Az Apple elutasítja az AML telefonjaiba integrálását, pedig az bizonyítottan életmentő lehet

 ( trey | 2017. augusztus 11., péntek - 10:37 )

Apple és az AML

Az Advanced Mobile Location (AML) egy olyan technológia, ami vészhívás kezdeményezése esetén biztosítja, hogy a vészhívást indító pontos földrajzi helyzete meghatározható legyen. Eredetileg a British Telecom, az EE Limited és a HTC fejlesztette ki. Ha a bajba került személy a vészhelyzeti telefonszámokat tárcsázza, az AML-képes mobiltelefon automatikusan bekapcsolja a készülék helyzetmeghatározó funkcióit és SMS-ben elküldi a pontos koordinátákat. Ezzel a személy helyzete sokkal pontosabban behatárolható mint a korábban alkalmazott technikákkal (14 km sugarú kör vs. 6 méter sugarú kör).

A Google lépett és 2016 júniusában bejelentette, hogy a Gingerbread vagy újabb rendszert futtató összes készüléken elérhető az Advanced Mobile Location (AML) szolgáltatás igénybevétele. A szolgáltatói oldalon egyre több szolgáltató vezeti be az AML-t. Az Egyesült Királyságon kívül Észtországban, Litvániában és Alsó-Ausztriában már él a rendszer, de további országok dolgoznak a tesztelésén és bevezetésén.

Az Apple azonban elutasítja a rendszer mobiltelefonjaiba integrálását, ezért az Európai Segélyhívószám Szövetség egy közleményt adott ki, amelyben arra kéri az Apple-t, hogy integrálja telefonjaiban az AML-t, mert az életeket menthet.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Törvényt kell rá hozni, és kemény büntetést kiszabni ha szűk határidőn belül nem csinálják meg. Ha kínában tudják tiltani a vpn-t, akkor ezt is megcsinálnák, akármennyire is fájna timkukinak a profit 0,000001%-át erre költeni...

apple épp most harcol az EU ellen egy 13 milliárdos bünti ellen. Szted Timmyt mennyire érdekli most ez az aml egy tízes skálán?

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ha belengetnek melle egy pl. 25 milliardosat, akkor ez fogja erdekelni. Ha megsem, akkor meg emelni kell a tetet, eletek mulnak rajta.

--
Worrying about killer AI and the superintelligent robots is like worrying about overcrowding on Mars. - Garry Kasparov

nem lehet semmit emelgetni mert kereskedelmi háború lesz belőle. Így is nagy már az adok-kapok az EU meg USA között.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Hisztéria.

eena nem fog, nem tud törvényt hozni, ahhoz ő pici. ez egy nyugis munkahely, ahol jó megfizetett, nyugodt emberek elmélkednek valamin, amiből lehet soha nem is fogsz látni semmit. rengeteg ilyen van az eu-ban, meg gondolom máshol is a világban.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

az nem, de egy eu direktíva épp lehetne belőle...

Kérdés az eena van-e olyan erős, hogy elérje.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

érdekelne egy indoklás az apple részéről, hogy miért utasítják el. bár van egy tippem, hogy a saját emergency sos funkciójuk miatt.

ki akarják adni ugyanezt iPos néven, mint fantasztikus újdonság, amit ők fedeztek fel. ismerős a szitu? persze kétség nem fér hozzá, hogy egy sokkal jobb implementáció lesz, mint a korábbiak...


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

+1, az Apple azért alapvetően ügyel az ügyfél-elégedettségre, gondolom itt sem az az indoklás, hogy inkább mindenki dögöljön meg

Mikor hogy valamikor meg alapvetoen leszarja es csak akkor mozdul mikor negativ kampanyba kezdenek az ugyfelek es az eleri a kritikus tomeget...

nekem eddig pozitív tapasztalataim voltak vele, de abban igazad van, hogy _minden_ interakció nem lehet pozitív, ott is csak emberek dolgoznak, ráadásul for-profit cég

amúgy meg itt például egy szóval sem mondják, hogy az Apple elutasította volna a kérést, innen nézve inkább úgy tűnik, hogy kaptak egy ajánlást amire még nem volt hivatalos reakció
http://imagazin.hu/veszhelyzet-eseten-az-iphone-elkuldheti-gps-adataink-keszenleti-szerveknek/

Persze, az Apple bashing az mindig nagyobb publicitast kap, na :)

Az Apple egy geci ceg.

Huh, végre valaki ki meri mondani!


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Not all heroes wear capes

Meselj meg.

--
L

Amint valaki (mondjuk google) elkezd azt kommunikálni, hogy az én termékemmel nagyobb az esélyed a túlélésre, bezzeg iphone-al meghalsz, más lesz Tim hozzáállása is a kérdéshez :)
Szerintem elég cinkesen veszi ki magát majd, hogy elkezdenek a szolgáltatók is egyre több helyen erre ráállni, android támogatja, innentől (mivel életmentésről van szó) ők meg nem támogatják. Szvsz ez el fog rendeződni úgy is.

-42-

"Vészhelyzet esetén az iPhone elküldheti GPS adataink a készenléti szerveknek ... Legalább is ha az Apple megfogadja az EENA (European Emergency Number Association) tanácsát, és implementálja az Advanced Mobile Location névre hallgató funkciót rendszereikbe."

Forrás:
http://imagazin.hu/veszhelyzet-eseten-az-iphone-elkuldheti-gps-adataink-keszenleti-szerveknek/

Ezzel szemben a valóság az, hogy erről a technológiáról az Apple kijelentette, hogy NEM építi be.

Könnyen lehet, hogy igazatok van, de azt honnan tudjuk, hogy hivatalosan bejelentette? (Nem költői kérdés, tényleg nem találtam hardlinket ilyen állításra.)

Jogos, a legpontosabb, és még igy is egyoldalú, amit találtam:

"For months, EENA has tried to establish contact with Apple to work on a solution that automatically provides accurate location derived from iPhones to emergency services and rescuers. Unfortunately, with no result."

Imádnám, ha nem azzal kezdődne egy cikk olvasása, hogy minden megjelölt forrást át kell olvasnom, hogy biztosra mehessek :).

Márpedig amíg for-profit újságírás van, addig ez jó eséllyel így marad. :D

Nem a for-profit a gond, hanem az, hogy amikor komoly ferdítéseket ír egy lap vagy újságíró, és számon kérik, akkor az emberek nem "szavaznak a dollárjukkal", és olvasnak mást, hanem olvassák tovább.

Úgy tűnik - legalábbis itt: https://tnw.to/2vpfrXO - hogy nem elutasítja, csak nem reagált még.

Ave, Saabi.

.

Az, hogy most mit jelent ki egy dolog. Én azt mondom, ha ciki lesz, hogy nem építi be, egyből tudni fogja. Egyszerűen a fejlődés és a versenytársak kikényszerítik.
Mert egy gyorstöltés hiányát, vagy jack aljzatot a PR ki tudja magyarázni, de azt nem lehet lekommunikálni, hogy minden versenytárssal esélyesebb, hogy életben maradsz, ha fejtetőre rakod a kocsit, iphone-al megmurdelsz. Szóval ha elterjed a megoldás, hidd el, simán belerakják, tökmindegy most mit mondanak :)

-42-

Jah persze, mert ilyen az apple. Sokkal inkabb lesz az, hogy kitalalnak valami extrabbat csak azert hogy megmutathassak, legfeljebb nem lesz kompatibilis a meglevo szabvannyal, de majd mutogathatnak a szolgaltatokra hogy hat nem implementaltak az o megoldasukat.
Olyan ez mint hogy eveken keresztul nem voltak kepesek szabvany micro usb csatlakozot tenni tolteshez a telefonjaikra, nehogy mar valami tenyleg jo legyen a nepnek.

MicroUSB? Hol elsz te? 5 evvel ezelott?

Szenvedj te az USB bedugasaval.

Mivel egy hangyafasznyit korábban találtak ki egy sokkal jobb csatlakozót. Az USB az USB-C-ig egy rossz vicc.

Ave, Saabi.

+1

Mert aztan nagyon jo hogy jott a lightning csatlakozo, amit csak az apple hasznal. Ami 2 evvel azutan jott hogy EU kijelentette egyseges micro usb csatlakozokat akar latni a mobil eszkozokon (mivel elotte ahany gyarto annyiszor 1,5-2 fajta tolto volt) de Apple letojta ezt, neki kulonckodni kell.

Talan majd most 7-8 evvel kesobb eljut oda hogy akkor Usb type C csatit kezd el rakni az eszkozeire, ha ugyanilyen hulyeseg miatt nem kepes alkalmazkodni a masok altal hasznalt szabvanyhoz ebben a mostani AML kerdesben akkor megerdemelne egy vaskos buntetest.

iPhone-od van?

Miert is lenyeges, hogy iphone-om van-e vagy sem?

mert eleg dilettansnak tunsz

Mar ugye a "mas faszaval a csalant" kerdes eldontese vegett...

Nos hogy orulj nem iphone-om van, de attol meg elvarhato lenne apple reszerol is, hogy bealljon a tobbi gyarto melle olyan dolgokban ami minden felhasznalo erdeke.

Koszonom, hogy eldontened, hogy mi az erdekem. Ha az en velemenyem is szamit ebben a kerdesben, akkor leginkabb orulok, hogy az Apple bevezette a Lightningot. A microUSB a tobbi eszkozomon is az agyamra megy.

Meg jo, hogy az egyseges micro usb tolto csatlakozot csak peldanak hoztam fel a a cikkben szereplo AML kapcsan.
Azert remelem, ha esetleg tanuja leszel egy balesetnek akkor nem azon a plusz par percen fognak eletek mulni, mikor hivod a mentoket, amit esetleg meg lehetne nyerni egy automata (AML) rendszerrel. Mar csak, hogy hatha igy felfogod mire akarok utalni azzal hogy vannak dolgok ami mindenki erdeke tud lenni es elvarhatok a gyartoktol.

most, hogy tudjuk, hogy kozod nincs hozza, miert nem mesz inkabb inni egy sort, a helyett, hogy feleslegesen itt teped a szad?:) akinek van iphoneja, szereti azt, ami van, neked nincs, szoval nem osztottak lapot.

Idézet:
akinek van iphoneja, szereti azt, ami van

Csúnya öngól.

:)

"akinek van iphoneja, szereti azt, ami van, neked nincs, szoval nem osztottak lapot."

Szóval azt mondod, hogy egy termékről/szolgáltatásról csak az mondhat véleményt, aki szereti és aktívan használja? Érdekes. :)

véleményt mondhat bárki, de igen, alapvetően annak a véleményét érdemes figyelembe venni, aki amúgy ismeri is az adott terméket/szolgáltatást

Azért az elég furcsa, hogy a "iPhone-od van?" kérdésre adott nemleges válasz alapján lett elküldve melegebb éghajlatra szerencsétlen. Lehet, hogy volt neki. Lehet, hogy van annak alapja, hogy most nincs neki. Ha annyira űberhiperszupercsudijó lenne bármilyen termék, hogy aki már próbálta, az csak azt használja és teljesen elégedett vele, akkor valószínűleg rövid időn belül 100%-on állna a piaci részesedése.

1) nem én küldtem el melegebb éghajlatra
2) a fentebb, általam írt "ismeri is a terméket" rész utal arra, hogy nemcsak az aktuális tulajdonosok véleménye számíthat, hanem akár a korábbiaké, vagy ne adj' Isten azoké is, akik csak többször, közelről láttak ilyet
3) igazad van, a helyes kérdés a melegebb éghajlatra küldés előtt a "Volt már iPhone-od?" lett volna :)

Plusz egy. Sok egyéb mellett a mikroUSB csatlakozótól való szabadulás is motivált a 6S beszerzésénél. Az érthető volt - bár sokakat kiakasztott - amikor a harminc tűs csatlakozót lecserélték, de a mikroUSB nagyon rossz választás lett volna. Igazából azt nem értem, azt a szart hogy volt képes valaki kitalálni. Bár, a korábbi USB csatlakozókból kiindulva, ugyanaz a retardált lehetett.

Ave, Saabi.

Sok ember szerint meg jó szabvány. Bedugod és megy. Egyébként microusb már alig van új telefonokon, mindenütt type-C van, ami meg mégjobb.

Lightning: 2012
Type C: 2014

A lightning is bedugod és megy, csak azt kétféleképpen lehet bedugni, a microUSB-t meg csak egyféleképpen.

Illetve a microUSB port tud olyat, hogy váltogatni tudja, hogy ő töltődik, vagy ő tölt? Emlékeim szerint nem, de fixme.

> Illetve a microUSB port tud olyat, hogy váltogatni tudja, hogy ő töltődik, vagy ő tölt? Emlékeim szerint nem, de fixme.

mintha a mini/micro csatlakozóban ez lenne az ötödik vezeték, de fixme.

egyébként +1, az egész USB egy vicc, nekem a type-c kábel körüli mizériákkal is a tököm tele.
--
blogom

Hát, akkor az a sok ember majd vesz magának olyan készüléket, amiben olyan csatlakozó van. Én amúgy kurvára nem értem, hogy miért fáj a lightning olyanoknak, akik nem is használnak iPhone-t? Mert iPhone használót még nem igazán hallottam panaszkodni amiatt, hogy nem microUSB van a telefonban.

Ave, Saabi.

A micro usb egy hulladék. Nézd egyszer végig, hogy a 80 éves rokon megpróbálja bedugni a telefonját a töltőbe és rögtön rájössz mi a gond. Az, hogy az USB-C értelmes lett (mindegy, hogy hogyan dugod be a telefonba), az az Apple érdeme. Az USB csapat 15 év alatt nem ugrotta meg magától (versenytárs nélkül) ezt a hatalmas "feature"-t, az Apple Lightning kellett hozzá.
--
http://naszta.hu

-1, a microusb egy hulladék, én kifejezetten örülök, hogy lightning van benne (USB-C meg ugye akkoriban még nem volt, utólag rohadt könnyű okosnak lenni)

az ismerősi körben amúgy is inkább a lightning jellemző, pont nem érdekel, milyen csatlakozót akar az EU

sub

A 112 hazánkban egy kalap szar, csak ránkerőltették és most a mentőszolgálatot is kényszerűen bele fogják építeni. Na ez az, ami ember életekbe fog kerülni - de hatalmas késésekbe, téves riasztásokba mindenképp!

Önmagában a 112 egy jó dolog. Egy vészhelyzeti szám, vészhelyzetben felhívod, ott kompetens emberrel beszélsz aki elindítja a megfelelő folyamat.

Ez az elmélet.
Hogy a gyakorlatban ebben az országban ezt is sikerült szarul megcsinálni - jó eséllyel sokmilliárdnyi EU-s pénz ellopásával együtt - az nem a EU-t vagy a 112-t minősíti, Hanem, ugye.

Az elképzelhetetlen, hogy ezt a technológiát rossz indulatú emberek megfúrják és nem csak akkor kapcsol be amikor vészhelyzet van? A Google az ilyesmit általában leszarja de az apple egy ideje (fappening) már eléggé ügyel a privacyra. Az iphone-on is tudtommal nagyon sok minden lokálisan fut amihez Google már régen hazaküldött egy rakás adatot.

Szerintem amikor Alsó-Ausztriában egy síelés alkalmával betakar egy lavina és 2 méter mélyen vagyok a hó alatt, akkor magasról leszarom, hogy mit fúrhatnak meg, ha gombnyomásra 6 méter pontossággal be tudnak mérni.

A cikkből egyébként kimaradt, hogy a megoldás nyílt forrású és az Apple-nek is van saját ilyen szara a Watch-hoz. Csak a telefonból maradt ki. Ez inkább a szokásos gyökérkedés, pont azok, ami miatt a végén hagytam az egész iPhone témát a picsába.

--
trey @ gépház

Mondjuk egy kozlekedesi balesetnel ha van jopar sulyos serult, az elso par percben legtobbszor azt se tudjak megmondani az emberek, hogy melyik orszagban vannak, nem hogy melyik ut hany km-nel tortent a baleset.

--

"You can hide a semi truck in 300 lines of code"

"hany km-nel tortent a baleset"

Ezt ember fia meg nem mondja. A leghülyébb kérdés: "Hányas km-kőnél történt?"
Két km-kő között félúton ki mondja meg, melyiket hagyta el legutóbb?

------------------------

Ezt teszi velunk a GPS... bezzeg amikor papirterkepen kellett elore megtervezni az utat, majd sajtpapirra firkantani egy itinert es ahhoz tartani magad; na ott pontosan tudtad hanyas km-kot hagytad el legutobb :)

Úgy tűnik nem navigáltunk egy kaptafára. Én a kereszteződéseket számoltam, nem a km-köveket.

------------------------

Azt is lehet, meg ez ugye ut tipustol is fugg. Telepulesen belul valoszinuleg jobb a keresztezodes alapu, mig hosszabb foutvonalas, lakotton kivulinel a km + utiranytabla kombo volt talan a jobb.

Ertsd: ha tudod, hogy 120 km-t kell autoznod a 7-esen, es a 20-as konel mentel fel, akkor 135-kornyeken mar erdemes vizslatni a tablakat. Aztan az alsobbrendu utaknal mar a "na a tabla azt mondja arra van Kiskopuszta, szoval arra megyek" modszer is egesz turheto.

Egyrészt az epül felelőssége az, hogy a saját háza táján ezt ne fúrják meg.

Másrészt ha a "központban" élnek ezzel vissza (nem tudom hogy lehet-e), akkor az epül széttárja a kezét és azt mondja, hogy it wasn't me.

Harmadrészt pedig meg lehet ezt csinálni kikapcsolhatóra, de default bekapcsoltra. Így aki nagyon aggódik a fentiek az esetleges kockázatok és mellékhatások miatt, az kikapcsolhatja.

De lényegében risk vs. reward: vannak olyan esetek, amikor egy balesetben valaki a biztonsági öv vagy a légzsák miatt hal meg, de mégis sokkal több embert mentenek meg ezek az eszközök, mint amennyit "megölnek".

Mert az apple valszeg már évek óta rendelkezik több olyan funkcióval is, amivel azt is tudják hogy mikor mész pisilni, és nem akarnak egy feladatra több dolgot megkreálni, mint linuxos berkekben. :)
--
"Sose a gép a hülye."

Szerintem bizonyos esetekben ez is halált okozhat... pl csomó olyan telefonnnal találkoztam, ahol, ha az aksi 20% alatt van és bekapcsolod a gps-t kb egyből meghal a telefon, így esélyed nincs folytatni a segélyhívást... ez azért gáz lehet.

Csomó és 20%, hát lol.