Tesztelhető a Microsoft új, Chromium-alapú Edge böngészője

Részletek itt. Letöltés itt.

Hozzászólások

"Microsoft Edge preview builds: The next step in our OSS journey"

Not supported for Linux

Ok.

--
trey @ gépház

Megpróbáltam lehúzni, természetesen mielőtt olvastam volna ezt. Kár érte, pedig poénból felraktam volna valami tesztrendszerre. De ezek szerint nem olyan jó a humorérzékük, hogy Linuxra kiadják. Pedig a Blink-alapnak pont az lenne az egyetlen előnye, hogy platformfüggetlenséget biztosít. Jó, tudom ezzel meg biztosan úgy vannak, hogy a Windowsba fejlesztik, Linuxra vannak más böngészők is. Oh, wait, Windowsra is vannak.

Lehet menne Wine-ben is, de azzal nem akarok szívni. Pont az lett volna a poén, hogy natívan próbálja ki az ember.

No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Még mindig nincs Linux verzió, ennyit erről.

Ugyanaz lesz a neve? Miért nem Over the Edge (Túl a sövényen után) ?

szánalmas kapadozás, hogy ne röhögjék ki (nagyon) a többiek?
vagy mégis mi lehet a motiváció?

Elmúlt az az idő, amikor azt hitték hogy majd a világ alkalmazkodik a saját kreálmányaikhoz?
(lásd: microsoft HTTP protokol) és most visszanyal a fagyi?

Vagy annyira alább adták, hogy már örülnek egy internetexplórer logós skinnek is, ha az használható "böngészőt" eredményez? :D

Vagy csak így értették, hogy szertik az open-source-ot? :D
hiszen a munka nagy részét elvégzik helyettük.

--
zrubi.hu

Mi az, hogy szabvány? Most az MS helyett a Google írja a szabványt a Chrome-al. Csederből vederbe. Úgy, hogy a Firefox elterjedtsége is esik végképp nem fogja semmi sem akadályozni a Googlet, hogy ha ki akar tolni az iparral.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az open source többet ér mint a szabvány. Google kódját letöltheted, használhatod saját szoftveredben ahogy itt is láthatod. A MS még most sem nyitja meg bukott böngészői forráskódját.

– Mester, mi lehet a boldogság titka?
– Ne vitatkozz idiótákkal.
– Én nem hiszem, hogy ez lenne a titok.
– Igazad van – mondta a mester…

Semmi nem akadályoz meg abban, hogy forkolj egy saját ágat magadnak ha annyira mások az elképzeléseid. Így lesz az egy kézből több kéz.

– Mester, mi lehet a boldogság titka?
– Ne vitatkozz idiótákkal.
– Én nem hiszem, hogy ez lenne a titok.
– Igazad van – mondta a mester…

.docx Word Document The default XML-based file format for Word 2019, Word 2016, Word 2013, Word 2010, and Office Word 2007.
.docx Strict Open XML Document Conforms to the Strict profile of the Open XML standard (ISO/IEC 29500). This profile of Open XML doesn't allow a set of features that are designed specifically for backward-compatibility with existing binary documents, as specified in Part 4 of ISO/IEC 29500.

Kicsit hosszúra nyúlik a "transition". :D 2400-ban már biztos alapértelmezett lesz a szabványos.

Szerintem erre gondol: HTTP Speed+Mobility
Bár én úgy tudom, hogy ez még nem lett elvetve, csak nem így egy az egyben kerül implementálásra a szabványokba.
Mint ahogy a Google SPDY progtokolja is egy remek kísérlet volt, a HTTP/2 protokol sokmindent átvesz belőle.

Nagy Péter
www.ddo.hu

úgy bizony.

Sőt, úgy kezdte, hogy feltételezte hogy IE a kliens, aztán ha nem sikerült dülőre jutni (értsd: a kliens vagy a köztük lévő tűzfal ezt nehezményezte) akkor átváltott szabványos kommunikációra.

Emiatt komolyabb tűzfalat sem lehetet elé tenni, nem IE kliens esetén "csak" lassab volt a kelleténél a kapcsolat kiépítése.

--
zrubi.hu

Nem tudom hogyan hívták (vagy hívják) és azt sem, hogy ez dokumentálva volt-e vagy sem.
De egészen biztosan létezett ez a "fícsör", hiszen több éles helyen is belefutottunk a problémába HTTP protokol szűrő fejlesztése és üzemeltetése közben.

Hogy sokaknek nem tűnt fel? lehet.
Akkoriban az IE volt A böngésző, a többit (nagyon kevés kivétellel) mindenki leaszarta.

(De valóban, sokkal többek által ismert példa a "Microsoft HTML")

--
zrubi.hu

https://www.windowslatest.com/2019/03/28/microsoft-chromium-edge-intern…

After enabling the flag, the more tools in the menu gains a new option – host tab in Internet Explorer. It’s not clear as to show this feature will work, but it appears that this will allow users or developers to run webpages using the Internet Explorer’s MSHTML rendering engine.

Hát, az installert sikerült letöltenem, de miután elindult...

Hogyaszongya most éppen valami nem sikerült neki, de várjak, mert 30 másodperc múlva újrapróbálja. És elindított egy végtelenbe tartó progress bart, valamint folyamatosan frissítgetett egy labelt, amiben az előbbi felirat szerepelt, a hátralévő idő folyamatos aktualizálásával. Ezt a labelfrissítést úgy sikerült megoldaniuk, hogy időnként villogott, de hát ez csak valami preview, ugye.

Aztán letelt a fél perc, és döntés született: nem kapok Edge preview-t, mert "There was a problem downloading the required files. Error: 0x800421f7."

Nem csalódtam. I think this is the beginning of a beautiful friendship.

nem lenne egyszerűbb fogni a Chromiumot, átnevezni (ez lenne az Edge), beletenni alapértelmezettként a Bing keresőt, kész?

Van még értelme a MS-nak saját böngészőt készítenie?

Ami értelme van:
- Így nyomhatja a saját infrastruktúráját: adatok mentése microsoft accounthoz, nem pedig google-hoz
- Google szolgáltatások eltávolítása (a szolgáltatások amiket eltávolítanak/kicserélnek: https://pbs.twimg.com/media/D3proEkXkAAC-Z8.jpg:large)
- Nem kell a Google-ra várni/bízni, hogy beletegye a fejlesztéseiket a Chrome-ba

Inkább szerintem az lesz a kérdés, hogy a Windows usereknek mi értelme lesz Chrome-ot telepíteni, ha az Edge-el megkapják ugyanazt.

Btw már most is van értelme ChromiumEdge-et használni Chrome helyett:
- Netflix videók lejátszása 4K felbontásig: https://www.ghacks.net/2019/04/03/chromium-based-microsoft-edge-to-supp… (Chrome 720p-ig tudja)
- Touch(pad) esetén jobb scrollozás.

De ez jó nagy meló lesz, mert átlag user megszokta, hogy Windows telepítés után első dolga, hogy az Internet Explorer / Edge beépített böngészővel letöltse a Firefox-ot vagy a Chrome-t.

Az hogy az Edge is Chromium alapú, ezt nem fogják egy jó ideig tudni, de még utána is fel kéne újra építeni a márkát, mert ugye a Chrome és a Firefox elég erős márka, ha azt szokták meg az emberek, arról át kell őket nevelni másra, az nehéz.

Firefox market shareja jelenleg nem éri el (9,27%) az IE (7,34%) és az Edge (5,2%) összesített market shareját és lassan, de kitartóan esik. Mindhárom a Chrome előnyére. Bár más statisztika alapján alig 6-7% között mozog már csak. Ha hozzávesszük a mobilokat, akkor közelebb van a 4%-hoz, mint az 5%-höz a részesedése.

Nem, a Firefox egy nagyon gyenge márka lett sajnos. Évek óta.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A megszokás nagy úr, de a böngészők annyira leegyszerűsödtek az elmúlt évben, hogy szerintem legtöbben észre se vennék, ha ezentúl az chromium_edge.exe nyílna meg a chrome.exe helyett. Így ez a szokás sokkal könnyen megváltoztatható, mint ha pl. oprendszerről vagy akár egy android launcherről kéne átterelni valakit.