Nyílt levél az Ombudsmannak

Címkék

"Még tavaly fordultam újra az oktatási rendszert koordináló személyekhez, majd az Oktatási Hivatalhoz, hogy változásokat javasoljunk, eszközöljünk az oktatási rendszerben, mivel a jelenlegi rendszer rossz, diszkriminatív és átfogó informatikai ismeret megszerzésére teljesen alkalmatlan."

A teljes cikk elolvasható itt.

Hozzászólások

Kicsit olyan érzésem van, mintha széllel szemben... ne érts félre, Respekt meg minden, de ebben az országban a korrupció legmagasabb fokozaton pörög, tudja mindenki, és nem fogunk belöle soha kimászni. Ez az ország ennyit tud, be kell látni. Volt idönk, lehetöségünk, hogy felzárkózzunk, fejlödjünk, ledolgozzuk a lemaradást. Ehelyett egy banánköztársaság szintjét értük el rekordidö alatt.

Sok sikert, egészséget és kitartást a szélmalomharchoz!

--
robyboy

Ez semmi.

Angliában szar a kaja, az idő és dagadtak a csajok, nem ezekért mennek oda szerencsétlen magyar gazdasági menekültek. A posztkommunizmus és a kilátástalanság elől menekül el mindenki, pedig alapvetően jó hely, jó időjárás, jó csajok és tudsz magadnak jó kaját vagy pálinkát főzni.

Az oktatás és eredménye Magyarországon nemsokára olyan szintet ér el .. áh le sem írom.

Szerintem menekül mindenki, aki teheti. Változik a világ. Hajdanán, ha egy munkavállaló panaszkodott bármiért, vagy jogosan követelt bármit, mindig azt a választ kapta a fönökétöl, hogy "el lehet innét menni". Na, ez most már valósággá vált, a fönökök nem is nagyon mernek többé ilyet mondani.
Most az a világ van, hogy azért fizetnek valakinek bónuszt, ha beajánl valakit a megüresedett pozíciókba.

Tulajdonképpen valahol nagyon megérdemeljük, hogy lerohadjon az ország teljesen.

--
robyboy

Nem vitatni szertnem az irtakat, csak egy apro reszlet elegge szemet szurt:

"Most az a világ van, hogy azért fizetnek valakinek bónuszt, ha beajánl valakit a megüresedett pozíciókba."

Ezt ne keverjuk ide! Ez elegge bevett szokas barmerre a vilagon, hogy ha hozol a ceghez jo embert, akkor kapsz bonuszt.

Dehogy menekül mindenki aki teheti. Oda mehetnék, ahova akarok. Köszönöm szépen, én egyelőre jól érzem itt magam. És a környezetemben is jó sokan vannak, akik nem mennének el.

Az a balos duma, hogy aki külföldre megy, az menekül... Az, hogy valaki él az EU-n belüli szabad munkavállalás és költözés jogával, az nem menekülés.

Persze vannak, akik a saját sikertelenségükre mindig találnak magyarázatot. És mindig az a magyarázat jön ki nekik, hogy mindeki hibás, csak ők nem. Ők az állandó "áldozatok":

--
trey @ gépház

Ha mindenki jól érezné magát, senki sem menne el. Szerencsések azok, akik jól érzik magukat. Nem csak önhipnózissal müködik ez, tényleg vannak szerencsésebbek. Sok pénzügyileg képzetlen (buta?) ember, aki befürdött a hiteleivel (a válságról ámbár még ök sem tehetnek) ment nyugatra, hogy vissza tudja fizetni a kölcsöneit. Ha ök jól érezték volna magukat, nem indultak volna el. Van az a szint, amikor muszáj menni.

Persze nem muszáj örökre menni, és aki visszajön, annak a tudásából (pénzéböl?) profitálhat is Magyarország.

Egyébként én sem mentem el, és nem is tervezem. Èn is szerencsésnek érzem magam, hogy normális körülmények között tudok a mai Magyarországon élni. Csak az az egy gáz van, hogy nem magyar tulajdonú cégnél, cégnek dolgozok... hat ja. Dolgoztam olyanoknál is, több a rossz tapasztalatom velük kapcsolatban.

Szívesen építeném kis hazámat normális magyar cégnél, ahol megbecsülnek így is úgy is, és a produktum a haza GDP-t növeli, és nem másét.

--
robyboy

Várjál, én nem mondtam, hogy mindenki jól érzi magát. Én arra az állításra reagáltam, hogy mindenki elmegy, aki teheti. Szerintem bárki megteheti, hogy elmegy. Fillérekért elérhető repülővel Európa szinte összes nagyvárosa. Még retúr jegy sem kell. Az más kérdés, hogy akik itthon sem találták fel magukat, azok mit csinálnának külföldön.

--
trey @ gépház

áruld már el nekem hogy egy tanár, hogyan fogja magát feltalálni, vagy egy patológus, esetleg egy altató orvos, vagy egy pedagógus, vagy egy bányás , vagy egy pék aki alatt bezárják a pékséget? Nyilván nem lehet mindenki gáz/autószerelő aki beül egy "multihoz" és sokra viszi.. Mikor keretek közé van szorítva. Tudom, DEMAGÓG...

s, nyilván megvan a lehetősége külföldre menni, jah, családostól 3 gyerekkel ez csak így megy hipphopp.. adott esetben. De szerintem a Te álláspontod azért ennyire hm... rossz, mert te az elmúlt ~15évbe soha a büdös életbe nem gondolkoztál el ezen, vagy esetleg akartál volna munkahelyet keresni. Na mind1 is.

De azért erre kiváncsi lennék....

rendben, majd felkeresnek egyet. De ez azért azt jelenti, hogy a te hozzászólásaid 0 tartalommal bírnak ilyen témákban nem ? A kérdés már csak az , ami fentebb is, hogy
jó az észt osztani, csak ha esetleg egy kis "tapasztalattal" kiegészítenéd, az nem volna gond ... úgy talán hitelesebb lenne a hozzászólásod.

Köszi.

+1000

Én ezért jöttem haza külföldről. Itthon aki informatikusként nem tud boldogulni abban hiba van.
Nagyon jól meg lehet élni, csak persze ésszel kell csinálni.

3x éltem külföldön, összesen kb. 5 évet, mindig hazajöttem a végén.
Nem azért mert ott rossz volt, jó volt, de itthon is jó.
Ha pedig itthon is jó akkor minek maradjak külföldön?

"Az a balos duma, hogy aki külföldre megy, az menekül... Az, hogy valaki él az EU-n belüli szabad munkavállalás és költözés jogával, az nem menekülés."

~25.000 ügyfelem van, külföldön élő magyar (naponta nő a számuk). 24.000 úgy érzi, hogy elmenekült és ez fontos tény. Egyébként tévedsz, többen külföldön teljesen új életet teremtettek sokan a semmiből, a szerencsésebbek vállalkozásokat indítottak, mások nagyon sokat dolgoznak és Mo-ra térne haza, ha lenne perspektíva. Csak, hogy kevesen szeretnének egy gyárban 4 műszakban dolgozni és a hónap végén számolni az aprót, hogy telik-e fagyira. Ugyanis akik ELMENEKÜLTEK és megvetették a lábukat azok többé nem akarják ezt átélni, mert most lehet, hogy 10x annyit dolgoznak, csak, hogy a kosár teli van, nyaralni is tudnak menni és a gyerekeknek tudnak minden nap gyümölcsöt venni. Havi 90e forintból nem lehet és ez nem csak súlyos de szomorú is!

A divatszakmákban, mint az IT, nehogy azt hidd, hogy abban is mindenki jól él akár külföldön akár Mo-on. Vannak ilyenek is, de nézzük csak meg hol van 1-2 cégvezető akik korábban Mo-on IT céget vittek? Te is ismersz ilyet. Mindegyikük szar meg szerencsétlen volt?

A kérdés egyáltalán nem az, hogy menekül-e vagy sem! Hanem az, hogy el ment-e, vagy el akar-e menni!
Mert ha igen, akkor a baj nem velük van, hanem azzal a hellyel ahonnan elmennek.
A te csúsztatásod épp olyan mint a fideszes - egyéb politikai - mellédumálás, és valószínűleg neked épp ezért megy jól mert jól tudsz helyezkedni, de lehet, hogy neked épp szerencséd volt, vannak ilyenek is.

Szerinted mit használok? Wi... neeem! Na, na, na? Hát blackPanther OS v17 betat-t * blackpanther.hu

Nem feltétlen az adott hellyel van baj. Talán néhány hónapja olvastam egy közgazdász fejtegetését arról, hogy néhány évtizedes távlatban vizsgálva a fejlődést az derül ki, hogy a magasabb életszínvonalú országok az alacsonyabbak rovására teremtik meg ezt az életszínvonalat, s nem hagyják, hogy ez megváltozzon. Ez egy zéró összegű játszma. Ennélfogva Magyarországon sohasem lesz osztrák vagy német életszínvonal. Viszont valóban kellettünk piacnak, kellett, hogy nyugati érdekszférába kerüljünk 1989-ben, illetve az EU tagjai legyünk, de ez nem Magyarország érdeke volt.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem ezt mondtam. A kínai életszínvonal is javult. Bár jegyzem meg, az egész felhajtásnak vannak kő keményen vesztesei, akik elveszítették munkájukat, lakhatásukat...

Arányokat nézz. Ne azt nézd, mikor lesz a magyar életszínvonal a '89-es osztrákkal azonos, hanem azt, mikor lesz a mindenkori magyar életszínvonal az ugyanakkori osztrákkal azonos. Soha. Nem csak Sopronban, Mátészalkán is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

attól, hogy vannak, akik megszívták, még Magyarországnak érdeke volt

Éppen ezért vitatom. Persze, ha úgy tekinted Magyarországot, mint egy földrajzi egységet a benne élő emberek nélkül, s érdeknek tekintjük, hogy több autópálya meg aszfaltozott utunk van a korábbihoz képest, akkor igazad van, de ez azért nagyon cinikus.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Igen, úgy értem.

Nem hiszem, hogy van olyan megoldás, amiben mindenkinek csak jó, és senkinek nem lesz egy picit se rossz.

De ez más téma.

Arról volt szó, hogy az országnak érdeke volt-e. Az ország az nem csak a földrajzi egység, hanem az összes lakosa és az összes itteni szervezet. Cég, önkormányzat, sportegyesület, kórház, miegymás.

Ha azt nézzük, hogy volt egy döntéshelyzet, hogy a) maradjon a külföldi hitelből fizetett szocializmus, vagy b) próbáljunk követni a nyugati példát, akkor abban a helyzetben Magyarország lakosságának a nagyobb része (de nem mindenki) inkább a b) verziót választotta, mert az a) verzióból elege volt már, illetve úgy gondolta, hogy az rossz.

Visszatekintve _én_ úgy gondolom, hogy az ország egészét nézve ez jó választás volt, annak ellenére, hogy nem mindenkinek lett kolbászból a kerítés, illetve nem értük el az osztrák színvonalat. Úgy gondolom, ha maradt volna az a) akkor most még rosszabb lenne a helyzet. Úgy gondolom, hogy most nem csak több az autó, de sok ember lényegesen jobban él, mint ahogy akkor, illetve mint az a) választás esetén élne most.

Persze ez egy vélemény, egy tipp. Nem tudom biztosan, hogy mi történt volna.

Nem látom indokoltnak. A technológiai fejlettségünk megvan ahhoz, hogy teljes foglalkoztatottság mellett mindenki keveset dolgozzon, szerény, de stabil életszínvonalon éljen minimális fejlődés mellett, ezzel megóvva a természeti környezetet is.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A probléma az, hogy nem mindenki tart igény a hippi életstílusra. Písz!

(Ja és még valami. Ezért rühellem a szocialistákat. Azért éljek én is tróger módon, még ha meg is szakadok a munkában, mert vannak "szegények", akik elfelejtették megvívni a maguk osztályharcát az iskolapadban (gyk. tanulni) és most nem találják fel magukat.)

--
trey @ gépház

Nem akarok belemenni, mert hosszú lenne, kibékíthetetlen lenne. Azt látom, hogy nem egyformák az emberek.

1) Van, aki küzd, mint oroszlán, minél többet akar kisajtolni az életből, sokat kockáztat, nem ismer se Istent, se embert, csak minél több legyen, haladjunk, tombol benne a versenyszellem

2) Aztán van, aki békés, nyugodt életet élne, nem rohanni akar, nagyon fontos számára a kiszámíthatóság, biztonság, alacsony kockázatú élet. Nem lusta, dolgozna ő békés tempóban, egy szükséges minimummal beérné, de az már nem fekszik neki, hogy a rohanók vagy belekényszerítik a tempóba, vagy perifériára szorítják a versenyt favorizálók, megfosztva az alapvető életfeltételektől is

Békítsd ki őket!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A témában amúgy érdemes elolvasni Mong Attila Kádár hitele c. könyvét.
https://www.libri.hu/konyv/mong_attila.kadar-hitele.html

Már 1957-ben gabonaimportra szorult az ország az USA-ból, az egész fridzsiderszocializmust hihetetlen pénzügyi ügyeskedéssel tudták csak fenntartani, amikor meg beszakadt az egész, akkor a felelősség elől menekülve, rendszerváltásnak álcázva az egészet, leléptek a főkolomposok (Fekete János például).

Az államszervezetet részben azért fizetjük, hogy azokat a szociális egyenlőtlenségeket, amelyeket a piacgazdaság okoz, ellensúlyozza, közérdekből.
Ezért van nyugdíj (mert nem mindenki tud félretenni öregkorára), ezért van társadalombiztosítás (mert nem mindenki keres annyit, hogy kifizesse a kórházi költségeit), meg ezért van még sok minden más.
Azért van közoktatás, mert sokan nem tudják megfizetni a magánoktatást, az viszont társadalmi érdekl, hogy ne írástudatlan emberek legyünk. Stb.
Azaz ha valaki lecsúszik, akkor az államszervezet szociális ellátórendszerét (amit az adófizetők nagyon sok pénzből tartanak fenn) lehet okolni.

Visszatekintve _én_ úgy gondolom, hogy az ország egészét nézve ez jó választás volt, annak ellenére, hogy nem mindenkinek lett kolbászból a kerítés, illetve nem értük el az osztrák színvonalat.
--**--
Persze ez egy vélemény, egy tipp. Nem tudom biztosan, hogy mi történt volna.

Egyszer írtam erről egy kis szösszenetet, ha érdekel az ilyesmi, akkor olvass bele.

--
Csaba

Sajnos, akárhogyan kanyarítjuk a szót, Magyarországon elsősorban a politikai vezetéssel van a probléma. Mondjuk ki nyíltan, a fidesz egy maffia, és e szerint irányítja az országot is. Ez a mindennapi élet minden szegletére rányomja a bélyegét. Nem csoda, hogy egy csomó embernek elege lett belőle.

Szerintem elsősorban magukkal a magyarokkal - és majd a politikusokkal - van a baj. Az örök rinyáló, de semmit nem tevő, soha semminek nem örülő, kötekedő, semmit és senkit nem becsülő, produktum nélkül kritizáló, a másét irigylő, rosszindulatú és a mindenben teljesen érdektelen, ráadásul szégyen szemre beszari magyarral. És , hogy teljes legyen a kép, teljességgel mindegy, hogy épp milyen helyen, területen, bárki bármit csináljon. Egy nép akiért kiáll valaki majd elfordítják a fejüket és hagyják "eltemetni", mint ez a nővérke pl.

A fő probléma szerintem az, hogy senki semmit nem csinál elhivatottságból, odaadásból és szeretetből, csak muszájból. Minden más meg nyögvenyelős, az épp olyan mint egy Windozost Linuxra kényszeríteni!

Szerinted mit használok? Wi... neeem! Na, na, na? Hát blackPanther OS v17 betat-t * blackpanther.hu

Ez ugyan igaz, de mivel az előtte regnáló kormányokra is igaz, így valójában nem a regnáló, hanem a mindenkori politikai hatalomra igaz, és a kivándorlási hullám is ezzel van összefüggésben. Mivel pedig az EU-s munkaerőpiac 2011-ben nyílt meg a magyarok előtt a csatlakozási szerződésnek megfelelően, a kivándorlás is akkor indult el nagyléptékben (maga a felívelés azonban 2006-2007-ben kezdödött, noha akkor még korlátozottan állt rendelkezésre ez a lehetőség).

Szóval itt sincs értelme különbséget tenni a politikai hatalommal bíró hazai pártok között.

Gondold el mi lenne, ha nem lenne a tagja...
Nem érdekelnek a közgazdászok mert az elmúlt évtizedekben bebizonyították, hogy Mo-on nem működnek az elméleteik.
Mo-on addig nem lesz felzárkózás amíg legálisan lehet kizsákmányolni az országot és az embereket, most nem a fideszre gondolok, hanem arra, hogy csak össze kell hasonlítani a szolgáltatás/termék/ár értékeket és azonnal látni, hogy Mo-on szabad rablás van. A mobilszolgáltatástól a termékértékesítésig! Fogom magam és hazaúton megállok bevásárolni más országba, nevetségesen magas összegeket lehet megtakarítani. Ingyen telefont, percet, sms-t és internetet kapok külföldön fele árért mint Mo-on. A gyümölcsből meg mintha Mo-on a III. osztályú lenne az első osztály. Amíg ezt hagyja bárki, az ország mások csicskája és eszköze marad, pedig nem lenne olyan bonyolult a változtatni. És még valami ami mindig csípte a szememet. Hogy a Budapest országban élők ideje lenne, hogy integrálódjanak Mo-ba, mert halovány lila elképzelésük sincs, hogy Pest Megyén kívül, hogy működik az ország másik fele. A megdöbbentő - mert én is laktam Bp-en - hogy azok, akik felköltöztek, nagyon gyorsan hajlamosak elfelejteni, hogy honnan jöttek. Ide tartoznak a vidéki-pesti politikusok is!

Szerinted mit használok? Wi... neeem! Na, na, na? Hát blackPanther OS v17 betat-t * blackpanther.hu

Nyilván a jobb minőségű, drágábban eladható termékeket inkább ott próbálják eladni, ahol van rá fizetőképes kereslet.
Ha nálunk 1000 főre vetítve több Suzukit adnak el, mint Mercedest Németországban, akkor ide a szemetet hozzák?

Annak, hogy olcsóbb külföldön több oka lehet, adózás, piaci viszonyok, logisztikai költségek..stb.

Böntetésből olvasd el 100X azokat a híreket, ahol leírják, UGYANAZON MÁRKÁJÚ! élelmiszereket adják el nekünk rosszabb minőségben, ugyanannyiért vagy drágábban.

http://pecomp.hu/index.php/belfold/11-gazdasag/61989-ujabb-botrany-drag…

Aki ismer kereskedőt, kérdezze meg őt a jelölésekről.

Ügyesen tudsz szövegkörnyezetből kiragadni és csak részekre reagálni.

Ahonnan indultuk: "mindenki menekül"

Nem, nem menekül mindenki. Aki pedig megy, az sem mind menekül. Persze, hogy voltak, akik menekültek. Pl. akiknek a fejére omlott a felelőtlenül felvett svájci frank hitel.

--
trey @ gépház

Szerintem meg lassan ott tartunk, hogy anyagilag sem éri meg kimenni külföldre. Ha normális helyen akarsz lakni, akkor baromi drága, elviszi a különbséget a keresetben. Arról meg ne is beszéljünk, hogy a kultúrájuk mennyire lezűllött, nem akarnám hogy az ottani mentalitást vegyék át a gyerekeim.

A vezetőinknek meg vannak hibái, de még azokkal együtt is ezerszer jobbak, mint a nyugatabbra lévők. Már érezhető is a pozitív hatása a jó vezetésünknek (pl. adócsökkentés, családi adókedvezmény, CSOK), néhány év múlva pedig menekülni fognak vissza a nyugaton élők.

Szerintem meg lassan ott tartunk, hogy anyagilag sem éri meg kimenni külföldre. Ha normális helyen akarsz lakni, akkor baromi drága, elviszi a különbséget a keresetben

Ezt az érvet már annyit hallottam, hogy belelkesültem, hogy hátha igaz. Megnéztem az Eurostat PPP átlag kereset adatait, a 2015-ös évről találtam meg a legfrissebbeket. Azért a PPP adatokat néztem, mert abban benne vannak az árkülönbségek is, nem csak a fizetések nominális értéke. Szerintem ez elég jól leképezi a fizetésből adott országban elérhető életszínvonalat.

Ki kell, hogy ábrándítsalak, gyakorlatilag az összes "nyugati" országban a magyarországinál kb 2-2,5x életszínvonalat lehet elérni átlagkeresetből.

Saját érintettség okán megnézegettem a finn-magyar viszonylatot a rendszerváltásig visszamenőleg, és gyakorlatilag kormányfüggetlenül 180 és 230% között ingadozik az érték, azaz az utolsó 25 évben kb kétszeres életszínvonalon élnek itt Finnországban az emberek a magyarországiakhoz képest. (Pedig jelentem, tényleg nagyon drága itt minden, amiben élőmunka van. Minden szolgáltatásnak nagyon durván megkérik az árát, de a fizetés ezt bőnen kompenzálja.)

Hát, ezért nem várható a nyugatra távozottak tömeges hazatérése. Akik a környezetemből mentek haza, azok vagy személyes okokból tették, vagy nyugdíjasok lettek, és hazatértek élvezni a finn nyugdíjat magyar árakkal kombinálva.

--
Csaba

"Minden szolgáltatásnak nagyon durván megkérik az árát, de a fizetés ezt bőnen kompenzálja."
Na jó, de pont ezért sok a fizetés, mert az élőmunka drága.

A szocializmusban volt alap az, hogy az élőmunka olcsó, de az drága, amiben "anyag" van.
Pedig amit gép gyárt, hiába tartós cikk, lehet baromi olcsó - mert a gép éjjel-nappal, sztrájk meg kollektív szerződés nélkül fossa a gyártósorról a dolgokat.
Míg az ember drága.

Ezt kéne felfogni itthon is. Gyártani géppel kell, amit csak lehet - mert az olcsó. És az embereket meg meg kell fizetni, mert az drága.

Azért nem gondoltam ezt, mert a "bevándorlók" konyhája a legolcsóbb, fillérekből tudod telezabálni magad. Az angol éttermek a drágák a csirkés pitétől az ecetes krumplin át az ehetetlen steakig :) nekem nem jön be...

Szerinted mit használok? Wi... neeem! Na, na, na? Hát blackPanther OS v17 betat-t * blackpanther.hu

általánosságban az angol konyha nekem sem.

Csak próbáltam megtippelni, mire gondolhatott mvarga kolléga. Azt, hogy mindenféle náció konyhája megtalálható Londonban, azt már sokaktól hallottam pozitívumként, ezért éltem a feltételezéssel, hogy talán erre gondolhatott ő is.

Tévedés, jó a kaja, az idő is jó, ha nem szereted a több havi kurva hideget és az egy hónapnyi kánikulát, a csajok közt is vannak nagyon szépek, ha az átlag nem is olyan, mint otthon, a főzni tudás nem helyfüggő, ahogy a pálinkafőzés tudománya sem. Csak ne lenne a legtöbb angol ilyen súlyosan agymosott liberális barom. Az a rosszabb. Meg az árak.

Meg reszeges.

Ma, hajnali 4-kor a tok reszeg (gondolom) angol csaj, meg ket srac dorombolt az ajtomon, hogy engedjem mar be oket, a lany itt lakik. Mondom nem, mi lakunk itt. Erre kihivtak a rendoroket :D mint kiderult a csaj itt lakott elotte, csak gondolom total kiutve azt se tudta hol van.

Ilyenekrol csak hallottam eddig, de nem eltem at. Az viszont teny, hogy az angol csajok baromi sokat tudnak inni, es utana kezelhetetlenek, aggresszivak, taplok. Tisztelet a kivetelnek, de ilyen viselkedest nem angol csajoktol nem igazan lattam errefele.

Szerintem sok tényező közrejátszik. Az én környékemen nem látok részegeket, míg pl. Manchester belvárosa tele volt részeg, üvöltöző fiatal lányokkal szombat este. Pesten is vannak ilyen részek, meg máshol is, ha a szülők nem vették a fáradságot embernek nevelni a csemetéjüket.

Nyugaton is van korrupció csak ott úgy hívják, hogy lobbi.
Nyugaton is az nyer a bíróságon akinek több pénze van.
Nyugaton is szarnak a kisemberre.
Nem azt mondom, hogy nem mennek azért jobban a dolgok nyugaton de ott sincs kolbászból a kerítés.
Én nem érzem úgy, hogy itt (Londonban) annyira jobb lenne ezért költözök haza (Erdélybe).
--
:wq

Szorítok, nagyon.

Szerintem Magyarország nagyon nagy szarban van, mert abba vezették és élvezik is a magyarok.

Elfogadtam a helyzetet. Azért mert körülöttem mindenki béget, nem biztos, hogy én is birka vagyok, lehetek a farkas is.

Jelen állapotban az iskolai "informatika oktatás" hiányos, rossz és felesleges.

Es ha meg csak arrol lenne szo, hogy az informatikai oktatas. :D
A project es csoportmunka barmilyen teruleten a keves szerencsesektol eltekintve eloszor egyetemen jelenik meg. Kozepsulisoknak fogalma sincs rola. Az oktatas arrol szol, hogy magold be es bofogd viszza oszt' jonapot. Igen, tudom hogy vannak mas helyek is. Reszelik es gyurjak is oket rendesen fentrol, hatha befuccsolnak/bezarnak/"akarmi-csak-ne-legyen-mar-a-tudjuk-ki(k)-babja". :D

Megtennétek, hogy a nagy harc, első lépéseként eltakarítjátok a facebookos, like-olj minket overlayt? Szegény, régi telefonnal és lassú kapcsolattal rendelkező embertársaitoknak nagymértékben növelnétek a cikk élvezeti értékét. Mármint el is tudnák olvasni a cikket, nem csak egy szürke alapon, fehér ürességet, némi szöveggel katyvaszt látnának.

Magával a kezdeményezéssel nem értek egyet, mert a használható informatikai tudásba az is beletartozik, hogy a tanulók a mindennapi életben legnagyobb számban használt szoftvereket és technológiákat ismerjék. Ne egy marginális, mérhetőség határán
létező operációs rendszert oktassanak, még ha magyarnak is van hazudva. (Ugyanis egy magyar disztribúció, ha az összes komponensének fejlesztőinek a nemzetiségi megoszlását vesszük figyelembe, csak annyira magyar, mint a nemzeti szalagos kínai fokhagyma.)

Amivel egyetértek az, hogy a tanulók informatikai alapelveket, alapfogalmakat tanuljanak és ne eszközhasználatot. Ne okozzon egy informatikát tanuló gyereknek meglepetést, ha egy képet szövegszerkesztőben nyitok meg, ahogy az se, hogy "a zene csak számokból áll". Mert a nagyobb probléma itt van. Aki nem érti az informatika működésének az alapjait (információ és adat mint fogalom, leképezések, logikai műveletek) akkor annak rohadtul mindegy, hogy milyen OS-ben csinálnak belőle betanított majmot, ugyanúgy nem fog hozzá érteni. Ehhez viszont nem magyar linux disztró kell, hanem felkészült oktatók és tanterv.

Amúgy várom a magyar open-source mutyiról a leplet lerántó cikket. Kíváncsi vagyok, kik nyúltak le milliárdokat ezen a téren és lettek kőgazdagok. Esetleg nevekkel, kapcsolati hálókkal, ne adj isten HUP nickekkel. Még a végén Gabucinoról is kiderül, hogy open-source támogatásból üzemelteti a HUPmemet.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Bocs, de bináris/hexadecimális számábrázolást, digitális logikát, milyen órán tanuljanak? Ének-zenén? "Gyerekek, ma eldúdoljuk a Win8 bootloaderének első 1024 byteját." Vagy testnevelés órán legyen felmérő, hogy ki tud gyorsabban elfutni a Wifi routerig és jelszót cserélni?
Ellenzem a túldigitalizálást, mert alapképességeket (önálló gondolkodást, memóriát) fejleszt vissza. Olyan ez mint a számológéphasználat. Rohadt triviális, de ha hozzászoksz a könnyebb módszerhez, szarban vagy, mikor nem éred el a könnyű megoldást.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Gyerekek, ma eldúdoljuk a Win8 bootloaderének első 1024 byteját."

Artisjus kedveli ezt.

--
Rejtett subscribe.
Egyébként mrceekával értek egyet, jó lenne, ha tudnák, hogy adott eszközt HOGYAN tudnak valós problémák megoldására használni, nem csak azt, hogy ha az FKERES szerepel a feladatban, akkor így kell a feladatot megoldani...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Nem hiszem, hogy a "bináris/hexadecimális számábrázolást, digitális logikát" informatikai eszköznek lehetne minősíteni...
Nem is azt mondtam, hogy az informatika órákat töröljék el. A javaslatom az, hogy algoritmikus gondolkozást és arra épülő programozást kéne kizárólag oktatni informatika órákon, egészen a ma legszexibbnek számító dolgokig. Robotok, Machine Learning, beágyazott motyók: amitől csak csillog a szem. Az informatika alkalmazott része a szaktárgyi és osztályfőnöki órák része legyen.

"Ellenzem a túldigitalizálást" -- Én is, de ennek semmi köze a fentiekhez. (Amúgy belátom, hogy ez alighanem csak generációs probléma nálam. A kétévesnek, aki Apa megszerzett, másra nem jó tabletjét teljes magabiztossággal nyomkodja, ezt már senki sem fogja tudni elmagyarázni...)

Üdv,
Marci

A magyar oktatás válsága (depláne hogy a PISA teszt ennek mennyire jó lakmuszpapírja) és a kapott talentumok száma két külön dolog.

De ha a képletből kivesszük a "fejben erős"-et, mint - elismerem - vitatható állítást, az erőforrásban szegény még igaz marad. Nálam akkor is ugyanaz az eredmény: az informatikai ipar az egyik hosszú távú kitörési lehetőségünk.

Annál is inkább, mert egyes gondolkodók szerint a (ma talán a kelleténél jobban hype-olt) negyedik ipari forradalom és a vele járó széles körű robotizáció hatására a "kóder" programozó lehet az egyik új "kékgalléros" munkakör, márpedig értéket termelő, versenyképes (és végre ne bérszintben értsük...) munkások nélkül szerintem nem fényes az ország jövője...

Üdv,
Marci

Az megvan, hogy a magyar programozok top5-ben vannak a vilagon jelenleg, ez szerintem nem olyan gaz azert :)
http://www.businessinsider.com/which-countries-have-the-best-computer-p…
---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Ez még nem jelenti azt, hogy van annyi magyar programozó, ami elég lenne az ország gazdasági felemelkedéséhez, sem azt nem jelenti, hogy ezek a programozók mind Magyarországon dolgoznak.

Vagy hogy egy másik példát mondjak: attól, hogy a jelenlegi irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan egy amerikai zenész, még nem lesz Jay-Z és Kanye West rapje magaskultúra.

Nem is azt mondtam, hogy az informatika órákat töröljék el. A javaslatom az, hogy algoritmikus gondolkozást és arra épülő programozást kéne kizárólag oktatni informatika órákon, egészen a ma legszexibbnek számító dolgokig. Robotok, Machine Learning, beágyazott motyók: amitől csak csillog a szem. Az informatika alkalmazott része a szaktárgyi és osztályfőnöki órák része legyen.

Általános és középiskolákban én meg csak a szexi dolgokig sem mennék, simán algoritmizálás, kódolás stb. (normális óraszámot úgyse fognak soha adni :( )

Szerk.: pont azért, amit fentebb locsemege irt... bármilyen irányba bármeddig el lehet menni, és semmi nem lesz mindenkinek hasznos, ha választhatatlanul specializálsz.

Viszont az "alkalmazott informatika" legyen az összes tárgy része elvvel maximális egyetértek: ma ugye van az a marhaság, hogy informatika óra keretében a könyvtári katalógusrendszereket magyarázzák - tök feleslegesen, mert már mindenhol digitális, az index szekrényeket meg már rég felgyújtották. Cserében annyira nincsenek önnáló vagy csoportos munkához és úgy általában az intelligenciához (mármint amit az IQ-val mérünk!) szokva a tanulók, hogy egyetemen állandóan magyarázni kell, hogy a "Forrás: internet", "Forrás: Google" és a "Forrás: [google találati lista url-je]" hármasból mindhárom katasztrófa, és ez nem így működik.
Márpedig ezt a skill-t (információ keresése az interneten, url-ek fogalma - amit garantáltan MINDEN NAP fog MINDEGYIK hallgató használni) tényleg bármelyik (még az Ének-zene is!) szaktárgy keretében lehetne oktatni - csak a tanterveknek és a tanári hozzáállásnak kéne változnia.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Kisdobozos szépgrafikás megjegyzés szintű izé az informatika (vagy inkább: történelem) könyvben:

A katalógus egy katasztrofális kerülő megoldás volt a számítógépek és a full text search megjelenése előtt, amiben 80 dioptriás öreg nénik pakoltak be kis cetliket egy elvileg egyezményes módszer szerint, amit többnyire ők maguk sem láttak át 20 perc elteltével.

;)

Az ETO (egyetemes tizedes osztályozás) egy utólag szánalmasnak ható kísérlet volt a sötét középkor, multidiszciplinaritást hírből sem ismerő rendszerében, amivel 80 dioptriás öreg nénik többnyire a borító és a cím alapján megtippelték, hogy miről szólhat a könyv és ez alapján 10 kategória valamelyikébe sorolták, hogy ha egy könyvet kerestél, csak a könyvtár tizedét kelljen végigkeresned.

;)

Egyébként részben egyet is értek, vannak dolgok, amik már annyira távol vannak az eredeti jelentésüktől, hogy el kell mondani, hogy honnan jött - a legszebb példa a mentés ikon, aminél egy mai fiatalnak fogalma sincs, hogy az egy floppy disk, amit azért hívnak floppy-nak, mert volt előtte egy generáció, ami tényleg hajlékony volt :) Viszont a mai fiatal is tudja, hogy arra az ikonra kell bökni (vagy ha nincs ikonja, akkor a Mentés-re), nem feltétlenül kell tudnia, hogy az honnan jött.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"Általános és középiskolákban én meg csak a szexi dolgokig sem mennék"

Ott kell pedig a legszexibb.
Annyira, hogy ha azt hallják, hogy a MS főnöke a Mol Dunai Finomítós Machine Learning projektről beszél, akkor ő infó órán felismerje: Jé ott beszélnek róla, mi meg itt épp ugyanazt csináljuk...
Szerintem így a legesélyesebb, hogy többek választják ezt hivatásnak illetve alkalmazzák a tudást saját szakterületükön.

Üdv,
Marci

Ott kell pedig a legszexibb.

Továbbra is: melyik legszexibb? Mert akkor mindenből mutassuk be a state-of-the-artot, és a 8 általános, 4 év középiskola, 3+2 év egyetem és 3 év PhD is kevés lesz - és mire ezeket mind elvégzi, 20 éves technológiákról beszélünk - beszédes, hogy a Cortana Intelligence Gallery-n 4 iparág szerepel...
(egyébként engem pl. nem lehetett lenyúgözni az ML-lel, nagyon kis mintás [1 darab] felmérésem szerint a mesterséges intelligencia, machine learning stb. azoknak a kedvenc "dehátezleszajövő" kategóriája, akik nem rendelkeznek természetessel, így mondjuk előítéletes vagyok... off: annyira megvan az a jelenet, ahogy a fenti minta, az oroszlán, a bádogember és a madárijesztő megállnak Óz előtt: ... "és te, madárijesztő, neked nem kell szív, eddig is volt szíved. És te, ember... tessék, itt egy Cortana-s eszköz" :) )******

Szerk.: ******** természetesen nem azt akarom mondani, hogy az MI kutatásnak nincs értelme és hogy nincs mögötte nagyon komoly munka. Csak azt, hogy ismerek legalább egy embert, aki jajúristenMI-tmindenhova, mert a marketing anyagokon nem jut tovább, és nem tudja, hogy ezt is hajtja valami és vannak határai, nem mindenre alkalmas.

De ugyanígy nem tudnának lenyűgözni a locsemege féle HW dolgok, forrasztgasson drótokat az, akinek kedve van hozzá :) Engem speciel azzal lehetett lenyúgözni, amikor láttam, hogy egyszerűen meg tudom oldani az éppen felmerülő problémáimat és ha nem is feltétlenül kevesebb energiabefektetés, de mindenképp szórakoztatóbb programot írni a probléma megoldására, mint megoldani a problémát :)

--

Továbbra is elsősorban a felhasználókra (nem infó szakok!) koncentrálva: a Machine Learning egy eszköz, amit ráadásul ma még többé-kevésbé el kell előlük rejteni, és domain expertek és IT-sek megoldják okosba' (ha jól emlékszem, egyszer linkelted a MOL-os leírását ennek a projektnek, és úgy rémlik, a MOL IT és az MS IT együtt lőtték össze a rendszert a MOL-os szakértőkkel), és épp ezért egyelőre eléggé rétegigény.
Rossz a név memóriám, de itt a HUP-on szokta valaki írni, hogy dehátmilyendologmár, hogy kikerülnek emberek gimnáziumból úgy, hogy nem tanultak PowerBI-t terabyte-os adatbázison - ha valaki azt mondja, hogy a következő félév elejéig rakjak össze egy terabyte-os nagyságrendű, valósnak tűnő adatokkal teli adatbázist, meg lennék lőve, mert a többségnek nincs ennyi (strukturált) adata - és épp ezért a PowerBI-t sem tudja rendesen használni és kihasználni (PowerBI site-on 10 iparág szerepel).
Ugyanígy egyébként az Access/adatbáziskezelést is kivenném a francba az oktatásból, mert látom, hogy az egyébként tényleg szépen táblákra bontott, összekapcsolható adattáblákat bevágják Excel-be (JÓ ESETBEN külön munkalapra) és ott használják, mert ott lehet színezgetni. És akkor már hasznosabb lenne, ha tényleg értenének az Excelhez/táblázatkezelőhöz, hogy legalább egy eszközt ismerjenek, és ne az legyen, hogy kettőt nem.

Nincsenek (szerintem) túl magas elvárásaim velük kapcsolatban, de vannak dolgok, amiket _muszáj_ lenne tudniuk, de láthatóan nem tudnak: a fentebb említett "hogyan hivatkozunk a weben"-től kezdve mondjuk azon keresztül, hogy a pendrive nem háttértár, csak adatmozgatásra jó, odáig, hogy legyen backup, a cégben meg kérdezzen rá, hogy milyen back-up van, és hiba esetén hogy tud visszaállítani. Nekünk ezek triviális hülyeségnek tűnnek, de amikor N munkaórája megy el arra, hogy egy véletlenül törölt fájlt újra megcsináljon, ahelyett, hogy visszaszedné backup-ból a legutolsó mentést (vagy rákérdezne az IT osztályon, hogy van-e egyáltalán), az baj.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"melyik legszexibb"

A lehető legtöbb legszexibb.

Ennek pedig az a művészete, hogy nem a mélységét járja be a témának, csak megvillantja, azt az illúziót keltve, hogy ezt én csinálom tehát én is meg tudnám csinálni. Ilyesmik például a felnőttképzésben a különféle önkiszolgáló laborgyakorlatok, ahol egy előre preparált környezet és gondosan kimunkált script segít a valós használatba vétel zökkenőit átugorva rögtön az adott eszköz értékeit megmutatni.

"vannak dolgok, amiket _muszáj_ lenne tudniuk, de láthatóan nem tudnak"

Igen, sok ilyen van, de ezek többségét a mai informatikai eszközök fejletlenségének, életszerűtlenségének tulajdonítom.
Példa: mi az, hogy file mentés? Egy IT marhaság, sehol máshol nincs ilyen. Azért kell ezt "tanulni", mert annyira életszerűtlen! Ha lefirkantok valamit egy darab papírra, az ott marad. Ha ráütök a szögre, bemegy a fába. Ha valamit bepötyögök a gépbe, ma a legtöbb program esetében még "menteni" kell, hogy "ott maradjon" a munka eredménye... Röhejes! És, ha belegondolsz, sajna pont ilyen a legtöbb IT felhasználói "tudnivaló"... a backup szükségessége, a pendrive nem háttértársága és még sok minden.

Üdv,
Marci

Példa: mi az, hogy file mentés? Egy IT marhaság, sehol máshol nincs ilyen.

A fájlokat akarod megszüntetni és eltüntetni a user elől (jogos, mert a felhőben már dokumentumok vannak, meg az adatbázisban emberek stb.), vagy a mentés gombot és helyette automatikus mentést csinálni (verziózással együtt nem vészes)?

Ha ráütök a szögre, bemegy a fába

Ha beteszem a kártyámat az automatába, azonnal kijön a pénz. :) Még ha a felhasználó nem is tudatosan csinálja, a mentés funkció egy tranzakció lesz, ugyanúgy, ahogy a pénzfelvétel is. Ha minden billentyűzetleütéskor csinálsz egy mentést (tranzakció), akkor 1 forintos címletekben tudnál csak pénzt felvenni - ha viszont időzítve, automatikusan mentesz _csak_, akkor 3 percig tart egy sima kp felvét.
De ugyanígy, amikor egy webes felületen szerkesztesz valamit, átnevezheted a gombot Mentésről mondjuk "Oké, végeztem az adatok bevitelével"-re, a működése ugyanaz lesz - valahogy a user jelzi, hogy szerinte az adatok egy többé-kevésbé vállalható, konzisztens állapotot mutatnak (B megoldás: mindenhol minden mező kötelező, és a legutolsó kitöltött mezőből való kikattintáskor mentés van).

Mondjuk egy Word doksinál működhet az, hogy szerkesztés közben folyamatosan ment, verziózva, aztán dobálja el a korábbi verziókat (mondjuk 5 percig 3 mp-ként megtartva, egy órán át 10 percenként, egy napig óránként, egy hónapban naponta stb.), de a végén adnod kell egy gombot, hogy "akkor ez itt egy végleges, használható verzió, mehet a folyamat következő lépésére" - ami lehet, hogy az, hogy átküldi a főnöknek ("Megosztás" gomb), iktatja ("Mentés" gomb) vagy...

Egyébként én kifejezetten utálnék így dolgoznék, kifejezetten szerencsésnek tartom, hogy ha "rossz helyre ütöttem egy szöget", simán visszavonhatom, vagy mondhatom, hogy a teljes tranzakciót töröljük (bezárhatom az alkalmazást mentés nélkül). A "mentéses" megoldás nélkül viszont tudnom kéne, hogy mikor álltam neki szögelni, hogy tudjam, melyik verzióban volt érintetlen a fám, vagy meg kell tudnom címkézni a verziókat és címkéznem kell - pedig egy szög beverése előtt nem szoktad címkézni a fát :)

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"A fájlokat akarod megszüntetni és eltüntetni ... vagy a mentés gombot"

Fogós, ravasz kérdés. Elsősorban azért, mert nem "zöld mezős" dologról beszélünk, legalább kétmilliárd ember már elkezdte megszokni, ahogy van. Nem értem pontosan mit jelentene a "fájlok" eltüntetése és egyáltalán mi értelme lenne. A mentés gombot meghagynám, de a jelentését áttekerném egy "pillanatfelvétel" jellegű dologba, ami valójában az adott dokumentum nevesíthető és idővel megjelölt állapotait (verzióit) jelentené. E mellé tennék egy (felhasználónak láthatatlan) tevékenységnaplózást, ami lehetővé tenné, hogy kritikus hiba vagy tápvesztés esetén az utolsó pillanatfelvételre "rájátszva" a Felhasználó pont ott folytassa, ahol legutóbb tartott.

"kifejezetten szerencsésnek tartom, hogy ha "rossz helyre ütöttem egy szöget", simán visszavonhatom"
Naná, ebből nem kellene feladni semmit, ez a gépi szerkesztés legfőbb előnye, hogy segít a spontán entrópianövekedést a környezet fűtésének árán helyileg korlátozni (hajbazer, hejj! :D). Már láttam olyan szoftvert (elfelejtettem melyik az; aki tudja, segítsen), amelyikben volt egy "csúszka" a visszavonásra, amivel a fájl tetszőleges állapotából, sok mentés után is vissza lehetett vonni a dolgokat lépésenként a legeslegelső állapotig.

Üdv,
Marci

Na, akkor egyetértünk :) Folyamatos verziózás + címkézhetőség/tagelhetőség (én még kiegészíteném a "Véglegesítés" gombbal, amivel többé nem szerkeszthető, max. egy új másolatot tudsz róla csinálni, aminél nicsenek ott az előzmények).

Viszont ez szvsz. még mindig csak arra működhet, amit most fájlként használunk, egy adatbázist használó ügyviteli rendszerben továbbra is kell a gomb, amivel elfogadsz változtatásokat (mentesz - bár gyakorlatilag minden UX guide , amivel eddig találkoztam, azt írja, hogy ott a mentés gomb helyett valami az éppen szerkesztett entitáshoz kapcsolódó akció legyen a gomb felirata, pl. egy HR-en nem "Mentés", hanem "Vedd fel a munkatársat" [magyarul nem működik ez, hogy mindig cselekvés legyen a gomb szövege, mert hülyén hangzik :) - Add User-ként jobb]).

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

"egy adatbázist használó ügyviteli rendszerben továbbra is kell a gomb, amivel elfogadsz változtatásokat"

Az teljesen természetes, hogy legyen egy "Igen, átnéztem és lefoglalom a szállást a fentiek szerint" gomb. Az viszont nem, hogy elkezdek kitölteni egy űrlapot mondjuk egy weboldalon, közben jön a postás és amikor visszajövök, valami technoblabla üzenet után kezdhetem elölről. Fujj.
És ha csak egy hét múlva tévedek vissza, akkor is úgy találjam, ahogy ott hagytam! Ha a telefonomról nyitom meg, akkor is.
Azt nem bánom, ha olyankor megkérdi, hogy akarom-e ott folytatni, ahol tartottam. Azt se bánom, ha a tranzakció végén megkérdi, hogy megjegyezze-e ezt a "szokásos dolgaim" közé vagy felejtse el, hogy valaha megtörtént.

Üdv,
Marci

A nemeteknel lattam az altalad leirt rendszerhez hasonlot, ahol kornyezetismeret es tudomany (vagy valami ilyesmi volt a targy neve) oran az otthon osszeszedett meresi adatokbol csinaltak grafikont excelben.
Ennek a modszernek viszont szerintem itthon jeleneg eros gatja, hogy a nem tul fiatalos tanari garda java reszenek meg az elektronikus naplo kezelese is komoly problemat okoz, tovabba meggyozodese, hogy neki a szamitogepet nem is kell tudnia hasznalni.

Masik oldalrol OKJ szoftverfejlesztok (hehe :() oktatasa kozben tapasztaltam, hogy akar egy tantargy egy eve alatt is hatalmas valtozasokat lehet elerni a fejekben azzal, hogy egy-egy anyagresz atnezese utan feladtam valami kapcsolodo, onallo informaciokeresest igenylo hazit, meg vittem orara olyan peldakat, ami a kepernyore irkalason kivul csinal is valamit azokkal az algoritmusokkal, amiket megtanultunk, azaz nem csak kontextus nelkul logott a levegoben a sok marhasag, hanem hasznaltuk is valamire.

Mindamellett, hogy sok sikert a kezdeményezéshez, miért olyan "kiba" lassú az oldalatok?

Mondjuk azért mert az oldaluk 46,3%-a javascript (1,058,859 byte), 33,6%-a kép (767,547 byte), 10,4%-a CSS (238,830 byte), és 6,8% HTML (155,311 byte). Az oldal megnyitásához összesen 186 kérést indít a böngésző, 17 szerver irányába. A kérések 24.2%-a facebook felé, 6,5%-a meg a facebook CDN-je felé megy ki, a multik elleni szabadságharc jegyében. Teszik mindezt 10942 karakternyi tartalom megnyitásához.

Jahm, és meg kéne nézni a http://hu.blackpanther.hu/wp-content/plugins/wp-support-plus-responsive… -t mert 404-et dob rá a szerverük.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Akkor lássuk, az oldal 70,1%-a kép (818,936 byte), 15% font (174,908 byte), 12,2% javasript (142,989 byte) és 1,5% html (17,652 byte). Az oldal megjelenítéséhez, 24 kérést küldött el összesen 4 szervernek. Viszont egyetlen nagy mutyinacionális cégnek sem szolgáltattak ki infót.
Abban igazad van, hogy ezt az oldalt meg lehetett volna csinálni javascript nélkül. Annyi mentségük van, hogy legalább valid a html tartalmuk.

--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nézd, vannak azért teljesen jó kezdeményezések itthon ezen a téren is. Például, itt van a hupmeme.
A tartalom 93.9%-a html (899,982 byte), 6% kép (57,364 byte) és nincs benne javascript. Összesen egy szerver felé indít 10 kérést, egyetlen közösségi háló vagy multi cég felé nem küld tartalmat. Ugyanakkor, maga stílusában oktat és nevel, nem írogat nyílt levelet a oktatásról, nem pályázik EUs pénzekre, 100%-ig magánkezdeményezés. Mi más, ha nem ez a követendő példa?
Ugyanakkor elkeserítő, hogy az oldal validációja, 1578 hibára, 19 figyelmeztetésre mutat rá. Erre jobban oda kellene figyelni.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Rosszul nézted! A kapcsolódástól az első byte-ig több, mint 5 másodperc telik el. Bár való igaz, hogy ez csak kicsit több, mint a fele annak a nem egész 10 másodpercnek, amíg az oldal betölt javascriptestől és mindenestől, azok nélkül meg nyilván még kevesebb volna, de szerintem nem teljesen elhanyagolható ez a szám. :)
Persze én is tudom, hogy ez a szerencsétlen nyelv tehet az összes folyamatban lévő háborúról az interneten, de azért gondoljunk néha a többi gonoszra is! ;)
--
HUP Firefox extension | Hupper hibajelentés

Igazad van! Sőt, itt valami szerveroldali turpisság lesz. Ha valamelyik létező oldalukat nyitom meg, akkor 5 másodpercet molyol, ha nem létező oldalt, akkor villámgyorsan küldi küldi az alap webszerver oldalt, amiről megtudhatjuk, hogy "The blackPanther OS is an open source server and desktop soluitons for your privat or your enterprise environments.". Szerintem a WP motor lesz itt elreszelve valahol.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Olyan szar a magyar oktatási rendszer, hogy az itt végzettek csak Angliában kapnak munkát.

> Sol omnibus lucet.

Akik ilyen harciasan küzdenek itt a tudományért, láttak már egy érdekes összetételű
osztályt, mondjuk Tiszaroffon? Be kell menni egy ilyen osztályba és azt kell nekik
mondani, hogy szexi_algoritmus. Érdemes lenne ekkor filmre venni a gyerekek csillogó szemét.

Mielőtt harcba indulnátok a robotika oktatásáért, előtt meg kéne teremteni a differenciált oktatás
- hogy azt ne mondjam: szegregáció - alapjait. Javaslom az egyeztetést mondjuk Ferge Zsuzsával.

> Sol omnibus lucet.

Alapvetően egyetértek, DE!
Az MS beágyazódása nem ok, hanem okozat. Kicsit rekurzív de az: már egy-két szakmai(!) generációval ezelőtt elindult, és mélyen a gyökerekben van, tehát nem az MS-t kell kitakarítani azoktatásból, hanem a tanári képzést kell átalakítani.
Egyébként (bár nem szeretem) de az MS termékeknek is van létjogosultsága.
Ők másképp fogták meg a piacot. Teszem hozzá nyereségesebben. :)

Magam is számítástechnika tanárként végeztem, és világosan láttam/látom, hogy a múlt technológiáját tanítják a jelenben olyan embereknek, akik a jövőben fognak dolgozni.
Az informatika k*va gyorsan fejlődik. A tanárok nem.
Ez nem azért van, mert rosszak a tanárok, sőt. Azt látom, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel, amit tehetnek megtesznek.
De nincs biztosítva a tanár szakmai továbbképzése, a tananyag és vizsgakövetelmény nem követi a technikát, és nincsenek labor környezetek, nincsenek megfelelő eszközök, és meg sincsenek fizetve.
Valamint lássuk be, hogy egy közepes iskolában a számítástehnika tanár közfelkiáltással rendszergazda is egyszerre.

Ha jól akarjuk csinálni, akkor szerintem az alábbi célokat kéne megfogalmazni:
- számítástechnika tanár képzés renbetétele: ott kell egyenlő arányban tanítani az oprendszereket, és célszoftvereket!
- laborkörnyezetek biztosítása: gépterem, teszt rendszerek, gyakorló HW és SW környezetek, hálózati eszközök.
- laborkörnyezetekhez fizetett, erre a célra alkalmazott üzemeltető, aki a tanárral partnerként összedolgozik ('urambocsá üzemeltető csapat)
- tisztességes fizetés a tanárnak
- továbbképzés a tanárnak
- vizsga követelmények általános irányba terelése, hogy ritkábban kelljen, és akkor is könnyebben alkalmazkodjon a változó IT környezethez
- +az apró: eszközök: vizual tábla, HW, stb...

Tudom hogy ez álom, de _szerintem_ középiskolában ez lenne az irány.
Azt is tudom, hogy mindez _csak_ a számítástechnika oktatásra vonatkozik.
Az MS kigyomlálása az általános és közép iskolából nem cél kell legyen, hanem következmény.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

A célok közül az egyik legfontosabbat kihagytad, hogy az informatika óraszámokon emelni kellene.

Jelenleg (középiskoláról, pontosabban gimnáziumról beszélek csak, az infós szakközepekgimnáziumok nyilván más tészta) kilencedik és tizedik osztályban heti 1-1 óra a minimum (a legtöbb helyen nem is több). Ennyi, kifújt, 11-12. osztályban nem kötelező.
Egy tanévben mondjuk van 36 vagy 37 sorszámozott tanítási hét (a "darab" hét is egy egész sorszám), ez elviekben 36-37 infó órát jelent. Ezek közül egy rakat elmarad, pl. ha hétfőre esik az infó, kapásból kettő (húsvét- és pünkösdhétfő). Nemzeti ünnepek itt-ott 1-2 nap, egyéb iskolai programok (osztálykirándulás, diáknap, stb.), 10. osztályban egy szerdai kompetenciamérés, hétfő-kedd-szerda érettségi szünet, stb.
Egy évben 30 óránál nem sokkal több marad. Ezeken kellene még valami számonkérés is, meg persze az új ismereteket gyakorolni is kellene.

Végigolvasva a hozzászólásokat, sok jó gondolat elhangzott már itt. Egyet hadd említsek még meg. Szerintem azért (sem) tart kis hazánk ott, ahol tarthatna mondjuk pl. 89 óta, mert a hazai produktumot haszonleső, utolsó senkik eladták idegeneknek. A gyors pénz, amiből egyesek hülyére gazdagodtak, maradandó károkat okozva a hazának. Na, én ezeket feszíteném keresztre az út mellé, elrettentésül.

Pl. most vettem Szerencsi kakaóport, made in Czech Republik. Csak egy példa a sok közül.
Csicska összeszerelők lettünk, mint Kína, de annak is kevesek vagyunk.

Lehetett volna ez másképpen is... Németországban pl. mai napig rengeteg több mint száz éves családi vállalkozás van, csak, hogy egy példát itt is említsek "Ritter" csoki.

Persze, tudom, ott nem volt 40 év kommunizmus. Viszont már nekünk is lett volna 89 óta 28 hasznos évünk.

--
robyboy

Nem gondoltam volna, hogy bárkiben ilyen kérdés felmerülhet. Szomorú, amikor a nyilvánvalót magyarázni kell, de teszek még egy elkeseredett kísérletet:


Félő, hogy sokan oda fognak menni, ahol nincsen bizonytalanság. És ez igaz a professzorokra. A CEU rengeteget tesz azért, hogy világhírű kutatókat hozzon ide. Most a kollégáim nagy részét bombázzák ajánlatokkal. Ha nagyon jó ajánlatok jönnek, és itt csak a bizonytalanság van, előbb-utóbb sokak dönthetnek a távozás mellett.

Több kollégával beszélgettünk, hogy most akkor merre megyünk. Azok vagyunk a legcsalódottabbak, akik a legtöbbet gondoltuk eddig erről a kormányról. Mi szakmailag segítjük a mindenkori kormányt, hogy Magyarországon elősegítsük a gazdasági-, környezeti fejlődést. Én most is egy gimnáziumba megyek társadalmi munkában előadni, és mindenben segítem a magyar oktatást. De akkor mindez miért történik? Ha máshol értékelnek, akkor lehet, hogy oda kell mennünk.

Ami nagyon elkeserített, hogy az engem szerető és ismerő emberek közül is sokan elhiszik a koholt vádak egy részét. Ezt egyszerűen nem értem. Ez nagyon elkeserített. A másik, ami elszomorított, és nem tudom, mit lehet vele kezdeni, hogy sokan azt üzenték: nagyon szeretünk téged, és egyetértünk, de nem merünk sem írni, sem posztolni, sem lájkolni. Lehet , hogy naiv vagyok? Fel sem merült bennem, hogy félni kell vagy félni lehet. Ez nagyon megijesztett.

Bántott, hogy elterelték a figyelmet a lényegről, és személyeskedésre terelik át. Nagyon el vagyok keseredve, hogy a közös kiállás helyett, már megint egymást köpködjük. Ezek miatt érzem néha úgy, hogy nem tudok ebben az országban élni.

> Nem értem, mi a probléma.

Neki talán ez:

"világ életemben FIDESZ szavazó voltam, kormánytisztelő polgárokként férjemmel keresztény-nemzeti értékrendek alapján neveljük 7 gyermekünk, egyházi iskolába járatjuk őket. Egy beteljesült álom – ezt gondolhatja mindenki, és jogosan. Egészen 2017 április 4-ig. Amikor ezt az álmot szembeköpték, durván széttörték."

Persze, mert ő ott tanít. Ha jól értem, a CEU-val az a gond, hogy nem ideológiamentes. Nekem erről van egy olyan gondolatom, hogy a CEU-val nagyon fel lehetett verni az állóvizet, de a hangzavarban kevésbé feltűnő a civil szervezetek ügye. Valóban fontos az átláthatóság, s ahogyan a Victor Ponta interjúból kiderül, ez nem egyedül Orbán hobbija. A gond az, hogy senki által meg nem választott szervezetek gyakorolnak politikai nyomást a többség által megválasztott párt által jelölt kormányra, s ez nyilvánvalóan nincs rendjén. Orbánnak szerintem ez a fontosabb, de kellett valami fedő zaj, s ez a CEU.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> Ha jól értem, a CEU-val az a gond, hogy nem ideológiamentes.

Nem érted jól. Elolvastad egyáltalán a cikket?
... azt akartam kifejezni, hogy a CEU elleni érvek nem állnak meg. Azt mondták a törvény megszavazói, hogy ez egy Soros-egyetem, ami beavatkozik a magyar belügyekbe. Ezeket hallgatva lemeredve álltam, mert én tudom, hogy a Közép-európai Egyetemen mindenféle politikai hozzáállás, nézőpont és vallás képviseltetve van. Tudom, hogy sok hozzám hasonló keresztény, nemzeti elkötelezettségű ember dolgozik a CEU-n. Ezt a sokszínűséget is kidobjuk? ... Senki sem próbál minket befolyásolni.

Legalább 50 kutatót hoztunk haza a legkiemelkedőbbek közül olyan egyetemekről, mint a Harvard, a Princeton, a UCLA, a Berkeley, a Rutgers és így tovább. Azért is írtam meg a bejegyzést, mert én nem biztos, hogy hazajöttem volna, ha nincs a CEU. Pedig nagyon vágytam vissza.
Ez a kb. 50 fő mindegyike külföldről irányított kém?

> ... az átláthatóság... nem egyedül Orbán hobbija

Azt hittem eddig, hogy Magyarországon élsz.

Egyébként a Facebookon tett bejegyzésére olyasmi reakciók is érkeztek, hogy "jó reggelt, eddig hol éltél, ezidáig miért nem emeltél szót a _furcsaságok_ ellen?"
Hát... igen, nem mindenki veszi észre, ha mást szorít a cipő, sokaknak még akkor sem tűnik fel, ha már alig bír menni a szerencsétlen.

Az alábbi vers is elég jól szemlélteti a jelenséget:

Mikor a nácik elvitték a kommunistákat,
csendben maradtam,
hisz nem voltam kommunista.

Amikor a szakszervezeti tagokat vitték el,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szakszervezeti tag.

Amikor a szocialistákat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam szocialista.

Amikor a zsidókat bezárták,
csendben maradtam,
hisz nem voltam zsidó.

Amikorra engem vittek el,
nem maradt senki,
aki tiltakozhatott volna.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Martin_Niem%C3%B6ller

2 kommenttel feljebbrol ideznek:

"A felsőoktatási tv módosítása a CEU-n kívül még 27 másik felsőoktatási intézményt érint. említs meg még 3-at, guglizni nem ér."

Ha mar itt se sikerul osszeraknod a kontextust, akkor hogy gondolod, hogy lehet megalapozott velemenyed komolyabb dolgokrol?

Az fel sem merült benned, hogy miért hívják lex CEU-nak a törvénymódosítást? Talán azért, mert van egy olyan - lényeges - része, ami csak a CEU-t érinti? Mit gondolsz erről? Esetleg ezt nem hallottad ott, ahol tájékozódni szoktál?


A CEU ellehetetlenítésére írták ezt a törvényjavaslatot?

A CEU szerint igen. A fentiek miatt a tervezett jogszabályt diszkriminatívnak tartják, mivel szerintük közvetlenül a CEU-t veszi célkeresztbe. Palkovics László oktatási államtitkár ezzel szemben azt állította: csak egy ötéves felülvizsgálatról, és az itt működő külföldi egyetemekre vonatkozó szabályok egységesítéséről van szó. Ezek pedig a CEU-ra is vonatkoznak. Annyit mégis elismert, hogy van olyan része a javaslatnak, ami csak a CEU-t érinti.

A vers önmagában nem hülyeség, viszont semmi köze a mai magyar belpolitikához. Szólhatsz, balhézhatsz szabadon. A probléma abban van, hogy vannak olyanok, akik nemzetállamokban gondolkodnak, erős nemzettudattal, önállósággal, hagyományokkal, azt szeretnék, hogy a saját életüket, társadalmi berendezkedésüket maguk alakítsák, ne pedig valamiféle szövetségi rendszer elvárásai, trendek, nagyhatalmi érdekek. Aztán vannak olyanok, akik számára a nemzetállamok megkötéseket jelentenek, világpolgárok akarnak lenni, hisznek a globalizációban, az őseik hagyományait, vallásos hitét viszont eldobják, mennek egy szövetség politikai érdekei szerint a trendekkel. Ez a kétféle embertípus meg jól összekap, s csinálják a csetepatét. Szerencsés esetben verbálisan, szerencsétlenebb esetben fegyveresen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Én nemmel szavaztam az EU csatlakozásra annak idején. Demokráciában élünk, tudomásul vettem a többség akaratát, még ha az nem is egyezett az enyémmel. Gondolom, azért nem lépünk ki, mert a többség az EU-n belül szeretne maradni.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Aztán vannak olyanok, akik számára a nemzetállamok megkötéseket jelentenek, világpolgárok akarnak lenni, hisznek a globalizációban"
Eddig ok,

"az őseik hagyományait, vallásos hitét viszont eldobják"
Ezt viszont már hozzáköltöd, hangulatot keltesz, és egyébként sem igaz.

---
"A megoldásra kell koncentrálni nem a problémára."

A politikai részét próbálom hanyagolni, mert úgyse fogjuk egymást meggyőzni :)

Ha jól értem, a CEU-val az a gond, hogy nem ideológiamentes.

A természettudományokon kívül (bár szvsz. még azt sem) gyakorlatilag semmit nem tudsz ideológiamentesen (vagy talán pontosabb: teljesen objektíven) oktatni. Még ha megpróbálsz teljesen objektív is maradni és nem _értékelni_, hanem csak _leírni_ történelmi, társadalmi, művészeti, ..., dolgokat, egyrészt a leírt dolgok megválasztásával, másrészt a leírás módjával már a saját látásmódodat adod át. Gondolj bele, hányszor láttunk olyat, hogy ugyanabból az adathalmazból attól függően, hogy mit akartál kihozni, egymásnak homlokegyenest ellentmondó adatok jöttek ki ("De növekedtünk 10%-al!" "Az jó, csak az összes környező ország átlagosan 15%-el vagyis szakadunk le"). A legtöbb, amire törekedhetsz, hogy kiegyensúlyozott legyen a képzésed.

Off-topic: egyébként személy szerint utálom ezt a "jaj-úristen-legyen-minden-politikamentes" hozzáállást. Dehogy legyen! Legyen kiegyensúlyozott, hallgattasson meg az összes fél, ütköztessünk véleményeket, attól senki nem lehet kevesebb, hogy megismer más világnézeteket esetleg érvelnie kell a sajátja mellett. Ráadásul a politika nagy része (valóban nem minden) mindenki életére közvetlen hatással van, vagyis a napi szintű dolgokat nem hozhatod fel példának, mert az nem "politikamentes" - így most pl. egy politikamentesített jogász képzésen nem hozhatod példának, hogy alkotmányellenes volt-e a törvény (pedig még volt köztársasági elnök [Sólyom] is állítja ezt!), mert az egy aktuálpolitikai kérdés...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

> A természettudományokon kívül (bár szvsz. még azt sem) gyakorlatilag semmit nem tudsz ideológiamentesen (vagy talán pontosabb: teljesen objektíven) oktatni.

Ugyan már, miért ne lehetne? Attól még hogy lehet ideológiák mentén, lehet teljesen objektíven is. Pl mi a baj azokkal a kutatásokkal, amelyek végignézik az ideológiák és a társadalmak kapcsolatát az időben?

Nagyon fontos kérdés, hogy mi volt és mi lett azokkal az országokkal, ahol eltörölték a melegházasság tiltását. Hogyan változott a zemberek véleménye, a bűnözés, a melegek aránya, az akármi. Milyen volt, és milyen lett.

Miért ne lehetne és miért ne lenne szükséges ezt teljesen objektíven kutatni?

Azért mert egyesek szerint van Isten, nem lesz minden tudós hülye *fejvakarcs*

Hogyan változott a zemberek véleménye, a bűnözés, a melegek aránya, az akármi. Milyen volt, és milyen lett.

Ezzel a kérdésfelvetéssel azonnal felvetetted, hogy van összefüggés a melegházasság és a bűnözés között (még ha a véleményed az, hogy nincs, vagy a számok _végül_ azt mondják, hogy nincs). És akkor jön az összes módszertani buktató: társadalomtudományról lévén szó a zemberek véleményét kérdőívvel/interjúval tudod felmérni - még a fix kérdőívet is nehéz (nem lehetlen!) úgy összerakni, hogy akarva-akaratlanul ne befolyásold az alanyt a kérdéseddel.

Aztán összeszedsz egy csomó adatot. Van egy hatalmas adattáblád, amivel önmagában semmire nem mész, azt értékelned kell - és itt az értékelőnek hatalmas felelőssége van. Ha van egy teljes csapatod arra változatos világnézettel, hogy ezt megcsinálja, akkor lehet, hogy abból, hogy az eltörlés előtti és az eltörlés utáni népszámlálások között 70%-al nőtt a melegek száma, nem azt hozzátok ki, hogy a homoszexualitás egy fertőző betegség, hanem mondjuk felveti valaki, hogy a megváltozott társadalmi körülmények miatt többen adnak őszinte választ...

Pl mi a baj azokkal a kutatásokkal, amelyek végignézik az ideológiák és a társadalmak kapcsolatát az időben?

Mit nézel a társadalomból? Természettudományoknál oké, hogy ott a képletgyűjtemény és lehet abból dolgozni, a fenti kutatásnál a legtöbb, amit tehetsz, hogy építesz magadnak egy modellt, ami a lehető legtöbb dolgot figyelembe veszi és az alapján vizsgálod az ideológiák adott implementációit (társadalmat). És a modelledbe kódolva lesz mondjuk az, hogy _te_ hogyan állsz a nemzetiségek kérdéséhez már azzal, hogy egyáltalán beleveszed-e és ha igen, hogyan.

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

akkor olvasd el újra a postomat:
"részemről ha a fidesz írta/nyújtotta be, csak szar lehet."

érdemi választ a tüntetők 80%-ától sem fogsz kapni, mindenki csak a híradásokból értesült a CEU szopatásáról - konkrétumokról már nem, lásd uzsolt lejjebb lévő postja.

de merüljünk bele kicsit: a regnáló hatalomnak nem tetszik, hogy nem tőle függ az intézmény -sem anyagiakban, sem személyzetben-, valamint egyébként is soros. szerintem is teljesen jó ez az újkori kommunizmus!

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Jaja, csatlakozom az igénylők sorához.
Amíg ez a dolog el nem kezdődött, bevallom, azt se tudtam, hogy van olyan, hogy CEU (bár lehet, hogy ez inkább a műveletlenségemet mutatja, mintsem a CEU "fontosságát").
Rákerestem a tervezett módosításra (link - gondolom, a tüntetők a heppening előtt mindannyian figyelmesen átolvasták és értelmezték, ezért annyira tájékozottak, és pontosan tudják, a tervezet melyik pontját kifogásolják), megnéztem, de bevallom, nem látom, hogy a CEU-t hol érinti hátrányos(abb)an a többi, Magyarországon működő, szintén külföldi egyetemekhez képest. A többi 23 mellett (úgy látom, 24 intézmény van a listán, a CEU a 6. sorszámú versenyző) miért nem tüntetettek, miért csak a CEU-t hozták szóba? Vagy a többire nem fog vonatkozni a törvény?

Aha. Tehát a CEU olyan amerikai egyetem, amely Amerikában nem folytat képzést.
Ha jól értem az index-féle értelmezést, akkor a megoldás kb. annyi lenne, hogy a CEU az USA-ban is elkezdene egyetemi képzést folytatni - ami nyilván nem okoz nehézséget, hiszen az USA úgy tűnik, kiáll a CEU mellett, valamint az USA-beli akkreditáció ("regisztráció") is stimmel, hiszen (ha jól értem) Magyarországon "egy licencszerződés alapján" oktatnak.
De ezt a pontot ugyanúgy teljesítenie kell a "Hēilóngjiāng Dàxué, Heilongjiang Kínai Orvostudományi Egyetem", "Mahachulalongkornrajavidyalaya University" (Thaiföld), "McDaniel College" (USA), "Open University Malaysia" intézményeknek is. Ezek vajon teljesítik-e?

Bevallom, szerintem ez az előírás (márhogy az anyaországban is képzést kell folytatni) teljesen normális elvárás. Sőt, inkább egy kicsit azon csodálkozok, hogy eddig ez nem volt így.

/Off: akkor a CEU egy offshore-egyetem? :) /

Tegyük fel, hogy Ma Long holnap iskolát indít Budapesten, ahol asztaliteniszezni tanít fiatalokat. A magyar asztalitenisz ettől jobb lesz, újra a régi fényében tündököl, a Ma Long iskolájában tanult asztaliteniszezők tornákat nyernek külföldön. 26 év múlva szólnak neki, hogy mostantól nem taníthatsz asztaliteniszezni senkit itt, amíg Kínában is be nem jegyzel egy ilyen iskolát.

Most azt akarod ezzel mondani, hogy a törvények sose változhatnak?
Meg persze ugye azt is látod, hogy a példád elég erősen sántít? Abban a két, nagyon fontos dologban mindenféleképpen, hogy egyrészt nem szükséges pingpong-sulihoz akkreditáció (max. csak valami edzői végzettség, de ez erősen FIXME kategória), másrészt nem ad "diplomát" (ami nyilván okirat, aminek a kiadása feltételekhez kötött) - persze ez a kettő dolog valamilyen szinten összefügg.

26 éven át nem volt gond azzal, hogy a CEU nem folytat képzést az USÁ-ban. Sem 1991-től 1998-ig és 2002-től 2010-ig, amikor a jelenlegi kormányfő ellenzékben volt, sem 1998-tól 2002-ig és 2010-től 2017-ig, amikor miniszterelnökként kifogásolhatta volna ezt. Pont most döbbentek rá, hogy ez így tarthatatlan. Vajon mi az oka ennek?

Egészen idáig megfelelőek voltak azok az akkreditációk, amik alapján a CEU diplomákat adott a végzett hallgatóinak. Vajon mi változott idén tavasszal?

> Bevallom, szerintem ez az előírás (márhogy az anyaországban is képzést kell folytatni) teljesen normális elvárás. Sőt, inkább egy kicsit azon csodálkozok, hogy eddig ez nem volt így.

Még mindig nem indokolja ezt az előírást semmi azon kívül hogy a CEU nem felel meg neki. (Többek között a külföldi magyar egyetemek sem felelnek meg).

Ahogy az is teljesen normális, hogy nagy Sorosozások közepette, egy hét alatt, ellehetetlenítve az intézményt, kell ezt a teljesen normális előírást törvénybe iktatni.

Közben a jószándékot hangsúlyozni végig :3

Szerinted miért nem "teljesen normális" az előírás? Próbálj a CEU-ról megfeledkezni.

(Többek között a külföldi magyar egyetemek sem felelnek meg).

Ha ez így van, a véleményem ugyanaz. Viszont ha a fogadó ország nem osztja az álláspontomat, nem köteles meghozni a magyar törvény mintájára a sajátját.
Egyébként ugye nem az erdélyi, vajdasági, stb. magyar nyelvű egyetemekre gondolsz (azaz nem magyarországi székhelyű, hanem az adott ország felsőoktatási intézményrendszerébe illeszkedő, nem a hivatalos nyelvén tanító intézmények, pl. Babes-Bolyai)?

Miért ne lenne normális meghúzni a ravaszt? Most feledkezz meg arról, hogy a cső végén ki áll. Csak egy ravasz. Teljesen normális meghúzni.

..

Nyilván ha nem állna a másik végén a CEU, nem érintene senkit a javaslat, akkor nem lenne sok probléma a javaslattal: kicsit megnöveli a bekerülési költséget, lecsökkenti a potenciális egyetemek és pingpongakadémiák számát, ok nélkül; rosszabbat is láttunk már.

A ravasz meghúzása azonban nem a ravasz meghúzása.
A ravasz meghúzása látványosan kizárólag azt a célt szolgálja hogy megölje a másik oldalt, aki számomra kedves. (Lásd: egyéb körítések.)

Ily módon valamiért nem érzem a súlyát hogy azon elmélkedjek hogy mi a baj a ravasz húzogatásával, csak egy ravasz, szabad húzogatni, miért ne szabadna.

Olvastam. Próbáltam a sallangot leválasztani, de úgy meg nem lesz értelmes. Vagy erre gondolsz: "nem lenne sok probléma a javaslattal" ?

Meg persze: ha "nem érintene senkit a javaslat", akkor mi értelme lenne a javaslatnak? Minden háromkezű ember évi félmillió forintnyi kéz-adót (mint vagyonadót) fizetni köteles :D

Igen. Viszont a javaslat (ha a CEU-t nem is nézzük) továbbra is érintené az összes többi, Magyarországon is oktató, külföldi "székhelyű" egyetemeket (azt a huszon-valamennyit). Ezért nem jogos a "nem érintene senkit a javaslat"-kitételed.

Közben sikerült elég messzire kerülnöd az eredeti kérdésemtől. Na mindegy.

nem érintene senkit == jelenleg mindenki megfelelne a módosításnak

Ekkor a módosítással kizárólag annyit nyernénk hogy a jövőben nehezebb lenne egyetemet vagy pingpongakadémiát alapítani.
Talán valami minőségi korlátot is adna alulról (meg egyébként is ritkítaná a számukat; nem csak alulról), de nem jelentőset.

Kutyát nem érdekelné.
Kb annyira, mint ha céltáblára lősz célba. Mi azzal a baj?

szerk: azért sem értem a problémád, mert ugye az itt említett előírásról van szó
> "Bevallom, szerintem ez az előírás (márhogy az anyaországban is képzést kell folytatni) teljesen normális elvárás. Sőt, inkább egy kicsit azon csodálkozok, hogy eddig ez nem volt így."
Ha elvonatkoztatok a CEU-tól, akkor nem érint senkit. Mit vagy épp ezen fennakadva? Látsz valamit, amit én nem?

Tehát akkor talán még egyet is értesz a javaslattal (a "talán valami minőségi korlát"-os részből ítélve).
Az egyetlen baj, ha jól értem, hogy a CEU nem felel meg (jelenleg) a követelményeknek. Ha megfelelne, akkor nem lenne semmi baj. Elég érdekes szemlélet.

Kicsit sarkítva: ne legyen sose olyan törvény, amely valakire plusz terhet ró. Azaz pl. a nemrég 500k-ról 3M-re felemelt KFT törzstőkét sose lehessen feljebb emelni, még akkor se, ha az infláció miatt a 3M már csak egy kiló kenyér ára?

Ne legyen olyan törvény amely egyetlen személyt érint, őt negatívan, senkinek semmi haszna, nincs előtte vele lebeszélve hogy mi lesz, felszólal ellene a fél tudóstársadalom (akiket én szeretek), a fél szövetséges kormányzat, szembemegy a szabad oktatás eszményével, veszélyezteti a határon túli magyar kultúrát (saját nyelven tanulhassanak), stb.

Illetve ne használják a magyar államot a saját pitiáner ügyeik intézésére.

* hogy nem szól semmiről, csak hogy a CEU ne feleljen meg neki
* hogy semmi nem indokolja ((pl Orbán, Áder lányának egyeteme sem felel meg))
* hogy senkinek nem jó
* hogy 1 hét alatt, gyorsított elárásban fogadták el
* hogy nem előzte meg belföldi konzultáció, hatástanulmány, értesítések ((oktatási intézmény HAHÓ))
* hogy nagy nemzetközi, szakmai tiltakozás ellenére ((pl tizenhány közgazdász Nobel-díjas))
* hogy nagy nemzetközi, szövetséges tiltakozás ellenére ((kétpárti amerikai támogatás))
* hogy több határon túli magyar egyetem sem felel meg a törvénynek (( !!! ))

Szumma szummárum: állítólag a jogrendszerünk megengedi.
A jogrendszerünk szerint a kormányon ülő 200 embernek (valójában 3) teljhatalma van, teljesen legálisan egy hét alatt bezárhatnak egy neves külföldi tudományos intézményt, ha rájuk jön az öt perc.

((Szerintem nem fér bele például eskübe amit tettek, persze nem én vagyok a jogász.))

nem szól semmiről, csak hogy a CEU ne feleljen meg neki

Ez előítélet, illetve tájékozatlanság.

semmi nem indokolja

De. A hivatalos állásfoglalás, tehát a jóhiszemű megközelítés is, ugyanakkor a rosszhiszemű is elég indok.

senkinek nem jó

Ez az állítás könnyen cáfolható. Ha nem így lenne, nem jött volna létre a törvény.

1 hét alatt, gyorsított elárásban fogadták el

Ezzel mi a gond? Törvényes eljárás.

nem előzte meg belföldi konzultáció, hatástanulmány, értesítések ((oktatási intézmény HAHÓ))

Valóban nem elegáns, de szerencsére nincs olyan jogszabály, hogy elegánsan kell törvénykezni.

nagy nemzetközi, szakmai tiltakozás ellenére ((pl tizenhány közgazdász Nobel-díjas))

El kellene dönteni, hogy a magyar törvényalkotás a külföldi Nobel-díjasok, vagy a magyar Parlament hatásköre. Szerintem ez utóbbié.

nagy nemzetközi, szövetséges tiltakozás ellenére ((kétpárti amerikai támogatás))

Nocsak! Magyar törvényeket az USA alkotja? De azért orosz veszély van, ugye? Igaz, hogy az amerikaiak gyakorolnak a magyar törvényhozásra nyomást, de olvastam, hogy Putyin a legbefolyásosabb, nyilván az USA-t is a Kreml irányítja. :)

több határon túli magyar egyetem sem felel meg a törvénynek (( !!! ))

Tudom, hogy körülöttünk forog a világ, meg minden, de szerintem a magyar törvények joghatósága Magyarország.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Mármint értelmezni nem tudom.

Ez valami állásfoglalás valami mellett vagy ellen? Vagy csak gondolatok idevetése?

Nem tudok mit kezdeni vele. Nincs benne semmi, ami ne lett volna tudomásomban, mikor megírtam a hozzászólást.
*Vállrándít* valakinek biztos hasznos.

Nagyon off:

Már régóta kezdeni akarok valamit relativizálással magával. Nekem nem stimmelnek azok az dolgok például hogy egy szövegben tetszőlegesen permutálható Orbán, Gyurcsány és Juhász neve. És ugyanúgy szöveg marad.

Vagy hogy ha valaki azt mondja hogy a jó szándék vezérli. Vagy azt mondja hogy a fekete fehér. Vagy bármi.

Tudom hogy egy szobában ülve egy laptoppal és egy internettel az ember nem tud (bizonyíthatóan?) igaz megállapításokat tenni a világra vonatkozóan, de ez nem tetszik :(
Objektív igazság, hol vagy? :(
És honnan tudjam hogy nem az én kettős mércém? :(

Mindenesetre a kettővel fennebb írtakat fenntartom.

Felsoroltad, mi a gondod a törvénymódosítással, én meg leírtam, álláspontom szerint ezek miért nem gondok. Tegyük hozzá, attól függően, kinek milyen a látásmódja, hajszál pontosan ugyanazt a jelenséget az egyik ember láthatja rossznak, elítélendőnek, míg a másik jónak, követendőnek. Innentől kezdve aztán nehéz okosnak lenni, meg objektív igazságot keresni, mert az igazság mindig attól függ, milyen axiómarendszeren értelmezed. Abban meg óriási eltérések vannak az emberek között.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A demokrácia lényege nemcsak az, hogy 2en megmondják 1nek, hogy 3an mit csináljanak, hanem az is,hogy 1 igyekszik konstruktívan közreműködni többségi akarat végrehajtásában. A választások jelentősége pont az, hogy a rossz (nem tetsző) döntések hozóit kisebbségbe lehet küldeni. Az igazi társadalmi konzultáció 2018 tavaszán lesz.

Továbbra sem látok konkrét ellen-érvrendszert, törvényhellyel, indoklással, csak a (bulvár)média által is szajkózott demagóg kirohanást.

> Sol omnibus lucet.

A demokrácia lényege az, hogy mindig a legnagyobb demokrata akarata érvényesül.

Azt, hogy a demokráciának vannak komoly hibái, azzal az egyszerű (és egyben demagóg) kérdéssel szoktam szemléltetni: a mai órán kiosztok egy egyest. Ki szavaz arra, hogy Józsika kapja az egyest? Nyilván 25-1 (vagy épp mennyi az osztálylétszám) arányban ezt meg is szavazzák. Senki nem fog vitatkozni az eredményen (legfeljebb csak Józsika, de ha épp aznap nincs jelen, akkor még ő se, viszont "pénztártól való távozás után..."), az eredmény szinte egyhangú, mégis mindenki érzi, hogy valami azért nincs rendben.
Ha egy kicsit finomítjuk a kérdést, máshogy tesszük fel, meg is kapjuk a mai magyar valóságot (és lehet, hogy sok más ország valóságát is).

Sólyom értékelése szerint, miközben a mostani törvény a jogbiztonság követelményének egyáltalán nem felel meg, több lényegi jogelvvel is szembemegy: ilyen a jogbiztonság általános elvén túlmenően a szerzett jogok védelme, az önkényes változtatás tilalma, valamint a kellő idő biztosítása a változásokra való felkészülésre (index.hu)

Nagyjából azt szeretnénk, ha a törvényeink nem ilyenek lennének. Mert az jó dolog.

Csak egy kis adalék a feljebb futó CEU-s szálhoz: Megnézte egyáltalán valaki, hogy milyen képzés folyik a CEUn? Egyetlen műszaki szakirány nincs, annál több politikusi és káderképző. Innen kezdve kicsit elgondolkodtató, hogy vajon mekkora állambiztonsági kockázatot jelent egy külföldről pénzelt, adott ideológiai képzést folytató intézmény?
Vajon, milyen kötődésekkel, rendelkeznek az innen kikerülő diákok? Milyen pénzkifizetési lehetőségeket biztosít egy ilyen intézmény? Csak egy tipp, meghívott előadó.
Innen kezdve nem az az igazi kérdés, hogy miért hoztak ellene törvényt, hanem az, hogy miért csak most hoztak ellene törvényt?
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Megnézte egyáltalán valaki, hogy milyen képzés folyik a CEUn? Egyetlen műszaki szakirány nincs, annál több politikusi és káderképző.

A matematika részt az MTA és a Rényi viszi, matematikán belül világszinten igen nívós.

Állítólag a közgazdasági része is az, legalábbis 14 közgazdász Nobel-díjas szerint. Persze én sem hiszem hogy lenne rálátásuk a CEU szakmai színvonalára. ((Meg egyébként is, ki vette meg Nobeltől a sok dinamitot, amiből aztán a pénze lett?))

Még jó hogy eszedbe jutott megnézni.

A CEU oldaláról, a magyarországi akkreditált képzések:
Közgazdasági modellező
Összehasonlító történettudomány
Világpolitika tanulmányok
Nemzetiségi szakember
Összehasonlító politikatudomány

Gazdaságelmélet és gazdaságelemzés specializáció
Globális piacok gazdaságpolitikája specializáció
Késő antik, medievisztika és reneszánsz tanulmányok specializáció
Összehasonlító történettudomány 1500-tól napjainkig specializáció
Kisebbségpolitika
Filozófia
Politikatudomány
MATILDA: Nők és társadalmi nemek története specializáció
GEMMA: Nők és társadalmi nemek tanulmánya specializáció
Közpolitika
Környezetpolitika és menedzsment

Közgazdaságtudományi Doktori Iskola
Történettudományi Doktori Iskola

Ezek közül, a közgazdasági modellezőn kívül, melyikhez szükséges, világszinten nívós matematika oktatás? Miért nincs egyetlen matematikát igénylő műszaki tárgy?
Pénzzel, bármit el lehet érni. Ha rendelkezem pár milliárdos évi költségkerettel, olyan egyetemet vagy más oktatási intézményt rittyentek össze ahol csakis világhírű oktatót és kutatók tanítanak. De ez csak egy színjáték, egy tipikus felsőoktatási felszopás. Mikor nem a szakmai képességek számítanak, hanem az alma mater hírneve. Egy olyan dolog, amivel mindenki jól jár. Az oktató nyugatiasított fizut kap, a diáknak jóhírű lesz az egyeteme, az egészet üzemeltető pedig lojális és happy drónokat kap.
Barac Obama is kapott béke Nobel díjat. Az EU is. Nobel díjas volt Yasser Arafat, Shimon Perez, Yitzhak Rabin. Antonio Egas Moniz is Nobel díjat kapott a lobotómia alkalmazásáért. Fritz Haber, az ammónia ipari szintézisért kapott Nobelt, amit később megtoldott klorin gázzal. Picit alacsonyra került a léc az idők folyamán....
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Tudományos körökben az egyetlen fokmérő a tudományos elismertség. Saját maguk ismergetik el saját maguk, ez tény. Egyelőre viszont nem nagyon van jobb (objektív fokmérés tudomány?), ez van, ezt kell növelni. (Mint ahogy számtalan statisztika is biztosan bizonyítja hogy korrelál a jóléttel meg a GDP-vel. Ez is biztosan azt jelenti hogy nagyobb jólét --> több megfizethető tudós...)

> Miért nincs egyetlen matematikát igénylő műszaki tárgy?

Ha nincs is akkreditálva, létezik matematika képzésük:
https://mathematics.ceu.edu/ms-program
Az egyetlen létező fokmérés szerint (szakmában dolgozók véleménye) egészen jó. Nem annyira jó persze mint az ELTE hasonló képzése, de azért egészen jó ez is. (Aztán a doktori képzésük talán már jobb az ELTÉ-nél?)

- - - - -

Okosabbnak tűnsz. Addig rendben van, hogy ha kell, megkérdőjelezed a tudományos tekintélyt, mint ami mérné a jóságot (miért ne?).

Ha Orbán szerint egy tudományosan elismert intézmény szar, akkor nem fontos a tudományos belső elismertség. Egyszerű dedukció.

Tudsz valami mást ajánlani helyette, ami szerint mérni kéne az intézményeket, hogy mennyire hasznos/káros nekünk hogy létezik? Logó színe? Fenntartó neve? Kikerültek politikai és ideológiai nézete?

Először is válasszuk szét a tudományos elismertséget és az oktatást. Találkoztam egyszerű főiskolai oktatóval akinek még 2x év után is perverz örömöt jelentett, hogy a kurzus leghülyébb diákját is legalább 3-assal rugdossa át a vizsgán. Ugyanakkor találkoztam ennél sokkal több olyan magasan képzett több doktorival rendelkező "tudományos szakemberrel" aki lesajnálta és nettó hülyének nézte a diákjait, vagy azt aki nem szakmabeliként akart valamit a szakmájáról megtudni. A fő probléma, hogy aki minden éber órájában oktat és okít, annak nincsen ideje publikációkat, disszertációkat, saját kutatásokat reszelni.
Azt mondom, ne a belső elismertség számítson, hanem a kiszóródási ráta, a végzettek által elért szakmai eredmények, és a diákok eredményei. Lehetne egységes felsőoktatási kompetenciafelmérés. Töltsön minden BMEs, GaDes, OEs, DUEs, ugyanazon szakon ugyanazon tesztet. Lehet, hogy igen komoly meglepetések lennének.
Az adott szak hasznosságát piszok egyszerűen lehet mérni, műszaki területek (biológia, fizika, kémia, matematika), oktatás, egészségügy, rendészeti területek, ezek a hasznosak, amit létkérdés támogatni. Az összes többi olyan töltelék amit a piacnak kellene eltartania. Azt az intézményt ahol az ideológiát és a politikát beviszik az oktatásba, (sajna műszaki területen is van ilyen), felgyújtani és felsózni a helyét is. A probléma, hogy az országot politikusok vezetik és a pénzosztást is politikai alapon kontrollálják.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

> Az oktató nyugatiasított fizut kap, a diáknak jóhírű lesz az egyeteme, az egészet üzemeltető pedig lojális és happy drónokat kap.

Passz. Nyilván ha úgy nézzük hogy szociológia és genderkérdésekben propagandát nyomat, akkor sem az a megoldás, hogy tök más indokra hivatkozva bezáratjuk.

Nyissanak egy saját egyetemet, ahol a gendertudományok tárgy alatt tudományosan szidják a melegeket.

(csak akkor értek egyet azzal, ha az állam a piaci folyamatokba avatkozik, ha a nekem tetsző ideológiák mellett teszi)

És ezzel azt szeretnéd mondani, hogy?
Ne játszd az álnaívat. Az állambiztonsági kockázat egy dolog, hogy az adott regnáló kormány olyan szinten korrupt, hogy maga is állambiztonsági kockázat, az meg egy másik. Sajnos ez egy ilyen paradoxon. Csak tűzzel, vassal és ólommal oldható meg. Vagy úgy sem, lévén az átlag magyarnak olyan a mentalitása, hogy már alapban nemzetbiztonsági kockázatot jelent.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"vajon mekkora állambiztonsági kockázatot jelent egy külföldről pénzelt, adott ideológiai képzést folytató intézmény?"

vajon mekkora állambiztonsági kockázatot jelent egy külföldről pénzelt, adott ideológiát képviselő kormány/regnáló hatalom?
(nehogy szó érje a ház elejét: a gyurcsánykormányt is rángatták madzagon, csak nem putyinék.)

hatalmas naivitás volna hinni abban, hogy 2018-ban a mostani ellenzék bármelyike rendet rakna... hiszen egyik kommunistább dolgokkal kampányol mint a másik... hagyján, de hogy mindegyikre van legalább 5%-os bekerülési esély, az az elgondolkodtató.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

a működő szocializmus nem létezik, a létező meg nem működik. szóval -a társadalom hasznát illetően- nem vezet sehova az ilyen irány.

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

Amely Fidesz kormány nyerte a választásokat 1998-ban, 2010-ben és 2014-ben. A mindenkori kormány arra kapott felhatalmazást, hogy megvalósítsa azt, amit a választói elvárnak tőle. Véleményem szerint ebben nem áll rosszul a kormány. Ha mégis, akkor majd bukják 2018-at.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> A mindenkori kormány arra kapott felhatalmazást, hogy megvalósítsa azt, amit a választói elvárnak tőle.

Pay no attention to what I say to get elected.

http://www.origo.hu/itthon/20110905-wikileaks-orban-viktor-kijelentesei…
http://alfahir.hu/orb%C3%A1n_igazs%C3%A1gbesz%C3%A9de_ne_figyeljenek_ar…

Nehéz egyensúly ez. Egyfelől a választóknak tett ígéretek miatt, másfelől van egy olyan jelenség, hogy a legyen ingyen sört majdnem mindenki megszavazná, mondván, a költségvetési egyensúly nem az ő dolga, oldják meg a parlamentben, azért vannak azok ott. Csak ugye, így nyilván nem megy, varázsolni egyelőre nem tud még Varga Mihály és Matolcsy György sem. Hűteni kell a külföldi befektetők kedélyeit is. Meg a lakosságét is. Aztán mindkét esetben picit túlzóak az ígéretek, a lakosság is kicsit kevesebbet kap a befektetői ígéretek miatt, a befektetők is kevesebbet a lakossági igények miatt. Mégis, mi a fenét lehetne tenni? Sajnos kis ország vagyunk ahhoz, hogy bezárkózottan önellátók lehessünk.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> kis ország vagyunk ahhoz

Ahhoz nem, hogy megállítsuk Büsszelt? Igaz, üzentünk mi már hadat az USÁ-nak is...

> Mégis, mi a fenét lehetne tenni?

Meg kellene próbálni becsületesnek, tisztességesnek lenni, nem folyton hazudni, hangulatot kelteni, arrogánsan viselkedni stb.
Meg kellene próbálni nem kapkodva törvénykezni, nem önálló képviselői indítványok mögé bújni, mérlegelni mások véleményét, főleg, ha olyanok szólnak, akik mögött komoly, elismert tudás és tapasztalat áll.

Brüsszel megállítása elsősorban populista retorika, ezt te is tudod. Ha komolyabb lenne, akkor kilépnénk az EU-ból. Viszont valóban kifejez valamit: az nincs rendjén, hogy a belpolitikánkat az EU bürokraták próbálják meghatározni, s az sem, hogy eldöntsék, ki éljen Magyarországon. Annak fényében különösen érdekes ez, hogy még csak nem is spekulatív a dolog, nézd meg, mi van a briteknél, franciáknál, olaszoknál, belgáknál. Van tehát kellemetlen tapasztalat, amelyből a többség nem kér.

A kérdésem nem arra vonatkozott, amit írtál, hanem az ígéretek vs. valóság viszonyára. A felvetésedre meg annyit, hogy az egyeztetéssel az a gond, akkor végül is azok irányítják az országot, akikkel egyeztetnek, s kiüresedik a kormányzás.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Az számít most, hogy mit hiszel? Nekem csak színesíti az életem, ha megtudok magamról olyan dolgokat, amelyeket eddig nem tudtam. :) Amit hiányolok néhányotok gondolkodásából, az a kiterjesztő értelmezés. Társadalmi folyamatokról, berendezkedésről, igazságosságról beszélünk, de véleményem szerint eléggé szűklátókörűségre vall, hogy ezt csak a liberális kapitalista piacgazdaság keretein belül vagytok hajlandók elképzelni. Egyrészt történelmileg igazolt tény, hogy létezhet más is. Akár rabszolgatartás, feudalizmus, szocializmus. A kommunizmus nem tapasztalat, mert olyan sohasem volt. Tehát engedtessék meg egy nyitott, végtelen alaphalmazon gondolkodni. Egy olyanon, amelyben elvileg bármennyi, s bármilyen társadalmi berendezkedés belefér. Lehetőség az is, hogy kitalál az ember jobbat, legalább is törekszik rá. Tudod, számomra éppen annyira nevetséges a kapitalista piacgazdaságot valamiféle dogmaként, axiómaként kezelni, mint a lapos Földet, vagy a 640 kB-os PC-t, amelybe nem kell több RAM, mert úgysem lehet olyan programot írni, aminek többre van igénye. Értem, hogy most ebben élünk, de ennek van egy rakás hátránya. Jó lenne valami igazságosabb, ami nem szorítja perifériára a szerényebb képességűeket. Vagy ami lehetőséget ad az élet megélésére, s nem erőltet bele az öldöklő versenybe, a minden áron történő, egyre intenzívebb fejlődésbe. Ami biztosítja a teljes foglalkoztatottságot, cserébe egy-egy embernek alacsony munkaidőt.

Sarokpontokat meg lehet fogalmazni. Azt persze értem, hogy van egy kialakult status quo, s a rendszer haszonélvezői, ha minden kötél szakad, destabilizációval és fegyverrel is meggátolják a változásokat. Ehhez egyébként nem kell orosznak lenni. Akárhonnan indulna ilyen kezdeményezés, én üdvözölni fogom. Ha Oroszországból, akkor is, ha az Amerikai Egyesült Államokból, akkor is, ha Szomáliából, akkor is. Mindegy, honnan futnak neki.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ugyan, a CEU előtt is létezett Soros-ösztöndíj. Kik is kaptak ilyent? Oh, wait.
Nah, ez itt a probléma a magyar politikusokkal, hogy oly mértékben korruptak és pénzéhesek, hogy az átlag magyar politikust, hacsak nem 2 perccel korábban született, simán le lehetne sittelni hazaárulásért. Ezeknek az embereknek csak üres lózung, a haza. Az számít ki fizet nekik, hogy előre és pénzhez jussanak.
A rendrakás kapcsán igazad van. Senki sincs aki ne lenne sáros és korrupt, ha bármelyik is terítené a szennyest, a szar az ő nyakukba is dőlne.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

mindegyik a szocjalizmus elveit szeretné követni kormányra kerülése esetén.
(lásd választási programok, országjáró körutak előadásai, média kérdéseire adott válaszok)

--
"a Hungarian Unix Portált [...] szakmai fórumként eszembe nem jut használni, mert a közönség mentalitása miatt nincs értelme."

***** Eltávolított tartalom ******

(következőért ban jár)