Plan 9 futtatása Raspberry Pi-n

Ugyan a Plan 9 nem UNIX, mégis van némi köze a UNIX-hoz abban az értelemben, hogy annak utódjaként tekintettek rá egykoron. Elsősorban kutatási céllal fejlesztették ezt a szűk körben ismert, nyílt forrású, szabad operációs rendszert a Bell Labs Computing Sciences Research Center részlegében a nyolcvanas évek közepétől 2002-ig. Azóta operációs rendszer kutatók és hobbisták fejlesztik tovább.

A projekt olyannyira nem tűnt el a süllyesztőben, hogy felvarázsolható akár egy Raspberry Pi-re is. Ehhez minden segítséget megtalálhat az érdeklődő itt.

Hozzászólások

[ Okoskodás ON ]
EZ EGY UNIX PORTÁL MIÉRT KELL AKKOR NEM UNIXOKRÓL ÍRNI!!!???!?!?!?
[ Okoskodás OFF ]

BTW. annó emlékeim szerint hatalmas hírverés és buzgálkodás volt a plan9 projekt körül, ahhoz képest azért picit mégiscsak eltűnt a süllyesztőben...

a plan9 az unixabb a unixnal, szoval szerintem nagyon is illik a hupra.
meltatlanul kap keves figyelmet. a plan9nak koszonhetjuk az unicodeot (v utf8at?), a /proc koncepciot, mint lentebb emlitve lett. union filerendszert ezereve kezel. a filerendszere network transparens es mivel a grafika is filerendszeren keresztul megy igy az is eleve network transparens. a mac time machinejehez hasonlo rendszer tobb mint 10eve letezik benne. 1xuen elkepeszto h mennyi mindet lehet tanulni belole...

Unicode volt már. UTF-8-at űjították (ken és rob). Plusz az unionfs egy gyenge utánzata a plan9 bind/mount rendszerének. A linux clone(2)-ja meg a plan9 rfork(2)-járól lett mintázva. De tudtommal /proc a V8-ban volt először, de javítsatok ki, ha tévedek. Bár tény, hogy a Linux /proc-ja közelebb van a Plan9-éhoz.

--------------------------------------
Unix isn't dead. It just smells funny.

Erdekesnek tunik. A wmii kapcsan elkezdtem olvasni rola, de aztan idohiany miatt tovabb siklottam. Most lehet kiprobalom valahol. :)

Egyszoval: kosz.
Akkor is, ha nem UNIX.

------------------------------------------
Lenovo Thinkpad T61 :: FreeBSD 9.0
Lusta vagyok én már a csempézéshez...

Érdekes, ígéretes koncepciót követ a Plan9. Valamikor a jövő Unixának szánták. Kár, hogy végül megmaradt kísérleti rendszernek pedig ma már semmilyen jogi akadálya nem lenne annak, hogy a Linux vagy *BSD átvegye a Plan9 újító megoldásait.

A Linux is egy kiserleti rendszer, csak relative hatalmas azok tabora, akin megmerik, hogy az egyes kiserletek mennyire sikeresek. Gondolok itt az upstart/systemd/hal/udev/DeviceKit/PolyciKit/utemezo es egyeb dolgokra. Valakinek kipattan a fejebol valami, megvalositja, egypar disztro azt teszi meg hivatalos initrendszernek/DE-nek/csomagkezelonek/akarminek, aztan jo par emberen letesztelik, mukodik-e a koncepcio. Mindezt addig, amit nem jon egy masik okos, akinek kipattan a fejebol valami, es implementalja, majd az egesz kiserlet kezdodik elorol.

A leggyakrabban használt űrrendszerek (a Szojuz-rakékták, a Delta II és a Shuttle) körülbelül 1:100 eséllyel hibásodtak meg (Shuttle: 135 misszió, 2 fatális hiba és sok kisebb hiba, Delta II-nél 151 indítás, 2 teljes hiba, Szojuz (R-7) ezer feletti kilövéssel és száz feletti hibával.
Ez mondjuk egy 99.99%-os rendelkezésre állást vállaló internetszolgáltatáshoz képest primitív rendszerek, minden századik legyártott példány hibázni fog. Magyarországon van körülbelül 2,5 millió autó, mégsem igazán hallani arról, hogy minden századik halálos hibát tartalmazna. Vannak itt is hibák, a Toyota és más gyár is hívott már vissza sokmillió darab járművet, de messze nem a leszállított járművek 1 százalékát. Megbízhatóságban, kiszámítható működésben sehol nincs az űrrepülés a production qualitytől. Kísérletezünk még mindig. Persze, mivel 1-1 rakéta ára sokkal nagyobb, mint egy autóé (egy Shuttle fellövés olyan 300 millió dollár), ezért kevesebb is van belőle, de a mérleg másik oldalán ott van, hogy sokkal nagyobb figyelmet is kap. Érdemes elolvasni Richard Feynmann Tréfál, Feynmann úr? c. könyvében a Challenger-bizottágról írottakat, főként azt a részt, hogy mennyire meg voltak győződve a NASA-nal arról a vezetők, hogy kb. egy tízezred a valószínűsége a hibának, míg a mérnökök tudták, hogy valójában 1%. És nekik lett igazuk.

mit csinál egy operációs rendszer kutató?

Ezt a projektet valamikor mar csak a logoja miatt is ki akarom probalni.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. | Gentoo Portal 

Vajon mennyire lehet macerás más ARM boardokra portolni?

akit komolyabban erdekel ez a plan 9 tema, az pingeljen meg. parhete harmadjara is nekifogtam beletanulni.

eleg razos atlatni h hogy viszonyulnak 1mashoz es legalabb annyit kell olvasgatni meg probalkozni mint anno a linuxal, DE eddig nagyon olyan mint amilyennek 1 oprendszert elkepzeltem. ugy erzem nagy kar h fostalicska linuxokra pazaroltam az eletem eddig...

az is keressen meg aki szivesen boot strappelne engem es atvezetne par pelda setupon.
eddig probaltam plan9, 9front, 9atom, 9vx, p9p, drawterm, inferno, acme-sac "distrokat" tobb kevesebb sikerrel virtualboxban mac alatt virtualis cdrol bootolva. halozat is beeledt alatta bridgelve, de az auth rendszert meg nem ertem teljesen es az installerek meg kifagynak.

amazon ec2 ami is letezik belole, de azt meg nem probaltam.

http://ninetimes.cat-v.org/magyar/

Itt azt írják, hogy van/volt magyar közösség. Pécsiek vagy mi. Amúgy engem is érdekelne a téma kicsit mélyebben a vasárnapi telepítés után (amit asszem meg kell ismételnem).

------------------------------------------
Lenovo Thinkpad T61 :: FreeBSD 9.0
Lusta vagyok én már a csempézéshez...

Miért kell másikat? Mi a baj az elsővel? Nem zártkörű, ha ettől féltek. Bárki feliratkozhat. Most valamiért mondjuk nem tölt be, de remélem ez csak ideiglenes.

https://omega.ttk.pte.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/9rajong

--------------------------------------
Unix isn't dead. It just smells funny.

sajnos a blogolas nem az erossegem. magyarul meg kulonosen ritkan irok mert 5eve thaiok meg mindenfele kinaiak vesznek korul aztan ok valahogy nem vagjak meg a magyart :)

viszont szinten a plan9bol lattam h van wikifs benne, igy elvileg a blogolas is annyi lenne h nyitok 1 uj filet oszt irok bele, aztan ha lementem publikalodik magatol. es mivel ugyanazt a konyvtarat fel tudom mountolni (elvileg) stabilan low-bandwidthen keresztul is, igy akarmelyik gepemrol elerem. kb mint dropboxxal, csak epp a konyvtar amibe mentek az sokkal intelligensebben van/lehet a webre publikalva.

azt varom amugy a plan9tol, h sajat dropbox replacementem legyen amit konnyen birok okositani, valamint olyan grafikus workspacet szeretnek amit konnyen tudok "hordozni" munkaallomasok kozott, low bandwidthen es lehetoleg osztottan hasznalni kollegakkal, h tudjunk remote pair programmingolni rajta keresztul.
mindezek sokkal testkozelibben megvalosithatonak tunnek plan9ban, mint a mostani skype/google hangout/teamspeak/mumble + mac screen sharing (vnc alapvetoen)/subethaedit/vim+screen/tmux kombokkal.

A thai lányok nagyon szépek érdemes sokat dolgozni a rokonságon. ;)
A kínaiak szerint Hungary (hángeri) szó is onnan ered, hogy a Han nemzetből származunk amely Kína legnagyobb országalkotó nemzetsége. A XX. század elején a nyugati nemzetek nem kevés hungarofóbiával állították, hogy a magyar ázsiai eredetű nép a finnekkel együtt ezért tartozik más nyelvcsaládba is. Azóta ájrópa dicső nemzetei lúzerágra kerültek, a szorgalmas Ázsia élre tör. Akkor már legyünk következetesek ázsiai származásunkkal kapcsolatban most is. :D
Ezek a nemzeti mítoszok nagyon hasznosak és milliárdos hasznot hozhatnak. Egy üzletet könnyebben nyélbe tudunk ütni kínai partnerekkel (más európai konkurenseket megelőzve) ha hangoztatjuk az ott is elfogadott rokonságunkat.
A Nyugati téren azért gyújtottak menóra ágat a zsidók, mert ezzel emlékeznek a szíriai görögön aratott kitudjahányezer évvel ezelőtti győzelmükre. Pedig az ott összegyűlt zsidók között egyetlen olyan sincs akinek bármelyik őse részt vett volna abban a csatában vagy legalább az akkori júdeai vagy izraeli királyság területén lakott volna. Mégis rengeteget profitáltak abból a mai zsidók, hogy az ószövetség népének tartják magukat.
______________________
Normális HUP-ot használok!

"Pedig az ott összegyűlt zsidók között egyetlen olyan sincs akinek bármelyik őse részt vett volna abban a csatában vagy legalább az akkori júdeai vagy izraeli királyság területén lakott volna."

korulbelul 26 generacioval ezelott ~2^26 kulonbozo osodnek kellett volna lennie, ami nagysagrendileg annyi, mint Europa akkori lakossaga. Azt hiszem, a par ezer evvel ezelott elt emberek kozul korulbelul mindenkire igaz, hogy mara vagy teljesen kihalt a vervonala, vagy nagyjabol minden ma elonek az egyik ose (leven sokkal sokkal tobb kulonbozo osnek kene lennie egyaltalan, mint ahanyan voltak)