A btrfs első embere elhagyja az Oracle-t

Címkék

Chris Mason, a btrfs megalkotója tegnap bejelentette, hogy elhagyja az Oracle-t. Mason szerint az Oracle nagyszerű munkahely volt és értékeli, hogy az Oracle támogatta a projektjeit. De úgy döntött, hogy elfogad egy állást a Fusion-IO nevű cégnél. Az első munkanapja a Fusion-IO-nál jövő héten hétfőn lesz.

Mason szerint a btrfs szempontjából a munkahelyváltás nem hoz nagy változást. Mason továbbra is folytatja a btrfs karbantartását/fejlesztését. Az Oracle továbbra is használni fogja a btrfs-t a termékeiben, Mason pedig továbbra is kapcsolatban áll majd azokkal a disztribúciókkal, akik btrfs-t használnak élesben.

Jó hír, hogy Mason szerint új munkaadója, a Fusion-IO hisz a nyílt forrásban.

A bejelentés itt.

Hozzászólások

"Hogy hír, hogy Mason szerint új munkaadója...."

He?

t

Egyperces néma vigyázzállás a BTRFS halála alkalmából. :))

--
Java apps are nothing more than sophisticated XML-to-exception converters.

Mikor lesz érdemes btrfs-re váltani?

És milyen kézzelfogható előnye van pl. az ext4-hez képest - desktop rendszeren?
Most engem nem érdekel, hogy mittomén a fájlelérés nem 5ms, hanem csak 4ms (majd szólok, ha meg tudom a kettőt szubjektíven különböztetni), hanem inkább az, hogy a használat során (tehát nem szerver, nem giga-tera-exa-fájlok/mennyiség) érezhető-e valami különbség?

És milyen kézzelfogható előnye van pl. az ext4-hez képest - desktop rendszeren?
Most engem nem érdekel, hogy mittomén a fájlelérés nem 5ms, hanem csak 4ms (majd szólok, ha meg tudom a kettőt szubjektíven különböztetni), hanem inkább az, hogy a használat során (tehát nem szerver, nem giga-tera-exa-fájlok/mennyiség) érezhető-e valami különbség?

Tegnap előtt törölni akartam egy véletlenül létrejött "~" nevű fájlt.
Kiadtam az "rm ~" parancsot, mondtha hogy nem megy, mert könyvtár.
Erre "rm -rf ~".
Aztán kapcsoltam. Sajnos SSD, úgyhogy nem sok maradt - jöhetett a visszaállítás mentésből (tarsnap)...

Úgyhogy most átálltam btrfs-re (btrfs-convert), hogy mehessen az óránkénti, naponkénti és heti snapshot (btrfs-snap), limitált megtartással.

A snapshot bármikor felcsatolható, így mindig megvannak a korábbi állapotok. És a snapshot nincs 1 másodperc!

.ssh/known_hosts

Az a probléma, hogy _bármelyik_ program bármit odarak szívfájdalom nélkül, és esetleg még elsőre le sem esik a tantusz, hogy jelent-e biztonsági problémát. Ez a "legtöbb ilyen programot nem lenne szabad root userrel futtatni" meg nemes egyszerűséggel faszság.

A known_hosts-t felőlem olvassa, aki akarja, mit árt az nekem? (komolyan kérdezem)
Max. a privát kulcs lenne olyan, amit félteni kell másoktól, de ha nem használom a root usert csak a legszükségesebb esetekben, akkor nincs is szükség rá, hogy legyen privát ssh kulcsa.

És mesélj már, milyen program lehet egy szerveren, ami a home-odba pakol és kénytelen vagy rootként futtatni!
Még1x: elég régóta linuxozgatok, kb. tíz-tizenöt éve, hogy átszoktam a saját user használatára, nincs semmi a /root alatt, amit el kellene rejtenem mások elől. (ahol mégis, ott meg nem tudok más usert, csak root-ot használni, de az nem "normális" linux :( )

Mondjuk root alól nem nagyon használok GUI-t, hogy finoman fogalmazzak. :)

Nem derül ki egyértelműen, de első olvasatra kemény, hogy pénteken még az Oracle -nél, hétfőn pedig a Fusion-IO -nál dolgozik. Normális? :)

--
http://neurogadget.com/

Munkahelyek kozott azert erdemes elmenni par honapra nyaralni

Ha úgy mész el az előző helyről, hogy nincs meg az új, akkor annyit nyaralsz, amennyit jól esik.

Ha az új helyen már megvan a pozíció, akkor általában nem szeretik, ha a felmondási időn túl még három hónappal megvárakoztatod őket. Legalábbis ahol terméken kell dolgozni, ott általában van termékkiadási terv meg ilyesmi, amit viszonylag gyakran nem tolnak ki három hónappal a jelölt kedvéért.

Ez attol fugg, hogy mit csinal es milyen szinten.
Vezetoknek inkabb fizet a regi ceg meg egy ideig felmondas utan, csak ne vigyen tovabb olyan infot, amit nem kene. (persze a titoktartason tul)
Par eve mar kitargyaltuk ezt a temat, amikor az MS-tol atment valaki a Google azsiai kozpontjaba vezetonek. Volt par honap kihagyasa, mert a szerzodese nem engedte az azonnali kezdest.

--
a publikus az egy JOGI fogalom abban az értelmezésben ahogy mi használtuk! nem műszaki. - RockWood1911

Én olyan bónuszt kaptam kirúgásnál, hogy ha fél éven belül a cégnél újra állást kapok, akkor vissza kell fizetnem.

Ezt azóta sem értem. Mármint szimplán csak nem vesznek fel, ha jelentkezem, de hogy minek a szerződés ide?

És mi van ha bejött volna a biznisz nekik és kellett volna az ember mint állat? Úgy érzem, hogy a saját kezüket kötötték meg vele.

Ha valaki érti a HR logikáját elmesélheti nekem, hogy ennek konkrétan mi értelme volt.

Elmondom. Ezt úgy hívják: cégpolicy a korrupció lehetőségének megakadályozására. Így az alacsonyabb szintű főnökök (akik alapvető ráhatással vannak, hogy _melyik_ alkalmazottat építsék le, amikor leépítés van) nem tudnak összejátszani az alkalmazottakkal, hogy amikor el kell valakit küldeniük (fentről jön a parancs), akkor szándékosan olyanokat küldjenek el, akikre amúgy szükség lenne (a zsetonon meg akár osztozhatnak is a delikvensek).

Nekem az egyik ismerősöm eljátszotta azt, hogy péntek délután befejezte a műszakot majd felült a repülőre és kiment az usába dolgozni. Hétfőn magyar idő szerint reggel, kintről felhívta a munkahelyét, hogy akkor családi okok miatt nem menne többet dolgozni és felmondana. Erre mondták neki, hogy be kellene menni elintézni a papírokat :D Azt válaszolta, hogy nem tud :D

--
maszili

Azt igazan elmondhatna nekem valaki, hogy miert gondoljak tobben azt, hogy a BTRFS-t ezert temetni kell?

Nem Chris Mason az elso kernel hacker a Fusion-IO-nal, miert allitanak le a btrfsrol? Annyira elkepzelhetetlen, hogy az uj munkahelyen is folytassa azt, amit az Oraclenel kezdett?

--
|8]

Azt igazan elmondhatna nekem valaki, hogy miert gondoljak tobben azt, hogy a BTRFS-t ezert temetni kell?

Nem az első eset, hogy az Oracle-től elment egy vezető fejlesztő/architekt, akinek a fejében volt a release és a roadmap, majd a projekt kidobták, rövid lista a nagyobb dolgokról:
* OpenSolaris
* OpenSSO
* Hudson
* OpenOffice
* ...

Van nekik egy ZFS, amely egy nagyságrenddel többet tud, mint a btrfs... nem feltétlen kell kettő azonos célra szolgáló fájlrendszer, Chris pedig nem véletlen megy máshova, ahogy a korábban kilépett emberek se véletlen mentek máshova. Ha valamit erősen támogat az Oracle, akkor megtartja az embereket és jelzi, hogy számít rájuk: a Glassfish csapat például megvan, nem rémlik, hogy közülük bárki is kilépett volna.
--
http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

Latom nem vilagos a kerdes.

Miert gondolod, hogy Chris Mason nem vesz tovabb reszt a btrfs fejlesztesben? Csak mert en egesz pontosan semmit nem latok, ami erre utalna, inkabb az ellenkezojet.

Par informacio:

- A btrfs nem az Oracle tulajdona (lasd btrfs wiki, pl), nem tud keresztbetenni neki.
- A fusion-io-nal dolgozik par kernel fejleszto (pl Jens Axboe; block layer maintainer), tehat nem ellensegei a linuxnak.
- A fusion-io-tol a file rendszerek nem allnak feltetlen tavol, tehat a btrfs fejlesztese meg erdekuk is lehet.
- Chris is irta, hogy a munkahelyvaltas a btrfs szempontjabol nem jenelt valtozast.

Ezek utan nekem nem vilagos, hogy egyesek miert kivanjak temetni.

--
|8]

> - A fusion-io-nal dolgozik par kernel fejleszto (pl Jens Axboe; block layer maintainer), tehat nem ellensegei a linuxnak.

Sőt, mivel jó pár FreeBSD-fejlesztő is dolgozik náluk (Julien Elischer, Alexander Kabaev, Bruce Cran, Warner Losh), ebből egyenesen következik, hogy inkább átírja az egészet FreeBSD-re, és a továbbiakban BSDL alatt fogja terjeszteni :-)

(vigyázat!!! összeesküvés-elmélet következik!!! semmi alapja sincs!!!)

Vagy még jobban fog fejlődni most a btrfs, hogy az Oracle nem fogja vissza Mason-t, hogy egy Oracle ZFS ellenlábast fejlesszen, ami mögött köztudottan (egyebek közt) több Red Hat alkalmazott is ténykedik.

--
trey @ gépház

A btrfs fejlesztése miatt nem vette volna át csak és kizárólag a Fusion-IO, ez egyszerű gazdasági szemszögből belátható (közvetlenül a fejlesztésből nincs nyereség, úgyhogy ha más fizeti a fejlesztés költségeit, akkor nagyobb lesz nekik a profit :). Kivéve ha az a szcenárió játszik, amit trey írt. Más irányba ment az Oracle kezében a fejlesztés, mint amire a Fusion-IO-nak szüksége lett volna és csak így tudják ezt befolyásolni rendesen, hogy az első embert elcsábítják.

Majd idővel kiderül, hogy melyik verzió igaz.

Gyanítom, hogy az amerikai börtönök kevésbé meghittek és családiasak, mint a magyarok.

Minthogy Amerika az erősebbik kutya, így tetszőleges minőségű börtönöket tarthat a saját országában, náluk nem üvölt kényszermunkáról és kínzásról az Amnesty International, amikor az elítélteknek ki kell takarítani a cellájukat maguk után.

:)