Linus Torvalds: Linux 3.0

Címkék

Ezt is megértük! Linus bejelentette Linux 3.0-s kiadását. A kiadással egy időben búcsúzunk a 2.6-os szériánál megszokott verziószámozástól. Megnyílt a következő kernel - a 3.1-es - beolvasztási időablaka (merge window). Linus ismét kiemelte, hogy a 3.0 beköszöntével semmi nagy dolog nem történt. Nem kerültek új, nagy funkciók beolvasztásra, nem várhatók nagyobb inkompatibilitások. Egyszerűen annyi történt, hogy szakítottak a korábbi verziószámozási sémával. Részletek a bejelentésben. A változásokról a szokott helyen, a KernelNewbies aktuális oldalán lehet tájékozódni.

Hozzászólások

A túlmelegedési probléma ami a fogyasztással volt kapcsolatban megoldódott már vajon?

Papíron jó kis kernelnek ígérkezik. Teljes Xen integrációs és egy csomó WiFi fejlődés...

Megvárhatta volna a hivatalos évfordulót is. Már csak egy hónapnyira van.

Azért a xen Dom0 nem olyan kis dolog, ahoz képest, hogy mióta húzódik.

Oké, beszéljünk konrkétumokról:

Hány server?
Milyen OS?
Milyen alkalmazás?
Mekkora terhelés (IO, CPU)?
Milyen ZFS funkciiókat használsz ki?
Internal disk-ek, vagy storage? Milyen interface (SAS/SCSI, iSCSI, FC)?

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

Érdekes elmélet csak ott hibádzik, hogy Gabu ritkán van jelen a hup-on. Minden új nickjével gyorsan eléri, hogy újra lapátra kerüljön. Nemcsak innen, arrogáns tapló stílusával elérte, hogy minden normális helyről kiutálták és kitiltották. Csak a magadfajta, széllel szembevizelő, hivatásos trollok fedezik fel benne a rokonlelket.

Ezek a tények gabu. Nemcsak a hup, a wikipedián is ban-on-site vagy, ahogy minden normális emberek által látogatott helyen bannolnak amint felismernek. Téged még a Jobbik is kiutált.

Az is egy érdekes kérdés, hogy valaki akit már számtalanszor bannoltak innen, miért érez kényszerű késztetést arra, hogy újra visszakússzon a patkánycsövön új nick-ek alatt?
Soniq kollégád biztosan megérti, neki is lételeme a sok nicknéven való trollkodás. :)

de ráértek… annyi hasznos és jó/építő dolgot lehetne csinálni ezek helyett!
belenéztem a fenti "gyűjteményedbe" is... amennyi időt arra fordíthattál illetve vagy a hup-on "is?" annyi alatt pl az általad látszólag kedvelt L4/Fiasco mikrokerneles cuccot felbővíthetted volna Linux kernel konkurenciaként ;-)...

szerk: akár jevgenyij-vel karöltve

Igaz, de sokan olvassák a hup-ot olyanok, akik csak olvasók és nem szűrik a trollokat. Szerintem az internetes médiában nem hatékony a csendes bölcsesség eszköze. Akkor csak a hangos troll fröcsögése dominálja a hsz-kat, és miatta a hup eredeti céljaival szemben kontra-produktív, open source fikaoldallá változik.

Próbálkozz csak tovább Viola Hajninál! Annyi az esélyed van nála mint arra, hogy valamikor munkád legyen. Hup-on kuncsorogni Poliverzumnál, hogy küldjön akt képet a lányáról!! Gabu, a mélyre süllyedésben nálad nincs határ. A szánalmas már nem eléggé kifejező szó rád nézve.

Ha egy kis esze lett volna, rögtön 8.0-ra ugrik, hogy szopassa a Microsoft-ot.

Egyáltalán nem mindegy, ez olyan, mintha most úgy dontenénk, hogy 2011 van, jovore meg legyen 3000, mert az olyan jol mutatna és az év mostantol 60 napig fog tartani és egy nap 100 "új" órából, és egy óra 100 "új" percbol. Csak monstantol az "új" másodperc más idotartamot fog jeleneteni, de hat ugye az is mindegy lenne, mert minden mindegy.

Szoval a bólogatók csordájának lehet, hogy minden mindegy, de nem az!

Az év, az óra hossza, (egyszóval az időegységek) ugyanúgy nem társadalmi konszenzuson alapulnak, mint ahogy ez a döntés sem. "Egyszercsak" ráerőltették az emberekre, nyögtek egy darabig, majd megszokták.
Itt ugyanez történt. Egy vélt vagy valós (szerintem sokat nem számít, hiszen még most is 3 tagú nekem [3.0.0], de ha már két tagú lesz, és ez hosszú időre bebetonozható, akkor örülhetünk) előny érdekében fentről megmondták, hogy ez van.

Szép, szép, de talán már időszerű lenne a folyamatos bővítés mellett pár poros csontvázat is kidobni a kernelből, amiket amúgy is mindenki automtikusan kibogarászik a menuconfig-ból...

----------------------
Mandriva-függő

Sőt, ennyi erővel a linux-latest.tar.bz2 ne egy összemerge-elt, fájlokra darabolt, precompiler utasításokkal modularizált kész forrást tartalmazzon, hanem egy linux-core forrást, és egy hatalmas patch készletet, ahol 1-1 patch a korábbi kiválasztható moduloknak (nem összekeverendő a kernel modulokkal) felelne meg. Azaz például a különböző ütemezők is 1-1 patchfileban foglalnának helyet, és a kiválasztott ütemezőt a patch commanddal helyezné a kernel forrásba.

A szomorú az, hogy nem tartom elképzelhetetlennek, hogy ez az ötlet a kernel fejlesztőknek tetszene.

--
Don't be an Ubuntard!