Darling - nyílt forrású Darwin / OS X emulációs réteg Linuxra

 ( trey | 2012. december 17., hétfő - 19:10 )

Ugyan a Darling projekt jelenleg nem több legtöbbünk számára, mint technikai érdekesség, mégis érdemes talán szót ejteni róla. A Darling a Wine-hoz - amely a Windows alkalmazások futtatását teszi lehetővé Linuxon és más platformokon - nagyon hasonlóan működik. Részletek a projekt weboldalán.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Jogilag mennyiben lesz rendben mondjuk Apple -ös alkalmazásokat ezzel futtatni?

--
http://neurogadget.com/

Nem hiszem, hogy ezzel gond lenne. Elvégre nem az OS X-et telepíted. De szerintem mire ez elkészül, használhatóvá válik, addigra retro lesz az OS X is. :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Hát pont ez a bibi. Az OS X-et telepítheted, mert tudod telepíteni. De nem telepítheted, mert csak "Apple-branded" gépre teheted, az EULA szerint.
________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

És? Itt nem OSX-ről van szó, hanem eredetileg OSX-re írt alkalmazásról. Anno pl. a Flashplayerben volt kitétel, hogy csak A, meg B és C oprendszer alatt futtatható legálisan. Aztán a FreeBSD-sel elkezdtek zúgolódni, hogy a mi oprendszerünk nem Linux, ugyan support nélkül hadd legyen már legális futtatni. Oszt meg is lett engedély rá. Nem hiszem, hogy sok szoftver lenne, amelyik előírná az oprendszert.

Őőőőő, jogos. Korán volt, félreolvastam. :)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

A FAQ-ban van erről valami:

http://darling.dolezel.info/en/FAQ

--
trey @ gépház

photoshop megy rajta?

És After Effects... ? ;-]

Kérdésem - természetesen! :-D - pusztán költői... :-S

A Wine-nak van értelme (ezt mutatja, hogy a CodeWeavers támogatással egybecsomagolva kereskedelmi termékként is el tudja adni), ennek szerintem nem sok.

Windows alkalmazásból annyira sok van (és közülük sok csak Windowsra érhető el), hogy van arra igény, hogy ezeket OSX-en vagy Linuxon futtassunk. Az OSX alkalmazások vonzereje ezzel szemben a hardware+OS+software+iCloud által teremtett teljesen összehangolt munkakörnyezet. Mire is jó az, hogy linux alól más hardware-en, instabilan futtassak egy alkalmazást (amelynek valószínűleg van stabil, támogatott windows verziója is)?

Az OSX és a Macintosh egy legacy platform, aki ilyet vásárol, az a fenti egységes környezet miatt teszi, nem pedig egyes szoftverekért.

Amennyire tudom, ez egy diplomamunka. Mint érdekesség szerepel itt. Ahogy az a cikkben is szerepel.

--
trey @ gépház

Ezt egészen addig fogod így látni, amíg valaki tovább nem fejleszti úgy, hogy ezzel a módszerrel androidon lehessen ios-re írt alkalmazásokat futtatni.