Összefoglaló a budapesti OpenOffice.org Konferencia 2010 rendezvényről

 ( KAMI911 | 2010. szeptember 14., kedd - 10:44 )

Ha a közösségi programokat is ideszámítjuk, akkor egy hete lett vége a 8. OpenOffice.org Konferenciának, amely idén Budapesten került megrendezésre és a világ minden tájáról érkeztek hozzánk fejlesztők, közösségi tagok, felhasználók, akik szerettek volna többet megtudni a közelgő új OpenOffice.org kiadás nóvumairól, a középtávú fejlesztési tervekről, a kapcsolódó fejlesztésekről, a közösségépítés vagy éppen a sikeres bevezetések történetéről.

Az OpenOffice.org Konferencia 2010 rendezvény augusztus 31-től szeptember 4-ig tartott és a szervezőknek hála a komoly fejlesztői témákat számos közösségi összejövetel tarkította. Ennek megfelelően a konferencia hangulata igen baráti és vidám volt. Az eseményt a magyarországi Nyílt Dokumentumformátum Szövetség szervezte. A megnyitónak Parlament adott otthont – szimbolizálva, hogy a hazai közigazgatásban, az oktatásban, az állami szférában a nyílt ISO szabvány ODF, nyílt dokumentum formátum és általában a nyílt szabványok, valamint az ezekre épülő szoftverek a helyükre, az államigazgatási és intézményi felhasználók gépeire kerüljenek.

Beszámoló elolvasása

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nagyon jó kis összefoglaló. Ami számomra érdekes volt:

- évente 250 millió dollár folyik el a Microsofthoz,
- OOo-ból lesz felhős verzió.

Amin elmosolyodtam, hogy kilenc fajta szerkesztővel megnyitott dokumentum még mindig ugyanolyan volt. Sztem az MS Office -> OOo konverzió a legfontosabb és ennek tökéletesen kell működni, lehetőleg oda-vissza.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ez a vendor-lock-in elkerülése miatt fontos inkább. Ha belegondolsz, a céged választ egy beszállítót (mert mondjuk támogatás kell), és alapból az ODF-et használod, ha nem tetszik
, válhatsz csomagot, szolgáltatót de a dokumentumaid ugyanúgy néznek ki. Persze fontos az MS világgal történő kompatibilitás, de a két szoftver más szemlélete miatt lehet, hogy ez sohasem lesz 100%. A mostani szint már eléggé jó ahhoz, hogy a migrációk nagy részét könnyedén meg lehessen csinálni. A legszűkebb keresztmetszet még mindig a rosszul formázott dokumentumok tárgyköre.

KAMI | 神
--
Támogatás | OxygenOffice | Fordításaim és SeaMonkey

Igen, és én ezért nagyon hálás is vagyok a fejlesztői csapatnak.

Az én problémám az, hogy a belső doksijaimat .odt-ben tárolom, viszont amit kifele kell kommunikálnom kénytelen vagyok .doc-ban (97-es word-ben) tárolni.

Mondjuk hála istennek programozóként én nem az napi 10 doksit gyártó emberke vagyok. :D

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ugyanúgy néznek ki. Hát persze.
http://imagebin.ca/view/B59mv4Wt.html

Nem láttam az ODF interop demót, de két lehetőség van a csúsztatásra. Vagy jól kell megválasztani a demódokumentumokat, amiket minden visz, vagy azt kell mondani, hogy a lényegében azonos forrásból építkező termékek (OpenOffice.org, Oracle Open Office, IBM Lotus Symphony, Novell OpenOffice.org, EuroOffice, OxygenOffice, Red Office stb.) különbözők. Az igaz, hogy a vendor más, de az implementáció ugyanaz, ezért nem demonstrálható ezzel az ODF nyíltságából és szabványosságából fakadó előny.