LibreOffice 3.3 RC4

 ( trey | 2011. január 24., hétfő - 12:01 )

A The Document Foundation nemrég bejelentette, a LibreOffice 3.3 negyedik kiadásra jelölt változatát. Az RC4-gyel kapcsolatos információk helye a kiadási megjegyzések és a újdonságokat és javításokat összegző dokumentum. További részletek itt. Letölthető innen.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Archra tegnap éjjel megjött, remélem csak jobb lesz, bár komoly bajom az előző rc-vel se volt. Illetve egy számomra bosszantó dolog akad, nevezetesen nem tudom a szerzőt megadni dokumentumonként (mert nincs ilyen opció), és ez pl e-bookoknál, ahol rendezném a calibre-vel a könyveim, eléggé idegesítő. Ötleteket várok! :-)

Fájl - Tulajdonságok - Egyéni tulajdonságok?

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Ezt még nem próbáltam, ide kulcsszóként szerző-t vagy author-t adjak meg? Mert gondolom nem a szerkesztő vagy a tulajdonos mező lenne a célterület. Belenézve az odt-be (kitömörítve) ott van ha jól emlékszem a meta.xml-ben a megfelelő bejegyzés, amit automatikusan a felhasználói adatokkal tölt ki alapból, ill. ha kikapcsolom, akkor meg örökli ha volt megadva korábban, új doksinál meg üresen hagyja. Átírni nem lehet egyszerű módon, mert ellenőrző összeget is kéne hozzá generálni. Kword-el szépen meg lehet adni, viszont az ott elmentett odt csak kword-el lesz jól olvasható, Libreoffice és ms word alatt elcsúsznak a margók pl. tapasztalatom szerint.

Egy kicsit macerás de megoldható:
Eszközök>Beállítások>LibreOffice>Felhasználói adatok alatt minden fájlnál külön-külön megadni a kívánt szerzőt.
Majd a Fájl>Tulajdonságok>Alapállapot.

Ezt én inkább nagyon macerásnak tartom, de ezek szerint nem én siklottam át a lehetőség felett, hanem valóban nincs egyszerű módja.

Szerintem a Felhasználói adatokat nem kell minden alkalommal megadni.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Ha minden dokumentumnak külön szerzőt akarsz beállítani akkor igen.

Ok, ez igaz. Nekem csak egy írói álnevem van ;oD

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Amennyiben kizárólag szerzőként/íróként használnám, valószínűleg engem sem zavarna, de gyakran kerül olyan anyag, könyv vagy kisebb írás sorra, amit szeretnék e-bookként megőrizni, ám nem én vagyok a szerzője, és tartalmilag nem is módosítom. Ezekben az esetekben jó lenne egyszerű módon beállítani a szerzőt. Sok már szabadon terjeszthető anyag kering a neten, és születnek újak is, nem hiszem, hogy szerzői jogi aggályokat kéne hogy felvessen, más okát meg nem látom, hogy miért ne lehetne (mint ahogy pl kword és az abiword is lehetővé teszi).

Jelenleg az RC3 van fent, van lehetőség frissíteni az RC4-re, vagy le kell tölteni a teljes telepítőt.

Teljes telepítő, és célszerű előtte az RC3-t leszedni.

Ez a módosított felület jól jönne még hozzá: LibreOffice UI Mock-up light 3
--
Légy derűs, tégy mindet örömmel!

A mostani felülettel se lenne nagy gond, ha megoldanák, hogy a GTK témák ne színezzék át a dokumentumot is a felülettel együtt. Régóta ismert jelenség, remélem a LibreOffice fejlesztői már kitalálnak valamit rá.

Be lehet állítani, hogy mi legyen az alapértelmezett háttér szine.

Csakhogy az ikonokkal is gondjai vannak, téma és/vagy ikoncsomag váltáskor valami irritálóan idétlen nagy kontrasztos fekete-fehér-sárga ikoncsomagot állít be magának (telepítve sincs hasonló rendszer szinten), és csak úgy kapcsolódik ki, ha ráerőltetek egy másik témát (erre írtam egy scriptet, nem nagy dolog, egy sort kell csak beszúrni minden indító scriptbe, de mivel nem minden rendszeren van ugyan az a téma telepítve, így nem lenne globális megoldás - a korábbi OOo-hoz készült "telepíthető" script is emiatt nem működött esetemben például). Egy egységes alapfelületet kéne beleprogramozni, amitől a user eltérhet, ha akar, de alapesetben nem venné át a GTK (se egyéb) témákat.

Ez mit jelent? "ne színezzék át a dokumentumot is a felülettel együtt"

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Azt hogy a dokumentum háttere nem fixen fehér, hanem a GTK témából használ egy színt. Nálam pl egy sötétszürke téma van beállítva, emiatt a dokumentum háttérszíne nem fehér hanem sötétszürke, amin elég sz*r olvasni a fekete szöveget.

Ha nem csal az emlékezetem ez windows és office alatt is így van. Ugyanis alapból a dokumentum háttérszíne nem fehér, hanem "alapértelmezett". Ahogy a betű sem fekete.

Gondolom azt, hogy egy sötét téma esetén a dokumentum is sötét hátterű lesz fehér betűkkel. Elég nagy szopás, pláne ha raksz bele képeket. [Minta]

--------------------------------------------
blackPanther OS v11.1 * www.blackpanther.hu

Megkérdeztem az előbb ircen. Az egyik fejlesztő azt mondta, hogy aki sötét témát akar, az ezt akarta. A másik azt mondta, hogy talán nem kéne így lennie, de nem tudja. Attól tartok, hogy ez csak akkor fog "kijavulni", ha valaki patchet is mellékel a hibabejelentéséhez.

"aki sötét témát akar, az ezt akarta"

Példának okáért pontosan így vagyok vele. Ez így van jól, zavarna ha kifehérítenék.

Akinek meg az kell, beállítja a lap színét és kész.

Igen, csak az a szívás hogy az össze programjuknál külön kell.
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

rózsaszín kocsival jár és panaszkodik hogy mindig lebuzizzák .. ilyen témát akart, ezt kapta :)

Khm.. a dokumentumok színhelyességet igényelnek, a lényeg, hogy úgy nézzen ki, mint ahogy papírra nyomtatná az ember. Ez ugye egy alap dolog kéne, hogy legyen. Megoldható, persze, lecseréltetem egy scripttel az összes indító scriptet egy bővítettre, ami Redmond témával nyitja meg őket például, de kényelmetlen állandóan lefuttatni ezt az office frissülése után. Ráadásul az ikonokkal is kavar valamit, irritáló, nagy kontrasztos fekete-sárga-fehér ikonokat húz magára egy-egy téma és/vagy ikoncsomag módosítása után. Ráadásul akármire módosítom ezt a beállításoknál, mindig ugyan az a kontrasztos marad, csak a méretét tudom ténylegesen módosítani. Íme.. Fura mód a Redmond témával viszont működik az ikontéma csere is. Függetleníteni kéne bizony ezt a programot a témáktól.

A téma az a kontrasztos. Nincs valami a témabeállításban, amitől ilyennek érzékeli?

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

segíteni nem tudok csak értetlenkedni :)

nem értem milyen színhűség, a dokumentum honnan tudja hogy milyen színű papírt teszel majd a nyomtatóba?

a témának elsősorban funkcionális okai vannak, pl valaki nem lát jól akkor használ nagy és kontrasztos témát, és a "papírt" sem nagyítóval fogja nézni a monitoron hanem azt is kinagyítja

ha valakit meg a fényerő zavar az meg sötét papírt használ, legfeljebb majd ha nem tudja elképzelni hogy nézhet ki nyomtatásban leszedi a sorvége pi jeleket és megnézi pdfnézegetőben is, esetleg kinyomtatja

nem értem, ha a redmondi téma működik akkor miért szopsz a másikkal? vagy a kocsiszínhez jár? :)

Utolsóra: nem értem én sem, jellemzően a Gnome-Looks-ról származó témáknál tapasztalok ilyet, elképzelhető, hogy hiányzik belőlük egy komponens, amitől a téma hibás megjelenítést okoz.. sajnos a témakészítők nem néznek át minden lehetőséget, nem is tudnak, nyilván.
Nekem egyelőre ez vált be csak.

A színes papír viszont szélsőség, legalábbis otthoni felhasználásban.

Rakhatnának egy lehetőséget hogy:"a rendszertéma színei használata" ha nincs bepipálva akkor meg értelemszerűen az alap lenne.
-------------------------------------------------------------------------
Nem, de lehetne.

Ez nem működik?
Kisegítő lehetőségek
Beállítja a lehetőségeket, amelyek a LibreOffice programot jobban elérhetővé teszik a csökkent látású, mozgáskorlátozott és egyéb fogyatékossággal rendelkező emberek számára.

Ennek a parancsnak az eléréséhez...
Válassza az Eszközök - Beállítások - LibreOffice - Kisegítő lehetőségek lehetőséget.

...

Beállítások a kontrasztos megjelenéshez
A magas kontraszt az operációs rendszer egy beállítása, amely módosítja a rendszer színsémáját az olvashatóság javítása érdekében. Eldöntheti, hogy a LibreOffice hogyan használja az operációs rendszer magas kontrasztú beállításait.
A cellaszegélyek és az árnyékok mindig megjelennek a szövegszínben a magas kontrasztú mód aktiválásakor. A cella háttérszíne ezután figyelmen kívül marad.
Az operációs rendszer magas kontrasztú módjának automatikus felismerése
A LibreOffice programot magas kontrasztú módba kapcsolja, ha a rendszer háttérszíne nagyon sötét.
A képernyőn használt betűszín automatikus kiválasztása
A LibreOffice rendszerszín-beállításokkal jelenítsen meg betűkészleteket. Ez a beállítás csak a képernyős megjelenítésre vonatkozik.
Rendszerszínek használata a nyomtatási képhez
Az oldalak előnézeténél alkalmazza az operációs rendszer kontrasztos megjelenítési beállításait.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Ha nem, megjelenés - egyéni színek - és ott be lehet állítani az automatikus helyett amit szeretnél.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Kicsit a lotus symphony-ra hajaz, de jól néz ki.

RC3-ban a menükben a kijelölő téglalap nálam kb fél másodpercet késett a kurzorhoz képest, itt ezt szerencsére orvosolták. Az indítás és a dokumentumok betöltése is gyorsult, szóval határozottan jó irányba haladnak. Remélem az ikonokat a végleges verzióban már lecserélik.

Igen a késleltetésre volt valami javítás, ám az ikonokat mire kellene lecserélni? RC-ben már nagy változtatás nem lesz.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Ismételt köszönet Tímár Andrásnak a befektetett munkáért.. Ahogy nézem amint kijön a stabil verzió, én váltom is le az Openoffice-t.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

+1
Nagy köszönet mindazoknak akik a LibreOffice magyar nyelvi támogatásán dolgoznak!

+1

update:
- Felraktam, használom, de sajna az OOo Calc még mindig kell 1-2 xls doksihoz* (Libre szimplán azt mondja, hogy nem támogatott formátum OOo 3.2 megeszi)

*És nem a makrók miatt

Szerk - Bocs, gnome issue volt.. OOo Calc ismét ugrott :)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

És majd ha azt is megoldják, hogy a Win verzió ne röppenjen el majdnem minden céges doksink megnyitásakor és sok egyéb doksin is, akkor még talán használni is fogom tudni.
https://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=32275

Az OOo 3.3RC10 minden további nélkül megnyitja és végig lehet menni a dokumentumon, amit a hibaleírásban belinkeltek, a LibO 3.3RC4 elhasal az ötödik oldalnál.

Nekem saját buildom van, OxygenOffice, amelynek alapja a legújabb LibreOffice RC4, megnyitja.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

A bugzillában láthatod jópárszor megemlítve, hogy csak Win-en jött elő a hiba, viszont nem csak egy verzióval és nem csak nálam.

No new blockers after RC4 phase, this makes RC4 into final -> fixed.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey