Apple

Különleges eseményt jelentett be az Apple szeptember 9-re

 ( trey | 2014. augusztus 29., péntek - 18:00 )

A The Loop szerint az Apple meghívókat küldött körbe tegnap, amelyben a címzetteket egy szeptember 9-én, helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődő különleges rendezvényre invitálja. A meghívón a sejtelmes "Wish we could say more." mondat olvasható.

Az Apple az ilyen rendezvényeit rendszerint a San Francisco-ban található Yerba Buena Center-ben tartja, de most a megszokottól eltérően nem ott, hanem a cupertinoi Flint Center for the Performing Arts központban kerül megrendezésre. Cupertino az a város, ahol az Apple főhadiszállása található.

A várakozások szerint az Apple a rendezvényen az iPhone 6 mellett a cég első viselhető eszközét is bemutatja. Hogy mit fog a cég a jelenlevők elé tárni szeptember 9-én, azt egyelőre misztikum lengi körül. Erre erősít rá a bejelentés helyszínén a napokban felhúzott és a szemfülesek által lencsevégre kapott misztikus építmény is...

iPhone 5 akkumulátor csereprogramot jelentett be az Apple

 ( trey | 2014. augusztus 23., szombat - 16:19 )

Az Apple úgy találta, hogy az iPhone 5 készülékek nagyon kis hányadában az akkumulátoridő hirtelen lecsökkenhet, illetve az akkumulátort sokkal gyakrabban kell tölteni. Az érintett iPhone 5 készülékek 2012. szeptembere és 2013. januárja közt kerültek értékesítésre és egy behatárolt sorozatszám-tartományba esnek.

Akinek a készüléke a fent említett jelenségeket produkálja és beleesik az Apple által megadott sorozatszám-tartományba, annak az Apple díjtalanul kicseréli készüléke akkumulátorát.

További infók és a sorozatszám-ellenőrző megtalálható itt.

Az Apple és a Samsung megegyeztek abban, hogy dobják az egymás elleni szabadalmi pereket az USA-n kívül

 ( trey | 2014. augusztus 6., szerda - 10:19 )

Több hírforrás is arról ír, hogy tegnap az Apple és a Samsung közölte, hogy hosszas csatározások után úgy döntöttek, hogy az Egyesült Államokon kívül dobják az egymás ellen folyamatban levő szabadalmi pereiket. A két vállalat nem osztott meg részleteket a megegyezéssel kapcsolatban, de azt közölték, hogy a perek lezárását nem előzte meg semmilyen licenceléssel kapcsolatos egyezmény megkötése, illetve azt, hogy az Egyesült Államokban továbbra is folytatják a folyamatban levő pereket.

A bejelentés pontot tett az Ausztráliában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban, Japánban, Hollandiában, Dél-Koreában, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban indított perek végére.

A részletek itt, itt, itt.

iOS 7.1.2

 ( trey | 2014. július 3., csütörtök - 8:50 )

iOS 7.1.2 iOS 7.1.2

Aki esetleg lemaradt volna róla... Az Apple nemrég kiadta mobil operációs rendszerének, az iOS-nek legújabb hiba- és biztonságjavító kiadását. Telepíthető OTA vagy az iTunes-on keresztül.

Rendszerkövetelmények:

 • iPhone 4 or later
 • iPad 2 or later
 • iPad mini or later
 • iPod touch (5th generation)

Android telefonokra meg nem érkező SMS-ek miatt kapott pert a nyakába az Apple

 ( trey | 2014. május 19., hétfő - 14:29 )

iPhone-ról más (pl. Android) telefonokra váltó egyes felhasználók azt vették észre, hogy a nekik küldött rövid szöveges üzenetek nem érkeznek meg hozzájuk. A küldő telefonja nem "vette észre", hogy a címzett már nem iPhone-t használ, annak továbbra is az iMessage-en keresztül küldte az üzeneteket. Nyilvánvalóan, a címzett ezeket nem kapta meg. A problémát jelezték az Apple-nek. A vállalat egyik helpdesk alkalmazottja szerint a cég tud a problémáról, de nem biztosak benne, hogy hogyan tudnák javítani azt. Az Apple támogatási fórumán hosszas szál található a témában. Van akiknek sikerült az iMessage ki-be kapcsolgatásával megoldani a problémát, de vannak olyanok is, akiknek ez állítólag nem segített.

A hírek szerint az egyik elégedetlen volt iPhone tulajdonos múlt héten pert indított az Apple ellen a probléma miatt.

Pletyka: 4,7 és 5,5 hüvelykes iPhone 6-ok érkezhetnek

 ( trey | 2014. május 9., péntek - 12:23 )

Már régebb óta jönnek pletykák, találgatások arról, hogy az Apple végül belátja, hogy nagyobb kijelzők kellenek az iPhone-okba. A Reuters az Economic Daily News-ra hivatkozva arról írt, hogy 4,7 hüvelykes iPhone 6-ok érkezhetnek augusztusban, amelyeket 5,5 vagy 5,6 hüvelykes társai követhetnek szeptemberben. A Reuters szerint nevük elhallgatását kérő, az Apple beszállítói láncában részt vevő szereplők megerősítették neki, hogy 4,7-es és 5,5-ös iPhone-ok érkeznek majd.

A részletek itt olvashatók.

iPhone 5 ki-/bekapcsoló gomb csereprogramot jelentett be az Apple

 ( trey | 2014. április 26., szombat - 13:46 )

iPhone5 sleep/wake gomb

Az Apple megállapította, hogy egyes iPhone 5 készülékeken elromlik, vagy bizonytalanul működik a sleep/wake (ki-/bekapcsoló) gomb. Éppen ezért az Apple az általa meghatározott (megfelelő sorozatszámú) készülékeken a nevezett gombot ingyen cseréli. A csereprogram az USA-ban és Kanadában április 25-én, más országokban május 2-án indul. A részletek és a sorozatszám-ellenőrző itt található.

iOS 7.1.1

 ( trey | 2014. április 24., csütörtök - 8:13 )

iOS 7.1.1 iOS 7.1.1

Az Apple elérhetővé tett iOS mobil operációs rendszere 7.1-es kiadásának legújabb karbantartási frissítését. Benne Touch ID ujjlenyomat-felismeréssel kapcsolatos további fejlesztések, hiba- és biztonsági javítások találhatók. A frissítés megejthető az iTunes-on keresztül vagy OTA.

iOS 7.1

 ( trey | 2014. március 10., hétfő - 19:18 )

iOS 7.1

Az Apple kiadta iOS mobil operációs rendszerének 7.1-es verzióját. A kiadás számos újdonságot, hibajavítást hoz. A fejlesztők emellett teljesítményjavulást is ígérnek az iPhone 4-es készülékekkel rendelkezők számára.

A frissítés letölthető az iTunes-on keresztül vagy OTA.

A változásokról részletesen:

Hamarosan jön OS X-re is a javítása az Apple goto fail; fiaskójára

 ( trey | 2014. február 23., vasárnap - 11:30 )

Az Apple nemrég javított egy szép lassan már mémmé váló hibát az iOS-ben. A problémát már többen is elemezték, köztük a Google crypto szakértője, Adam Langley itt. Miközben sorra születnek az írások arról, hogy mit tanulhat a programozó az Apple hibájából, a cupertinoi vállalat szóvivőjén keresztül tegnap ígéretet tett arra, hogy hamarosan javítják a hibát OS X-en is.

Hogy érintett vagy-e a problémában, azt leellenőrizheted a sebtében beregisztrált gotofail.com oldalon. További infók a Twitter-en a #gotofail hashtag alatt.

iOS 7.0.6 és iOS 6.1.6

 ( trey | 2014. február 22., szombat - 9:14 )

io

Az Apple kiadta iOS mobil operációs rendszere 7.0.6-os (és 6.1.6-os) verzióját. A karbantartási kiadásban egyebek mellett egy SSL-kapcsolódás ellenőrzéséhez kiadott biztonsági javítás található. Frissítés az iTunes-on keresztül (régi módszer), vagy OTA a Settings -> General -> Software Update menüpont alatt lehetséges.

30 éves a Macintosh!

 ( trey | 2014. január 26., vasárnap - 10:16 )

1984 óta nem látott videó a Macintosh első nyilvános szerepléséről. Steve Jobs és a Mac Team mutatja be a terméket a The Boston Computer Society-nek, 1984. január 30-án.

apple.com/30-years

Hazai pályán veszített a Samsung az Apple-lel szemben

 ( trey | 2013. december 13., péntek - 9:50 )

A Samsung tegnap hazai pályán elbukta a régebbi Apple iPhone és iPad termékek eladási tilalma érdekében benyújtott keresetét, miután az egyik dél-koreai bíróság úgy döntött, hogy a kaliforniai cég nem sértette meg a Samsung három mobiltelefonos szabadalmát.

Ugyanez a bíróság döntött úgy egy másik ítéletében tavaly augusztusban, hogy az Apple fizessen a Samsung-nak 40 millió won kártérítést, mert akkor úgy találták, hogy az Apple megszegte a Samsung két wireless szabadalmát.

A részletek itt olvashatók.

Megkapta a "felszállási engedélyt" az Apple futurisztikus, új campusa

 ( trey | 2013. november 22., péntek - 12:05 )

Apple Campus 2 látványterv
Látványterven az Apple Campus 2

A San Jose Mercury News arról számolt be, hogy az egykor még Steve Jobs által a cupertinoi városvezetés elé tárt űrhajószerű, új Apple campus elképzelés végül megkapta az engedélyeket (immár nem először). A városi tanács egyhangúlag áldását adta, így - valószínűleg - már minden akadály elhárult és megkezdődhetnek az új Apple főhadiszállás építési munkálatai. Az mostani szavazás leginkább formalitás volt, hiszen a vezetéstől már múlt hónapban zöld lámpát kapott az Apple. Az projekt főbb állomásai:

Publikálták az Apple II DOS forráskódját

 ( trey | 2013. november 16., szombat - 11:50 )

A Computer History Museum (CHM) a napokban bejelentette, hogy együttműködésben a Digibarn Computer Museum intézménnyel, az eredeti szerzővel, Paul Laughton-nel és az Apple engedélyével publikálta az Apple II DOS eredeti, 1978-as forráskódját.

Az Apple II-nek kezdetben volt egy gyenge pontja: nem volt lemezmeghajtója. A programokat és adatokat szalagos meghajtón kellett tárolni, arról kellett betölteni. Ez elég lassú és megbízhatatlan megoldás volt. Az Apple problémája az volt, hogy a lemezek - akár a hajlékony lemezek (floppy-k) is - drága, és komplex vezérlőszoftverrel rendelkező meghajtókat igényeltek.

Steve Wozniak (Woz) megoldotta az egyik problémát. Egy hihetetlenül ügyes floppylemez-meghajtó vezérlést tervezett mindössze 8 integrált áramkör felhasználásával. Woz és Randy Wigginton egy kezdetleges vezérlőszoftvert is készített hozzá és az egészet bemutatták 1978. januárjában a Consumer Electronics Show-n.

iOS 7.0.4

 ( trey | 2013. november 15., péntek - 0:14 )

iOS 7.0.4

Az Apple kiadta mobil operációs rendszerének, az iOS-nek 7.0.4-es kiadását. A frissítés sok újdonságot nem hoz, a biztonsági javítások mellett az Apple csak néhány - köztük egy FaceTime-ot érintő - bug kijavítását említi. A frissítés letölthető és telepíthető az iTunes-on keresztül vagy OTA.

iOS 7.0.3

 ( trey | 2013. október 22., kedd - 23:33 )

iOS 7.0.3

Az Apple kiadta iOS mobil operációs rendszerének 7.0.3-as kiadását. Benne főként hibajavítások kaptak helyet. A változások közül néhány:

 • Adds iCloud Keychain to keep track of your account names, passwords, and credit card numbers across all your approved devices
 • Adds Password Generator so Safari can suggest unique, hard-to-guess passwords for your online accounts
 • Updates lock screen to delay display of "slide to unlock" when Touch ID is in use
 • Adds back the ability to search the web and Wikipedia from Spotlight search
 • Fixes an issue where iMessage failed to send for some users
 • Fixes a bug that could prevent iMessage from activating
 • Improves system stability when using iWork apps
 • Fixes an accelerometer calibration issue
 • Addresses an issue that could cause Siri and VoiceOver to use a lower quality voice
 • Fixes a bug that could allow someone to bypass the Lock screen passcode
 • Enhances the Reduce Motion setting to minimize both motion and animation
 • Fixes an issue that could cause VoiceOver input to be too sensitive
 • Updates the Bold Text setting to also change dial pad text
 • Fixes an issue that could cause supervised devices to become un-supervised when updating software

Letölthető és telepíthető iTunes-on keresztül vagy OTA.

A vártnál gyengébb lehet a kereslet az iPhone 5c iránt

 ( trey | 2013. október 16., szerda - 21:35 )

A Dow Jones hírügynökség szerint az Apple két iPhone 5c beszállítójánál is csökkentette a megrendelését a negyedik negyedévre, növelve ezzel az aggodalmakat arra nézve, hogy a vártnál gyengébb a kereslet az új termék iránt. A Dow Jones meg nem nevezett forrásokra hivatkozva állítja, hogy az Apple azt közölte tajvani beszállítóival - a Pegatron-nal és a Hon Hai Precision Industry-vel (ismertebb nevén "Foxconn") -, hogy 20 százalékkal, illetve harmadával csökkentené a negyedik negyedévre szóló iPhone 5c megrendeléseit.

A részletek itt olvashatók.

Egyesek felhasználók az iOS 7 használata közbeni rosszullétre panaszkodnak

 ( trey | 2013. szeptember 29., vasárnap - 9:32 )

Az Apple az iOS 7-tel átszabta mobil operációs rendszere kinézetét. Az új rendszerrel számos "optikai tuning" is érkezett. Zoom, parallaxis stb. A legtöbb embernek ezzel nincs problémája, de az Apple támogatói oldalának fórumában vannak, akik arról számolnak be, hogy a kinetózis tüneteit - fáradtságérzés, kábultság, tompaság, szédülés, rossz közérzet - fedezték fel magukon az iOS 7 használata közben.

Némely felhasználónak segített a Settings --> General --> Accessibility --> Reduce Motion engedélyezése:

iOS 7.0.2

 ( trey | 2013. szeptember 26., csütörtök - 22:09 )

iOS 7.0.2

Az Apple kiadta az iOS 7.0.2-es verzióját. Benne egyebek mellett javításra került több lock screen bypass hiba. Éppen ezért javasolt a frissítés, amely végrehajtható iTunes-ból vagy OTA.

Rekordmennyiségű eladott iPhone-t jelentett be ma az Apple

 ( trey | 2013. szeptember 23., hétfő - 15:54 )

Az Apple ma sajtóhírben közölte, hogy a szeptember 20-szal indult új iPhone készülékek értékesítése óta eltelt három napban rekordmennyiségű, összesen 9 millió iPhone 5s és iPhone 5c készüléket értékesített. Tim Cook, az Apple vezérigazgatója minden idők legsikeresebb iPhone piacra dobásának nevezte a hétvégi értékesítést.

Részletek a bejelentésben. A hír hallatára a tőzsdén tépik az AAPL-t.

Újabb, iOS 7-et is érintő lock screen bypass sebezhetőség

 ( trey | 2013. szeptember 22., vasárnap - 12:25 )

Nem sokkal azután, hogy egy iOS 7 lock screen-t érintő bug vált széles körben ismertté az interneten, újabb bukkant fel. Pénteken Karam Daoud küldött egy videót a Forbes-nak arról, hogy hogyan lehet egy lezárt és kóddal védett iPhone-ról tetszőleges számot hívni a "Vészhívás" funkció sebezhetőségét kihasználva. Mindössze annyit kell tenni, hogy a "Vészhívás" (Emergency call) képernyőn beírjuk a hívandó számot és egymás után, gyorsan addig nyomkodjuk a Hívás gombot, amíg hiba nem generálódik, az Apple jel fekete alapon be nem villan. Utána a készülék hívja a megadott számot. A probléma előidézhető iPhone 5 / iOS 7 / Telenor rendszeren is.

Videó:

Audio alkalmazások fejlesztői nem javasolják még az iOS 7-re frissítést

 ( trey | 2013. szeptember 20., péntek - 10:27 )

Az Apple által kiadott iOS 7 nagy változásokat hoz. Nem csak a kinézetben, hanem a felhasználó által szemmel nem látható, "motorháztető alatti" területeken is. Ekkora váltással jöhetnek a kompatibilitási, stabilitási problémák is, amely a korai váltókat kellemetlenül érintheti. Internet szerte többen panaszkodnak az iOS 7 audio stackjére.

A Native Instruments szerint komoly problémák vannak az iOS 7 audio-jával. Teljesítmény, stabilitási, random szétkapcsolódási, iOS eszköz újraindulási problémákat említ a cég és azt javasolja, hogy a TRAKTOR DJ vagy audio alkalmazások felhasználói még ne frissítsenek. Az Audiobus szintén azt javasolja, hogy az audio felhasználók még ne frissítsenek.

Részletek itt és itt.

Az iOS 7-et futtató készülékeken jelszóvédelem ellenére teljes hozzáférést lehet szerezni a fotóalbum tartalmához

 ( trey | 2013. szeptember 19., csütörtök - 22:05 )

Nem tartott sokáig, hogy valaki rájöjjön, hiába a jelszavas védelem, egy banális hiba kihasználásán keresztül egyszerűen teljes hozzáférést lehet szerezni az iOS 7-et futtató készülékek fotóalbumának tartalmához.

A "hack" egyszerűen reprodukálható: Home gomb -> Control Center -> Camera alkalmazás -> Camera Roll -> (nincsenek képek, így is kell lennie) -> Home gomb -> Control Center -> Stopper óra (Timer) app -> Power gomb hosszan (mintha ki akarnánk kapcsolni) -> Cancel, majd utána azonnal -> Home gomb kétszer, a második lenyomás hosszabban -> Camera app -> Camera Roll -> az összes fénykép és videó hozzáférhető

Videó: