Kernel

Linus Torvalds: Linux 4.0-rc5

 ( trey | 2015. március 23., hétfő - 14:57 )

Linus kiadta a 4.0-s kernel ötödik prepatch-ét. Méretre majdnem akkora, mint az -rc4 volt. Linus jobban örülne annak, ha a végleges kiadáshoz közeledve egyre kisebbek lennének a prepatch-ek, de az is valami, hogy legalább nem növekszenek.

Az -rc5 főként driverfrissítésekből (gpu, usb, sound, networking, hid, input, pinctrl stb.) áll, de mellette megtalálható némi architektúrafrissítés (x86, arm, arm64, sparc) és fájlrendszerfrissítés (főként btrfs) is.

A bejelentés itt olvasható.

Linus Torvalds: Linux 4.0-rc4

 ( trey | 2015. március 16., hétfő - 8:00 )

Újabb hétvége, újabb prepatch. A vártnál kissé nagyobb ARM SoC frissítésen kívül semmi különösebben fura dolog nem történt ezen a héten. A patch fele driverfrissítés, a másik kb. fele ARM változtatás. A fennmaradó részt pedig a szokásos itt-ott elkövetett javítások teszik ki, némi architektúra kódokat érintő változtatások társaságában.

Részletek a bejelentésben.

Megszületett a Linux konfliktuskódex

 ( trey | 2015. március 10., kedd - 19:56 )

A múlt héten mintegy 60 Linux kernelfejlesztő "írta alá" azt a Code of Conflict-nek nevezett apró patchet, amely a kernelfejlesztői közösségben folyó társalgásokra nézve tartalmaz irányelveket, illetve felvázol egy közvetítési lehetőséget azok számára, akik úgy érzik, hogy bántották, fenyegették vagy kényelmetlen helyzetbe kerültek. A fejlesztők szerint ez elfogadhatatlan és ilyen esetben a sértett a Linux Foundation Technical Advisory Board-jához vagy annak egyéni tagjaihoz fordulhat, ami/akik a képességeikhez mérten a legmegfelelőbb módon próbálják majd rendezni a problémát.

A kódexet Greg Kroah-Hartman írta, számos prominens fejlesztő és karbantartó támogatta és Linus Torvalds személyesen fogadta el a kernelfába.

További részletek itt.

Linus Torvalds: Linux 4.0-rc3

 ( trey | 2015. március 9., hétfő - 14:21 )

Linus a szokásos ütemtervnek megfelelően vasárnap kiadta soron következő -rc kernelt. A múlt hetet összefoglalva annyit írt, hogy a "dolgok" úgy állnak, ahogy a kiadási folyamat ezen szakaszához illik: egész normálisan.

A patchek eloszlása sem tartogat semmi meglepetést: kb. kétharmaduk driverfrissítés, a fennmaradó részt pedig fájlrendszer- (főként nfs, btrfs), architektúra- (arc, x86, arm, powerpc), hálózat- és dokumentációfrissítések adják.

Részletek a bejelentésben.

Linus Torvalds: Linux 4.0-rc2

 ( trey | 2015. március 4., szerda - 8:37 )

Linus nem a megszokott időben, ottani idő szerint vasárnap délután adta ki a soron következő -rc kernelt. Ennek az oka az, hogy szinte az egész hétvégét egy Mac Mini I-et érintő hiba debugolásával töltötte. Mint írja, nem szeret úgy kiadni egy kernelt, hogy az nem megfelelően működik azokon a gépeken, amikkel rendelkezik, még ha olyan gépekről is van szó, amivel a mostani fejlesztők már nem nagyon rendelkeznek vagy használnak.

A problémára kapott patchet, így a vasárnap délutánból keddi kiadás lett. A fenti patchen kívül sok újdonságot, említésre méltó változtatást az -rc2 nem hoz, csendes hét előzte meg a kiadását.

Részletek itt.

Linus Torvalds: Linux 4.0-rc1

 ( trey | 2015. február 23., hétfő - 10:12 )

Linus bezárta a beolvasztási időablakot (merge window), majd kiadta a soron következő kernel első prepatch-ét. A bejelentés tárgyából az is egyértelmű, hogy Linus dilemmája megoldódott. A 3.x kernelsorozat a 3.19-cel véget ér, a soron következő kernel pedig már 4.0-ként fog megjelenni.

Részletek a bejelentésben.

Éves helyzetjelentés a Linux kernel fejlesztéséről

 ( trey | 2015. február 19., csütörtök - 10:40 )

A The Linux Foundation kiadta szokásos, éves helyzetjelentését a Linux kernel fejlesztéséről. A helyzetjelentés nagyjából évente érkezik. A jelenlegi összefoglaló a 3.18-as kernel alapján készült, figyelembe véve a 3.10-től 3.18-ig terjedő kiadásokat.

A legutóbbi jelentés 2013 szeptemberében látott napvilágot és a 3.3-tól 3.10-ig terjedő kiadásokról szólt.

A jelentésből egyebek mellett megtudható, hogy:

A következő (Linux) kernelkiadás verziója szerintem ... legyen.

 ( trey | 2015. február 13., péntek - 19:18 )
3.20
74% (275 szavazat)
4.0
26% (95 szavazat)
Összes szavazat: 370

Linus a kernel verziószámozásáról szavaztat

 ( trey | 2015. február 13., péntek - 19:15 )

Linus korábban kijelentette, hogy nem szeretne a 3.x kernellel is eljutni oda, ahova a 2.x sorozattal eljutott, vagyis elérni a .39-es verziószámot, mint ahogy azt 2.6.39-cel tette. 2013 novemberében arról írt, hogy a 3.19 után szíve szerint kiadná a 4.0-s kernelt.

A nagy számoktól való fóbiája odáig jutott, hogy az emberekkel szavaztatja éppen, hogy mit látnának szívesebben következő kernelkiadásként: a 3.20-at vagy a 4.0-t.

Szavazz itt.

Linus Torvalds: Linux 3.19

 ( trey | 2015. február 9., hétfő - 10:49 )

Linus a múlt heti ígéretéhez tartva magát kiadta a 3.19-es kernel végleges kiadását. A végleges kernel egy időben a beolvasztási időablak (merge window) megnyílását is magával hozta.

Részletek a bejelentésben. A 3.19-es kernel újdonságairól a KernelNewbies Linux_3.19 oldalán lehet (majd) olvasni.

Linus Torvalds: Linux 3.19-rc7

 ( trey | 2015. február 3., kedd - 7:59 )

Linus a szokásos ütemtervnek megfelelően a hétvégén kiadta a 3.19-es kernel hetedik és feltételezhetően egyben utolsó prepatchét. A "dolgok" egész nyugodtak és normálisak, így hacsak valami váratlan dolog hirtelen fel nem bukkan, a következő kiadás már a végleges 3.19 lesz.

Részletek itt.

Linus Torvalds: Linux 3.19-rc6

 ( trey | 2015. január 26., hétfő - 13:13 )

Linus bejelentette a 3.19-es kernel hatodik kiadásra jelölt verzióját. A hatodik prepatch kisebb mint az -rc5 volt. Ez a prepatch abban hasonlít az előzőhöz, hogy semmi ijesztő sincs benne. Éppen ezért Linus azt tervezi, hogy a jövő héten kiadja az -rc7-et, egy hétre rá pedig a végleges 3.19-et.

Részletek a bejelentésben.

Van még egy EISA felhasználónk? Akkor nem megy a támogatás sehova!

 ( trey | 2015. január 22., csütörtök - 16:20 )

Paul Gortmaker egy levelet küldött a minap az LKML-re, amelyben javaslatot tett az EISA támogatás dobására. Levelére válaszolt Maciej W. Rozycki, aki jelezte, hogy ő még használ EISA-s eszközt tartalmazó gépet és szeretné, ha az a jövőben is működne. Akár hajlandó lenne az EISA alrendszer karbantartói feladatait is ellátni. A diskurzusban becsatlakozott Linus is, aki kijelentette, hogy ha - és a jelek szerint - van legalább egy felhasználója az EISA-nak és az működik, akkor azt nem dobják.

Aszinkron eszköz/eszközmeghajtó-program probing támogatás

 ( trey | 2015. január 20., kedd - 8:09 )

Dmitry Torokhov egy patchkészletet küldött be az LKML-re a minap, amely a Chrome OS által használt aszinkron eszköz/eszközmeghajtó-program probing támogatás implementációt hozná a mainline kernelbe.

A probléma, amelyet a fejlesztők meg szeretnének oldani vele az, hogy a "lassú" eszközök és eszközmeghajtó-programok túl sok időt töltenek a probe() metódusaikkal és így az kihat

  • a teljes kernel boot folyamatra, amikor az eszközmeghajtó-programok bele vannak fordítva a kernelbe (nem modulban vannak) és a lassú eszközök megakasztják, késleltetik az egész boot folyamatot
  • a systemd azon óhajára, hogy eltimeoutolhassa a modulbetöltési folyamatot

Részletek a bejelentésben.

kdbus v3

 ( trey | 2015. január 19., hétfő - 9:33 )

Egy új, kernel-szintű, folyamatok közti kommunikáció (IPC) implementáció készül a kernelbe. A kdbus célja, hogy protokoll szinten hasonló legyen a már meglevő, user-space D-BUS daemon-hoz, de közben lehetővé tegye néhány olyan új feature bevezetését is, amelyet userspace-ben nem lehetett volna megoldani.

Hogy miért kellene ennek a kernelben lennie, az elolvasható Greg Kroah-Harman kdbus v3-as patchkészlet bejelentésében.

Linus Torvalds: Linux 3.19-rc4

 ( trey | 2015. január 12., hétfő - 12:53 )

Linus a hétvégén bejelentette a 3.19-es kernel negyedik prepatch-ét. A helyzet egész normálisnak mondható, eltekintve néhány utolsó pillanatban beesett, memóriakezelést érintő regressziótól. Szerencsére ezek legtöbbjét rövid idő alatt javították és csak egy arm64-et érintő hiba javítása maradt folyamatban.

Linus ezt és a következő hetet a Linux Conf. Australia (LCA) rendezvénynek köszönhetően utazással tölti, de (nagy valószínűséggel) lesz internetkapcsolata. Ezért, ha a dolgok hasonlóképpen nyugodtak lesznek mint a múlt héten, nem számít arra, hogy utazása különösképpen befolyásolni fogja a dolgok menetét.

Részletek a bejelentésben.

Linus Torvalds: Linux 3.19-rc3

 ( trey | 2015. január 6., kedd - 10:30 )

Linus a megszokottaktól eltérően nem vasárnap, hanem egy nappal később, hétfőn adta ki a soron következő -rc kernelt. Mint írja, nem fejlesztéssel kapcsolatos probléma hátráltatta a kiadást, annál sokkal prózaibb oka volt a csúszásnak: vasárnap fürdőszobát csempézett.

Linus Torvalds: Linux 3.19-rc2

 ( trey | 2014. december 29., hétfő - 8:17 )

Linus az ünnepi nyugalomhoz illően minimális megjegyzéssel bocsátotta útjára a 3.19-es kernel második prepatch-ét. A kernelfejlesztés első embere még egy hasonlóan nyugalmas hetet vár a nyilvánvaló okokból kifolyólag.

A jelenlegi -rc apró. 80 százalékát driverfrissítések adják. A maradékot néhány apró arm64 körüli javítás, random egysoros javítások stb. alkotják. Részletek a bejelentésben.

Úton van a livepatching szolgáltatás a mainline kernelbe

 ( trey | 2014. december 27., szombat - 8:38 )

A livepatching-től számtalanszor volt már szó a HUP-on az Oracle-ös Ksplice/Uptrack, a Red Hat-os kpatch és a SUSE-s kGraft kapcsán. Ezek lényege, hogy segítségükkel reboot nélkül, futás közben lehet a Linux kernelt patchelni. A SUSE Labs alkalmazásában álló Jiri Kosina nemrég levelet küldött az LKML-re, amelyben arról írt, hogy kéri a livepatching "for-next" ágának beolvasztását a linux-next fába.

Linus Torvalds: Linux 3.19-rc1

 ( trey | 2014. december 21., vasárnap - 9:05 )

Úgy fest, hogy Linus is készül a karácsonyra. A szokásos ütemtervtől eltérve, tegnapelőtt elkezdeni bezárni a 3.19-es kernel beolvasztási időablakát. Erről figyelmeztette is a fejlesztőket. Mint írta, három függőben levő pull request-je van még, de iszonyú fejfájás miatt azok feldolgozását szombatra halasztja. Ha azokkal elkészül, akkor elkezdi bezárni a merge window-t.

Ez azt jelentette, hogy azoknak a fejlesztőknek, akik úgy tervezték, hogy majd a karácsonyt megelőző utolsó hétvégén öntik el Linust last-minute pull request-ekkel, azoknak vagy nagyon jó indokot kell szolgáltatniuk ahhoz, hogy anyaguk beolvasztásra kerüljön, vagy elfogadják azt, hogy "igen, ezek nem annyira kritikusak, inkább megcsinálom őket időben a _következő_ beolvasztási időablakban."

nftables 0.4

 ( trey | 2014. december 17., szerda - 17:39 )

Az nftables az netfilter/iptables jövőbeli leváltója. Patrick McHardy - Netfilter fejlesztői csapattag - 2009. tavaszán jelentette be az nftables névre hallgató "tűzfal"megoldás első kiadását. Az NFtables nem a meglevő iptables kódokat felhasználva, hanem "from scratch", azaz teljesen nulláról íródott. Számos ponton - mind dizájnban, mind szolgáltatásokban - eltér az iptables-től. A nftables 2014. januárjában lett a mainline kernel része, miután beolvasztották a 3.13-as kernelbe.

Tegnap Pablo Neira Ayuso (pablo () netfilter ! org) bejelentette a nftables 0.4-es kiadását. Benne egy rakás hibajavítás és újdonság.

Részletek a bejelentésben.

Linus Torvalds: Linux 3.18

 ( trey | 2014. december 8., hétfő - 7:49 )

Linus tegnap bejelentette, hogy elérhető a Linux kernel 3.18-as verziójának végleges kiadása. A 3.18 fejlesztési ciklusának utolsó hete csendes volt, a patch az -rc7-ről apró.

Linus szerette volna azt mondani, hogy megtalálták azt a problémát, amely gyötrelmessé tette a 3.17-et egyesek számára, de sajnos nem. Viszont nem akarta, hogy a többiek malmozzanak az ujjaikkal, amíg néhány ember azzal foglalatoskodik hogy megpróbálja bisect-telni a problémát, ezért kiadta a végeges 3.18-at. Ezzel értelemszerűen megnyílt a 3.19-es kernel beolvasztási időablaka (merge window).

Részletek a bejelentésben.

Linus Torvalds: Linux 3.18-rc6

 ( trey | 2014. november 24., hétfő - 12:38 )

Linus a hétvégén bejelentette a 3.18-as Linux kernel hatodik prepatch-ét. Linus szerint biztosan haladunk a végleges kiadás felé, habár van még egy nagyobb, aggodalomra okot adó regresszió, amelyet nem sikerült még megoldaniuk.

A jobb hír az, hogy a dolgok összességében kezdenek lenyugodni, a változások többsége egészen kicsi. Részletek a bejelentésben.

Linus Torvalds: Linux 3.18-rc3

 ( trey | 2014. november 3., hétfő - 17:36 )

Elérhető tesztelésre a 3.18-as kernel harmadik kiadásra jelölt verziója. A prepatch mérete nem zsugorodik hétről hétre olyan ütemben, ahogy azt Linus szeretné, ezért nem elégedett a dolgok állásával. Noha a patch jóval kisebb mint az -rc2 volt (nincs új fájlrendszer ezúttal), még több commit született és még több fájl érintett a változásokban. Ráadásul a változások a kernel minden terültén tetten érhetők. Ennek ellenére Linus nem gondolja, hogy bármi olyan dolog lenne az -rc3-mal kapcsolatban, ami különösképpen szörnyülködésre adhatna okot.

A bejelentés itt olvasható.

A 3.16-os kernel hosszú karbantartású lesz; az Ubuntu Kernel Team veszi át a karbantartását

 ( trey | 2014. november 1., szombat - 11:10 )

A Canonical által szponzorált Ubuntu Kernel Team részéről Luis Henriques tegnap bejelentette, hogy a jelenleg "stable/EOL" állapotban levő 3.16-os kernel karbantartását átveszik Greg Kroah-Hartman-ról és ahhoz 2016. áprilisáig kiterjesztett támogatást biztosítanak. Greg KH tegnap jelentette be, hogy a 3.16-os sorozatból a 3.16.7 volt az utolsó, részéről a 3.16 karbantartása befejeződött.