Firefox OS for smartphones tervezett EoL dátum

Címkék

A Mozilla illetékese, Ari Jaaksi már decemberben jelezte, hogy befejezik a Firefox OS for smartphones fejlesztését. Most pedig kiderült, hogy mikor éri el a nevezett rendszer életciklusa végét:

We will end development on Firefox OS for smartphones after the version 2.6 release
Through the work of hundreds of contributors we made an awesome push and created an impressive platform in Firefox OS. However, as we announced in December, the circumstances of multiple established operating systems and app ecosystems meant that we were playing catch-up, and the conditions were not there for Mozilla to win on commercial smartphones. We have decided that in order to succeed in the new area of Connected Devices we must focus our energy completely on prototyping the future and exploring how we can make the biggest impact in IoT.

Therefore we are announcing our plan to end-of-life support for smartphones after the Firefox OS 2.6 release. This means that Firefox OS for smartphones will no longer have staff involvement beyond May.

Részletek itt.

Hozzászólások

"A Mozilla illetékese, Ari Jaaksi már decemberben jelezte, hogy befejezik a Firefox OS for smartphones fejlesztését."

Nem azt mondta.
Hanem hogy a szolgáltatókon keresztül nem fogják tovább terjeszteni, de megmarad mint fejlesztési irány. A közösség felé ezt kommunkikálták. Most ezt is lelőtték, van is miatta morgás :(.
___
Arany János: Grammatika versben

"#Mozilla will stop offering Firefox OS phones through carriers. But we will continue improving web experience on smartphones."

Kicsit kétértelműen fogalmaz, de szerintem már akkor is arról volt szó, hogy a Firefox OS megy a kukába, a Firefox böngészőt viszont továbbra is fejlesztik.

--
https://portal.gacivs.info

Ezt a kétértelműséget próbálta utána javítani:

„FirefoxOS is alive and strong, but the push through carriers is over. We pivot to IoT and user experience. #mozlando”

Tényleg az volt még decemberben hogy csak a kereskedelmi terjesztés áll le, a fejlesztés folytatódik. Lehet azt elemezgetni, hogy létezik-e „FirefoxOS for Phones” meg „FirefoxOS for IoT” és mikor melyikre gondolt a költő, de ha ezen gondolkozni kell akkor is rossz fényt vet a Mozillára.

Én alapvetően nem látok benne problémát. Webappokal működik, ma már rengeteg app droidon is ezzel a technológiával készül, ergo technikailag kivetnivaló nincs benne. S az elején azért nem látszott, hogy ez így be fog dőlni, jó pár szolgáltatónál kapható volt a kütyü, ergo a user azt látta, hogy ez egy felfutóban lévő környezet lesz.

Én ezt kaptam a napokban:
http://pastebin.com/n1KjMWmX

Egyszer poénból írtam rá egy appot (szimulátorban, telefon nélkül), s már akkor érdekes hozzáállásuk volt az üzleti vonatkozásokkal kapcsolatban.

Úgy tűni, hogy ahol Ari Jaaksi felüti a fejét ott már tartós tejet nem érdemes venni.