Technikailag államcsőd van Oroszországban

Fórumok

Moszkva jelenleg nem a szerződések szerint teljesíti a hiteleit, így kijelenthető: technikailag államcsőd van.

 

Index - Gazdaság - Technikailag államcsőd van Oroszországban

Hozzászólások

"A hitelminősítők soha nem politikai befolyás alapján végzik a munkájukat." :D MegaLOL!

"Azért sorolták be az oroszokat bóvli kategóriába, mert befagyasztották az orosz eszközöket; az arany- és devizatartalékok egy részéhez nem férnek hozzá"

Erről az a vicc jut eszembe, hogy a bolhának kitépik az összes lábát, akkor megsüketül mert nem ugrik többé parancsszóra.

Ha jobban meggondoljuk, akkor akik befagyasztották azokat a számlákat, azok nem teljesítették a szerződésüket, azok mennek először csődbe. Csak nem a FED, vagy valami hasonló csinálta ezt?

A sors iróniája, hogy az oroszok saját velső hitelezőinek nem teljesítenek akik meg ugye nem tehetnek a szankciókról.

A minap kaptam meg a határozatot a NAV-tól, hogy elbuktam a telek vásárlási illetékmentességet, mert a COVID miatt a Kormányhivatal elcsúszott a hatósági bizonyítvány kiadásával. Szar ügy de az állam hibája miatt az állam büntetett, jogorvoslati lehetőség nincs. Visszamenőleg kamatokat is fizetnem kell. Olyan ez mint Iványi Gábor alapítványának ügye...

Még ha finnanszíroznám is a többszázezres ügyvédi költséget meg a perköltséget, addig is 5-10 évig biztos nem lenne jogerős itélet. Valamint még akkor sem biztos hogy fizetnének egyből. 10 éve nyertem egy eljárást az autópálya kezelővel szemben, mert vaddisznók szaladgáltak a pályán, és vadveszély tábla sem volt, de a vadhálót kibontotta valaki, aztán évekig lyukas volt... Pénzt azóta sem láttam belőle még, de én már 10 éve kifizettem a vadásztársaság kárát, meg az autójavítást is. Hasonló dolog történt azóta Ausztriában is, ott happyend-el végződőtt pár hónapon belül a dolog.

Azért akárhogy is nézzük, ez megnehezíti az oroszok dolgát. Ha akarnak se biztos, hogy tudnak fizetni dolgokért.

Kínától vásároltak volna dolgokat (már nem emlékszem micsodát), amire az volt a válasz, hogy inkább fizetőképes vevőknek adják el azt a dolgot.

A hitelminősítés erről szól: ha én eladok valamit az oroszoknak, várható-e, hogy a mondjuk 30 napos fizetési határidő letelte után átutalják a számlámra az árat? A jelenlegi helyzetben nem. Szóval megnézem a kategóriát és azt mondom, hogy hoppá, nincs fizetési haladék, ha most ideadod az árat kp-ben, akkor viheted a cuccot, de egyébként túl kockázatos nekem ez az üzlet.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2022. 03. 30., sze – 09:23

Magyarországot ki fogja finanszírozni? Ha valakinek nem világos lapozzon vissza 1980-ig  Kádárig.
A szomszédban mennek fel az árak, de mi hitelből fedezzük ezt az életszínvonalat. Idáig az oroszok és a kínaiak.

Korábban nagyrészt a külföldiek finanszíroztak. Most az államadósság elég nagy hányada a lakosság kezében van állampapír formájában.

Tavalyi adat:

Mindebből mennyi van a magyar lakosság kezében?

Egész pontosan az Eurostat azt tartja nyilván, hogy a teljes államadósságból mekkora részt birtokolnak a háztartások és az őket segítő nonprofit intézmények.

  • Számszakilag Magyarország, ahogy egy éve, most is az előkelő harmadik helyen van az uniós rangsorban, a magyar háztartásoknál több államadósságot csak az olaszok és a portugálok birtokolnak.
  • Arányait tekintve Magyarország még mindig az első a sorban, a hazai lakosság kezében van arányaiban a legtöbb államadósság az EU-n belül, 24 százalékkal.

trey @ gépház

25 % körül van a devizakitettség. Az Orbán féle gazdaságpolitika talán legnagyobb vívmánya, hogy a külső adósságot belső adósságá konvertálta, miközben a devizatartalék alig változot az aranytartalék meg visszakerült a forint mögé. (A japánok csinálták ugyanezt.)

> Sol omnibus lucet.

Az oroszok jó fejek. Adnak rubelt, hogy ki lehessen fizetni a gázt.

> Sol omnibus lucet.

Most megy Lavrov Kínába, nem csodálkoznék, ha Kína orosz államkötvényeket venne...

Szerkesztve: 2022. 03. 30., sze – 10:27

Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke úgy véli, hogy az lenne a legjobb döntés, ha bővítenék a rubelért exportált áruk listáját.

Az európai államoknak minden piaci lehetőségük megvan a rubelben történő fizetésre. Ez nem tragédia. Sokkal rosszabb a helyzet, ha van pénz, de áru nincs

– vélekedett a Duma elnöke. Hozzátette, hogy a listához sorolná az alábbi termékeket

  • műtrágya,
  • gabona,
  • olaj,
  • napraforgóolaj,
  • szén,
  • fémek és
  • faanyagok.

Élesedik a helyzet: https://hup.hu/comment/2754352#comment-2754352

vegre rajonnek, hogy a modern vilagban haborukat mar nem nagyreszt tankkal, inkabb gazdasaggal, nyersanyaggal vivjak ?

Kicsit megszaladnak a dolgok meg itt ott, lesz az a kuszob, amikor nem kell csak ulni es nezni, hogy a lokalok megeszik a sajat kormanyukat...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Nagyon helyes, végre. Pont ez a gazdasági szanckiók lényege, hosszú idő kellett, míg elkezdett hatni. Ez volt a cél, hogy az állam csődjével ellehetetlenüljön a háborúzásuk, meg bukjon a jelenlegi rezsim.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

According to Berlin, Putin told Scholz that payments could still be made in euros or dollars to Russia’s Gazprombank, which is not subject to EU sanctions. Gazprombank would then convert the payments into rubles.

 

>gazprombank would do the conversion

>gazprombank not subject to sanctions

emészd ;)

ugye nem okoz gondot megérteni, hogy amíg eur-ban "kapná" az ellenértéket az orosz föderáció, az pontosan olyan, mintha ingyen adná a gázt, így pedig 1) legfontosabb: finanszíroszva lesz, 2) és: tovább stablizálódik a rubel

 

gondolom nem véletlenül lett nuland scholz nyakára küldve, aki szegény próbálja megmenteni a német ipart és a német munkahelyeket

Én idáig azt hittem, hogy azon örvendeztek, hogy jól "megszívatták" az EU-t, mert majd nem lesz rubelje és nem fog tudni fizetni. De aztán rájöttem, hogy annak jobban örültök, hogy az EU finnanszírozza a ruszki háborút. Pedig még ez sem igaz.

A szívás az lenne, hogyha ruszkik elzárnák a gázt, és azt mondanák hogy addig nem jön semmi, amíg Ukrajnát és az egész vadkeletet (Magyarországal stb. egyetemben) el nem ismeritek Oroszország részének. De erről szó sincs, Putyler nem akkora stratéga.

az orosz föderációnak nincs arra szüksége, hogy a hupon vagy a redditen bármit elismerjenek, arra van szüksége, hogy a leszállított gáz ellenértékét megapja

ha a számlák zárolásának feloldásával, akkor úgy, ha gyakorlatilag rubelben való fizetéssel, akkor úgy

az álláspontjuk az, hogy ingyen nem adnak gázt, nem pedig az, hogy szivatásból elzárjuk a gázcsapot

Mit ér a számlapénz, ha nem lehet elkölteni? Mit ér a papírpénz? Semmit. Nyomtatnak nekik, annyit amenyit akarnak.

Jelenleg a ruszkik azért szállítanak, hogy a NATO-t és az EU országokat távol tartsák a háborútól. Ez ideig óráig megy, de ha a "gázfegyvert" kijátszák, akkor nem lesz semmi a kezükben. Nukleáris háborút nem akarnak, mert akkor Oroszország is múltidőbe kerülne. III. VH-t játszani saját területen, nem túl vonzó gondolat, már a II. is elég kellemetlen volt nekik. Nem beszélve arról, hogy mi következik akkor amikor elfogynak az atomtöltetek.

A magas dúsítású urán gyengítésével gyártott fűtőelemekkel az USA teljes energiatermelésének tizede származott annak köszönhetően, hogy 1993-ban Oroszország és az Amerikai Egyesült Államok megkötötte a „Megatonnákból megawattok” elnevezésű egyezményt. Ennek értelmében nukleáris erőművekben használható fűtőanyaggá alakítják át az atomfegyverek robbanófejeiben található uránt.

Link

Ezt a programot kéne újraéleszteni.

> Ugye nem okoz gondot megérteni, hogy pont annyit fizetnek érte, mintha nem lenne váltás.

Ugye nem okoz gondot megérteni, hogy az alap probléma az volt, hogy Oroszország hiába kap Eurót vagy Dollárt, ha utána nem tudja elkölteni, azonnal zárolják a szankciók miatt. A Rubeljüket nem tudják zárolni.