Apple

iOS 7.1.1

 ( trey | 2014. április 24., csütörtök - 8:13 )

iOS 7.1.1 iOS 7.1.1

Az Apple elérhetővé tett iOS mobil operációs rendszere 7.1-es kiadásának legújabb karbantartási frissítését. Benne Touch ID ujjlenyomat-felismeréssel kapcsolatos további fejlesztések, hiba- és biztonsági javítások találhatók. A frissítés megejthető az iTunes-on keresztül vagy OTA.

iOS 7.1

 ( trey | 2014. március 10., hétfő - 19:18 )

iOS 7.1

Az Apple kiadta iOS mobil operációs rendszerének 7.1-es verzióját. A kiadás számos újdonságot, hibajavítást hoz. A fejlesztők emellett teljesítményjavulást is ígérnek az iPhone 4-es készülékekkel rendelkezők számára.

A frissítés letölthető az iTunes-on keresztül vagy OTA.

A változásokról részletesen:

Hamarosan jön OS X-re is a javítása az Apple goto fail; fiaskójára

 ( trey | 2014. február 23., vasárnap - 11:30 )

Az Apple nemrég javított egy szép lassan már mémmé váló hibát az iOS-ben. A problémát már többen is elemezték, köztük a Google crypto szakértője, Adam Langley itt. Miközben sorra születnek az írások arról, hogy mit tanulhat a programozó az Apple hibájából, a cupertinoi vállalat szóvivőjén keresztül tegnap ígéretet tett arra, hogy hamarosan javítják a hibát OS X-en is.

Hogy érintett vagy-e a problémában, azt leellenőrizheted a sebtében beregisztrált gotofail.com oldalon. További infók a Twitter-en a #gotofail hashtag alatt.

iOS 7.0.6 és iOS 6.1.6

 ( trey | 2014. február 22., szombat - 9:14 )

io

Az Apple kiadta iOS mobil operációs rendszere 7.0.6-os (és 6.1.6-os) verzióját. A karbantartási kiadásban egyebek mellett egy SSL-kapcsolódás ellenőrzéséhez kiadott biztonsági javítás található. Frissítés az iTunes-on keresztül (régi módszer), vagy OTA a Settings -> General -> Software Update menüpont alatt lehetséges.

30 éves a Macintosh!

 ( trey | 2014. január 26., vasárnap - 10:16 )

1984 óta nem látott videó a Macintosh első nyilvános szerepléséről. Steve Jobs és a Mac Team mutatja be a terméket a The Boston Computer Society-nek, 1984. január 30-án.

apple.com/30-years

Hazai pályán veszített a Samsung az Apple-lel szemben

 ( trey | 2013. december 13., péntek - 9:50 )

A Samsung tegnap hazai pályán elbukta a régebbi Apple iPhone és iPad termékek eladási tilalma érdekében benyújtott keresetét, miután az egyik dél-koreai bíróság úgy döntött, hogy a kaliforniai cég nem sértette meg a Samsung három mobiltelefonos szabadalmát.

Ugyanez a bíróság döntött úgy egy másik ítéletében tavaly augusztusban, hogy az Apple fizessen a Samsung-nak 40 millió won kártérítést, mert akkor úgy találták, hogy az Apple megszegte a Samsung két wireless szabadalmát.

A részletek itt olvashatók.

Megkapta a "felszállási engedélyt" az Apple futurisztikus, új campusa

 ( trey | 2013. november 22., péntek - 12:05 )

Apple Campus 2 látványterv
Látványterven az Apple Campus 2

A San Jose Mercury News arról számolt be, hogy az egykor még Steve Jobs által a cupertinoi városvezetés elé tárt űrhajószerű, új Apple campus elképzelés végül megkapta az engedélyeket (immár nem először). A városi tanács egyhangúlag áldását adta, így - valószínűleg - már minden akadály elhárult és megkezdődhetnek az új Apple főhadiszállás építési munkálatai. Az mostani szavazás leginkább formalitás volt, hiszen a vezetéstől már múlt hónapban zöld lámpát kapott az Apple. Az projekt főbb állomásai:

Publikálták az Apple II DOS forráskódját

 ( trey | 2013. november 16., szombat - 11:50 )

A Computer History Museum (CHM) a napokban bejelentette, hogy együttműködésben a Digibarn Computer Museum intézménnyel, az eredeti szerzővel, Paul Laughton-nel és az Apple engedélyével publikálta az Apple II DOS eredeti, 1978-as forráskódját.

Az Apple II-nek kezdetben volt egy gyenge pontja: nem volt lemezmeghajtója. A programokat és adatokat szalagos meghajtón kellett tárolni, arról kellett betölteni. Ez elég lassú és megbízhatatlan megoldás volt. Az Apple problémája az volt, hogy a lemezek - akár a hajlékony lemezek (floppy-k) is - drága, és komplex vezérlőszoftverrel rendelkező meghajtókat igényeltek.

Steve Wozniak (Woz) megoldotta az egyik problémát. Egy hihetetlenül ügyes floppylemez-meghajtó vezérlést tervezett mindössze 8 integrált áramkör felhasználásával. Woz és Randy Wigginton egy kezdetleges vezérlőszoftvert is készített hozzá és az egészet bemutatták 1978. januárjában a Consumer Electronics Show-n.

iOS 7.0.4

 ( trey | 2013. november 15., péntek - 0:14 )

iOS 7.0.4

Az Apple kiadta mobil operációs rendszerének, az iOS-nek 7.0.4-es kiadását. A frissítés sok újdonságot nem hoz, a biztonsági javítások mellett az Apple csak néhány - köztük egy FaceTime-ot érintő - bug kijavítását említi. A frissítés letölthető és telepíthető az iTunes-on keresztül vagy OTA.

iOS 7.0.3

 ( trey | 2013. október 22., kedd - 23:33 )

iOS 7.0.3

Az Apple kiadta iOS mobil operációs rendszerének 7.0.3-as kiadását. Benne főként hibajavítások kaptak helyet. A változások közül néhány:

 • Adds iCloud Keychain to keep track of your account names, passwords, and credit card numbers across all your approved devices
 • Adds Password Generator so Safari can suggest unique, hard-to-guess passwords for your online accounts
 • Updates lock screen to delay display of "slide to unlock" when Touch ID is in use
 • Adds back the ability to search the web and Wikipedia from Spotlight search
 • Fixes an issue where iMessage failed to send for some users
 • Fixes a bug that could prevent iMessage from activating
 • Improves system stability when using iWork apps
 • Fixes an accelerometer calibration issue
 • Addresses an issue that could cause Siri and VoiceOver to use a lower quality voice
 • Fixes a bug that could allow someone to bypass the Lock screen passcode
 • Enhances the Reduce Motion setting to minimize both motion and animation
 • Fixes an issue that could cause VoiceOver input to be too sensitive
 • Updates the Bold Text setting to also change dial pad text
 • Fixes an issue that could cause supervised devices to become un-supervised when updating software

Letölthető és telepíthető iTunes-on keresztül vagy OTA.

A vártnál gyengébb lehet a kereslet az iPhone 5c iránt

 ( trey | 2013. október 16., szerda - 21:35 )

A Dow Jones hírügynökség szerint az Apple két iPhone 5c beszállítójánál is csökkentette a megrendelését a negyedik negyedévre, növelve ezzel az aggodalmakat arra nézve, hogy a vártnál gyengébb a kereslet az új termék iránt. A Dow Jones meg nem nevezett forrásokra hivatkozva állítja, hogy az Apple azt közölte tajvani beszállítóival - a Pegatron-nal és a Hon Hai Precision Industry-vel (ismertebb nevén "Foxconn") -, hogy 20 százalékkal, illetve harmadával csökkentené a negyedik negyedévre szóló iPhone 5c megrendeléseit.

A részletek itt olvashatók.

Egyesek felhasználók az iOS 7 használata közbeni rosszullétre panaszkodnak

 ( trey | 2013. szeptember 29., vasárnap - 9:32 )

Az Apple az iOS 7-tel átszabta mobil operációs rendszere kinézetét. Az új rendszerrel számos "optikai tuning" is érkezett. Zoom, parallaxis stb. A legtöbb embernek ezzel nincs problémája, de az Apple támogatói oldalának fórumában vannak, akik arról számolnak be, hogy a kinetózis tüneteit - fáradtságérzés, kábultság, tompaság, szédülés, rossz közérzet - fedezték fel magukon az iOS 7 használata közben.

Némely felhasználónak segített a Settings --> General --> Accessibility --> Reduce Motion engedélyezése:

iOS 7.0.2

 ( trey | 2013. szeptember 26., csütörtök - 22:09 )

iOS 7.0.2

Az Apple kiadta az iOS 7.0.2-es verzióját. Benne egyebek mellett javításra került több lock screen bypass hiba. Éppen ezért javasolt a frissítés, amely végrehajtható iTunes-ból vagy OTA.

Rekordmennyiségű eladott iPhone-t jelentett be ma az Apple

 ( trey | 2013. szeptember 23., hétfő - 15:54 )

Az Apple ma sajtóhírben közölte, hogy a szeptember 20-szal indult új iPhone készülékek értékesítése óta eltelt három napban rekordmennyiségű, összesen 9 millió iPhone 5s és iPhone 5c készüléket értékesített. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója minden idők legsikeresebb iPhone piacra dobásának nevezte a hétvégi értékesítést.

Részletek a bejelentésben. A hír hallatára a tőzsdén tépik az AAPL-t.

Újabb, iOS 7-et is érintő lock screen bypass sebezhetőség

 ( trey | 2013. szeptember 22., vasárnap - 12:25 )

Nem sokkal azután, hogy egy iOS 7 lock screen-t érintő bug vált széles körben ismertté az interneten, újabb bukkant fel. Pénteken Karam Daoud küldött egy videót a Forbes-nak arról, hogy hogyan lehet egy lezárt és kóddal védett iPhone-ról tetszőleges számot hívni a "Vészhívás" funkció sebezhetőségét kihasználva. Mindössze annyit kell tenni, hogy a "Vészhívás" (Emergency call) képernyőn beírjuk a hívandó számot és egymás után, gyorsan addig nyomkodjuk a Hívás gombot, amíg hiba nem generálódik, az Apple jel fekete alapon be nem villan. Utána a készülék hívja a megadott számot. A probléma előidézhető iPhone 5 / iOS 7 / Telenor rendszeren is.

Videó:

Audio alkalmazások fejlesztői nem javasolják még az iOS 7-re frissítést

 ( trey | 2013. szeptember 20., péntek - 10:27 )

Az Apple által kiadott iOS 7 nagy változásokat hoz. Nem csak a kinézetben, hanem a felhasználó által szemmel nem látható, "motorháztető alatti" területeken is. Ekkora váltással jöhetnek a kompatibilitási, stabilitási problémák is, amely a korai váltókat kellemetlenül érintheti. Internet szerte többen panaszkodnak az iOS 7 audio stackjére.

A Native Instruments szerint komoly problémák vannak az iOS 7 audio-jával. Teljesítmény, stabilitási, random szétkapcsolódási, iOS eszköz újraindulási problémákat említ a cég és azt javasolja, hogy a TRAKTOR DJ vagy audio alkalmazások felhasználói még ne frissítsenek. Az Audiobus szintén azt javasolja, hogy az audio felhasználók még ne frissítsenek.

Részletek itt és itt.

Az iOS 7-et futtató készülékeken jelszóvédelem ellenére teljes hozzáférést lehet szerezni a fotóalbum tartalmához

 ( trey | 2013. szeptember 19., csütörtök - 22:05 )

Nem tartott sokáig, hogy valaki rájöjjön, hiába a jelszavas védelem, egy banális hiba kihasználásán keresztül egyszerűen teljes hozzáférést lehet szerezni az iOS 7-et futtató készülékek fotóalbumának tartalmához.

A "hack" egyszerűen reprodukálható: Home gomb -> Control Center -> Camera alkalmazás -> Camera Roll -> (nincsenek képek, így is kell lennie) -> Home gomb -> Control Center -> Stopper óra (Timer) app -> Power gomb hosszan (mintha ki akarnánk kapcsolni) -> Cancel, majd utána azonnal -> Home gomb kétszer, a második lenyomás hosszabban -> Camera app -> Camera Roll -> az összes fénykép és videó hozzáférhető

Videó:

iOS 7

 ( trey | 2013. szeptember 18., szerda - 20:10 )

Az Apple itteni idő szerint ma este 7 körül elérhetővé tette iOS mobil operációs rendszere 7-es verzióját.

iOS 7 iOS 7 iOS 7 iOS 7 iOS 7

[Frissítve] Lezajlott az Apple következő generációs iPhone-jának bejelentő rendezvénye

 ( trey | 2013. szeptember 10., kedd - 19:06 )

Élőben követhető itt és itt.

Obamáékon múlik, hogy betiltják-e egyes Samsung eszközök az Egyesült Államokba irányuló importját

 ( trey | 2013. augusztus 11., vasárnap - 14:03 )

Nagy felzúdulás követte az Obama kabinet azon döntését nemrég, amellyel megvétózta a U.S. International Trade Commission (ITC) azon határozatát, amely megtiltotta egyes Apple eszközök USA-beli árusítását és az Egyesült Államokba irányuló importját. Az ITC azért döntött a nevezett Apple eszközök kitiltása mellett, mert azok megsértették a Samsung egyik szabadalmát. Az Obama kabinet a fogyasztók és az USA gazdaságának védelme érdekében nyúlt a vétójoghoz. Ilyen lépésre az USA-ban közel 30 éve nem volt példa.

Most fordult a kocka. Az ITC pénteken úgy ítélt, hogy egyes Samsung eszközök megsértik az Apple két szabadalmának egyes pontjait. Ezért a ITC úgy határozott, hogy megtiltja a szabadalomsértő Samsung eszközök USA-beli árusítását és az Egyesült Államokba irányuló importját. A döntést csak az Obama kabinet vétózhatja meg. Erre 60 napja van.

A héten visszatérhet az Apple Devcenter még offline szolgáltatásainak többsége

 ( trey | 2013. augusztus 6., kedd - 15:57 )

Biztonsági incidens miatt immár két hete, hogy csak részlegesen működnek az Apple Devcenter szolgáltatásai. Ugyan a szolgáltatások nagy része jó ideje már újra elérhető, az összes várhatóan csak a hét későbbi szakaszában tér vissza online állapotba. Az Apple tegnap új helyzetjelentést adott ki. A szolgáltatások elérhetőségéről a státuszoldal tájékoztat.

Dél-Korea aggodalmát fejezte ki az egyes Apple készülékeket érintő amerikai döntés miatt

 ( trey | 2013. augusztus 5., hétfő - 13:41 )

Ahogy arról már tegnap szó volt, az Obama kabinet oly módon bírálta felül a U.S. International Trade Commission (ITC) Samsung számára kedvező döntését, amelyre közel három évtizede nem volt példa. A kabinet megvétózta az ITC azon döntését, amely szabadalomsértés miatt megtiltotta volna egyes Apple készülékek USA-ba irányuló importját és a készülékek USA-ban való árusítását. Utoljára ilyen vétóra a Reagan kormányzat alatt volt példa 1987-ben.

Rosszindulatú töltővel támadhatók az iPhone, iPad készülékek

 ( trey | 2013. augusztus 5., hétfő - 8:32 )

A Black Hat-en egy három fős csapat egy olyan speciálisan összeállított, rosszindulatú "iPhone töltő" prototípust mutatott be, amellyel az Apple készülékei megtörhetők. A "töltő" tulajdonképpen egy Linuxot futtató BeagleBoard, de lehetne akár egy Raspberry Pi is. A csapat szerint az eszköz elkészíthető úgy, hogy az teljesen hasonlítson az Apple gyári töltőire, így a rosszindulatú támadó azt könnyen otthagyhatja telefon és egyéb mobileszközök feltöltését lehetővé tevő nyilvános töltési pontokon, hogy gyanútlan áldozatokat szedhessen. Az eszközzel rosszindulatú alkalmazások juttathatók a gyanútlan áldozatok készülékeire. Ha a malware felkerült a telefonra, onnantól a támadók megszerezhetik az áldozat jelszavait, képernyőképeket készíthetnek, hozzáférhetnek az üzenetekhez stb.

Az Apple tud a problémáról és ígéretet tett arra, hogy azt az ősszel érkező iOS 7-ben javítja. A fejlesztőknél levő, béta állapotú iOS 7 kivételével minden iOS verzió sebezhető.

Ritka döntést hozott az Obama kabinet az Apple javára

 ( trey | 2013. augusztus 4., vasárnap - 16:48 )

Június elején arról írt a Bloomberg, hogy a U.S. International Trade Commission egyik, a Samsungnak kedvező döntése után betilthatják egyes régebbi iPhone és iPad készülékek USA-ba irányuló importját. Akkor a lap megemlítette, hogy a döntést csak Obama (hivatala) bírálhatja felül, de ilyen lépésre gyakorlatilag alig van példa.

A The Wall Street Journal szerint az Obama kabinet tegnap megvétózta a U.S. International Trade Commission döntését, mely árusítási és import tilalmat rótt ki egyes régebbi Apple iPhone, iPad készülékekre.