Linus feltehetően megtalálta új elsődleges laptop számítógépét a Chromebook Pixel képében

 ( trey | 2013. március 6., szerda - 10:26 )

A Linux atyja tavaly ősszel amiatt háborgott, hogy míg a gyártók tabletekbe már simán belepakolnak 2560x1600 pixeles kijelzőket, addig a laptopok megragadtak a múlt évezredi szinten. Lassan a mobiltelefonok is röhögni fognak a laptopok kijelzőin. Tegnap Linus arról áradozott, hogy mennyire bejön neki a Chromebook Pixel gyönyörű kijelzője. Annyira, hogy nem kizárt, hogy ez a gép lesz az elsődleges laptop gépe. De nem csak a pixelsűrűséget méltatta, hanem a méretformátumot is. Egyelőre még ChromeOS-t futtat rajta, de valószínűleg hamarosan hagyományos disztribúciót telepít a hardverre. A miniélménybeszámoló itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

3:2, baby!

Egyetértek vele.

32/64GByte, baby! :D

De hát ez nem is Mac

De ugyesen koppintottak!

zzzZZZzzzZZZzzzZZZzzzZZZ
------------------
http://www.youtube.com/watch?v=xnJwT_30p6k

I'm still running ChromeOS on this thing, which is good enough for testing out some of my normal work habits (ie reading and writing email), but I expect to install a real distro on this soon enough.

--
Live free, or I f'ing kill you.

OMG! Linus is using ie to read and write emails!!!!!4!!4!44 ;D

Ez most vicc volt, vagy nem tudsz angolul?

--
http://neurogadget.com/

OMG Mekkor szmájlit kell mögé tennem, hogy mindenki értse?????????

Elsőre nem voltak ott a felkiáltójelek és a szmájli, nem? Mert ha de, akkor my bad.

--
http://neurogadget.com/

ha valaki válaszol a hsz-edre, már nem lehet szerkeszteni ;)

fubazmeg

nagyítót is vesz hozzá? :)

"I want pixels for high-quality fonts, and yes, I want my fonts small, but "high resolution" really doesn't equate "small fonts" like some less-than-gifted tech pundits seem to constantly think."

--
trey @ gépház

Az lehet hogy a fontok nem feltétlenül kicsik, de minden más igen.

Mobilon szépen működik, osx-en is megoldották, hogy a kijelző felbontása nincs összefüggésben azzal, hogy a tartalom mekkorának látszik. Legjobb tudomásom szerint (linux) desktopon ilyen nincs. Ha kiraksz egy 32x32 px ikont, akkor az 32x32 pixel lesz, hiába állítod át a dpi-t, a font megnő, az ikon marad kicsi. És ez elég nagy probléma, amikor a pixelmániás dizájnerek megterveznek 20 pixel magasra egy gombot, mert az úgy néz ki...

Szeretném azt hinni hogy én tudom rosszul, és van erre támogatás.

Van rá megoldás, modern DE-t kell telepíteni, amelyik SVG (vektorgrafikus) ikonokat használ.

SVG ikonok és TrueType fontok -> innentől nyugodtan lehet növelni a felbontást végtelenül nagyra.

Sajnos a gyakorlat nem ilyen jó. Lásd ezt a screenshotot. Feltoltam a dpi-t 300-ra kde alatt. Amint látod a képen a fontok nagyobbak lettek, de nem nőtt arányosan minden, emiatt szétesett a layout. Vannak programok amik teljesen figyelmen kívül hagyják az egész dpi dolgot, pl a böngésző. Vannak dolgok az ui-ban amik figyelembe veszik, vannak amik nem. Ez járható megoldás.

Az apple megoldása jó. Renderel egy bizonyos (nagy) felbontásra, és skálázza akkorára amekkora a monitorod. Minden egységesen méreteződik, nem tud máshogy kinézni egy app mint ahogy megtervezték, max ha valami nem támogatja a retinát az szőrösebb lesz. Simán lehetne az X-be, compizba, mirbe toolkit és de független támogatást rakni erre, aztán utóbbiak ha támogatják ha nem, nem lenne gond.

Akkor most állítsd át az ikonméretet is annyiszorosára, ahányszor nagyobbak a betűk.

Látom nem akarod megérteni a problémát :)

Nagy felbontás nem jár együtt automatikusan a kicsi méretekkel, max a szebb képpel :)

Mert a weboldalakon használt 12-es betűméret és a maximum 500 pixel széles képek megnőnek, illetve minőségileg feljavulnak?


Androbit.org - Az informatika érdekes oldala

Gondolom rendszerszinten be lehet lőni a méreteket. Mint pl. Egy ipaden is lehet simán nagyítani. Szebb a font, nem recés, hanem sima.

Ez tény, de a képek nem lesznek szebbek.


Androbit.org - Az informatika érdekes oldala

A Linux kernel forrásának matatása, levelezés, gitezés közben viszont rendkívül sok képpel van az embernek dolga, ezért ez rendkívül fontos szempont Linus számára.

--
trey @ gépház

+1 :D

Monitor dpi-t kell állítani...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

A dpi max a betűméretre és a kezelőfelületre vonatkozhat, a képek esetében csak a hatalmas felbontásúaknál látszódhat érdemi különbség. Az átlagos weboldalak átlagos méretű képei sokkal kisebb milliméter-területben, vagy felnagyítva rosszabb minőségben kerülnek megjelenítésre.


Androbit.org - Az informatika érdekes oldala

Azt kérdezted, hogy a szöveg és a kép megnő-e és feljavul-e:
szöveg: igen, igen
kép: igen, nem

Mivel a legtöbb időt (én legalábbis) a szövegek olvasásával töltjük, ezért megéri.

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

10.8-on (miutan az Apple is vegleg rajott mire valo a GPU) megoldottak a kerdest ugy, h valojaban negyszeres full hd meretben rendereli a desktopot, majd utana kicsinyiti le a display valodi meretere. Igy ki van kuszobolve a fix felbontasu matrixra meretezes torzito hatasa es vegeredmenyben eszmeletlen szep kepe lesz, megsem kell hozza nagyito. Nem hiszem, h ezt a piszok egyszeru otletet bonyolult lenne lekoppintani majd a Weylandban vagy Mirben... :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

+1000

Linked van erről? Mert bár nem vagyok expert, de amit font rasterizationről tudok az alapján ez egyáltalán nem jó megoldás...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Ezt az unalmas poént hányszor fogjátok még elsütni? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez a cucc tuti jo lenne, ha az idiota vezerlo gombok helyere a tetejen azt raktak volna, amit kell. Ha Lenne F1-12 es home, end, page up/down, insert es delete en is megvennem. Igy csak arra jo, amire a google kitalalta.

Rakja seggbe egy taliga majom az osszes telefon, tables es laptop tervezot.

tompos

Koszonom.... bearanyoztad a hetemet ezzel a 2. mondattal. Maximalisan egyetertek.

+1
tompos első bekezdéséből pedig kimaradt a numpad sztem.

Szerintem egy külső billentyűzettel egész jól orvosolható a probléma.
--
Gábriel Ákos
http://i-logic.hu

Remek, pont arra van szuksegem, h a billentyuzet melle legyen meg1 masik.

tompos

Már csak a havonta változó kedvencei érdekelnének: itala, étele, színe, zenéje, pékboltja, zoknija, tusfürdője.

és kedvenc póza a káma szutrából. szigorúan zero based index értékkel megadva. :D

A chromebook nekem leginkabb az 1TB online tarhely miatt vonzo. Ha tobb idom lenne fenykepeket csinalni, ez lenne az idalis gep.

A Linux atyja tavaly ősszel amiatt háborgott, hogy míg a gyártók tabletekbe már simán belepakolnak 2560x1600 pixeles kijelzőket, addig a laptopok megragadtak a múlt évezredi szinten.

Mekkora láma már, hogy nem hallott a retinás Macbook Prokról... :P

ZOMG, a Linux atyja megáldotta a Chromebook Pixelt.
mondjuk a vas nemrossz.

szerintem a legmegdöbbentőbb az, hogy linus nincs kiakadva a chrome OS-től. valahogy inkább egy kirohanásra fogadtam volna tőle. mindenesetre ha neki is sacc megfelel a hétköznapi célokra, akkor nem csoda, ha az átlag amerikaiaknak is.

Én azon szoktam nevetni, hogy mi történik a google képkeresőben ha - főleg bekapcsolt safe search mellett - rákeresnek a kis iskolások a linux + nvidia kombinációra pl. az elpingviesedett steam kapcsán ...

Aki kiváncsi nézze meg ua ezt bing alatt is.


No rainbow, no sugar

Bingen is befigyel Linus középső ujja (ha erre gondoltál).

Az egy jó kép lett, ennél durvábba is belebotlanak sajnos azok a kisiskolások még ártalmatlan keresőszavak esetén is.

Linus is felbontasbuzi lett, eljott a veg... :)

Azért Linus véleményét érdemes a helyén kezelni. Többször, több helyen halgattam már élőben Linus véleményét open source projektekről és a nyílt technológiákkal foglalkozó cégekről és szerintem a függetlenségének még felvetése is vicces.

Linus jópár éve leginkább a Google marketing arca, minden amit a Google csinál az maga a csudálatos tökély és minden más cégnek pedig megy a "finger" és a lesajnálás.

A Maemo project 2005-ben indult, de valamiért Linusnak sikerült teljesen ignorálnia a dolgot. Pedig a Maemo már a harmadik hw iterációnál tartott amikor az első Android megjelent. Vélhetőleg Linusnak a Nokiával volt baja és mivel a Maemo mögött a Nokia állt, ezért a Maemo Linus szerint nyilván hulladék volt. Ugyanígy minden indok és magyarázat nélkül ignorálja az Ubuntut is, amit ő csak egy csinos Debiánnak tart ami nem jó a kernel fejlesztknek. Vélhetőleg ebben az esetben pedig inkább a Canonicallal van... A Google-t és a Samsungot szereti, ezért az nem zavarja, hogy az Android mögött ezek a gigacégek állnak, ahogy az android sem éppen egy kernel hekker álom, mégis minden interjúban, minden alkalommal az Androidot fényezi Linus.

Ezzel persze nincsen semmi baj, a lojalitás és a személyes szimpátia inkább becsülendő dolog.