Red Hat Enterprise Linux 8

A Red Hat bejelentette a Red Hat Enterprise Linux 8 elérhetőségét.

Hozzászólások

na végre! :)

----------------------------------
szélsőségesen idealista, fősodratú hozzászólás

Nagyszerű. Csak tudnám mi tartott eddig. :) Remélem a Centos nem kontráz rá, mert amit amit a hatossal művelt az minősíthetetlen volt.

powered by ©gentoo

Felpattintottam egy VMben megnezni es lattam hogy Xwayland fut benne.
Tenyleg elkeszult a teljes Wayland support es production ready mar?
Mostanaban nem sok hir erkezett Wayland felol (vagy legalabbis elkerultek engem).

Nekem még egyetlen gépen sem akart magától wayland lenni. Tegyük hozzá, Xfce-t használok, lehet, hogy csak Gnome támogatás van. Meg aztán a desktop gépem 11 éves, de lehet, hogy a VGA kártya még az előzőből való, bár erre nem emlékszem. Ugyanakkor az Intel N4200-val szerelt notebook-on sem lett magától waylandom Xfce-n. Annyira mondjuk nem is hiányzik, mert Compiz-t is használok, meg ssh tunnelingen kihasználom, hogy távoli alkalmazás az én X szerveremhez csatlakozik. Szóval azt hiszem, a személyiségem nem wayland kompatibilis.

(Tudom, wayland mellett futhat xorg, így a hálózatos elérést sem bukja az ember, csak még nagyobb lesz az overhead.)

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Lightdm + Xfce kombóval akkor tényleg teljesen Wayland mentes vagy.

Amúgy a Wayland nem egy processz, épp ez a lényege, csak a tetszőleges compositor (pl. gnome-shell, kwin) és az "ablakok" közti protokoll. Bár igaz, az "Xwayland" processz szinte megkerülhetetlen legacy, hiszen a legtöbb alkalmazás még mindig az X-et beszéli. De például a GDM VT-jén (tty1) már nincs Xwayland, mégis Wayland session.

Szóval Fedorában a default DE-vel (GNOME) default a Wayland, de a rendszeren fenn lehet az Xorg is mellette és VT-nként változhat, hogy milyen DRM kliens fut. Pl ezt tty2-ről írom Xorg alól, tty3-on pedig már Wayland-os GNOME-on játszok a Steamből.

F@szom. Mondtam már, hogy utálom, ha igazam van?! Most meg a 7.7-es munkálatok miatt függesztették fel a centos 8-at. Pedig már az utolsó fázisnál járnak. Egy hónapot most szüttyögnek a 7.7-tel, aztán legalább még egy hónapig dolgoznak a nyolccal majd talán novemberre kijön. Az pont fél év.