Apple

pwn4fun Spring 2014 - Safari II. rész

 ( trey | 2014. november 27., csütörtök - 8:10 )

Ian Beer @ Google Project Zero Team írta:
Ez év márciusában részt vettem a CanSecWest-en megrendezett pwn4fun hacking versenyen [ http://www.pwn2own.com/2014/03/pwning-lulzand-charity/ ], célba véve egy vadonatúj MacBook Air-en futó Safari-t. Az első írásban azt részletezem, hogy hogyan sikerült kódot futtatnom a Safari leképezőmotorjának sandboxában, kihasználva egy bugot a JavaScriptCore nevű JavaScript motorjában. A második részben azt fejtem ki, hogy hogyan sikerült kitörnöm a sandboxból, be a kernelbe, hogy teljes mértékben kompromittálhassam a célrendszert.

Az írás első része még a nyáron jelent meg. A második rész a napokban látott napvilágot.

iOS 8.1.1

 ( trey | 2014. november 18., kedd - 8:17 )

iOS 8.1.1

Az Apple kiadta iOS mobil operációs rendszerének legújabb karbantartási kiadását. Az iOS 8.1.1 elsősorban hibajavításokat, valamint jobb teljesítményt és fokozottabb stabilitás hoz az a régebbi készüléktulajdonok (iPad 2 és iPhone 4S) számára.

A 8.1.1-ben javított biztonsági hibák listája itt található.

Webes eszközt adott ki az Apple a telefonszámok iMessage-ből való eltávolításához

 ( trey | 2014. november 10., hétfő - 20:03 )

Törlés az iMessage-ből

Májusban volt szó arról, hogy az Apple pert kapott a nyakába amiatt, hogy Androidra és más telefonokra váltó egykori iOS felhasználóknak problémái akadtak SMS üzenetek fogadásával az iMessage miatt.

Az Apple most egy webes eszközt adott ki, amellyel a felhasználók törölhetik telefonszámuk regisztrációját az iMessage rendszerből.

Az eszköz elérhető az alábbi címen: https://selfsolve.apple.com/deregister-imessage

"Előrendelhető a magyar szolgáltatóknál az iPhone 6"

 ( trey | 2014. október 24., péntek - 9:48 )

"Október 30-án éjfélkor kezdi meg az iPhone 6 és iPhone 6 Plus forgalmazását a három magyar mobilszolgáltató. Mától előrendelhetők a készülékek, nyilvánosak az árak is."

A részletek itt olvashatók.

900 ezer dollárért kelt el az Apple történelem egy darabja

 ( trey | 2014. október 24., péntek - 8:43 )

Apple-1

A Fortune magazin arról ír, hogy az Apple történelem egy darabkája, az egyik túlélő Apple I szerdán 905 ezer dollárért kelt el egy aukción New York-ban. A gép egyike annak az első 50 darab gépeknek, amelyet még az Apple társalapító Steve Wozniak tervezett és épített összes saját kezűleg 1976 nyarán.

A részletek itt olvashatók.

iOS 8.1

 ( trey | 2014. október 21., kedd - 7:30 )

Az Apple kiadta mobil operációs rendszerének, az iOS-nek 8.1-es verzióját. Benne egy rakás hibajavítás (WiFi teljesítményproblémák bizonyos AP-kel, Safari hibajavítások - videók néha nem indulnak el, kereső javítások - néha nem jelennek meg a keresési eredmények stb.), Apple Pay iPhone 6/6 Plus-on (kizárólag az USA-ban) stb.

A hónap végén megérkezik hozzánk is az iPhone 6 / 6 Plus

 ( trey | 2014. október 13., hétfő - 14:42 )

Az Apple ma bejelentette, hogy a bevezetésben részt vett országokon túl újabb 36 országban, régióban kezdi meg az iPhone 6 / 6 Plus készülékei árusítását. A 36 ország közt szerepel Magyarország is:

Idézet:
Friday, October 31: Albania, Bosnia, Croatia, Estonia, Greece, Guam, Hungary, Iceland, Kosovo, Latvia, Lithuania, Macau, Macedonia, Mexico, Moldova, Montenegro, Serbia, South Korea, Romania, Slovakia, Slovenia, Ukraine and Thailand

Részletek a bejelentésben.

iOS verzióm elsődleges telefonomon ...

 ( trey | 2014. október 9., csütörtök - 11:13 )
8.x
11% (57 szavazat)
7.x
5% (26 szavazat)
6.x
1% (7 szavazat)
5.x
0% (2 szavazat)
4.x
0% (1 szavazat)
< 4.x
1% (3 szavazat)
Nincs iPhone-om.
80% (402 szavazat)
Csak az eredmény érdekel.
1% (6 szavazat)
Összes szavazat: 504

(Feltehetően) Helyhiány miatt stagnál az iOS 8 adoptációja

 ( trey | 2014. október 9., csütörtök - 9:41 )

Az MacRumors írt arról a minap, hogy két és fél héttel a kiadás után megtorpant az iOS 8 adoptációja. Az Apple adatai alapján októberben a felhasználók 47%-a még mindig iOS 7-et, 6%-uk pedig még régebbi iOS verziót használ. Tavaly októberben az iOS 7 adoptációja 70% körüli volt.

iOS 8 részesedés 2014. október

A Daring Fireball-os, "Apple bennfentes" John Gruber ezt először úgy értelmezte, hogy ez jelzés lehet arra nézve, hogy az iOS felhasználók elveszítették bizalmukat az Apple major verziójú iOS kiadásaival szemben (túl sok bug az új nagyobb kiadásokban az elején stb.).

Visszaélésre hivatkozva távolította el az Apple a népszerű Launcher-t az App Store-ból

 ( trey | 2014. október 2., csütörtök - 13:26 )

Az Apple előszeretettel használja indokként a "misuse of"-ot, ha valamit ki akar dobni az App Store-ból. Erre hivatkozva dobta ki a cég online alkalmazásboltjából a szép jövő előtt állt "Launcher - Favorites at your Fingertips" alkalmazást is.

A Launcher alkalmazást szeptember elején vette szemügyre a TechCrunch. Az alkalmazás az iOS egyik új szolgáltatását - Widget - hasznosította egyedi módon. A Launcher segítségével lehetőség nyílt kényelmes parancsikonokat elhelyezni az iOS 8 "Notification Center" területén.

Az iOS felhasználók azonnal megszerették, az alkalmazás szépen teljesített az App Store-ban. Az alkalmazás fejlesztője nem bízta a dolgokat a véletlenre, már hónapokkal az iOS 8 kiadása előtt nekiállt fejleszteni a termékét.

Az Apple iPhone kínzókamrájának belsejében

 ( trey | 2014. szeptember 26., péntek - 12:11 )

Hogy, hogy nem, az Apple most érezte elérkezettnek az időt arra, hogy beavassa a nagyérdeműt abba, hogy milyen tortúráknak veti alá piacra dobás előtt az iPhone készülékeit. Nem túl gyakran enged a cég ily mértékű bepillantást a színfalak mögé. A cikk a The Verge-ön jelent meg, részletesen, videókkal és képekkel megtűzdelve. A cikk szerint az Apple körülbelül 30 ezer iPhone 6-ot kínzott meg, illetve több ezer Apple alkalmazott tesztelte a készülékeket zsebben hordva, mielőtt azok a vásárlókhoz kerültek volna.

Aki kíváncsi a tesztekre, megnézheti őket itt.

Elnézést kért az Apple az iOS 8.0.1-ért; Kiadta a 8.0.2-t

 ( trey | 2014. szeptember 26., péntek - 6:43 )

iOS 8.0.2

Az Apple elnézést kért a 8.0.1 okozta kellemetlenségekért, és kiadta a mobil operációs rendszerének 8.0.2-es verzióját.

Az Apple már fél évvel a Celebgate előtt tudhatta, hogy brute force-szal támadható az iCloud

 ( trey | 2014. szeptember 25., csütörtök - 8:11 )

A The Daily Dot egyik friss cikke arról ír, hogy az Apple már fél évvel a Celebgate (hírességek privát fotóinak illetéktelen kezekbe jutása) kirobbanása előtt tudhatott arról, hogy szolgáltatása brute force módszerrel sikeresen támadható.

Az Apple kiadta az iOS 8.0.1-et, majd vissza is vonta

 ( trey | 2014. szeptember 25., csütörtök - 6:48 )

Az Apple kiadta iOS 8 mobil operációs rendszerének első karbantartási frissítését. A frissítés villámgyorsan jött, a 8.0 alig egy hete érkezett meg. Az első minor kiadásban számos bugot orvosoltak. Ilyen például a váratlan mobiladat-hálózat használat SMS/MMS üzenet fogadásakor, ilyen a 3rd party billentyűzetekkel kapcsolatos hiba, vagy éppen az újonnan bemutatkozott Reachability funkcióval kapcsolatos problémák.

Részletesebben:

Több mint 10 millió iPhone 6 fogyott az első három nap alatt

 ( trey | 2014. szeptember 22., hétfő - 14:28 )

Az Apple ma bejelentette, hogy új rekord született az iPhone eladások tekintetében. A nemrég bejelentett iPhone 6 és iPhone 6 Plus készülékekből több mint 10 millió darabot értékesített a hétvégén. A nevezett készülékeket péntek óta árusítják az első körbe bekerült országokban, azaz az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Hongkongban, Japánban, Puerto Rico-ban, Szingapúrban és az Egyesült Királyságban. Az új generációs iPhone árusítást újabb 20+ országban kezdik meg szeptember 26-án (a bejelentés szerint Magyarország nincs köztük). Az év végéig 115 országban lesznek kaphatók az új iPhone-ok.

Részletek a sajtóbejelentésben.

iOS 8.0

 ( trey | 2014. szeptember 17., szerda - 19:20 )

iOS 8.0

Az Apple kiadta iOS mobil operációs rendszerének soron következő nagyobb kiadását. Benne:

Eltávolító eszközt adott ki az Apple a kéretlenül érkezett U2 albumhoz

 ( trey | 2014. szeptember 16., kedd - 14:27 )

Az Apple és a U2 közt köttetett együttműködés gyümölcseként Apple felhasználók millióihoz jutott el az ír együttes új, Songs of Innocence című albuma. Az együttes vezetője, Bono és az Apple vezérigazgatója, Tim Cook az Apple múltheti rendezvényének vége felé jelentette be, hogy az iTunes felhasználók ingyen megkapják az albumot. Noha ez nem hangzik rosszul, nem mindenki örült az ajándéknak.

A Songs of Innocence (SOI) album ugyanis felbukkant az iTunes music library-ban mint megvásárolt tartalom függetlenül attól, hogy megvásárolták-e vagy sem. Az albumtól szinte lehetetlen volt megszabadulni. Azok a felhasználok, akik bekapcsolták az újonnan megvásárolt tartalmak letöltését az iPhone-jukra, azok kedd óta megtalálták a telefonjukon a U2 albumát. Voltak akik ezen feldühödtek.

iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple Watch

 ( trey | 2014. szeptember 9., kedd - 18:33 )

Iphone 6, iPhone 6 Plus

Folyik az Apple rendezvénye. Az élő blogbeszámoló követhető itt. A bejelentett iPhone-okról részletesen itt. További részletek az apple.com-on, az Engadget és a The Verge cikkében.

Különleges eseményt jelentett be az Apple szeptember 9-re

 ( trey | 2014. augusztus 29., péntek - 17:00 )

A The Loop szerint az Apple meghívókat küldött körbe tegnap, amelyben a címzetteket egy szeptember 9-én, helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődő különleges rendezvényre invitálja. A meghívón a sejtelmes "Wish we could say more." mondat olvasható.

Az Apple az ilyen rendezvényeit rendszerint a San Francisco-ban található Yerba Buena Center-ben tartja, de most a megszokottól eltérően nem ott, hanem a cupertinoi Flint Center for the Performing Arts központban kerül megrendezésre. Cupertino az a város, ahol az Apple főhadiszállása található.

A várakozások szerint az Apple a rendezvényen az iPhone 6 mellett a cég első viselhető eszközét is bemutatja. Hogy mit fog a cég a jelenlevők elé tárni szeptember 9-én, azt egyelőre misztikum lengi körül. Erre erősít rá a bejelentés helyszínén a napokban felhúzott és a szemfülesek által lencsevégre kapott misztikus építmény is...

iPhone 5 akkumulátor csereprogramot jelentett be az Apple

 ( trey | 2014. augusztus 23., szombat - 15:19 )

Az Apple úgy találta, hogy az iPhone 5 készülékek nagyon kis hányadában az akkumulátoridő hirtelen lecsökkenhet, illetve az akkumulátort sokkal gyakrabban kell tölteni. Az érintett iPhone 5 készülékek 2012. szeptembere és 2013. januárja közt kerültek értékesítésre és egy behatárolt sorozatszám-tartományba esnek.

Akinek a készüléke a fent említett jelenségeket produkálja és beleesik az Apple által megadott sorozatszám-tartományba, annak az Apple díjtalanul kicseréli készüléke akkumulátorát.

További infók és a sorozatszám-ellenőrző megtalálható itt.

Az Apple és a Samsung megegyeztek abban, hogy dobják az egymás elleni szabadalmi pereket az USA-n kívül

 ( trey | 2014. augusztus 6., szerda - 9:19 )

Több hírforrás is arról ír, hogy tegnap az Apple és a Samsung közölte, hogy hosszas csatározások után úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államokon kívül dobják az egymás ellen folyamatban levő szabadalmi pereiket. A két vállalat nem osztott meg részleteket a megegyezéssel kapcsolatban, de azt közölték, hogy a perek lezárását nem előzte meg semmilyen licenceléssel kapcsolatos egyezmény megkötése, illetve azt, hogy az Egyesült Államokban továbbra is folytatják a folyamatban levő pereket.

A bejelentés pontot tett az Ausztráliában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, Hollandiában, Dél-Koreában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban indított perek végére.

A részletek itt, itt, itt.

iOS 7.1.2

 ( trey | 2014. július 3., csütörtök - 7:50 )

iOS 7.1.2 iOS 7.1.2

Aki esetleg lemaradt volna róla... Az Apple nemrég kiadta mobil operációs rendszerének, az iOS-nek legújabb hiba- és biztonságjavító kiadását. Telepíthető OTA vagy az iTunes-on keresztül.

Rendszerkövetelmények:

  • iPhone 4 or later
  • iPad 2 or later
  • iPad mini or later
  • iPod touch (5th generation)

Android telefonokra meg nem érkező SMS-ek miatt kapott pert a nyakába az Apple

 ( trey | 2014. május 19., hétfő - 13:29 )

iPhone-ról más (pl. Android) telefonokra váltó egyes felhasználók azt vették észre, hogy a nekik küldött rövid szöveges üzenetek nem érkeznek meg hozzájuk. A küldő telefonja nem "vette észre", hogy a címzett már nem iPhone-t használ, annak továbbra is az iMessage-en keresztül küldte az üzeneteket. Nyilvánvalóan, a címzett ezeket nem kapta meg. A problémát jelezték az Apple-nek. A vállalat egyik helpdesk alkalmazottja szerint a cég tud a problémáról, de nem biztosak benne, hogy hogyan tudnák javítani azt. Az Apple támogatási fórumán hosszas szál található a témában. Van akiknek sikerült az iMessage ki-be kapcsolgatásával megoldani a problémát, de vannak olyanok is, akiknek ez állítólag nem segített.

A hírek szerint az egyik elégedetlen volt iPhone tulajdonos múlt héten pert indított az Apple ellen a probléma miatt.

Pletyka: 4,7 és 5,5 hüvelykes iPhone 6-ok érkezhetnek

 ( trey | 2014. május 9., péntek - 11:23 )

Már régebb óta jönnek pletykák, találgatások arról, hogy az Apple végül belátja, hogy nagyobb kijelzők kellenek az iPhone-okba. A Reuters az Economic Daily News-ra hivatkozva arról írt, hogy 4,7 hüvelykes iPhone 6-ok érkezhetnek augusztusban, amelyeket 5,5 vagy 5,6 hüvelykes társai követhetnek szeptemberben. A Reuters szerint nevük elhallgatását kérő, az Apple beszállítói láncában részt vevő szereplők megerősítették neki, hogy 4,7-es és 5,5-ös iPhone-ok érkeznek majd.

A részletek itt olvashatók.