Linus feltehetően megtalálta új elsődleges laptop számítógépét a Chromebook Pixel képében

Címkék

A Linux atyja tavaly ősszel amiatt háborgott, hogy míg a gyártók tabletekbe már simán belepakolnak 2560x1600 pixeles kijelzőket, addig a laptopok megragadtak a múlt évezredi szinten. Lassan a mobiltelefonok is röhögni fognak a laptopok kijelzőin. Tegnap Linus arról áradozott, hogy mennyire bejön neki a Chromebook Pixel gyönyörű kijelzője. Annyira, hogy nem kizárt, hogy ez a gép lesz az elsődleges laptop gépe. De nem csak a pixelsűrűséget méltatta, hanem a méretformátumot is. Egyelőre még ChromeOS-t futtat rajta, de valószínűleg hamarosan hagyományos disztribúciót telepít a hardverre. A miniélménybeszámoló itt.

Hozzászólások

I'm still running ChromeOS on this thing, which is good enough for testing out some of my normal work habits (ie reading and writing email), but I expect to install a real distro on this soon enough.

--
Live free, or I f'ing kill you.

nagyítót is vesz hozzá? :)

Az lehet hogy a fontok nem feltétlenül kicsik, de minden más igen.

Mobilon szépen működik, osx-en is megoldották, hogy a kijelző felbontása nincs összefüggésben azzal, hogy a tartalom mekkorának látszik. Legjobb tudomásom szerint (linux) desktopon ilyen nincs. Ha kiraksz egy 32x32 px ikont, akkor az 32x32 pixel lesz, hiába állítod át a dpi-t, a font megnő, az ikon marad kicsi. És ez elég nagy probléma, amikor a pixelmániás dizájnerek megterveznek 20 pixel magasra egy gombot, mert az úgy néz ki...

Szeretném azt hinni hogy én tudom rosszul, és van erre támogatás.

Sajnos a gyakorlat nem ilyen jó. Lásd ezt a screenshotot. Feltoltam a dpi-t 300-ra kde alatt. Amint látod a képen a fontok nagyobbak lettek, de nem nőtt arányosan minden, emiatt szétesett a layout. Vannak programok amik teljesen figyelmen kívül hagyják az egész dpi dolgot, pl a böngésző. Vannak dolgok az ui-ban amik figyelembe veszik, vannak amik nem. Ez járható megoldás.

Az apple megoldása jó. Renderel egy bizonyos (nagy) felbontásra, és skálázza akkorára amekkora a monitorod. Minden egységesen méreteződik, nem tud máshogy kinézni egy app mint ahogy megtervezték, max ha valami nem támogatja a retinát az szőrösebb lesz. Simán lehetne az X-be, compizba, mirbe toolkit és de független támogatást rakni erre, aztán utóbbiak ha támogatják ha nem, nem lenne gond.

A dpi max a betűméretre és a kezelőfelületre vonatkozhat, a képek esetében csak a hatalmas felbontásúaknál látszódhat érdemi különbség. Az átlagos weboldalak átlagos méretű képei sokkal kisebb milliméter-területben, vagy felnagyítva rosszabb minőségben kerülnek megjelenítésre.

Androbit.org - Az informatika érdekes oldala

Azt kérdezted, hogy a szöveg és a kép megnő-e és feljavul-e:
szöveg: igen, igen
kép: igen, nem

Mivel a legtöbb időt (én legalábbis) a szövegek olvasásával töltjük, ezért megéri.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

10.8-on (miutan az Apple is vegleg rajott mire valo a GPU) megoldottak a kerdest ugy, h valojaban negyszeres full hd meretben rendereli a desktopot, majd utana kicsinyiti le a display valodi meretere. Igy ki van kuszobolve a fix felbontasu matrixra meretezes torzito hatasa es vegeredmenyben eszmeletlen szep kepe lesz, megsem kell hozza nagyito. Nem hiszem, h ezt a piszok egyszeru otletet bonyolult lenne lekoppintani majd a Weylandban vagy Mirben... :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ez a cucc tuti jo lenne, ha az idiota vezerlo gombok helyere a tetejen azt raktak volna, amit kell. Ha Lenne F1-12 es home, end, page up/down, insert es delete en is megvennem. Igy csak arra jo, amire a google kitalalta.

Rakja seggbe egy taliga majom az osszes telefon, tables es laptop tervezot.

tompos

Már csak a havonta változó kedvencei érdekelnének: itala, étele, színe, zenéje, pékboltja, zoknija, tusfürdője.

A chromebook nekem leginkabb az 1TB online tarhely miatt vonzo. Ha tobb idom lenne fenykepeket csinalni, ez lenne az idalis gep.

A Linux atyja tavaly ősszel amiatt háborgott, hogy míg a gyártók tabletekbe már simán belepakolnak 2560x1600 pixeles kijelzőket, addig a laptopok megragadtak a múlt évezredi szinten.

Mekkora láma már, hogy nem hallott a retinás Macbook Prokról... :P

ZOMG, a Linux atyja megáldotta a Chromebook Pixelt.
mondjuk a vas nemrossz.

szerintem a legmegdöbbentőbb az, hogy linus nincs kiakadva a chrome OS-től. valahogy inkább egy kirohanásra fogadtam volna tőle. mindenesetre ha neki is sacc megfelel a hétköznapi célokra, akkor nem csoda, ha az átlag amerikaiaknak is.

Én azon szoktam nevetni, hogy mi történik a google képkeresőben ha - főleg bekapcsolt safe search mellett - rákeresnek a kis iskolások a linux + nvidia kombinációra pl. az elpingviesedett steam kapcsán ...

Aki kiváncsi nézze meg ua ezt bing alatt is.

No rainbow, no sugar

Linus is felbontasbuzi lett, eljott a veg... :)

Azért Linus véleményét érdemes a helyén kezelni. Többször, több helyen halgattam már élőben Linus véleményét open source projektekről és a nyílt technológiákkal foglalkozó cégekről és szerintem a függetlenségének még felvetése is vicces.

Linus jópár éve leginkább a Google marketing arca, minden amit a Google csinál az maga a csudálatos tökély és minden más cégnek pedig megy a "finger" és a lesajnálás.

A Maemo project 2005-ben indult, de valamiért Linusnak sikerült teljesen ignorálnia a dolgot. Pedig a Maemo már a harmadik hw iterációnál tartott amikor az első Android megjelent. Vélhetőleg Linusnak a Nokiával volt baja és mivel a Maemo mögött a Nokia állt, ezért a Maemo Linus szerint nyilván hulladék volt. Ugyanígy minden indok és magyarázat nélkül ignorálja az Ubuntut is, amit ő csak egy csinos Debiánnak tart ami nem jó a kernel fejlesztknek. Vélhetőleg ebben az esetben pedig inkább a Canonicallal van... A Google-t és a Samsungot szereti, ezért az nem zavarja, hogy az Android mögött ezek a gigacégek állnak, ahogy az android sem éppen egy kernel hekker álom, mégis minden interjúban, minden alkalommal az Androidot fényezi Linus.

Ezzel persze nincsen semmi baj, a lojalitás és a személyes szimpátia inkább becsülendő dolog.