"Új" kínai operációs rendszer készül Linux alapon: érkezik az UOS!

Címkék

Az amerikai cégek kiszorítására tett következő kisérletnek lehetünk szemtanúi. A kínai állam teljesen ignorálná az USA termékeket, ezért saját "új" operációs rendszert fejleszt.

Az idézőjel nem véletlen, hiszen valójában a szintén kínai, még béta állapotban leledző legújabb Deepin, a V20 "belpiacosított" verziójáról van szó. (Az UOS mögött álló Tongxin Software egyik fő részvényese maga a Deepin)

További érdekesség, hogy az UOS támogatja a "Loongson" architekturát is, így az operációs rendszer 100% ban hazai hardveren is elfut.

Az UOS jelenleg csak zárt béta státuszban érhető el, jelentkezni a hivatalos oldalon (kínai) lehet.

Maga a Deepin V20 kinézetre a Jelenlegi Deepin és az iOS/macOS egyfajta "hibridjének" tűnik. Debian 10-re épül és saját felhasználói felületet használ (DDE).

Hozzászólások

Saját hardveren "saját" oprendszer... Mármint számítógépen is, a mobil (Harmony OS) után . Hmmm

licenckulc ezeöccá

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Tetszik a Deepin, azt használom egy tablet-en. Nem tökéletes, de touchscreen-re nálam még ez jött be a legjobban (Ubuntu+gnome3 alatt pár percenként újraindult a gnome shell, KDE plasma alatt is voltak egyéb problémák).

Az OS egy dolog, de van-e tervük az egyebek (keresők, Facebook, stb.) kiváltására? Vagy pl. a root DNS szerverek? Nem vagyok biztos benne, de ha jól tudom, azok is USA kézben vannak.

DNS nem para https://root-servers.org/

Facebook helyett van Baiduu vagy m nagyobb felhasználói bázissal mint a facebook, van kínai kereső, meg kb minden más.

// Hocus Pocus, grab the focus
winSetFocus(...)

http://c2.com/cgi/wiki?FunnyThingsSeenInSourceCodeAndDocumentation

Iránban vajon mit használnak? :)

trey @ gépház

Szerintem egyáltalán nem ez az elsődleges ok. Egyszerűen szerintem: 

  • gazdasági, a belsőleg előállított termékek olcsóbbak és nemzetgazdaságilag nagyságrendekkel hasznopsabbak
  • ellátás biztonsági okok,  nem lehet egy belsőleg előállított terméket politikailag kívülről korlátozni, amennyiben a nemzetközi szabadalmi és egyéb jogokat betartanak.
  • értékesítési biztonság, még ha export tilalom is kerül 1-1 termékre, az akkor is értékesíthető a világ egyik legnagyobb piacán.
  • profit, biztos, hogy jelentősen nagyobb hasznot érhetnek el ha kevesebb csatolt beszállító, licencelő stb van egy termék előállításában

A döntéseik logikusak és pontosak. Azt teszik amit tenniük kell, ez az amit Európának tennie kellett volna de nem tett és ezzel az európai vezetés elárulta európát. Ott felakasztanak a korrupcióért, itt újraválasztabnak.

Egy érdekesség, az iPhone teljes ellátási lánca Kínában van a hardver tekintetében teljesen és a hardvert előállító iparágak esetében is, kivéve pár külső fő komponens.

"... amennyiben a nemzetközi szabadalmi és egyéb jogokat betartanak" Ez mikor érdekelte őket? Ma már ott tartunk, hogy államilag támogatják az ipari kémkedést.

"Ott felakasztanak a korrupcióért, itt újraválasztabnak." - Ezt a mondatot értelmezni sem tudom. Ugyanazok a szereplők, csak a kínai fél fizeti le az ittenieket.

Szerkesztve: 2020. 01. 06., h – 13:33

"innenonnan" le lehet amugy tolteni az UOS-t (RC1 kiadas) es meglepoen jol hasznalhato! Aki probalta mar a Deepint, annak ismeros nyilvan, de szepen ki lett pofozva, nagyon felhasznalobarat! 

Azert vannak erdekes dolgok. Pl alapbol nincs root jogod, ezt (mint pl a MIUI-nal) kulon lehet igenyelni, mint "Developer mode". Igy alkalmazast alapbol csak a shopbol tudsz felrakni. Ez persze elsore felhordulest okozhat, de itt ugye alapvetoen vegfelhaszanlokrol beszelunk, mint celcsoport. (iOS+Androidon sem zavarja az atlagot a root/kulso telepites hianya...:) )

Aztan hogy lesz-e re alkalmazas... Nyilvan Kinaban a kulonfele adminisztracios, etc.. programokat, amit a kozigazgatasban hasznalnak, at fogjak irni, illetve azert ma, amikor a webappok korat eljuk, nem is biztos, hogy akkora gond lesz modositani ezeket.

és persze nyilván nem fogják keresztbe fosni a GPL-t...

a Loongson architektúra viszont érdekel. kíváncsi vagyok fog-e szivárogni belőle a világ más részeire is.

"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."