Darling - nyílt forrású Darwin / OS X emulációs réteg Linuxra

Címkék

Ugyan a Darling projekt jelenleg nem több legtöbbünk számára, mint technikai érdekesség, mégis érdemes talán szót ejteni róla. A Darling a Wine-hoz - amely a Windows alkalmazások futtatását teszi lehetővé Linuxon és más platformokon - nagyon hasonlóan működik. Részletek a projekt weboldalán.

Hozzászólások

Nem hiszem, hogy ezzel gond lenne. Elvégre nem az OS X-et telepíted. De szerintem mire ez elkészül, használhatóvá válik, addigra retro lesz az OS X is. :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

És? Itt nem OSX-ről van szó, hanem eredetileg OSX-re írt alkalmazásról. Anno pl. a Flashplayerben volt kitétel, hogy csak A, meg B és C oprendszer alatt futtatható legálisan. Aztán a FreeBSD-sel elkezdtek zúgolódni, hogy a mi oprendszerünk nem Linux, ugyan support nélkül hadd legyen már legális futtatni. Oszt meg is lett engedély rá. Nem hiszem, hogy sok szoftver lenne, amelyik előírná az oprendszert.

A Wine-nak van értelme (ezt mutatja, hogy a CodeWeavers támogatással egybecsomagolva kereskedelmi termékként is el tudja adni), ennek szerintem nem sok.

Windows alkalmazásból annyira sok van (és közülük sok csak Windowsra érhető el), hogy van arra igény, hogy ezeket OSX-en vagy Linuxon futtassunk. Az OSX alkalmazások vonzereje ezzel szemben a hardware+OS+software+iCloud által teremtett teljesen összehangolt munkakörnyezet. Mire is jó az, hogy linux alól más hardware-en, instabilan futtassak egy alkalmazást (amelynek valószínűleg van stabil, támogatott windows verziója is)?

Az OSX és a Macintosh egy legacy platform, aki ilyet vásárol, az a fenti egységes környezet miatt teszi, nem pedig egyes szoftverekért.