Mozilla: A Firefox az alapértelmezett böngésző az Ubuntu Linux felhasználók számára

Címkék

A Mozilla blogbejegyzésben tudatta, hogy ma a megújította partnerségét az Ubuntu mögött álló Canonical vállalattal. A megújított partnerség pedig azt jelenti, hogy az Ubuntu felhasználók számára a Firefox az alapértelmezett webböngésző. A Mozilla büszke arra, hogy terméke immár egy évtizede az Ubuntu választottja.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Hát igen az kis chromiumos valami az nagyon soványka volt. Mondjuk az ember hamar letúrta azt feltette a ff-et.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Melyik verzióban volt ez másképp? Régen telepítettem már kézzel friss desktopot.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Sohasem értettem, mi a pláne abban, hogy mi az alapértelmezett. Fedorán Gnome desktop az alapértelmezett, Xfce-t használok. Xfce-n xfwm4 ablakkezelő az alapértelmezett, compiz fölött emerald-ot használok. Xfce-n az alapértelmezett böngésző a Midori, Firefox-ot használok. Mail kliensnek meg az az alapértelmezett, amit feltesz az ember, régebben Thunderbird-öt használtam, manapság pedig Claws Mail-t.

Van bármi jelentősége annak, mi az alapértelmezett?

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Semmit. Amikor azt kérdeztem, hogy van-e bármi jelentősége, akkor egy átlagos Linux felhasználó szempontjából kérdeztem, s így nézve bizony tényleg elhanyagolható, mi a default. Teljesen lényegtelen, hogy Xfce-vel jön a Midori, az elsők között teszem fel a Firefoxot, mert azt szoktam meg.

A tipikus Windows felhasználó pedig örül, hogy működik a gépe, a kék "e" betű az internet, vagy valami ilyesmi. Fontos a tipikus kifejezés, nyilván vannak kifejezetten tudatosak is, csak arányaiban kevesebben, mint a Linux felhasználók között.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Gondolom úgy, hogy az Európai Unió versenyfelügyeleti szerve megérdeklődte a Microsofttól, hogy komolyan gondolja-e, hogy az operációs rendszerével alapértelmezetten szállítja a kék "e" betűt, s ha nem gondolja komolyan, akkor ugye csinál böngészőválasztó ablakot.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Nem állítottam, hogy hülyék. Más a mentalitás. Félek leírni, mert nyilván sztereotípia. Arra gondolok, hogy az általam tipikusnak gondolt Windows felhasználót nem érdekli, hogyan működik a gépe, csak gyorsan meg kell csinálni egy táblázatot, amit a főnök kér, hamar meg kell nézni a neten valamit. Mindegy hogyan, csak működjön. Ez legegyszerűbben az alapértelmezett eszközökkel biztosítható.

A tipikus Linux felhasználót pedig jellemzően érdekli a számítástechnika, érdekli, hogyan működik az adott software, mit lehet rajta optimalizálni, az adott feladatra milyen eszközt választ. Ezzel nem azt állítom, hogy ne lennének olyan Windows felhasználók, akik a számítástechnika megszállottai is egyben, csak azt mondom, mások az arányok.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha azt mondod, hogy kicsi a Windows-felhasználók körében az, aki tudatosan választ szoftvert, akkor abból az következne, hogy a Chrome-nak elenyésző piaci részesedése lenne az IE-vel szemben.
Ugyanígy nem lenne szinte egyeduralkodó a WinRar, Total Commander és társai, ha a usereknek mindegy lenne, hogy mit használnak.

Szerintem revideáld a sztereotípiáidat, mert senkinek nem segít (pl. a Linux terjedésének sem), ha lenézik a felhasználókat a fejlesztők.

Ezért is lett olyan gagyi a Gnome 3, amilyen. Totál kezelhetetlen, mert elhitették a fejlesztőkkel, hogy az átlag user erre vágyik. Francokat.

Amúgy a "usernek jó az, amit alapértelmezetten kap" az még az OS X felhasználóknál sem igaz. Érdemes megnézni, hányan használnak Safarit és hányan mást: desktop Safari usage share 4.62%, OS X usage share 9.38%. Azaz fele az OS X felhasználóknak sem elégszik meg a defaulttal.

MS-nél ugyebár az arány 84.18% Windows usage share vs 13.67% IE usage share.

Konkrétan engem Windows esetében sem izgatott, mi az alapértelmezett, mert Windows-on is azt használtam, amit szerettem. Felhasználói oldalról ez ott érdekes, hogy a tájékozatlan felhasználó azt használja, amit elé raknak, a tájékozott pedig úgyis önjáró.

A piac szempontjából viszont nem mindegy, kinek a böngészőjében melyik kereső az alapértelmezett, az pedig kiknek a reklámait nyomja a felhasználók képébe, amiért persze a reklámozó fizet.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Azért a Chrome terjesztési taktikája, legalább olyan fontos mint maga az IE használhatatlansága. Az átlagfelhasználó, akiről beszélsz, ki sem tudja "védeni" a Chrome települését. Amikor meg alapértelmezetté válik, akkor már az IE-t nem tudja többet használni..., pont.

+1.

Régebbi IE usereinek a G az összes szolgáltatásán spammeli, hogy jaj-nem-támogatott-és-frissíts-a-krómra (ha jól rémlik tényleg frissíts-et ír és nem válts-ot, ami azért na...), minden szarhoz hozzácsapják a telepítőjét (Adobe pl. a Flash/Readernél régebben váltogatta, hogy a Mekkávét és/vagy a krómot írja ki, hogy mellécsaphatják-e, alapból bepipálva, of course... és a legtöbb átlaguser gépén ott figyel az M betűs ikon)...

BlackY
--
"en is amikor bejovok dolgozni, nem egy pc-t [..] kapcsolok be, hanem a mainframe-et..." (sj)

Persicsb ezt az életben nem fogja (akarja) megérteni, ezért neked mondom, neki már számtalanszor mondtam. A Microsoft-ot azért kezdték el baszogatni, mert egy konkurens, (akkor még) zárt forrású böngészőt gyártó vállalat feljelentette. Nem, semmi köze a linuxosokhoz, semmi köze annak, hogy a HUP-on mi mit gondolunk.

Majd akkor lesz gond, hogy Linuxon mi az alapértelmezett, ha lesz egy _versenytárs_, aki ezért feljelenti. A versenyhivatal - meglepően - versenyben levő erőfölénnyel való visszaélések miatt indít vizsgálatot.

--
trey @ gépház

Azt sem érti, –de ez mindkettejükre igaz– hogy a króm terjedése a mindenhol ott lévő ggl reklám miatt terjedt el ennyire. Főleg amikor azt állította, hogy xyz funkciók azzal jobban működnek. No meg ki tudta használni az éppen futó IE utálatot, tulajdonképp a FF farvizén mászott fel. A hirdetésből meg kb. egy kattintás után települt a króm.

A konkurens, panaszkodó Opera meg gyakorlatilag beledöglött ebbe az egészbe. És tényleg semmi köze ahhoz, hogy Linuxon mi az alapértelmezett.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

"A konkurens, panaszkodó Opera meg gyakorlatilag beledöglött ebbe az egészbe."

Mármint a 12-es verzió után EOL-olta a böngészőjét, illetve, eladta százmillió opera-mobile-os adatait a kínaiaknak (azt csak remélni lehet, hogy pl. a jelszavak nem voltak köztük).
Ingyen tömörített internet LoL

Én szerencsére jelszavakat sosem jegyeztetek meg, de így is van amit a kb. évtized alatt felraktam myoperára, és nem feltétlen örülnék ha más felhasználná. Tudott a halál még akkor a cloud ilyen veszélyeiről.

☆☼♫♪♫♪☼☆
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)