“Így írunk mi”: Új R könyv biológiai adatok elemzéséhez

 ( csortu | 2017. február 11., szombat - 18:18 )

Örömmel adunk hírt arról, hogy könyvünk “Molecular data analysis using R” címmel a napokban jelent meg az amerikai Wiley-Blackwell kiadónál. Ez a könyv kétféle olvasóközönség számára lehet érdekes és releváns: azoknak a molekuláris biológiával foglalkozóknak, akik szeretnék adataikat egy modern statisztikai környezet/programozási nyelv segítségével kiértékelni (ez lenne ugye az R), illetve azon programozók számára, akik szeretnének bioinformatika vonalon specializálódni, a jelenleg ott trendi témák hátterének megismerésével.

Könyvünk finnországi munkánk eredménye, a molekuláris kísérletes adatok a Tamperei Egyetem laboratóriumaiból kerültek ki, míg a könyv maga a saját cégünk által szolgáltatott R kurzusok anyagára épülnek. Ezeket a kurzusainkat évek óta tanítjuk különböző országokban: Finnországban a Turkui Egyetemen, Írországban a Nemzeti Egyetemen Galwayban, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán, illetve online rendszerünkben internetes hallgatók számára is elérhetőek.

Szeretnénk, ha könyvünkről a magyarországi érdeklődők is értesülnének. Korábbi kommentek és beszélgetések alapján tudom, hogy itt a HUP-on is vannak, akik hasonló területen dolgoznak, vagy érdeklődnek az R illetve a molekuláris biológiai adatok kiértékelése iránt, elsősorban őket szeretném elérni ezzel a hírrel.

Ezen kívül szeretnék köszönetet mondani az igraph eszközpark fejlesztőinek, akik szintén előfordulnak itt a HUP-on. Az R/igraph csomagot nagyon sokat használjuk biológiai hálózatokat célzó kutatásainkban, így ezt a csomagot használjuk a könyvünk több fejezetében is. Köszönet a munkátokért, sokat tanultam tőletek!

Könyvünk elérhető akár hagyományos papír formátumban, akár elektronikus formátumokban (ePDF, Kindle) a kiadótól, vagy az Amazonról. Én magam szívesen válaszolok kérdésekre itt, villetve elérhető vagyok privát üzenetben is.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Fogadd elismerésemet! HUP-kedvezmény nincs a vásárláshoz? :-)

Üdv, Cözi

Köszi. Ha rajtam múlna, lenne akár HUP kedvezmény is, de az értékesítés teljesen a kiadó kezében van. Mi, a szerzők is csak két darab szerzői példányt kaptunk tőlük.
--
Csaba

Gratula!

Kongratulálok!

+1!

Gratula! Részletes, hiánypótló mű! A tartalomjegyzék alapján, úgy látom úgy is megállja a helyét, mint az első/egyetlen könyv, amit egy leendő bioinformatikus tanonc kezébe adnék. Mindenhol tartalmaz alapozó, kitekintő információkat is az omikák informatikai hátteréhez.

- waiter -

Köszi, valóban, igyekeztünk megfelelő alapozást adni több, jelenleg trendi témába. A könyv ötlete még akkor jött, amikor a Tamperei Egyetemen a nemzetközi bioinformatika mesterképzést vezettem, és az ott bevezetett két R kurzus anyaga bővült ki ezzé a könyvvé. Sokszor találkoztam informatikus háttérből érkező hallgatókkal, akik panaszkodtak, hogy nem értik eléggé a biológiát ahhoz, hogy hatékonyan kapcsolódjanak be ilyen projektekbe.
Most főleg Turkuban fut ez az anyagunk, és a hallgatók nagyon szeretik azokat a kurzusainkat, évekig visszajárnak, és nagyon pozitív visszajelzések érkeznek. Nagyon szeretném odahaza is kicsit szélesebb körben megismertetni ezt az anyagot, mert nagyon fontosnak tartom, hogy a diákjaim olyan tudást kapjanak, amit közvetlenül tudnak használni a munkaerőpiacon.
--
Csaba

Gratulalok, es sok sikert a terjeszteshez!

+1

----
"Mert nincs különbség: mindenki vétkezett, és híjával van az Isten dicsőségének. Ezért Isten ingyen igazítja meg őket kegyelméből, miután megváltotta őket a Krisztus Jézus által." (Róma 3.22-24)

Gratulálok!

cool beans

----
"Kb. egy hónapja elkezdtem írni egy Coelho-emulátort, ami kattintásra generál random Coelho-kompatibilis tartalmat."

Respektus érte! Bioinfó közvetve-közvetlenül az életünkről szól egyre inkább, hát be is ajánlom a könyveteket az egyik kedvenc szakimnak, mert mind potenciálisan jól járunk mindennel ami az ő munkáját támogatja.

Respect!!!
Kérlek írj privát üzenetet, lenne pár kérdésem a könyvvel kapcsolatban.

Írtam privát üzenetet.
--
Csaba

Gratula :)

Nem vagyok a témában jártas, de ennek a dolognak van valami köze ehhez?

http://worldcommunitygrid.org/

Szia, nem igazán, illetve csak nagyon érintőlegesen.
--
Csaba

"Szőr mentén" hadd szúrjam ezt ide -- most épp ingyen letölthető egy könyv a génszerkesztés tudományos, erkölcsi, és törvényi szabályzási vonatkozásairól:
https://www.nap.edu/catalog/24623/human-genome-editing-science-ethics-and-governance