi zónát, s ezzel orosz és NATO vadászgépek fogják nyíltan ritkítani egymást. Lengyelország is lefoglalja kicsit az oroszokat, újabb hadászati és emberáldozatokat okozva mindkét oldalon.

Igen, de akkor ez már NATO, tehát először a magyar hivatásos katonáknak is menni kell, de akkor már egy-egy vasúti fegyverszállítmányt meg fognak találni orosz rakéták Magyarországon is. Aztán raktárakat, radarállomásokat, reptereket, infrastruktúrát, a hátországot gyengítendő és a hátországra nyomást gyakorlandó civileket, lakóházakat, kórházakat, vízkiemelő helyeket.

Az Egyesült Államok természetesen nekünk is ad fegyvert, amennyi csak kell - ráérünk utólag kifizetni -, meg kiképzőket is, hogy mielőtt lelőnek az oroszok, mi lőjünk le kettőt. Cinikus módon még az „ingyen” kapott fegyvereket is mi fizetjük meg: az orosz szankciók által kiesett energiahordozóknak Európa az USA számára piac lesz, de nem oroszországi árszínvonalon.

A NATO tagságunk egy kelepce. Biztonságunk garanciája a semlegességünk lenne, de így, NATO tagként az USA el tudja érni azt, hogy bevonjon az oroszok elleni háborújába, s mi, közép-európai lakosok, katonák adjuk a háborújukhoz az emberanyagot. Kilépni a NATO-ból lehetetlen. Egyrészt az USA nem hagyná, másrészt a nyugati propaganda őrültségként festené le, mondván, az orosz agresszióval szemben egyedül a NATO tagságunk adhat hathatós védelmet. A lakosság többsége egy emberként vonulna utcára, s lámpavasra húzatná azt a politikust, amelyik ki akarná léptetni az országot a NATO-ból. Igazából ezért az USA-nak nem is kell a kilépéstől tartania, ezt megnyerte, ezzel dolga nincsen.

Ahogy egyre több európai ország vonódik be a háborúba, Oroszország gazdaságilag, katonailag kifárad, várhatóan lesz egy nyugatbarát orosz vezetés, s lényegében a nukleáris fegyverek fölött is az amerikaiak fognak diszponálni. Vagy békeszerződésben rendelkeznek erről, vagy egyéb módon, ez technikai részletkérdés. Az USA gondosan figyel közben arra - húzd meg, ereszd meg -, hogy totális nukleáris katasztrófába ne torkolljon a hepaj.

Kína ezt követően már csak gazdasági ellenfél lesz. Kevesebb vér árán megoldják, s utána megvalósulhat a nemzetek eltörlésével járó világkormány.

A háború nem jó. Ukrajna szenvedő fél, és szerintem egész Közép-Európa is az lesz. Oroszország is szenvedő fél. Az egyik valódi háborúzó fél viszont csak nagyon kevés katonával vesz részt a konfliktusban, azt rábízza a helyiekre. Ez utóbbiak vagyunk mi.
 

Hozzászólások

Szerkesztve: 2022. 03. 29., k – 00:36

Én egy résszel vitatkoznék, ami remélhetőleg invalidálja a felvázolt jövőképet.

Az atom. Azt azért az USA is tudja, hogy Oroszország atomhatalom, és minél inkább sarokbaszorítják annál nagyobb az esélye, hogy használni fogja. Márpedig konvencionális haderőben egyelőre nem mutatott akkora erőt Oroszország, amire számítottak tőle, így viszont nagyon gyorsan szorulnak sarokba és tényleg csak az atom marad nekik mint opció.

"Az USA gondosan figyel közben arra - húzd meg, ereszd meg -, hogy totális nukleáris katasztrófába ne torkolljon a hepaj." - ez már az első NATO-Oroszo. direkt konfliktus során szerintem kicsúszik az USA kontrollja alól. Nem nagyon fogják tudni garantálni, hogy nem eszkalálódik a dolog. Én remélem, hogy ezt felmérik és nem vállalják be a kockázatot.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

A fenti következtetésemtől egyáltalán nem érzem magam komfortosan, szóval azt kívánom, ne legyen igazam. A nukleáris fegyverarzenál kérsése nem egyszerű. Vagy kikörzőzi Putyin Ukrajna legritkábban lakott részét, s odacsap egy egészen picike taktikai nukleáris fegyverrel, s ettől azt reméli, végre meghallja a Nyugat - elsősorban az USA - a szavát, vagy stratégiai fegyverel egyből amerikai nagyvárosokra ront, de az világvége, s ezt ő is tudja. Akkor Moszkva sem ússza meg. Putyin nem őrült, nem fogja a teljes megsemmisítést választani, s ezt az amerikai stratégák is tudják. Annak a közbeszédbe emelése, hogy Putyin őrült, pusztán a népnek szól, és az a szerepe, hogy széles néprétegekben ne alakuljon ki iránta szimpátia. Viszont pont erre játszva tudja az USA kifárasztani Oroszországot, de úgy látom, fizikailag minket, közép-európaiakat hajt a vágóhídra.

Szerk.: Oroszország nem villantott nagyot hagyományos haderőben, de szerintem fel van készülve arra, hogy ha eszkalálódik a konfliktus, akkor használja a korszerű fegyvereit. Ukrajnának az elavult és majdnem lejárt szavatosságú technikát, eszközöket szánta szerintem. A precíziós fegyverei, cirkáló rakéták, hiperszonikus rakéták, termobarikus bombái, légvédelmet kijátszó rakétái működnek, de ezek nagyobb részét tartogatja nehezebb időkre.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem ha itt mar olyan kerdesek kerulnek elo, hogy taktikai vs strategiai atom, akkor regen rossz, olyan szintre eszkalalodott a konfliktus, ahonnan nincs visszaut. (Kopp-kopp a mai hirek alapjan talan elindult lefele a feszultseg)

Azt a nezetet en is osztom, hogy Putyin szemely szerint nem bolondult meg. Viszont a kozvetlen tanacsadoival egyutt alkotott donteshozo "szuperorganizmus" ettol fuggetlenul elveszithette a valosagerzekeleset, es irracionalis donteseket kezdett hozni. Ha csupa bologatojanosokkal vagy korulveve, akkor hiaba vagy epelmeju. Abban azert remenykedek, hogy ezen gyorsan valtoztatni fog. Remelhetoleg Putyin maga is rajott, hogy ezzel csak tovabbi pofonokba fut bele, es sajat orszagat lavirozza menthetetlen helyzetbe. Sarokbaszoritott helyzetben meg ugye megint elokerul az atom...

Azzal is vannak ketsegeim, hogy Oroszorszag "tartalekolna" a korszeru haderejet. Az elso heten meg en is ezt gondoltam. Az 5. heten, meg mindig ott tartunk hogy volt par "allitolag" hiperszonikus raketakilovesuk, es spottoltak egy-ket Armata-t (egyet ki is lottek). Nem ertem a raciot benne, hogy ha elakadt a hadmuvelet, akkor miert nem veszi elo a komolyabb fegyvereket. Elonye nem szarmazott eddig abbol, hogy elhuzodott a hadmuvelet, sot. Sokkal valoszinubbnek tartom, hogy most derult ki Putyin szamara, hogy valojaban egyaltalan nincs olyan jo allapotban a hadereje, mint ahogy prezentaltak neki. A high-tech fegyvereinek nagy reszebol lehet, hogy tenyleg csak par bemutato darabjuk van.

Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Egy pár gondom azért van ezzel az elemzéssel.

Ki mondta, hogy Ukrajna NATO tag lesz? Ki provokálta ezt ki?

Na és a semleges, északi államokban ki hozta meg a hangulatfordulást? Na ugye, hogy ugyanaz a Putin?

 

Kedvencem az, hogy "de az Ukránok ígérjék meg, hogy semlegesek maradnak". Na persze. Meg hogy nem tartanak fent nagyobb haderőt. Csak annyit, hogy egy esetleges megszállás tényleg sétagalopp legyen.

Szerkesztve: 2022. 03. 29., k – 06:18

Ok, hogy az USA világdoninancia csúnya dolog, de mennyivel jobb, hogy a rendezzük vissza (első körben) a kilencvenes évekbeli helyzetet? Az mennyivel jobb, hogy az oroszok meg belenyúltak a nyugati politikai életbe? Nekik miért van több joguk erre? 

Amúgy meg ha ez ennyire nyilvánvaló, miért ment bele Vlagyimir a csapdába, ahelyett, hogy tovább folytatta volna az aknamunkát és tovább tárgyal Kínával valami eurázsiai uniót létrehozva és esetleg egy vonzóbb alternatívát, amihez akár már önként is akarnának csatlakozni mások?

Ezek a németek évtizedekkel le vannak maradva, ezt nézd:

335. § *  Aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon

a) terjeszt,

b) nagy nyilvánosság előtt használ, vagy

c) közszemlére tesz,

ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

Ezt melyik német jogszabályból idézted? Továbbá a „Z” szimbólum melyik ezek közül? Arról nem is beszélve, hogy aktuálpolitikai eseményekről azonnal hivatalos ítéletet hozni csak a szólásszabadság korlátozása, akkor még alakul a történelem, s lehet, hogy a „Z”-t ábrázolóknak lesz igazuk, meg ugye, kérdés, kinek a szemszögéből.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Félremagyarázod. Ezt is. A németek azt tervezik hogy az inváziós hadsereget és a háborús lépéseket nem szabad nyiltan támogatni. Nem a gondolkodást tiltják be, hanem a Z szimbólum használatát.

Számos szimbólum hosszú évtizedek óta számos országban tiltva van. Nálunk is.

Akkor téged most itthon is korlátoznak a gondolkodásban?

Igen, jól látod, korlátoznak. Ez így nem valós szabadság, hanem nagyjából a szabad ember azt csinál, amit szabad, viszont ez 1989 előtt is teljesült Magyarországon.

Aktuálpolitikáról van szó, ott éppen az állampolgár felelős döntésének következménye, hogyan értékeli világlátása, meggyőződése, információi alapján az eseményeket, s ebben milyen módon vesz részt, kit támogat. El tudok képzelni olyat, hogy valaki támogatja Oroszország politikai törekvéseit, miközben segít az ukrán menekülteknek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

a szabad ember azt csinál, amit szabad, viszont ez 1989 előtt is teljesült Magyarországon.

Ezt gondolom úgy érted, hogyha olyat csinált, amit nem szabad, akkor már nem volt szabad ember :D. Te amúgy ezt komolyan állítod, hogy Magyarország 1989 előtt egy szabad ország volt?

Te azt komolyan állítod, hogy Magyarország 1990 után egy szabad ország? Az én válaszom erre az, hogy nem, s ez érdekel jobban, mint a korábbi állapot. Szerintem 1989-ben pustán egy másik nagyhatalmi érdekszférába kerültünk, semmi egyéb nem történt. Milyen szabadság? Kérdezd meg erről Julian Assange-t, Edward Snowdent, meg még olyanokat, akik igyekeztek megmutatni a nyugati liberális demokráciák valódi arcát.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te azt komolyan állítod, hogy Magyarország 1990 után egy szabad ország?

Állítottam ilyet? Szerintem valamit rosszul olvastál a hozzászólásomban, pedig nem volt hosszú. Ez inkább egy nem túl ügyes terelési próbálkozás, egy kérdésre válasz helyett egy másik kérdéssel visszajönni.

Érdekes gondolat, ezt úgy lehet cáfolni vagy megerősíteni, ha valahogy konkrétabban meghatázozzuk, hogy mi a szabadság. Szerintem egy lehetséges megközelítés, hogy ebben fokozatok vannak. Én azt gondolom, hogy ha felsoroljuk, hogy milyen lehetőségek/szabadságjogok léteznek, meg felsoroljuk, hogy ezek közül mennyivel hány ember akar élni, akkor azt tekinthetjük szabadabbnak, ahol nagyobb szám jön ki. És erős a gyanúm, hogy Magyarországon ez a szám 1990 után nagyot ugrott előre. Neked erről mi a véleményed?

Ez attól függ, kinek mi és mennyire fontos. A személyes szabadság, a privacy, az állampolgárokról akár külföldi cégek és titkosszolgálatok által felhalmozott információk felhalmozása, az azokkal történő visszaélés, a magánélet tiszteletben tartása sokat romlott. Az pont nem érdekel, hogy vehetek Bécsben Gorenje hűtőt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem, legutóbb inkább azt, hogyan konfiguráljunk OpenWrt/LEDE-re OpenVPN-t, illetve hogyan oldjuk meg a csomagok továbbítását, s azt, hogy ne a teljes forgalom menjen a céges hálózaton.

A szabadsággal kapcsolatos kifogásaim nem alaptalanok. Épp most írtam a netszolgáltatómnak, hogy szerintem elég ciki, hogy a dns-ükben nem szerepel az rt.com, miközben még a nagyon amerikai Google dns is feloldja a nevet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A szabadsággal kapcsolatos kifogásaim nem alaptalanok

Pedig ebből látszik, hogy mekkora szabadságod van, hiszen ezt simán megteheted. Próbálnál csak Kínában, KNDK-ban vagy Oroszországban hangot adni a szabadsággal kapcsolatos kifogásaidnak.

Ahogy Bödőcs mondta: Kínában is van demokrácia, csak ott nem fektetnek akkora hangsúlyt a választásokra. :)

Az még nem szabadság, ha elmondhatod, mi rossz, majd mindaz továbbra is rossz marad. Remek, ha elmondhatod, hogy sérül a privacy a tömeges adatgyűjtés által, majd tovább folytatódik a tömeges adatgyűjtés és az azzal történő visszaélés.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az még nem szabadság, ha elmondhatod, mi rossz, majd mindaz továbbra is rossz marad.

Jogod van változtatni rajta. Elmehetsz a választott képviselői fogadóórára, ahol meghallgat, majd törvényjavaslatot terjeszt be.

Itt a folyamat:

A TÖRVÉNYALKOTÁS FOLYAMATA (parlament.hu)

Hjam mert ha egy papirfecnin van ket szo es azert tenylegesen bortonbe visznek es nem ilyen EU-s udulohelyekre amit bortonnek hivsz az mindjart jobb ugye?

Az a baj a gondolatmeneteddel, hogy a ket kulonbozo elmelet teljesen maskent nez ki a gyakorlatban. Sirsz elvesztett jogokert a gonosz nyugaton mikozben oroszorszagban hardcore diktatura van ami ellen ha fellepsz akkor esetleg kiesel egy ablakon vagy kulonos tunetekkel korhazba kerulsz...

"miért ment bele Vlagyimir a csapdába, ahelyett, hogy tovább folytatta volna...," - egyrészt azért mert kötelezi erre Ukrajna orosz ajkú lakosságának védelme. Mégis csak van egy hatalmas katonai potenciállal rendelkező anyaország a szomszédban. Szégyen lenne nézniük, hogy ukránok ölnek nap mint nap oroszokat.

Az is kötelezi, hogy ha Krím népességének támogatta az elszakadását, akkor vizet is biztosítson hozzá. (Ugye, az megvan, hogy vizet az Ukránok nemes egyszerűséggel elzárták Krím elől.)

Három, az ukrán nácik tényleg elképzelhetetlenül kegyetlenül bántak az oroszokkal. (Nyilván lehet hazudozni sok mindenről, de az AZOV és a többi gyilkos csapat a hírek, videók, fotók alapján "rendesen kitett" ezért a "nácitlanító" orosz háborúért. - - Néhány tömegsírt már találtak Donbas-ban.)

Szerbek hasonló cselekedeteire az USA, NATO megindult bombázni. - Putyin miért nem tette volna? (A felsorolt okok csak a jéghegy csúcsai. Látni kellene a Pentagon titkos jelentéseit, amelyekkel esetleg megvezette az oroszokat, - esetleg még triggerelte is erre.)

Most tekintsünk el a többpólusú világrend biztonsági elképzeléséről, amit egyértelműen kezdtek elvitatni tőle.

"Szégyen lenne nézniük, hogy ukránok ölnek nap mint nap oroszokat."

Ha RU bizonyitja az elejen, hogy nep irtas tortenik (amire meg minidig nincs hitelt erdemlo bizonyitek),
akkor lehet NATO RU oldalan harcolna az Ukranokkal.
Miert nem lett ez bizonyitva ?

Legutobbi "nepirtas?"  arra fele:
https://en.wikipedia.org/wiki/Holodomor
https://hu.wikipedia.org/wiki/Holodomor

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Látványosan nem beszélsz a történet gazdasági vonatkozásairól. Pedig Montecuccoli óta tudjuk, hogy a háborúhoz csak három dolog kell: pénz, pénz és pénz.. A pénz szerepét jelenleg a földgáz tölti be. :)

Onnan vizsgáltam a kérdést, mi az esélye annak, hogy Magyarország belesodródik a háborúba. Szerintem nagy. Igen, a háborúhoz pénz kell. Mit akarsz ezzel mondani? Írtam, hogy az USA célja Oroszország megtörése, ehhez a szankciókon keresztül gazdasági eszközökkel kezdtek neki, illetve a haderő felmorzsolásával, amelyre épp mi, közép-európaiak leszünk a hadviselő másik fél meglátásom szerint. Ne legyen igazam.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A háború többé-kevésbé működő gazdaságot feltételez, anélkül lehetetlen háborúzni. Európa gazdasága ezer meg ezer szállal kötődik és függ az orosz gáztól. Ha nincs orosz gáz az európai gazdaság leáll. Ha tavasszal történik akkor ez "kevésbé látványos", ha télen akkor apokalipszis. A szankciók lószart se érnek egy kvázi önellátó gazdaság ellen. Szóval lehet rettegni a háborúba sodródástól, de nagy eséllyel mire a háború ideérne addigra lényegesen nagyobb problémáink is lesznek, mint egy háború.

Sok mindennel egyetértek, de szerintem több ponton túlzásba esel. A saját meglátásom szerint nem alapállás, hogy Oroszország nem lehet NATO országgal határos, Észtországban ott vannak a NATO csapatok Pétervártól párszáz kilométerre. Szerintem ez a kérdés leginkább ürügy volt Oroszországnak, hogy Ukrajna nagy ipari és mezőgazdasági területeiből vegyen magának, illetve, hogy a Krím felé kialakítsa a szárazföldi összeköttetést. Hogy mennyire cél Transnistria (Moldova de facto orosz fennhatóságú része) felé tovább tolni azt a folyosót, azt majd meglátjuk az elkövetkezendő hetekben. Megjegyzem, a határok megváltoztathatatlanságát a nyugat dobta a Szerbia - Koszovó csörtével, akkor Oroszország rá is mutatott erre. 

Amúgy érdekelne, hogy a térkép megnézése nélkül tudod e, melyik a Budapesthez legközelebbi oroszországi város?

Nem, nem Kurszk és nem is Szmolenszk, hanem Kalinyingárd (leánykori nevén Königsberg), Európa legmilitarizáltabb területe. Jól tudható, hogy jelentős orosz atomfegyver arzenál van ott jelen, körbevéve NATO és EU országokkal. Egészen februárig ez nem jelentett megoldhatatlan gondot egyik oldalnak se, érdemes elgondolkodni, mi borította a status quo-t a múlt hónapban. (Kell vagy két generáció, hogy ezt higgadtan kiértékelje majd az utókor.)

Nem hiszek abban, hogy a NATO meglépi a repülési tilalmat Ukrajna fölött, nem látom a realitását a direkt konfrontációnak. (Biden minapi nyilatkozatát is a témában nagyon látványosan lekeverte a nyugati média és az EU politikai vezetése.) Szerintem nincs meg a politikai akarat, és a szájtépésen túl a populáris támogatás se egy nyílt NATO Oroszország háborúhoz. Európa egyszerűen nem kész közvetlen véráldozatra egy háborúban, amelyik kormány ezt próbálja nyomni, az az első lehetséges alkalommal megy a levesbe.

Ahogy én látom, az egész konfliktust az USA belpolitikai gyengesége triggerelte, a Biden elnökség rendkívül népszerűtlen otthon, és az USA gazdasági lábai is remegnek. A jelen konfliktusban egyedül az USA jelenlegi kormánya nyertes (cui prodest?), pillanatnyilag levegőhöz jutottak azzal, hogy a plebs Ukrajnára figyel, Biden katonákkal pózol, plusz hát ugye ott van Európa gázellátása LNG alapokon.

TL;DR: én elhúzódó ukrajnai konfliktusra számítok, de nem látom azt, hogy szintet lép a dolog és lesz direkt konfrontáció a NATO és az oroszok között. Az EU gazdaságilag alaposan megszívja, a nagy európai jólét alaposan visszavesz, már ami a jónépet illeti, mert a hagyományos európai fegyvergyárak már most kapacitást bővítenek, közép távon felpörög az európai hadseregek felszerelése. Szóval a gazdasági elit szokás szerint tovább gazdagodik az ügyleten, átlagjózsi meg állja a cehhet. Business as usual.

És itt van egy dolog, ami viszont engem aggaszt: Németország (és ahogy hallom, Japán) feladta a 2.vh utáni háborúellenes vonalat, és hadsereget fejleszt. Az utóbbi párszáz évben sose lett jó vége, amikor Németország fegyverkezésbe kezdett, Európa (és a magyarok különösen) azt mindig megszívták. Én ettől jobban félek hosszú távon, mint a jelenlegi aktuális konfliktustól. 

Csaba

NATO akkor fogja ujra gondolni a beavathkozas kerdeset, ha tomegpusztito fegyvereket vett be RU.

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Nem erről volt szó, hanem arról, bevet-e Oroszország nukleáris fegyvert. Erre írtam, hogy amennyiben a Nyugat túltolja az oroszellenes viselkedését, kiprovokálhatja ezt. A Charlie Hebdo szerkesztőinek sem volt elég a figyelmeztetés, éltek a szólásszabadságukkal Mohamed ábrázolás ügyében. Jogaik voltak. Életük nincs.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerkesztve: 2022. 03. 29., k – 10:20

https://qubit.hu/2021/07/29/putyin-a-tortenesz-ukranok-marpedig-nincsen…

Elegánsan kihagytad a lényeget. Ukrajnát mindenképpen orosz uralom alá akarták hajtani. A közelmúlt eseményei és a nyugatiasodás maximum felgyorsitották ezt a folyamatot.

A NATO tagság lett volna a garancia a meg nem támadásra. Láttál már oroszok által megtámadott NATO tagországot? Na ugye.

A NATO tagság ebben a régióban nem kelepe, hanem biztonsági garancia.

Bizonyiték rá a szomszédban zajló háború.

Nem akarom az amerikaiakat angyalnak beállitani, nyilvánvalóan nem azok, de szerintem masszivan félremagyarázol.

Másképp látjuk ezt. Azok az infók a népnek szólnak. Elég nagy bajnak gondolom, ha ennyire ostobának, hülyének nézel nagy formátumú politikusokat, legyen akár keleti, akár nyugati az illető, hogy tényleg azt hiszed, így gondolkodnak a világról. A lakosságnak viszont könnyen megfogalmazható, logikai hibáktól sem mentes egyszerű üzeneteket kell közvetíteniük érdekek mentén.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Orosz szemszögből nézve ez a háború elkerülhetetlen volt - egyrészt ideológiai okokból is, másrészt pedig gazdasági okokból.

A 2010 környékén komolyabb mennyiségű palagázt találtak Ukrajna alatt, illetve a Fekete-tenger ukrán vizei alatt is. A becslések szerint eléggé jelentős (asszem Európa második legnagyobb palagáz készlete). Az oroszok szempontjából ez azért is fontos, mert ha ezt az ukránok elkezdik kitermelni, az komoly konkurenciát teremt nekik, esetleg elveszíthetik az európai klienseik nagy részét - illetve Ukrajnát magát - ezzel a GDP-jük tekintélyes részét és a politikai befolyásukat is.

Mikor az ukránok elzavarták Janukovicsot, akkor felborult az a lehetőség is, hogy a bábkormány segítségével gyakorlatilag az oroszok kontrollálhassák a nyersanyagot, így azonnal lépni kellett. Az ukránoknak nincs palagáz kitermeléshez technológiájuk, de nem az oroszokhoz fordultak, hanem nyugati cégekhez: Shell és Exxon. A Krim félszigeten konkrétan a Shell már elkezdett infrastruktúrái kiépíteni, mikor az oroszok megszállták.

Tessék megnézni a térképen, hogy az oroszok mely területeket támadták/támadják, és hogy hol vannak a lelőhelyek. Már csak ezért is élet-halál kérdése az oroszoknak az, hogy Ukrajna legalább ezen részeit az irányításuk alatt tarthassák.

Bármennyire is logikus lépés az oroszok részéről ez az egész, azért az ne felejtsük el, hogy erőszakkal, katonai erővel támadtak rá egy független országra - ahogy az USA szokta :) Viszont ha Putyin 1999 óta nem birodalom építésével és a szovjet korrupció visszaállításával törődött volna, esetleg diverzifikálta volna az állam bevételeit és nem támaszkodna ennyire a nyersanyagokra, akkor lehet, hogy nem lett volna szüksége katonai erőre. Szövetségeket is lehet kötni, meg egymást gazdaságilag sakkban tartani, ehhez nem kellene tízezrek vérének kifolynia.

Én úgy gondolom, Oroszország ki fog vérezni, mielőtt a balti államokhoz érne (szerintem Moldovát meg bedarálják), legalábbis a NATO-nak ez érdeke. Ha direkt NATO-SZU (akarom mondani orosz) konfliktus lesz, akkor előbb-utóbb röpködni fog az atom. Szerintem ugyanis az amcsik jelenleg nem engedhetik meg, hogy a NATO szétessen, azaz hogy a '97 utániak egy részét odadobják az oroszoknak. Nyugat-EU simán megtenné, őket nem fenyegetik a ruszkik, de ha a NATO súlytalanná válik, akkor az amcsiknak hirtelen mindenhol bátrak lesznek az ellenségei, elég csak a Dél-kínai tengert megnézni. Ha nem nyomják le az oroszokat ez előtt, na akkor lesz világháború.

A NATO tagságunk egy kelepce. Biztonságunk garanciája a semlegességünk lenne

Egyelőre ott tartunk, hogy NATO tagországok nem állnak fegyveres konfliktusban Oroszországgal, NATO-n kívüli ország viszont igen. Ez persze a jövőben változhat, de a lényeg az, hogy ez lepkefing, nem garancia.

Ne ragadd ki a kontextusából! Azért írtam le, szerintem mi a nagyhatalmi motiváció, s meglátásom szerint minek mi az oka, majd következménye. Azt is leírtam, ezt gondolom erről, nincs nálam a bölcsek köve, bátran gondolj valami mást.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Egyetlen szó nincs ebben amit már ne írtál volna ezerszer ezer helyen, és akár csak tényadatokkal alá lenne támasztva. Ami nagyon elfogultá teszi hogy sem Putylert sem Hszi Csin-ping-et nem tüntetted fel még kicsit sem autokratikus vezetőnek, pedig hát mindketten korlátlan hatalmat építettek fel maguknak a saját rendszerükben. Nehéz bármiféle obejktivitással is megvádolni téged.

Aki szerint a németeknél még gondolkodni is tilos: https://hup.hu/comment/2766748#comment-2766748

Azt úgy megkérdezném hogy miért nem költözik valami jófajta autiriter, illiberális féldiktatúrába. Aztán majd ott meglátja mit jelent a tilos dolgokat mondani dolog.

Ha azt írom, hogy autokratikus, az mit tesz hozzá? Nekem ezek nem jelentenek rosszat, a demokratikus meg nem jelent jót. Sőt, amióta a liberálfasiszták mind az amerikai Demokrata Párt által, mind a magyar közéletben kisajátították a demokrata szót, ez nekem inkább szitokszó.

Leírtam a gondolataimat. Blog. Nem azért írtam, hogy neked örömet szerezzek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ez az egész legyünk semlegesek dolog egy vágyálom, ami a gyakorlatban nagyon-nagyon keveseknek adódik meg. Tudod ki lehet ma semleges? Akit körbevesznek olyan baráti országok, akik nem semlegesek, hanem védelmi szövetségben vannak. Ha ránézel a térképre, akkor ezt Európában Svájc és Ausztria teheti meg (meg talán a csehek, de ők tagok).

Meg tudták volna támadni az oroszok teszem azt Csehországot? Nem, mert képtelenek lettek volna megoldani logisztikailag. Az országot körbevevő NATO tagok nem engedték volna át csak úgy az orosz haderőt várnézőbe. Könnyű úgy semlegesnek lenni, hogy a szomszédaid védenek meg a gyakorlatban.

Szóval ezt szerintem teljesen rosszul látod, MO számára a NATO tagság egy logikus geopolitikai lépés volt. Mai helyzetben be lennénk komolyan szarva, ha nem lennénk azok.

Ahogy írtam, a NATO tagságunkkal elvesztettük a szuverén döntési opciónkat, így amennyiben az USA érdeke, hogy itt háború legyen, akkor itt az lesz. Semlegesként nem lenne célja Oroszországnak kockáztatni szerintem. A Krímtől északra lévő terület kell nekik, mert nem megoldott a Krím szárazföldi ellátása - villamosenergia, víz -, illetve nagyrészt orosz lakta megyék, de ennyi.

Magam is azt írtam, hogy noha a NATO-ból való kilépés garantálná az ország békéjét, mégis hozzád hasonlóan egy emberként akarná a lakosság jelentős része lámpavasra húzni azt a politikust, amelyik ki akarná léptetni az országot a NATO-ból. A NATO védelem abból állna, hogy kapnánk fegyvert rakásra, de azt a fegyvert nekünk kellene használni, mondván, ki-ki védje meg a saját földjét, és az orosz bombák is a mi házainkra hullanának. Oroszország a NATO szállítmányokat nyilván támadná, és ha mi ehhez hozzájárulunk, az USA már be is tudott érdekei szerint rángatni a háborúba. Ha semlegesek lennénk, nem lenne így, az oroszok meg nem keresnék a bajt, van nekik így is épp elég.

Tehát állításoddal szemben azt mondom, a NATO tagságunk jelenleg háborús kockázat, szemben a semlegességünkkel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"A NATO védelem abból állna, hogy kapnánk fegyvert rakásra"

https://www.portfolio.hu/global/20220324/szijjarto-peter-ot-orszag-kato…

Elrettentés gyanánt. Praktikusan: ha megtámadja valaki az országot, akkor automatikusan 5 másik országgal is hadban áll, mert a katonái által védett területet sértik meg.

"így amennyiben az USA érdeke, hogy itt háború legyen, akkor itt az lesz. "

Ezzel az agymenéssel ellentétben a valóság az, hogy Ukrajna invázióját az oroszok döntötték el és hajtották végre. Elfogadom ha azt állítod hogy az USA is belekavar ebbe valamilyen szinten, de a döntést nem ők hozták meg, és mindenképpen megtörtént volna, maximum később.

Ne terjeszd ezeket az álhireket amiket megálmodtál.

Ne terjeszd ezeket az álhireket amiket megálmodtál.

Szólásszabadság van, vagy nem? Miféle álhír? Azt mondtam, hogy ezt gondolom a jelen helyzetről. Amikor elhangzik az időjárás jelentés, az is álhír meg rémhír terjesztés? Azért kérdem, mert semmi garancia nincs arra, hogy úgy alakul az időjárás, ahogyan azt a TV-ben terjesztik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azt mondtad, hogy a NATO segitség kimerül abban hogy csak fegyvereket adnak a kezünkbe, pedig Szijjártó miniszter úr maga jelentette be, hogy már érkezik is az öt országból a katonai különitmény akik a dunántúlon fognak állomásozni.

Tehát, ez nem vélemény, hanem fals információ, amit mondtál.

Persze, ezt úgy kell képzelnem, hogy megöleti magát 1500 külföldi NATO katona, nekem meg nem küldenek behívót, békésen kevergetem a kávémat a Balaton partján napszemüvegben. És ez a példánkban 1500 legyőzi Oroszországot, eltakarja előlem a testével az atomvillanást arra az esetre, ha addig még nem kentem volna be hab testemet naptejjel. Így kell elképzelnem?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Irreleváns az, hogy itt téblábol majd 60 olasz legény, ha bevonnak minket a háborúba, akkor ez rajtunk semmit sem segít, de te legalább elmondhatod, mennyire hamis infó, hogy a NATO csak fegyvereket ad. Ellenben, ha semlegesek lennénk, semmi bajunk nem lenne.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Spórold meg a marhaságokat és irj konkrétumokat, tényeket, összefüggéseket, magyarázatokat. Igénylem hogy a vita arról szóljon hogy jobban megértsük azt amiről szó van.

A ki a hülyébb történet nem érdekel.

Múltkor is nagy nehezen sikerült, spóroljunk ezeken a körökön.

Akkor miért vagyunk szövetségese egy olyan agresszornak, aki Vietnamot, Koreát, Líbiát, Irakot, Szerbiát, Japánt támadta, ez utóbbit nukleáris fegyverrel? Nem kellene egy cseppet félnünk? Még kulcsot is adunk a kezükbe, bejöhetnek, az utcáinkon jár kamerákkal a Google autója, külföldi NATO katonák csizmái tapossák földünket.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Teljesen el vagy tájolódva a NATO-t illetően. Ez nem egy fegyverkereskedő szervezet, hanem kölcsönös védelmi paktum. Nem csak fegyvereket küldenének, hanem harcoló alakulatokat is bevetnének az agresszor ellen.

Pont az veszélyeztetné a hazánkat, ha kilépnénk a NATO-ból. A franc se tudja, hogy mennyire van a jelenlegi vezetés az oroszok zsebében, de biztos hogy nem kis mértékben. Simán kialakulhatott volna itthon is egy Fehéroroszországi-i helyzet, hogy persze nem a "semleges" magyar hadsereg támad egy szomszédot, hanem csak az erre járó várnéző orosz hadsereg használ minket átjárónak. Meg tudnánk ezt akadályozni? Nem, hiszen hadseregünk nulla, és energetikailag teljesen az oroszoktól függünk, meg még ki tudja miben. Bemondják a M1-ben, hogy az orosz hadsereg megvédi a rezsicsökkentést, aztán már csak azt vettük volna észre, hogy tőlünk is nyomulnak be az itt állomásozó orosz tankok Nyugat-Ukrajnába egy közös orosz-magyar baráti gyakorlatozás után. Hihetetlen? Pont ez történt a fehéroroszoknál. Mi is készülhettünk volna a szankciókra. Ennyit a nagy semlegességről. Akkor lehetsz semleges, ha magadnak tudod garantálni, vagy vannak olyan barátok a szomszédban, akik ezt megteszik.

Túl sok dologban nem értünk egyet, legfeljebb abban, hogy kis területű, kis gazdasági és katonai súlyú, geopolitikai törésvonalon fekvő ország a gyakorlatban nem lesz semleges.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kínát, Németországot, Franciaországot kihagytad a részvevők körül. Pedig, mindhárman legalább annyira érdekeltek, mint az USA.

Kihagysz a képletből egy igen komoly tényezőt: Ukrajna társadalmát, ideológiailag, politikailag nyugati szinten homogénnek, konformnak tartod. Ezzel szemben, ukrajnán belül igen éles a széttagoltság. Van egy széles réteg, aki teljesen mentesen a politikai ideológiáktól csak élni akar. Van egy szűkebb, erősen nacionalista, de mondjuk inkább maffiózó beállítottságú réteg, amit baromira nehéz hova sorolni. Ezek a csoportok igen komoly paramilitáris erőkkel rendelkeztek a múltban és az aktuális vezetők inkább megtűrték, semmint konfrontálódtak velük. A legdurvább, ahogy a háttérben jelen vannak gazdasági, de még közigazgatási területen is. Nyugati aggyal kicsit elképzelhetetlen, de ukrajnában teljesen természetese, hogy bel és külföldi milliárdosok katonai csoportokat szponzoráljanak, és ezeket a csoportokat az államvédelem területén alkalmazzák.
Mariupol azért kulcskérdés oroszoknak és az ukránoknak is mert, a konfliktusban itt csúcsosodik ki az eszmék szembenállása. Ha a várost védő Azov brigádot sikerül megsemmisíteni, akkor az egy egyértemű ideológiai vereség lesz az ukránok részére.  Pl, a tegnapi jelentésben ezért is hangsúlyozta ki a Mi-8 lelövését az orosz szóvivő, jelezve, hogy nincs menekvés.
Ami jól megvilágítja az ukrán erőviszonyokat az pl. Abramovich jelenléte a tárgyalásoknál. Hivatalosan egyik küldöttségnek sem a tagja, de nagy valőszínűleg ő közvetít Putyin és a Zelenszkijt hátulról mozgató csoportokkal.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Moammer Kadhafit, Kászim Szulejmánit, járulékos veszteségként egy másik iráni tisztet, sofőröket, kísérőket megölni pedig nyilván demokratikus és hazafias kötelesség. Mesélnél az ő esetükben megtartott bírósági tárgyalásokról? Beleolvasnék az iratokba.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezek az iratok sajnos elégtek, amikor a gonosz usákok ledobták az atomot Pearl Harborra. :-D

Az, hogy az oroszok rommá lövik Ukrajnát, nyilvánvalóan erősítené Európát, de sajnos a gonosz usákok ezt sem hagyták. :(

Nem baj, ha van véleményed. Csak ne próbáld indokolni, mert egyre rosszabb lesz!

És ez felmenti most Putylert a nemzetközi jog alól? Azért mert zsarnok István felnégyeltette Koppányt ne legyen már joga senkinek ártatlan civileket kivégezni!

Olyan ez a kommunikáció mint az oviban: "Óvónéni! A Pistike kinyomta Ádámka szemét! Mert Ádámka nem rúgta Pistikét bokán mi?"

Természetesen nem. Ugyanakkor nem bírom nem észrevenni, hogy az a liberális, nyugati propaganda hiszti, ami most Oroszország és Putyin körül van, s amelyet a szolgalelkű nyugati sajtó oly lelkesen kiszolgál, valahogy mindig elmarad, amikor az USA csinál hasonló cselekményeket. Akkor mindig szemérmesen félrenéznek, megmagyarázzák, hogy nem lehetett mást csinálni, terroristák voltak, egy-két hangsúlytalan, érzelemmentes, rövid hír az egész, aztán ugorgyunk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Láttad a Szakasz című filmet? 

A háborúkat nem üdvhadseregek vívják. Ha az ellenség megöli a bajtársadat, akivel jó haverok voltatok bizony könnyen vérbosszúért kiált a teljes szakasz. Pár gondolat.

A német soha véget nem érő önmarcangolást nem tartom egészséges gondolatnak. De az sem optimális ha semmiben nem kíván szembesülni egy ország a múltjával. Sztálin alatti ukrajnai éhezésben úgy 7 millió ember halt meg. Mostanában holodomornak nevezték el. Nyilván ez nem lehet a mai Oroszország kizárólagos bűne, az országot akkor egy grúz Sztálin vezette, akitől ugyanúgy szenvedett minden orosz is. Az ukrajnai tömeges éhhalál helyszíni végrehajtói többségében ukrán kommunisták voltak, többek között Hruscsov. Érdekes, hogy Sztálin halála után kizárólag ukrán származású csúcsvezetői voltak a Szovjetuniónak. De ez most mellékes. Szóval Ukrajna függetlenné válása után másfél évtizeddel elővették a 7 millió tudatosan éhhalálra ítélt ukrán sorsát. Csináltak egy filmet is Keserű aratás címen. Abban az ukrán széplány végül megmérgezi a falujukba rendelt bolsevik komisszárt. Az oroszok többsége nem is hallott a filmről, hivatalosan nem mutatták be náluk ezt az ukrán filmet. Ez például nem volt helyes. Többek között azért mert ha látták volna az oroszok, talán nem fogadják el az ételt és italt amivel az ukrán lakosok kínálták őket. Vagy legalább óvatosabbak. De elfogadták és több mérgezéses eset történ, voltak orosz katonák akik belehaltak a mérgezésbe. Természetesen ezek után sem helyes vérfürdőt rendezni ukrán aprajafalva népe között, de adott szituációban ez bizony ok - okozat - következmény. 

Csak, hogy teljesebb legyen a kép. Nincsenek illúzióim, a hup-on ez már túl bonyolult gondolatmenet. 

Nekünk az fontos, hogy minél távolabb tartsuk magunkat ebttől a háborús logikától és természetesen magától a háborútól. 

“Az ellenség keze betette a lábát”

  1. Japán támadta meg az USA-t, és nem USA Japánt!
  2. Az USA nem annektálta Japánt.
  3. Az ukránok leszerelték nukleáris fegyvereiket, cserébe Putyler is írásba adta, hogy garantélja Ukrajna területi egységét! Tehát Ukrajnának nincs eszköze nukleáris csapást mérni Moszkvára.
  4. Itt Putyler a gonosz, és Ukrajna, Baltikum, Kelet-Európa szabadságát fenyegeti veszély.
  5. Hintapolitika nem fogja megállítani Putylert, ha Ukrajna elesik akkor mi következünk. Szó sincs területek visszaszolgáltatásáról jómagaviseletért cserében. Csak a Szovjetunió revíziója jár Putyler fejében.
  6. Aki saját maga által szignózott nemzetközi szerződést sem tartja be, az nem megbízható diplomata, hanem ellenség!
  7. Putylernek kedvező tárgyalási alap nem létezik! A minimum az, hogy kivonul az ukrán területekről, jóvátételt fizet a pusztításért, és garanciákat biztosít Európa számára. Cserébe újra bekapcsolódhat világgazdaságba és teljesíti szerződéses vállalásait.
  8. Háborús bűnösöket kiadja a Hágai Bíróságnak.

Szövegértéssel hogy állsz? Írtál nyolc, a kérdés szempontjából teljesen irreleváns pontot, gondolatot. Mintha én azt írnám, hogy NULL pointert ne dereferálj, mert annak csúnya vége lesz, meg annak is, ha Clamp-diódán folyatott áram által elárasztod töltéshordozókkal a félvezetőt. Értjük, csak semmi köze a kérdéshez. Mindamellett magukban sem igazak a pontok, de ez egyébként már nem is vizsgálandó.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Idióta kérdésre szándékosan nem akarok válaszolni. A troll által sugallt azonosság nem létezik. Az USA-t megtámadta Japán féle háború analógiája alapján, Moszkva bombázása lehetne hasonló kérdés. De nem az, mert a troll azt sugallja, hogy véleményem szerint Kijevet kéne bombázni… És még azt sem állítom, hogy Moszkvát kéne bombázni! Provokatív bekérdezésére jött válaszul a tényeken alapuló lista, amit te ideológiai alapon kialakított szubjektív világnézetedbe nem fér bele. A tények pedig egyszerűek, Oroszország Ukrajna területén katonai agressziót hajt végre.

Lásd a videót!

Műholdfelvételek alapján az oroszok hazudnak!

Már megint terelsz. Linkeltél egy Orbán Viktor beszédét tartalmazó videót meg egy 444 cikket, amelyeknek semmi köze ahhoz, hogy a világon a legkegyetlenebb mészárlást, agressziót 1945. augusztus 6-án és 9-én az Amerikai Egyesült Államok hajtotta végre civil lakosok ellen. Orbán akkor még nem élt, lévén, 1963-as születésű. Éppen ezért nem is lehet relevanciája a linkednek.

A nyolc pontoddal két baj van. Az egyik, hogy semmi köze a kérdéshez, a másik, hogy önmagában sem igaz. Olyan logikai bakugrásokat tartalmaz, ami csak szimpla kinyilatkoztatás, például a 4-es pontod. Gondolom, elővetted az OMH által hitelesített, UL tanúsított gonoszságmérődet, leporoltad, végeztél egy mérést egy etalon gonosszal, a műszer ezek alapján rendben volt, utána megmérted Putyin gonoszságát, erőst kilengett a mutató, még logaritmikus skálán is az utolsó harmadban volt, így megállapítottad, hogy Putyin gonosz. Másképp nem nagyon tudom elképzelni, mert arra gondolni sem merek, hogy átvetted a nyugati propagandát, te ilyet sosem tennél. Te magad győződsz meg valamiről, magad méred meg azt. Apropó, végülis mennyi lett Putyin esetében a gonoszság mért értéke?

Arra figyelj a Truman-gonoszság és Putyin-gonoszság összehasonlításánál, hogy amit lineáris skálázás esetén osztani szeretnél, azt logaritmikus skálán ki kell vonni. Legalább itt ne véts hibát!

A hetedik és nyolcadik pontban szintet lépsz, ott már nem egyszerűen bizonyítatlan és bizonyíthatatlan hülyeségeket beszélsz, hanem nemes egyszerűséggel leírod a vágyaidat. Mindezt annak magyarázataként, miért van rendben az amerikai atombomba civilek elleni bevetése, szemben azzal, miért nincs rendben a mostani orosz invázió.

Kár rád időt fecsérelni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Csaxólok a II. VH-ban 75millió ember halt meg, amiből 40millió civil volt. Azzal, hogy USA demonsrálta nukleáris képességét a háború egy csapásra véget ért! A japán kultúrában elfogadhatatlan a fegyverletétel, és ezzel elérték az azóta is tartó békét. Ott Japán volt a támadó, itt meg Putyler az! A többi szentimentalista ömlengésre nem vagyok hajlandó reflektálni, mert egy háborús mészárlást nem lehet elnézni még a tigrissimogatónak sem.

Satellite images show bodies lay in Bucha for weeks, despite Russian claims.

Szerk.: talányos ügy. Az oroszok annyira nem lehetnek hülyék, hogy az első videó felbukkanásakor ne nézték volna vissza a saját műhold- és drónfelvételeiket, és kérdezték volna ki az embereiket. Vagy mégis? Kíváncsi vagyok, mit állapítanak meg a "független" vizsgálatok.

:)

Valami nagyon mélyről jövő perverzió, egy háborús mészárlás képeit nézegetve kéjes ironiával konteokat gyártani arról, hogy az ukránok lemészárolták saját lakosságukat, hogy bekerüljenek a hirekbe. "Mert az oroszok nem annyira hülyék..." Biztosan a CIA járt ott lőtte fejbe a megkötözött gyerekeket, hogy az ártatlan ruszkikra foghassák ezt is, pedig azok csak élelmet vittek nekik.

És hogy mennyire hülyék az oroszok: Csernobilnál beásták magukat a sugárszennyezett talajba. Mondhatni nem túl éleselméjűek.

Ha a helyiek mergezik az orosz eroket, az ok lehet megtorlasra.

Ha ez így volna, akkor sem lehet összekötözött, fegyvertelen civileket tömegesen kivégezni! Másrészt miért nem zabálja azt amit a hadsereg biztosít. Ha befossik mert nem bírja az erőspistát akkor lekaszabolhat egy egész várost?

War criminal Ramzan Kadyrov published a video of Russian soldiers allegedly distributing humanitarian assistance in Mariupol. However, a closer look shows that labels on the goods are in Ukrainian. Thus, this is groceries stolen either from UA supermarkets or humanitarian convoys

Vajon mi a bizonyíték a termékek eredetére? Megvehették ezeket az ukrán termékeket a boltban. Vagy az is lehet, hogy nemrég még egy az ukránok által zárva tartott mariupoli raktárban voltak, és az ukránok nem adták oda a civileknek. De az is lehet, hogy szakadár földön gyártott/csomagolt ételek. Vagy egy lerobbant ukrán járműből mentették ki. Stb.

Állítólag ukrán boltok árulnak humanitárius segély keretében az országba érkezett élelmiszereket. Remélem, nem igaz, de ha mégis, legalább mérgezés ne legyen, ha már a lopás nyilvánvaló.

:)

Az oroszokkal együttműködő emberek a saját lakosságuk, de az oroszok ellen küzdők miért akarnának olyanokkal élni, akik a háborúban együttműködnek az ellenségeikkel? Az ukránok valószínűleg eleve vert helyzetben vannak, miért vállalnának még több kockázatot a kollaboránsok megtűrésével? Plusz a nyugati médiában is "jól mutat" még a rémtett. A médiasokkban lévő nyugati polgár még bármit hajlandó elhinni, hiteles bizonyítékok és hiteles bizonyítás nélkül.

Az nem jó, mert kimásznak a sugárfertőzött óriásgiliszták, és felfalják az ukránokat.

:)

Az oroszokkal együttműködő emberek a saját lakosságuk, de az oroszok ellen küzdők miért akarnának olyanokkal élni, akik a háborúban együttműködnek az ellenségeikkel? Az ukránok valószínűleg eleve vert helyzetben vannak, miért vállalnának még több kockázatot a kollaboránsok megtűrésével? Plusz a nyugati médiában is "jól mutat" még a rémtett.

Végül is agyament módon az ukránokat vádolod népírtással, bizonyítékok nélkül. Persze ez belefér a világnézetedbe. De ha a másikoldalnak alibije van, mert az adott időpontban ott sem voltak, akkor azt nem fogadod el. Túl sok konteót néztél öreg!

Az ukránok valószínűleg eleve vert helyzetben vannak

Természetesen a te agyadban van így, de hát aki orosz propagandát fogyaszt.

Nem vádolom őket, csak lehetségesnek tartom, hogy a katonáik között lévő emberek ilyesmit tegyenek. Főleg, hogy érdekükben áll fenntartani a médiafigyelmet, a nemzetközi turbófelszopást, és érdekük leszámolni a kollaboránsokkal is. Az oroszoknak semmi érdeke nincs abban, hogy fegyvertelen civileket öljenek. De ha mégis van, látványosabban csinálnák.

Elfogadom a bizonyítékokat. Ha vannak. Egyelőre nincsenek hiteles bizonyítékok semmire. A nyilvánosság számára jó ideig nem is lesznek. Kíváncsi vagyok, az ukránok engedik-e egy korrekt összetételű vizsgálóbizottság felállítását. Ha nem, egyértelmű, hogy az ukránok a felelősek.

:)

Kíváncsi vagyok, az ukránok engedik-e egy korrekt összetételű vizsgálóbizottság felállítását

Milyen vizsgálóbizottságról beszélsz szuverén ország területén amit ruszkik támadnak? Azt kell elfogadni amit az ukrán ügyész megállapít. Olyan nincs, hogy nem hiszünk a helyi illetékes hatóságnak! Vagy be kéne venni a ruszkikat is a bizottságban, aztán várni hogy majd bevalljásk?

Minden államnak. Ha Plot Péter ügyészsége elitél egy gyilkost, akkor azt mindenhol a világon érvényesnek fogadják el. Nemezetközi jogi kérdésekben szoktak viták kialakulni, de azok tipikusan nem büntetőjogi ügyek. Kivéve a Hágai Bíróság tevékenységét, ami háborús bűnösök esetében is eljár.

Milyen vizsgálóbizottságról beszélsz

Korrekt összetételű nemzetközi vizsgálóbizottságról.

szuverén ország területén amit ruszkik támadnak

Az egy dolog, hogy Ukrajna február 24-e előtt sem volt szuverén, de hogy lehetne most az, amikor a területén egy másik ország hadserege harci cselekményeket hajt végre?

Azt kell elfogadni amit az ukrán ügyész megállapít.

Azt a klotyón kell lehúzni.

Olyan nincs, hogy nem hiszünk a helyi illetékes hatóságnak!

Vicces egy beteg állat vagy te.

Vagy be kéne venni a ruszkikat is a bizottságban, aztán várni hogy majd bevalljásk?

Az a minimum, hogy olyanokat is meg kell hívni a bizottságba, akiket az oroszok hitelesnek fogadnak el.

:)

Megjegyzem, a korrekt összetételű nemzetközi bizottság munkája akkor hiteles, ha az ukránok kizárólag a vizsgálat lefolytatásával kapcsolatban döntéshozatali joggal nem rendelkező partnerként vesznek benne részt. Az ukránok csak tanúk és megfigyelők lehetnek, vizsgálók nem.

:)

Majd ha az ukránok kivizsgálhatják Anna Politkovszkaja meggyilkolásának körülményeit, vagy Alekszej Anatoljevics Navalnij állítólagos elkövetett bűncselekményeit, és az oroszok csak megfigyelőként vesznek részt benne, na majd akkor lehet ezt a fajta nagy teammunkát erőltetni. Nagyon szarul fogadnád, ha az FBI nyomozgatna Magyarországon, de azt nyilván üdvözölnéd ha az FSZB tenné ezt. Nehogy már az elkövetőt tegyük meg nyomozónak!

Nagyon nem trendi ez ruszki propaganda amit itt leművelsz! Tudom hogy pénzt kapsz érte, de nem tudnád ezt a vkontaktén tolni inkább!?

Minden hozzászóló, aki nincs egyetértésben vele, az megkapja a "hülye", "idióta", "elmebeteg" jelzőket, és így kezdi "a fajtád". Ez nem véleémény nyilvánítás szabadsága, hanem nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértés. A vélemény nyilvánitás szabadsága, és a becsületsértés között van egy széles gap, amit ha  a korcsmában átlép akkor lecsapják mint a legyet.

"Szergej Lavrov szerint Kijev és a vele szövetséges nyugati országok azon dolgoznak, hogy Ukrajna „Oroszország örök ellenségévé váljon”. Ők azonban – folytatta Lavrov – az ukrán népet kívánják segíteni, hogy megszabaduljanak a „nép- és történelemellenes rezsimtől”."

https://hvg.hu/vilag/20220725_ukrajna_invazio_haboru_szergej_lavrov_oro…

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Kezdettől fogva erre kellett volna törekedni. Az oroszok puhap.csök voltak, kétségkívül ebben a kérdésben hibát követtek el. Valószínűleg sokkal rövidebb lett volna a háború, ha a kritikus katonai infrastruktúra lerombolásával és a kormány megdöntésével kezdik. Ott rontották el, hogy meg akartak felelni a kényes nyugati ízlésnek is, csak megfeledkeztek arról, hogy ha háborút kezdtek, ez már helyből nem sikerülhet. Akkor meg minek nehezítették saját helyzetüket? Szerintem ez stratégiai hiba volt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Te a jövőbe látsz? Eldőlt bármi is? Én azt látom az üveggömbömben, hogy Ukrajna keleti és déli része Oroszországhoz fog tartozni, persze én is tévedhetek. Egyelőre azt sem látom, el fog-e sülni néhány nukleáris fegyver, ha igen, az korlátozottan, vagy eszkalálódik, ha korlátozottan, akkor mi lesz ennek a következménye, és így tovább. Te ezeket mind látod?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt írtad:

A háborújuk teljes kudarc.

Ezt most nem lehet tudni. Van néhány erős lap az oroszok kezében, és addig örüljünk, amíg nem hozakodnak elő vele. Ha a Nyugat sokáig támogatja Ukrajnát, felléphetnek keményen, amolyan oroszosan is, de akkor hirtelen nekünk sem lesz ivóvizünk, én attól tartok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha a Nyugat sokáig támogatja Ukrajnát, felléphetnek keményen, amolyan oroszosan is, de akkor hirtelen nekünk sem lesz ivóvizünk, én attól tartok.

Én azt nem tudom eldönteni, hogy a fajtádból a gyáva rettegés hozza ki ezeket a posztokat, vagy a szabadpiaci verseny vesztese vagy, és minden nyugat ellenes konteót benyalsz?

Saját tapasztalatom az, hogy az életben sikeres ismerősök/haverok alapvetőene elitélik Putyin rendszerét, és százszor inkább EU/USA pártiak; míg a lecsúszott sarki kocsmában szocializálódó lúzerek a putyini-orbáni tengely felé vágyakoznak: Jöjjön a szocpol, a adóvisszatértités, a rezsicsökkentés, dögöljön meg Gyurcsány meg a Soros. Meg a Karácsony... Mintha a a karakószörcsögi ügyekhez köze lenne Karácsonynak... Valahogy azt nem értik meg, hogy nem a rezsi a magas, hanem a jövedelmük a kibaszott alacsony.

Nem mintha rád tartozna, de köszönöm érdeklődésed, jól érzem magam fejlesztőként. Annak is örülök, hogy megosztottad a tapasztalataidat. Az a láncszem azért még ködös nekem, hogy a te személyes tapasztalatodból hogyan következik az, hogy mindenkinek, akinek értelmes munkája van, nyugatimádó liberálisnak kell lennie, EU/USA pártinak. Miért kellene kedvelnem azt az államot, amelyik eddig egyedüliként vetett be nukleáris fegyvert élő erő ellen? Miért kellene kedvelnem aokat a senkiháziakat, amelyek korlátozzák országunk szuverenitását, ezzel az én szabadságomat is? Persze tudom, hogy a Facebook-nemzedéknek nincs igénye a szabadságra, így ezt én sohasem fogom megérteni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem tudom olvastad-e a hozzaszolasa folytatasat? Ezt irta:

A háborújuk teljes kudarc. Ami miatt meg meglépték (szaporodó NATO tagok) kétszer rosszabb, mint előtte.

Ezen mennyit valtoztatna az ha elkezdenenek kemenykedni? A vilagnak még sz*rabb lenne. Most te erre blazirozol vagy mi? Megeri? Utana kib. szuverenek lehetnenek az oroszok ha a tobbi orszag nem letezne csak radioaktiv sivatag formajaban.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerintem a szabadságban nincs pardon. Ha ehhez radioaktív sivatag kell, akkor az kell. Ezt nem érti az USA vezette Nyugat. Lehet, most megértetik vele. A baj persze az, hogy én is hamuvá válok az USA hiénáinak büszkesége miatt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Szerintem a szabadságban nincs pardon. Ha ehhez radioaktív sivatag kell, akkor az kell. Ezt nem érti az USA vezette Nyugat.

Aha....akkor olvass tovabb....

Korabbi kerdesemre: "Mi a kulonbseg a nyugati es a keleti befolyas vagy a nyugati es a keleti babkormany kozott?"

Ezt valaszoltad ebben a topicban (https://hup.hu/comment/2813289#comment-2813289):

Módszereit tekintve sok, célját tekintve kevesebb. Befolyásszerzés, hatalom mindkettő. A keleti nyíltabb, őszintébb, egyenesebb, erőszakosabb, véresebb. A nyugati sunyibb, képmutatóbb, puhább, az emberi tulajdonságokat vaskosan kihasználó. Az eredmény mindkét esetben a szabadság elveszítése, az alávetettség.

Akkor most hol is van a szabadsag szerinted, ha sem keleten sem nyugaton?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Mások az értékrendek, ennélfogva mást gondol a Kelet és a Nyugat a szabadságról. A gond abból fakad, hogy eltávolodtunk az egyetemes zsinórmértéktől, erkölcstől, a Bibliától, s mivel mindenki redefiniálta a fogalmakat, nem értjük egymás nyelvét.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A gond abból fakad, hogy eltávolodtunk az egyetemes zsinórmértéktől, erkölcstől, a Bibliától, s mivel mindenki redefiniálta a fogalmakat, nem értjük egymás nyelvét.

A Biblia egy olyan ideológiát terjesztő valójában mesekönyv, aminek több ember köszönheti halálát, mint bármely más ideológiának összességében. Sokkal sokkal kevesebb embert öltek meg az iszlám, a kommunizmus, a nácizmus árnyékában mint az agresszívan terjeszkedő keresztény baromság nevében.

A Biblia sok iras gyujtemenye, mint egy szakacskonyv. Minden szavat szentirasnak (sic!) venni szuklatokoruseg. Feltetelezem nem voltal ott amikor a szoveg keletkezett es nem is lektoraltad, hogy a felreforditasokat javitsd a "kodexmasolo uzemben".

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

De ha meg szépen kiválogatod magadnak, mi az amit komolyan veszel belőle, és mi az amit nem, akkor ezt nyugodtan megcsinálhatnád bármelyik másik könnyvvel is :)

lásd:
"így van, mert szó szerint azt írja a biblia hogy:"
"ó, azt a részt nem szó szerint kell értelmezni..."
hmm... 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A gond abból fakad, hogy eltávolodtunk az egyetemes zsinórmértéktől, erkölcstől, a Bibliától, s mivel mindenki redefiniálta a fogalmakat, nem értjük egymás nyelvét.

Ugy erted, hogy az altalad erosen kritizalt "nyugati" zsinormertektol?

Kivancsi vagyok, hogy neked mi az "egyetemes", hiszen folyton az "egypolusu vilag" ellen szonokolsz, ennek ellenere "egyetemes" dolgokat hianyolsz. Ellentmondasok...

Mások az értékrendek, ennélfogva mást gondol a Kelet és a Nyugat a szabadságról.

Nem hinnem hogy az emberek mast gondolnak a szabadsagrol a vilag barmely reszen. Esetleg a politikusok probaljak ezt elhitetni.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Van, akinek a szabadság fogalmába belefér a nyomkövetőjének okostelefonjának használata. Van, akinek meg nem. Van, akinek a szabadságba belefér, hogy a földjét idegenek lakják le, van, aki számára addig van szabadság, amíg az idegen ideiglenesen, vendégként tartózkodik ott, aztán hazaballag. Van, akinek a szabadságát nem sérti, ha róla szinte bárki bármit tudhat, van, aki ezt nem tudja elfogadni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van, akinek a szabadságba belefér, hogy a földjét idegenek lakják le, van, aki számára addig van szabadság, amíg az idegen ideiglenesen, vendégként tartózkodik ott, aztán hazaballag.

A feudum tulajdonlása elég vitatható dolog. Milyen alapon birtokol bárki is egy olyan dolgot saját tulajdonaként, ami korlátozott mennyiségben áll rendelkezésre, nem mesterségesen előállítható, és a személyes szükségletei kielégítésénél többet foglal el a közös erőforrásból. A 0. tulajdonos milyen alapon formált rá jogot és közösítette ki a 0. időpillanatban?

Erről beszéltem. A hagyományok, szokások, jogok megkérdőjelezése, nemzetállamok eltörlése, identitás felszámolása akár odáig, hogy valaki saját nemiségében is bizonytalanodjon el. Nagyjából errefelé keresendő a konzervatív és liberális felfogás közötti különbség.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nagyjából errefelé keresendő a konzervatív és liberális felfogás közötti különbség.

Nem igazán. Én alapvetően a erőforrások önkényes kisajátításával és elpazarlásával nem tudok azonosúlni. Ilyen pl. a 2000m2-es kert letérkövezése, a 35l-ert fogyasztó városi terepjáró használata, vagy a 30000ha-on gazdálkodó vállalkozó esete. Miért gondolja azt a "jobboldal", hogy azért mert van rá pénze, és megteheti MB G osztállyal közlekedhet a Nagykörúton, vagy medencefűtésre elpazarolhatja egy kissebb közösség éves energiaszükségletét!?

Miért gondolja azt a "jobboldal"

Ezt gondolná? Terepjárója, medencéje csak konzervatív gondolkodásúaknak van? Nem hiszem - bár nincs róla tanulmány a kezemben -, hogy a világnézet és a fogyasztási szokások között sok összefüggés van.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A társadalmi szolidalitás, a zöld mozgalmak értékrendszerét te magad sem sorolnád az ultaranacionalista jobboldali értékekhez. A jobboldal mindíg az egyén saját érdekeit helyezi előtérbe, míg a baloldal a közérdekeket tartja fontosnak.

Olyan sikeres keleti kultúrák, mint a Japán, a kínai vagy a koreai sem az egyéni érdekek érvényesítését tartja fontos érdeknek, hanem mindennek elébe helyezi a közérdeket. Nem nagyon látni Japánban egy Suzikunál nagyobb méretű autót az utakon.

Nem nagyon van még olyan társadalom a fejlett világban, ahol az adócsalás nem főbenjáró bűn lenne a legkeményebb büntetési tétellel fenyegetve. Meg kell nézni hogy nálunk mennyi adócsaló ült akár egy percet is, és Ausztriában mi a helyzet!?

Ehhez képest a liberálisok tolják túl az individualizmust. Nyilván kell egyensúly, mert nem jó az sem, ha az egyén érdekei mindig háttérbe vannak szorítva, akkor minek él, de az sem, ha mindenki az utánam az özönvíz elvet vallja. A legjobb, ha belső meggyőződésből fakad az önkorlátozás, nem pedig kényszerek hatására. Amúgy az abortuszról is ugyanezt gondolom. Nem tiltani kellene, hanem elérni azt, hogy extrém élethelyzetektől eltekintve senki se vegye igénybe.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Van, akinek a szabadság fogalmába belefér a nyomkövetőjének okostelefonjának használata.

Tudtommal senki nincs kotelezve okostelefon hasznalatra es akinek ez belefer a szabadsag erzesebe akkor legyen neki jo napja, nem? Engem a Kinaban elterjedt "minden utcasarkon egy kamera" dolog jobban zavar az arcfelismereses szoftverek javulasaval parhuzamosan, ott nincs valasztasod. Ja, de ez nem nyugati talalmany, bocs.

Van, akinek a szabadságba belefér, hogy a földjét idegenek lakják le, van, aki számára addig van szabadság, amíg az idegen ideiglenesen, vendégként tartózkodik ott, aztán hazaballag.

Van akinek nem fer a fejebe, hogy a Homo Sapiens a Fold nevu bolygo egyik "emlosallata", okosabb mint a tobbi, de ez nem jelenti azt, hogy normalis felparcellaznia a bolygot es haboruzni mindenfele hulye ok miatt, foleg nem atommal. Mindegyik orszagban ugyanolyan emberek laknak, tul kellene mar lepni ezen. Termeszetesen tudom, hogy meg par szaz (vagy ezer) evig ez nem lesz meg lehetseges. Pedig az lenne az igazi szabadsag ha nem kellene ilyesminken gondolkozni, hogy hol huzodnak a hatarok, kinek van nagyobb hadserege, stb.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Értem, hogy van erről egy elképzelésed, csak ne akard másokra erőltetni.

Nem vagyok olyan pozicioban, hogy ezt megtehessem, emiatt felesleges aggodnod :) Ugyanannyit tehetek mint te, akkor amit te csinalsz az is az eszmeid masokra eroltetese ha esetemben ezen aggodsz?

Mondjuk azt erdekesnek tartom, hogy a "Mindegyik orszagban ugyanolyan emberek laknak" allitasomat szeretned ha nem eroltetnem masokra. Sokat elmond...

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Egyfelől erre írtam:

nem jelenti azt, hogy normalis felparcellaznia a bolygot

Mársfelől nem ugyanolyan emberek laknak mindegyik országban. Eltérő a kultúrájuk, az igényszintjük, a fejlettségük, a nőkhöz való viszonyulásuk, a természettudományhoz, művészetekhez való viszonyuk, más a vallásuk, hitük, a szokásaik. Inkább rólad mond sokat, hogy ezt még nem ismerted fel.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt a keveredést egyáltalán nem kívánja mindenki, most épp erről beszélek. Egyébként viszont de, igaz. Párhuzamos társadalmak alakultak ki. A magyarországi cigányok nagy része sem tiszteli a magyar törvényeket, a kreszt még csak ajánlásnak sem tartják, de hasonlóképpen nézd meg, hogyan viselkednek az arab és néger bevándorlók az USA-ban vagy mondjuk Franciaországban. Szép dolog a valóságtagadás, csak nevetséges. Attól, hogy azt mondod, a jelenség nem létezik, még nem válik igazzá.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ezt a keveredést egyáltalán nem kívánja mindenki, most épp erről beszélek.

Genetikai szempontból kimondottan előnyös, mert a beltenyésztettek azon kívűl hogy szellemileg gyengék, még fizikailag is fogyatsékosok és szaporodásképtelenek.

Csináltak egy felmérést, hogy pl. eltérő területről származó házaspárok között kevesebb a meddő pár, mint a fördrajzilag egy területről származók esetében.

Most egyszerre állítod, hogy nincs keveredés, és szomorkodsz azon, hogy van :)

Egyszerűen változik a kultúrák dinamikája, a nemzetállamok rövid idejének vége, egyre kevésbé van értelmük, mint ahogy pár száz éve sem volt, az emberek szabadon utaznak/költöznek ahová akarnak, egy másod/harmad generációs amerikai már amerikai, nem sok köze van ahhoz, honnan jöttek a szülei...

Ha valaki meg nem kivánja a keveredést, ne keveredjen. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A magyarországi cigányok nagy része sem tiszteli a magyar törvényeket, a kreszt még csak ajánlásnak sem tartják, de hasonlóképpen nézd meg, hogyan viselkednek az arab és néger bevándorlók az USA-ban vagy mondjuk Franciaországban.

A fenti mondatod ebben a formaban is megallja a helyét:
A magyarorszagi magyarok nagy resze sem tiszteli a magyar torvenyeket, a kreszt meg csak ajanlasnak sem tartjak.

de hasonlóképpen nézd meg, hogyan viselkednek az arab és néger bevándorlók az USA-ban vagy mondjuk Franciaországban

Hogyan viselkednek? A helyi lakosok hogyan viselkednek? Kit tartasz bevandorlonak? A nem arab es neger bevandorlok szentek?

Szép dolog a valóságtagadás, csak nevetséges. Attól, hogy azt mondod, a jelenség nem létezik, még nem válik igazzá.

A tenyeket ferditeni sem kell, nem csak bevandorlok kovetnek el bunoket es az is kerdeses, hogy meddig szamit bevandorlonak valaki. A Karpat medencebe mi is bevandoroltunk, nem?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Mársfelől nem ugyanolyan emberek laknak mindegyik országban. <...> Inkább rólad mond sokat, hogy ezt még nem ismerted fel.

Olyan orszagban elek, ahol eleg sok kultura keveredik, ennek termeszetesen vannak elonyei es hatranyai.

Eltérő a kultúrájuk, az igényszintjük, a fejlettségük, a nőkhöz való viszonyulásuk, a természettudományhoz, művészetekhez való viszonyuk, más a vallásuk, hitük, a szokásaik.

Ezzel azt akarod mondani, ha a szomszedod igenyszintje, fejlettsege, a nokhoz, a termeszettudomanyokhoz vagy a muveszetekhez valo viszonya vagy a vallasa, a szokasai masok akkor neki masik orszagban kell elnie? Mondanom sem kell ezek az allitasok barmelyik ket tosgyokeres magyarra is igazak.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

szaporodó NATO tagok

Állítólag Törökország csatlakozni kíván a BRICS csapathoz, ami kb. azt jelenti, hogy kér valamit cserébe azért, hogy olyasmiben vegyen részt a NATO keretein belül, amihez amúgy nincs kedve. Kérdés, mit kap meg, és tesztek-e majd ki annak megfelelő profilképet a Facebookon.

:)

Vagy méginkább, ha megszabadítanák őket a nyugati befolyástól és bábkormánytól

Mi a kulonbseg a nyugati es a keleti befolyas vagy a nyugati es a keleti babkormany kozott?
Miert rosszabb a nyugati befolyas mint a keleti?

A fentiek alapjan varhato, hogy az oroszok megjelennek mas orszagokban is levaltani a "nyugati babkormanyt"?

Gondolom a balti allamokban is jelentos orosz kisebbseg van, egyelore nem hallottam ottani oroszok ellen elkovetett attrocitasokrol, de elofordulhat, hogy az azovi rosszfiuknak azokban az orszagokban is lesz majd egy csoportja rovidesen az orosz hirekben amitol meg kell tisztitani azokat az orszagokat is.

ukránok tömegeinek halálát és sebesülését okozza

Nem hallottam, hogy az ukranok tomegesen menekultek volna az oroszokhoz vagy tart karokkal vartak volna oket. Vajon miert nyugatra mentek kelet helyett ha annyira nagy a baratsag a ket nep kozott?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Mi a kulonbseg a nyugati es a keleti befolyas vagy a nyugati es a keleti babkormany kozott?

Módszereit tekintve sok, célját tekintve kevesebb. Befolyásszerzés, hatalom mindkettő. A keleti nyíltabb, őszintébb, egyenesebb, erőszakosabb, véresebb. A nyugati sunyibb, képmutatóbb, puhább, az emberi tulajdonságokat vaskosan kihasználó. Az eredmény mindkét esetben a szabadság elveszítése, az alávetettség.

Miert rosszabb a nyugati befolyas mint a keleti?

Van, ami miatt rosszabb, van ami miatt nem rosszabb. Más.

A fentiek alapjan varhato, hogy az oroszok megjelennek mas orszagokban is levaltani a "nyugati babkormanyt"?

Ha fenyegeti az orosz egzisztenciát, létet, akkor igen.

Nem hallottam, hogy az ukranok tomegesen menekultek volna az oroszokhoz

Olyan hatalmas szabadság van az Európai Unióban, hogy cenzúrázzák az orosz hírforrásokat, így nem hallhattál róla. Csak arról hallhatsz, amely a nyugati narratíva szerint készül, függetlenül annak igazságtartalmától.

Vajon miert nyugatra mentek kelet helyett ha annyira nagy a baratsag a ket nep kozott?

Ukrajna nem egységes, mint ahogyan Magyarország is megosztott. Ha keletről támadnak, nem biztos, hogy beválik az a technika, hogy körömcipőben egyensúlyozol kelet felé a törmelékeken, s mondod a katonáknak, hogy most ne lőjetek egy kicsit, utálom, ha poros lesz a szoknyám, a hajam is összekócolódna, egyébként meg Oroszországba megyek.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha fenyegeti az orosz egzisztenciát, létet, akkor igen.

Ez elegge relativ, ha holnap azt mondjak az oroszok, hogy az EU vagy az USA puszta letezese is fenyegeto rajuk nezve akkor maris megvan az indok egy nuklearis csapasra? Termeszetesen ok dontik el mikor erzik magukat fenyegetve, de ez igy nevetseges (es szomoru) ami tortenik a szerinted jogos "egzisztencia vedelem" nevu indok cimen.

Olyan hatalmas szabadság van az Európai Unióban, hogy cenzúrázzák az orosz hírforrásokat, így nem hallhattál róla.

Ez gondolom kesobb megallapithato lesz, Ukrajna lakossaganak (haboru elotti) szama valoszinuleg ismert, a nyugatra menekultek szama szinten, ezekbol le kell vonni a haboru vegen a maradek lakossagot, az elesetteket, az elcsatolt teruletek lakoit es megkapjuk az eredmenyt. Ha jelenleg ez egy szignifikans szam lenne akkor Lavrov es tarsai ott dicsekednenek vele minden nemzetkozi forumon, igy ketlem, hogy ne hallottunk volna rola.

Csak arról hallhatsz, amely a nyugati narratíva szerint készül, függetlenül annak igazságtartalmától.

Nem tudom ezzel mire celzol, nem probalom meg kitalalni, de leirhatod. Egy kerdesem lenne: Tudjuk-e, hogy a cenzurazott orosz hirek igazsagtartalma hany szazalek (lenne)?

Ukrajna nem egységes,

En nem latom az ukran megosztottsagot es ugy tudom az Ukrajnabol jovo hireket nem cenzurazza az EU.

mint ahogyan Magyarország is megosztott.

Azt akarod ezzel mondani, hogy egy orosz tamadas eseten a menekulo emberek egy resze kelet fele a mas resze pedig nyugat fele menekulne?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Termeszetesen ok dontik el mikor erzik magukat fenyegetve, de ez igy nevetseges (es szomoru) ami tortenik a szerinted jogos "egzisztencia vedelem" nevu indok cimen.

Minden reakció szubjektív. Ha törvény szerinti is, azt a törvényt emberek alkották. Ez az Egyesült Államok döntéshozói esetében is így van. Nemlétező tömegpusztító fegyverek létének ürügyével képesek lerohanni Irakot. Itt csak az a kérdés, van-e érdek, szándék, kellő erő hozzá. A nukleáris csapással való élcelődésed különösképpen vicces annak fényében, hogy ezzel az opcióval eddig kizárólag az USA élt. A jóságos Nyugat vezető hatalma.

Ha jelenleg ez egy szignifikans szam lenne

Mégis hogyan menekülsz keletre, ha kelet felől támadnak? Továbbá biztos, hogy megúszod élve, ha az ellenség karjaiba rohansz?

Tudjuk-e, hogy a cenzurazott orosz hirek igazsagtartalma hany szazalek (lenne)?

Nem tudjuk, mint ahogyan azt sem tudjuk, azon hírek hány százaléka igaz, ami eljut hozzánk nyugati szerkesztésben. Egyébként, ha az orosz hírek 90 %-ban hazudnak, a nyugati hírek csak 20 %-ban, akkor is lenne értelme onnan is tájékozódni, mert abban a maradék 10 %-ban lehet olyan fontos infó, amelyről a nyugati sajtó mélyen hallgat, de a történet megértéséhez fontos volna. Az EU gondosan vigyáz a mentális egészségünkre, ezért elveszi a szabadságunkat, gyámkodik felettünk, semmit sem bíz a véletlenre, elérhetetlenné teszi az orosz hírforrásokat. Eközben olyan ordas hazugságokat állít magáról, hogy a „szabad világ”, meg efféle ostobaságok.

nem latom az ukran megosztottsagot es ugy tudom az Ukrajnabol jovo hireket nem cenzurazza az EU

Elképzelem, hogy kiírnák vasárnapra Ukrajnában a választásokat, és az eredmény 100 % Zelenszkij lenne, 0 % minden más. Megpróbáltam elképzelni, de nem sikerült. A statisztika nem ilyen.

Azt akarod ezzel mondani, hogy egy orosz tamadas eseten a menekulo emberek egy resze kelet fele a mas resze pedig nyugat fele menekulne?

Nem. Azt akarom mondani, hogy Magyarország politikailag megosztott.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A nukleáris csapással való élcelődésed különösképpen vicces annak fényében, hogy ezzel az opcióval eddig kizárólag az USA élt. A jóságos Nyugat vezető hatalma.

Nem elcelodtem, ugy emlekszem az oroszok fenyegetoztek ezzel. Arra emlekszel-e, hogy az USA es Oroszorszag egy oldalon harcoltak abban a haboruban, gyakorlatilag az oroszok segget (is) vedtek ezzel. Nem volt jo dolog, vissza lehet csinalni szerinted?

Azt akarom mondani, hogy Magyarország politikailag megosztott.

A legutobbi valasztasok eredmenye nem ezt mutatja, de amugy az lenne a normalis.

mert abban a maradék 10 %-ban lehet olyan fontos infó

Ugy latom bizol az atlagemberben, mert ugy mukodik a vilag, hogy mindenki elolvassa a hirek 100%-at es tokeletesen kiszuri belole az a 10%-ot ami igaz es fontos.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Volt már oroszpárti elnökük az Ukránoknak, el is küldték a picsába, nem úgy tûnik, hogy ez az irány a céljuk ...

Az, hogy szerinted jobb lenne nekik az oroszok felé közeledni a nyugat helyett nem egy komoly érv, ha az ukránok szerint meg nem az a jó irány, ami szerinted.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Volt már oroszpárti elnökük az Ukránoknak, el is küldték a picsába

Az amerikaiak. Választáson az oroszpárti elnök nyert, az utcáról a színes forradalmak unalomig ismert koreográfiája valósult meg a Majdanon. A mi 1989-es rendszerváltásunk sem egyéb, mint egy másik érdekszférába vonódásunk. Még, hogy szabadság. Ha szabadok akarnánk lenni, nem egy ernyőszervezetet tennénk magunk fölé, amely elvonja a tagállami hatásköröket, mi több, odáig merészkedik, hogy beleszól a politikánkba. A szabadság azt jelenti, hogy a társadalmi, gazdasági rendszert, a kereteket, a szabályozást az adott közösség határozza meg. Mi meg kliséket vettünk át. Négy évenként választások, nyitott határok, civil szervezetek, kapitalista piacgazdaság, bankrendszer, biztosítók, és itt nagyon hosszan lehetne ezt sorolni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Választást könnyű nyerni, ha te vagy hatalmon, de az már nehezebb dió, ha az utcára vonulnak ellened, mert igazából utálnak mint a szart :)

De még nem derült ki, honnan is jöttél rá, hogy az ukránok inkább az oroszokkal szeretnének közösködni (főleg most) és nem a nyugattal... nincs kedved ezt bővebben kifejteni?

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Szerkesztve: 2022. 07. 28., cs – 16:00

Hogy legyek egy kicsit jobban "ontopic", ugye ez a blogbejegyzes arrol szol, hogy Magyarorszag mekkora eselyel keveredik bele a haboruba.

Az utóbbi napokban azon tűnődtem, milyen eséllyel keveredik az ukrajnai konfliktus következtében Magyarország súlyos, pusztító fegyveres összetűzésbe. Arra a következtetésre jutottam, hogy ennek kockázata igen magas.

2022. február 24-én Oroszország fegyveres támadást indított Ukrajna ellen. A nyugati propaganda szerint - vagy nevezzük eufemisztikusan mainstream narratívának - ez nem egyéb, mint orosz agresszió egy őrült vezető által. Én egy kicsit másként látom mindezt.

Ugye kifejted, ahogy te latod a helyzetet es azon filozofalsz, hogy most ez a haboru az "alattomos nyugat" vagy az "orult kelet" miatt robbant ki. Annak, hogy ki robbantotta ki a haborut mennyi koze van ahhoz, hogy Magyarorszag belekeveredik-e vagy sem? En ugy gondolom ezt elsodlegesen az orszagok teruleti elhelyezkedese masodlagosan pedig a NATO tagsaguk befolyasolja.

Oroszországnak egzisztenciális probléma, hogy a határain amerikai, kicsit tágabb értelemben NATO fegyverrendszerek legyenek

Ezt a problemajat hogyan fogja orvosolni a haboru? Ha nem tamadja meg az ukranokat akkor tegyuk fel Ukrajna NATO tag lesz es hataros lesz az oroszokkal. Most miutan megtamadta ha elfoglalja akkor az Ukrajnatol nyugatra levo NATO orszagokkal lesz hataros. Ha nem foglalja el attol meg Ukrajna lehet NATO tag es lesz is, mert nem akar meg egy ilyen tamadast. Mellesleg jelenleg is hataros NATO orszagokkal (Lengyelorszag Kaliningrad altal es a balti allamok). Raadasul a finnek is meguntak a banant, ugyhogy +1 NATO hatart kapnak a nyakukba.

határain amerikai, kicsit tágabb értelemben NATO fegyverrendszerek legyenek

Mi akadalyoz meg egy nem NATO orszagot amerikai fegyverek orosz hatarra telepiteseben? Mongolia nem szorhatna tele a hatarat USA raketakkal?

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Ezt a problemajat hogyan fogja orvosolni a haboru?

Ugyan nem tudom, de gondolom, hogy egy kevésbé USA érdekeket kiszolgáló ukrán kormány figyelembevenné Ukrajna geopolitikai helyzetét és Oroszország reális igényeit. Továbbá azt sem tartom kizártnak, hogy a NATO tagságnak vannak feltételei, teszem azt, atlantista elkötelezettség, stabil társadalmi berendezkedés, demokrácia, de tényleg nem tudom, hogy ha Észak-Korea jelezné NATO tagság iránti igényét, vagy Oroszország, akkor mi történne.

Van egy másik probléma, az pedig a Krím helyzete. Az orosz alkotmány szerint orosz terület, amelyet a Nyugat hivatalosan nem ismer el. Ha csatlakozik Ukrajna a NATO-hoz, akkor vagy a NATO azonnal meg kell támadja a Krímben Oroszországot, vagy nem tudom. További kérdés, mi van, ha NATO tagok között lesz katonai konfliktus, mint Cipruson Törökország és Görögország között? Ebben az esetben amerikai katonák lövik majd egymást, mert mindkét államot meg kell védeni a másik agressziójával szemben?

Gondolom, az oroszok nem boldogok a balti államok NATO tagságától sem, de Ukrajna nagy ország hosszú orosz határszakasszal. Ez sem mindegy.

Mi akadalyoz meg egy nem NATO orszagot amerikai fegyverek orosz hatarra telepiteseben? Mongolia nem szorhatna tele a hatarat USA raketakkal?

Részben a pénz. Mongólia vehet orosz fegyvereket. Magyarország NATO tagként vehet orosz fegyvereket, ha azok olcsóbbak az amerikaiaknál? A fegyver hatalmas üzlet. Eufemisztikusan NATO kompatibilitásra hivatkozva mondja az USA, hogy amerikai fegyvereket kell venni - független államként mi az, hogy kell? - a NATO tagoknak, de minimálisan nyugatit, de azért prüszkölnek, ha svéd fegyvert veszünk amerikai helyett. Orosz szóba sem jöhet, pedig lenne egyfajta feelingje, ha bejelentenénk az USA-nak, hogy erősítjük a honvédelmünket, ezért veszünk Oroszországtól néhány nukleáris fegyvert hordozórakétával és irányító platformmal együtt. :D

Ezen felül ott a szuverenitás. Mongólia bármilyen fegyvert vehet, egy NATO tag nem. Aztán nézd meg a parancsnokságot. A magyar honvédség be van tagozva a NATO alá, amelynek legfelsőbb hadvezetése amerikai. Egy adott rendfokozatig lehet magyar tábornok, afölött már csak amerikai lehet. Érdekes.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

ha Észak-Korea jelezné NATO tagság iránti igényét, vagy Oroszország, akkor mi történne

A jelenlegi NATO tagallamoktol fugg, ugye ott is van veto joga mindenkinek.

Ugyan nem tudom

Szerintem mas sem, az oroszok sem, akkor meg mire volt jo ez reszukrol? Egy normalis, elismert orszagbol lefele buktattak magukat a vilag szemeben. A jelenlegi es az ebbol kovetkezo jovobeli varhato megitelesuknel sokkal jobb volt a multbeli megitelesuk (meg a Krimi dolgok utan is).

Részben a pénz. Mongólia vehet orosz fegyvereket.

Mondhattam volna mas, gazdagabb orszagot, nem ez a lenyeg. Mongolia nem vehet(ne) amerikaiakat vagy mas oroszokkal hataros orszag?

Magyarország NATO tagként vehet orosz fegyvereket, ha azok olcsóbbak az amerikaiaknál?

Nem tudom, hogy ez hogy mukodik a valosagban, szerintem nem annyira egyszeru osszekapcsolni a ket rendszert (a problema megoldasa utan lehet nem is lenne olcsobb). Arra tudsz valaszolni, hogy adna-e el Oroszorszag egy NATO tagallamnak a legujabb technologiajabol? Mert valami ocska sz*rt nem lenne erdemes venni toluk.

mondja az USA, hogy amerikai fegyvereket kell venni

Ezt honnan veszed? Eppen eleg NATO tagorszag gyart fegyvereket, kozottuk Magyarorszag is, pl. a orvlovesz puskaink elvonalbeliek. A repuloket is mashonnan vettuk, stb.

ezért veszünk Oroszországtól néhány nukleáris fegyvert

Gondolom ez vicc... 1. nem adnanak el NATO orszagnak 2. az orszag elso helyre kerulne mint potencialis celpont 3. ha el is adnanak valoszinu, hogy a valodi "piros gomb" Moszkvaban maradna

Egy adott rendfokozatig lehet magyar tábornok, afölött már csak amerikai lehet.

Nem tudom ez igy van-e, de akkor mi van? Meg tudna az orszag vedeni magat kulfoldi hadianyag nelkul? Van tank/repulo/raketa/hadihajo/stb. gyartasunk? A magyar hadero egy nagy nulla kulfoldi tamogatas nelkul. Ami nem gond, csak nem ertem miert ennyire fontos neked ez, hogy hadaszati szemponbol fuggetlen legyen az orszag.

További kérdés, mi van, ha NATO tagok között lesz katonai konfliktus, mint Cipruson Törökország és Görögország között?

Ezt mar egyszer felvetetted, valaszoltam is ra. Ciprusra tudok menni nyaralni barmikor es nem fognak leloni.

"Már nem csak tehetségekből, de a hülyékből is kifogytunk..."

Szerkesztve: 2022. 08. 20., szo – 22:20

 az orosz katonák arra számítottak, hogy ha a csatatéren megsérülnek, 3 millió rubel, orvosi kezelés és hősnek kijáró tisztelet lesz a jutalmuk, de ebből szinte semmi nem vált valóra.

A valóság kicsit más mint a mai gyerekek gondolnak, de aki volt valaha katona az tisztában van azzal, hogy a valóság  valójában ilyen: https://444.hu/2022/08/19/vademberekke-tettek-minket-egy-orosz-ejtoernyos-emlekiratai-az-ukran-haborurol

Nyilván van itt pár 40-es 50-es is aki kora alapján akár még meg is tapasztalhatta volna a szláv katonásdit, de vagy sárgacédulás volt vagy tornából felmentett gerincferdüléses i és végül E kategóriás...

A maradék még katonásdit játszó korosztály, aki tartott is valaha kalasnyikovot vagy AMD-t kezében, az meg tudja, hogy az orosz az mindíg orosz marad, max. a propaganda más.

Pont akkor voltam katona amikor a dél szláv háború volt. Átlőttek Magyarországra. Erre mi becuccoltunk, két napig  indulásra készek voltunk egy mezőn felsorakozva, éles lőszerekkel felszerelve. Két nap elég arra, hogy a kezdeti harci kedv átalakuljon a mijjafaszt keresek itt-re.