Felkészülve a 2025-ös eltávolításra, "deprecated" címkét kapna a ReiserFS

A SUSE alkalmazásában álló Jan Kara (számos fájlrendszer és fájlrendszerrel kapcsolatos kernelösszetevő karbantartója) egy figyelmeztetést küldött a reiserfs-devel@ levelezési listára, ami szerint a ReiserFS "deprecated" címkét kapna a kernelkonfigban, felkészülve a 2025-ös eltávolításra. A ReiserFS-t mountoló felhasználók egy üzenetet kapnának, ami az eltávolítás dátumára hívja fel a figyelmet:

Reiserfs is relatively old filesystem and its development has ceased quite some years ago. Linux distributions moved away from it towards other filesystems such as btrfs, xfs, or ext4. To reduce maintenance burden on cross filesystem changes (such as new mount API, iomap, folios ...) let's add a deprecation notice when the filesystem is mounted and schedule its removal to 2025.

Amennyiben a fejlesztők részéről ellenvetés nem érkezik, Jan a következő beolvasztási időablakban elküldi a patchet Linusnak beolvasztásra. 

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Itthon kb. mindegyik bortoncellaban van TV. Tudom-tudom a TV nem szamitogep, de alapvetoen az a baja a bortonnek, hogy ne tudjon kifele kommunikalni az elitelt (mobiltelefon is emiatt nincs).

Viszont valamifele kompromisszumot ki lehetne talalni, hogy csak potyoreszik, es havonta egyszer kommitol meg bugreportot olvas, amikor mas telefonal haza. Vagy ilyesmi.

 

Innen nem oldjuk meg az biztos.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Nézz ismeretterjesztő filmeket az amerikai és norvég, svéd stb . börtönökről. Hogy mi a különbség. Nem lesz több kérdésed.

https://www.netflix.com/hu/title/80116922?preventIntent=true

Kimondottan ajánlom a 3. évad 4. epizódját: a norvég Halden börtönt, ahol a rabok jobb körülmények közt élnek, mint sok szabad magyar.

trey @ gépház

Kár érte. Legjobb FS lehetett volna.

robyboy

Ezt régen is mondtad, futtattam órákig memtestet, nem talált hibát. Persze minden lehetséges, tény, hogy miután átálltam más filerendszerre, a kérdéses probléma soha többé nem jött elő. Nekem ez bőven elég volt ahhoz, hogy dobjam, és ne kezdjek el pl. memóriát, alaplapot, tápegységet, hdd-t, videokártyát vásárolni, hátha akkor nem hibázik a reiserfs.

Rémlik ~20 évvel ezelőttről hogy az XFS-el meg az a baj hogy elég agressziven cachel memóriába, tehát csak akkor érdemes használni ha soha/minimális számban van váratlan leállás (power off, fagyás). Nem tudom hogy ez ma hogy állja meg a helyét. Egyébként sosem értettem hogy nem extrém, sima lakossági felhasználásra miért nem ext(3,4) -ezünk.

Amikor ez a filerendszer téma volt, még nem volt ext3, csak ext2. Tehát ezért nem. Nyilván most már lehetne ext4-re átállni mindennel (is), de pl. az ext3-mal emlékszem olyan problmára, hogy rootfs-t átméretezni csak single módban tudott (alternatívaként csak umountolt filerendszert lehetett vele átméretezni, de ez gyakorlatilag ugyanaz), volt, hogy ezzel problémám volt, ezzel szemben az XFS pillanatok alatt átméretezhető (annyi korlát van, hogy a filerendszernek mountoltnak kell lennie (ez nálam épp pozitívum volt), illetve csak növelni lehet, csökkenteni nem (csökkentésre sose volt szükségem). De van ismerős, aki a btrfs-re esküszik, mert kihasználja rajta a gyors és flexibilis snapshot lehetőséget, szóval vannak azért szempontok home-user esetén is. Nyilván egyik sem a 'sima lakossági felhasználás', de szerintem itt nem a sima lakossági felhasználók a tipikus.

Szerintem is kár érte, de azt nem tudni, hogy a legjobb lett-e volna. Igazából szerintem baj nincs vele, csak a készítőjének a vitatott múltja miatt polkorrektségből nem tartják karban, és időközben a többi fájlrendszer is átvette, tudja a reiser funkcióit, így inkább csak elment mellette a linuxos világ. A magam részéről én sose éreztem szükségét, hogy használjam, kellően jól működött az ext4, btrfs, esetleg ritkán pendrive-on az ext2, így az f2fs-t leszámítva sose éreztem nagy késztetést, hogy fájlrendszerekkel kísérletezzek. Nekem mindegy, amíg nem FAT, NTFS, stb. szutykokról van szó, és nem érezhetően lassú. Ennek ellenére nekem közömbös, hogy a kernelből dobják vagy nem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

CSak a jegyzőkönyv kedvéért: az ntfs azon kevés M$ termék egyike, ami jó. Lehet, hogy azért, mert nem az M$-nél szokásos amatőr módon, az AS (Ahogy Sikerül) minőségbiztosítási rendszerrel fejlesztették anno, hanem az NT-t is megalkotó ex-DEC-es csapat faragta.

Az NTFS botrányos, töredezik, mint a halálnak a nemi szerve. Főleg HDD-n érezni, és főleg sok kis fájllal történő műveletkor, hogy pl. egy ext4 milyen köröket fut köré, igaz ebben a Linux kernel hatékonysága is közrejátszik. Igen, az NTFS jó volt és előremutató... 1993-ban, most meg 2020 van, azóta van számos más fájlrendszer, közöttük sok opensource, meg free licences, modernebb, vagy több szolgáltatást tudó, vagy gyorsabb, de az NTFS semmiben nem a legjobb már. Csak a Windows dominancia miatt tartja magát.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem is mernek azóta hozzányúlni lényegesen, kb. semmit nem fejlesztettek rajta 2000 óta. Csak tologatják feljebb a gyakorlati kapacitás maximumokat win10 óta, de ezt az NTFS amúgy már a kezdetekkor lehetővé tette. De 30 éve még nem volt rá se szükség se lehetőség ezeket a tényleges kapacitásokat elérhetővé tenni.

Helyette 2012-ben megpróbálták bevezetni a ReFS-t, ami az NTFS-t cserélte volna le mindenhol. Azóta meg már kb. el is felejtették ezt a nagy tervet.

Meg sem próbálták bevezetni az ReFS-t. Csak a Pro/Enterprise/Server felhasználóknak elérhető. Ráadásul nem is egy új fájlrendszer, hanem lényegében egy moddolt, átcímkézett, szteroidozott NTFS. Már évek óta szüksége lenne a MS-nak egy normális, modern, gyors fájlrendszerre, egy teljesen frissre, ami nem a FAT meg az NTFS továbbfoltozgatása, hanem gyökeresen újra van tervezve és a 0-ról van implementálva. Még a visszafelé kompatibilitás sem követelmény, ha legacy felhasználás kell, akkor azokat a progikat telepítik a userek továbbra is NTFS-es partícióra, de attól még az adatok, rendszer, stb. lehet akármilyen másik fájlrendszeren.

A linuxos fájlrendszerekkel az a baj, hogy hiába jók, a GPL licenc miatt nem használhatja a MS, mert akkor a kódot meg kéne nyitnia, arra meg nem lesznek hajlandók, majd ha fagy. Ugyanez igaz a Linux kernelre, ami hajtatná lassan a Windowst is WSL helyett, de ez is ugyanebbe a jogi akadályba ütközik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

nekem a legtobb szerverem reiserfs-en megy, nem orulnek neki ha eltavolitanak... vagy max marad regi lts kernel.

mostmar jo a btrfs is, de meg 5 eve se nagyon volt alternativa, az userspace zfs ganyolas meg a vegtelen ideig torlo xfs sem opcio.

Ha rendszerpartícióról van szó, azt átkonvertálod, max. néhány UUID-t kell átírnod, hogy bootoljon. Ha meg nem rendszer, akkor meg továbbra is bármivel fel tudod csatolni, 2025 után is, ha kidobják a kernelből, akkor lesz rá userspace toolkit, amivel felcsatolható marad.

Még az se biztos, hogy eltávolítják a ReiserFS-t, ha jelentkeznek fejlesztők, akik vállalják az aktív karbantartását, akkor akár még nagyon sok évig a kernelben maradhat. Nincs még eldöntve. 2025-re akár még maga Hans Reiser is szabadulhat (2023-ban lesz a következő meghallgatása, ahol feltételesen szabadlábra helyezhetik), és foglalkozhat a kóddal, már ha a cancel culture hagyja.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

> rendszerpartícióról van szó, azt átkonvertálod

hogyan?  en meg nem lattam mondjuk reiserfs2btrfs toolt :)

mondjuk a rendszert en altalaban ugy csinalom, hogy 2 egyforma (32-64gb koruli) particiot csinalok hogy remote is lehessen telepiteni uj rendszert vagy imaget, aztan atbootolni bele, es ha megse sikerulne meg mindig ott a regi. igy ez nem akkora gaz.

> lesz rá userspace toolkit, amivel felcsatolható

wtf?

persze az is egy lehetoseg hogy lementeni mindent, format, aztan vissza, csak ehhez egyreszt kell sok hely, sok leallassal jar, es nehez olyan gepeken megcsinalni amik sok 100 km-re vannak tolem. de van meg 3 ev ra kitalalni, addig meg barmi megtortenhet...

sok kis file-nál volt hatalmas előnye, mostani filerendszerekkel nem tudom hogy hasonulna, de nem is lenne fair. de már tényleg ritkán hallom, hogy használja valaki

Kár érte. "Kiváló ügynök volt!"

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.