[KV] Koronavírus és a hitel

Régóta használok egy adaptív hitelkeret-kalkulátort ami a vásárlási szokásokhoz alkalmazkodva kalkulál egy hitelkeretet partnereimnek. Jelenleg nagyon megugrott a forgalmunk (fertőtlenítőszergyártás) emiatt sokan már nem tudnak vásárolni, mert elérték a hitelkeretük maximumát. Nem áll módomban ezt növelni, mert meggyőződésem, hogy egy komolyabb járvány esetén fizetni már nem lesz olyan fontos a lánc végén. A mai napon fordultunk át termelési szinten negatívba vagyis olyan dolgokat árulunk amelyeket még le sem gyártottunk. Piaci szereplők beszerzőik agresszíven fenyegetik a  kollégáinkat és nagyon dühösek, hogy nem kapnak elég árut. Sajnos/szerencsére olyan mennyiséget kell kibocsátanunk, amelyre már tényleg nem tudtunk felkészülni. Van olyan termék aminek az elmúlt havi forgalma megegyezik az előző 24 havival. 

Mai napon kiküldtünk egy körlevelet, amiben azt javasoljuk a kereskedőinknek, hogy lehetőleg ne hitelezzenek fertőtlenítőszereket a vevőiknek, mert kockázatosnak tartjuk és nem szeretnénk, ha egy-két szerencsevadász miatt ne kapjanak árut. Ugyanis hiány esetén simán elképzelhető az, hogy aki veszi annak esze-ágában sincs fizetni, leginkább a semmiből feltűnő új vevők között fordulhat elő ilyen.

Hozzászólások

Mi lesz itt, ha majd tenyleg baj lesz? :)

Abban az országban, ahol a háztartások nagyrészében nincs 1 hónapnyi tartalék sem, miért lenne a cégekben? Tapasztalatom csak IT fejlesztésre terjed ki, ami nem annyira kritikusan sürgős, de amikor a meglévő dolgozói kifizetések havonta mondjuk 3-10 millió között vannak, és nincs 2 millió IT fejlesztésre, nincs 500e Ft az első részletre, akkor kétlem, hogy van forgótőke a cégben mondjuk 3-4 hétnél hosszabb időre. Kivéve, ha állami beszállítók, ahol ahogy láttam ez a 30-60-90 napos átfutás általános, ezért kényszerből ez a pénz be lett rakva forgóba kb. 10-20 éve.

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Ugyanott tartunk mint a devizahiteleseknél pár éve. Tudta hogy kockáztat, mégis így járt. Aki részvénybe "fektet" egyáltalán nem tudom sajnálni a veszteségei miatt. (a fektet helyett a kockáztat jobb szó)

Persze tudom hogy a koronavírusos hiszti miatt a tőzsdénél jóval kiterjedtebb kárhullám is elindul(hat), de én most kifejezetten a tőzsdéről beszéltem.

Gyuszkot is erdekelni fogja, csak meg nem tud rola. 

1929-ban es 2008-ban sem csak a shareholdereknek volt szar, persze ehhez meg kene erteni, hogy mirol szol a tozsde. (Hint: nem arrol, hogy Atlag Jozsef kisbefekteto ott veszti el a penzet rulett helyett.)

Tanulságos írás, köszi. Kisker szinten hogy alakul majd ki szerinted fizetésképtelenség? Egyszerűen nyerészkedők, akik nem valós piaci szereplők akarnak lenni, csak a hype miatt "korona vírus túlélő készleteket" akarnak gyártani és utána nem kifizetni a hitelezett / bizományis készletet? Vagy mire gondoljon az aki nem ismerős a témában?

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

A semmiből megjelennek cégek nagy igénnyel, majd nem fizetnek és eltűnnek. Egyfajta proxy cégek, akik lehetnek n évesek is. Figyelni kell, hogy a jelenlegi tulaj mióta tulaj valamint az iparági átlagprofittól mennyire tér el az adott cég. Valamint nem bízni senkiben aki új szereplő, mert az áru csak akkor van eladva, ha megjött a pénz, addig csak kereskedelmi hitel.

Szó szerint annyi történik, hogy alapít valaki egy céget, vagy vesz egyet, bejelentkezik mint új vevő, vesz egy nagyobb mennyiséget, majd nem fizet, bedönti a céget? Persze közben ő már eladta a készletet, és ennyi? (Rohadt nehezen áll rá a gondolkodásom az ilyen folyamatokra, bocs, csak tényleg tanulságosnak tartom, nekem egy ügyfelem van egyszerre, nagyon más világban vagyok.)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Sajnos pont az ilyen kissé pánikkeltő postoknak is köszönhető talán mindez. 

<befőttesüveg>
meggy
</befőttesüveg>

hát ha igazán geci akarsz lenni, akkor naponta aukciót tartasz másnapi  szállításra az éppen legyártott árukra

aztán az kapja meg a raklapokat, aki a legtöbbet fizet értük

Ennyire nem egyszerű és valószínű van rá valami szabályozás:

ROME, Feb. 27  - Italy cracks down on speculative pricing for anti-coronavirus items: Italy's financial police said Thursday they have begun raiding retailers suspected of dramatically inflating prices for items in demand for helping consumers protect themselves against the coronavirus.

Erősen várom, hogy mikor üt be a napsütéses, 20+ C-fok és ereszt le az egész mint egy rossz lufi. Asszem, akkor pár kereskedőnek nagyon meg fog nyúlni az arca.
 

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Szerkesztve: 2020. 02. 27., cs – 14:06

Csekkold le a hitelbiztosítónál (pl. Coface), hogy mi a helyzet az egyes üzleti partnerekkel. Lehet, hogy már másoknak is tartoznak. Hitelkeretet ne adj senkinek anélkül, hogy a hitelbiztosító ne hagyná jóvá a limitet.

Szerkesztve: 2020. 02. 27., cs – 16:45

Nem kell megemelni a hitelkeretet. Nincs elfogyott, most azoknak gyártunk akik előre fizettek. Szemétség a régi partnerekkel, de fizethetnek ők is előre. Simán beszophatod az egészet még akkor is ha mindenki fizet. Bevásárolsz alapanyagot és 10 évig nem fogy majd el ha esetleg meleg lesz vagy megáll a vírus.

Hülyeség nagy úr. Vidékről már kapom az érdeklődő hívásokat, hogy milyen a karantén budapesten, és mikor nyitják ki újra a repteret. És ez csak az ország két vidéki vége. A marhaság már 2x körbeért, még jó, van annyi eszük, hogy felhívtak igy van source kontrol. Plusz néhol már üresek a boltok.

Aki fenyegetőzik az kerül a sor végére. Nem feltelek, de ez odafigyelos, a braneszt te tudod a legjobban becummantani ha nem figyelsz. Az okosabbak, most elofognak jonni es iszonyatosat szakitanak az ostobak karara.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Pont ezekhez hasonlo gondolataim voltak, foleg euban ahol igencsak le van kotve, hogy allami kihez mikor hogy es mennyi penzt sorolhat. A tulszabalyozott es szabalykoveto magatartasuak fogjak a legnagyobbat bukni, mert oda egy nagyon nagy verseny elony. Amikor kezdodik a kilabalas europa bukhat rajta legnagyobbat, mert mindenhol mashol joval lazabban fognak hozzaallni a dolgokhoz, szokasszeruen ebbol keleten levok fognak jobban kijonni. Ezt mernem vallalni.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2020. 02. 28., p – 10:08

Hali Oregon, idézhető ezen írásod / eszmefuttatásod / figyelmeztetésed más "belső" helyeken ? (belső helyek -> nem FB, vagy bármi nyilvános fórumra gondoltam)

Mert ez azért elég hasznos információ, főleg hogy hiteles és elsőkézből való valós információk.

Varhato volt, ilyenkor a piac korrigalja onmagat es mindenki mindent "bearaz".

Konnyebb egy versenyjogi tisztessegtelen piaci magatartas vagy polgari iranyu pert is osszeszedni, ilyenkor mindenkinek megvaltozik az ingerkuszobe.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

"Mai napon kiküldtünk egy körlevelet, amiben azt javasoljuk a kereskedőinknek, hogy lehetőleg ne hitelezzenek fertőtlenítőszereket a vevőiknek"

Ma már kaptam erre a levélre/tippre nagyon hálás köszönő telefonokat és leveleket.

11 nap telt el e poszt óta. Sajnos igazam lett. Kurvára.

Nézzél több blogot... Amúgy van értelme ezt megosztani, mert ez egy olyan embertől származó első információ, amihez a "kormányazati operatív törzs"től te nem jutsz hozzá. Ez maga az hogy a piac hogy reagál erre az egészre.

Ez az info a piacról szól. Bár gondolom ricsip te benn ülsz egy kényelmes irodában, ahol semmi gond...

Itt egy kezdődő hitelválságra gondolok. Kezdődik egy kereskedelmi hitelezési félelemmel. Mindenki begyűjti a pénzét. Innen fog szivárogni tovább. Szerintem.

 

Vagy mire gondolsz? Nehogy a végén engem vigyenek el, hogy pánikot keltek. Kelt a faszom. Nálunk az van. 

 

Ma reggel a raktárnál voltam, tucat teherautó között  megjelent egy férfi, aki valamilyen intézménynek szeretett volna vásárolni. Mondtam, hogy "n" volumen alatt mi nem tudunk segíteni, és a várólista van. Mondja kp-vel jött (nem kevéssel), erre mondtam neki: mindenki kp-vel jön, de akkor is hetek lehet mire sorra kerül. Láttam rajta a kétségbeesést. Szar volt nézni. Nem tudok mit csinálni. Belefulladunk az igénybe. Versenytársaim már összeomlottak. Hamar elterjedt, hogy mi nem hitelezünk, gyorsan átvették. (Vajon a kormány véletlen dob 8 milliárdot most kv-ra?) Megkezdtünk a termelési volumen tényleges növelését, kapacitást bővítünk, felvásároljuk Európa szerte a maradék készleteket. Majdnem minden kollégám velem együtt kb 4-5 órákat alszik, nem azért mert csak ennyit vagyunk otthon, hanem képtelenek vagyunk az idegtől. Tegnap is éjfélre értem haza, de reggel 4-kor felkeltem az idegtől. Megnéztem a kormányinfót amibe belealudtam pár órával ez előtt, majd mentem be dolgozni. 

Pl aki megígéri, hogy jön dolgozni az tényleg bejön. JObban tudnánk szervezni a dolgokat, ha az emberek betartanák a szavukat.

 

Amúgy ma is 5 előtt keltem. 6-kor már itt kódoltam, mert a rendelések mennyiségét sem tudtuk már kezelni. Megy be mátrixba és ezerféle nézet kell hozzá. (Ez régóta kész van, csak a rendelések kezelését kellett bővíteni)

 

dim1 = vevő

dim2 = rendelesek  (merge: több rendelés esetén és explode: termékhiány esetén)

dim3 = termékek

dim4 = készletek

dim5 = gyártástervezés

dim6 = anyagigény

...

dim n ... fasztudja

 

Ma ez is pipa. Olyan hirtelen nő a cég, hogy folyamatosan újra kell skálázni.

Ismerve a magyar gazdaságot, ez a fajta hitelválság nem jelent épp rosszat. Probléma, hogy a legtöbb cég hitelből megy, nem véletlenül alakulnak ki a körbehitelezési láncok. Alsó szinteken sokszor elmarad a forgótőke növelése, nincs valós forgótőke, mert kell a pénz a főnök kocsijára, házára, nyaralójára és a gyermekének az ibizai nyaralására.
A másik oldalon is ráfér a változás. Volt műgyantás cég, ahonnan kp-s, azonnal fizetős rendelésnél elhajtottak és inkább volumeban 10x nagyobb, hiteles rendeléseket teljesítettek, azzal a felkiáltással, hogy nem éri meg nekik azonnal fizető, kis tételekkel foglalkozniuk.

Ami most van, az egy fejetlen pánik. 3-4 hét alatt beáll a fogyasztás, elkezdenek fogyni a készletek, stabilizálódik a beszállítói lánc. Legrosszabb ami történhet, hogy beüt a jóidő és beomlik az új fertőzések száma, ti meg mehettek hosszú szabadságolásra, mert mindenki a nyakán maradt készleteket próbálja eladni.

Szerintem, pihenésképp, most vegyél egy csomó légitársaság részvényt a nagyobbakból és félév múlva lesz miből bővíteni a cégeteket.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

SZERINTEM: Jövő héttől bezárnak az iskolák. Erre fogadnék.

 

Nekünk is van partnerünk aki a forgalomból vesz autót magának és nem a profitból. Most itt nevetünk rajta.

Ahogyan vulgárisan kommunikálunk a kollégák között: Szexparti van, akinek áll a fasza baszhat, a többi nézheti. Ez van. Készpénz a király.

A mostani kormányinfón azt mondták, nem tervezik az iskolabezárást. Szerintem, ha lesz is, inkább április elejére időzítik. Ápr. 8 - 15.-ig tavaszi szünet, ezt mondjuk április 1.-15-re nyújtva remek Tesco gardaságos karanténként lehet eladni. Feltételezem az első trigger majd, az első 18 év alatti fertőzött lesz.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Eléggé kétlem, hogy a tavaszi szünet időpontjától tennék ezt függővé... (legalábbis remélem, hogy nem ez a szempont)

Btw, Ausztria jövőhéttől:

A kancellár azt mondta: hétfőtől a felsőbb osztályok számára szünetel az oktatás, így a 14 évnél idősebbek otthon maradhatnak. Szerdától pedig a 14 év alattiaknak sem kell bemenniük, ha a szüleik meg tudják oldani elhelyezésüket. Ellenkező esetben bemehetnek az iskola épületébe, az intézmény biztosítja számukra a felügyeletet – tette hozzá.

Szerintem is iskolabezárás lesz. Azt gondolom már sokkal több fertőzött van, mint amennyit a nagy nemzeti koronavírus-számláló mutat köszönhetően a tünetmentes embereknek. A lappangás végeztével megugranak a számok, ez már önmagában is ijesztő lehet. És elég lesz ha egy fertőzött gyereket találnak iskolában (miért ne lenne, ha a gyerekek - ahogy olvastam - kiváló tünetmentes hordozók? ), a pánikot elkerülendő szerintem elrendelik az előrehozott tavaszi szünetet.

Semmi egyebet nem tudok elmondani, kérem kapcsolja ki!

"Ma reggel a raktárnál voltam, tucat teherautó között  megjelent egy férfi, aki valamilyen intézménynek szeretett volna vásárolni."

Utálni fogsz.

Ezt lehetett előre látni (igen). Mit kellet volna tenni a kormánynak?

Tietek a legjobb termék (leg bőrbarátabb) lefoglalni a picsába, vagy kinek szállítasz nem te rangsorold a vevőket. Központi elosztás jön a katonai teherautó felpakol viszi az adott kórház/kórházak felé. Kórház, háziorvos, Paks, stb

Ja és persze fizetni mert ha nem lesz pénzed leáll a termelés. +két rendőr gazdasági (+1 a katasztrófa védelemtől) akinek megmondod mi kell alapanyag és lefoglalja(megveszi) onnan is ami számotokra esetleg ne elérhető. 

Azzal semmi probléma. Teljesen együtt tudunk abban működni. Kész rendszerünk van rá, hogy a lehető leghamarabb eljusson a vevőhöz az áru.

Így fogalmaztam a minisztérium felé:

"Mi a hazai fertőtlenítőszer gyártó vállalkozások kommunikálunk egymással. Gulyás Gergely
szerdai szavai mindannyiunkban félelmet keltet, előhozott 50-es évekbeli emléket amikor
szüleinktől, nagyszüleinktől elvették a gyárukat. Nem szeretnénk így járni, legtöbbünk több, mint
20 éve ezt csinálja. Azt gondoljuk, hogy amit teszünk nálunk jobban senki sem tudja, ha tudná már
rég ő csinálna, mert a piac így működik. Azt is vélelmezzük, hogy piac sokkal gyorsabban eljuttatja
a fertőtlenítőszert (ha van), mint a tisztelt Hatóság. Ugyanis, ők elviszik egy helyre mind (ezt
valóban gyorsabban teszik) majd onnan osztják szét (ezt sokkal kisebb hatékonysággal és sokkal lassabban tudják kivitelezni). Eközben a piac a gyártástól számítva pár órától maximum 2 nap alatt ezt a munkát elvégzi. "

Ja és jön a kórház hozzátok(kereskedőhöz aki vett tőletek) piaci alapon 90 nap múlva fizetnék 30% eséllyel, 180 nap múlva 30% eséllyel, 360 napon belül a maradék 40% al, de 100% eséllyel fizetnénk a most megegyezett árnál 20% al kevesebbet!

Működő államot feltételeztem bocsi. Felpakol a katonai teherautóra és az rögtön a kórházba/korházakba viszi, logisztikus összerakja az útvonalat, azaz az útba eső háziorvosnál lepakol egyet egyet (vagy átvevő ponton többet). Állom felébredtem, legfeljebb Kínában ahol ha nem teljesítesz jól nem kirúgnak hanem eltűnsz családostól / szintén családostól átnevelnek. Hát igen ahol a hatalomhoz felsőség is társul. Néha.