Manjaro 18.1.0 "Juhraya"

Címkék

Megjelent a Manjaro Linux 18.1.0-s, "Juhraya" kódnevű kiadása. Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

\o/ Egy ideje Manjaro van a játszós gépemen, nem bántam meg. A frissítések telepítésekor néha megbillen a leállítás, vagy a képernyő vezérlő újraindításig, de egyébként stabilan működik, nem kell hozzápiszkálni.

Rolling release disztró. A hír mögött mindössze az áll, hogy frissült a manjaro-release csomag, ami összesen egy darab fájlt tartalmaz: /etc/lsb-release. Ennek tartalma mostantól


DISTRIB_ID=ManjaroLinux
DISTRIB_RELEASE=18.1.0
DISTRIB_CODENAME=Juhraya
DISTRIB_DESCRIPTION="Manjaro Linux"

Business as usual.
--
ulysses.co.hu

Ejh, "Rolling release" erről mindig az a kellemetlen eset jut eszembe ami főiskolán a Linux tantárgy vizsgáján történt. A feladat az volt, hogy mutassunk be egy Linux disztribúciót. Akkor még Gentoo-t használtam, sőt még fordításokat is küldtem be, ezért a Gentoo-ról írtam, mert ismertem és használtam.
A tanár annyit kérdezett vizsgán, hogy mikor jön ki a következő verzió belőle? Mondtam neki, hogy ez folyamatosan frissül, nincsenek nagy verziók. A beadott anyagot is ezzel kezdtem. Erre azt mondta, hogy ha már netről szedem le a beadott dolgozatomat legalább olvassam is el...
Pedig amit beadtam egyáltalán nem copy/paste volt, hanem én írtam. El se olvasta amit beadtam és amikor reklamáltam, nem is foglalkozott velem. Emiatt csak hármast kaptam. Amúgy ez volt a default nála.

A fél tucatnyi nagy terjesztés mellett van számos kisebb, de nem elhanyagolható terjesztés, mint pl. az Arch, a Gento, meg mások is, melyeknek itt a HUP tagok között is vannak kedvelői, használói.
Mindig is furdalta az oldalamat kíváncsiság néhány ilyen kipróbálására, de sohasem szántam rá időt és energiát.
Ha jól gondolom ez a Manjaro Linux az Arch barátságosabb változata. A következő számomra teljesen ismeretlen terjesztés közül talán ez lesz az első amit telepítek. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Már vagy fél éve elég jó helyezése volt az MX-nek, előbb a top10-től minimálisan lemaradva, majd fokozatosan csurgott fel a top10-be, végül annak az elejébe. De ezt megelőzően meg azért nem láthatta sok ember, mert egy nemrég megjelent disztró, az AntiX csapata csinálja. Eleinte egy AntiX alternatívának készült, gyenge gépekre. De most nőtte ki magát igazán populárisra.

Bár a distrowatch helyezés nem sokat jelent, de azért jól jön a fejlesztő csapatnak, így jobban a köztudatban van a disztró, többen próbálják ki, töltik le. De ez nem azt jelenti, hogy többen is használják. Szerintem a többség még mindig Ubuntut és Mintet futtat, hiába nem azok a top disztrók a distrowatchon.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP 🐧

Kb. 2 hete váltottam Manjarora (xfce) Linux mintről.
Nem is értem, miért nem használtam eddig.... :O
Linux desktopot haasználok nagyon rég óta napi szinten, és ez az első olyan disztro, ahol nincs felvéve 3rdparty repo..!!
Minden saját repoból települ, a dropbox, spotify, teamviewer stb.
Illetve saját, de vagy a core, vagy az extra, vagy a AUR (archlinux user repo) a forrás.
Szóval nagyon össze van rakva és ki van találva.
Mondjuk az archlinu wiki oldala nagyon régóta bookmarkban van, mert nagyon jó, korrekt, pontos leírásokat adnak, sokat segítettek.
Szóval eddig csak jót tudok mondani róla, és mindenkinek javaslom, tegyen egy próbát.