Libra - saját, blockchain-alapú, digitális pénznemet jelentett be a Facebook

 ( trey | 2019. június 18., kedd - 13:43 )

A digitális pénztárca neve Calibra, a pénznem neve pedig Libra. A sztori várhatóan 2020-ban indul. Célja, hogy mindenki számára elérhető, jobb, olcsóbb és nyíltabb pénzügyi szolgáltatásokat nyújthassanak, függetlenül kortól, nemtől, földrajzi helytől, vagyontól stb. A pénztárca elérhető lesz a Messenger-ben, a WhatsApp-ban és önálló alkalmazásként is.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Hiányzott, mint mókusnak az erdőtűz.

Ha olcsóbb mint a sima bankolás és biztosabb a háttere, mint a Bitcoin-nak, amiről még mindig nem tudni ki és milyen céllal alkotta valójában, akkor engem érdekel a dolog.

Ja, és mondjuk bent van pármilliód és a facebook kitilt. Mit teszel?

hat, akkor ezzel speci atbasztak

szopó, mi?

fejlettebb orszagokban ingyenes a bankolas
+ facebookra semmilyen penzugyet nem biznek ra

Legalabb ok soha nem adjak ki harmadik felnek az adatainkat ;)

Személy szerint egy fabatkát sem bíznék a Facebook-ra. Az utolsó hely lenne, ahol pénzügyet akarnék lebonyolítani.

--
trey @ gépház

+1

+1

Mondjuk abban a világban, ahol komplett üzlete függ valakinek az amazon-tól, vagy youtube-tól, és SEMMI joga nincs ezekkel a platformokkal szemben, ott szerintem a nagyrésze bele se gondol, hogy a facebook egy társkereső platform volt valaha, és hiába hiszek az emberi fejlődésben, azért a "future is private" jelmondatuk (lehet rosszul idéztem) nekem 100% marketingnek hangzik.

most ezt mondod, de minden kicsiben kezdődik, lásd steam egyenleg. Ma már senkinek nincs gondja 10k forintot feltenni a steamre. Játék pénz. Lesz belőle olcsó skin, vagy ha van valamilyen hülye játék leértékelve, ami teccik akkor megveszi az ember.

Valszeg zuckerberg is így gondolkodik. Pár eurót senki nem fog nézni. És a faszbuknak milliárdos felhasználó tábora van.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Mar akinel ez igy van, soha egy forintot nem adtam ilyesmire (nincs is sehol egyenlegem, így a Steam-nel sem), mobilon IAP-s alkalmazasok elvbol kiesnek, stb, ne altalanositsunk.

Egy két kivételtől még lehet általánosítani. Mert annak nem azt jelenti, hogy _mindenki_ hanem hogy a _többség_.

Ha igy van, akkor az viszont nagyon szomoru..

Úgy láttad, hogy a frank alapú hitelezés sikertelen volt, mert az emberek inkább a biztonságot választották? Szerintem rémesen felülbecsüljük a felhasználókat, "ááá csak nem". Hát de. Nézd már meg milyen vezetők vannak, na, ez volt a többség akarata.

Szerintem itt valami nagyobb dologban gondolkodnak. A bitcoin kicsit misztikus, de ha itt "valódi" pénzügyi rendszer jön létre, akkor a bedrótozottság miatt a kollégák a fizetésük felét ebben fogják kérni. És mivel a cégnek lesz Libra bevételi forrása is (ksi emberek onnan utalnak), ki is tudják fizetni. Adóhivatal meg elmehet a sóhivatalba. És mivel a kollégák a fizetésük egy részét arra költik el, hogy átutalják másvalakinek (FB profillal) vagy koncert jegyet vegyenek, vagy bármi, ezért lesz piaca. Szép új világ, remélem nem valósul meg. A pénz egy csereeszköz (lenne), ne feledjük el.

> Adóhivatal meg elmehet a sóhivatalba.

meanwhile in Hungary
"A magánszemély minden jövedelme adóköteles."

Minden. Akkor is, ha forintban kapod, akkor is, ha szentkoronaban.

A kollega szerintem itt arra gondol, hogy ez jogilag lehet, hogy nem pénz lesz, hanem szolgáltatás. Azaz amikor "beutalsz" a faszcoinba, akkor az ugyanolyan elbírálás alá esik majd, mint amikor a kedvenc MMORPG-karakteredet turbózod fel.
A különbség itt annyi lesz -és ezt kell majd jól lepapírozniuk-, hogy itt a virtuális karaktered majd más karakterekkel is tud "seftelni" (faszcoint adni, venni), és idővel ezért akár valódi szolgáltatást is kaphatsz, illetve mivel senki sem szeretné a pénzét örökre ott ragasztani az alternatív valóságban (még, de ez is eljöhet), meg kell oldani, hogy visszakaphasd.
Ha ezt úgy meg tudják oldani a jogászok, hogy nem számít pénznek, akkor nyertek.
Jövedelem orbánisztánban akkor lesz, amikor a faszcoint visszaváltod értéktelen forintra, és átutaltatod cukkerberggel a matolcsyék kisebbik bankjánál vezetett számládra.

De ha kellően nagy lesz az alternatív univerzum, egyre kevésbé lesz erre szükséged, és a végén már csak beutalsz, ott pörög mindened, akár a fizetésed is oda kérnéd.

154. § (1) A munkabért - külföldön történő munkavégzés vagy jogszabály eltérő rendelkezése hiányában - forintban kell megállapítani és kifizetni.

(2) A munkabért utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában kifizetni nem lehet.

a .sk cegnek dolgozas mar kulfoldet jelent?

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Igen, de az arra vonatkozo torvenyeket te keresed ki. :)

oké, akkor mondjuk azt hogy én nem dolgozom. nincs munkaszerződés, nincs munkáltatói-munkavállalói jogviszony. ott vagyok, csinálok valamit jobb dolgom híján, ők meg ettől teljesen függetlenül adnak nekem faszkoint :P

nem történt kifizetés, ergo nincs miből adózni.


"all submitted complaints will be forwarded to /dev/null for further investigation"
"ez ilyen hippi kommunás felfogás, ahogy Stallman sámán módjára dobol a nagy hasán, hogy GNU, free software, free as free beer."

+1 Szabadulnék inkább az FB-től...

Hasonlóképp érzek.
De ugye már ügyeskedtek azon, hogy a reklámozott termékeket meg lehessen venni. Mennyivel egyszerűbb (=jövedelmezőbb) lenne ez a bankok kihagyásával, blockchain alapon, pláne ha párdolláros tételekről van szó?

Ja, és persze ugyanez az "instán" is.

+1

Dokumentált és bizonyított történetek vannak arról hogy a gyíkember minden hablatyolásával ellentétben egy komplett átjáróházat alkottak, amibe a belsős emberek és a külső fejlesztők is egyaránt beleláttak. A facebook macskás képeket osztogatni jó, de komoly dologra nem. Ahhoz Zuckit ki kéne p.cszni a környékéről is.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

+1

"És reggelre ledarálták a 8 éves fiókját, tele emlékekkel"

Szar lehet annak akinek a facebookon vannak az emlekei...

Nem kellett volna fakenewst terjeszteni!!!4444 :D

--
trey @ gépház

https://variance.hu/2019/06/16/the-real-ecoin-has-born/

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Én csak arra lennék kíváncsi, hogy vajon ezt sem lehet majd reklámozni a facebook-on? Mert ugye 2017-ben rendesen odavágott a google is meg a facebook is a crypto világnak, amikor kitiltották a crypto témájú reklámokat a berkeikből.

Ezt majd ok reklamozzak ne aggodj miattuk :D

Ha engedték volna azokat a reklámokat, akkor már vége lenne a világnak. Pont mint a fegyvereknél.

Az a szerencse, hogy az emberek emlékeznek, és számonkérik a magyarázat nélküli irányváltást. Oh wait...

nem úgy volt hogy a bitcoin és a többi kripto valuta egy lehúzás (átlag emberek ezreit megkopasztó, néhány pozícióban lévő embert meggazdagító) és már beégett az egész?

pszt! :)

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Ugy olvastam, hogy ez rogzitett arfolyamu lesz (az, hogy mihez rogzitik, meg nem tiszta.. usd?)
Emiatt nem lesz akkora orosz rulett, mint a bitcoin.

"átlag emberek ezreit megkopasztó"

hagyjuk már ezt a dumát. el kell olvasni hogy mi a kockázat, hogy működik, mik a veszélyes pontok, és úgy kell belevágni. Aki belerakta a család összes pénzét aztán ~90%os mínuszban kullogott haza azt nem tudom sajnálni. Ugyanannyira kapzsi mint a sikeres kapzsik, csak mellé még hülye is.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Azért én a hülyéket is tudom sajnálni. És meg is védeném őket. Nem ért hozzá. Aki berakta a pénzét nem értett hozzá, hogy a másik végén ebből, hogy lesz pénz. Valaki qva sokat keres ők meg többet mint a gci bank. Nem mindenki kapzsi fasz. Most őszintén te elolvastad a banki számlanyitásnál az általános szerződési feltételeket? Jó sok papír. Vagy amikor előfizettél egy mobilszolgáltatónál. Én bevallom nem és ha rám vernének 100 000Ft-ot, mert lenne benne egy sor, hogy havi 20 Gb felett extra díjat is kiszabhat (hat!). Azt megszívnám.

Kriptopénzek vásárlása és eladása esetén az árfolyam extrém mozgásai, és akár a nulla értékre zuhanás elméleti kockázata nem kisbetűs szöveg valami 100 oldalas szerződésben, hanem a nagy, 72-es, piros betűkkel felírt kábé egyetlen fontos jellemző.
A szolgáltatók erre figyelmeztetnek is, például ha revolutban veszel kriptot, vásárlás előtt még kiírja, hogy tuti-e, merthogy úszhat mindened.

Szóval de, ez egyfajta tömegpszichózis: az ugyanannyira kapzsi, csak sikertelenebb emberek idővel egyre többet hallottak erről a buliról, majd mindenfajta utánajárás nélkül beöntötték a pénzüket. Hát, szorri.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

> Most őszintén te elolvastad a banki számlanyitásnál az általános szerződési feltételeket?

Igen.

> Jó sok papír.

Igen.

> Vagy amikor előfizettél egy mobilszolgáltatónál.

Igen.

Ilyennek kellene lennie mindenkinek. Te vagy a példaképem.
Én lusta voltam és nem olvastam el azt a 140 oldalt.

De annyit árulj el, hogy ez, hogy megy. Letöltöd, elolvasod? Vagy hozza az ügyintéző a papírokat és hátradőlsz és el kezdesz olvasni? Pontosabban szólsz, hogy kéred a teljes szöveget, mert az amit aláírsz az hivatkozik a ""sok szövegre.

Igen, letoltom. Igaz, nem is volt 140 oldal, csak 51, aminek legalabb a fele nem vonatkozott ram, azokon nem kellett tul sokat agyalni.

ok. köszi

Senki sem tiltja, hogy jogi képviselőt (ügyvéd) tarts, ha neked ez problémás. Ja, az meg pénzbe kerül :( Mondjuk lehet kevesebbe, mint CHF-ben eladósodni egy életre (vagy kettőre).

--
trey @ gépház

Pont, hogy nem probléma. Sajna aláírtam a legtöbb dolgot amit a bank elém rakott. Valószínűleg a kisebbséghez tartozom ezzel. De azt megkérdeztem, hogy csak akkor nyithatok számlát ha ezt aláírom ...
Sőt a szoftver licenc szerződéseket sem szoktam elolvasni. Lehet, hogy bitcoint bányászok valakinek?

"Sajna aláírtam a legtöbb dolgot amit a bank elém rakott."

És nem tanultál belőle? Mert ha nem, az baj.

--
trey @ gépház

> Lehet, hogy bitcoint bányászok valakinek?

Egyebkent lehet, bar ez meg sima webbongeszessel is sikerulhet, ha a JS be van kapcsolva.

Igen, és ha nyekeg hogy nem ér rá egész nap, elmondod neki, hogy előbb elolvasnád, amit aláírsz.

>> Most őszintén te elolvastad a banki számlanyitásnál az általános szerződési feltételeket?

> Igen.

Nekem oda se adtak(bpbank), majd kulon keresre postazzak a CD-t, nincs annyi papirjuk osszesen a fiokba, hogy kinyomtassak, meg nem is varhatom el toluk.

Itt irja ala.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Orulj neki, legalabb egyertelmuen tudod, hol nem szabad szamlat nyitni.

Ra 2 evre be is zartam. Ceges szamla volt egyebkent, ott valahogy meg hosszabb szerzodest kell irniuk. Szerintem ki van adva a jogaszoknak a min. oldalszam egy-egy szamlatipusra, amit evenkent novelnek:)

Szerintem ami nem fer ra 2 A4-es oldalra, annak nem is kellene benne lennie.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

legtöbben azt feltételezik hogy a bitcoin meg társai úgy működnek ahogy le van írva azokkal a kockázatokkal, a maga természetes útján

miközben van pár ember kontroll pozícióban és úgy befolyásolja az eseményeket amerre nekik jó

tipikusan órási nagy marketing, ugyanaz folyik a rádióból újságból mindenhonnan milyen jó dolog, két hónap múlva meg a harmadát éri, megtörtént, nagyon sokszor megtörtént

hétköznapi emberek tömegétől pénz kiszivattyúzása
mit tehet róla a hétköznapi ember, próbál hinni, szeretne ő is előrébb lépni nem egész életében senyvedni, nagy a kísértés

sztem a deviza hitel sem volt csupa hihetetlen peches történések sorozata

ez ellen az sem véd ha az összes papír összes betűjét átolvassa az ember, és még az sem ha meg is érti

A problema igazabol az, hogy mindenfele bullshit indokkal siman kitiltanak embereket, es akkor elveszik az ott tarolt kriptovalutaja. Plusz ha elterjednek a Libra-only szolgaltatasok (mert el fognak terjedni), akkor ezekhez nem ferhet hozza, akit igy megbelyegeztek.

--
When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Még annyit tegyünk hozzá, hogy ha tovább nyomulnak azirányba, hogy egy fiók egy valós személy legyen, akkor ez tényleg érdekes lesz, amikor kivágnak gyakorlatilag el leszel zárva szolgáltatásoktól, nem regisztrálhatsz újra, nem kérheted a helyreállításod, mert hát gondolatbűnöző vagy, mert megosztottál egy képet. Nyilván lesz pár "exclusive facebook libra payment partner", ahol azért nincs más fizetési lehetőség, mert "flagship product", és hát felvásárolták. Oculus Rift-et lehet majd még dollárért is venni vajon? (Nyilván túlzok, de szerintem nem sokan gondolták, hogy a facebook a háttérben pl. kórházi adatokat akar vásárolni, ...)

Az amerikai vizumhoz egy ideje mar meg kell adni a social media loginjaidat. Ezutan ez mar a penzugyi tranzakciokat is tartalmazni fogja a facebookrol, tok jo :)

Nem kotelezo megadni az ESTAhoz.

A masik apro kulonbseg a vizum es az ESTA kozott, hogy az egyikkel ott maradhatsz dolgozni evekig, a masikkal nem. :D

Mármint ugye úgy érted, hogy a publikus URL-t, amin vagy látszik valami, vagy nem:

https://nakedsecurity.sophos.com/2019/06/04/us-visa-applicants-required-to-hand-over-social-media-info/

Ha jol emlekszem, az "elmult 5 evben hasznalt" azonositokat akarjak, akkor is, ha mar azokat megszuntetted. Nincsenek illuzioim afelelol, hogy valahol van ezekrol biztonsagi mentes, amibe az illetekes szervezet belenezhet akkor is, ha en letiltottam a publikus hozzaferest.

Eddig csak azt tudta a Fácse brigád, hogy ki kivel lép félre, most már azt is tudni fogja, hogy ezt miből finanszírozza :D


Ne kattints ide!

A felszarvazott férjnek előugrik az ablak, hogy "a feleséged megcsal, akarod-e tudni x Libráért, hogy kivel?" ;-)
Ugyanekkor a feleségnek ugrik elő: "A férjed gyanakszik, akarod-e x összegért, hogy töröljük a nyomokat?" Aranybánya!

Piaci res :)

ohohohohoh, az EU már rá is ugrott a fészmanira. Hát akkor ennyi volt, élt 3 órát.

--
GPLv3-as hozzászólás.

? Írj kérlek egy linket.

"Célja, hogy mindenki számára elérhető, jobb, olcsóbb és nyíltabb pénzügyi szolgáltatásokat nyújthassanak, függetlenül kortól, nemtől, földrajzi helytől, vagyontól stb."

magyarra lefordítva: célja a profitszerzés

--
robyboy

LOL, popcorn bekészítve...

Remek... Alig várom, hogy a telefonom elkezdjen rejtélyesen melegedni a Libra-bányászat miatt. :P

Újabb gól az állami kontroll vs multik meccsben, a multik javára.

Kicsit SciFinek éreztem régebben, hogy magáncégek simán nagyobb hatalmat szerezzenek a médiában, mint egyes államok. Mára ez simán valóság, a Google és Facebook ma nyugodtan ignorálhatja kisebb államok törvénykezését, sőt elég gazdasági erejük van azokat aktívan a saját érdekük szerint megváltoztatni. A cenzúra korábban állami monopólium volt, mára ez a hatalmi eszköz átkerült a Google és FB kezébe.

Nem nagyon lelkesedek a gondolatért, hogy most ugyanezen cégek a pénzügyi rendszerekben is megpróbálnak átvenni egyes állami monopóliumokat. A mostani SciFim: ez a rendszer elterjed, és pl. online freenancing után ezen keresztül fizetnek majd ki, cserébe ebay-en ezzel lehet majd fizetni. Nincs adózás, az állam nem is tudja majd, hogy ilyen pénz megfordul az országban. Aztán amikor a gazdaság mérhető része a FB kontrollja alá került a pénzügyi rendszeren keresztül, akkor majd szépen elsorvadnak a közszolgáltatások, a prémium szolgáltatást meg majd lehet vásárolni Libremért.
Az első SciFi 15 év alatt valósult meg (FB 2004-2019), a másodiknak mennyi idő kell majd?
--
Csaba

The future has imploded into the present
With no nuclear war, the new battlefields are people's minds and souls
Mega-corporations are the new governments
Computer generated info domains are the new frontiers
Though, there is better living between science and chemistry
We are all becoming slavebots

The computer is the new cool tool
Though we say, "All information shall be free," it is not
Information is power and currency of the virtual world we inhabit
So we mustn't trust authority

Cyberpunks are the true rebels
Cyber-culture is coming in under the radar
An unordinary society, an unholy alliance with the tech world, and a world of organized descent

Welcome to the Cyber Corporation, Cyberpunks

1993 / Billy Idol

Elég pontos. Sosem voltam cyberpunk rajongó, de elismerem, egyre több jóslatuk bejön. Lehet el is olvasom újra a Neuromancert...
--
Csaba

Ezek a nagy cégek addig mennek amíg engedik őket. Ha egy állam le akarja kapcsolni a google-t, facebook-ot akkor lekapcsolja és ott a vége. Több országban le vannak tiltva vagy csak korlátozva esetleg szoros együttműködésben dolgoznak az állammal. Hogy ez jó vagy nem azt nem tudom. Általában diktatúrák élnek ezzel a lehetőséggel és csak azért, hogy az állampolgárok felett gyakoroljanak ellenőrzést. pl 2016 Törökország.

Ezek a nagy cégek addig mennek amíg engedik őket.

Szerintem ez nem így van. Pl. ma Magyarország nem lenne képes lekacsolni ezeket. Egy ténylegesen kialakuló konfrontáció esetén a két nagy lobbiereje simán beszántaná a kormányt (lásd netadó elleni tüntetés).

Viszont a komplett EU már több meccset meg tudott nyerni multik ellen, mert van hozzá erejük, emberük akik ezekkel foglalkozzanak, súlyuk, hogy az ő ütésük már fájjon.

Én így látom.

--
Csaba

Kicsit naiv ez a gólöröm.

Úgy legyen.
--
Csaba

Elmesz fejleszteni feketen Libra-ert? Mire mesz vele? Vehetsz vele 20 oculus riftet havonta?
Eddig is dolgozhattal cserearuert, feketen. Ez se mas, csak kenyelmesebb. Meg hat mindenki bevezeti a sajat kis penzet, a boseg zavara ugye... Par koszos dollar par accounton mert ugy kenyelmesebb +20 HP-t venni a jatekhoz. Pont erre lesz jo.
____________________
echo crash > /dev/kmem

Kínában már most WeChat-tel fizetnek a legtöbb helyen az emberek, de olyan szinten, hogy sima zöldségesnél is elfogadják.
NAV-hoz bekötött terminál, ugyan már...

Kicsit olyan, mintha itt sokan nem olvasták volna el az eredeti bejelentést.

-----
„Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben.”
rand() a lelke mindennek! :)
Szerinted…

subs :)

Óh, hogyne; természetesen szeretném ha minél több adatot tárolna rólam a fizetési szolgáltatóm. Ha megbíznék benne.
"Calibra will use Facebook data to comply with the law..." Oh, a törvény ereje az rögtön meggyőzött. Oh wait, azok szintén csak emberek...
"This means Calibra customers’ account information and financial data will not be used to improve ad targeting on the Facebook family of products." ->
Herceg, herceg, hány éves is vagy? És még hiszel a mesékben, há-há! :)