A systemd-t preferálja a Debian szerverek ezreit használó Spotify

 ( trey | 2014. január 18., szombat - 15:30 )

A Debian berkein belül komoly diskurzus folyik arról, hogy melyik init rendszer lenne a legalkalmasabb arra, hogy a jelenleg használatban levő sysvinit-et leváltsa. A két befutónak látszó megoldás az Ubuntu-közeli upstart és a Red Hat alkalmazottak által fejlesztett (és számos Linux disztribúció által használt) systemd.

A diskurzusba nemrég bekapcsolódott Noa Resare, a Spotify nevű kereskedelmi, online zene-streaming szolgáltató cég szabad szoftveres ombudsmanja, aki cége üzemeltetéssel és infrastruktúrával foglalkozó csapatának üzenetét tolmácsolta. (A Spotify egyébként múlt hónapban megérkezett Magyarországra is.)

Noa Resare postjából kiderül, hogy a Spotify komoly mértékben épít a Debian-ra. A cég képviselője szerint a Spotify mintegy 5000 fizikai szervert és emellett jóval több mint 1000 virtuális gépet futtat mind publikus, mind privát felhő üzemeltetéséhez. Ezek a szerverek juttatják el zenét nap mint nap a Spotify ügyélköréhez. A szerverek Debian-t futtatnak.

Mivel a cég ilyen komoly mértékben használ Debian-t, megragadták az alkalmat, hogy közöljék a projekttel, hogy melyik init megoldást látnák szívesebben alapértelmezettként a Debian-ban a jövőben. A Spotify a systemd-t preferálja.

A cég érvei a systemd mellett elolvashatók itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

A Spotify támogatja is valamilyen formában a Debiant? Vagy csak úgy bedobták ezt a nekünk a systemd kell?

Számít az? Vélemény, méghozzá olyan helyről, ahol nagy mennyiségben használnak Debiant. -> Valószínűleg több tapasztalattal rendelkeznek.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+1 mivel a debian project célja nem a minél nagyobb profit termelése, hanem a legjobb termék előállítása, így a véleményük igenis fontos.
-
Ping-conf beszámoló

Fedora használt upstartot, aztán megalkották a systemd-t. Gondolom, oka volt ennek.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ubuntu használt Waylandet, aztán megalkották a Mirt. Gondolom, oka volt ennek. :)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Ugyan értem a célzást, de nincs elég tárgyi tudásom ezen a két területen - grafikus felület és az indító scriptek, bár a systemd több ennél -, hogy megfelelően érvelni tudjak. Mindenesetre, amit eddig felületesen láttam irodalmat, az alapján a systemd lényegesen többet tud az upstart-nál, általánosabb, több szolgáltatással bír. Ezért gondoltam, ha döntés előtt állnak a Debian fejlesztői, lehet, az innovatívabb, előremutatóbb megoldást lenne célszerű választani.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

> systemd lényegesen többet tud az upstart-nál, általánosabb, több szolgáltatással bír.

Van, aki pont ezert gondolja, h az upstart megfelelobb, azaz tobbet tud, mint amennyit jol kellene tudnia.
Kivulallokent irom mint teny, egyiket sem ismerem melyebben.

t

Huhh, mikor? Amennyire én tudom még egyik mainstream distró sem szállított működő wayland alapú desktop environmentet. De amúgy még a Mirrel sem járnak ott, hogy az legyen a desktop Ubuntuban. Szóval valójában egyiket sem használta még az Ubuntu releaselt verzióban, míg a Fedora szállított upstart-ot néhány verzióban, emiatt a párhuzam nem teljesen jó.

Ubuntu mikor használt Waylandet? :O

Kiteszem magam annak, hogy lehülyéznek, de nekem akkor is a NetBSD/FreeBSD init rendszere tetszik, ami egyébként nem is szerepelt a múltkori szavazásban.
--
ulysses.co.hu

Nekem is tetszik!

Nekem is, csak van egy csomo dolog, amire nem alkalmas.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ugyis megkoveznek majd, de en inkabb az openrc-re szavaznek, opcionalis valtasi lehetoseggel systemd-re. Ugy tudom, a systemd el tudja kezelni a "regi fajta" init scripteket is (az openrc kozelebb all a sysvinithez), szoval olyan nagy gondot nem okozna. Raadasul az openrc tartalmaz fuggosegkezelest amire olyan sokan vagynak, ugyanakkor lightweight, nem nyulkal bele az udev-be meg mas egyeb cuccokba.
--
Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant.

openrc++;

Jelenleg a 8 ctte tag 4-4 aranyban foglalt allast a systemd vs Upstart vitaban.

Szerintem, desktopon az Ubuntu-Debian-Mint, es serveren az Ubuntu-Debian eleg nagy aranyban vannak jelen, hogy ha a Debian az Upstartot valasztja, akkor az megallithassa a systemd (tul)terjedeset.


Puppy linux felhasználó || Puppy a distrowatchon

Archon systemd, Gentoo-n openrc amit hasznalok. Systemd-t nem kedvelem annyira , regi initscript kozelebb all igy openrc-t favorizalom. Archon viszont nem mukodik rendesen ott marad defaulton.