Oracle: a btrfs "production ready"; SUSE: kereskedelmi btrfs támogatás a SUSE Linux Enterprise 11 Service Pack 2-ben

Az Oracle úgy döntött, hogy btrfs - ahogy egyesek korábban hívták, a "következő generációs Linux fájlrendszer" - elég érett ahhoz, hogy ráragasszák a "production ready", azaz "éles felhasználásra alkalmas" címkét. Idézet a nemrég kiadott "Unbreakable Enterprise Kernel Release 2 for Oracle Linux" hivatalos bejelentéséből:

The Btrfs file system is now production-ready with this release. Standard in Oracle Linux, Btrfs supports data stores of up to 16 exabyte, is optimized for solid state disks, is easy to administer, and includes built-in data integrity.

Ez azt jelenti, hogy az Oracle annak ellenére támogatja hivatalosan a CoW fájlrendszert, hogy a Linux kernelben még mindig "experimental" anyagként kezelik. A bejelentés elolvasható itt.

De nem az Oracle az egyetlen, amely úgy gondolja, hogy az ügyfeleik bátran rábízhatják adataikat a btrfs-re...

A SUSE február végén jelentette be a SUSE Linux Enterprise 11 Service Pack 2-et, amelynek a bejelentésében a következő olvasható:

Btrfs: SP2 is the first Linux platform to offer commercial btrfs filesystem support. Snapper, a unique tool that's integrated with YaST and Zypper, uses the copy-on-write and snapshot capabilities of btrfs to help administrators audit and roll-back system configuration changes, improving resiliency and services availability.

A részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Publikus - olyan ami az fs-t rendbe is tudja tenni probléma esetén - afaik nincs. De azt nem tudjuk, hogy az Oracle-nek házon belül van-e. Illetve tudjuk, hogy van. Úgy hívják: Chris Mason. Ennél jobb fsck nem kell neki, hogy az ügyfeleknek fizetős támogatást nyújtson.

--
trey @ gépház

Ha ext4-re telepítek pár hónap múlva egy Linux szervert, azzal még nem fogok nagyon mellé, remélem.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Nincs valahol egy táblázat, ami összehasonlítja pontonként a ZFS-sel, melyik mit tud és miben jobb/más, mint a másik?

--
Java apps are nothing more than sophisticated XML-to-exception converters.