Apple

Több mint 10 millió iPhone 6 fogyott az első három nap alatt

 ( trey | 2014. szeptember 22., hétfő - 15:28 )

Az Apple ma bejelentette, hogy új rekord született az iPhone eladások tekintetében. A nemrég bejelentett iPhone 6 és iPhone 6 Plus készülékekből több mint 10 millió darabot értékesített a hétvégén. A nevezett készülékeket péntek óta árusítják az első körbe bekerült országokban, azaz az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában, Franciaországban, Németországban, Hongkongban, Japánban, Puerto Rico-ban, Szingapúrban és az Egyesült Királyságban. Az új generációs iPhone árusítást újabb 20+ országban kezdik meg szeptember 26-án (a bejelentés szerint Magyarország nincs köztük). Az év végéig 115 országban lesznek kaphatók az új iPhone-ok.

Részletek a sajtóbejelentésben.

iOS 8.0

 ( trey | 2014. szeptember 17., szerda - 20:20 )

iOS 8.0

Az Apple kiadta iOS mobil operációs rendszerének soron következő nagyobb kiadását. Benne:

Eltávolító eszközt adott ki az Apple a kéretlenül érkezett U2 albumhoz

 ( trey | 2014. szeptember 16., kedd - 15:27 )

Az Apple és a U2 közt köttetett együttműködés gyümölcseként Apple felhasználók millióihoz jutott el az ír együttes új, Songs of Innocence című albuma. Az együttes vezetője, Bono és az Apple vezérigazgatója, Tim Cook az Apple múltheti rendezvényének vége felé jelentette be, hogy az iTunes felhasználók ingyen megkapják az albumot. Noha ez nem hangzik rosszul, nem mindenki örült az ajándéknak.

A Songs of Innocence (SOI) album ugyanis felbukkant az iTunes music library-ban mint megvásárolt tartalom függetlenül attól, hogy megvásárolták-e vagy sem. Az albumtól szinte lehetetlen volt megszabadulni. Azok a felhasználok, akik bekapcsolták az újonnan megvásárolt tartalmak letöltését az iPhone-jukra, azok kedd óta megtalálták a telefonjukon a U2 albumát. Voltak akik ezen feldühödtek.

iPhone 6, iPhone 6 Plus, Apple Watch

 ( trey | 2014. szeptember 9., kedd - 19:33 )

Iphone 6, iPhone 6 Plus

Folyik az Apple rendezvénye. Az élő blogbeszámoló követhető itt. A bejelentett iPhone-okról részletesen itt. További részletek az apple.com-on, az Engadget és a The Verge cikkében.

Különleges eseményt jelentett be az Apple szeptember 9-re

 ( trey | 2014. augusztus 29., péntek - 18:00 )

A The Loop szerint az Apple meghívókat küldött körbe tegnap, amelyben a címzetteket egy szeptember 9-én, helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődő különleges rendezvényre invitálja. A meghívón a sejtelmes "Wish we could say more." mondat olvasható.

Az Apple az ilyen rendezvényeit rendszerint a San Francisco-ban található Yerba Buena Center-ben tartja, de most a megszokottól eltérően nem ott, hanem a cupertinoi Flint Center for the Performing Arts központban kerül megrendezésre. Cupertino az a város, ahol az Apple főhadiszállása található.

A várakozások szerint az Apple a rendezvényen az iPhone 6 mellett a cég első viselhető eszközét is bemutatja. Hogy mit fog a cég a jelenlevők elé tárni szeptember 9-én, azt egyelőre misztikum lengi körül. Erre erősít rá a bejelentés helyszínén a napokban felhúzott és a szemfülesek által lencsevégre kapott misztikus építmény is...

iPhone 5 akkumulátor csereprogramot jelentett be az Apple

 ( trey | 2014. augusztus 23., szombat - 16:19 )

Az Apple úgy találta, hogy az iPhone 5 készülékek nagyon kis hányadában az akkumulátoridő hirtelen lecsökkenhet, illetve az akkumulátort sokkal gyakrabban kell tölteni. Az érintett iPhone 5 készülékek 2012. szeptembere és 2013. januárja közt kerültek értékesítésre és egy behatárolt sorozatszám-tartományba esnek.

Akinek a készüléke a fent említett jelenségeket produkálja és beleesik az Apple által megadott sorozatszám-tartományba, annak az Apple díjtalanul kicseréli készüléke akkumulátorát.

További infók és a sorozatszám-ellenőrző megtalálható itt.

Az Apple és a Samsung megegyeztek abban, hogy dobják az egymás elleni szabadalmi pereket az USA-n kívül

 ( trey | 2014. augusztus 6., szerda - 10:19 )

Több hírforrás is arról ír, hogy tegnap az Apple és a Samsung közölte, hogy hosszas csatározások után úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államokon kívül dobják az egymás ellen folyamatban levő szabadalmi pereiket. A két vállalat nem osztott meg részleteket a megegyezéssel kapcsolatban, de azt közölték, hogy a perek lezárását nem előzte meg semmilyen licenceléssel kapcsolatos egyezmény megkötése, illetve azt, hogy az Egyesült Államokban továbbra is folytatják a folyamatban levő pereket.

A bejelentés pontot tett az Ausztráliában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, Hollandiában, Dél-Koreában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban indított perek végére.

A részletek itt, itt, itt.

iOS 7.1.2

 ( trey | 2014. július 3., csütörtök - 8:50 )

iOS 7.1.2 iOS 7.1.2

Aki esetleg lemaradt volna róla... Az Apple nemrég kiadta mobil operációs rendszerének, az iOS-nek legújabb hiba- és biztonságjavító kiadását. Telepíthető OTA vagy az iTunes-on keresztül.

Rendszerkövetelmények:

 • iPhone 4 or later
 • iPad 2 or later
 • iPad mini or later
 • iPod touch (5th generation)

Android telefonokra meg nem érkező SMS-ek miatt kapott pert a nyakába az Apple

 ( trey | 2014. május 19., hétfő - 14:29 )

iPhone-ról más (pl. Android) telefonokra váltó egyes felhasználók azt vették észre, hogy a nekik küldött rövid szöveges üzenetek nem érkeznek meg hozzájuk. A küldő telefonja nem "vette észre", hogy a címzett már nem iPhone-t használ, annak továbbra is az iMessage-en keresztül küldte az üzeneteket. Nyilvánvalóan, a címzett ezeket nem kapta meg. A problémát jelezték az Apple-nek. A vállalat egyik helpdesk alkalmazottja szerint a cég tud a problémáról, de nem biztosak benne, hogy hogyan tudnák javítani azt. Az Apple támogatási fórumán hosszas szál található a témában. Van akiknek sikerült az iMessage ki-be kapcsolgatásával megoldani a problémát, de vannak olyanok is, akiknek ez állítólag nem segített.

A hírek szerint az egyik elégedetlen volt iPhone tulajdonos múlt héten pert indított az Apple ellen a probléma miatt.

Pletyka: 4,7 és 5,5 hüvelykes iPhone 6-ok érkezhetnek

 ( trey | 2014. május 9., péntek - 12:23 )

Már régebb óta jönnek pletykák, találgatások arról, hogy az Apple végül belátja, hogy nagyobb kijelzők kellenek az iPhone-okba. A Reuters az Economic Daily News-ra hivatkozva arról írt, hogy 4,7 hüvelykes iPhone 6-ok érkezhetnek augusztusban, amelyeket 5,5 vagy 5,6 hüvelykes társai követhetnek szeptemberben. A Reuters szerint nevük elhallgatását kérő, az Apple beszállítói láncában részt vevő szereplők megerősítették neki, hogy 4,7-es és 5,5-ös iPhone-ok érkeznek majd.

A részletek itt olvashatók.

iPhone 5 ki-/bekapcsoló gomb csereprogramot jelentett be az Apple

 ( trey | 2014. április 26., szombat - 13:46 )

iPhone5 sleep/wake gomb

Az Apple megállapította, hogy egyes iPhone 5 készülékeken elromlik, vagy bizonytalanul működik a sleep/wake (ki-/bekapcsoló) gomb. Éppen ezért az Apple az általa meghatározott (megfelelő sorozatszámú) készülékeken a nevezett gombot ingyen cseréli. A csereprogram az USA-ban és Kanadában április 25-én, más országokban május 2-án indul. A részletek és a sorozatszám-ellenőrző itt található.

iOS 7.1.1

 ( trey | 2014. április 24., csütörtök - 8:13 )

iOS 7.1.1 iOS 7.1.1

Az Apple elérhetővé tett iOS mobil operációs rendszere 7.1-es kiadásának legújabb karbantartási frissítését. Benne Touch ID ujjlenyomat-felismeréssel kapcsolatos további fejlesztések, hiba- és biztonsági javítások találhatók. A frissítés megejthető az iTunes-on keresztül vagy OTA.

iOS 7.1

 ( trey | 2014. március 10., hétfő - 19:18 )

iOS 7.1

Az Apple kiadta iOS mobil operációs rendszerének 7.1-es verzióját. A kiadás számos újdonságot, hibajavítást hoz. A fejlesztők emellett teljesítményjavulást is ígérnek az iPhone 4-es készülékekkel rendelkezők számára.

A frissítés letölthető az iTunes-on keresztül vagy OTA.

A változásokról részletesen:

Hamarosan jön OS X-re is a javítása az Apple goto fail; fiaskójára

 ( trey | 2014. február 23., vasárnap - 11:30 )

Az Apple nemrég javított egy szép lassan már mémmé váló hibát az iOS-ben. A problémát már többen is elemezték, köztük a Google crypto szakértője, Adam Langley itt. Miközben sorra születnek az írások arról, hogy mit tanulhat a programozó az Apple hibájából, a cupertinoi vállalat szóvivőjén keresztül tegnap ígéretet tett arra, hogy hamarosan javítják a hibát OS X-en is.

Hogy érintett vagy-e a problémában, azt leellenőrizheted a sebtében beregisztrált gotofail.com oldalon. További infók a Twitter-en a #gotofail hashtag alatt.

iOS 7.0.6 és iOS 6.1.6

 ( trey | 2014. február 22., szombat - 9:14 )

io

Az Apple kiadta iOS mobil operációs rendszere 7.0.6-os (és 6.1.6-os) verzióját. A karbantartási kiadásban egyebek mellett egy SSL-kapcsolódás ellenőrzéséhez kiadott biztonsági javítás található. Frissítés az iTunes-on keresztül (régi módszer), vagy OTA a Settings -> General -> Software Update menüpont alatt lehetséges.

30 éves a Macintosh!

 ( trey | 2014. január 26., vasárnap - 10:16 )

1984 óta nem látott videó a Macintosh első nyilvános szerepléséről. Steve Jobs és a Mac Team mutatja be a terméket a The Boston Computer Society-nek, 1984. január 30-án.

apple.com/30-years

Hazai pályán veszített a Samsung az Apple-lel szemben

 ( trey | 2013. december 13., péntek - 9:50 )

A Samsung tegnap hazai pályán elbukta a régebbi Apple iPhone és iPad termékek eladási tilalma érdekében benyújtott keresetét, miután az egyik dél-koreai bíróság úgy döntött, hogy a kaliforniai cég nem sértette meg a Samsung három mobiltelefonos szabadalmát.

Ugyanez a bíróság döntött úgy egy másik ítéletében tavaly augusztusban, hogy az Apple fizessen a Samsung-nak 40 millió won kártérítést, mert akkor úgy találták, hogy az Apple megszegte a Samsung két wireless szabadalmát.

A részletek itt olvashatók.

Megkapta a "felszállási engedélyt" az Apple futurisztikus, új campusa

 ( trey | 2013. november 22., péntek - 12:05 )

Apple Campus 2 látványterv
Látványterven az Apple Campus 2

A San Jose Mercury News arról számolt be, hogy az egykor még Steve Jobs által a cupertinoi városvezetés elé tárt űrhajószerű, új Apple campus elképzelés végül megkapta az engedélyeket (immár nem először). A városi tanács egyhangúlag áldását adta, így - valószínűleg - már minden akadály elhárult és megkezdődhetnek az új Apple főhadiszállás építési munkálatai. Az mostani szavazás leginkább formalitás volt, hiszen a vezetéstől már múlt hónapban zöld lámpát kapott az Apple. Az projekt főbb állomásai:

Publikálták az Apple II DOS forráskódját

 ( trey | 2013. november 16., szombat - 11:50 )

A Computer History Museum (CHM) a napokban bejelentette, hogy együttműködésben a Digibarn Computer Museum intézménnyel, az eredeti szerzővel, Paul Laughton-nel és az Apple engedélyével publikálta az Apple II DOS eredeti, 1978-as forráskódját.

Az Apple II-nek kezdetben volt egy gyenge pontja: nem volt lemezmeghajtója. A programokat és adatokat szalagos meghajtón kellett tárolni, arról kellett betölteni. Ez elég lassú és megbízhatatlan megoldás volt. Az Apple problémája az volt, hogy a lemezek - akár a hajlékony lemezek (floppy-k) is - drága, és komplex vezérlőszoftverrel rendelkező meghajtókat igényeltek.

Steve Wozniak (Woz) megoldotta az egyik problémát. Egy hihetetlenül ügyes floppylemez-meghajtó vezérlést tervezett mindössze 8 integrált áramkör felhasználásával. Woz és Randy Wigginton egy kezdetleges vezérlőszoftvert is készített hozzá és az egészet bemutatták 1978. januárjában a Consumer Electronics Show-n.

iOS 7.0.4

 ( trey | 2013. november 15., péntek - 0:14 )

iOS 7.0.4

Az Apple kiadta mobil operációs rendszerének, az iOS-nek 7.0.4-es kiadását. A frissítés sok újdonságot nem hoz, a biztonsági javítások mellett az Apple csak néhány - köztük egy FaceTime-ot érintő - bug kijavítását említi. A frissítés letölthető és telepíthető az iTunes-on keresztül vagy OTA.

iOS 7.0.3

 ( trey | 2013. október 22., kedd - 23:33 )

iOS 7.0.3

Az Apple kiadta iOS mobil operációs rendszerének 7.0.3-as kiadását. Benne főként hibajavítások kaptak helyet. A változások közül néhány:

 • Adds iCloud Keychain to keep track of your account names, passwords, and credit card numbers across all your approved devices
 • Adds Password Generator so Safari can suggest unique, hard-to-guess passwords for your online accounts
 • Updates lock screen to delay display of "slide to unlock" when Touch ID is in use
 • Adds back the ability to search the web and Wikipedia from Spotlight search
 • Fixes an issue where iMessage failed to send for some users
 • Fixes a bug that could prevent iMessage from activating
 • Improves system stability when using iWork apps
 • Fixes an accelerometer calibration issue
 • Addresses an issue that could cause Siri and VoiceOver to use a lower quality voice
 • Fixes a bug that could allow someone to bypass the Lock screen passcode
 • Enhances the Reduce Motion setting to minimize both motion and animation
 • Fixes an issue that could cause VoiceOver input to be too sensitive
 • Updates the Bold Text setting to also change dial pad text
 • Fixes an issue that could cause supervised devices to become un-supervised when updating software

Letölthető és telepíthető iTunes-on keresztül vagy OTA.

A vártnál gyengébb lehet a kereslet az iPhone 5c iránt

 ( trey | 2013. október 16., szerda - 21:35 )

A Dow Jones hírügynökség szerint az Apple két iPhone 5c beszállítójánál is csökkentette a megrendelését a negyedik negyedévre, növelve ezzel az aggodalmakat arra nézve, hogy a vártnál gyengébb a kereslet az új termék iránt. A Dow Jones meg nem nevezett forrásokra hivatkozva állítja, hogy az Apple azt közölte tajvani beszállítóival - a Pegatron-nal és a Hon Hai Precision Industry-vel (ismertebb nevén "Foxconn") -, hogy 20 százalékkal, illetve harmadával csökkentené a negyedik negyedévre szóló iPhone 5c megrendeléseit.

A részletek itt olvashatók.

Egyesek felhasználók az iOS 7 használata közbeni rosszullétre panaszkodnak

 ( trey | 2013. szeptember 29., vasárnap - 9:32 )

Az Apple az iOS 7-tel átszabta mobil operációs rendszere kinézetét. Az új rendszerrel számos "optikai tuning" is érkezett. Zoom, parallaxis stb. A legtöbb embernek ezzel nincs problémája, de az Apple támogatói oldalának fórumában vannak, akik arról számolnak be, hogy a kinetózis tüneteit - fáradtságérzés, kábultság, tompaság, szédülés, rossz közérzet - fedezték fel magukon az iOS 7 használata közben.

Némely felhasználónak segített a Settings --> General --> Accessibility --> Reduce Motion engedélyezése:

iOS 7.0.2

 ( trey | 2013. szeptember 26., csütörtök - 22:09 )

iOS 7.0.2

Az Apple kiadta az iOS 7.0.2-es verzióját. Benne egyebek mellett javításra került több lock screen bypass hiba. Éppen ezért javasolt a frissítés, amely végrehajtható iTunes-ból vagy OTA.