Forbes: A Red Hat az 1 milliárd dollár közelében

A Forbes magazin egyik blogbejegyzése szerint a Red Hat teljesítménye az aktuális pénzügyi negyedévben olyan, hogy a vállalat 2011-ben akár elérheti az 1 milliárd dolláros éves bevétel mérföldkövet. Ez a bravúr csak kevés - feltehetően 20-nál kevesebb - szoftvercégnek sikerült eddig. Ha sikerül, az elit klubban a Red Hat lehet az első olyan cég, amely nyílt forrású szoftverek eladásával és támogatásával jutott el idáig. A cikk kitér arra is, hogy milyen fontos szerepet tölt be a "open source" napjaikban.

Hozzászólások

nagyon jó a cikk, érdemes végig olvasni. az egészhez kapcsolódva, szerintem ez nagyon igaz:

"If you designed this model and proposed that one of the most important layers of software on the planet would be created and managed this way, nobody would believe it would work. But it does."

szórakoztatónak és egyben nagyon érdekesnek tartom hogy tényleg tud működni. és a FUD meg a pénzes multik és trollkodások ellenére, az a vicces, hogy a nyílt forrás és amit ez gerjeszt, az egész zárt üzleti modellhez képest egy fordított anomália, ami pont olyan előnyöket és hátrányokat hordoz önmagában, amely miatt nem tud visszabillenni a mérleg a _csak_ fizetős és zárt szoftverek javára.

jó a cikkben hogy azért kiemeli, és elismerhető hogy kellhetnek a nagy cégek fizetett emberei akik a minőségi kódot tolják bele pl. a Linux-ba, eddig ok, inkább olyan szempontból érdekes, hogy a nyíltság és ingyenes felhasználhatósággal együtt ez mit gerjeszt? ahol ennyi munka már belefolyt, és ingyen elérhető, ellensúlyozza a monopol helyzetét sok cégnek.

és érdekes hogy az ezt övező hiányokat -ahogy írja; dokumentáció, egyéb források- befoltozta a Red Hat és az egészet összecsomagolva árulja megfelelő minőségű támogatást adva hozzá. jó hogy ez így megtörténhetett és működik nekik.

úgy érzem, hogy az egy jó irány a nagy átlagnak, ha egyre több ilyen nagy szereplő lesz érdekelt ugyanazon technológia fejlesztésében, és mindezt ilyen licenccel (na persze amíg ez a technológia az embert szolgálja és nem fordítva).

Ez is érdekes: http://openlife.cc/blogs/2010/november/how-grow-your-open-source-projec…

[...] by developing Linux collaboratively, the total Linux market is 10 times greater, and Red Hat has been successful in capturing 62% of that larger market. This seems like a good strategy to follow, resulting in 5x more revenues than the alternative strategy.

Nincs itt nagy ellentmondás. Ez pont az amerikai sikertörténet lényege. Egy jól átgondolt európai eredetű szabadság-modellt körülvevő és egyben védő rendszer, amin belül mindenki szabadon boldogulhat. Nem kötelező tervezni, projektekkel bajlódni, hogy engedélyt vagy támogatást kapjunk valami nagy közös kasszából. Csak csinálni kell amihez értesz lehetőleg a legjobb módon. A legjobb úgyis élre tör és sikeres lesz. És ezek között nagyon sok a spontán-modellen működő vállalkozás.
Forbes saját ideológiájának is ez a lényege. Nem értem a nagy meglepődés okát. Forbes nagy találmánya az, hogy kodifikálható ideológiává gyúrta azt ami addig is szabadon és sikeresen működött.

Elgondolkodtató, hogy mennyivel nagyobb linux üzleti vállalkozások vannak Amerikában mint Európában. Pedig a linux fejlesztők körülbelül azonos számban vannak mindkét nagy régióban.

Az álla azért nem kopott volna fel, sőt itt sem élne rosszul de a Linux közel sem tartana itt. Fizetné az FSFE vagy valamelyik egyetemen lenne állása. A Minix fejlesztője Andrew S. Tanenbaum Amerikából kötözött Európába, és Hollandiában kapott egyetemi állást. A Minix azóta is egyetemi oktatási eszközként van pozicionálva.
Amerikában nagyon könnyen lehet kockázati tőkét kapni, azért tudnak ilyen gyorsan felpörögni új vállalkozások. Európában gigantikus bankok dagonyáznak a gazdaságon, inkább hiteleket akarnak adni, ami közel sem ér annyit. Az eredmény pedig látszik.
De az egész európai szemlélettel is probléma van. Az IWIW 2006-tól a Telekom csoport tulajdona. A Telekomon belül lapátolhatták volna bele a pénzt, nem kellett bankokkal tárgyalni rossz merev hitelfeltételekről. Ha akkor gondot fordítottak volna erre, ma az IWIW lehetne a Facebook és csak az az új üzletág már többet érne, mint az egész Magyar Telekom csoport. Sőt többet érne, mint a Deutsche Telekom az összes leányvállalatával együtt (természetesen IWIW nélkül)