Jolla Tablet - sikeres közösségi finanszírozási kampány, kiterjesztett kampánycélok

 ( trey | 2014. november 27., csütörtök - 16:20 )

A Jolla a múlt héten indította el közösségi finanszírozási kampányát a Jolla Tablet-re. A finn cég 380 ezer dolláros célt tűzött ki. Ezt rekordgyanús 3 órán belül sikerült elérni. Azóta folyamatosan gyűlik a pénz, jelenleg körülbelül 1,3 millió dollárt mutat a számláló.

A Jolla ma hírlevélben értesítette a korábban feliratkozó érdeklődőket arról, hogy a sikeres kampányon felbuzdulva kiterjesztett célokat tűzött ki:

  • 1,5 millió dollár elérése esetén MicroSDHC támogatás (up to 128GB)
  • 1,75 millió dollár elérése esetén megosztott képernyő támogatás
  • 2,5 millió dollár elérése esetén 30 dollár felárért 3.5G (HSPA+) mobilhálózat-támogatás

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

10m elérése esetén életfogytig Hawaii.
--
zsebHUP-ot használok!

egy generikus tablet, amin egy gyakorlatilag senki által nem használt oprendszer fut :( mentségére szóljon, hogy elképzelhető, hogy lesz benne split screen támogatás, aminek a fejlesztése 0.25 millió dollárba kerül

úgy kellett már, mint egy falat kenyér

+1

Nekem is pont ez jutott eszembe, mikor olvastam az eredeti hírt. Kifejlesztenek valamit ami már van 28 különböző variációban, száz gyártónál. Ráadásul hardvert, ami pontosan ugyan olyan lesz, mint a többi, ergo kidobott pénz. Ezen a pályán maximum a szoftver különböztetné meg, de az lehet akármilyen jó az OS szintjén, ha nem lesz rá fejlesztés. Pedig ilyen penetráció mellett nem lesz...
Jelen hírben nekem az tűnt fel elsőre, hogy az induláskor kért összeghez képest plusz 1 millió 120 ezer USD (tehát a kért össze 3x-osa) lesz csak az SD támogatás. Ehhez képest már bagatell a plusz Miracast és 3.5G támogatás darabonként 250 ezer USD-ért.

Van egy olyan összeesküvés elméletem is hozzá, hogy egy kínai bárgyártó már gyártásban lévő készülékére terveznek új házat, és a pénzösszeg emelkedésének arányában kérnek rá plusz nyílásokat az alaplapon egyébként meglévő lehetőségeknek...

Plusz az adakozás üteméről az jutott eszembe, mikor leégett a BS. Előtte való nap fejeződött be a kisebbik kereskedelmi TV-n az egy hónapig tartó pénzgyűjtés, amiben is 9.6 millió forintot kapartak össze egy újszülött lélegeztető gépre (az utolsó 2 milliót a TV tette hozzá, mert csak 7.6 millió gyűlt össze), és akkor adták át ünnepélyesen az akármelyik kórháznak.
Erre másnap reggelre leégett a BS, nap közben bejelentették, hogy gyűjtőszámlát nyitottak az újraépítésre, és este az volt a nap híre, hogy 5 óra leforgása alatt 10 millió forint gyűlt össze.

Szóval az emberek mindig arra adakoznak gyorsan és bőkezűen, ami fontos.

Meg futnak rajta az android alkalmazások, meg állítólag gyors rendszer lesz. A hardvere egész jó, egy közép-jó kategóriában jó ár/értéknek tűnik. Kevés még az információ, biztosan olvasnánk már teszteket róla.
Lehet ez egy jó cucc még.
Mondjuk nem lenne rossz, ha a sim kártyámat belerakva tudnék mobilinternetet használni, mert a wifi nem mindenhol érhető el.

intel procin hány androidos alkalmazás futtatható?

Kerdezd az atomos tabletek gazdait (pl. Asus memopad). Nem veszed eszre a kulonbseget.

Ennek ellenére tele van a Play olyan kommentekkel, hogy "új inteles tabletemen sajnos el sem indul, pedig erős vas van benne". Nemcsak kicsi fejlesztők appjairól van szó, sok a kompatibilitási probléma x86 androidon.

Ha egy nativ libet a fejleszto nem fordit le x86-ra (pedig az NDK-ban regota van ra support), az nem az Android rendszer hibaja.

A felhasználót, aki talán nem is tudta a vásárlásnál, hogy x86 Android gépet kap a sokkal elterjedtebb Arm helyett ez aligha vigasztalja az inkompatibilis appokért.

A felhasználó küldhet be negatív értékelést, leírhatja hogy nem megy, és ha a fejlesztőnek fontos az, hogy eladja a szoftverét akkor tenni fog érte (megteszi azt a 0 perc munkát) hogy működjön x86 alatt is.

Legalább egy szakmai portálon ne írjuk már ezt le, mármint hogy 0 perc támogatni egy új platformot. Te komolyan úgy szoktál fejleszteni, hogy ha lefordul, akkor készen van? Az a minimum, hogy kell egy x86-os device (legalább valamilyen remote testing megoldással), amin a teszteket végig kell nyomni. Ez már önmagában nem elhanyagolható költség.

És akkor még ott a Houdini, ami megkavarhatja az egészet, mert te ugyan nem támogatnád az x86-ot (esetleg meg is jelölöd ezt a Play Store-ban), de a libhoudini-vel érkező eszközök simán behazudják a Play Store-nak, hogy ők ARM processzorral rendelkeznek, aztán a user meg nem érti, hogy az appod:
- miért akad
- miért nem indul
- miért száll el

az app meg kapja a negatív reviewkat.

Üdv,
Gergely

Az összes.
Ugyanis az architektúra váltás csak a core OS-t és a JRE-t érinti. A JVM-ben futó alkalmazások (Android appok) semmit nem vesznek észre az egészből. Ez az egész Java világ lényege...

1. Androidon vannak nativ appok is (nezz utana annak, hogy NDK). Ha a libet nem forditottak le x86-ra, nem fog menni.
2. Androidon nincs JVM, Dalvik volt az 5.0 elott. Nem JVM, nem is tamogatott minden JVM feature.
3. 5.0 ota Dalvik sincs, Android Runtime van, ami egy AoT compiling cucc.
4. Attol, hogy az Android alkalmazasok nyelve Java, a futtatokornyezet nem lesz az, az API-k meg plane nem. Elegge kicsi az a subset, amit implementaltak a Java SE API-bol Androidnal.

Elnézést, hogy konyhanyelven, egy sorban válaszoltam.

1. Milyen az Android natív app? Ami androidon fut. Tehát annak mindegy, hogy maga az Android min fut... Te NDK-s appra gondoltál, nem? Az a fejlesztő hibája, ha nem fordítja le más architektúrára, nem a rendszeré.
2. A JVM alatt Java Virtual Machine-t értettem. Csak így általánosan. Ez nem egy és ugyanaz az a Sun Oracle féle implementációval, az is egy JVM megvalósítás. A Davlik és az ART is egy-egy JVM megvalósítás (ha nem is pont úgy működik, de a lényege, hogy Java byte kódot futtat valahogy). Ergo az Android (kb.) egy Linux-on futó JVM (konténer). Nyilván ez nagyon erős egyszerűsítése a dolognak, de a lényeg, hogy semmiképpen nem valami teljesen más/új dolog.
3. Tudom. De valójában ART 4.4 óta van, opcionálisan. Az 5.0-ban persze már alapértelmezett (és egyetlen).
4. A core Java API nagy része implementált. Persze nem kompatibilis a Sun Oracle-féle Java ME/SE/EE APIkkal, hanem az Apache féle interpretációra épül. De attól még Java API ez is, csak nem ugyan az.

1. Nativ app, azaz nem bytecode-ra, hanem gepi kodra fordul le. Ha tudod, mi az NDK, akkor tudod, hogy abban a TLA-ban mit jelent az N.....
2. A Dalvik nem Java Virtual Machine. A JVM specifikacio rengeteg szemantikai eloirast tartalmaz arra vonatkozoan, hogy hogyan kell mukodnie egy JVM-nek. Ilyen peldaul az utasitaskeszlet. Vagy ilyen peldaul a runtime adatteruletek (heap, stack stb) szerkezete. A JVM spec eloirja a class file formatumat is, egy-egy class binaris reprezentaciojat. A Dalvik ezek kozul egyiket sem teljesiti, a Dalvik nem JVM, tessek mar megerteni. Nem is mukodnek az on-thy-fly bytecode generatorok Dalvik alatt.
A Dalvik nem Java bytecode-ot futtat, hanem DEX bytecodet. A JVM-ek stack alapu gepek, a Dalvik regiszter-alapu.
3. POnt azert, mert a Dalvik nem JVM, johetett letre az ART a maga AoT modjaval: mivel a runtime nem JVM, nem kell betatani a JVM specet. Epp ezert mukodhet az ART a maga modjan.
4. Apache Harmonyra epul, de rengeteg Java SE API nincs implementalva. Core Java funkcionalitas pl. az RMI, es ez nincs. Core java dolog a JAXB, az sincs.

Amit fel kene fogni: az Androidra irt programok egyik programmozasi nyelve a Java 6-nak megfelelo nyelvtanu nyelv (nyelvi szinten a Dalvik compiler nem tamogat mast). A programok altal hasznalt API-k csak reszben Java API-k. Sok Java API nincs implementalva. A futtatokornyezet nem JVM, igy a JVM-ek alatt hasznalhato eszkozok (pl. classfile runtime betoltese) nem hasznalhato Dalvik, sem ART alatt.

Én úgy tudom, hogy az újabb Androidok (talán már a KitKat is) támogatnak minden Java 7 nyelvi feature-t, kivéve az invokedynamic-et, de az inkább JVM feature. Ez nyilván nem ezt jelenti, hogy a teljes Java 7 library implementálva van, de a nyelvi elemek működnek.

"A hardvere egész jó"

Hát, nekem nem kimondottan tetszik, ahogy összehasonlítják magukat a Nokia N1-gyel, pl.
Az akksi nagyon gyér, ennek ellenére az eszköz lényegesen nehezebb, mint a konkurensek erősebb akkumulátorral. (Általában nem számít a súly, de a tablet pont kivétel.)

Jé eltüntették a korábi árakat. Ezek szerint érezték ők is, hogy hülyén jött az ki. Így sokkal jobb.

Be vagy lépve? Vagy vettél? Nálam nincsenek ott.

mi? ott van, eskü :D nem vettem, és azt a screenshotot akkor csináltam, amikor a posztot írtam, nem volt előre bekészítve. és be sem voltam lépve.

elég sokat kell hozzá görgetni mondjuk, vagy lehet, hogy megfogja az adblock (pedig én is használok ABP-t), vagy nem tudom

Jah meg van ott középen :D. Korábban ott volt kint oldalt ahol most az aktuálisak azért nem láttam, mert cska ott kerestem :)

Azért egy pcicit erősnek érzem célokat és az összegeket. Ezeket már az 1.3M-ből illett volna megoldaniuk, de inkább már előtte.

vérszem :)

Ekkora összegből azért ... hát. Nagy pénz, főleg ,hogy kínában gombokért benne van alapból minden. De alapvetően nem értem, hogy minek görcsölnek a hardveren, nem az a lényeg. Igaz ez egy jóárú és jó tablet lesz, amiből viszont kevés van.

Csodák nincsenek, mire piacra kerül vagy jó árú lesz vagy jó tablet - mármint a hardvert tekintve. Egyszerre a kettő biztosan nem.

Ezek az összegek nem támogatások, hanem a gépek árai. Ennek egy kis töredéke amit a munkaidejükre fordítanak szóval nyilván nem annyi a fejlesztés ára.

Akkor ez most azt jelenti, hogy ha összejön ez a plusz összeg akkor ezeket támogatni fogja a tablet alapból az eredeti áron? Akkor az király.

Hát, szerintem az 1.3 millió USD nem úgy jött össze, hogy 6250 ember befizette a 208 USD-jét a saját példányára...
Mert az nem közösségi finanszírozás, hanem sima veddvelem lenne...

Nem, itt voltak komoly összegek is. Ugyanakkor ilyenből is sok lehet, hogy előre kifizette a tabletet. Akinek van ideje, az átnézheti. Én sokszor láttam olyan összegű felajánlást, ami a tablet vételére utal.

Milyen gépek? Munkagépek, gyártósori gépek, számítógépek? Nagyon sok gépre gondolhatunk.
Szerintem a pénz kell mindarra, ami a legyártásukhoz és értékesítéshez kell. Alapanyagok, eszközök, engedélyek, raktárak és ingatlanok, humánerőforrás(munkát végző emberek), marketing, szállítás, szabadalmak és ami még nem jutott eszembe.
Biztosan van köztük olyan, aki jól ért ilyesmire, mert ott aztán minden tudásukra szükség lesz. Itt nemcsak óriási pénzről van szó, hanem jó nagy felelőségről. Akkorát bukhatnak itt igen komoly tapasztalat hiányában, reméljük jól értenek a dolgokhoz.

Elektromos fogkefére gondoltam.

Szerintem első generációnak egyszerűbb lett volna egy fékész vagy kész referencia tabletet vagy csak egy lapot venni és ahhoz házat tervezni. A Jolla tabletnél nem a hardver az ami bármiben is többet tudna másik sok száznál, hanem a szoftver, ami a BB 10 UI-ra nagyon hajaz, de hajazzon is, mert a szerintem nagyon.

"1,5 millió dollár elérése esetén MicroSDHC támogatás (up to 128GB)
1,75 millió dollár elérése esetén megosztott képernyő támogatás
2,5 millió dollár elérése esetén 30 dollár felárért 3.5G (HSPA+) mobilhálózat-támogatás"

dafuq did I just read :)

--
arch,debian,windows,android

dev: http://goo.gl/7Us0GN
BCI news: http://goo.gl/fvFM9C

asszonnyal megszavaztuk, beszalltunk mi is egy rendelessel - kivancsi vagyok, milyen lesz, mikor megjon majusban.

Én inkább arra vagyok kíváncsi, hogy májusban azért a 200 USD-ért mások milyen tabletet adnak majd. Szerintem lesz sírásra ok. Ugyanis eél év a mobileszköz-piacon egy emberöltőnyi idő...

majd kiderul. azert 200 usd-n nem hiszem, hogy sirni fogunk :)

"Ugyanis eél év a mobileszköz-piacon egy emberöltőnyi idő..."
Ez alatt mit értesz?