Mac OS X vs. Windows 7

Fórumok

Üdv!

Elsősorban olyan emberek véleménye érdekel, akik használták már huzamosabb ideig elsődleges rendszerként a Windows 7-et és valamelyik Mac OS X-et is. Nem tudom, vajon hány ilyen ember van. :)
Csak mert azt csiripelik a madarak, hogy a Windows 7 azért elég fasza, a Snow Leopardról meg én tudom, hogy az, így a kérdés már csak az, hogy vajon érdemes lenne-e felülcsapnom a Leót egy Windows 7-tel.
Szóval írjátok le, hogy miben bizonyult jobbnak nálatok az egyik a másiknál, meg hogy mennyivel, milyen sajátos featúráik vannak, hogy működnek SSD-n, stb.

Hozzászólások

nem volt szálka a halászlében de egyébként kezdek rájönni az egészre:) jó az a linux ergó egy hc disztót. veszünk beállítjuk ojanra amit szeretnénk ha szarul álltjuk be akkor szar lesz... arch linuxon maugy elég durván lehet zenélni persze van egy csomó dolog amit be kell állítani de végeredményben használhatóbb mint a fizetös...
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

A ,-k még hagyján, de kurva fárasztó egy olyan szöveget olvasni, ahol a mondat végei sincsenek jelezve. És persze végig kisbetűvel, hogy esély se legyen megállapítani. A kettő együtt így már kimondottan zavaró.

Ami meg végképp felb@ssza az agyam, amikor valaki lusta (vagy hülye) elválasztani, de a mondatvégekre néha érzésből odacsesz 3 vagy több pontot, ő se tudja, hogy miért. Az ilyenek tesznek 8 kérdő meg felkiáltójelet is egyszerre.

remelem nem ram celoztal mert kurva morcos leszek am egyebkent se tudhatod hogy diszkografias vagyok vagy spontan hulye vagy eleve ircen igy irtam es ezert sajnos mivel rogzodott mar nem tudok ujat tanulni es egyebkent is mindenki hulye csak en vagyok helikopter... es neked miert kell olvasni ha felbassza az agyadat?????????????? nem ertem en ezt hogy idejarsz kotozkodni es trollkodni amikor szegeny kalozradio osztja az eszt az oprendszerekrol te meg siman beleugatsz es a hejesirasat kritizalod... remelem nincs harag nekem is teperto volt a jelem az ovodaban beke bekesseg peace... ja jut eszembe meg kulfoldi szavakat alig hasznaltam pedig a manifesztacio es a bullshit generator nagyon hasznos talalmany!!!!!!????

:-)

--
falura elmegy, városban meg úgy sem nézik...

Jajuristen, nem a binukszot eltettek, aztarohadas, muszaj trollkodni!!!!11111

A Slackwaret tenyleg egy jol osszerakott valaminek ismertem meg mindig is, de
- nem alternativaja sem az OSX-nek, sem a Win7-nek ott, ahol tobbnyire hasznaljak a ket rendszert.
- offtopic itt.
- kurvara rohejes unix oldalazni, mikor mondtal 3 olyan rendszert is, aminek koze nincs az unixhoz, de meg csak tavolrol sem.

----------------
Lvl86 Troll

Miért hiszitek azt, hogy az a kurvára objektív hozzáállás, ha leszóljuk azt amit használunk és azt sztároljuk ami kurvára divatos? Jó példa erre a Win 7 és a Makkos. A Makkos rendszerszinten miben tud többet, mint egy Linux? Win 7-et már meg se kérdem.
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

Ne mondd már hogy ki mernél állni közönség elé wine -s abletonnal...

Amúgy meg logic kurvajó, de nem a kérdésre volt a válasz (rendszerszint). De ettől még egy nyomós érv a mac mellett már önmagában is.

Végképp off: Ableton meg logic szerintem együtt jó, jól kiegészítik egymást.

lol?

Minden eszköznek megvannak az erősségei és a gyengéi, de ha azt próbálod elmesélni, hogy a segédeszköz kiválasztása határozza meg az elkészült művet, akkor ne haragudj de nem tudlak hová tenni...
Vagy ez csak burkolt öntömjénezés volt?

Problema a fejedben ott kezdodik, hogy vannak "windozosok" meg "makkosok". Ez kb. olyan, mint amikor az oviban Julcsi szoke, Marcsi voros, te meg utalod oket, mert barna a hajad.

Egyebkent erdekelne, hogy szerinted "windozos" vagy "makkos" vagyok-e a vilagnezeted alapjan. Ezen sorokat epp OSX alol irom, ezen kivul van egy Win7-s gepem, egy FreeBSD-s VPS-m, melohelyen meg (tobbnyire) Linuxra fejlesztek.

----------------
Lvl86 Troll

Nem arrol van szo, hogy mit tud rendszerszinten, hanem arrol, hogy mit nyujt a a felhasznalonak.

Veszel egy Apple gepet, bekapcsolod, ker egy felhasznalonevet, megkerdi, hogy hol talal netet es utana nem pofazik, nem hisztizik, nem kell masszirozni, megy egybol minden. Relative keveset tud, de azt tenyleg jol. Mukodik azonnal minden.

Egy Slackware-nal ezt az UX-t, soha, de soha nem fogod megkapni. Slackware filozofiaja az elmult evekben semmit nem valtozott (nem mondom, hogy ez baj), ha felraksz egy 13.1-st, az ugyanugy fogad (sot, ugyamugy megy rajta minden), mint pl. egy 7.2 (szamomra az volt az elso slack/linux, amit lattam meg ugy 8-9 evvel ezelott). Odaadnam pl. faternak, megorulne tole, nem tudna hasznalni OOTB. Mikor szuleim notija kinyuvadt, akkor ideiglenesen a Mini-met adtam kolcson szuleimnek. Roviden elmondtam, hogy mit hol talal meg ezentul, es megtalalta, pedig elhiheted, vitatkozok vele eleget, hogy nem jegyzi meg, hogy mi merre hany meter.

----------------
Lvl86 Troll

Akkor esetleg nem a Linuxot kéne szidni, hanem a szoftverfejlesztőket, akik lusták Linuxra programokat írni, nem gondolod? Eddig 6 ismerősömnek mutattam meg a Kubuntut, minden ment pöccre. Biztos errefelé van a hiba. Slackware... Egyrészt úgy szidd, hogy ez a legrégebbi ma is létezi disztribúció és NEM AKAR BELEOLVADNI A MAI FELHASZNÁLÓBARÁT, AGYONPATCHELT DISZTRÓK VILÁGÁBA, ellentétben a Debian-al. De meg is látszik azon, hogy mennyit eszik. Ami pedig a kezelhetőséget illeti... Ha KDE-n, magyar nyelven nem tudsz kiigazodni, akkor ott komoly problémák vannak. Köszöntem.
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

Felsz vagy mit ordibalsz?

"Egyrészt úgy szidd"

Jolvan, ulj vissza az altalanos iskola azon reszere, ahol az erto olvasast tanitjak.

Egyebkent meg ne terelj, arrol volt szo, hogy egy slackware-t raksz oda valaki ele, es hogy OOTB kezdjen vele valamit 0 ismeretekkel.

----------------
Lvl86 Troll

"ennél trollabat nem lehet kérni? Szerintem meg inkább Arch linux vagy slackware esetleg frugaware..."

Ez volt az alapszitu, utana trollkodtad oda a Kubuntut. Egyebkent megtalaltam az elso slackware-s CD-m, 7.1-s. Legyszi, *te* Slackwarerol igy magyarazz, ok?

----------------
Lvl86 Troll

Baratkozz mar meg ezzel a ket mondattal:

"ennél trollabat nem lehet kérni? Szerintem meg inkább Arch linux vagy slackware esetleg frugaware..."

"A Slackwaret tenyleg egy jol osszerakott valaminek ismertem meg mindig is, de
- nem alternativaja sem az OSX-nek, sem a Win7-nek ott, ahol tobbnyire hasznaljak a ket rendszert."

Ha neked ebbol az jott le, hogy jajuristen, bantjak a linuxot... Nos, akkor keress egy pszihologust, akivel megbeszelheted a kisebbsegi komplexusaid.

----------------
Lvl86 Troll

"Slackware... Egyrészt úgy szidd, hogy ez a legrégebbi ma is létezi disztribúció és NEM AKAR BELEOLVADNI A MAI FELHASZNÁLÓBARÁT, AGYONPATCHELT DISZTRÓK VILÁGÁBA, ellentétben a Debian-al.">Az az iszonyatos 34 nap előny, amit a Slackware a Debiannal szemben élvez... ;)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

figyu bazz
nem zavar, hogy egy majusi commentre igy karacsony tajan bebofogsz, mert hirtelen radjott a "kib.szottgeeeekvagyokmertarchlinuxothasznalokb+" eleterzes?

en nem nagyon szoktam kommentelni, de mar engem zavar ez a sok okostojas, akik meg szeretnek teriteni az osszes szamitogepfelhasznalot.

van velemenyed a kerdezo altal feltett kerdesre?
ha nincs, akkor maradj csondbe.
Ha van, akkor meg ertelmesen probald.
(egyebkent, volna meg egy-ket dolog, de inkabb hagyjuk).
zomg

Van egy olyan megfigyelés - babona szintjén -, hogy egy háziállat a gazdája vonásait kezdi felvenni egy idő után. Ugyanezt vettem észre a Linux felhasználók körében. Minél fapadosabb rendszert használ valaki, annál ingerültebb a társas kommunikációban. Egy ideig a Distrowatch Debian szekciójában az ellenérvek között a közösség kulturálatlan megnyilvánulásai is szerepelt. Lehet, hogy egy napi x órában használt rendszer befolyásolja a felhasználó idegállapotát és a bosszúságok mértékétől függően a megnyilvánulásai agresszívek lesznek. Míg aki szerencsés módon valami kezesbárány rendszert használ, a témára tud koncentrálni, egy hibáktól hemzsegő divat-disztró felhasználóin a céltalan vitatkozási vágy és üldözési mánia jeleit vélem felfedezni. A tünetek erőssége az "elkötelezettség" mértékétől függ, azaz egy Ubuntuzó nagymama nagy valószínűséggel nem fog konspirációs teóriákat gyártani, másik végletként viszont az access logokban matató, kockás füzetbe jegyzetelő paranoid portálmester képét vetítik elénk. Szerintem tök érdekes rendszereket az "elkötelezett" felhasználók megnyilvánulásai által (is) megismerni.

^^ez tetszik
habar, szerintem az ideologiak veszelyesebbek.
slackware minden, csak nem userbuksisimogato, meg se latok
napi szinten slack-usereket rantelni sehol, ellenben archal, vagy
ubuntuval, ami ugyan simogatja a usert, csak neha arcal a betonba, jo melyre.

miert is? Pat jol felmerte, mit tud normalisan karbantartani, es azon az alaprendszeren
kivuli vilagra zen-mester nyugalommal szarik. ez a mentalitas a usereikre is atragad.
archnal mi volt a felutes? gentoo-is-dying!! csinaljunk egy jobb gentoot. de ne legyen (teljesen)
forrasalapu. de azert legyen megjobban freebsd-s, mert az megiscsak menobb!
es akkor jott a great communitty, meg a gent^Warch wiki, meg a megmondoemberek, hogy
hat a gyari csomag szar, de ha az en AUR verziomat hasznalod, meg 0,087% gyorsabb is lesz a geped!!

a frusztraciok is ketfele modon jelentkezhetnek: sima beszedkenyszer "a mi forumunkbon bezzeg szivesen
segitunk nem archosoknak is, mert mi egy fasza geek disztro communitty vagyunk, es aki megtanulja hasznalni ezt a rendszert, az mar mindenhez ert, es mi ennyivel jobbak/baratsagosabbak/szebbek vagyunk, nem ugy mint ubuntuforumeknal, ahol allandoan megy az anyazas" illetve az agresszivabb fajta, aki - az arch forumok hirnevet nem rontando, vagy csak azert, meg mar reg bannoltak - mindenhol mashol hinti az iget, mekkora uberkiraly dolog is archot hasznalni, barki mast mond, az troll. az sem kizart, hogy egy es ugyanaz a szemely a fenti ketto, enyhen tudathasadasos allapotban.

na....
szerintem ez nem disztrofuggo, hanem elme es divatfuggo dolog.
ha az ember otthon bubuntu utan fel tud tenni egy olyan linuxot ami mondjuk nem grafikus, hanem ncurses feluletu telepitofelulettel rendelkezik es erre kiveri, akkor az nem a disztrot minositi, hanem a beteg "mindenkibekaphatjaakinemerzimennyiremenolinuxoscsavovagyok"
usert.
a slackware meg mar reg felhasznalobaratabb volt 1000 eve.
mikor a faszageekdebian userek egymasnak vertek ki, ha megszolalt az alsa, meg 3 napig szopkodtak egymast, hogy nalam nem xfree van hanem xorg, akkor a slackben mar alapbol alsa volt, meg xorg.
amig a rpm dependencik minden suse meg mandrake felhasznalok eletet megkeseritettek, mert volt gcc-dev, meg gcc-lib, meg gcc-tokom csomag, amit ugy kellett osszevadaszni, addig a slackban volt egy gcc csomag amiben minden benne volt.
jaaaaaa...hogy nincs fuggosegkezeles?
ezer eve leteznek olyan programok, amik ezt megoldottak szlakiban, csak kicsit utana kellett volna nezni.

a nagyobb baj az, hogy ezek az emberek koorva menonek erzik magukat, ha az aktualis disztrodivatot kovetve, eloadjak magukat.
a hazai slack forumon nem latsz ilyen topicot, mert nem azert hasznaljak a rendszeruket mert nagyon menonek erezhetik magukat.
es nem azert, mert elvannak a kis vilagukban, hanem azert, mert ha nem porog a kocka alapbol, akkor megoldjak maguknak es ha sikerul nem vergodnek nagy arccal hogy "workformetemegszopgyakisgyoker".
pat pedig nagyon helyes uton jar, es nem az a lenyeg nala, hogy minden felevben kiadjon valami szart, amibe annyi az ujitas, hogy nem zold a hatter, hanem hupilila.
gentoo....
sajnos az meg a divatuserek aldozata lett.
5-6 eve meg mindenki a gentoowikire ment tajekozodni, ha valami nem ment.
csak ugye vannak a divatok.
eloszor meno volt debiant hasznalni, mostanaba mindenki fikazza, hogy fapados, meg stb.
utana meg gentoo volt a divat
most mindenki ubuntut fikaz, majd ez is lecseng.
az, hogy a topicban 23 -as IQ-val hozzaszolo emberkek mikent kepviselik az altaluk nagyra tartott disztrot....haaaaaat
inkabb hagyjuk

ezzel nagyjabol egyet is ertek, csak tisztazzuk, hogy a slackwares reszevel meg pontosan ;)
es visszakanyarodunk oda, hogy a minel kevesbe ideologiai alapon fejlesztett rendszerek _kevesebb_ kenyszeres usert nevelnek ki, mig az aktualis divatrol mindig lehet oldalakon at ertelmetlen vitakat folytatni.

csak a hup-ban a unix lehetőséget ad windowsra és macre is, holott előbbinek tényleg kurvára nincs köze a unixhoz, utóbbi meg a unix meggyalázása... na én inkább megyek erröl a trágyadombrol lehetne beszéljükmek vagy beszéllni akarok windowsrol a portál cime semmi köze már ennek a linuxhoz.voltak itt álitólag tagok kik régen mac hejett linuxoztak... volt valki aki azért lett kiuálva mert gobo linuxot tolt... szánalmas semmi összetartás nicns de érveim vannak csak kerülitek aszót mert hülyék vagytok ...
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

csak a hup-ban a unix lehetőséget ad windowsra és macre is, holott előbbinek tényleg kurvára nincs köze a unixhoz, utóbbi meg a unix meggyalázása...

Akkor a linux micsoda ha az osx a szent unix meggyalazasa ? :) Merthogy az elobbi hivatalosan kijelentette, h nem akar unix lenni, az utobbinak meg papirja is van rola, h az. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

vannak mesterségek amit nem lehet csak ugy megtanulni...
vannak dolgok melyek többet érnek a pénznél mivel ért egy jobb rendszerhez. semmi egy bajom van a mac felhasználókkal... hogy azt hiszik hogy az övéké a legjobb rendszer elenben én tudom hogy vannak a linuxomon hibák de orvosolható fésiker hurá.
most hogy kijelentette hogy nem akar unix lenni erre meg azt tudom mondani én sem akarok felnöni de fel kell linux az unix like én is elismerem de ha értessz a linuxhoz értessz az unixhoz is egy kicsit mac felhasználó nem. jó minden rendszernek megvannak az elönyei hátrányai de öszegezni kell mérlegelni hogy mit miért...
idöm van gépem nincs pénzem se anyira inkább fejlesztek.

compaq deskpro p-866,512 ram,60gb,14gb hdd, WinXP + Studio Ubuntu
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

semmi egy bajom van a mac felhasználókkal...

Ehhez kepest a topic ugy indult, h kocsog windows es mac userek takarodjanak a fenebe. Nem ugy tunik ez alapjan, h nincs semmi bajod veluk.

hogy azt hiszik hogy az övéké a legjobb rendszer elenben én tudom hogy vannak a linuxomon hibák de orvosolható fésiker hurá.

Az atlag felhasznalo szamara korulbelul annyira mint egy zart rendszerben.

most hogy kijelentette hogy nem akar unix lenni erre meg azt tudom mondani én sem akarok felnöni de fel kell linux az unix like

Nincs szukseg a multidore. Linux deklaraltan nem akar sem POSIX kompatibilis sem UNIX lenni. Az, h hasonlit ra - es ezt nem en mondtam, hanem anno Linus - a veletlen muve.

de ha értessz a linuxhoz értessz az unixhoz is egy kicsit mac felhasználó nem

Ez sem igaz ebben a formaban. Speciel osx-et nyuzok mar par eve, de mar akkor linuxot es solarist hasznaltam amikor meg a csattogoszarnyu falepket tologattad a szuleid legnagyobb oromere. Valoban nagyobb aranyban vannak jelen osx-en azok akiket marhara nem erdekel az, h mikepp mukodik egy szamitogep csak hasznalni akarja, mint linuxon, de ettol meg a fenti gondolatod csak hittetel marad.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ugye tudod, hogy a GNU rövidítés azt jelenti, hogy GNU's not Unix. A linux nem most jelentette ki, hogy nem unix, hanem baromi régen. Sőt... ki sem kell jelentenie. A kettő teljesen más. Attól mert valami halszerű, lehet delfin. Ugyanúgy úszik a vízen, vannak uszonyai,

    de baromira nem hal.

A linux unix szerű. Van hasonlóság, ugyanúgy operációs rendszer, (a windows is, de az sem unix) számítógépen fut, van rá X, meg bash, meg mittudoménmégmi,

    de akkor sem unix!

A komplementer SSD téren viszont biztos, hogy nem jobb, az egész Win7 egy erőltetett, kényszerből elkészített, kicsicsázott és kezdetben agyonhype-olt bloatware. Nem véletlen, hogy az üzleti vállalkozások több mint kétharmada még mindig XP-t preferálja, miért is dobna ki feleslegesen rá pénzt, na meg még hogy új hardvert is vegyen alá. Nem véletlen jöttek rá Ballmerék, hogy érdemesebb a Skype-ot meg a Nokiát felvásárolni, mint tovább szenvedni olyan fejlesztőcsapattal, akik képtelenek erőforráshatékony kódot írni. Ráadásul a legtöbb téren (leszámítva talán a kreatív multimédiát - pl. videószerkesztők) a Linux desktop is előbbre van a Microsoft-nál azzal együtt, hogy utóbbi se valami erőforráshatékony. MAC-re pedig számos megoldás van a TRIM helyettesítésére, sőt, még kernel patch is van.

Miért nem próbálod ki Virtualboxban?
Amúgy ha nincs olyan program, ami miatt windowst kell használnod, akkor miért szivatnád magad vele? :)

Telepítsd mellé bootcamp partícióra, aztán használd egy darabig.
És kiderül, hogy melyik tetszik jobban neked.

Leót nézegetem régebben... Féléve fölraktam a Windows 7-et p-866-ra proci-hűtő agyon volt pörgetve, és netezni sem tudtam vele normálisan!Most meg nem hiába használok Linux-ot.
hogyha iMac-od van akkor ajánlom rá "bootchampel" az ubuntut:)(álitólag elég jó a driverezés rá!)
...persze ez egyéni elgondolásom, lehurogni nem kell érte...

compaq deskpro p-866,512 ram,60gb hdd, ubuntu-linux 10.04 desktop
next project:petium1, 128 ram,40gb hdd gnu/linux-debian 3.0 server

...és levontad a tapasztalatot hogy a minimumnál *sokkal* gyengébb gépen (főleg az 512 MB RAM fáj) nem működött rendesen.
Szerintem publikáld is ezt az objektív és pontos eredményt (amúgy a phoronix tuti szívesen közölné)........

Hát persze, ezért használok Linuxot a munkámhoz. ROFL

Az olyanokkal van bajom akik szerint a Linux a megváltás/egyetlen út, illetve összehordanak minden hülyeséget wishful thinking alapján, hogy mennyire jó az átlagembereknek desktopra...
(meg hogy a nullfunkciós prealpha "majd lesz valami ha kész lesz" program amit megtalált az apt listájában, az leveri a már bevett és széles körben használt alkalmazásokat)

""bootchampel"
??? ez mi?"
talán azért tettem idézöjelben mert nem vagyok a nevében biztos hogy igy irják.
amugy meg w7 1ghz-t és 1gb ramot megköveteli ezt tudtam.Csak hogy ki az a hülye aki olyan operációsrendszert tesz fel ami leterheli még a nagyteljesitméényűgépet is? nem egy helyröl hallotam rá panaszt...
inkább mac os vagy valamien linux "disztrub"... "lájtosan megjegyzem ez nem microsoft portál" és szerintem nem a "winkfost" kéne reklámozni hanem egy alternativát unix/unixszerü(linux) alapokon...
...melékesen ha kötekedni akarsz akkor rosz helyen jársz psc...botchamp helyet bootcamp.

compaq deskpro p-866,512 ram,60gb hdd, ubuntu-linux 10.04 desktop
next project:petium1, 128 ram,40gb hdd gnu/linux-debian 3.0 server

"Csak hogy ki az a hülye aki olyan operációsrendszert tesz fel ami leterheli még a nagyteljesitméényűgépet is? "
Azért nem csak leterheli a gépet. Csinál az mást is, lásd internet. Nem humorból van az a gépigény megállapítva, oka van neki. Olvass utána (ha már az írás nem megy).

"nem egy helyröl hallotam rá panaszt..."
Gondolom P2-P3-ra próbálták felrakni.

'"lájtosan megjegyzem ez nem microsoft portál" és szerintem nem a "winkfost" kéne reklámozni hanem egy alternativát unix/unixszerü(linux) alapokon...'
Nem reklámozza senki, csak próbál a többség objektív maradni.

"lájtosan megjegyzem ez nem microsoft portál" és szerintem nem a "winkfost" kéne reklámozni hanem egy alternativát unix/unixszerü(linux) alapokon..."

De ugye azért azt te is igen életszerűtlennek, "viccesnek", sőt baromságnak érzed, hogy valaki vesz egy imacet, és ubuntut futtat rajta?? 8-O

"..melékesen ha kötekedni akarsz akkor rosz helyen jársz psc...botchamp helyet bootcamp."

Távol áll tőlem a kötekedés, mutasd meg, hogy hol kötekedtem. Egyszerűen csak irritálnak a hülyék.

Már majdnem egy év telt el. Ha akkor 17 volt akkor most kb 18. Ilyen idősen már javában csajozni kellene és nem a biteket számolni.
De ugye 10 féle ember létezik. :D :D
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05
Macbook & MAC OS X 10.5.8.

+1 viszont nehogy aztán genyóságból kötekegyek a mostani ms termékek tudtomal nem tartalmaznak unix kódokat. jó win 7 kde3.5... de maga az operációs rendszer nincsen benne az unix családfában.

compaq deskpro p-866,512 ram,60gb hdd, ubuntu-linux 10.04 desktop
next project:petium1, 128 ram,40gb hdd gnu/linux-debian 3.0 server

A tízmillió IT-szakember országa, ahol mindenki ps-expert, kiadványszerkesztő, dídzsé, enciklopédia szerkesztő, építészmérnök vagy filmrendező*.

*
-"gimp LOL, sose lesz olyan jó mint a photoshop"
-"...majd ha lesz corel x5 suite szintű szoftvercsomag"
-"nem fut a flstudio, pedig az nekem kell"
-"mihez kezd a oo writer egy 500 megás doc-fájllal?"
-"mé' nincsen linuxra olyan, ami ugyanazt tudja mint az Archicad, ingyen?"
-"még egy rendes videószerkesztő se nincsen"
... naugye, ez a linuxizé nem jó semmire

Ha egy pályázatod utasítják el vagy egy fontos prezentációd nem működik az OOo nulla kompatibilitása miatt, nem magyarázkodhatsz hogy "de én keménycsávó vagyok linuxon tolom az ipart". Elutasítva az elutasítva.

Ha egy adott szoftver (nem feltétlenül photoshop, van jópár tudományos és mérnöki alkalmazás ami nemes egyszerűséggel nincs Linuxra) nem fut és ezért nem tudod elvégezni a kitűzött feladatodat, akkor szintén nem érdekel senkit, hogy "de hát én keménycsávó vagyok linuxon tolom az ipart". A nem elvégzett munka az nem elvégzett munka.

Egyik esetben sem érdekel senkit hogy miért és mivel lőtted lábon saját magadat. Ezen gondolkozz el.

ui: a GIMPről inkább azok véleményét veszem figyelembe, akik nem a licenszre/linux verzióra fapolnak, hanem dolgoz(ná)nak vele. És nagy részük szerint tényleg LOL.

És amúgy te hogyan képzeled el a számítógépes munkát? apt-get install? Igen, van ilyen munkakör is. Meg más is, amire nem alkalmas a Linux.
Az emberek nagy része office formátumokkal nap mint nap dolgozik, így bármi mást csinál ami kényelmesebb Linuxon, ehhez a feladathoz mindenképp szüksége van Windowsos gépre. Ezvan.

"van jópár tudományos alkalmazás ami nincs Linuxra"
-ja, a kutató-fejlesztő mérnököket kifelejtettem. Egyébként meg akkor használsz windowst, oszt' jónapot. Vagy ezt olyan bonyolult megérteni? Az emberek 99%-ának azért van a lopott a windowsán a lopott PS, hogy körbevágja a nyaralási fotóit, meg szivecskéket rajzoljon az iwiwes képeire. Egy kibaszott fotót nem képesek máshogy elküldeni mailben, csak doc-ba illesztve ("mer ott össze lehetett nyomni"). Az emberek 95%-a arra használja a gépét, hogy a neten létezzen vele (ami nagyon gyakran merül ki a web-iwiw-msn-mail-négyesben), meg néha filmet nézzen, zenét hallgasson. Mégis folyamatos szopás nekik a pc-használat. Sőt, némelyek szeretnék elhitetni velük hogy bűnözők, és egy módjuk van változtatni, ha perkálnak a microsoftnak. Nade alternatíva? Azt már neeeem! Mer "nekem azt monták aokosok, hogy buzuntu meg hogy nincsfotosopp, meg parancssor szar. pedig azok tudják mit beszélnek, mert olvasták a neten"
Persze lehet, hogy nem mozgok a megfelelő körökben, és csak ezért tűnik jobb ötletnek linuxra szoktatni a népeket, mint kéthetente szopni az összeszakadt windowsukkal.
OOo-nulla kompatibilitás? És akkor mi van, ha én otthon office 2007-be mentettem, a célhelyen meg csak 2003 van? Nyilván nincs egy portable pdf-olvasó a pendrájvomon. Ja, hogy az msofisz nem tud pdf-be exportálni? Nahát.

A Linux azért nem terjed desktopon, mert arra, amire az átlag használná (nem photoshop, rockworks, archicad vagy arcgis) nem alkalmas; egyéb hobbiprogramokat (pl. Terragen) nem is említve.
Ezek pedig:
- szövegszerkesztés, táblázatkezelés (ha a borzalmas felületet nem is nézzük, az OOo az inkompatibilitás miatt problémás ha nem csak a magánnaplódat/dvd-gyűjteményedet írogatod és mented ODF-be)
- IM (skype megy, minden más szar -- mindegyik opensource kliensből hiányzik és/vagy használhatatlanul bugos egy rakat funkció, még a fileküldés is... plaintext üzengetésen kívül másra nem jó)
- játék (a népszerű darabokból kevés/nincs port)

Amire alkalmas:
- Webböngészés

Ez 1/4 => 25%, bukás. Nem kell ahhoz tudományos tervezőmérnök grafikusművésznek lenned, hogy ne tudd használni a napi dolgaidra.

UI: ha meg pl. mérnöknek tanulsz, és a tanártól kapod a windowsos célprogramot amiről az adott gyakorlat szól és beadandót kell készítened, akkor majd nézel nagyot a wine FIXME meg dllexception üzeneteire?

"...amire az átlag használná (nem photoshop, rockworks, archicad vagy arcgis)" -bocs, ezeket a példákat nem én találtam ki, ezek a nyomós érvek szoktak lenni a linux ellen. Amellett hogy "buzuntu", meg hogy "ROTFLMAO linuxvérpistikék". Ha meg mérnöknek tanulsz, akkor campus licensz, mint azt jeleztem fentebb. A tízmillió mérnökhallgató országa, gondolom.

"...hogy ne tudd használni a napi dolgaidra" -ha nem akarod. Ha elég sokat ismételgeted, talán más is elhiszi neked, végül talán te magad is.

Ha nem tudok máshol normálisan megjelenő dokumentumokat készíteni
Ha nem tudok játszani a boltban vásárolt játékaimmal
Ha nem tudok olyan IM protokollt használni amit szeretnék

...akkor nem tudom desktopnak használni. Ahogy sokan nem. Bármennyire is ismételegeted hogy nem igaz, attól még nem fogják elhinni neked.

A nyomós érv meg nem a "buzbuntu" hanem inkább a "nem megy a programom", "nem jelenik meg/szétcsúszik a dokumentum" illetve az "ati/intel videokártya olyan teljesítményt hoz mint egy OAK VGA 512k".

Más érved már nincs?

Terelés helyett (amit csinálsz már x comment óta) öleteket várnék a VGA-s illetve "nincs rá program" témakörben; illetve valami használható ötletet az Office-ra (portable küldözgetése még mindig nevetséges és kivitelezhetetlen).

szerk: az IM-et majdnem elfelejtettem.
Értem én hogy kerülöd a témát, mert ezekre valódi megoldás nincs (és én az OOo félmegoldását se nevezném annak), de ez esetben el kéne ismerned, hogy ez csupán a "tízmillió átlagfelhasználó országa" és okkal nem terjed a Linux desktopon.
Amit meg nem fogsz, megint elkezdesz majd terelni.

"feladathoz az eszközt" ebben egyetértünk. Van amire jó a Linux, és van amire nem. Az OOo portable-s dolgot viszont még mindig nem értem.
(nem kifogást keresek, amit leírtam, tapasztalat -- jó ideje használok Linuxot, nem öncélúan írom a kritikát)

Arra válaszolt más (MS oldaláról kompatibilitási csomag letölt, telepít)

A portable olyan tekintetben fájt, hogy arra a problémára amire válaszoltad, nem megoldás, hanem hülyeség. Feljebb írtam, miért (doksi mellé küldözgessem a programot? Ha nem látod be ez miért nem működik, sajnálom)

Fantasztikus, hogy az agyonsztárolt openszorszik közel húsz év alatt képesek voltak összehozni egy 230 MB-os jávában (ÜBERLOL) írt, portable bloatware csomagot, ami az elfoglalt lemezterület és memória arányában (főleg! 8-16 MB vs több száz MB) messze nem képes többre, mint a '94-ben kiadott max. 60 MB-os Office Windows 3.11-re (és az akkori versenytársait Mac-re, OS2-re stb. nem is említettem). A Foxit Reader pedig tipikusan a "lejtőn lefelé" példája. Nagyon magasról indult, de egyre inkább az Adobloat nyomdokaiba lépett, amit helyettesíteni akart. Annak idején még 2.2 verzióval lehetett P3-as és P4-es gépeken folyamatosan scrollozni 100% CPU nélkül. A >3.0 verziókkal ez már lehetetlen. Ja és ha már itt tartunk, mutass már nekem egy olyan PDF olvasót Linuxra, amivel lehet pl. régi gépen (P3 500MHz) régi videókártyán normálisan, folyamatosan és szaggatás nélkül PDF-et nézni!

Ez egy baromság. Barátnőm és öcsém is napi szinten használják. Ebből bnőm aki sokkal jobban ért a gépekhez és a rendszerhez is. Igaz csak alap szinten, de pl egy ubuntut simán tud telepíteni. Még öcsém szinte erre is képtelen.
Bnőm amire napi szinten használja: -beadandót írni: ooo, Net: ffox vagy chrome. Videó nézés a neten vagy a gépen. Zene hallgatás, netes játékok. Az átlag felhasználónak erre van szüksége és nem többre.
Öcsém főleg net meg skype, msn film vagy zene.
Ezt az igény bőven kielégíti a linux.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05
Macbook & MAC OS X 10.5.8.

"És nagy részük szerint tényleg LOL" -nyilván egy ingyenes program leköröz majd egy olyat, ami $1000 körül kezdődik, mellesleg defacto szabvány a saját területén. Aki dolgozni akar vele, az megveszi, és akkor neki a windows ára már fel sem fog tűnni a lap alján. Amellett megnézném, hogy kezdene hörögni az Adobe, ha a gimpet valaki elkezdené a ps-hez igazítani.

Dehat a KDE 4.0 az hamarabb jelent meg, mint a Vista :(

Egyebkent a KDE4 az nagyon OSX -t majmolja most designban. Sajnos, csak ott. Igazabol jot rohogtem rajta, hogy elindultak az Aero koppintasaval, aztan msot koncepcio nelkul masoljak az OSX-t is.

----------------
Lvl86 Troll

Roppant vicces, amirol beszelsz.

Menjunk vissza az idoben ugy 5 evet, amikor bemutattak a Vistat, hogy kb. ez lesz keremszepen. Utana elkezdtek megjelenni a Vistahoz(!) hasonlito uveges kinezetu KDE4-s mockupok/design tervek. Akkor ment itt a nagy oromujongas, hogy majd jol lealazzak vele a Vistat. Aztan valahogy elobb megjelent a Vista, mint a KDE 4.0.

Windows7 meg design stilusban nem sokat valtozott a Vista ota.

De igazabol ami miatt lassan rohogogorcsot kapok az az, hogy a KDE-sek mar vagy 4 eve az OSX-nek az UI stilusat probaljak koppintani ezerrel, csak sajnos odaig meg nem jutottak el, hogy szerezzenek egy normalis designert, aki kepes egy olyan UI-t tervezni, ami
- nem tulzsufolt
- egyseges, nem ossze-vissza felhanyt control halom az egesz
- nem random koppintunk onmagaban jol kinezo, de osszesegeben egymashoz nem illo UI elemeket
- van neki egy kis kontrasztja, nem folyik egybe minden
- nem lehangoloan szurke az egesz.

Persze, neked az egeszbol annyi jon le, hogy jajuristen koppintjak a KDE-t az MS-nel. Kerlek, ne hagyd abba.

----------------
Lvl86 Troll

jó, visszamentünk 5 évet, akkor már rég van kiadva egy kde 3.x széria, ahol az a nevezetes menubar van... tovább? ja, ott szakadtam mikor a kde a mac os-re hasonlit. nosza te vagy az év balfasza. igazábol észre kéne venni, hogy már csak te erölteted a faszságodat, a többivel vitábol kijötünk... vagy talán kisebségi komlexusod van a makkosodal? vagy csak el akarod hitetni magaddal, hogy megerte kiadni a mac-re a penzt?
compaq deskpro p-866,512 ram,60gb,14gb hdd, WinXP + Studio Ubuntu
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

Nem szoktam ilyenekért szentségelni, de merő véletlenségből iszonyatosan ráharaptam a nyelvemre, amiközben ezt a hozzászólásodat olvastam. Hozok most egy féltéglát, és ráejtem a fejemre. Akkor talán el fogom felejteni ezt a szörnyűséget, amit át kellett élnem: a hozzászólásodat és azt, hogy majdnem kiköptem a nyelvemet. You made my day.
_______
Powered by Áram // Nem vagyok annyira kocka, hogy napfényt is csak HDR-Renderingen keresztül lássak.

"Perpill" sokan az operációs rendszer miatt veszik meg a Mac-ot.
de könyörgöm minek veszi meg 300 ezerért ha nem szereti a hozzá adott operációs rendszert?

compaq deskpro p-866,512 ram,60gb hdd, ubuntu-linux 10.04 desktop
next project:petium1, 128 ram,40gb hdd gnu/linux-debian 3.0 server

2 lehetöség van. Töbség oprendszerért veszi meg van aki meg azért mert, jó hardvare van benne.Viszont én drágállom ezt a konfig.-ot enyi pénzért. Ezért én nem veszem meg másrészt egyre több panaszt hallok a macos rol is(pl megjelentek rá a virusok,amit nem tudom hogy igaz-e?)

compaq deskpro p-866,512 ram,60gb hdd, ubuntu-linux 10.04 desktop
next project:petium1, 128 ram,40gb hdd gnu/linux-debian 3.0 server

imho windowson is ez a trójaik fő terjedési módja, mivel ezért hívják trójainak ,)
(egyébként fyi csak jó release-t kell szedni,)
de safari, és quicktime exploitokat is használnak ki aktívan, szóval a warez kerülése
józan ész nélkül még nem garancia a biztonságra macen sem.

igen,igen. oktatni kell a felhasznalokat, mert amig egyensugaru user azthiszi, hogy tenyleg elkeveredett a fedex csomagja, es megnyitja a csatolmanyt gondolkodas nelkul, mindig lesznek human biztonsagi resek.
En tobbek kozott erkolcsi kerdesek miatt nem warezolok (fyi nem szeretek lopni) :)
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

A vírusokat elsősorban nem OS-re hanem sok userre írják (sok user => több belőlük a figyelmetlen, felelőtlen, képzetlen aki pl. csuklóból rákattint a fura nevű, kínai nyelvű levélben kapott exe-re).

Ha pedig már megéri valamit támadni mert eléggé széles körű a felhasználóbázisa hogy megjelenjen a táptalajt jelentő dilettáns, akkor az ezek kiszolgálására kialakított kényelmi funkciókat illetve a már publikált (és sokak rendszerén még mindig foltozatlan) biztonsági réseket kihasználva gyakorlatilag bármit megtehetnek.

A Linux ugyanúgy támadható mint a Windows, más kérdés megteszik-e illetve milyen módon.
A hülyejúzerre optimalizált e-mail/weboldal worm nem jelent meg, de a hülyeadminra írt, ősi hibás proftpd verzióra, hanyagul beállított php-ra és jelszavazatlan/triviális jelszavú SSH accountra támadó simán van.

Az osx-hez a gép is hozzátartozik, a kettő együtt a jelenlegi legjobb unix általános felhasználói célra. Ha csak PC-d van, akkor linux vagy win7. Ez ilyen.

Windows 7: x64 RTM-t hasznalok jopar honapja, eddig pozitiv a velemenyem rola. 3800+ Athlon64, 4G ram, 2x200G RAID1-ben (sw raid) + sok egyeb. Gyors, latszik, hogy jo irany az, amit a Vista-val elkezdtek, csak meg be kellett ernie. Viszont maradt benne par aprobb bug. Uj superbar (vagy mi a tok) fasza cucc lett, csak fel kell fogni, hogy teljesen mas a koncepcioja, mint az eddigi talcanak. (Lenyegeben osszeontottek az OSX-s Dock-l a talcat). Uj alt+tab is nagyon hasznalhato, munkat nagyban megkonnyiti. HW tamogatas is jo, elso Win, ami mindent felismert poccre a gepben, gyk. nulla munkam volt vele, dual monitor, stb. stb. A superfetch es a memoriakezeles nagyon sokat tud meg dobni a teljesitmenyen. XP->W7 valtas eleg latvanyos tud lenni. Vista->W7 valtas mar annyira nem.

Persze azt, hogy nehnay dolgot atpakoltak es nehany dolgot meg kell tanulni hasznalni, az hozza tartozik. pl. UAC, File system virtualization, stb.

OSX: Nah, ezzel mar kevesebb tapasztalatom van, kb. 3 hete van egy Mac Minim. Alapvetoen tetszetos, gyors, viszont latszik rajta, hogy arra mentek ra, hogy mi az, ami az egyszeru mezei felhasznalonak kellhet. Tobbit mar terminalbol celszeru turni. Amit tud, azt nagyon, amit nem.. Azt nem. Ami elsore picit szokatlan volt nekem, az az, hogy nagyon kotott. Szinte minden csak kizarolag egy fele kepp erheto el, de az konzisztensen. Pl. Cmd+, mindenhol a beallitas, menuk tobbnyire ugyanugy neznek ki, UI altalaban konzisztens, stb.

Program telepites nagyon szimpi, fogom az alkalmazast (egy db ikonnal jelzi az egeszet) es athuzom az Applciations -ba. Torles meg annyi, hogy athuzom a kukaba. Persze, van meg a Win-s next-next-finish jellegu telepito, de ott is a rendszer kezeli a keretet, ha jol fogtam fel. Tud kenyelmes is lenni, de szokni kell. Meg azt is, hogy a billentyuzetkiosztasa marhara elter a Windowstol es szvsz nem egy helyen nem elonyere. (Pl. konyvtar atnevezese: enter, megnyitas cmd+o). Szerencsere nevelheto config fajl turassal.

Alapvetoen gyors (boot pl. nevetsegesen rovid), safari is szaguld (ameddig nem kell nagyobb historyt kezelni egy picit terheltebb gepen, mert a home screen vagy mi megnyitasa ott neha cifra tud lenni), de szvsz 2 gb ram keves tud lenni egy ido utan. Linuxon jellemzo az, hogy ha elkezd swappelni a rendszer, akkor onnan kezdve halal az egesz. Nah, itt hatarozottan igaz. Windows ilyen szempontbol szvsz kiegyensulyozottabb, igaz W7-t 2G rammal nem probaltam (jha, az kell neki minimum).

Finder nagyon butan kezelheto nehol. Bar vannak benne aranyos dolgok.

Ami tetszetos volt szamomra, hogy alapbol volt Apache, PHP, Perl, Python, Ruby, Svn, Java, Flash es meg egy csomo szir-szar. Ami mar nem tetszett, hogy a PHP-be beleforditottak minden szirszart a libphp5.so -ba, viszont a maradek modulokat nem szallitja az OS. Pl. pgsql. Ott nem volt mas, mint pgsql forraskod leszed, libpq lefordit, php forraskod leszed, php_pgsql lefordit.

Egyebkent elegge kattintgatasra van raallva az egesz rendszer es nagyon erzodik rajta az Apple zartsaga, Windows hozza kepest nyilt. Viszont amit tud, azt jol tudja. De mezei PC-n nem erdemes vele szenvedni.

Egyebkent egyik rendszert se erzem rosszabbnak, mint a masik, mindketto masban jobb.

----------------
Lvl86 Troll

Az látszik, hogy az OSX-et nem ismered annyira. Az nem linux nem is tudom, hogy miért erőlteted annyira a terminált meg a config fájlok átírását. A lassulásos dolgot szintén nem értem. Nekem legutóbb 30 nap uptime után lett újraindítva és addig mégsem lassult be. Pedig nekem is csak 2GB RAM van és használja a swap-et is.
A mini meg nem egy erőgép az leginkább arra jó, hogy netezzen, filmet nézzen, zenét hallgasson stb az ember.
Szerintem a win-hez képest sok előnye van viszont más, tanulni kell. Ha leültetnél egy win és egy OSX elé egy totál infó analfabétát hamarabb megtanulná használni az OSX-et, mint a win-t.

_______________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05
Macbook & MAC OS X

"Az nem linux nem is tudom, hogy miért erőlteted annyira a terminált meg a config fájlok átírását."

Nem is eroltetem a config fajlok atirasat. Egyaltalan nem vagyok a hive, De grafikus feluleten kerek beallitasi lehetoseget az Apache virtual hostok szerkesztesere es arra, hogy el lehessen magyarazni az OSX-nek, hogy jobb szeretem, ha a home/end a cimsavban mukodne ugy, hogy a szoveg elejere/vegere ugrana es nem a cmd+oldalra nyillal kellene szerencsetlenkednem. Ertem en, hogy MacBookon nincs home/end, de nekem van.

"A lassulásos dolgot szintén nem értem."

Mi ezen a nem ertheto? Ha elfogy a ram idonkent nekiall indokolatlanul hosszu ideig strandlabdazni es szenvedni. Akar egy Safari + Firefox + Eclipse + iTunes + Apache + PHP + Colloquy + Adium mellett.

Hasonlo SW stack (iTunes -> Foobar2000, Colloquy -> mIRC, Adium -> WLM) szenvedes nelkul fut a notimon 768 mega rammal.

"A mini meg nem egy erőgép..."

Azert annyira nem gyenge az a 2.2-s C2D. Ram keves, ennyi.

"...az leginkább arra jó, hogy netezzen, filmet nézzen, zenét hallgasson stb az ember."

Amit ezen felul csinalok, az webdev + Xcode-t nyomkodom meg.

----------------
Lvl86 Troll

Nekem nagyon ritkán strandlabdázik. Pedig nyitva van egyszerre 5-6 program vagy több. Torrent, más letöltő, safari adium, skype stb de mégis ritka a strandlabda.
Így már értem a configokat.
_______________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05
Macbook & MAC OS X

Mennyi az a ritkan? Ha picit aktivan meghajtom, akkor nekem eleg surun, 5-10 percenkent elo tud jonni egy komolyabb rohama. En sem tartom indokoltnak, megis teszi.

De ilyen hulye helyeken, mint pl. akarok valtani egy channel kozott IRC-n, szoval nem teljesen vilagos. Ami meg szinten nagyon fajo tudott lenni neha, az Safariban az uj tab nyitasa. Gyorsnak gyors, de ez sem memoriakimelo (most is megeszik 404 megat, pedig nem szoktam ilyen 100 tabnyira hagyni, mint a Firefoxot Windowson)

Neztem az Activity Monitort, az alapjan se lenne tul indokolt, de megis teszi.

Egyebkent ehhez meg hozzajon az is, hogy az OSX ugye nem zarja be teljesen a programokat, ha az osszes ablakot bezarom. (Ezt nem lehet atallitani valahol?)

----------------
Lvl86 Troll

Nekem az 5-10 percenként az sok lenne. Annál jóval ritkábban. Általában akkor, hogy ha nagyobb programot indítok vagy ha beragad valami program de ez is ritka. Én mindig alma Q-val zárom be a programokat korábban meg mindig alt F4-gyel zártam. Nekem ez nem nagy változás.
A safari 11 tabnál 200-240 megát eszik meg. Ez van. :S A ffox viszont jobban terheli a procit. Ezt vettem észre és nem is olyan gyors. Idő kellett amíg megszoktam a safarit, de nekem nincs vele gondom.
_______________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05
Macbook & MAC OS X

Nah, ezt a Cmd+Q -t nem tudtam. Fene gondolta volna, hogy mas az osszes ablak bezarasa meg a kilepes OSX-n... Bar mar kezdem megszokni, hogy szigoruan egyfelekepp enged barmit is az OSX. (Egyebkent ilyen szempontbol kulonosen ironikus a lazasrac marketing az Apple mogott, de ez mas kerdes :)

----------------
Lvl86 Troll

Én 2GB RAM-al futtatom a Windows 7-et, és tökéletesen fut, semmi gondom vele..Újabb játékok is futnak vele. :-)
Gép: AMD Athlon X2 6000+, 2GB RAM, Ati Radeon HD 4770 512MB, 160GB.. :-) Megy vele Windows 7, Ubuntu 10.04, Debian 5.0 stb disztrók is.. :-) Semmi gondom a géppel.. A monitorom egy Asus VH196..19" 1440x900, de nekem bőven elég.
OSX-el viszont nincs tapasztalatom, lényegében csak közölni szerettem volna, hogy nem kevés ez a 2GB. Viszont az élményindexnél rendkívül jól látszik, hogy a RAM a gyenge pontja a gépnek jelenleg...

http://www.imageserve.info/img_store/2010/05/25/0/0bb348eb39c47951b2580…

Az alaplapom 8GB-ig támogatja a RAM bővítést, ha kell majd idővel bővítem, jelenleg nincs rá szükség.

Az a jobb, amivel kevesebb a probléma.

Ami nekem eddig problémás volt win7-tel, a rá írt driverek minősége (intel) és a beállítási lehetőségek idióta megvalósítása. OS X-en értelemszerűen nincs annyi gond a driverekkel és átláthatóbb a kezelőfelület is.

[off]
Az meg már nem a win7 hibája (nem mintha védeni akarnám), hanem az intelé, mivel ha jól tudom, a videovezérlők gyártója szállítja az OpenGL-t (hogy a driverben, vagy hol a manóban, azt ne kérdezd, nem foglalkoztam vele behatóbban). Amúgy meg, ha játszani akarsz, akkor DX-el is elfelejtheted a gma950-et.
[/off]

Naja, tudom én. Úgy a win7-tel sincs bajom és játszani sem akarok annyira. :)
Erre reagáltam: "rá írt driverek minősége (intel)", szóval messze álljon tőlem (most) a windows ócsárolása. :)

Egyébként, akinek birja a gépe (>=2giga ram), az nyugodtan próbálja ki, xp-nél sokkal jobb. OSX-hez kár hasonlitani, nagyon különböző rendszerek, vagy legalábbis teljesen más a két rendszer "filozófiája".

Nemreg volt "szerencsem" egy notira telepiteni, es kicsit (par napig) hasznalni, amugy OSX-et hasznalok a gepeimen esetleg linuxot munkara/munkaban. Lenyeg, hogy meglepoen jonak tunik a win7, felismert egesz egzotikus hw-eket is (ha kellett letoltott netrol drivert, ezt mukodni xp/korabbi wineken nem lattam meg). Sokmindent atemeltek OSX-bol, pl alul az az ize tokre dock, lehet tartosan oda attacsolni ikonokat es ha fut akkor maskepp nez ki. Meg spotlight utanerzes a startmenus kereso, mindenbe keres a vilagon. Ami fura, az hogy nincs normalis vezerlopult hanem ilyen varazslohegyek meg weboldalakra hasonlito helpbe agyazott linkek stb utjan lehet eljutni 1-1 beallitasig. Stabilnak stabil, mar amennyire par nap alatt ez kiderul, bar azert a daemontools lite installja kekhalaloztatta reboot utan es csak valami recovery hozta vissza az eletet bele.

A'rpi

he? mitől jobb ez mint a dtools?
mi az hogy nem indítja újra? telepítettem és újra indult a gép, anélkül hogy a többi program mentette volna a több napos munkáimat, ez vírusos, nem csak szimpla adwares!
és még ráadásul fizetős is a dtoolsszal szemben

nekem nem indult újta, az első kép megnyításával azonnal (dtools perecekig gondolkodott ujraindítás után) megjelent az új virtuális meghajtó, és csatolva volt a kép.

Az oldalon kint van hogy freeware, és az is. valamit benéztél.

Persze ettől még nem lesz feltétlen jobb mint a daemon tools. De ez hajlandó volt a fájltársításokat létrehozni, nem kell neki a .bin mellé a .cue, és nem akarja állandóan felnyomni az ask toolbart, hiába pipáltam hogy nem kell. És a systray-en sem kell annyit matatni egy új képért.

valóban kevesebb menü van abban a systrayben, pl az exit is hiányzik, dtoolsnál mág másik (bal) klikknek is adtak funkciót, csak hogy összezavarják az embert az egyklikkes csatolással, de ask toolbarral tényleg nem találkoztam, valamit elnézhettem :)

(igazából most _sem_ néztem el semmit, ha valami fura szövegértést sejtet, az nem a véletlen műve, hülye kérdésre hülye válasz)

Jó tudni, hogy van alternatíva, de azért én a DT-vel még meg vagyok elégedve. Windows 7-en is, ha jól emlékszem.

Egyrészt az újabb verziók rengeteg formátumot tudnak, másrészt a YM-t is lehet toolbar-al telepíteni, ha nem tudja az ember.

Daemon Tools-l egyre inkabb ugy vagyok, hogy amiota a .iso-ban jon minden, azota egyre inkabb felesleges. Windows 7-re fel se raktam mar.

Mostansag inkabb azt csinalom, hogy WinRAR-l kicsomagolom az egeszet egy konyvtarba, aztan onnan futhat a setup.exe. Persze, egyes esetekben valoban nem jo.

----------------
Lvl86 Troll

--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

Némi számszerű adat a két rendszerről.
Nem mintha mérvadó lenne. Ez egy közönséges pc-n készült semmi alma meg ilyesmi.
Ugyanazon a merevlemezen van mindkét rendszer.

kép

kép

Sajnos ennek a programnak sincs linuxos verziója...

Na erről nem is tudtam. Elég ősi gcc-vel fordították sajnos, de itt a teszt eredménye:

System Information
Platform: Linux x86 (64-bit)
Compiler: GCC 4.1.2 20070925 (Red Hat 4.1.2-33)
Operating System: Linux 2.6.32-gentoo-r9 x86_64
Model: Linux PC (Intel(R) Core(TM) i7 CPU 860 @ 2.80GHz)
Motherboard: Unknown Motherboard
Processor: Intel(R) Core(TM) i7 CPU 860 @ 2.80GHz
Processor ID: GenuineIntel Family 6 Model 30 Stepping 5
Logical Processors: 8
Physical Processors: 1
Processor Frequency: 2.80 GHz
L1 Instruction Cache: 0.00 B
L1 Data Cache: 0.00 B
L2 Cache: 256 KB
L3 Cache: 0.00 B
Bus Frequency: 0.00 Hz
Memory: 7.81 GB
Memory Type: N/A
SIMD: 1
BIOS: N/A
Processor Model: Intel(R) Core(TM) i7 CPU 860 @ 2.80GHz
Processor Cores: 8

Integer Score: 7460 |||||||||||||||||||||||||||||
Floating Point Score: 10041 ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Memory Score: 6259 |||||||||||||||||||||||||
Stream Score: 4938 |||||||||||||||||||

Overall Geekbench Score: 7870 |||||||||||||||||||||||||||||||

http://browse.geekbench.ca/geekbench2/view?id=254471

apple vason osx works out of the box...Ez az elmeny az ami miatt erdemes valtani ;) It just works:) es serveren kivul nem szivesen hasznalok linuxot, egyszeruen nem tetszik hogy mindenre felkesz, kompromisszumos megoldasok vannak. Meg hat nincs nem apple hw itthon :D
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

akkor vegyel egy windows licenszt, vagy hasznalj linuxot. Nem kotelezo apple gepet venned, illetve osxet hasznalnod. Tenyleg nem lesz ugyanaz az elmeny, ugyanaz a tapasztalat. (btw: minek ket gep es egy laptop? minek tartasz fenn ketto asztali gepet? )
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

Asztali gepbol egy van, masik egy szerver/NAS/mittomen minek nevezni, kis szutyok (Atom-os lap, teletomve hdd-vel, minden joval).

A laptop pedig a sok utazas miatt kell.

Windows licenszem van eleg (3 Windows 7 Ultimate, 1 Professional, 1db Vista ulti, 1db Vista Business, kb 4XP magyar, 2XP angol) ... de azert mas vizekre neha jo evezni. Linuxozni linuxozom. Viszont OSX is erdekelne. :)

en ezt anno ugy oldottam meg ,hogy hasznaltan vettem egy baratomtol ibookot. Megismerni osxet kivalo volt ;) Szoval nem dragan (kb. 300 euro) lehet legutols ogeneracios ibookot venni (de 420 euroert mar elso generacios macbookot is latni), es akkor nem kell kulonbozo hw-el szivnod, hanem megy minden out of the box ;) (teljesen mas, mint szivni, elhiheted:))
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

true. bocsi, en notikban gondolkozom, ezert az ajanlas. Nekem nincs asztali gepem, mert nem tartom a noti melle szuksegesnek jelenleg. (hogy a macminire reagaljak: Mac mini Core Duo 1.83 Ghz 2 GB 80 GB SD BT AP in OVP-> 379 euroert kaphato itt ebayen) Kezdesnek es ismerkedesnek az sem rossz ;)
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

Noti nekem mindig is masodlagos gep volt, mikor menni kellett valamerre. Egyszeruen nem tud versenyezni egy noti azzal, hogy az asztalira ra tudok kotni 2 fullhd-s monitort, normalis billentyuzetet es bele tudok rakni sok-sok disket. Nameg, hogy tudok rakni bele eros VGA-t, ha jatszani akarok. Ellenben kell a mobilitas is.

Igaz, most az ujdonsag kedveert vettem a MacMini-t, meg van par dolog, amibe bele akarok tanulni es az csak azon megy. Szoval most jelenleg ugy nez ki, hogy atlag napi dolgokra mini (pici, csendes, kevesebbet is fogyaszt), jatekra, vagy olyan munkara, amit minin nem tudok (VS, komolyabb virtualizacio) marad a nagy asztali. Amikor meg valami hordozhato kell, akkor ott a 4 eves notim. Nem mai darab, de arra, amire kell, arra meg jo.

----------------
Lvl86 Troll

En munkara a ceges gepet hasznalom bent a cegnel ( ami ugyszint noti), itthon meg boven eleg nekem az a kapacitas amit a notim nyujt (azthiszem erosebb is a cegesnel) Nem igazan jatszom (mondjuk kedvencem a neverball, ajanlom ;) ), mobilitas meg 10 ora akkurol ;) (teljesitmenye sem rossz: http://www.apple.com/macbookpro/specs-13inch.html )
--
Unix is user friendly - it's just picky about it's friends.

Olvastam blogpostod, szerencsere nincs Sennheiser fulesem. :D

(Meglassuk mondta a paraszt bacsi. Lenovo T510 es W710-el szemezek. Ugye kb egy kategoriaban vannak arral MAC-el. De oszinten ez ilyen almodik a nyomor. Lenne penzem ra, de nem szorom igy a semmibe el. Megveszem es itt porosodik, produktiv munkahoz boven eleg a laptop ami most vagy az asztali gepek egyike. (Meg a kisgepen is jo programozni, volt mar ra alkalom, csak ne monodevelop alatt keljen mert lemegy a nap is.))

Szét kell nézni a neten, mások hogyan boldogultak a te gépedhez hasonló vassal. Intelesre általában egyszerűbb felrakni mint amd-re.
A legegyszerűbb ha eleve olyan alkatrészeket veszel, ami az almában is van, ha osx-et (is) akarsz telepíteni rá.
Ez többnyire nem a legolcsóbb alkatrészeket jelenti, de lehet kompromisszumos megoldásokat is találni.

Igen igen a vasarlos megoldasrol olvastam, sajnos nem most kene gepet cserelni (vagy bankot kene robbantanom).

NVidia chipsetes lapom van es amit talaltam az csak a regi lapra volt jo, de ott is kulon kellett turni a kexteket, kulon gyurni loadert... nem igazan kellemes dolog.

Majd i7-es valtaskor ugy tervezek gepet.. >.> (egyelore a CPU dragabb mint a mostani 4 magos C2Q-asom)

Hat ja... sajnos nem valaszthattam lapot. NVidia nForce SLI -s lap volt a regim. Minden szep es jo volt, felso kategorias, gondoltam jobban birja. Gondolt egyet, nyekk-meg-mukk, garancia kereteben megdobtak egy jobbal. A jobbhoz nem volt hatso keret meg egyeb finomsagok, tehat OEM lap, cuccok nelkul. Mondtam hogy ez igy nem oke, es megdobtak a mostani P7N -es lapommal.

(Tehat kaptam ingye' verfrissitest. Viszont i7-re atallni nagyon koltseges lenne.)

Jahm hat egyelore OS X miatt tanakodtam rajt.

Valami ilyen sorrendben lesz szerintem most felujitas:
1. VGA (Ez borzaszto, akad minden, lehetetlen rajt jatszani. Hogy milyent vegyek ezt nem tudom, GT240-t neztem ki, meg 5850-es ATI-t de meg szeretnek Linuxozni rajt..tehat ATI egybol buko.)
2. SSD (Ezek jok, de folyamatosan jonnek az ujabbak es jobbak, kb mint Android telefonok tehat varok. (Intel E szeriat meg megfizetni sem tudom.))
3. i7-re valtas

VP4 miatt kene GT 240.
GeForce 205, 210/G210, 310, G210M, 305M, 310M
+
GeForce GT 220, 315, GT 230M, GT 240M, GT 325M, GT 330M
+
GeForce GT 240, GT 320, GT 340, GTS 250M, GTS 260M, GT 335M, GTS 350M, GTS 360M
+
GeForce GTX 470, GTX 480

A 3xx -es szeriat nem is latom sehol se. 470/480 meg csillagaszati arral jon. Akkor mar inkabb HD5850/5870. (55-60k -ert vennem)

Forras:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_PureVideo#Table_of_PureVideo_.28HD…

Hmm, valóban érdekes kérdés, nekem egy geforce 9800GT-m van, amire megérné cserélni, az egyedül a fermis generáció, ugyanis ahogy a wiki is írja, VP4-et és nagyobb teljesítményt csak az tud nyújtani helyette. Tehát még gyűjtögetek egy darabig...

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Bocsássátok meg, de csak félig olvastam át a hozzászólásokat, de az enyém szempontjából ezek lényegtelenek is. Csak szubjektív véleményt közlök. (És nem, nem vagyok windows párti, mielőtt néhány kötekedő belém kötne)

Szóval, a tesztalanyunk egy MSI VX600X (Core2Duo 2GHz, 4GB RAM, 500GB HDD, ATi Mobile Radeon HD3410). A Win7 Ultimate x64 fut rajta mint a kisangyal, normális használat esetén semmi lassulást nem lehet rajta érezni. Állítom, hogy megy olyan sebességgel, mint az XP x64 tette, mikor felraktam próba céljából (aztán leszedtem, driverszűke miatt). A Vistánál jóval gördülékenyebb, egyenletesebb a teljesítménye, nem akad le olyan mértékben, mikor kicsit többet vársz tőle, mint amit simán bír. Tegnap este mondjuk volt egy kis gondom vele, mikor egy 14 gigás RAR-t akartam kitömni WinRAR-ral, miközben ment a Firefox és az uTorrent is. Történetesen valami elfoglalta a 4 giga RAMom 97%-át, és még a feladatkezelővel sem tudtam rájönni, hogy mi. Szerinte a WinRAR ette a legtöbbet, de az is csak 104 megát zabált, és az összes memóriahasználat együttvéve sem volt több 1,5 gigánál... De ilyet most tapasztaltam először. Vistánál volt egy idegesítő kékhalálos problémám az egyik rendszerdll-lel (nem emlékszem már a nevére), de a Win7-tel ez is eltűnt. Nem tökéletes rendszer (hiszen Windows :D), de már egészen közel áll ahoz, amit Microsoft mércével tökéletesnek hívhatunk. Ennek ellenére azt kell mondjam, hogy a Linux továbbra is gyorsabb, stabilabb, jobb, biztonságosabb (pl. nincs rajta olyan, hogy egyik napról a másikra bezárul a torrenthez használt port, miközben a routeren nyitva van. egyszerűen eltűnik a kivétel a Commodo Firewallból. ilyet nem tapasztal az ember iptables-szel)

Sajnos az OSX-ről nem mondhatok véleményt, mivel sosem láttam még közelről működő példányt :( Súlyos hiányosság, egyszer be kell pótolni, de szvsz ez is olyan lesz nálam, mint a Solaris. Jó lenn látni egyet, de a franc se pakolja fel a gépre :D

Bocs, de én az XP beépített tűzfalában sem bíztam, meg ezében sem bízok. Windows meg a biztonság? Hagyjál már! Az XP tűzfala eredetileg nem is szűrt kifelé menő forgalmat (bár nem követtem a fejlesztéseket, de asszem SP3-ra már megoldották). A win7-é már tudom, hogy szűr kifelé is, sőt, még a beállítására való kezelőfelület is korrekt, de hamarabb hagynám magam vírusírtó nélkül, mint 3rd party tűzfal nélkül...

hat nekem soha semmi problemam nem volt, nem is tomom meg feleslegesen a memoriat ilyen vackokkal, hogy aztan csodalkozzak hogy lassu az egesz, meg szarul mukodik. :) nalam nem tunnek el semmilyen portok a tuzfalbol ;)
_____________________________________________________
Nyerj Dell Mini 10et. katt :)

Szerintem a W7 eléggé használható - gyengébbek kedvéért SZERINTEM - de ha nem muszáj akkor nem válnék meg a SL-tól. Ugyan nem hibátlan de egy csomó mindennapi apróság szól mellette amit ha rákérdeznek akkor hirtelen nem is tudok felsorolni de például a billkombós beillesztés a terminálba pl ;)

Mindennapi használatban van SL, W7 és Linux mindegyiket szeretem valamiért de a legotthonosabb nekem a mac és nem divatmajomságból mert chameleonnal indul...

Szerintem.

Régen ez volt: gentoo, slackware, debian stb. linux > mac os > *buntu, windows xp
Ma ez van: gentoo, slackware, arch, debian stb. linux > win7 > *buntu > windows xp > mac osx > vista

Tényleg az osx a legszarabb manapság, fél évet dolgoztam rajta és nagyon megutáltam.
Nekem túl felhasználóbarát, tele van tömve fölösleges szarral, lassú.
Grafikusoknak, nyugdíjasoknak és öregeknek azonban ez a legjobb (és nincs bennem cinizmus).

OSX:

-finder: kevés, de nagyon hasznos funkció(smart folders, automator scripts, burn folder)
régebben nagyon hajlamos volt a fagyásra
-spotlight: most már talán jó
-mail/addressbook: kitűnő integráció, átjárhatóság
-terminál: innen már simán UNIX
-dock: megosztja a népet, szerintem nagyon jól illeszkedik a rendszerbe
-safari: elég jó, de nincsenek bővítmények, gyors webkit alapok, silverlight néha bugzik
viszont nagyon jó a rendszerbe való integrálás(na most szépkimagyarfejeztem magam)
-Aqua:
ami jó:kicsit CDE, kicsit KDE, kicsit XFCE, de egyik sem, de nagyon jó. Kevés de szép
eyecandy(compiz fullos összes efekteshez képest)
ami rossz: nincsenek billkombókkal* előhívható hasznos funkciók
ebből adódóan nincsenek szabadon állítgatható billkombók
-spaces: hasznos, de itt is hiányoznak a billkombók
-time machine: ez volt az első lámák részére is nagyon jól használható real time backup
-iTunes: én szerettem, még winen is ezt használtam! (linuxon rhythmboxot)
-applications: mint fentebbb is írták, a legegyszerűbb install/remove(persze kézzel, mert azért a
synaptic, meg a software central szerintem jobb, mivel egy alkalmazáson belül rendezhetjük a
dolgainkat, és nem kell külön weboldalakon barangolva keresgélni a legtöbb esetben)
-fejlesztés: szinte minden elérhető, sok a GUI app, de ha igazán a mélyére akar túrni az ember, ott a terminál, és kell is használni, mert sokszor az a leggyorsabb megoldás. Ami nagyon tetszett, hogy
alapból van apache/php/satöbbi, de ezt már fent is írták. Hálózati képességek nagyon jók.
OSX egyelőre ennyi, de még lehet, hogy jut eszembe valami.

Microsoft
Win7:

-explorer:(fájlkezelő):a legtöbb ember ezt szokta meg, ezen nőtt fel, egyszerűen használható,
ugyanakkor hajlamos a fagyásra, szörnyen lassan megy néha a fájlművelet,
ez kiborító!2010 van!!!
-Internet Explorer/Windows Explorer: xar... b@szottlassan tölti be néha az oldalakat a biztonság meg
.... De ezen nem kell csodálkozni, mert a legtámadottabb böngésző..... Viszont mindenféle videósztríming megy, mert mindenhez van plágin..
-aero: annak ellenére, hogy nem használok napi szinten windózt, nekem nagyon tetszik, csak az a
bajom vele, hogy nem lehet olyan szabadon szkinezni, mint a linuxon elérhető felületeket.
-startmenü: nekem nem tetszik, jobban tetszik a kicker, vagy a mintmenü, ennek ellenére jól használ-
ható, és már van benne jó kereső is, ami szerintem a spotlight apropóján követtek el.
-Office(exchange, outlook included):
nagyon elterjedt ÜZLETI felhasználásra is alkalmas!!! Könyörgöm lássuk be, hogy az OOO sem,
meg a LibreOffice sem, meg egyik sem fogja ezt a szintet elérni egy darabig! Nem vagyok
Microsoft fanboy, de ez az egyetlen értelmes fejlesztése a Microsoftnak. Nagyon jó az
Exchange is, lehet, hogy sokat lehet vele szívni, de jó funkciói vannak!
-Alkalmazás telepítés/eltávolítás: sokrétű, a legtöbb fejlesztő még mindig winre fejleszt mert még
mindig ez a legelterjedtebb DESKTOP rendszer....
nem jó, hogy nincs egy hivatalos appstore szerű valami, ahol a
Microsoft által ajánlott alkalmazások szépen rendben fent vannak
szerintem ez lehetne egy következő projekt. Mert így bármit
feltehet a kedves júzer, és a szuperannoying biztos->biztos->
ténylegbiztoshogytelepítiesztaszoftvert nem megoldás csak idegölő
-MSN: borzalom a vírusok melegágya, maga az online szolgáltatás is egy fos,
(off)nekem már többször
állítólag spamküldésre használták a fiókom, és ez miatt tiltva lett, legutóbb már meg sem
próbáltam helyrehozni, inkább csináltam egy új accot, egy extranehéz jelszóval, na nem mintha
az előző ne lett volna az...(/off)
A fájlküldés marhalassú, a hang meg a kép jó. (amikor nem akadozik a szolgáltatás
eddig csak a Skype-pal tudtam órákig beszélgetni, pedig azzal is vannak gondok)
-Media Player: nagyon gáz!! nekem áttekinthetetlen a kezelőfelülete, de jó kodek pakkal minden megy.
-Fejlesztés: mindenféle fejlesztői alkalmazás elérhető, sokmindent lehet GUI-n intézni(konzolos részét nem ismerem, nem tettem még fel komolyabb cuccot winre csak a WAMP-ot)Alapból nincs semmi
szerver fent(webszerver), de könnyű telepíteni. Hálózati képességek vegyesek, nekem már az nem tet-
szett, hogy néha hajlamos a kapcsolatot eldobni. Hálózatban csak régebbi (XP, Vista)tapasztalatom van, Win7 csak otthoni használatban. Azt tudom, hogy a megosztott dolgokat néha nem látta régebben
most nem volt még ilyen gond.

Linux

Na most kapjatok agybajt! Mert nem írok semmit!!! Miért? Mert a Linux az ez: 2.6.37-rc7(current)
igen, ez a jelenlegi kernel. Nem kereskedelmi szoftverfejlesztő cég, nincs saját fejlesztésű webböngészője, e-mail kliense, irodai csomagja, zenelejátszója, satöbbije. Csak egy kernel!!!
Aztán itt el lehetne kezdeni a különféle disztrók boncolását.. Meg a 600 féle asztali környezet, meg a kockadisztrókban használt ablakozók ezreinek a bemutatását egyenként..

DE!:

-Előnyök: szinte bármit megtehetsz SZABADON!
ami megy: az megy, egyszer belövöd, és ha nem b@sztatod frissítgeted ösznye-visznya, akkor addig megy, míg ki nem rohad alóla a gép.
-Hátrányok: nem összefogott célirányos fejlesztés, ami nem megy, az nagy sz@pás, és nem is biztos, hogy valaha is fog menni. Virtualizáció, emuláció meg olyan, hogy sz@pás mindenképp, és vagy megy vagy nem.
-Fejlesztés: szinte arra találták ki!
-Hálózat: vajon miért van a routereken is Linux? satöbbi.....

(már tényleg nem tudom mit írjak, egy órája szerkesztem ezt is, mert regényt lehetne írni :-D)

*billkombók=billentyű kombinációk a'la taklertamas

http://taklertamas.deviantart.com/ || registered Linux User #518773 || Dell Studio 1537 #! Statler Alpha2

persze kaphatnál egy +1et ha kernelröl beszélnénk ismerlyük be darwin, nt, linux közül a linux elégé kimagasló... utánna arra elkezdheted pakolni a szabadszoftvereket elég nagyszámba kernelt a gépedre forgathatod... és máris jobbat kapsz mint az elözö kettö...
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

Ezek közül pont a Linux nem kimagasló. Az NT-nek és a Darwinnak már a felépítése is fejlettebb (nem monolitikus mint a Linux)...
A szabadszoftverek/nemszabad szoftverek minőségéről meg arról hogy mi jobb, inkább ne nyissunk vitát (van amiben az egyik, van amiben a másik, így kijelenteni hogy a "linux/szabadszoftver" felállás jobb, tökéletes baromság)

volt itt egy kolléga aki írta hát ,hogy osx röl ir meg windowsa is van otthon... apám windows xp-t használ mégis munkahelyén kell tudnia a máv gépészeten minimálisan os2warp-ozni dos-ozni meg linuxozni is azt jó napot kibírja tökmindegy hogy mit használsz ember de ha csak a munkahelyed követeli meg attól még nem leszel vér linux user
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

itt meg mindig az a kerdes, hogy miert jo "ver" linux usernek lenni (goth netcafe adminokon kivul)
az meg, hogy ha valaki "csak" a munkahelyen (amugy a "kollega" nem csak azzal dolgozik, hanem arra fejleszt, de gondolom neked mindegy) hasznal valamit, a munkajara, ahhoz tuti nem ert annyira, mintha otthon is azt hasznalna... szoval majd megkerdem haverom mernok faterjat, van-e otthon atomreaktora. ja, nincs? akkor paks kornyeken kezdjenek fosni.

jó én nem arrol beszéltem kedves w4rp hogy így értek a Linux-hoz úgy értek a Linux-hoz. Hanem kedves w4rp az itt a baj hogy egy unix oldalon az "Unix szégyenét és a konkurenciát" sztároljátok nem pedig ezért alakult ez az oldal. Más Linuxos oldalon rég kiraktak volna titeket ezekért amit műveltek, másrészt egyesek nem azért jöttek ide hogy úhh Windows 7-re meg Mac Os X verjék.
persze nem hiába van a NASA-nál no meg a kórházakba vasutaknál atomerőművekben is Linux kernel alapú os.
persze én ki próbáltam mind a két rendszert ahoz képest többet vártam tőlük, persze elméletileg minden operációs rendszernek meg lenne a célközönsége pld mac-nak zenészek grafikusok... windownak a játékosok irodisták... Linux meg inkább ipari felhasználásra persze desktopon is elég durván megállja a helyét ahoz képest hogy nem arra lett tervezve. Persze nem ugy ubuntun kell szerverezni, stúdiózni hanem erre kitalált rendszereken... vagy farigcsálsz magadnak ha van időd...
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

>"Unix szégyenét és a konkurenciát"
elobbi az osx, utobbi a windows szerinted, ha jol ertem.
most elsosorban az osx-es velemenyed miertje erdekel (itt a legnagyobb a varhato funfaktor)
>nem pedig ezért alakult ez az oldal
ahah, te mar csak tudod
>Más Linuxos oldalon
meg jo, hogy ez nem (csak) linuxos oldal, es kilatunk a pingvin segge mogul
(nekem is van egy ilyen linuxos desktop betegsegem, ettol meg nem dugom
homokba a fejem, es lokom a faszsagokat fogalom nelkul, meg hintem az iget, hanem
tisztaban vagyok a rendszer hibaival, meg azzal a valosag nevu elhanyagolhato hulyeseggel..)
>atomerőművekben is Linux kernel alapú os.
jezus f@sza..

"Hanem kedves w4rp az itt a baj hogy egy unix oldalon az "Unix szégyenét és a konkurenciát" sztároljátok nem pedig ezért alakult ez az oldal. "

- annyit hangoztatod itt ezt az unixot, hogy muszaj most mar megkerdeznem: tudod, minek a roviditese a GNU?
- jobb helyeken a konkrenciat nem lenezik es nem probaljak meg a szonyeg ala seperni, hanem megvizsgaljak, es tanulnak tole, hogy miben jobb/rosszabb.
- ki beszel itt sztarolasrol?
- az, amit te probalsz itt elerni, az leginkabb egy szektas hozzaallasara elmekeztet: "ez van, ez a legjobbabb, ezt kell szeretni, csak errol szabad beszelni, ezt kell eltetni, es ne merj nekem errol meg arrol beszelni, mert mi ezert meg azert elunk, halunk"...

----------------
Lvl86 Troll

persze nem hiába van a NASA-nál no meg a kórházakba vasutaknál atomerőművekben is Linux kernel alapú os

Kurvara tevedsz. NASA-nal a mission critical rendszerekben vxworks fut. Jahogy meg csak nem is unix. Bocs. A korhazakban a rendszerek javaresze windowson vagy doson fut. Meg a CT-k vackai is. A vasutaknal sem mission critical rendszereknel hasznalnak linuxot, hanem ajtovezerleshez, reklam tablakhoz meg ilyen szarsagokhoz. Ahol meg nem... ott meg is lett az eredmenye. Persze ez nem a linux bune, de emiatt sztarolni valamit mar az ovodaban sem volt meno. Ja es az atomeromuvel. Ott teljesen egyedi tervezesu os-ek vannak bazmeg, olyan durvan lekorlatozott kovetelmenyrendszerekkel, hogy meg a dinamikus memoria foglalas is tilos.

De azert kerlek, maradj az oldalon, hianyozna a napi humorrovatod. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

kurvárade nasanal is linux megy keress rá leszarom. azt meg már nehogy jobban tugyad hogy vasuti kocsikban mien rendszereken dübörög a légkondi vezérlés pld naná hogy nem vesznek bele macot vagy akár egy windows 7et... mert faság ct-k vackain dos megy de egy szivmütögépen már nem windows xp ,7 fene tugya hogy mi hanem linux mér micsinálnál ha szivmütéted közben kapna egy kékhalált?Ja az atomerömüvekben is kapna egy szép kékhalált netán sugározna az agyad m it csinálnál? persze ho gy egyedi os van ilyen helyeken de azoknak is linux kernel az alapjuk...
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

Igeen? Hol almodtad te ezt? :)

Reaktor vezerleshez nagyon-nagyon-nagyon sokaig szamitogepet sem engedtek a kozelebe, nemhogy linuxot. Pakson meg ott van a regi terem meretu analog(!) vezerlorendszer, amit biza igen sokaig hasznaltak, szamitogep ide vagy oda.

----------------
Lvl86 Troll

>persze ho gy egyedi os van ilyen helyeken de azoknak is linux kernel az alapjuk...
mond (ha mar ennyire kened-vagod a temat) csak az LFS konyvet nyalaztak vegig, es raktak
ossze az egyedi os-t, vagy odaig mentek, hogy egy egszen uj ubuntu disztrot (U235-buntu) csinaltak hozza?
vagy esetleg egy custom android modot futtato smartphone dolga a reaktorszabalyozas?

Csak mondom, hogy egyrészt máv-nál a mission critical rendszerek kereskedelmi unix (nem csak a te családodban van máv-os, nem mondhatsz amit akarsz ;),vagy xp, a villamos művek erőműveinél konkrétan Xp, vagy hp unix teljesit (ugyanis az éves karbantartás én végzem jórészüknél, az egészségügyben meg nagyon sok gép szintén xp-s. (majdnem mind, egy-egy MRI már unixos "nagygép". (nem, nem a mérete miatt hivom igy ;)))
Csak szólok, hogy a fél nasa szereti a QNX.-et is, és nyomokmban valóban előfordul linux. De nem a járműveiken.

Kékhalálra hivatkozni 2011-ben eléggé gyenge, ugyanis per pillanat többször dob a linux kernel panic-ot, mint ahány xp kihal a cégnél.
Csak mondom, alig 2-3 hete migráltunk winre ubunturól a hülyeségei miatt. A mai linux ugyanis elképesztő patchwork, amit pedig a disztró gyártók művelnek helyenként, azért jobb helyeken kivégeznék őket :DDD
Maradjunk annyiban, hogy nagyon elbarmolták.

A gimp nagyon jó otthoni cucc, de a photoshop-hoz képest toy, tehát grafuikusnak no way, komoly irodai felhasználásra makro kompatibiélitáés miatt, és rendes csoportmunka kezelés okán az open/libre office a kanyarban sincsen.

Ha azt hiszed, hogy k.-ra kenterbe veri a világot, akkor szólok, hogy a mission critical elterjedtség egyenes arányban áll a desktop számokkal.

Csak modnom, hogy szerver OS-nek is a win van többségben.

A nyilt forrású, és egyéb szabad szoftverek igén jó, és királyos projeckteket tud felvonultatni. De tö9meges kereskedelmi, vagy kritikus pontokra nem véletlenül kereskedelmit pakolnak, nem beszélve az OS-ről.

Nem akarlak meggyőzni, de kb: a 13 éves pelyhesp*cs szinvonalán vitázol olyanokkal, akik már akkor nagygépes környezetet üzemeltettek, amikor te még a tapsolós lepkét is a p*csödre csaptad, olyan kicsi voltál.

Szóval fejezd már be, mert állati idegeseitően beszélsz hülyeséget, művészi átéléssel.
Dedós már ez a vita, de nagyon.

--

Rá lehet kattintani a unix szóra, ahol kijön, hogy a 64% -nak a 49,8 százaléka a linux, a többi minden más. (unknon 47%, bsd 2.0%, darwin 0.1, solaris 0.2)
A szerver OS linux aránya 32% a legjobb esetben is.
A win a maga 35.9% arányával vezet.

--

Ahahah, az ideologiak... Donthettem volna ugy is, hogy elmegyek ASP.NET-t reszelni. A vilag nem csak fekete es feher.

Kulonben meg ki a faszom mondta, hogy ver linux user akarok lenni?

Node sebaj, a FreeBSD-s VPS-t ideologizald meg meg plz.

----------------
Lvl86 Troll

Ha luzer balfasz vagy aki csak hobbibol tolja a szakmat akkor valoban. Egy profinak marhara nem szamit, h linux vagy windows, a viselkedesmod kitapasztalhato. Plusz szamodra, mint szimpla user marhara lenyegtelen, h ott van-e a forras vagy sem, ugysem abbol fogod megtanulni hasznalni...

Amugy elarulok egy apro titkot, osx-en az osszes aqua alatti komponens nyiltforraskodu ami szabadon letoltheto. Sot, meg az arch linuxod bizonyos komponenseit is az Apple fejlesztette. Upsz, remelem nem rongaltam el a kedvenc disztrod renomejat. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nos, a "kimagaslo" hackerek jo resze vagy windows-t vagy osx-et hasznal, legfeljebb torni van fent egy-ket linux kernel valami vm alatt. :) Nem egy olyan osx felhasznalot ismerek aki elotte hc linux user volt csak belefaradt a marhasagaiba... Plusz nem veletlenul letezik a hackintos project ahol - nahatnahat - rengeteg plusz nyiltforrasu komponens keszul darwinhoz. Bar remelem hamar repul a mach a francba es lecserelik l4-ra.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Példának okáért Mark Zuckerberg, vagy Kevin Mitnick miért Linuxot használ? Ja tudom! Nyilván nincs pénzük Mac-re. Ha meg már kicsit informálódtatok etéren, akkor tudnotok kéne, hogy a hackerek elítélik a Mac-et és a Windows-t. Jobbára BSD és Linux pártiak.
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

Hogy Zuckerberg mit hasznal azt nem tudom. Mitnick egy budos pancser aki csak ahhoz ertett, h hogyan szedjen ki emberekbol informaciot, igy o sem relevans e kerdesben mert nem uberhacker. A Microsoft pedig windows servereket hasznal a szerverein. Erdekes, h te is felhozod ezt a marhasagot, aztan jo gyorsan torlod a hozzaszolasodbol.:)

---
pontscho / fresh!mindworkz

mitnick pedig egy ma már elismert biztonságtechnikai szakember

Annyira, h nem gyozik backupbol visszaallitani a szarratort szervereit. Mitnick egy idol volt egy idoben amig ra nem jott a fel vilag, h mekkora egy gyoker valojaban.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Tényleg nem Mac-et használ. De hát ugye nem lehet mindenki elvakult pingvin hívő.

http://4.images.theweek.com/img/dir_0044/22332_article_main.jpg?42
http://1.bp.blogspot.com/_qovkK6Z4Ze8/TGLNtktmsnI/AAAAAAAAAIs/kdVQRVNJ4…
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

es? ha van egy problemaja, mint cegalapito, es korabbi cegvezeto (bar amikor a konkret level irodott, asszem meg o volt az elnok) azt nem teheti (jogosan) szova? amugy nem az "ms szerver" volt lassu, hanem a letoltooldal attekinthetetlen meg a proceduraval nem volt elegedett, szoval ez megint fail.

>de az fix hogy nem 2008 as windows szerverekkel nyomulnak
hat 2003-ban (amikori a level) tuti nem :)
>de ha a letöltö oldal lassu akkor az szervernek is köszönhetö
csak meg mindig nem a letoltes volt a lassu, hanem a szar download center, illetve idezet a levelbol:
" The download is fast but the Install takes many minutes. "
a letoltes (vegul a windows updaterol) gyors, csak a telepites lassu. megint semmi koze a windows serverhez :)

mit is kellett volna megmagyaraznom? hogy miert hasznalnak szerinted linuxot?
nem vagyok pszihiater :P elarulok valamit, ez forditva mukodik.
ha te szeretnel valamirol meggyozni, akkor neked kell ervekkel elohozakodnod, nem
nekem kell meggyoznom teged az ellenkezojerol

kozben meg billgeccel peldalozol, meg hogy meg szerinte is mennyire szarok az m$ szerverek, ahol
meg szerinted tuti nem m$ szerver os-ek futnak.. akkor most linuxot hasznalnak, de az is szar? :)
vagy arra celzol, hogy akkor meg fosszar m$!! serverek futottak, de azota okultak a hibabol, es
lecsereltek mindet superior linuxra? :)

Bocs, de a hacker nem az, aki fejből felmondja a kernelt, hanem az, aki információs rendszerekbe be tud hatolni. Az információs rendszerek védelmének a fele nem IT alapú dolog, hanem fizikai védelem, humán processzorok tömege, stb. Így azután a jó hacker először információt szervál. Ott kezdődik a hacker, ahol még nincs előtte gép. Ez a Mitnick pofa jól demonstrálja ezt. Valamint azt is, hogy az emberek milyen buták, azt hiszik, az infóvédelem a jelszóval kezdődik és ott is a vége. ;)

tudod te is, hogy itt most nem errol van szo. arrol beszelek, hogyha annyival szarabb a linux kernelszinten a darwin-nal, akkor miert eppen ezt ajanlgatjak a freebsd mellett... azt sem ertem, hogy az android vagy eppen a chrome os miert nem darwin alapu. tovabba, hogy a szerverekre miert nem darwin-t pakolnak linux helyett. tudom... utobbinal sok mulik a security update-ek megleten is, de elobbiekre meg mindig nem talalok valaszt.
compaq deskpro p-866,512 ram,60gb hdd, Microsoft Windows XP Profesional SP3
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

akkor azt magyarazd mar el kerlek, hogy miben jobb ez, mint egy freebsd vagy egy linux disztrib? az elobb feltett kerdeseimre meg mindig nem kaptam valaszt, holott nyilvanvaloan egy nyilt os-nel elvalaszthato a kernel es a programok.
compaq deskpro p-866,512 ram,60gb hdd, Microsoft Windows XP Profesional SP3
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

az xnu-s bsd kodok tudtommal joreszt freebsd-sek, es azota is tortenik kodcsere a ket project kozott.
es azert nem akarjak szerveren hasznalni "kicsontozva" a darwint, mert mar van, es mindig is volt open alternativa linuxra szerveren, a bsd-k. az xnu mikrokernel jellege meg elsosorban desktopon, es realtime felhasznalasoknal jon jol. mas szempontbol nezve meg,- mivel nem tisztan mikrokernel teljesitmenyszempontokat figyelembe veve - egy szarul megirt driver itt is meg tudja fogni az egesz os-t, szoval, - ebbol a szempontbol -, nem megbizhatobb szerver os, mint egy bsd. szoval a lenyeg: lehetne, de minek.

azt elismerem, hogy tevedtem atekintetben, hogy darwin=kernel, azt viszont tudtam, hogy a mac os x kernele freebsd alapu, most pedig te ecseteled, hogy valojaban nincs is akkora nagy kulonbseg, hiszen kodcserebereles tortenik, es hogy az xnu-t nem eri meg hasznalni egy freebsd helyett, holott lehetne. akkor megis miben tobb kernelszinten egy mac os x egy freebsd-nél, hogy elobbit mondjatok a number one rendszernek?
szerk.:
bocs, nem lattam az uzeneted veget amikor elkezdtem irni.
szerk2.:
viszont arra tenyleg szeretnek mar vegre valaszt kapni, hogy egy mac os x desktopon, rendszerszinten miben tobb, mint egy linux vagy freebsd. nem vagyok kivancsi a rairt programokra, mert arrol nem a linux tehet, hogy nincs ra photoshop, finalcut stb.
compaq deskpro p-866,512 ram,60gb hdd, Microsoft Windows XP Profesional SP3
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

neked a fixa idead ez a "number one sztarolas<>fujolunk szarfoss"
en is csak abban a remenyben vesztegetem rad az idomet, hogy talan
egyszer ezt kinovod, es nem ennyire feketen-feheren fogod latni a vilagot.

> akkor megis miben tobb kernelszinten egy mac os x egy freebsd-nél
az elozo hozzaszolasomban ugyan mar jeleztem, de talan nem volt szamodra eleg vilagos: a hibrid mikrokernel felepites desktopon elonyosebb, mint egy monolit.

ez csak a kernel szempontjabol. xnu-t azert eri meg jobban desktopon hasznalni, mert mar van kore egy komplett desktop operacios rendszer :) ami supportalja azokat a desktop hardvereket, amire szanjak. freebsd-t (pl) meg azert eri meg jobban szerveren, mert mar epult kore egy teljes server os okoszisztema, tamogatja az ipar, van hozza megfelelo elerheto tudasbazis, es hozzaerto admin, es a server hardver tamogatasa is jobb, legalabbis nagyobb esellyel mukodtetsz freebsd-t tetszoleges brand szerveren, mint osx servert ;)

akkor megegy utolso kerdes, mert most ennyire futotta az idombol:
ha en meg vagyok elegedve a desktop linux disztrommal, ami mukodik, tudom rajta csinalni amit akarok, mac os x sem tudna tobbet nyujtani, akkor miert erne meg nekem beruhazni ra? ezzel kapcsolatosan mar lattam topicokat a neten, nem itt a hup-on, egyikben pl. a srac leirta, hogy at akar terni win-rol valami masra, meg hogy mit kell tudnia a "rendszernek", erre meg sorra nyogik be az os x-et, pedig azokat linuxon is el lehet vegezni.
compaq deskpro p-866,512 ram,60gb hdd, Microsoft Windows XP Profesional SP3
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

ha te tenyleg 100%-osan elegedett vagy a jelenlegi linuxos rendszereddel, akkor ne valts.
a mac fanatikusok felsorolnanak most kettucat "objektiv" indokot, hogy miert erdemes, meg miert "nem draga"
de most ezektol eltekintek, mert ezek erosen egyenfuggoek, hogy szamitanak-e, vagy sem, magyarul: SZUBJEKTIV.
mindenkinek masok az igenyei, mas az ingerkuszobe, mas elokepzetsege, es "erzeke" van a szamitogephez(es akarmi mashoz is, ami azt illeti) a bazar jellegebol adodoan a linux, es a ra epulo disztribuciok sok apro hulyeseggel tudjak neha bosszantani az embert, amiket egy osszefogott, diktatorikus, a vegletekik mikromanadgelt fejlesztessel, ami peldaul az applenel megy, joreszt ki lehet kuszobolni.
ettol fuggetlenul, ezek az apro kellemetlensegek egyeseknek lehet fol se tunnek, masoknak
meg ugyan lehet, csak leszarjak, ha nem zavarja oket a munkajuk elvegzeseben, vagy gyorsan
meg tudjak oldani a problemat, anelkul, hogy bosszankodnanak rajta.
* azutan van, aki idovel
"megvilagosodik" ahogy idosebb lesz, rajon, hogy nem akarja ilyesmire elbaszni az idejet/nem erdekli
mar annyira a rendszerszintu buheralas, es - foleg ha ekkora mar teremtett maganak anyagi biztonsagot, es nem vagja foldhoz a kiadas - egyszeruen csak vesz egy macet. unix az is, mindent megtalal, amit linux alatt is hasznalt, csak a csomagolas kellemesebb. persze ettol meg macen sem problemamentes az elet, megvannak az osx-nek is a maga hulyesegei, es a hardvereiknek is a kompromisszumai, csak az apple a valasztasi lehetosegek celzott leszoritasaval, es egy nagyjabol mindenkinek jo default kornyezet megteremtesevel a hibalehetosegek szamat csokkentette le. a mac gyakran emlegetett zartsaga, mint hatrany, ezert egyben az elonye is.
* van, aki meg nem ;)
* es van, aki meg it-pro ellenere windows user, es csak rohog mindenkin, hogy mit szopnak ossze egyesek linuxal/verik a macjukre, amikor neki semmi, de semmi problemaja nincs a winnel, csaj jol kell azt hasznalni.
es valahol igaza is van, csak azt felejti el, hogy o meg a windows regota hurcolt orokolt hulyesegeihez, es atgondolatlansagaihoz tanult meg mar alkalmazkodni. van, aki meg nem tud, vagy csak nem akar.

mindenki mas melysegekig lat bele az ot korulvevo vilagba, es mas-mas modon szarik bele, nagyjabol ez a lenyeg.
te meg hasznald azt, amit szeretsz, csak kerlek, ne beszelj hulyesegeket :)

jah, es ez volt az elso normalis kerdesed a topicban, szoval orulok, hogy fejlodokepes vagy ;)

"mac os x kernele freebsd alapu"

Nem.

Egyebkent ennyire fogyatek nem lehetsz. Ki nem szarja le, hogy miben mas a kernel? Nagyon nem csak azon mulik, hogy milyen felhasznaloi elmenyt ad a rendszer, hanem elsosorban az oprendszeren futo programoktol. Miben tobb? Mukodik. Reszeles nelkul.

"mert arrol nem a linux tehet"

Hogy ne tehetne, arrol, hogy egy szanaszet fragmentalt, ezer+1 verzioval dolgozo rendszereket raknak ossze? Szerinted miert van az, hogy a nagyobb, komolyabb szoftvereket altalaban certifikalnak egy adott rendszerre, a tobbit le se szarjak? Ld. Oracle.

Az iPhone devek mar azert nyafogtak, hogy az iPad es az iPhone 4 ket kulon felbontassal rendelkezik, igy a regi iPhoneket figyelembe veve mar 3 kulonbozo rendszerre kellett nekik figyelni. Android devek meginkabb hisztiznek a hw kulonbsegek miatt. Szerinted amikor ott a Windows kvazi homogen API-val es marhanagy visszafele kompatibilitassal es ott az OSX, ami szinten egy fix platform, szerinted akar barki is szopni feleslegesen azzal, hogy ezer+1 taknyolt-ganyolt, jobban-rosszabbul (tobbnyire utobbi) dokumentalt vacakra kelljen alapozni valamit?

----------------
Lvl86 Troll

>persze webkit
CUPS-rol hallottal-e mar?
>használtam windows-t de elégé egy laza szerkezetü valami.
nyilvan legalisat, nyilvan normalisan telepitve/beallitva/karbantartva, nyilvan legalis virusirtoval, nyilvan legalis szoftverekkel, es akkor nyilvan nem volt szarrapakolva trojaival, es nyilvan nem volt instabil.

nyilván csak úgy hazsnáltam... diák vagyok nod 32 havi 500 forintomba került virussal nem is volt bajom inkább másokkal. de egy zárt forrású rendszerben nem fogsz sokat modositani ha azt akarod... hibákat kikeresni stb... ja persze egy linux elfut egy nintendón is de a windows nem. macot meg se emlitem az efix miat.
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

A gyakorlat nagyon szepen megmutatta, h ugyanugy fog a felhasznalok 99%-a hibat keresni es fixalni, mint a zart forrasu rendszerben. Sehogy. Plusz a gyakorlat azt is nagyon szepen megmutatta, h a nyilt forras hibamentessegerol szolo hittetelek mennyire mukodnek a valoeletben. Semennyire. A nyiltforrasnak mas elonyei vannak, bar ahhoz meg egy kicsit erned kell, h felfogd.

Apropo, "efix" ide vagy oda, futtattak mar osx-et is "nintendon", marhara nem az os nyiltsaga vagy zartsagatol fugg ez a kerdes sem. :-)

---
pontscho / fresh!mindworkz

persze webkitbe bele tesz az apple is...

Latod... a webkit meg csak eszembe sem jutott, de jo pelda. :)

De ujfent tevedsz. Ha valaki tudja mit csinal, akkor az mindegy, h hol csinalja. Persze tudni kell, h milyen cel eleresehez milyen eszkozt celszeru hasznalni. Es nem, ez nem mindig a linux. Sot.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Megkérném a topicnyitót, mivel nekem nem volt türelmem, hogy legyen kedves összeszámolni, hogy hány releváns hozzászólást kapott ... érdekelne az arány ...

Itt egy többé-kevésbé releváns: konkrétan 7-nel nincs tapasztalatom a minimumon túl, bár a céges policy nem sokára úgyis "átnevel" az eddigi XP-s környezetből, mégis, (kókusz-)dióhéjban a véleményem a következő:

NEM váltanék OSX-ről Windows-ra. Linux desktopról anno megléptem ezt a fallback-et, de az majd' tíz éve történt - ma már arról sem váltanék, ha csak nem lenne okvetlen muszáj, annak ellenére, hogy az sem vált be nekem. A legtöbb bajom ugyanis még mindig a Windows-zal van, ha nevezett három rendszert egy fiktív, minden hardware-t és elvárt funkciót támogató és kiszolgáló környezetbe képzeljük, a sajátosságaik alapján csupán.
Egyedül Windows-t nem futtattam ezek közül SSD-ről, így annak támogatottságáról nem szólhatok, viszont OSX-et teljes megelégedéssel használok rajta, így nem látok esetleges előnyt e téren a csere lehetőségében. (Linux is remekül megy vele, ha rá van csiszolva a kernel, és értelmesen vannak szervezve a filerendszerek, viszont ezt nem kérdezte a témanyitó.) A rendszer végfelhasználói árát illetően sem vagyok biztos az ár/érték arány reális összevethetőségében, mivel én upgrade-ként vettem a Snow Leo'-mat. A vas költséges volt alá, ellenben az integráció nyújtotta kényelem eddigi tapasztalataim szerint páratlan a maga nemében. (perifériákkal, kiegészítőkkel való együttműködés tekintetében pedig ordító a különbség a gyártó termékkörében maradva)

Összességében _ÉN_ úgy gondolom, nem nyújtana többet az OSX-nél egy Windows desktop, viszont a jól ismert és "megszokott" (?) gondok plusz terheket rónának a felhasználóra és az adminisztrátorra egyaránt; az out-of-the-box, "just works"-jelleg érzetének durva visszaeséséről nem is beszélve. Nyilván akad, akinek ez kevésbé, avagy éppen ellenkezőleg, a "tákolás" (read: szabadság :) élménye fontos. Linux esetében hatványozottan. :)

P.S.: kalozradio ist krieg!

http://www.micros~1

lusta ember kész oprendszere vágyik és nem akar csiszolni egy fullos oprendszert. inkább vesz egy majdnem tökéleteset 2x,3x drágábban... ez is megoldás csak én anyiban nem értek egyet hogy azt a sok pénzt másra is lehetne használni.
compaq deskpro p-866,512 ram,60gb,14gb hdd, WinXP + Studio Ubuntu
compaq (hp) core2duo 2.2ghz,4gb 320gb hdd,Arch Linux

Jahat, akinek az ideje ingyen van.

Egy egyszeru kozgazdasz feladvany, de JPE modszerrel is megertheto (gyengebbek kedveert: jozan paraszti esz)

Adott egy koncertjegy, legyen mondjuk 3000 penz, de 3 orat kell miatta sorban allni. Viszont van egy jegyuzer, akinel azonnal meg lehet kapni, igaz 5000 penzert. Ipse keres 1000 penzt orankent. Megeri-e 3 orat sorban allni?

----------------
Lvl86 Troll

Én például boldogan gondolok középiskolás éveimre, amikor is az időm kb. 0-ba került és kb. végtelen volt belőle.
Mostanra ez megváltozott, az időm pénzre váltható és a szabad kapacitás is eléggé véges.
Így az operációs rendszer választásomat nem a lustaság, hanem a "pénzre" optimalizálás vezérli.
Több idő x egységár-ba kerülne "csiszolni", mint amennyiért megkapom a "majdnem tökéleteset".

Üdv,
mrceeka

Ahelyett, hogy magamra venném az általad használt jelzőt, inkább csak módosítok kicsit azon, amit írtál:

Fáradt ember eleget csiszolja a megélhetését biztosító rendszereket; a munkaidején túl egyszerű végfelhasználó szeretne lenni - és szakértelme révén ennek anyagi hátterét a csiszolgatással bizony meg is teremtette addigra.

Repetitív feladatokat feleslegesen elvégezni többször, több helyütt, ismételt idő- és energia-ráfordítással meglátásom szerint teljesen szükségtelen, és egy idő után már nem a lelkest, hanem a hülyét jellemzi.

http://www.micros~1

Mire befejeztem, írtak mások is. Kalozradio-nak válaszoltam. :)

Én rendesen (sem rendetlenül) el sem olvastam ezt a topikot, de van még kukorica?
:D

---szerkesztve---

A lényeget elolvastam, és úgy vettem ki a sokadalomból, hogy ha van pénz akkor Windows 7, ha még több pénz (rengeteg) van, akkor már Mac OS X, ha pedig nincs kincs, akkor Linux.

Ezt linkelte már valaki? :)

-

most latom ez milyen regi topic :D
nem is lattam meg ezt a kalozradio gyereket. de tok jopofa, az ilyeneket anno a lepcson rugdostuk lefele :D

ez meg ketszer ment el :D

Mivel sose érdekelt különösebben, hogy a NASA mit használ, de fingom nincs hogy jött most ez ide. Mint ahogy a __szuperszámítógépek__ top500-s listájának helyét se vágom egy __desktop__ OS topicban.

Arra meg magyarázatot kérek, hogy hol hazudtam.

----------------
Lvl86 Troll

Nos igen szar volt az a win szerver, de ez még nem jelenti azt, hogy a win szerver a sz@r. Biztos valami hozzá nem értő csinálta és ezért nem működött rendesen. Ebből kb ennyi jött le. :D Szegény csávóra meg ráférne egy kis kezelés. :)

Bakker rég röhögtem már ennyit. Rajtad lehet rendesen. Rád is rádférne egy kezelés valami elektrosokkal. :D :D :D
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Én a w7 re szavaznék. Bepróbálkoztam az OSX-el, és nem tudtam megszeretni, pedig tényleg próbáltam nyitottan hozzáállni. Nem jött be. Lehet, majd 1-2-3 év múlva én, és az OSX találkoznunk, és de most még nem sikerült.
Egyébként jómagam nagyon sok-sok év linuxozás után raktam fel a win7-et, és meggyőzött. Egy csomó régi "microsoft legenda" már nem igaz. Bár tényleg nagyon furcsa volt újra megszokni, de elég jól kitalált ahhoz, hogy hamar ráálljon a kezed. Mivel mindkét platform olyan, hogy 100%-ban képes kiszolgálni az igényeidet méghozzá professzinális szinvonalon is ha éppen arra van szükséged, ezért mindenképpen az egyéni szubjektum fog meggyőzni téged, nem a szakmai érvek.
Mindkettőre vannak profi programok, mindkettő eszi az SSD-t, mindkettőn tudsz nyomtatni, ismeri az openGL-t, stb.... Még az lehet szempont, hogy OSX-re kevesebb a játék mint windows-ra. Ha olyan gépre szánod ami bőven vinné a friss megjelenéseket, és ki is próbálnád, akkor minimum multi boot lesz a rendszer.
(Vagy OSX a gépen+xbox a játékoknak :)
--

igen és? én meg linuxra mért kell egy linuxos oldalon ócsárolni a világ legjobb rendszerét? ja szerintetek nem az de kis ujgazdag barmok azt hiszitek hogy megvehető a tudás pénzért a másik meg hogy azért oltyátok itt a linuxost mert megvetétek 3xx ezerért az almát és egy rakás fos amit produkál!

Live@

Kalózrádió

Akkor a kedves baratnod - ha egyaltalan letezik - nyugodtan adja vissza a dilomajat. :)

Nalad pedig kar ervekkel probalkozni, az elmult honapokban igencsak bebizonyitottad, h teljesseggel felesleges, vagy leszarod, vagy nem erted meg azokat. Innentol kezdve felesleges szelmalomharc, de legalabb jol szorakozik rajtad a kedves kozonseg.

Ez engem igazol.

Egy kicsit sem, csak a rolad kialakult sztereotipia erosodik. (Majd a baratnod elmeseli mi az.)

Ha mar szemelyeskedsz, akkor csinald rendesen, ne ilyen lanyha stilussal egesd magad. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nalad pedig kar ervekkel probalkozni, az elmult honapokban igencsak bebizonyitottad, h teljesseggel felesleges, vagy leszarod, vagy nem erted meg azokat. Innentol kezdve felesleges szelmalomharc, de legalabb jol szorakozik rajtad a kedves kozonseg. - semmivel nem érveltél(érveltek mások se) csak ocsárol -tak -tál. Te beszélsz a helyesírásról?
Ékezetek hol vannak? Ja igen angol billentyű... vagy nesze paraszt nincs kedvem az ujjamat mozgatni bogarazd ki.
Persze könnyű hogy a témát kerülöd és nem adsz választ, és nem ismered be magadnak hogy a mac egy hulladék hihetetlen, pontscho azt írja, hogy a linux nem posix-kompatibilis (http://en.wikipedia.org/wiki/Posix)
A freebsd unix-like, erre épül a mac os x ami érdekesmód hirtelen unix lett de javíts ki ha tévedek csak akkor azt is magyarázd meg hogy kimondottan meikre...

semmivel nem érveltél(érveltek mások se) csak ocsárol -tak -tál.
Öhm... olvass vissza, azért elég sokan érveltek, mielőtt egy oda-vissza trollkodásba futott volna a dolog.

Ékezetek hol vannak? Ja igen angol billentyű... vagy nesze paraszt nincs kedvem az ujjamat mozgatni bogarazd ki.
Igencsak szakmai ellenérv, valóban. Mi is a baj az angol billentyűzettel? Vagy bármelyik másikkal? A több száz kiosztásból meglepően kevés ismeri a magyar betűket.

a mac egy hulladék
Cool story, bro

pontscho azt írja, hogy a linux nem posix-kompatibilis
Igen, és ha elolvastad volna a szöveget is (nemcsak a felsorolást), akkor tudnád, hogy a linux részben POSIX kompatibilis az OS X pedig teljesen.

A freebsd unix-like, erre épül a mac os x ami érdekesmód hirtelen unix lett
Azért az a "-like" szócska elég fontos. Attól, hogy az OS X egy BSD-származék, esetleg még kódcsere is van a kettő között, az OS X nem FreeBSD. Az OS X egy Unix rendszer, a FreeBSD nem.

Eh, tökmindegy. Lehet, hogy az XNU azt jelenti, amit, de az OS X egy Unix rendszer. Minden további szájtépés felesleges, már kétszer belinkelték az OS X tanúsítványát. harmadszor sem valószínű, hogy foganatja lenne.

"Don't feed the troll" üzemmódba kapcsolok. Hadd ne fejtsem ki jobban ezt az árnyalt utalást.

Te beszélsz a helyesírásról?

Nem beszeltem a helyesirasodrol, ne moss ossze massal. Magasan teszek arra, h milyen a helyesirasod, plane mert magad is bevallottad, h problemaid vannak vele, nekem pedig nem szokasom beteg emberen elcelodni.

Ékezetek hol vannak? Ja igen angol billentyű... vagy nesze paraszt nincs kedvem az ujjamat mozgatni bogarazd ki

Most aztan leerveltel. Szokas szerint masba mar nem tudtal belekotni. :)

A freebsd unix-like, erre épül a mac os x ami érdekesmód hirtelen unix lett de javíts ki ha tévedek csak akkor azt is magyarázd meg hogy kimondottan meikre...

Erdekes, h mindig beleszaladsz egy pofonba. Az osx kernele nem freebsd szarmazek, hanem egy mach mikrokernel az alapja amiben egy 4.4BSD kernel fut "taszkkent". Az userland egy resze szarmazik freebsd-bol. Es nem attol UNIX, h bsd-bol atvett kodok is vannak benne, hanem attol, h az osx/86 hivatalosan is megkapta a UNIX2003 pecsetet a megfelelo szervezettol mar jopar eve. A BSD-k nem, mert nem toltak at oket a proceduran, linuxot meg nem is akarja Linus, persze az IBM, a RedHat es a tobbiek rugdossak is a segget erte, marpedig a penz naluk van es az beszel.

Es igen. A linux POSIX kompatibilitasa nem Linus-nak koszonheto ugyanis o kozolte a nagyerdemuvel, h a szabvany hulyeseg es leszarja, hanem a veletlennek es a tobbi developer jozan eszenek. Attol, h valamelyest kompatibilis egy szabvannyal meg nem jelenti azt, h valoban az. FYI.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Azért nézd már meg, kivel beszélsz ilyen vérlázító hangnemben, főleg hogy az ő valódi érveivel szemben belőled csak a tömény fasság dől.

Jobb lenne ha abbahagynád magad égetését, és főleg nem olyan embereknek szólogatnál be leereszkedően, akik már most többet tettek le az asztalra, mint te egész életedben fogsz.

Mé te ki vagy?
Na figyelj csuguszkám mit nem lehet azon felfogni hogy én irtam egy nagy adag érvsort és te nem f ogod fel? felöllem fröcsöghet is a véred mert látom hogy te is kidobtál 300ezreket és te meg nem birsz beletörődni hogy sehol nincs a top 500 ban. Kökemény faság az hogy megszólaltál. Tudod arról lehetne beszélni hogy ki tett le ugy az életben többet az asztalra de nekem is van már anyi fizetésem hogy 2 honapig spórolok és megtudnám enni a x is not unixot... egéségedre ha neked ez bejön.

Nem, nem dobtam ki 300 ezreket Macre, nem is akarok. Elég szomorú, hogy szerinted valakinek csak ez formálhatja a véleményét ha az nem azonos a tiéddel, és nem személyes tapasztalat alapján ír, ami meg neked nincs.

Egyszerűen szánalmas amit művelsz és ahogy műveled, és csak szóltam, hogy jobb lenne leállítanod magadat, mert már most mindenki rajtad röhög...

"A freebsd unix-like, erre épül a mac os x ami érdekesmód hirtelen unix lett de javíts ki ha tévedek csak akkor azt is magyarázd meg hogy kimondottan meikre..."

Ha ennyire fogyatékos vagy, hogy a drága szeretett "linuxos" oldaladon nem vagy képes elolvasni az UNIX/BSD történelmet, akkor valóban ilyen magasröptű gondolatokat lehet olvasni tőled.

AT&T pattogott, hogy bár valóban egy Unix az őse a BSD-knek, ne akarják már annak reklámozni és hasonlók. Egyébként meg azért sem hívhatják magukat Unixnak, mert nincs Unix certifikációjúk. Elméletileg lehetséges, hogy szerezzenek, gyakorlatilag nem érdeklik őket annyira.

----------------
Lvl86 Troll

köszönöm föleg ez van a linuxal is , minek már töbet tud mint egy "gagyai unix" és ismételtem irom az apple fog fizetni azért hogy linux nevet viselje. persze ezt idézöjelbe irom de megint csak modnom adatokat öszeszedtem belinkeltem 91 % a a top 500 ban linux a többi érdekes windows meg külömbözö unix de nem xnu...
de ismerd be hogy vesztetél és te is jól alszol én meg még jobban.

(1) "egy linuxos oldalon": a HUP mozaikszóban az U betű a Unix szó rövidítése. A linux pedig még mindig nem unix, mint ahogy a karácsonyi trollkodás(od)kor sem volt az.

(2) "azt hiszitek hogy megvehető a tudás pénzért": elhiszed vagy sem, az állam egy csomó pénzt költ arra, hogy normálisan tudj írni. De hogy témánál maradjak, van itt a HUP-on számtalan ember, akinek IT-s végzettségi van, ne adj' Isten abből él, vagyis jobban ért hozzá, mint Te.

(3) "azért oltyátok itt a linuxost": a HUP-on aktív emberek nagy része használ linuxot. Mégsem oltyuk [sic] őket. Téged sem azért oltanak, mert linuxos vagy, nem is a szakértelmed (hiánya) miatt, hanem a stílusod miatt.

(4) "megvetétek 3xx ezerért az almát és egy rakás fos amit produkál": ez nyílvánvalóan nem igaz, az OS X ugyan egy elég jó termék, de nem az oprendszert veszed meg 300k-ért. Az apple.com-on 30 dollárért mérik az OS X-et, de van 130-ért komplett szoftvercsomag is. Az ár nagy részét a hardver teszi ki, ami közel sem rossz.

1, mint az unix szó jogvédett ami annyit jelent hogy pénzért veszed meg de az alma kft is igy tette de ha a statisztikát nézzük lassan az unix fog fizetni a linuxnak a névért...
2,diszlexiás vagyok bár próbálok normálisan írni, ha hiszed, ha nem eléggé értek a hardverekhez.
3. minden hír ami kapcsolatos a linux-szal ott valaki előbb-utóbb elkezdi oltogatni, ócsárolni csakúgy a semmiből, a stílusomat ez váltja ki
4. az apple azt mondja, hogy hw-t és sw-t egymásnak teremtették és egyben adják, én almát írtam, így kell érteni

1, mint az unix szó jogvédett ami annyit jelent hogy pénzért veszed meg de az alma kft is igy tette de ha a statisztikát nézzük lassan az unix fog fizetni a linuxnak a névért...

Nem. A UNIX (tm) azt jelenti, h egy csomo teszten masik csomo szabvanynak megfelel az adott os. Linux pedig - Linus altal deklaraltan - meg csak POSIX kompatibilis sem akar lenni, minden az interoperatibilitast es szabvanyossag latszatat kelto kod csak a veletlen muve.

3. minden hír ami kapcsolatos a linux-szal ott valaki előbb-utóbb elkezdi oltogatni, ócsárolni csakúgy a semmiből, a stílusomat ez váltja ki

Speciel te meg minden mas os-sel teszel igy, es ezert kapsz hideget es meleget. Es az utszeli stilusodert.

4. az apple azt mondja, hogy hw-t és sw-t egymásnak teremtették és egyben adják, én almát írtam, így kell érteni

Ettol meg igaz az amit fentebb irt a T. forumtars.

---
pontscho / fresh!mindworkz

"4. az apple azt mondja, hogy hw-t és sw-t egymásnak teremtették és egyben adják, én almát írtam, így kell érteni"

Az Apple nem egy olcsó márka, de ez kerül 280.000 forintba:
2,3GHz Dual-core Intel Core i5
8GB 1333MHz DDR3 SDRAM
750GB Serial ATA Drive @ 5400 rpm
SuperDrive 8x (DVD±R DL/DVD±RW/CD-RW)
~7 órás akksiidő

Ki-ki döntse el, hogy erős vas kell-e neki sok pénzért, vagy gyengébb kevésért.

2. Diszlexiás biztos nem vagy, legfeljebb diszgráfiás lehetsz, a szövegértéseddel nincs baj (más kérdés, mekkora hülyeségeket vonsz le konklúzióként)

+1 Arra mi a mentséged, hogy rendszeresen rossz szálban kattintasz a "Válasz" gombra? Mozgáskoordinációs zavar? :p

Én most túl fáradt vagyok hogy mindenki hisztijét végigolvassam, de én azt vallom hogy adott célra adott rendszer, tehát feladatonként változhat hogy mit látok jó megoldásnak, azonban ha W7 és OSX között kell mindenképp választani akkor OSX, nem azért mert almab*zi vagyok, hanem mert gyors, kényelmes, és nem hal meg túl gyakran... Évek óta OSX vagy valamilyen Linux van a gépeimen (feladattól függően), a cégnél rengeteg Win géppel találkozom, mindnek megvan a maga jó és kevésbé jó oldala, de nekem inkább OSX mint W7...

semper fidelis

X is Not Unix.

POSIX: Portable Operating System Interface for Unix
GNU: GNU is not UNIX

Na most az OSX POSIX és UNIX minősítése is van, a GNU/Linux pedig mind a nevében, mind a fő kernelfejlesztő véleménye szerint egyik sem akar lenni.
Plusz poén hogy még a Windows NT-nek is van (szintén minősített) POSIX alrendszere, és az további verziókhoz is elérhető külön programcsomagként.

De ez asszem már jópárszor elmondták neked itt is, máshol is. Ha még mindig nem vagy képes megérteni, beszélgess a barátnőddel, ez a viselkedésminta mit jelent :)

Tiszteletem én bedobtam hogy top 500 ban 91 % linuxal megy... erre jönnek a hülyeségek hogy ez desktopon mért névadó? rendszerszinten komolyabb mint a xnu mellékesen átért arra a beszélgetés témálya hogy a linux az nem unix de a xnu és társai az igen és hát jött a nyálcsorgatás ráadásul lenne is pénz linux téren hogy átlegyen tolva unixba csak torvalds a goré és ö azt mondta hogy nem mert linux már nagyobb név mint az unix.

De mit akarsz te a Top500-l? Oda kell egy processütemező, egy hálózatkezelő, egy memóriakezelő meg esetleg egy disk alrendszer. Meg fut rajta az egyedileg fejlesztett matekozó program...

Ha ennyit (mindenféle GUI meg felhasználói program nélkül) odatolsz mancika elé, sírógörcsöt is kapna.

----------------
Lvl86 Troll

ezeket miértnem tudja az xnu ellátni?
csak ezzel jössz de akkor xnu mért nincs ott? ha mert linux van 91 % ban? ha megmondod a választ akkor oké de a te oldaladról nincs válasz mert egyszerűen kifulladtál az érvekből és próbálsz kapálózni hogy kigyere a mélyvizből .

Egyreszt, ha nagyon kellene szvsz lehetne Darwin alapokon is csinalni (hagyd mar az XNU-t, egy szal kernellel baszhatod az egeszet), csak minek? Nem arra talaltak ki.

Desktop igenyekre van kihegyezve. Ennyi.

Masreszt kellene meg drivereket reszelni, harmadreszt ki nyujtana hozza tamogatast? Top500-ban nem jarja, hogy pistuka benyomja a ubuntu-latest.iso-t, aztan felkuldi a cuccra.

Autos hasonlattal elve (tm): traktorral (linux) is lehetne kozlekedni, de egy szemelyautoval kenyelmesebb. Viszont lehet azzal nem fogunk szantani (szuperszamitogep)

----------------
Lvl86 Troll

Vedd már észre, hogy körömreszelővel nem cserélünk kereket b+
Senki nem azt mondja, hogy a linux xar, hanem azt, hogy szerverre, kiszolgálóra való főleg.
fogd már fel, hogy desktopra van jobb.
A feladathoz válaszd az eszközt, és nem forditva. Szikével műtünk, és láncfűrésszel vágunk fát, nem pedig forditva.

Trey:
Szerintem a közösség nagy általánosságban nem támogatja a cenzúrát, de szerintem most többségünk nevében javasolhatom, hogy vagy a topik off kommentjeit, vagy a usert, vagy mindkettőt > /dev/null
szeritnem ez a topik, a tartalma, és hangvétele kezd átlépni egy ingerküszöböt, és rendkivül off. Ugyanakkor alig tudunk foglalkozni a topiknyito kérdésvel.

--

Ööö... és mit is jelentene "fizetni a linuxnak a névért"?

API vagy ABI kompatibilitást, amikor alverziónként változik?
Szabványok követését, amik nincsenek?

Egyátalán, mi számíthatna Linuxnak? A GNU+pár egyéb F/OSS tool a kernelre aggatva? Vagy az ettől gyökeresen eltérő Andoriod? Esetleg az ezer különböző lehetséges variáció a témára?

Ezt azért még gondold át párszor...

"( Csigaa | 2011. május 19., csütörtök - 20:36 )
Nem, nem dobtam ki 300 ezreket Macre, nem is akarok.
Egyszerűen szánalmas amit művelsz és ahogy műveled, és csak szóltam, hogy jobb lenne leállítanod magadat, mert már most mindenki rajtad röhög..."
-rohadt szánalmas nép legalább magadnak vajad be hogy 300 kilót kibasztál az ablakon nem kell mentegetőzni. hogy rendszerszinte jobb a linux mint a többi az tény de ti mint egy ovodás retardált gyerekek: ö az mi egy beleharapott alma? igen kisfiam de az sokba kerül hogy olyanod legyen- de olyanjónézki én megveszem. körülbelül ez a szint csak hogy az őszes haverom közül mindegyik tudna 8 vodka után sokkal normálisabban dönteni mint ahogy ti tettétek. én magamat nem égetem a tényekkel, max magatokat az erőlködésél. Tényeket közöltem akinek nem jut el az agyához ott baj van. mac os unix papir meg nem kell posix + jogdíj. Amúgy nem az oprendszerel van a bajom hanem veletek, fütyülök rá hogy mit hazsnáltok mert én is szoktam nosztalgiából windows xp-t meg 3.1et használni de nem istenitem egyiket sem. ha kidobtad a gépedre a 300 ezret attól még lecserélheted az operációs rendszert vagy ott a multiboot is.

Ennyire ügyesokos nem lehetsz, ha leírom, hogy nincs macem, csak a stílusod irritál, miért nyomsz egy tonna random fasságot még egyszer arról, hogy mentegetőzök meg kib.sztam 300k-t?

Mindenki örül hogy már legálisan vehetsz magadnak vodkát meg találtál diákmunkát, de ettől még lehet, nem te vagy a legnagyobb élet- vagy szakmai tapasztalattal rendelkező :)

Jó ha nincs macid akkor nincs nem kell bizonygatnod. egyébként trakcionál dolgozom már egy jó ideje... persze a vodkázást meg jelképesen értettem hogy előbb elérik azzal a haverok a normál szintet mint te egy vodka után. most szólok hogy a kezdő fizetésem mi kor 20 évesen odakerültem netó azaza az alapom az 230 ezer forint volt! most úgy fél évre rá dobtak pár ezer forintot rajta... de nem az a portál a hup.

ha kidobtad a gépedre a 300 ezret attól még lecserélheted az operációs rendszert vagy ott a multiboot is.

Már tízszer leírták, hogy nincs Mac-jük. Ha nekem lenne fölösleges 280k-m, én bizony vennék (lásd a bemásolt konfigot valamelyik postomban). Már csak a hardver miatt is, de amennyire tudom az OS X sem éppen egy használhatatlan vacak :P

Azért, mert valami drága, még nem biztos, hogy nem éri meg. Aki sokallja a 280 ezret egy [8 giga RAM, 750GB HDD, 7 órás akksiidő, stb.] konfigért, az vegyen egy eMachines márkájú notebookot egymagos procival 80 ezerért. Lehet választani.

Trey fogadjunk, hogy te vagy kalozradio.

Ha nem, akkor a masik tippem meg Molnar F. Arpad lenne.

a windows 7-em kb 1 hónap alatt szarta össze magát, ezzel negatív csúcstartó nálam.

ha csak rágondolok, újból felhúzom magam.

köszönöm. :)

egyébként direkt azért írtam hogy "negatív csúcstartó nálam", hogy ne lehessen belekötni. hát ez sajnos nem jött össze.

egyébként meg azt kérte a kérdező, hogy személyes tapasztalatokról írjon, aki.
szerintem ebbe a kategóriába simán belefért a megjegyzésem, főleg hogy a flame rovatban vagyunk.

vagy negatív kritikát nem szabad mondani?

"mondd meg az igazat, betörik a fejed."

kedves saxus lamborgimi modta a ferrarinak hogy traktort gyártani nehezebb... kocsit könyebb és legyürte a ferárit...
enyit erről rossz hasonlat.
És? wxWorks, QNX és más hasonló rendszerek sincsenek ott. Ettől még megvan a maguk helye.
nasa mért cserélte le linuxra? ez nem hétvégi os telepítés.

csakszusz@mosott

Meg lehet ideologizálni, hogy fúú fapfapfap NASA linukszó bazze, de attól még az asztali piacon
- Windows részesedése az asztali piacon 85%+ még mindig.
- OSX nagyon szépen ível felfele az utóbbi 10 évben.
- Linux: még mindig 1-2% és nagyon nehezen mozdul felfele.

Ebben a témakörben az, hogy szerveren vagy még inkább valami speciális hardveren ki mit használ, kurvára irreleváns.

És hozzátenném, hogy az userek 99%-a mindhárom táborból leszarja, hogy milyen kernelt tosznak be a rendszer alá, csak a fogyatékos gyökereket érdekli >16 év felett mániákus módon.

EOF, joccak, reggel meló.

----------------
Lvl86 Troll

lehet hogy ivel felfelé de meg kell nézni hogy az embereknek elege van a windböl ö próbálkozik csilivilivel (maci) de az embereknek teljesitmény kell egy szétszabadalmaztatot szoftver soha nem fog alternatíva lenni egy szabadra

ubuntu óta a linux is megy fel

steve papa beperelte a samsungot mert a telefonjuk kinézete hasonlít a szifonra

és teljesen profitorientált az a apple és nem a veö ott a lényeg

meg azt is mondmeg hogy a mac os x nek akkor mi a kernel neve ha nem xnu?

ugyan desktopon gnu linux helyet miértnem terjedt el a darwin? ezt már nem először kérdem

és teljesen profitorientált az a apple és nem a veö ott a lényeg
:D
Pont azért a vevő a lényeg, mert profitorientált. Javaslom, hogy olvass el egy könyvet a gazdaságtan alapjairól. Nekem eddig egyszer kellett a supportnak szólni valami miatt (az eredeti Windowsommal), olyan segítőkészek voltak, a s*ggem is majd' kinyalták.

meg azt is mondmeg hogy a mac os x nek akkor mi a kernel neve ha nem xnu?
Hibrid kernel, de a Mach az alapja.
(http://en.wikipedia.org/wiki/Mac_OS_X)

ugyan desktopon gnu linux helyet miértnem terjedt el a darwin? ezt már nem először kérdem
Azt leszámítva, hogy a Darwin alapú OS X sokkal elterjedtebb (desktopon), mint az összes linux disztribúció együttvéve?

gyönyörűen tudod kiforgatni a szavaim

nem aa vevő igénye a lényeg hanem a minél több pénz

"XNU is the computer operating system kernel that Apple Inc. acquired and developed for use in the Mac OS X operating system"

a darwin alapú osx tényleg elterjeteb megvan hozzá a hype de tudod hogy nem az os x re gondoltam bár már előre sejtettem hogy valaki ezzel fogkapálózni a kérdés továbra is adott

a linux meg elterjeteb lenne, ha ők is tudnának olyan zombikat csinálni ,mint az apple

nem aa vevő igénye a lényeg hanem a minél több pénz

Mint minden vallakozasnak aki abbol akar megelni. A linux kernelt is jobbara profitorientalt cegek fizetett fejlesztoi csinaljak azert mert a ceg kesobbiekben ebbol profitot szeretne latni. Ha nem igy lenne, meg mindig a 0.99-cel tokolnel otthon heteket mire egyaltalan megmozdulna a vasadon a kernel. Nem hogy rendesen nem mukodne.

Valamint ebbol el a Novell, a RedHat esatobbiesatobbi. Valamint sem az nVidia, sem az IBM nem szivjosagbol tolja ala a know-howt.

a darwin alapú osx tényleg elterjeteb megvan hozzá a hype de tudod hogy nem az os x re gondoltam bár már előre sejtettem hogy valaki ezzel fogkapálózni a kérdés továbra is adott

Mivel anno RMS es hordaja a soha el nem keszulo Hurd helyett ezt valasztotta. Nem mindenkinek tetszik ez igy, nem veletlen letezik a Debian/kFreeBSD project es a Debian egyeb vadhajtasai sem.

a linux meg elterjeteb lenne, ha ők is tudnának olyan zombikat csinálni ,mint az apple

Olyba tunik, h egy zombit azert sikeresen "csinalt" a linux is. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Mint minden vallakozasnak aki abbol akar megelni. A linux kernelt is jobbara profitorientalt cegek fizetett fejlesztoi csinaljak azert mert a ceg kesobbiekben ebbol profitot szeretne latni.
addig ezzel nincs baj amíg nem húznak le és minőségi rendszert kapok

Valamint ebbol el a Novell, a RedHat esatobbiesatobbi. Valamint sem az nVidia, sem az IBM nem szivjosagbol tolja ala a know-howt.
a novellsoft a microsoft seggnyalást tekinti fő profiljának, redhat vállalati, nem desktop

Mivel anno RMS es hordaja a soha el nem keszulo Hurd helyett ezt valasztotta. Nem mindenkinek tetszik ez igy, nem veletlen letezik a Debian/kFreeBSD project es a Debian egyeb vadhajtasai sem.
mit választott rms? hát nem a darwin-t. hurd az 1.1-nél jár
debian kfrebsd meg szóra sem érdemes, ezzeln em a rfeebsd-t szidom

Olyba tunik, h egy zombit azert sikeresen "csinalt" a linux is. :)
tán még igaz is lenne, ha nem csak a linuxal szimpatizálnék

a novellsoft a microsoft seggnyalást tekinti fő profiljának, redhat vállalati, nem desktop

Ezt beszeld meg a Fedora projecttel is. Igaz, h kozvetlenul (bar ebben nem lennek biztos) nem fizet erte senki, de a RedHat-nak ez ket okbol is fontos, egyreszt jatszoter ahol buntetlenul probalhat ki vackokat amiket utana atemel az RHEL-be, masodsorban bizony ott van vele desktop vonalon is. Marpedig aki destopon Fedorat hasznal az bizony szerveren is CentOS-t vagy RHEL-t fog hasznalni. Innentol kezdve indirekt modon a RedHat penzt keres a deskrop verzioval. Nahat.

mit választott rms? hát nem a darwin-t. hurd az 1.1-nél jár debian kfrebsd meg szóra sem érdemes, ezzeln em a rfeebsd-t szidom

Es? Attol meg ezek a projectek leteznek.

tán még igaz is lenne, ha nem csak a linuxal szimpatizálnék

Ehhez kepest nalad veresszajubb linux usert meg nem lattam.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Innentol kezdve indirekt modon a RedHat penzt keres a deskrop verzioval. Nahat.
miért baj amíg nem szabadalmaztatják még a legkisebb dolgokat is? nem húznak le, kapok jó rendszert, megfelel a szabad szoftver elveknek, ezzel nincs gond

Ehhez kepest nalad veresszajubb linux usert meg nem lattam.
csak gyűlölöm azokat akik mindent szabadalmaztatnak és zombit csinálnak az emberekből és előadják, hogy feltalálták a spanyol viaszt

miért baj amíg nem szabadalmaztatják még a legkisebb dolgokat is? nem húznak le, kapok jó rendszert, megfelel a szabad szoftver elveknek, ezzel nincs gond

Minden nagyobb linuxos cegnek megvan a sajat patentpoolja. Es igen, a legkisebb dolgokat is levedetik ok is. Akkor most utalni kell oket vagy szeretni?

csak gyűlölöm azokat akik mindent szabadalmaztatnak és zombit csinálnak az emberekből és előadják, hogy feltalálták a spanyol viaszt

Ennek semmi koze sincs sem a kernel tipusahoz, sem az adott rendszer nyiltsagahoz vagy zartsagahoz.

---
pontscho / fresh!mindworkz

gyönyörűen tudod kiforgatni a szavaim
bocs, ezúttal nem volt szándékos. Minden iróniát, gúnyt, cinizmust és szarkazmust nélkülözve válaszoltam a kérdéseidre.

nem aa vevő igénye a lényeg hanem a minél több pénz
Tényleg, olvass el erről egy könyvet. Amúgy is elég gyenge érv volt.

"XNU is the computer operating system kernel that Apple Inc. acquired and developed for use in the Mac OS X operating system"
Nem vitatom. És az ebből átvett technológiákat beépítették a hibrid, de Mach alapú kernelbe. Olvass utána. A linux kernel is benyalt már néhány libet, ha jól tudom.

a darwin alapú osx tényleg elterjeteb megvan hozzá a hype de tudod hogy nem az os x re gondoltam bár már előre sejtettem hogy valaki ezzel fogkapálózni a kérdés továbra is adott
Igen, mert manapság a Darwin egyetlen megjelenési formája az OS X alapja. Van egy-két szabad Darwin-kezdeményezés, de nem tudok róla, hogy túl sokan használnák. Ha leveszed a szabad Darwinról az Apple tulajdonában álló kódot, akkor alig marad valami, amit használni lehet.

a linux meg elterjeteb lenne, ha ők is tudnának olyan zombikat csinálni ,mint az apple
Apple: komoly pénzeket öl a marketingbe, és jó minőségű dolgokat gyárt, még ha drágán is. Az Apple termékeket mindenki tudja kezelni. Ha a nagymamámat leültetem elé, akkor 5 perc után ő is.
Linux: a linuxot javarészben olyan szakemberek népszerűsítik, mint te. Betéved a HUP-ra egy látogató, és azt látja, hogy a linux supporter nem képes kultúráltan vitatkozni. míg az OS X illetve Windows fanboyok igen. Emellett a legfelhasználóbarátabb disztribúció sem éri el azt az out-of-the-box élményt, amit az OS X / Windows igen.
Ha kételkedsz, telepíts fel egymás után egy Archot (úgy emlékszem, te azzal tolod) és egy Windowst, aztán mondd meg, melyik volt könnyebb/gyorsabb.

Igen, mert manapság a Darwin egyetlen megjelenési formája az OS X alapja. Van egy-két szabad Darwin-kezdeményezés, de nem tudok róla, hogy túl sokan használnák. Ha leveszed a szabad Darwinról az Apple tulajdonában álló kódot, akkor alig marad valami, amit használni lehet.

Maga a kernel es a hozzatartozo userland a mai napig nyilt forrasu. Az a resze egy teljes erteku operacios rendszer ui nelkul, volt/van is kezdemenyezes arra, h ebbol az alapbol egy NeXTStep jellegu os-t csinaljanak. Csak kb. annyi embert erdekel ez is, mint a haiku. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Epp eleg ideje olvasom saxus hozzaszolasait ahhoz, h messzirol vilagitson mennyivel hasznalhatobb szakember mint te. Amivel semmi baj sincs, legalabb tisztaba jon azzal, h 250 netto alatt ne menjen el melozni sehova. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Szerintem egeszen meglepodnel, hogy a kulonfele openszosz fejlesztok kozul hanyan hagytak ott a linux taknyolasat-ganyolasat es hasznalnak azota is vigan OSX-t.

CLI-s toolokbol nagyjabol megvan ugyanaz, csak meg a rendszer is mukodik. Biztos ezek a fejlesztok is mind marketinggel beetetett hulyek egytol egyik.

----------------
Lvl86 Troll

Apple: komoly pénzeket öl a marketingbe, és jó minőségű dolgokat gyárt, még ha drágán is. Az Apple termékeket mindenki tudja kezelni. Ha a nagymamámat leültetem elé, akkor 5 perc után ő is.
a macosx tud jól _pár_ dolgot, de soha nem lesz alternatívja a szabad szoftvereknek
Linux: a linuxot javarészben olyan szakemberek népszerűsítik, mint te.
tudod te is hogy ez nem igaz
Emellett a legfelhasználóbarátabb disztribúció sem éri el azt az out-of-the-box élményt, amit az OS X / Windows igen.
hülyeség! ellenpélda: android, chromeos (majd)
linuxot is ugyanúgy lehet optimalizálni adott hw-re mint a macos-t
Ha kételkedsz, telepíts fel egymás után egy Archot (úgy emlékszem, te azzal tolod) és egy Windowst, aztán mondd meg, melyik volt könnyebb/gyorsabb.
ha felhasználóbarátságot akarok akkor ubuntu és gyorsabb meg ootb

a macosx tud jól _pár_ dolgot, de soha nem lesz alternatívja a szabad szoftvereknek

Nem is akar. A szabadszoftverek akarnak alternativak lenni. Kulonben nem masolna orba szajba sem a Gnome sem a KDE.

hülyeség! ellenpélda: android, chromeos (majd)

Jol mondod, ez igy ilyen sorrendben hulyeseg. Foleg mert mind a kettot a vilag legprofitorientaltabb cege fejleszti pont azert, h novelje a beveteleit. Es fyi: az android nem szabad szoftver, csak neha a google kiadja a forrasat. Ettol meg nem lesz szabad.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Nem is akar. A szabadszoftverek akarnak alternativak lenni. Kulonben nem masolna orba szajba sem a Gnome sem a KDE.
a kde cde kopi...
a gnome 3 meg teljesen egyedi, nagyon jó megoldásokkal
egyik sem másolja

Jol mondod, ez igy ilyen sorrendben hulyeseg.
na és miért hülyeség? a chromebook mivel gányoltabb, mint egy macbook? az androidnál is hasonló lenne a kérdés, ezért nem is teszem fel... bárki csinálhat sw-t hw-re, a linux nem visszatartó erő

a kde cde kopi...
a gnome 3 meg teljesen egyedi, nagyon jó megoldásokkal
egyik sem másolja

Volt valaha. Javaslom keress par osx es nehany gnome/kde screenshotot es amulj el. Pl. a syspref ablak veletlenul hasonlit mind a ket rendszerben az osx-ben levo megfelelojenek.

a chromebook mivel gányoltabb, mint egy macbook?

Chromebook speciel egy bukott apple notebook design masolata...

bárki csinálhat sw-t hw-re, a linux nem visszatartó erő

Sosem az os license dijja a visszatarto ero, hanem az, h a hardver fejlesztes a vilag legdragabb es legkevesbe megterulo mokaja amit nem engedhet meg maganak olyan sok ceg akkora volumenben, h rentabilis legyen.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Volt valaha. Javaslom keress par osx es nehany gnome/kde screenshotot es amulj el. Pl. a syspref ablak veletlenul hasonlit mind a ket rendszerben az osx-ben levo megfelelojenek.
minden autó ford kopi, értem

Chromebook speciel egy bukott apple notebook design masolata...
melyik bukott apple notebook másolata? a chromebook egy chromeos, meg hozzá a hw, nem hiszem, hogy gányoltabb mint bármelyik mac, ráadásul a canonical is jön majd valami arm-os netbookal

minden autó ford kopi, értem

Hogy minden, az tulzas, de a legjava igen. Ugyanis mind az Apple mind a Microsoft eroforrasokat fordit arra, h a ui hasznalhato legyen, mikepp kell felepiteni etc. Ezek a projectek ezt akarjak megsporolni ezzel a huzassal amivel semmi gond sincs, de akkor kussoljanak melyen arrol, h ki masol kit. Persze az sem artana ha jol csinalnak, de meg ezt is el tudjak baszni.

melyik bukott apple notebook másolata? a chromebook egy chromeos, meg hozzá a hw, nem hiszem, hogy gányoltabb mint bármelyik mac, ráadásul a canonical is jön majd valami arm-os netbookal

Hasonlitsd ossze a google referencia design egy fekete macbook-kal. Hanyas mind a ketto. Canonical meg nem rug labdaba jelen pillanatban e teren.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Hogy minden, az tulzas, de a legjava igen. Ugyanis mind az Apple mind a Microsoft eroforrasokat fordit arra, h a ui hasznalhato legyen, mikepp kell felepiteni etc.
persze a ms ezért másolta le a maces programokat win7-be meg beleraktak egy kis kde 3-at is
a kde-s programoknak meg teljesen eltérő a koncepciójuk
a másolással nincs gond míg nem adják elő sajátnak és nem védetik le

Hasonlitsd ossze a google referencia design egy fekete macbook-kal.
a cr-48-as soha nem lesz árusítva az csak egy kisérleti dolog amit szétküldöztek a chromebook egy projekt
gyártók nyomatnak net/notebookokat ráoptimalizált chromeos-el

persze a ms ezért másolta le a maces programokat win7-be meg beleraktak egy kis kde 3-at is

Ujujujujujujujuj... A W7-be a KDE-t az konkretan ugy nez ki, hogy a KDE 1.x a W9x-k feluletet, a KD 2-3.x az XP lunajat, a KDE4 - azota a netrol nagyon jol eltunedezo - screenshotjain/mockupjain meg nemgyengen a Vista-s Aerot koppintottak. Aztan egy hirtelen gondolattal elkezdtek az OSX UI-jat masolni. (Epp csak annyi hianyzik belole, hogy egy profi designer atnezze, kigyalulja a felesleges fassagokat, terkozoket meg ugy egy picit gatyaba razza az egeszet, hogy ne ugy nezzen ki, mint amit egy egyetemista ZH-n osszehany gyors.)

De a KDE haza tajekan a rendkivul minosegi megvalositasok nem ismeretlenek, de errol mar ertekeztem egyet a blogomban.

"a cr-48-as soha nem lesz árusítva az csak egy kisérleti dolog amit szétküldöztek a chromebook egy projekt
gyártók nyomatnak net/notebookokat ráoptimalizált chromeos-el"

Na most ennek a mondatnak fuss neki megegyszer legyszi. Egyebkent a CR-48 konkretan pont a ChromeBook prototipusa. Epp csak a MacBookok designjat/keyboard layoutjat loptak le pofatlanul a googlenal. Az apro nevbeli hasonlosagot meg meg se emlitsuk mar.

----------------
Lvl86 Troll

profitorientált ms egyszerűen nem tud újat kitalálni
ergó a forráskód adott, sehova nem kellő programozók megirják és voila kész az uj parasztvakitás.
kde cde koppintás kész ez tény
amugy most honnan másolják az osxet? muttas már képet légyszíves! amugy ha a kde koppintja a többit akkor még mindig nehezebb a dolguk mint fordítva ergó viszafejteni nem fogod te egymagad a programnak a forráskódját, kopizni meg csak könnyebb annak meg nézz utána mi az a chromebook (és tényleg milyen pofátlan név, csakúgy mint a net/notebook) a cr-48 nem több mint egy laptop amit szétdobáltak usa-ban a fejlesztőknek
chromebookja jelen állás szerint lesz a samsungnak és az acer-nek (google-nek nem) de bárki bejelenthet egyet/többet

Jezusom, neee..

Designek es koncepcionak mi a fasz koze van a forraskodhoz? Ne legyel mar ennyire gyoker.

Chromebookra meg inkabb nem szolok semmit. Telefonoknal is az elsodleges az, hogy milyen platform van rajta, maga a vas masodlagos. Chromebook detto. Google platform, Google OS, Googlehoz lancolva.

----------------
Lvl86 Troll

"nem egyszer" na sorold fel az ilyen ügyeket légyszíves :) Én egy konkrét esetre emlékszem, valami marginális szar letöltőprogramnál, ami ha nincs, akkor se dől össze a világ.

Vagy te valahonnan tudod hogy KDE kódokat találtak a Win7-ben? :)

öcsém azon mit nem lehet megérteni hogy ránézel a windóz szevönre és ott vigyorog egy kde kinézet ja bocs az emes a régi windóz kilencvenötből alakította ki csak öszerántotta alul a tálcán a programokat kis kockába és pixelrepontosan 42 lett mint a kde-ben azán meg fogták és rákurták a programokra hogy ha be is vannak zárva akkor is rá lehessen katintani... jó jól néz ki de kicsit durva hogy a kde lopott a wndows7 böl melesleg nem forditva...

KDE-ben mióta működött úgy a tálca mint win7-ben? Ja hogy soha?
OSX-ben működik hasonlóan, ahogy más is írta.

KDE-ben rákattintasz a nagy ikonra, az elindítja a programot, és kiteszi a futó ablak címsorát egy win95-utánzat, de egy helyett 2 soros ablaklistára.

A KDE-s nagy indítóikonok a CDE-s tálcamenük/tálcaikonok utánzása... Futó programok listájaként sosem működtek, ahogy a CDE-s eredeti sem (utóbbi a win 3.x-hez hasonlóan ikonként tette le az asztalra a minimalizált programokat, a teljes ablakosokat meg sehol sem listázta az alap UI-n)

Csak az a fossbuzi mondja hogy a win7 UI KDE koppintás, aki legfeljebb screenshoton látott win7-et, és néz hogy "jéé nagy ikonok a tálcán, ez KDE lopás, más nem tehet ki nagy ikonokat!!!444".

szerk: elnézve a KDE4 screenshotjait, a win7-KDE hülyeséget terjesztők KDE-ből is utoljára 3.x-est láttak... Újabban kis indítóikonok, egysoros feladatlista, mint a win7 előtti Windowsokban, valószínű Vista hatás ahogy a feljebb említett aero-utánzat mockupok is... de azért a MS másolt róluk, igen, egyértelműen ;)

"a macosx tud jól _pár_ dolgot, de soha nem lesz alternatívja a szabad szoftvereknek"

Igen, lehet, hogy ezert terjed :) Par dolgot tud, de azt nagyon jol. Egyebkent tele van egy valagnyi szabad es open source szoftverrel alapbol, mint bash, BSD userland (GNU-s szemetekkel ellentetben ezek mukodnek is), perl, python, svn, webkit, CUPS, samba, es meg sorolhatnam napestig.

----------------
Lvl86 Troll

Igen, lehet, hogy ezert terjed :)
évek óta 6-7% on van

gyebkent tele van egy valagnyi szabad es open source szoftverrel alapbol
ettől az aqua még zárt

mint bash, BSD userland (GNU-s szemetekkel ellentetben ezek mukodnek is), perl, python, svn, webkit, CUPS, samba
ezek eléggé alap dolgok de nem értem hogy a gnu miért olyan fos

Olvasd el mégegyszer

Az Apple nem fogja a Linuxot nyomatni, mert szöges ellentétben áll az elveivel (stabilitás, használhatóság)

Várj, segítek

Az Apple nem fogja a Linuxot nyomatni, mert [a linux]* szöges ellentétben áll az elveivel (stabilitás, használhatóság)

* visszautalás (src: másodikas/harmadikas középiskolai nyelvtanóra)

Tud a linux is zombikat csinálni, van pár a hupon is akinek még a hozzászólása is GPLv3 alatt van kiadva, meg nézz el egy RMS előadásra.

A különbség csak annyi, hogy a FSF hippi világmegváltó eszméi kevesebb embernek jönnek be, mint az Apple felhasználóközpontúsága és használhatósága.

szövegekre a gfdl vonatkozik, a hupos zombikat nem érzékelem,
mindenhol csak az erőltetett linuxfikázás megy... az meg miért hippi
dolog, hogyha valaki nem akar fizetni a szarért egy multinacionális
kizsákmáynoló vállalatnak? év vicce, hogy az apple
felhasználóközpontú! :D az apple hozta létre az informatika
kommunizmusát, gondolkodj már :D nekik az a lényeg, hogy kimossák az
emberek agyát és megvegyék a termékeiket, ez pedig nem a klasszikus
értelemben vett felhasználóközpontúság
eredmény:
http://index.hu/tudomany/brittudosok/2011/05/20/az_apple-rajongok_agya_…
de még mielöt elkezdessz rinyálni nyomjál le az apple mac book pro-d előtt egy miatyánkat hogy nyugodt maragy.

Valoban diktatorikus. Egy ceget NEM lehet demokratikus eszkozokkel felepiteni es vezetni. Abbol csak olyan szarakodas lesz, mint amit a Canonical muvel. Ellenben az elert eredmenyei az Apple-t igazoljak, nem a te elmeleted.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Mint minden szolgaltatassal foglalkozo ceg, az Apple is csak akkor tud megelni ha megfelelo klienturat toboroz. Ezt csinalja a Canonical is, a kulonbseg az, h az elobbi kepes novelni a bazisat ujabb es ujabb szolgaltatasokkal indulva, addig ez utobbi a linux destop piac egy (azaz 1 db) szazalekabol probal kiharapni egy szeletet azzal, h a unityvel bohockodik. Igy nem nehez nepszerunek lenni a tobbi hasonlo minosegu linux distro mellett.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Mert a canonicalnal nincsenek ilyen dontesek? Midnight commander default editorat megvaltoztattak, es hirtelen nem a beepitett mcedit lett az. Vagy hianyzott a gyarilag vele szallitott php gd moduljabol az imagerotate eveken keresztul (2006ban es 2008ban biztos, hogy talalkzotam ezzel a problemaval).

Nem mindenkinek vannak problemai azzal amit Steve Jobs kitalal.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

mac os x-et mikor forkolsz?

Pontosan ugy ahogy regebben is megtettek. Valahogy mindig elfeledkezel arrol, h csak a Fountadion frameworktol kezdve zart forrasu az osx, minden mas resze nem. Sot, nem gyozi a floss vilag portolni a sajat szarjai ala azokat a reszeket amik nyilt forrasuak.

Ha nem tetszik az osx akkor lecsereled valaki masra, senki sem fog megakadalyozni benne. Tobb ertelme van, mint linuxot linuxra cserelni.

de gondolom te is tudod, csak valamibe már bele kellett kötni

Nem mondod, h pont abba kotsz bele, h miert kotnek beled, mikozben az 580 post-bol 490 arrol szol hogyan frocsogsz tipikus elvakult linux user modjara faszsagokrol ? :D

---
pontscho / fresh!mindworkz

aqua zárt, az pont sok is, te meg arról feledkezel meg, hogy a darwin a kutyát sem érdekli... nincs választási lehetőség, ha egy linux disztrót elbasznak, akor még lehe választani, ha nem tetszik az os x akkor alapesetben párszázezer az ablakon, linux disztró és linux disztró között van különbség, de ezt te is tudod

Nem feledkeztem meg semmirol, pontosan tisztaban vagyok miert nem fejlodik az OpenStep/GNUStep. Van valasztasi lehetoseg, hasznalod, nem hasznalod. Ha meg nem tetszik kozel azon az aron eladod ahol vetted. Raadasul amibe kerul ott az ember mar hasznalja a fejet es nem vag bele csak ugy hobbibol hanem akkor veszi meg ha valoban meg akarja venni.

linux disztró és linux disztró között van különbség, de ezt te is tudod

Tudom. Nem egyet vagtam mar ki az ablakon, mert mindegyik ugyanolyan selejtes.

---
pontscho / fresh!mindworkz

miért olyan selejtes mindegyik?

Szamtalan sztorit mesertem mar el itt hupon is errol, keresd meg oket, nyugodtan, nem fog fajni, h a szuperior linuxoddal milyen alapveto problemak vannak.

miértnem a darwint nyomatja az openszosz közösség desktopra?

Csak a te maniad ilyen felesleges kerdesen lovagolni.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Szamtalan sztorit mesertem mar el itt hupon is errol, keresd meg oket, nyugodtan, nem fog fajni, h a szuperior linuxoddal milyen alapveto problemak vannak.
top500 gépeken mégis elfér

Csak a te maniad ilyen felesleges kerdesen lovagolni.
azért felesleges mert itt mutatkozik meg az xnu meg a darwin gyengesége, hogy mindenki leszarja

top500 gépeken mégis elfér

Mar azt is kifejtettek joparszor miert baromsag ez a top500-desktop osszehasonlitas.

azért felesleges mert itt mutatkozik meg az xnu meg a darwin gyengesége, hogy mindenki leszarja

Ehhez kepest minden linuxos desktopra jut 5-7 xnu kernelt futtato gep. Viszont kernel != desktop. Bar ez sosem zavart teged.

---
pontscho / fresh!mindworkz

saxus szerint az xnu egy desktopra kifejlesztett kernel, mégis leszarja kb mindenki a darwint, vajon miért... egyedül az apple fejleszt xnu és darwin alapu rendszert, mások szarnak rá, holott biztos lenne igény egy "halandó" számára is elérhető überbrutál xnu desktopnak

"akkor még választhatsz több másik közül"

Hja, saját világnézeted szerint választhatsz linux és linux közül. Nagyrészt ugyanaz az a szarkupac (linux kernel és driverek változatos minőségben, GNU toolkit, X11, Gnome/KDE, stb.) máshogy mixelve. KTHXBYE.

----------------
Lvl86 Troll

látszik, hogy ki sem próbáltad az ubuntu 11.04-et, ugyanis ott van benne a gnome desktop

Egy szoval sem mondtam, h nincs benne egy Gnome sem.

pedig jogi nyomásra nem engedi videókölcsönözni és android music-ot használni a google

Erdekes, mikor ezt az Apple teszi jogi nyomasra, akkor az mocskos szemetlada, mikor a Google joceg (tm) akkor pedig rogton feature lesz.

lényeget szokás szerint nem írtad le

Szokas szerint, persze. Plusz olyba tunik felesleges is lett volna reszletezni, valahogy igy is tudtad mirol van szo. Valamint erdekes modon ez nem haborit fel senkit. Szimpla kettosmerce ez, pont az amit te muvelsz.

---
pontscho / fresh!mindworkz

minden átvett funkciót úgy adják elő, hogy feltalálták a spanyolviaszt, a diktatórikus viselkedésük, a visszataszító marketing és agymosás, a túlértékelt rendszerük miatt, felvtélem volt, 8 óra után befagyott, élőben ment a livepa és elkezdett ugrálni, majdnem befagyott, még a webkit nyíltságát is úgy adják elő, hogy: köszönjétek nekünk kurvarendesek voltunk, a khtml után nem is lehetne lezárni a kódját...

Ha be akarna zarni, akkor atvenne nyilt cuccokat? Hol tart a khtml a webkithez kepest? Ha nem utasitanak vissza mindent, reg visszakerult volna minden khtmlbe. Barmerre megyek a neten, mindennutt talalkozom a google chrome ajanlataval, hogy a vilag legjobb bongeszoje... Nahat, a google adja el a webkitet mint a spanyol viaszt...

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

jsv8-ról hallottál már? azt már meg sem említem, hogy az apple nem egyedül fejleszti a webkitet, csak szépen előadják

Nem adjak elo, h az o spanyolviaszuk, de vitathatatlan, h az Apple tett erte a legtobbet. Azota meg a Nokia telefonjainak jo reszen is az fut. Ja es egy javascript motor nem egyenlo a webkittel, bar teny, h resze.

chrome ajánlatokkal meg legfeljebb a google oldalain találkozol, nem bárhol

Ez sem igaz.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ez sem igaz.
webfejlesztők azt raknak ki a footerbe amit akarnak

a jsv8 pedig sebességben nagyon odab*sz, macre is van, meg tudsz róla bizonyosodni

a spanyolviaszos dolognál meg nem feltétlenül csak a webkitre gondoltam, ott a mac appstore, a forradalmi újítás, az emberiség büszkesége

Volt eddig? Nem. Kotelezo hasznalni? Nem. Ujitas? Igen. Mi nem tetszik benne? Az, hogy nem kell osszevissza keresgelni a fejlesztok oldalat, hogy megvehesd a programokat? Dehat linuxon is ezt csinalod, azzal a nem eppen elhanyagolhato difivel, hogy ott csak ingyenesen elerheto szoftverek vannak.

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

a jsv8 pedig sebességben nagyon odab*sz, macre is van, meg tudsz róla bizonyosodni

Ujfent ismetelnem magam, egy bongeszo nem csak a javascript motorbol all. Valamint koszonom szepen, a gyakorlatban a Nitro sebessege is tobb mint elegseges szamomra.

mac appstore, a forradalmi újítás, az emberiség büszkesége

Ennek a forradalmisaga megint csak a te fejedben fordult meg. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

kizárt, hogy nem nézted meg a webkit.org-t amikor kijött a wines safari, azóta persze változott, gondolom ilyenkor jösz azzal, hogy védekezek... a webkit spanyolviasz már nem aktuális, de mindig lesz valami aktuális spanyolviasz, most éppenséggel a mac appstore

Amikor kijott winre a safari (a safari!), akkor webkit nigthly build mar jo reg ota volt windows platformra is. Letezett akkor mas webkit alapu bongeszo windowsra? Akkor hasznalhattal windowson tridentet, geckot, prestot, es egyeb ezekre epulo dolgokat. Tehat tenyleg ujdonsag volt a webkit windows platformon?

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Hogy is tévedhetne Ő,
- a Unixok mindentudó mestere
- akinek megvan a szakértelme ahhoz, hogy kételkedjen az OS X Unix-mivoltában
- aki szerint a linux a az egyetlen jó oprendszer, hiszen a top 500 gépből 410-en az fut (még ha saját fejlesztésűek is, speciálisan oda készült rendszerek)
- aki szerint az OS X-nek kéne fizetni a linux névért (bármit is jelentsen ez a mondat)
stb.

nem, leven a snow leo legalabb rendesen mukodik.

a ceges laptopomon volt win7, csodamigracio utan. Es minden heten volt egy - egy megmagyarazhatatlan dolog, amit a helpdeskunk nem tudott megoldani, atadta az MS-nek, ok mosolyogtak es mar fejbol mondtak melyik updateben van a javitas...

en reszemrol kihagynam a helyedben.... winxp helyett jo, de snow leopard helyett nem.

subscribe

---
Apple iMac 20"
áéíóöőúüű

Azért mert Macet használsz. :) :D És a rágyós gyerek fejében akik Mac-et használnak azok agymosottak és gyökerek.
De ez inkább ezt az a gyíkot minősíti csak képtelen felfogni, mert pingvin van a fejében. :D :D
Állítólag valamikor használt OSX-et, de biztos valami dzsunka pc-n és csodálkozik, hogy lefagyott. :D D: LOL

Isten barma szegény, de képtelen ezt felfogni. :D
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Tudod, neked azt sem hisszük el amit kérdezel. De ha ez igaz akkor te is agymosott vagy. Bár ezt már bebizonyítottad, csak neked most a pingvinek mosták át az agyadat. LOL :D Úgy látszik sokkal súllyosabb az eset, mint gondoltuk. :)
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

me' te vaze mit tolsz h ilyeneket modnassz? nem én szabadelvü vagyok kérem tiszteletel vettem volna macit de 300 ért én veszek 2 ugyanolyan laptopot és még rá egy linux, és a többi free vagy esetleg fizetős progi ami nincsen ingyenesben. eddig os terén 0 azaz nulla forint nál tartok! de ha ekkora arcal beböfögöd ezt megdumálhatunk egy mérjüköszeerönket kategóriás versenyt. hozd a macidat én meg a pingvinemel segbekurom.

oke sracok, mostmar be lehet vallani kinek a kamunickje kaloz..
HOVD-eselyes performansz :)

kisgyerek 19 évével és szerintem már töbet is keres mint te...
kész vesztetél ne kapálózz ha nem hiszed el irj provátba hozod a te laptopod meg én is az enyémet és majd fakagyá sirva.
mikor windowst hazsnáltam kicsi voltam elégé és akkor láttam hogy milyen gyenge ez az os a linuxhoz képest ja pedig akkor nagyon el volt maradva a linux! ki nem szarja le hogy a mac os az unixe vagy sem? rendszerszinten a linux töbet tud kész vita nincs erröl és a másik a linux tehet arról hogy nem irnak ki rá mongyuk egykét progit? nem de ott a wine tudni kell ahzsnálni vagy wm azt szevasz hibás drivert felejcsed el majd az az user megolgya jah hát igen a legjobb rendszer nem mindenkinek jár ki csak aki tud is.

Kérlek, ne égesd tovább a linuxosokat. Mert amit te csinálsz, az szánalmas.

---------------------------------------------------------------------------------
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!

Ritka szánalmas egy pöcs vagy. Bár 19 évesen nem is csodálom, hogy ilyen hülye vagy. Nem tudom mire vered így a nyáladat a 19 éveddel. Biztos vagyok benne, hogy sokan vannak akik sokkal többet keresnek, mint te és mégsincsenek egyáltalán elszállva maguktól.
De hát te csak egy nagyképű, nagyszájú majom vagy semmi több.
_________________________________________________________
Thanks Michael
"nem azzal van a baj, hanem azzal, hogy mit szeretnék, arról nincsen fogalmam." By vasy05

Firefly, Simpsons, Married with Children, South Park, Supernatural... kutyafüle.

Ezt akarom:

"Mac OS X vs. Windows 7"

még, még, még.

(Rejtett subs.)

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Hármas........alá............kettes.........................egyest írtam be.

kalozradio = skulljoe/flashdesigner/munkásököl/gosztosmano/stb?
stílus és egyebek alapján igen.