A Samsung Galaxy S8 teljes Linux disztribúció futtatását teszi lehetővé a DeX dokkolón keresztül

Samsung DeX ismertető

A Samsung lehetővé teszi Linux futtatását Galaxy S8 telefonjain a Samsung DeX / Linux on Galaxy megoldás segítségével:

Samsung DeX’ s user experience is also applicable to developers. Although it’s in trial phase, Linux on Galaxy is our innovative solution to bring the Linux experience on PC to mobile, and then further onto a larger display with Samsung DeX. Now developers can code using their mobile on-the-go and seamlessly continue the task on a larger display with Samsung DeX.

Installed as an app, Linux on Galaxy gives smartphones the capability to run multiple operating systems, enabling developers to work with their preferred Linux-based distributions on their mobile devices. Whenever they need to use a function that is not available on the smartphone OS, users can simply switch to the app and run any program they need to in a Linux OS environment.

Linux on Galaxy is made even more powerful because it is DeX-enabled, giving developers the ability to create content on a large screen, powered only by their mobile device.

Részletek itt.

Hozzászólások

Volt már ilyen. Először a Motorola-tól. Majd a Canonical is előállt egy Ubuntu for Android-dal amit működés közben demonstrált is.
A Motorolás megoldással az volt a probléma, hogy egy agyonkorlátozott Debian deskopot kapott a user, amire többek között .deb csomagokat sem lehetett telepíteni.
Az Ubuntu for Android egy jó cucc lett volna. Sajnos a Canonical már Google magasságban kezdte érezni magát, teljesen tévesen. Az ambiciók az égig nőttek és gyorsan visszaszivták az androidos ubuntut, mert belülről konkurált volt a teljesen saját Ubuntu Touch-hal. OMG! mintha legalábbis egy klasszikus tech multi lenne a Canonical a 90-es évekből.

Talán most a Samsung végre valóban kirakja ezt a puzzlet úgy ahogy mindig is kellett volna.

Teljesen egyetértek.

A vicces az, hogy mostanra talán eljutott az Android is odáig, hogy ha egy ilyen gyártó nekifeküdne, mint a Samsung, akkor desktopként is használható lenne, így kevésbé értem miért nem azon dolgoznak, hogy dokkolva desktopként az Android fusson.

Szerintem ez egy jó irány egyébként. Jó lenne, ha ebbe az irányba menne a világ. Ha 3 éve megcsinálja ezt RENDESEN az MS a Windowssal, akkor valszeg idén nem kellett volna lelőni a mobil szekciót. Egyébként egy ilyet ha megcsinál az Apple rendesen, igazi macOS-sel, akkor engem megvennének kilóra.

Na de ha megcsinálná valóban az Apple? :)
A legjobb poén az egészben ez:
Song: Kraddy - Android Porn
:)

Komolyabbra fordítva a szót, szerintem nem működne a dolog. Vetített billentyűzet már legalább egy évtizede van. De nagyon körülményes használni, ezért sem lett népszerű. A képernyő kivetítés már jobb ötlet. Erre is van példa, Lenovo Yoga tab-ok. De még a beépített projector folbontásán dolgozni kellene, mert a 3 pro is csak még 480p-nél tart, ami max prezentációhoz elég.

Én a másik irányból közelítettem egy kicsit ezt az elképzelést augusztusban.

Nem az MS telefonnak kellene tudnia laptopként viselkednie, hanem fordítva.

Használtam egy hónapig egy Surface Book-ot, ami laptopként teljesen jó. Csak furán súlyosnak érződik, valószínű a súlyeloszlát miatt.

És lecsatolható a képernyője, és akkor lesz egy 13 hüvelykes tableted.

Gondolod te. Csak éppen itt jön elő a gond: a Windows környezetben futó szedett vetett alkalmazások egy részének fogalma sincs arról, hogy ezt így lehet.

Például egy videólejátszó program, amivel egy mesét lehetett volna a gyerekeknek lejátszani, nem volt hajlandó elindulni, mert .

Meg akad, meg döcög, meg van ami megy, más meg nem, stb.

Egyszóval a mostanában lassú és időnként fagyó Nexus 9-hez képest egy használhatatlan tabletnek tűnt.

Egy dolgot jól tudott: a hozzá adott tollal kézírással a OneNote-ba jegyzetelni. Bár az is előfordult, hogy egyszercsak a toll megállt.
Máskor nem ment a nyomtatás.
Harmadik alkalommal a Slack ablaka, miután a külső monitort levettem, nem talált vissza a maradék egy kijelzőre.
Sok bosszankodás után többször az IT-s sráchoz mentem, aki többször egy sima rendszerújraindítással megoldotta a problémát. (Illetve volt olyan gond, amihez a programot kellett letörölni és újraindítani).

Igen, tudom, IT Crowd. Have you tried to switch off and on again?

Hát, én elszoktam ettől. Se az androidos telefonomon, se az androidos telefonomon, se a linuxos laptopomon nem szokott olyan hiba előfordulni, amit újraindítással kell orvosolni.

Ha a Windows, és a rajta elérhető programok is eljutnának erre a szintre, onnantól lehetne tabletként használni a SurfaceBook képernyőjét. És onnantól lehetne azt, a képernyő méretének lecsökkentése után, hogy van egy kis képernyős telefon, amit rendesen telefonként használhatok, de dokkolás után meg úgy, ahogy a mostani gépeket.

Az a furcsa a Surface Pro tabletekkel, hogy ha csak egy kicsit is megreped a képernyőjük valamelyik sarokban, akkor annyi a touch funkciónak az egész képernyőn. Szerencsétlenebb esetben valahol random érintést érzékel és még annyira sem lehet használni, hogy kikapcsold a touch funkciót a beállításokban.
Ezzel szemben egy Android képernyője hálósra törhet de még akkor is rendesen működik a touch funkció.

Repter security checknel kicsuszott az iPad Prom a taskabol, sarkara esett, ugyan picit tompitottam labbal, de azert picit nihilista fraszt kaptam. Picit meghorpadt a sarka, meg arnyalatnival vilagosabb a kepernyo azon a reszen, ami max fekete kepernyonel veheto eszre, szoval baromi szerencsesen megusztam, meg a pencilnek sincs vele gondja.

De azert ezek a szarok baromi csuszosak...

Biztosan szakmai ártalom, de biztonsági szempontból szerintem teljesen értékelhetetlen egy mai okostelefon. Ugyanezt az eszközt "komolyabb" munkára használni nem hinném hogy jó irányba vezet... persze ez is nézőpont kérdése ;)

Szerintem.

--
zrubi.hu

Mi a szakmád? Microsoft marketinges? :)
Na jó ez csak vicc volt.
Ami irsz azonban abszurditás. Ma egy mobil rendszer, Android és iOS is sokkalta védettebb pont biztonsági oldalról mint egy desktop PC. Windowson telepitesz egy alkalmazást, ami utána szabadon olvas a user minden adatában, más programok merevlemezre irt dolgait beleértve.
Mobilon minden app külön user id-val fut. A app nem tud beleolvasni B app háttértáron tárolt fájljaiba. És ez csak egy fontos biztonsági pont volt. Természetesen nem rootolt mobilok nagy előnyben vannak.

Es azzal mi van (vegyuk akkor az androidot ha mar ezt hoztad peldanak) ,hogy tulajdonkeppen fogalmad sincs ,hogy egy program mit csinal a hatterben?

Pl a blackberry hub is kommunikal jobbra balra (illetve csak szeretne mert a tuzfalon csak a sajat szerverem fele van kiengedve). Miert? Mi a tokomet akar csinalni az AWS-en mikor az en szerverem nem ott van? :D Es meg sorolhatnam estig...

A mai mobil oprendszerek királya, az android bár elméletileg jó és védett, gyakorlatilag egy "eldobható" oprendszer, mert az ezt futtató gépek jó része olyan régi patch levelen van, hogy a szép elméletet nem tudják a gyakorlatban kamatoztatni.

Egy rendes vastag oprendszer gyakrabban kap frissítést, és ha nem tolják el a csicsa-security csúszkát a csicsa irányban azért, hogy a plázapics4k is képesek legyenek használni, akkor jó dolgokat lehet belőle kihozni.

Tök mindegy, hogy milyen szoftvert (os, kernel, userland) használsz, mert sok kódban sok hiba van, kevésben meg kevesebb.
A felfújt csili vili oprendszerek, ahol installkor a hirdetés azonosítóddal kapcsolatban kérdez téged (válasz: WTF?) egy csomó olyan komponenst tartalmaznak, ami nélkül igazából lehet élni, de legalább ha hiba van benne, akkor jól ki lehet használni.

A játék, "eldobható" oprendszerekben hiába van már kezdetleges MAC, igazából nem érik el azt a célt, hogy megvédjék az adataidat, a tevékenységeidet, hanem ezekért az "ingyenes" oprendszerekért magaddal fizetsz, - ha szerencséd van akkor a gyártó visz mindent rólad, és nem az éppen aktuálisan hypeolt ransomware írója, (megrendelője, kiadója, whatever).

Egy rendes linuxot le lehet úgy csonkolni, hogy csak az maradjon aminek muszáj a megléte, - és nem kötelező kidobni az apparmort, - így lehet biztonságosabb linuxot csinálni mint az android.

Én legalábbis ezen a véleményen vagyok.
A linux önmagában nem biztonságosabb mint bármely más oprendszer, de azzá lehet tenni, - lásd Qubes-OS, - nem úgy mint más, zárt oprendszereket, ahol ha szerencséd van, akkor csak kicsit hazudtak róla a marketingesek, és nem nagyot.

Nem már 2017-ben, hanem 2017-ben még mindig. Ebben a jövőben sem várható változás. Az első Nexus4 mobilom óta folyamatosan kapom az Android frissítéseket. Amikor CyanodenMod-ra cseréltem rajta az Androidot még gyakrabban jöttek frissítések. Azóta csak bővült a gyárilag folyamatos frissítést biztosító Androidgyártók listája, valamint a LineageOS által támogatott mobilok köre is.

Ma egy mobil rendszer, Android és iOS is sokkalta védettebb pont biztonsági oldalról mint egy desktop PC.
:)

Mobilon minden app külön user id-val fut. A app nem tud beleolvasni B app háttértáron tárolt fájljaiba. És ez csak egy fontos biztonsági

Ez nagyonszépen hangzik elméletben meg papíron.
A gyakorlatban meg az van, hogy egy app mondja meg hogy mihez akar hozzáférni. Neked meg annyi lehetőséged van, hogy elfogadod = telepíted. Nem fogadod el = nem telepíted.

Szerintem aki ezt kitalálta az kurvára fordítva ül a lovon.

+ ahogy mások is rávilágítottak, a nagyon szép elmélet is csak a legújabb Android kiadás esetén érvényes. A piacra dobott hardverek élettartama pedig sokkall hosszabb annál, mint hogy képes legyen követni a OS és az appok fejlődését hízását. Így a gyakorlatban már papíron is rossz - és/vagy elavult - desig-nal készült OS van a userek készülékein.

--
zrubi.hu

Nem az egyetlen lehetőség. Root nélküli LineageOS-en megtagadhatóak egy app hozzáférései utólag. Xiaomi Mi gyárilag biztosítja ugyanezt. Gondolom a OnePlus gyári rendszere is.

Továbbá egyetlen alkalmazás sem kérhet magának root jogot a háttértár felett. Így pedig nincs hozzáférésük, olvasási joguk a többi alkalmazás "home könyvtárára". Az app fejlesztők felelőssége annyi, hogy valóban saját védett könyvtárukba írják a valóban bizalmas adatokat.
Androidon egy képszerkesztő app nem tudja elérni a voip-beszélgetős app kontakt listáját ha azt saját védett tárhelyén tárolja a voip app.
Windowson minden további nélkül eléri a képszerkesztő program a beszélgetős program kontaktlistáját tekintve, hogy a mindegyik program user joggal fut (hacsak nem követelt magának valamelyik egyenesen admin jogot) és hozzáfér a többi program adott user jogaival tárolt összes fájljához. Még írásjoga is van.

Vagy K-9 Mail ha már levelezés. Magadnak is lefordíthatod forrásból.
Az igaz viszont, hogy nem minden típusú app-nál van olyan bőséges választási lehetőség mint email klienseknél.
Én még továbbra is a háttértár hozzáférés biztonságáról írok, csak többször elterelődött a szál és akkor már válaszoltam arra is. Azaz Androidon A app nem tudja olvasni B app privát könyvtárát. Ez pedig nagy előny például Windowszal szemben ahol Gabi user nevében futó összes program teljes hozzáféréssel olvassa-írja a többi Gabi által telepített program fájljait. Sőt annál többet is.

Nem es pont ezert kell oket regulazni az iptables-el mert mindegyik pofazik valahova.

pl az uber secure blackberry is.

Az alabbi a blackberry support valasza volt:

There is a connection to www.blackberry.com that happens as part of BlackBerry Hub+ Services’ telemetry service. Hub uses this telemetry service to send usage data to help us improve Hub.

The data sent does not include any personally-identifiable information; there are no email addresses, message subjects, or message contents in the data.

A mai vilagban magamnak sem hinnek el ilyeneket nemhogy egy cegnek. En alapbol nem veszek reszt soha semmilyen analytics-ben.
Mondjuk itt az app nem is kozolte ezt velem csak a logbol vettem eszre ,hogy probalkozik.

> Nem az egyetlen lehetőség. Root nélküli LineageOS-en megtagadhatóak egy app hozzáférései utólag

En erre csak annyit szoktam mondani, hogy probalj egy Vibert ugy hasznalni, hogy nem adod oda neki a telefonkonyvedet. Ha sikerult, szolj.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ami - mivel ures - nem tudja atverni a Vibert.

Az lenne a jarhato, hogyha a nevjegyzekben lenne tobb fokonyv. Szerintem igeny is vo'na ra. Azaz munkahelyi, magan, egyeb.
Es nem lehetne programbol latni, hogy melyik a default.
Szoval ha csinalsz 10 kamucimes listat
(azaz beteszed azokat akik egyebkent is Vibereznek),
akkor nem jon ra a Viber, hogy at lett vagva.

De ugye igazi megoldasban senki se erdekelt, csak a vegfelhasznalo...

(ugye most van olyan, hogy tobb fiokbol szedi ossze a kontaktlistat: lokalis, carddav, gmail, exchange, stb). De ezt is osszehanyja egy nagy zsakba, es aki a kontaktlistahoz hozzafer, az a teljes zsak tartalmahoz hozzafer....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igazából fordítva ülünk a lovon. Ahelyett, hogy az alkalmazásokat kényszerítenénk arra, és várnánk el, hogy ne akarjanak erőszakkal hozzáférni olyasmihez, amire nekik nincs szükségük a működéshez, mi próbálunk mindenféle körmönfont megoldásokkal átverni őket.

Userként csak azzal szavazhatok, hogy használom-e az appot, ami igazából kevés, és ez a probléma. Millióan használják így is, és adják meg a kontaktlistájukat.

Ez nem konkrétan csak a Viberre vonatkozik, amire egyébként ráteszteltem, és megy kontakt jogosultság nélkül is, igaz kicsit korlátozottan: kontaktlista híján nincs kire ráírjak. Tárcsázni tudok, és mások tudnak rám írni (akiknél ott vagyok kontaktként. Messze nem ideális, de a semminél jobb.

"Neked meg annyi lehetőséged van, hogy elfogadod = telepíted. Nem fogadod el = nem telepíted."

Ez már nem teljesen így van, csomó dologhoz az alkalmazások első használat során kérhetnek jogot és utólag meg is tagadhatod.

Egyébként az jogos, hogy nem tökéletes a rendszer, messze nem az. De annál talán jobb, mint hogy letöltesz egy random setup.exe-t, ami ha nem figyelsz felrak egy csomó kéretlen szart, és ezek tényleg azt csinálnak a gépeden, amit akarnak teljes hozzáféréseddel a saját mappádhoz. Értem én, meg lehet akadályozni midnenféle third party biztonsági megoldásokkal, arról beszélek, ahogy a rendszer alapból működik.

Hát igen, rákérdez, hogy engeded-e, hogy hívásokat indítson?
Mondhatod, hogy nem, csak akkor kilép. Pedig én tényleg nem akarom, hogy egy játék, vagy egy számológép vagy egy KRESZ teszt vagy akármi random app bárkit felhívjon.

A másik, hogy sokszor írja a program, hogy hozzáférés kell a fájlrendszerhez, mert így tudom ellenőrizni, hogy a legfrissebb verzió van-e telepítve.
De a jogosultság az nem az, hogy adott könyvtárhoz hozzáférjen-e, hanem az, hogy hozzáférjen-e az összes fájlodhoz, fotódhoz, letöltött cuccokhoz, mindenhez.

És vagy igent mondasz, vagy nem használod az appot.

Igen, és a sok ember leszarom módon inkább igent mond ahelyett, hogy a fejlesztőknek okot adna arra felülvizsgálni, hogy tényleg akarnak-e valami jogosultságot, vagy sem

A fájlrendszerhez hozzáférés az egyik ilyen. Lefogadom, hogy a legtöbb alkalmazásnak nem kellene. Mindegyik appnak van egy saját privát mappája ahova szemetelhetne, de nem, inkább a közös storage-t szemetelik tele mindenféle szarral. Szóvá teszi valaki? Nem.

A probléma másik oldala, hogy vannak olyan jogosultságok, amik többmindent fednek le egyszerre. Például az általad említett hívásindítás. Illetve, gondolom erre gondolsz: "Phone calls — read phone status and identity"

Az a baj hogy részben érthető, ha egy program kéri ezt a jogosultságot, mert ezt használják arra, hogy lekezeljék azt, ha épp érkezik egy hívás, és emiatt megszakad a futásuk. Csak épp ugyanez a jogosultság ad hozzáférést érzékeny informciókhoz is, tehát a probléma az, hogy ezek nincsenek szétszedve

Tehát a rendszer nem tökéletes továbbra sem, és megint csak magamat kell ismételnem: De legalább halad a jó irányba.

A harmadik dolog a reklámok és telemetria kérdése. Lefogadom hogy a jogosultságok egy része midnenféle hanyagul megírt, vagy információéhes third party modulnak köszönhető. Ezzel viszont a Google csinálhatna valamit (nekik érdekük, hogy a saját cuccukat használd mérésre, tehát a third party kínai reklámozó vackok ellehetetlenítésében simán lehetne érdekelt.

Igen, pontosan.

Valamelyik játék írta, hogy azért kell a pone identity, mert így azonosít valamit (engem?).

Ezt a jogot megadnám neki, de ahogy írod, az a gond, hogy a jog nem egy ilyen kis dologra szól, hanem egy széles spektrumra, aminek egy nagy részét viszont nem adnám neki oda, ha lehetne.

en ezt a magam reszerol ugy oldom meg, hogy amit lehet, azt f-droidrol teszem fel.
Magyaran ha van, akkor nyilt forraskodu alternativat hasznalok.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Delta is ditching its current Microsoft Surface tablets and Lumia 1520 smartphone collection in favor of iPhones and iPads for pilots and flight attendants in 2018. Early next year the airline will start putting the 10.5-inch iPad Pro and iPhone 7 Plus in its employee’s hands for in-flight services.

https://www.macobserver.com/news/delta-drops-microsoft-flight-crews/

Azt a napot várom, amikor dokkoló nélkül is lehet normális disztrót telefonra tenni, mellőzve végre a szutyok Androidot.

„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988@Proharder Fórum

Ez nem újdonság.

Évek óta lehet olyan Androidos tabletet kapni (lehet, hogy apple-t és MS-t is, azokat nem ismerem), ami tudott HDMI-t, tudott USB-t. Simán lehetett külső billentyűzettel, egérrel és mondjuk TV-re kötve használni.

A kérdés, hogy mire jó ez. Elképzelhető, hogy van, akinek ez jól jön, én azon kívül, hogy kipróbáltam, voltaképp soha semmire nem használtam.

A Samsunggal minden rendben van; mason mosolygok. :)

És ha úgy adnának ki egy monitort, hogy már a dokkoló is benne van?
2-3 USB lyuk (egér, bill, pendrive).
Pl szitu:
Megérkezik az asztalához, bedokkolja, ránéz (feloldja) és ellátja a nem túl gépigényes napi feladatait.
Sztem tök jó irány.

Tetszik.
--
"Sose a gép a hülye."

Egy olyat kellene csinálniuk, hogy a dokkolóba plusz processzor memória és esetleg SSD kellene. Amikor rádokkolok akkor ezek által kapnék egy gyors számítógépet. A dokkoló viszont nem egy plusz számítógép lenne hanem csak plusz erőforrás. Ki is váltaná az otthoni PC-t nagyon sok embernél. Sajna még mindig az a baj, hogy a telok a PC-het képest lényegesen lassabbak.

--
honlapom http://dyra.eu/

Nem hagyja állva. Böngészésben csak meg kell nyitni 10 - 20 ablakot a telefonok még az erősebbek is megbicsaklanak lassúak állandóan újratöltenek ezzel szemben egy 5 éves PC SSD-vel döccenésmentes.

Ha belepakolnak a dokkolóba egy bika cuccot és azt összehozzák a telóval az simán tudná hozni egy PC élettartamát. Ha több típusú telóval lenne kompatibilis még jobb lenne.

--
honlapom http://dyra.eu/

Szerintem kár abból következtetéseket levonni amit Androidon androidos böngészőkkel tapasztalsz. Hiába ugyanaz a neve és osztoznak kódon, erősen másképp működnek, kevés memóriahasználatra és energiatakarékosságra optimalizálnak, a platformnak is vannak korlátai.

Ha lehetne ezeken a telefonokon egy rendes linux desktopot bootolni, és ugyanazokat a szoftvereket futtatni, abból lehetne értelmes következtetéseket levonni. Mindezt persze úgy érdemes, hogy a szóban forgó, és dockot támogató telefonokat veszed alapul, nem valami középkategóriás készüléket.

Egyébként ha belepakolnának a dokkolóba egy bika cuccot senki nem venné meg, mert többe kerülne mint egy laptop, és kénytelen volnál azt is sűrűn cserélni a telefonoddal.

Chrootban futtatott linux környezet, amin a grafikus felületet VNC-vel éred el, alig ha nevezhető teljesértékűnek. Tudom, hogy vannak ilyenek, pont ezért írtam, hogy "rendes". Régen amúgy lehetett, futott rendes ubuntu a nexus 7-es tabletemen, lassúcska volt, messze nem volt bugmentes, de működött. Csak fontosabb volt a saját telefon os-t tolni :)

A probléma általában xorg driverek hiánya. Wayland erre elvben megoldást jelent, mert ugyanazt a Linux kernel drivert használja mint az Android grafikus rendszere. Szóval azzal már nem kell VNC, közvetlenül mehet Android képernyőre a Gnu/Linux program és még 3D is működik. Nem próbáltam még, az utóbbi időben kevésbé érdekelt a téma. De majd talán újra ránézek most.

Az Ubuntu gazdája, a Canonical pedig nagyon mellélőtt. Ebben abszolút egyetértek veled.

Nem szükséges önállóan futnia a Gnu/Linux desktop appoknak. Teljesen jól elvan az Androiddal együtt. Csak libhybris kell és a Gnu/Linux appok hibátlanul működnek. Sőt kifejezetten hasznos ha Android is megy mellette. Szépen integrálni lehet a mobilos funkciókat mint hivások, sms-ek a linuxos desktopba.
Chromebookon ez már régóta egy jól működő dolog. Teljesen jól megvan egymás mellett egy cinnamon (linux mint) és ChromeOS. Csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg minimum 4gb ram legyen a Chromebookban.
Androidos mobilon, tableten sem árt ha van bőven ram desktop Linuxhoz.

Szerintem olyat kellene csinálnunk, hogy minden szoftver tudja, hogy én vagyok, és azt is megjegyzi, ha csak félig írtam be valamit egy kommentdobozba.

Aztán jó lenne, ha amikor átmegyek egy nagyobb géphez, akkor ezt a kommentdobozt rögtön tudjam folytatni, ill. megjegyezze, mik voltak egyáltalán nyitva.

Szeretném az összes fájlomat mindig mindenhonnan látni, a telefonról és a gépről is.

A legjobb az lenne, ha ehhez nem kéne sok kábel, hanem vezeték nélkül is menne.

Ja, hogy ezeket mind tudja a cloud, a browser sync meg a jobban megirt appok pl. GMail?

Vajon olyan laptop miert nincs, hogy van benne arm processzor es intel processzor is?
Linux alatt nem egy nagy kaland egy-egy programbol 2 fele binarist tartani.
Amikor csak olvasgat az ember, akkor menne az arm, ha jatszik, kernelt fordit:), akkor pedig beroffentene az intelt.

Egy hetet tuti kibirna a laptop egy toltessel. Mar az elozo laptopomban is 91Wh akkumulator volt. Tizszerese egy mobilenak.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....