OS X

Az OS X 10.10.2-es frissítése ellenére továbbra is problémás a WiFi jópár felhasználónak

 ( trey | 2015. február 3., kedd - 10:00 )

Az OS X 10.10-hez (Yosemite) nemrég kiadott második karbantartási és hibajavító frissítés ellenére számos felhasználó panaszkodik WiFi problémákra. A 10.10-zel kapcsolatos WiFi problémák már a kiadással egy időben jelentkeztek. Az Apple support fórumán a témában az első bejegyzés 2014. október 17-re datálódik. Azóta a szál életben van és több mint 770 ezer megtekintéssel, valamint 2400+ válasszal rendelkezik.

A 10.10.2 egyebek mellett WiFi problémákat javított. Voltak, akiknek a frissítés megoldotta a problémát, de jó páran vannak, akik még mindig küzdenek vele.

Részletek itt és itt.

Helyi privilégiumszint-emelési sebezhetőségek a Yosemite-ben

 ( trey | 2015. január 13., kedd - 21:38 )

Helyi privilégiumszint-emelési sebezhetőségek a Yosemite-ben

Roberto Paleari blogjában arról ír, hogy korábbi felfedezésük után tovább vizsgálták az IOBluetoothHCIController szolgáltatást és további öt biztonsági problémát találtak az OS X legfrissebb verziójában. A hibákat bejelentették az Apple Security-hez. Mivel azok a határidők, amelyekben az Apple-lel előzőleg megegyeztek lejártak, négy sebezhetőség részleteit és PoC exploitokat nyilvánosságra hozták.

[ Time to fill OS X (Blue)tooth: Local privilege escalation vulnerabilities in Yosemite ]

OS X Yosemite 10.10.1 Update

 ( trey | 2014. november 18., kedd - 9:32 )

Az Apple kiadta az OS X 10.10 első karbantartási frissítését az "OS X Yosemite 10.10.1 Update" képében. Benne főként hiba-, stabilitás- és kompatibilitás-javítások találhatók. A frissítés telepítése ajánlott minden Yosemite felhasználónak.

A frissítésben:

  • Improves Wi-Fi reliability
  • Improves reliability when connecting to a Microsoft Exchange server
  • Improves reliability sending Mail messages when using certain email service providers
  • Improves reliability when connecting to remote computers using Back to My Mac

A bejelentés itt olvasható. Frissítési útmutató itt.

rootpipe

 ( trey | 2014. november 5., szerda - 22:13 )

Reddit-vezérelte Mac botnetet fedeztek fel

 ( trey | 2014. október 4., szombat - 19:06 )

A Dr. Web antivírus cég blogjában arról ír, hogy szeptemberben néhány új, OS X-et érintő fenyegetést vettek szemügyre. Az egyikükről kiderült, hogy egy komplex backdoor. Ez a backdoor a Mac.BackDoor.iWorm néven került be a Dr. Web malware adatbázisába. A cég szerint körülbelül 17 ezer Mac-ből álló botnetet formáltak (szeptember 26-ig) a cyberbűnözők a Mac.BackDoor.iWorm segítségével.

A malware-t C++ és Lua felhasználásával hozták létre. Az is megfigyelhető volt, hogy a malware készítői erősen építettek titkosítási megoldásokra, vagyis feltehető, hogy nem kezdők próbálkozásáról van szó, hanem hozzáértők állnak a malware mögött.

A malware érdekessége, hogy a készítők a népszerű Reddit-et felhasználva közlik a malware-rel, hogy az hol keresse az aktuális C&C szervereket.

A részletek itt olvashatók.

OS X Beta Seed Program

 ( trey | 2014. április 23., szerda - 20:17 )

Az Apple OS X Beta Seed Program keretében a felhasználók letölthetik és ingyen tesztelhetik az OS X kiadás előtti verzióját. Eddig évi 99 dollárt kóstáló fejlesztői fiókkal kellett rendelkezni ahhoz, hogy valaki ezzel a tesztelési lehetőséggel élhessen.

OS X Mavericks

 ( trey | 2013. október 23., szerda - 0:00 )

Az Apple ma kiadta OS X operációs rendszerének legújabb verzióját az OS X Mavericks képében. Az operációs rendszer ingyenesen letölthető a Mac App Store-ból minden alkalmas Mac számítógéphez.

[ Közvetlen letöltési link | Ars Technica monstre áttekintés ]

"FBI" ransomware-re figyelmezteti a Malwarebytes az OS X felhasználókat

 ( trey | 2013. július 17., szerda - 9:54 )

Jó néhány Windows felhasználó esett már áldozatául ransomware-nek. A ransomware a malware-ek azon fajtája, amely "fogva tartja" az áldozat számítógépét és "váltságdíj" (angolul: ransom) kifizetése fejében tesz (többnyire hamis) ígéretet a fogva tartás megszüntetésére. Példa egy windowsos ransomware működésére:

Úgy tűnik, hogy az OS X felhasználók is egyre inkább célpontjaivá válnak a malware / ransomware terjesztőknek.

Mountain Lion v10.8.4 Update

 ( trey | 2013. június 5., szerda - 12:34 )

Az Apple kiadta az OS X 10.8 ("Mountain Lion") negyedik karbantartási frissítését. Mivel a stabilitást, kompatibilitást javítja, a biztonságot pedig növeli, a OS X Mountain Lion v10.8.4 Update telepítése ajánlott minden OS X Mountain Lion felhasználónak. Részletek itt.

OS X 10.8.3 ftpd Remote Resource Exhaustion

 ( trey | 2013. április 11., csütörtök - 15:24 )

A GNOME megalkotója arról, hogy végül miért váltott Mac-re

 ( trey | 2013. március 6., szerda - 9:54 )

Miguel de Icaza, a GNOME desktop környezet (egyik) megalkotója, számos nyílt forrású szoftver szerzője, a Mono projekt vezetője blogjában arról ír, hogy végül miért váltott desktopon Linuxról OS X-re. Blogbejegyzésében a Linux platform töredezettségét, a számos inkompatibilis disztribúciót és ugyanazon disztribúciók különböző verziói közötti inkompatibilitásokat említi. Miguel számára nem teljesen ismeretlen a Mac világ. Korábban is volt Mac gépekkel dolga. Például a Novell-nél, amikor a Mono-t kalapálták rá Mac OS X-re. Ezen kívül aktív linuxos éveiben is Mac-et ajánlott ismerőseinek, ajándékozott családtagjainak. Az egyetlen megmaradt linuxos gépét jó ideje nem kapcsolta már be. Számára desktopon a Linuxnak nem sikerült az áttörés.

A blogbejegyzés a részletes okokkal itt.

Programösszeomlás idézhető elő OS X 10.8-on nyolc karakterrel

 ( trey | 2013. február 3., vasárnap - 9:01 )

Érdekes hibára figyeltek fel OS X felhasználók. A legújabb OS X kiadás, az 10.8-as "Mountain Lion" alatt szinte bármely alkalmazásba beírva a "File:///" (idézőjelek nélkül, nagy F-fel) karaktersort, az alkalmazás összeomlik. A hibajelenséget itt és itt tárgyalták. Úgy tűnik, hogy a hiba a Data Detectors-ban van. Azok a programok, amelyek nem használják ezt a funkciót, nem érintettek. A részletek itt.

The MacHeist 4 Bundle - 589 dollár összértékű Mac szoftvercsomag 29 dollárért

 ( trey | 2012. október 20., szombat - 9:10 )

A bundle-k korát éljük. A The MacHeist 4 Bundle keretében 16 szoftvert - pl. Bioshock 2, Disktools Pro, Bejeweled 3 - tartalmazó csomaghoz lehet hozzájutni jutányos áron. A csomag összértéke a weboldal szerint 589 dollár. Ez most 29 dollárért lehet megvásárolni. A vásárlók amellett, hogy olcsóbban juthatnak a népszerű programokhoz, gazdagabbak lehetnek azzal az érzéssel is, hogy jótékonykodtak. Minden egyes vásárlásból befolyó összeg negyedét a szervezők továbbítják egy tízes listából kiválasztható szervezethez, de rendelkezhetünk úgy is, hogy az összeg egyenlő arányban felosztásra kerüljön a szervezetek közt. Az akció még 6 napig tart.

Béta fázisba lépett az Ubuntu One for Mac OS X

 ( trey | 2012. október 16., kedd - 15:00 )

A Canonical a napokban bejelentette, hogy béta fázisba lépett az Ubuntu One for Mac OS X termékük fejlesztése, így letölthetővé vált tesztelésre. Az Ubuntu One egy keresztplatformos személyi cloud szolgáltatás, amely jelenleg Windows, iOS, Android és Ubuntu felhasználók számára érhető el. E béta célja, hogy a támogatott platformok száma tovább gyarapodjon és a Mac felhasználók is élvezhessék a szolgáltatás előnyeit.

Részletek a bejelentésben.

OS X Mountain Lion Update v10.8.2

 ( trey | 2012. szeptember 19., szerda - 21:11 )

Az Apple ma az iOS 6 mellett kiadta az OS X 10.8 "Mountain Lion" második karbantartási frissítését. Benne javítások mellett új funkciók is érkeztek. Az új funkciókról részletek itt találhatók. A javított hibák listája itt. A javított biztonsági hibák listája itt található.

Letölthető: OS X Mountain Lion Update v10.8.2 (665,48MB) | OS X Mountain Lion Update v10.8.2 (Combo) (665,39MB)

MacPorts 2.1.0

 ( trey | 2012. május 20., vasárnap - 10:23 )

A MacPorts projekt egy nyílt forrású, közösségi kezdeményezés, amelynek célja, hogy könnyen használható rendszert kínáljon parancssori, X11 és Aqua-alapú, nyílt forrású programok OS X operációs rendszerre való fordításához, telepítéséhez és frissítéséhez. A MacPorts jelenleg 96 kategóriában 14 192 portot kínál. A projekt nemrég bejelentette a MacPorts 2.1.0-s verzióját. A bejelentés itt olvasható. Az 2.0.4-es kiadáshoz képest történt változásokról a NEWS file és a changelog tájékoztat. Instrukciók a telepítéséhez itt.

[Frissítve] Az Apple kérésére a Kaspersky vizsgálja az OS X biztonságát

 ( trey | 2012. május 15., kedd - 13:52 )

Nikolai Grebennikov, a Kaspersky Lab műszaki igazgatója elmondta a Computing-nak, hogy az Apple felkérésére cége nemrég megkezdte az OS X biztonságának felülvizsgálatát. Grebennikov szerint az OS X valóban sebezhető és az Apple nem fordított kellően nagy figyelmet operációs rendszere biztonságára. A részletek itt olvashatók.

Frissítés: Közben a Kaspersky azt nyilatkozta az Engadget-nek, hogy a Computing nem pontosan idézte a vezetőjüket. A Kaspersky hivatalos állásfoglalása itt olvasható.

Intego: nem csökken a Flashback-kel fertőzött Mac-ek száma

 ( trey | 2012. május 10., csütörtök - 10:16 )

A The Mac Security Blog-ot üzemeltető Intego - amely tavaly ősszel felfedezte a Flashback névre hallgató malware első variánsait - azt állítja, hogy hiába érkezett javítás a Flashback malware-re, hiába állnak rendelkezésre több cégtől (köztük az Apple-től) is ingyenes eltávolító programok, valójában a fertőzött Mac-ek száma nem csökken. A cég folyamatosan figyeli a fertőzött gépeket. Ehhez ún. sinkhole-t használ. A cég szerint a probléma az, hogy a fertőzött Mac-ek száma nem csökkenni, hanem növekedni látszik... A részletek itt.

Az előzetes jelentések ellenére nem csökkent a Flashback-kel fertőzött Mac-ek száma

 ( trey | 2012. április 21., szombat - 11:24 )

Április elején hívta fel a figyelmet a Dr. Web antivírus cég arra, hogy 500-600 ezer tagból álló Mac botnetet azonosított. A fertőzött gépeken található Flashback malware a Java egyik ismert sebezhetőségét használta ki. Az Apple csak jelentős késéssel (április elején) javította a biztonsági hibát, amelyet az Oracle már februárban kijavított a Java windowsos verziójában. Miután kiderült, hogy ennyi Mac esett áldozatul, a biztonsági cégek Flashback eltávolító programokat kezdtek elérhetővé tenni. Végül az Apple is reagált. Előbb a Java frissítésbe tett Flashback eltávolítót, majd később egy önállóan letölthető, Java jelenléte nélkül is használható remover-t adott ki.

Az AV cégek visszajelzései alapján úgy tűnt, hogy az Apple által kiadott frissítésnek és az eltávolító szoftvereknek köszönhetően drasztikusan csökken a fertőzött Mac-ek száma. A Symantec azt közölte néhány nappal ezelőtt, hogy még 140 ezer fertőzött gép lehet. A Kaspersky ugyanakkor már csak 30 ezer fertőzött gépről beszélt.

Ehhez képest meglepetés a Dr. Web pénteken kiadott Flashback helyzetjelentése:

Új OS X malware-t azonosítottak a biztonsági szakértők

 ( trey | 2012. április 17., kedd - 12:17 )

Több biztonsági szakértő / cég arról számolt be, hogy újabb OS X-et célzó malware-t azonosítottak a szabadban. Az új Sabpab malware is ugyanazt az Apple által már javított Java sebezhetőséget igyekszik kihasználni, amelyet a Flashback (1, 2, 3) is kihasznált. A Sophos szerint a sebezhető telepítéssel rendelkezők már attól megfertőződhetnek, hogy meglátogatnak egy rosszindulatú weboldalt, felhasználói interaktivitásra nincs szükség. A malware a fertőzés után egy C&C szerverhez kapcsolódik, ahonnan a támadók vezérelhetik azt - képesek lehetnek távolról kódot futtatni, fájlokat fel- és letölteni, képernyőképet lopni.
A Kaspersky - ami a malware-t SabPub-nak hívja - szerint fertőzés után a trójai egy Kaliforniában található VPS C&C szerverhez igyekszik kapcsolódni.

Aki még nem telepítette a Java frissítést, annak mindenképpen érdemes mielőbb megtenni.

Az Intego ingyenes, a Flashback összes ismert változatát detektáló szoftvert kínál; Az Apple kiadta saját eltávolítóját

 ( trey | 2012. április 13., péntek - 7:56 )

Ahogy az a napokban kiderült, több mint 500 ezer Mac fertőződött meg a Flashback trójaival. Másképp fogalmazva, 100 Mac-ből 1 fertőződött a malware-rel. Az Apple a napokban azt ígérte, hogy kifejleszt egy, a malware detektálására és eltávolítására használható programot.

ZEVO: ZFS OS X-re

 ( trey | 2012. február 23., csütörtök - 9:47 )

Tavaly tavasszal írtam arról, hogy miután az Apple dobta ZFS terveit, a tapasztalt (fájlrendszer)fejlesztő Don Brady elhagyta az Apple-t és saját céget indított Ten's Complement néven. A cég tervei közt szerepelt, hogy kereskedelmi ZFS támogatást készít az OS X-hez. Tavaly nyárra ígérték a terméket. Valami lett a dologból, mert már elérhető egy ZEVO Silver Edition termék, amely alapszintű ZFS szolgáltatásokat kínál OS X-hez 19,95 dollárért.

Mountain Lion lesz a következő OS X kiadás kódneve

 ( trey | 2012. február 16., csütörtök - 17:23 )

Az Apple felfedte, hogy Mountain Lion lesz a soron következő OS X kiadás kódneve. A Mountain Lion a nyár folyamán érkezik. A cupertinoi vállalat ma - több mint 100 új funkcióval ellátott - fejlesztői előzetest jelentett be. Az iPhone/iPad tulajdonosok több, számukra már ismerős funkciót is üdvözölhetnek az "iOS"-ezedő Mountain Lion-ban. Ilyen például a Notification Center, a Game Center a Reminders, vagy éppen a Notes. Részletek itt és itt.

OS X Lion v10.7.3 Update

 ( trey | 2012. február 2., csütörtök - 13:39 )

Az Apple tegnap kiadta a Mac OS X 10.7 "Lion" harmadik karbantartási frissítését. Benne a szokásos stabilitási-, kompatibilitási-, biztonsági- és hibajavítások mellett megjelent a katalán, görög, horvát, héber, román, szlovák, thai és ukrán nyelvi támogatás.

Beperelték az Apple-t az OS X-ben használt, gyors bootolást lehetővé tevő megoldása miatt

 ( trey | 2011. augusztus 9., kedd - 19:38 )

A floridai illetőségű Operating Systems Solutions beperelte az Apple-t azt állítva, hogy a cupertinoi vállalat által az OS X-ben alkalmazott gyors bootolást lehetővé tevő funkció megsérti egy szabadalmát. A hírek szerint a hivatkozott szabadalom korábban az LG birtokában volt. A részletek itt olvashatók. Florian Mueller nem zárja ki, hogy az ismeretlen "Operating Systems Solutions" csak egy "proxy", amelyet az LG használ. Ha ez így van, ez előjele, kezdete lehet egy, az LG és az Apple közt kibontakozó mélyebb konfliktusnak.