Eszközmeghajtó-program minőség a Windows ökoszisztémában

 ( trey | 2018. december 20., csütörtök - 12:41 )

Itt blogol róla a Microsoft.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

a hp driverek a legjobbak :)
ha úgy érzi, hogy már kevés tinta van a patronban, akkor minőségbiztosítási okokból letiltja a nyomtatást.
Linux alól szép színes lapokat nyomtatok, windows driverrel szép szürkeárnyalatot, mert csak feketével engedi.

Windows alól indítva a nyomtatást (win7/win10 mindegy) úgy 4-7 másodperc telik el a gomb megnyomása és a nyomtatás elindulása között. Linux (mint/fedora) alól kvázi azonnal.

Múlt héten pedig a win 10 nyomtatáskor kiírta, hogy paper jam. tesztoldal megy, paper jam persze nincsen, driver törölve, visszarakva, ugyanaz, egyelőre nem tudtam kiirtani olyan szintre a drivert, hogy mikor visszateszem ne ugyanazt írja. Megoldás: linux alól ugyanúgy nyomtat boldogan, hiba nélkül.

HP 3835 nyomtató, igen, tudom, ez a legolcsóbb fostaliga tintaköpködő. A hardver amúgy tuti, csak a windows driver és szoftver gagyi.

Az a kedvencem, hogy van az irodában egy kicsi HP multifunkciós lézer LAN-ra kötve, a gyári Windows driverrel csak nyomtatni lehet rá, szkennelni nem lehet róla, csak USB-n. Ellenben a gyári!!! Linux driver tud rá nyomtatni és szkennelni is róla hálózaton :-)

Ebben mi volt a meglepő ? Windows "sima" drivere nem tud szkennelni ok.
ellenben!!!! Linux alatt "gyári driver (azaz HP)" meg tud szkennelni ? wtf ?

Tessék esetleg felrakni a "gyári drivert (HP)" a windows gépre és akkor az is tud szkennelni majd.

Nem is értem.

Mi ez itt?!? Áldozathibáztatás?!? :)

--
trey @ gépház

A fenét, másnap. :D

Aha, akkor elírtam. Helyesen: a gyári HP-s driver nem tud hálózaton szkennelni Windows alatt, míg Linux-szon igen.

Tegyél fel több száz megányi bloatware szart, trayappot meg minden felesleges dolgot azért, hogy megkapd azt a 100KB drivert, amivel a megvásárolt hardvert használni tudod... És nem lehet külön letölteni, sőt, ha kiszeded az inf-et meg a többi kellő dolgot, akkor sem tudod csak úgy telepíteni, mert valami nem lesz jó, vagy a nyomtatás, vagy a szkennelés. Rengeteget szívtunk HP driverekkel.
A HP-nak vannak mindig a leggusztustalanabb, bloatware, erőforrászabáló szarjai.
--
"Sose a gép a hülye."

Tudom tudom, nekem se szívügyem a HP, sőt.. kifejezetten rühellem a HP* termékeket, legyen az laptop, vagy nyomtató.
Samsungnál nyomtatóval volt hasonló élményem, felraktam a cd-ről mindent amit kért, nem tud kapcsolatot létesíteni a scannerrel .. remek.

samsung honlapra kellett felmenni és a legfrissebb lósz.rt letölteni az adott nyomtatóhoz, hogy működjön a "megnyomom a scan gombot a nyomtatón és odaér a Windows kliens Samsung* programjára..."

Szóval na :)

Alapvetően jogos a felháborodás / ellenszenv / bármi egyéb ezekkel a szarokkal kapcsolatban.

Ezért utálom azokat a gépeket amik nem tudnak email / smb scan-t. Bár tény, az már egy másik árkategória.

Szóval megkövetem saját magam és elnézést 'norbertkiss'-től az előző, kissé szkeptikus / lekezelő válaszért / posztért.

SMB scan... hát az is megér nem egy misét... Mire körbeszopod, hogy akkor milyen ótvar smb meg ntlm verzióval lesz hajlandó működni, engedélyezed az összes deprecated, alapból kikapcsolt algoritmust (sok gép kizárólag SMB1-gyel és LANMAN-nal hajlandó működni, az így kb. az NT4-es security level úgy '96-ból)... Hogy milyen egyéb hülye paraméter kell, aminek amúgy rohadtul semmi köze a scan-hez, de mégis meg kell adni, mert amúgy meg se próbálja SMB-re tenni a scanjét (ilyen volt valamelyiknél, hogy ki kell tölteni az smtp meg pop3 szervert, adni kell neki valami kamu mail címet meg jelszót, mert amúgy tök mindegy hogy nem mailba küldi, nem megy az SMB sem)... Azokon a 90-es évekből megmaradt felületeken felviszed, beállítod a paramétereket (amivel amúgy semmi baj nem lenne, ha működne, de sokszor ezek is full bugosak). És mindezek után még azzal szarakodsz órákat, napokat, hogy miért "SMB scan failed", mert ezen kívül semmi értelmes hibaüzenet, konkrét hibakód vagy log nincsen... Vajon hogy kell megadni a usert, amivel authentikálsz? Csak simán a usernév, vagy DOMAIN\user, vagy DOMAIN\\user, vagy DOMAIN.LAN\user, vagy DOMAIN.LAN\\user, vagy user@DOMAIN, vagy

... Hogy a jelszó nehogy 8 karakternél hosszabb legyen, mert esetleg levágja és azt már el se tárolja (ilyenünk is volt, és persze egy büdös szót nem szól róla). Persze a jelszóba se használj semmi spéci karaktert, mert vagy a web szarja tőle magát össze, vagy csak egyszerűen nem megy vele, mert nem tudja tárolni, escape karakternek, változónak, string lezárásnak, stb értelmezi. A share neve elé kell-e \, vagy nem, vagy hogy könyvtárat meg lehet-e adni share-en belül (elárulom, a legtöbbnél nem, úgyhogy magát a scan könyvtárat meg kell osztanod "újra", hiába van egy share-ben). A megosztás nevében még véletlenül se legyen ékezet, szóköz, és ne legyen ez se 8 karakternél hosszabb... Hogy esetleg szarik az egész jogosultság kezelése, mert a scan user hiába van benne FOO csoportba, és a FOO csoportnak full joga van a könyvtárra, ha explicit a tetves scan usert nem adod hozzá full joggal, nem scannel rá (ilyen is volt).
És ha minden kombinációt körbelőttél, és próbáltad már linuxra, windowsra (xp-re is, kötelezően...) a scannelést, és nem megy, akkor felhívod a forgalmazót, vagy disztribútort, hogy nem megy a szarod, akkor benyögik, hogy jah igen, az a firmware bugos. De nem publikus a firmware update, és nem is adhatják ki...
Úgyhogy az összes márkáról megvan a véleményem, és mindet a pokolba kívánom.
--
"Sose a gép a hülye."

+100 ezzel csak egyet tudok érteni

legszebb mikor a saját hivatalos PDFjük aszongya hogy úgy adjuk meg hogy \gepnev \\mappanev

helyette ami mukodik az a simán a gépnév (inkább IP) + megosztásra egy /akarmi nem \ ...

Ilyen nekem is volt HP nyomtatóval igaz kb 10 éve :D XP alatt nyekergett a gyári driver hogy vegyek patront meg csak fekete fehér, akkori (talán 8.04-es?) ubuntu alól még 1 hónapon keresztül nyomtattam vele nem keveset színes/fekete-fehérben is.

Talán deskjet 695C volt? Régen volt már :)

Nekem csak két hp-m van és szopok velük. Linux alól amivel az elmúlt 20 évben nem volt gondom az a Brother.

ps.: mondjuk a hp-ra az is jellemző, hogy usb-ről pdf is kihívás neki, pc sem kell.

Nekem van pár HP LaserJet-em, több méret, kategória, és meg vagyok elégedve velük. Linux alatt nagyon jól muzsikálnak, jobban mint Windows alól. Sőt, olyan régi gépek is mennek, amikre már rég nincs Win driver, ami azért jó, mert kb ingyen nyomtatnak az újakhoz képest.

Régi horror sztori volt, még a múlt évezredben. HP Laserjet 5L (vagy 6L, már nem emlékszem pontosan) nyomtató a szerveren, Novell Netware 3.12 hálózat, a kliensek windowsok voltak (Ha jól rémlik, win98).
Nos, minden jó (lett volna), csak valamiért a 4L drivere egy kicsit is bonyolultabb Excel file-nál megdöglött, a nyomatási sor vagy beragadt, vagy krixkrax jött ki a nyomtatóból.

A megoldás az volt, hogy egy Linuxon csináltam egy nyomtatási sort, az megosztotta a nyomtatót SMB-n (postscript nyomtatóként), a bejött adat keresztülment a ghostscripten, aminek volt outputja HP4L-hez, és ezt küldte be a Netware nyomtatási sorába. Így sose volt gond a nyomtatással.

Sosem volt minőség és sosem lesz a Windows-ban. Ez is valamit szívott mikor ilyeneket ír...

Epson multifunkciós eszköz. 3 lap scannelés. Program elindít, scannel, tárol. Következő oldal be. "Eszköz nem található". Eszköz kikapcs-bekapcs megint lehet egy oldalt scannelni az előző módon, majd megint "Eszköz nem található".
Ez csak egy példa a sok közül.

De szívtam már Certified driverrel, ami szerint minden rendben volt, csak épp az eszköz nem működött.

Én örülnék ha végre lehúznák a rolót. Most nagyon el akarják adni,hogy ők mennyire nyitottak opensource világra, de szerintem csak be akarnak húzni kész megoldásokat az eddigi code hell-be. A GitHub megvásárlása is erőteljesen erre mutat. Már várom mikor bukik le az MS,hogy behúzták a Linux kernelt is, nem csak az OpenSSH-t.

Aha... minőség. Nem csak a gyártók megfejése.
Merthogy az aláírásért fizetni kell. Ha több eszköz id van, akkor talán mind után.
Aztán csodálkozunk, hogy ugyanolyan id-vel jönnek ki különböző hardverváltozatok... ami ellen a win úgy küzd, hogy a friss, magasabb verziójú, újabb hadrverváltozatokat ismerő saját telepítésű drivert lecseréli önkényesen a saját, 15 éves driver változatával... ami nem is értem, hogyan lehetne kompatibilis a win10-zel... tévé tunereknél széjjel szopatták első hónapokban években a vásárlókat ezzel.

tvtunerre emlékszem. Volt idő, amikor a friss gyári driver install után a hw csak az első rebootig ment, azután többet nem. Így lett nyugdíjas az a tunerem win alatt.