Fedora 28

 ( trey | 2018. május 1., kedd - 19:52 )

Elérhető a Fedora 28-as kiadása. Részletek a bejelentésben. Letöltés: Workstation | Server

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Na, ez gyors volt! Csak május végére vártam.

Legalább mire rászánom magam a telepítésre, már sok frissítés meg lesz hozzá.

Akinek elszállna a nyelvi beállítás:

dnf install glibc-langpack-hu

A szokásos upgrade-t megejtettem, két gépen is. Az egyiken előjött ez a nyelvi beállításos nyavalya, ott félig segített ez a parancs, köszi! Most már van terminálban meg egyéb helyeken ékezet. Viszont Qt-s programokban nem megy az ő/ű betű, furcsa módon. (Copy/Paste működik, csak a billentyűről beírás nem.) A másik gépen megy mindenféle anomália nélkül ugyanez. Erre nincs valamilyen ötlet? A kereső nem a barátom... (Vagy nincs meg a megfelelő kulcsszó.) Amúgy XFCE mindkét helyen, de ez itt azt hiszem mindegy.

Szerk.: közben nyomoztam egy kicsit helyileg: csináltam egy új felhasználót, annál nem jelentkezett a Qt-s Ő/Ű-hiány, tehát valami régebbi, de mindenképpen user-hez köthető beállítás a ludas. A ~/.cache meg ~/.config alatt töröltem egy rakás Qt-hez (meg arra épülő programokhoz) köthető fájlt, amitől meg is javult a bevitel. Gondolom "beragadt" valami legacy beállítás, ami most lett kidobva. :) (A két Fedora között "csak" annyi a különbség, hogy a hibázó verzió jóval régebbi telepítés, sok upgrade-et átélt már, míg a másikon talán ez volt a második rendszerfrissítés.)

Azt még nem sikerült kideríteni, hogy mi a "probléma" gyökere, de F28-tól máshogy működik az ls, grep, és még ki tudja hány hasonló cucc.
Egészen konkrétan már helyesen(?) figyelembe veszik az LC_COLLATE értékét, és viccesen máshogy rendezik a betűket és a betű tartományokat!.
Állítólag így a helyes - azonban én biztosan nem ehhez szoktam.

Kapcsolódó témák:
https://unix.stackexchange.com/questions/15980/does-should-lc-collate-affect-character-ranges
https://unix.stackexchange.com/questions/227070/why-does-a-z-match-lowercase-letters-in-bash/227077#227077

Amik ugyan nem túl frissek, ám most a Fedora 28-nál biztosan kiütköznek.
Előző verziók eddig ugyanis nem így működtek, így az erre (hibásan?) építő scriptek biztosan megviccelnek majd egy-két (sok) embert, esetleg egész cégeket?

--
zrubi.hu

Az informatika már csak ilyen. Le kell követni a szoftverek változásait, legyen az böngésző, programnyelv vagy akármi.

Szerintem a probléma gyökere az új glibc. Az szokott ezekért a karekterrendezéses dolgokért felelni. Említik az egyik linkeden is.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Nekem sajnos frissítés óta nem megy a waylanddal a login, csak xorg-al. Van ötlet?
A gépben 2 db videokártya van, az egyik ATI (AMD Radeon HD 8790M - 2 GB GDDR5 SDRAM ), a másik Intel alaplapi, a gép egy Dell 6540 laptop.

sub