Itt a Linux on Galaxy koncepció demója

 ( trey | 2017. november 10., péntek - 9:58 )

Nemrég volt szó arról, hogy a Samsung a DeX / Linux on Galaxy megoldás segítségével Linux futtatását tenné lehetővé a Galaxy telefonokon. Most itt egy video arról, hogy ezt hogyan képzeli a vállalat:

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Eddig az volt a véleményem, hogy Samsung kétféle telefont gyárt. Gagyi szarokat amikre 0 suport van és tulárazott presztízstelefonokat amikre nincs szükségem. De ha így folytatják a DEX-el lehet meggondolom magam. Ha lehet egy rendes Linuxo disztrót futtatni rajta hirtelen értelmet nyer a tulméretezett vas. Kíváncsian várom a következő lépéseket.
--
:wq

Az Ubuntu egy rendes Linux disztró. Ha lehet deb csomagokat telepíteni akkor ez egy használható linux. Amire biztosan jó, hogy a kiszolgált SGS mobilok használhatóak lesznek mini szervernek.
A problémát én ott látom, hogy
- repülőn próbálod csatlakoztatni, de nincs mihez
- szállodában rádughatod ugyan a tv-re, de az sem túl kényelmes hacsak nem rendezed át a szobát.
- irodában be kell készíteni hozzá monitort billentyűzetet.

A sikerhez kellene egy notebook "héj". Egy notebook kivitelű monitor billentyűzettel és touchpaddel, amihez csatlakoztatni lehet a mobilt. Úgy kiválthatja a PC-t.

Mindenki abból indul ki, hogy ezt a kütyüt máshol (munkahelyen, utazás közben) használod, és hogy ott a feltételeknek meg kell lenni, közben a legtriviálisabb: Az otthoni asztali gép kiváltása.

Aki 2017-ben még asztali PC-t használ az 4 vagy inkább 8 magos cpu + Geforce/Radeon teljesitménye és sok ram miatt használja. Ahhoz pedig egy mobil kevés lesz, mert aktív hűtés, pár-100 wattos táp mindig előnyt fog jelenteni egy asztali PC teljesítményben egy mobillal szemben.
Itt szerintem éppen a mobilitás a fő érték.
Meg persze az is jó, hogy natív környezetben lehet androidra fejleszteni. De ez csak nagyon kevés embert érint. Annál sokkal több vásároló kell a Samsungnak a sikerhez.

"Aki 2017-ben még asztali PC-t használ az 4 vagy inkább 8 magos cpu + Geforce/Radeon teljesitménye és sok ram miatt használja"

Szerintem ez megalapozatlan általánosítás. Lehet, hogy neked ez a szempont, másoknak is, de annyi más szempont van, ami miatt asztali gépet használ az ember, például mert olcsóbb, mint egy hasonszőrű laptop, vagy mert szereti a nagy monitorokat, vagy a sok vinyót, esetleg csak szimplán ok nélkül, így alakult, így maradt, ilyesmi.

"Meg persze az is jó, hogy natív környezetben lehet androidra fejleszteni"

Ez hogy jött ide? És mondom, nem ez a fő szempont. Akinek most van otthon asztali gépe, és Samu telefont használ, annak simán alternatíva lehet a gép helyett a dock. Nem programozásra, akármire.

Ezért van a statisztika, hogy ne kelljen filozófiai síkon érvelni. A számok azt mutatják, hogy a PC stabilan esik már egy bő évtizede. Azon belül pedig a deskop aránya folyamatosan csökken.
A megmaradt desktop pc eladások nagyobb részét is a vállalati és intézményi vásárlók teszik ki, ahol eddig stabil helye van még a desktopnak. Az otthoni desktop pc vásárlók túlnyomó része gamer. Számukra egy mobil tv-re vagy monitorra kötve nem alternatíva.
A tableteladásoknak a kétharmadát sem éri el a desktop. Mobillal jobb ha össze sem hasonlitjuk az eladási adatait. A PC további esését lelassíthatja felcsatolható bill-es pc, ami lényegében tabletek tekinthető. Szóval a PC "megmentője" is a mobilvilágból jövő koncepció lehet.
A PC másik "angyala" a Chromebook. Azok az eladási statisztikák, amelyek PC-nek számolják a Chromebookokat enyhe növekedést mutatnak. De ez sem desktop PC. Sőt a Chromebookok csak csökkentik a desktopok arányát PC-n belül.

"Ez hogy jött ide? És mondom, nem ez a fő szempont."

Úgy jött ide, hogy benne van a Samsung videójában (0:45)-nél. Az egész videóanyag a fejlesztésre van kihegyezve. Gondolom kerülni akarták az irodai témát, bár Office 365 miatt ez is elérhető. Játékokból meg ugyan ma már nagyon sok cím megjelenik Gnu/Linux-ra de csak x86 platformon, nem Arm-on.

Én is használok desktop PC-t, főleg a teljesítménye miatt. De én, te és a hozzánk hasonlók igényeiből egyre kevesebb van a világpiacon.

Ez igazából jogos.

Vagy éppen a teló lehet a touchpad, ahogy a Canonical tervezte az Ubuntu Phone-nal.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Szerintem is rendes disztró az Ubuntu. Használom is, szeretem is.
Nem tudom mi kell a sikerhez de jobban meggondolva ha ahhoz, hogy használjam magammal kell cipeljek egy dokkot + egy billentyűzetet + egeret (és remélem, hogy van alkalmas képrenyő) akkor ennél már kényelmesebb egy kicsi notebook.
--
:wq

Itt a videóban ARM fejlesztői eszközként mutatják be, nem túl széles közönség szerintem, inkább az üzleti felhasználóknál lehetne sikeres, de ahhoz ki kéne építeni az infrastruktúrát céges környezetben, több ilyen dokkot, lehetne ez a BYOD jövője. Gondolom projector-oknál sem problémás már, ha bluetooth-on akarom telefonról a prezentációt megjeleníteni, csak azt nem tudom, hogy miért nem lett sikeresebb az ASUS padfone (telefon->tablet->laptop formátum), vagy pl. azok az telefonra köthető dokkok, amik laptop formátumúak.

Itt a videóban ARM fejlesztői eszközként mutatják be, nem túl széles közönség szerintem
Szerintem ez csak egy példa akart lenni, hogy nagyon komoly munkára is befogható.

csak azt nem tudom, hogy miért nem lett sikeresebb az ASUS padfone (telefon->tablet->laptop formátum), vagy pl. azok az telefonra köthető dokkok, amik laptop formátumúak
Ez jó kérdés, szerintem a fő ok az Android. Az Androidos appok még táblán se mennek túl jól, laptopon pláne nem. Engem se tentál az, hogy egérrel böködjem az Android appokat.
--
:wq

"Ez jó kérdés, szerintem a fő ok az Android"

Volt akkor, igen, szerencsére van változás ezen a téren. Most, hogy a Chrome OS képes Android appokat futtatni, hirtelen komoly igény jelent meg arra, hogy az appok támogassák a dinamikusan méretezhető ablakban futást, egérrel, billentyűzettel kezelést.

Szerintem nem túl jó az a koncepció. Pl. ha tabletet használok, telefonálásra azért jó lenne közben egy könnyen felkapható telefon. Ha bele van szuszakolva egy tepsibe, az nem feltétlen előny, legfeljebb költséghatékony.

Headset?

Erre volt egy ötletes megoldása az ASUS-nak. A stylus, azaz hozzá járó toll egyben bluetooth telefonkagylóként funkcionált. Textelésre meg ott volt a tablet képernyő.
A probléma szerintem az volt, hogy annyiba került amiből lehetett venni külön egy jó tabletet hasonló androidos telefon mellé. Az pedig úgy már kényelmesebb.

"miért nem lett sikeresebb az ASUS padfone (telefon->tablet->laptop formátum)"

Mert drága volt. A telefont felsőkategóriás árban adták, és billentyűzettel a tablet dokkoló annyiba került mint egy komplett különálló 2in1 tablet, vagy egy ipad. Cserébe ha tabletként használtad akkor a telefon legfeljebb BT fülessel működött. Ezért az emberek inkább vettek külön remek telefont, és külön remek tabletet. A dokkolós megoldásnak akkor lenne értelme ha szabványosítanák, és bárki gyárthatna ilyet. Akkor elég olcsó lenne ahhoz, hogy elterjedjen.

Az árral nekem is volt bajom, de azt hittem, többen lesznek, akiknek előny, hogy nem tudják elhagyni így pl. a laptoppal az adataikat is, vagy pl. a mobilitásukat ez segíti. Lehet a nagyobb csere lehetőség lenne a megoldás, pl. ha a cégnél tényleg lenne kb. minden asztalon egy Dex, akkor a telefonommal bárhol leülhetek. Kérdés, hogy ez valós igény-e (szerintem nem sok helyen). Hangosan gondolkodok csak, mert a megvalósítás jó, de nem vagyok biztos az igényben.

A DEX-szel az a baj, hogy elveszted a mobilitást. A tablet dokk előnye az volt, hogy továbbra is mobil maradtál, csak egy nagyobb képernyőn, opcionálisan akár billentyűzettel. A samsung ceruzás megoldással ez nagyon jó lenne még androiddal is. Ennek az egésznek továbbra is az lesz a gondja, hogy egyrészt nem lesz olcsó, másrészt nagyon korlátos lesz a használható készülékek száma ... ráadásul az új generációhoz majd hoznak ki új egységet, hogy vedd meg újra. Egy rpi tokkal vonóval kijön kb. $50-ből (de inkább olcsóbban). Nem tudom elképzelni, hogy ez a dex olcsóbb legyen. Akkor meg minek? Ha csak az a cél, hogy a telefon háttértárán tároljam a szupertitkos anyagaimat akkor mount-olhatom, és dolgozhatok arra.
Nincs rpi-m, és nem is kellene, de ha egyszer valamit külön olcsóbban kapok meg mint árukapcsolással akkor minek venném meg árukapcsolással?

Egyébként android-on ezt megoldani nem egy extrém kihívás. Miracast adott, BT periféria adott. MHL+USB HUB jobb lenne, de azt a gyártók elkaszálták. Apple kidobhatná a sima ipad szériát, és csinálhatna helyette dokkot iphone-hoz. A lightning csatlakozó úgyis ugyanott van.

> A lightning csatlakozó úgyis ugyanott van.

Miert epitenel uzleti terveket egy kihalasra itelt dologra?

Azért többrétegű a probléma. Pl a vadi új tv-k általában nem tudnak már mhl-t. Pl Samsung 2017-es széria. (nekem series 6-os van)

Miracast meg max videóra jó. Szöveg néha nehezen olvasható, vagy mozgások után várni kell, hogy tisztuljon a képe. Szintén Samsung - Samsung párosról tudok nyilatkozni. Alkalmanként egyébként jól jön.

A Huawei mate 10 pro megoldása hasonlít inkább az mhl-re, de univerzálisabb, sőt univerzálisabb szabvány (nem kell spec. Tv képesség sem), cserébe szintén ki vagy kötve a tvhez. Ha majd megjön, lehet teszek vele egy próbát, ellenben szerintem érdekességnek jók ezek a dolgok, nem hiszem, hogy gyakran használnám.

> Miracast meg max videóra jó. Szöveg néha nehezen olvasható, vagy mozgások után várni kell, hogy tisztuljon a képe. Szintén Samsung - Samsung párosról tudok nyilatkozni. Alkalmanként egyébként jól jön.

Imadom, amikor az emberek azzal jonnek, hogy "jajj, Android vilagban is van am AirPlay megfelelo, es az is milyen jol mukodik", aztan kiderul, hogy ja, jo hogy van, csak szar.

Szerk: valami Samsung 720P + AppleTV 4

A szerencsetlenkedes a tableten keresztul nezesbol adodott :)

https://youtu.be/IzsTdr9hku8

Az airplay átviszi 60 fps-sel a fullhádét veszteségmentesen, érezhető latency nélkül?

Ha linkelsz valami YT videot, akkor kiprobalom.

Minek linkeljek Youtube videót? Monitor képének átküldéséről volt szó. Ehhez kell a realtime, tömörítési veszteségmentes átvitel.

Az Android világban van jobb: Chromecast.

"vadi új tv-k általában nem tudnak már mhl-t"

USB-C-n átmegy a HDMI, nem?

Át bizony, csak azt meg nem minden telefon tudja azt hiszem. A mate 10 pro így csinálja, de egyelőre másik ilyen készüléket nem tudok, de ez lehet, hogy az én hibám.

A Samsung új Galaxy telefonjairól beszélünk.

Sima usb-c to hdmi kábellel nem megy. Akkor max csak screen mirrort kapsz, legjobb tudomásom szerint.

Egyrészt a mai mobilok felbontása mellett a screen mirror felbontása bőven megfelelő. Hovatovább már inkább a monitor/tv felbontása lesz kevés.
Itt pedig egy hivatalos Samsung programról van szó. Nyilvánvalóan megoldja a Samsung, hogy ne csak screen mirror-ban menjen a hdmi kapcsolattal működő Ubuntu desktop.

A screen mirror és ez a dex/desktop mode/akármi nem ugyan az azért.

Azért egy RPi még 3 is közel sem olyan erős vas mint egy mai SGS. RPi3-ra van ugyan Android things, de nem túl optimális Androidos fejlesztésre.

jó, ha a steam is felmegy rá akkor galaxy-t veszek. mondjuk nem mert arm proci és az armnak még gurítani kell egy pár nagyot, hogy desktopon komolyan vegyék...

--
GPLv3-as hozzászólás.

Like! Végre valami újdonság!

Az otthoni számítógépem 4 magos, magonként 3.2 GHz-es állat 8 giga RAM-mal, 1 TB merevlemezzel, 256 GB SSD-vel.

Nálam a számítógép az valahol itt kezdődik.

Nem vagyok meggyőződve, hogy a Samsung telefon tudja mindezt.

Még nem, de hamarosan már elég lesz egy ARM desktopra a legtöbb embernek.

Amiről te beszélsz az szerintem a "komoly munkavas" kategória. Én pl. a fentebb leírt konfigurációval teljesen képtelen lennék dolgozni de nem mondom azt, hogy az nem számitógép :).
A munkán kívüli tevékenységeimhez 99%-ban megfelelne az is amit egy ilyen mai csúcstelefon-csúcskonfiguráció tud.
--
:wq

A Raspberry Pi jó szórakozás otthonra, de eszembe nem jutna munkaasztalnak használni, pedig abban is van kakaó rendesen.

Nem véletlen nem KDE, vagy GNOME fut alapból Raspbianon.
Nem a munkához kell komoly vas, hanem a videokódoláshoz, a kismillió filmhez, anyuci 23 millió fényképéhez, a legújabb 3d játékokhoz,...

Eszembe sem jutna Raspberry-t használni DVD-ből H264-be kódoláshoz és hasonló mindennapi ínyencségekhez.
Nálunk a fő probléma jelenleg, hogy kevés az 1 TB a letöltött videókhoz.

A Raspberry egyik legnagyobb problémája, hogy SD kártyáról megy, aminek a sebessége ismert az informatikusok között. A belső internethálózat is gyorsabb egy mezei SD-nél.
SD kártya eszméletlen lassú, próbálj 2 GB fájlt felpaszírozni rá, meg lehet pusztulni tőle.

Amennyiben normális sebességet nem produkálnak ezek a cuccok, addig felejtős lesz számomra.

Ki használ KDE-t vagy GNOME-ot? LXDE nekem évek óta mindenre elég.
Amikor utoljára használtam (szerencsére jó régen) a videóban szereplő eclipse csodát, akkor nem volt egy sebességbajnok.
Vagy nagyon sokat optimalizáltak rajta (amit erősen kétlek), vagy bazi erős ez a teló.
SD sebesség nagyon függ a kártyától. Én épp ma mértem egy gagyi kis ~500 MHz körüli ARM-on ~40 MB/s olvasási sebességet eMMC-ről.
Fájlok meg úgyis egyre inkább NAS-on laknak, nem kell nekik nagy helyi tárhely.

"Ki használ KDE-t vagy GNOME-ot? LXDE nekem évek óta mindenre elég."

Rengetegen rajtad kívül :) Értem én, hogy te megvagy egy kompakt DE-vel, és nyilván ezzel nem vagy egyedül, de azért hidd el, páran KDE-re és Gnome-ra is vetemednek :)

"Amikor utoljára használtam (szerencsére jó régen) a videóban szereplő eclipse csodát, akkor nem volt egy sebességbajnok.
Vagy nagyon sokat optimalizáltak rajta (amit erősen kétlek), vagy bazi erős ez a teló."

Vagy felgyorsították a videónak azt a részét. Nekem legalábbis nagyon gyanús az a villámgyors kattintgatás.

Biztosan nem fog ilyen sebességgel futni rajta az Eclipse. i7-es, 16 GB-os desktop gépeken nem pattog így.
De ha mégis, akkor van egy vevőjük :) Persze ez egy concept video, vagyis szépen össze van vágva, nem realtime kattintgat valaki miközben kamerával veszik. Szóval ja én is így képzelem mindig a számítástechnikát, de sosem ilyen :)
--
openSUSE - KDE user

A Samsung helyében megkeresném a Google-t és dolgoznék az Android Studio Arm kiadásán. :)

Előzzük meg a vitát és egyezzünk meg abban, hogy mindenkinek más igényei vannak. :)

Nekem a napi munkavégzés nagy része megoldható egy iPhone + Moleskine* kombóval, ha mondjuk az iPhone kapna ilyen feature-t (maradhat az iOS), akkor én kb. megvagyok. Otthoni gépem pedig egész egyszerűen nincs, a laptopom egyetlen (számomra) fontos tulajdonsága pedig az akku üzemidő.

(* pro tipp: ikeás jegzetfüzettel kiváltható az árérzékenyeknek, meglepően jó minőségű cuccokat csinálnak)

Árérzékeny és ikea egy mondatban, megvan a hét vitze. De segítek sokkal olcsóbban is lehet füzetet venni. Fyi otthoni számítógépet említett és hogy neki hol kezdődik a számítógép. Vagy ezt a szifon+"filofax drágájjér" nem mondta meg? Nem munkaeszközről beszélt. Ilyen alapon a péknek meg lapát kell. Nesze, azzal versenyezz költség és energiahatékonyságban. :-)

Az it works4me már bocsi de 20 éve sem volt válasz semmire.

"Árérzékeny és ikea egy mondatban, megvan a hét vitze."

Miután kinevetted magad, nézd meg a Moleskine árakat. Minden viszonyítás kérdése :)

> Árérzékeny és ikea egy mondatban, megvan a hét vitze.

Pedig az ikeás Eyjafjallajökull típusú keményfedelű notesz párszáz forintért elég jó ár-érték arányú, nálam legalábbis iszonyú mértékű fizikai abúzust bírt ki.

> De segítek sokkal olcsóbban is lehet füzetet venni.

Teljesen igazad van, vegyél nyugodtan olcsóbban. :)

> Fyi otthoni számítógépet említett és hogy neki hol kezdődik a számítógép.

Szerintem teljesen érvényes volt, amit írtam: ha az iPhone holnap megtanulná ezt a feature-t, akkor már laptopot sem kellene hurcolnom. Ugyanis nekem máshol "kezdődik a számítógép". Fyi. Bár látva a lenti eszmefuttatást a minimális kötelező képernyőméretről, azt hiszem, sosem fogjuk meggyőzni egymást.

"Nekem a napi munkavégzés nagy része megoldható egy iPhone + Moleskine* kombóval"

Én ezt anno 5-6 éve Note telefonnal egyben megoldottam, amikor gyakran kellett jegyzetelnem megbeszéléseken. Volt, hogy kitükröztem a kijelzőt kivetítőre és tudtam rögtön screenshot-ra rajzolni, hogy mi az elképzelés vagy csak kivetítve rajzolni, miközben a telefon konvertálta a kézírást gépelt szövegre... nagyon produktív volt.

Ilyesmivel én is próbálkoztam, de úgy általában nem volt kényelmes képernyőre jegyzetelni/rajzolni, ráadásul ha mindezt phablet-méretben kéne, az biztos nem menne. Nyilván ha realtime írásvetítő kell, akkor a notesz tényleg nem elég. :)

Mivel próbáltad?

iPad Air 2, iPad Pro, Surface 3, Surface 4, valami androidos HTC, nem feltétlenül ebben a sorrendben.

Nekem egyszerűen nem kényelmes üvegre jegyzetelni egy műanyag vacakkal, de nem akarom vitatni ha valakinek igen. :)

Az a helyzet, hogy ezek mindegyike lófasz tejszínhabbal egy Note-hoz képest... :)

Elhiszem neked, gondolom ha erre van kihegyezve az egész Note-koncepció akkor csak működnie kell.

Igen igen igen, és facebook-ozásra, hírolvasásra, sőt, filmnézésre, sőt, játékra is minimum 19 col kell, 5.1-es hangrendszer, külön erre épített szoba, nincs olyan, hogy valaki munkában csak 8 excel táblát csesztet kb. egész nap. Látnok vagy, a Samsung-nak kéne pár ilyen ember, aki kivezeti őket a sötétségből :). A piac sokszínűségét viszont át kéne még venned.

Filmnézésre 40-42 col kell minimum... Azalatt egérmozinak "híjják". Ha az lcd tv-k hangját elviseled a te ügyed :-). Atomerőművön lehet ekcelt babrálni fordítva meg nem. Bár láttam olyan ekcelt amire az atomerőmű is kevés volt. Btw azért mert kisebb kijelzőn is lehet egy egy részfeladatot csinálni nem veszek mindegyikre külön kijelzőt hanem amelyiket a legtöbbet csinálom arra azaz 23" minimum. Vagy amelyik megfelel a legtöbbre és az nem az okostelefon méret. Faszbúkért nem kell kijelző nekem spec. Hírolvasáshoz sem árt egy normális bár lehet én vagyok a maradi hogy nem 140 karakteres híreket olvasok hanem olyanokat amiket 23"-on is 3-5 oldalon gördítem. :-)

Nekem spec itthon 23" van. Melóban 2x24". Közte meg 13" a kocsiban ergo nekem nem kell a samsung papírnehezéke. (az apple-é sem)

A piac sokszínűségébe Csab is és én is beleférek. Az hogy a tucatpistike igényeket kedveled nem sokszínűség. :-) De ha eltekintünk a játéktól akkor a kütyü árából igen sok papíralapú újságot/könyvet lehet a telefon élettartama alatt előfizetni ami nem kevésbé kíméli a szemünket. Egy telefon környezetvédelme pedig semmivel sem jobb mint a lebomló újságé.

"Filmnézésre 40-42 col kell minimum"

Ez valami hivatalos dokumentumban rögzítve van? Akkor szüleim mit csináltak a hatvan-valahány centis tévé előtt? Az nem volt filmnézés? Itt van előttem egy 22"-es monitor, kábé úgy kitölti a látóterem, mint fotel távolságból a 42-es tévé. Miről beszélünk akkor? :)

"Atomerőművön lehet ekcelt babrálni fordítva meg nem."

Lehet, de akinek nincs szüksége erősebbre, az miért is fizessen többet az atomerőműre?

Elég 5"-6" is megfelelő kivitelben. Sőt egy jó VR-rel még az otthoni IMAX élmény is elérhető.

Nem okostelefon méretről van szó, hanem a DEX-ről, nem moziélményről volt szó, hanem filmnézésről (minek nézném a Jóbarátokat 5.1-ben, 40 colon?), hírolvasásnál sem törik le a keze sokaknak, ha néha görgetni kell, főleg ha cserébe olcsóbb az eszköz. Írsz a kijelző méretről, amikor a DEX és hasonló technológiák pont nem azt határolják be, hanem a teljesítményt.

"Az hogy a tucatpistike igényeket kedveled nem sokszínűség."

Én nem írtam, hogy azt kedvelem, vagy hogy csak azt ismerem el, Csab írta, hogy x teljesítmény alatt az nem gép. Ezt vitattam, hogy de. Nincs vitám azzal, hogy ő magának mit vesz, azt vitatom, hogy amit ő nem tart jónak a saját igényeire, azokat a gépeket ne tarthatnám jónak én az én igényeimre.

Az atomerőműt igénylő excel pedig szakmai igénytelenség, amit nem vassal kéne megoldani, és nem általános (tudom tudom, x cégnél az, csak ha nem mindenhol, akkor nem kéne abszolútumokban beszélni).

+1 ezek az armos verébfingok egyelőre nem igazán ütőképes munkaeszközök. Hallom már vagy 5 éve hogy demajdazarm, aztán mégsincs semmi amire leváltanék akár egy otthoni PC-t.

Hogy a statikus terhelés alatti melegedést ne is említsük.

Próbáltad a Galaxy S8 hardverét, vagy mi alapján gondolod, hogy nem hoz olyan teljesítményt, amire szükség volna... munkához... melyik fajta munkához is?

16 giga ram és 4,2 ghz-es magok itt plusz dedikált videokártya így számomra sem értelmezhető a samsung feliratos papírnehezék :-)

Izmos gépem van, én vagyok a jani, és minden szar és semmire se jó, ami ennél akár egy kicsit is gyengébb!!!!

ezzel egyúttal azt is elismeri, hogy az ő gépe a legalja :)

Azért én is hazudtam, mert a 128 GByte SSD-t nem mertem leírni, inkább 256 GByte-ot írtam helyette.
Az mégis csak jobban hangzik. A többiben a valóságot írtam.

Tudod, a fórumon senki sem fog ellenőrizni, azt írsz, amit akarsz.

lol

Most kellene a felvilágosítás:

> 16 giga ram és 4,2 ghz-es magok

Lemaradtam a tudománnyal. Az egyetemen arról tanultunk, hogy a szilícium határfrekvenciája 4 GHz, ennél gyorsabban nem megy.
Más anyagból vannak ezek a processzorok, vagy barkácsoltak a szilíciumon valami szennyezőanyaggal?

Nem követem az eseményeket.

Mi az, hogy a határfrekvenciája 4 GHz? Utána megállnak az elektronok, vagy mi?
Hirtelen egy ilyet találtam:
http://hwbot.org/benchmark/cpu_frequency/

Egyébként ha jól tudom (de fixme), a csúcs (konzumer) procik már ma sem szilíciumból vannak, hanem talán SiGe a félvezető.

Nem tudom a fizikai hátteret.

Hallottam egyetemen, hogy ez a határ és ritkán mennek eszközök efölé.

Hogy a Si kristályrácsnak mi baja a 4 GHz-vel fogalmam sincs. Lehet rezonancia is.

Elég veszélyes egyetemi tanárkának bármit elhinni bemondásra, anélkül, hogy a fizikai háttérnek utánanéznél. Másrészt logikailag is ellentmondásos, ha állítólag határ a 4 GHz, akkor még ritkán sem mehetnének az eszközök efölé. Már pedig mennek. A ritkaság nem azért van, mert kivitelezhetetlen lenne, hanem a nagy freki nagy fogyasztással és melegedéssel jár, és önmagában a magas órajel nem garancia a teljesítményre. Ezt jól megtanulták a procitervezők a hosszú pipeline-os, magas órajelhajkurászós Netburst/P4-kudarc óta.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

A gyors eszközök nem szilíciumból készülnek. A wikipedia-ról vettem, bár konkrét számot nem ír.

A Samsung feliratos papírnehezék nem is arra van, hogy kiválts vele egy erősebb asztali procis, 16 giga RAM-os, dedikált videókártyás gépet. Sokadik funkciós informatikai eszköz inkább, amit zsebben bármikor bárhová magaddal viheted, míg az asztali géppel ezt nem teheted meg.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek…” Aron1988@PH Fórum

Hamarosan emulalt Windows 10 fogja ugyan ezt tudni egy szinte ugyanilnyen telefonon remelhetoleg.