Tesztelhető az OpenOffice.org új felhasználói felületének prototípusa

 ( trey | 2009. augusztus 6., csütörtök - 20:18 )

Májusban volt szó arról, hogy erőfeszítések kezdődtek az OpenOffice.org irodai programcsomag felhasználói felületének ráncfelvarrására. A múlt héten véget ért a projekt prototípus elkészítésére kijelölt időszaka. Az új felület prototípusa megtekinthető, sőt, Java 6-tal rendelkező gépen ki is próbálható!

Új OOo UI prototípus

Az interaktív demó elindítható itt (Java Web Start).

A demó futtatásának befejeztével egy böngészőben kitölthető felméréssel lehet segíteni a további munkát.

A prototípus nem teljesen élethű. Jelenleg még semmilyen csiszolást sem végeztek a felület dizájnján. Ezen kívül az eszköztár szekció befejezetlen, nem teljes. A készítők célja, hogy leteszteljék a normál felhasználó és a menü, eszköztár közti interakciót. Noha a prototípus korlátozott funkcionalitást biztosít, mégis lehetővé teszi a készítők számára tesztek, valós feladatok elvégzését - például kisebb prezentációk elkészítését, dokumentum formázást, stb.

A részletek itt és itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ez engem kisértetiesen emlékeztet valamire.

Feltételezem, két tábor van:

  • Akik szerint emlékeztetnie kell valamire. Ha nem teszi, akkor miért nem?
  • Akik szerint nem szabadna emlékeztetnie valamire. Ha emlékeztet, akkor miért?

Te melyikbe tartozol? Én a harmadikba :)

--
trey @ gépház

Egy harmadikba, akik látjál (eszreveszik?), hogy manapság 99%-ban csak 16:10, rosszabb esetben 16:9-es monitorokat kapni. egy 1280x800-as felbontáson (default notebook-okon) ilyen toolbar-al már alig látszik maga a dokumentum. Imho ez egy nagyon rossz irány, ha csak nem lehet valamelyik oldalra tenni a toolbar-t, de akkor miért nem az az alapértelmezett?

Ja, hogy el sem indítottad a Java demót. Van benne kb. 8-10 variáció. És jelenleg visszajelzéseket várnak...

--
trey @ gépház

ok, várjuk ki a végét.

Szerk.:
Megnéztem, 1 db olyan variáció van, ami elfogadható, ott pedig el van rejtve a toolbar. Nem győzött meg az sem.

Esetleg leskiccelnéd egy félfamentes A4-re, hogy szerinted mi lenne a megfelelő?

--
trey @ gépház

Csak neked: ooo

+1. Bár én a jobb oldalra tenném a soksok jóságot (=a palettát), bal oldalra meg a dianézetet (a NyíltIroda.szerv Benyomásban). De ez már lényegtelen. A menü helyére meg egy alap túlbárt (megnyit, ment, beállítások, stb., azok a műveletek, amik nem szituációfüggőek). Hiszen ha az új paletta megfelelően lefedi a funciókat, akkor a menü is feleslegessé válna.

És az a legszomorúbb, hogy a Renaissance UI pályázatra ilyen megoldás is érkezett.

A legjobb az, ha floating, oda rakod ahova akarod, és mindenki boldog :)

Az a Mac-es paletta asszem. És az MS is alkalmazza az Office 2008 Mac-ben: http://farm1.static.flickr.com/154/359734582_7945a04edb_b.jpg

Ég és föld ez a kettő egymáshoz képest...


suckIT szopás minden nap! Pina-projekt

Egy ismerősöm blogján gyorsan át kellett írni P1n4-ra a megfelelő szót, mert google pikkpakk beindexelte, és sokáig nem is feledte, hogy volt a blogon ez a szó ;)

.:LISA PHP Framework:.

Gondolj bele, hogy egy windowsos blogon mennyiszer fordul elo a faszerkezet szo...
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Neked mostanában mindenhova oda kell írnod valamit? Legalább ne baromság lenne.

nem, az h0n0r5h4rk

te se surun maradsz ki a sorbol mit ne mondjak..

Tudnam miert faj az neked, ha nekem vicces kedvem van, es humorizalok egy kicsit. Nem kotelezo elolvasni, a nick elobb van, mint a komment.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

tovább megyek, firefox hupper extension :)

Azt azért nem akarja használni, mert várja hrgy84 _komoly_ hozzászólását ;)

Engem rendszeresen az oruletbe kerget...

Nem dockolhato (vagy legalabbis nem talaltam meg), neha eltunik, neha elkezdi pakolgatni masik space-re az ablakok egy reszet (lehet, hogy Leoprad hiba, de akkor is megorit).

+1

Jobb oldalt nehezebben érhetőek el a dolgok, mint bal oldalt vagy fenn. W7 blogon is volt, hogyha most kezdenék el a Windows UI-t tervezni, a tálca felülre kerülne, csak most már nem akarják szivatni a felhasználókat ezzel. (Mondjuk nálam jó ideje átvándorolt már mindenhol majdnem minden fel)

----------------
Lvl86 Troll

nyílt iroda =)

szerintem.

Nekem ez egy a sok közül. Nem ragadott meg benne semmi. Mondjuk ez igaz a prototípus demó többi vázlatára is.

--
trey @ gépház

Azt kérdezted szerintem mi lenne a megfelelő, megmutattam. Nem kell hogy megragadjon.

:)

az elobbit ide szerettem volna..

:)
oops ez rossz helyre ment bocs

Megnéztem mindegyik variációt kétszer is. Vagy nem látszik a toolbar, vagy minden nagy rajta. A pár nappal ezelőtti gnome-hír jutott eszembe, ahol többen kifogásolták, hogy a gnome-ban minden nagy.

Én is megnéztem. Én a "leszarom" katergóriát képviselem. Nekem a régi is megfelelt arra amire használtam. És amúgy sem a fétisem az UI. Feltételezem a Windows felhasználók igényeinek kielégítése (ismerős környezet teremtésével) nem utolsó szempont a dizájnnál.

--
trey @ gépház

A Windows felhasználók eddig sem választották tömegével az OpenOfficet az MS Office 2003 helyett. Ezután miért választanák az OpenOffice 4.0-át az MS Office 2010 helyett?

Én nem állítottam, hogy fogják. Arról beszéltem, hogy feltehetően az OOo fejlesztők ezt szeretnék elérni.

--
trey @ gépház

Egy ideje rászoktam a "compact" típusú gtk-témákra, azóta nem nagy minden.

El kell fordítani 90 fokkal.

ez a megoldás laptopnál már annyira nem baró.

szerintem.

Várd csak ki, majd jól kihalnak a laptopok, jön helyettük az Apple óriás-iphone-ja. Pár éve tabletnek hívták de kevesen vették (be).

Az a baj, hogy a programozók egy külön világban élnek, ahol 1600×1280 felbontású Thinkpadjaikkel, óriás asztali monitorjaikkal és 8 giga memóriával szerelt quadkórós gépeikkel fel sem tudják fogni, hogy az átlagfelhasználó mit lát, mit tapasztal a programjaikból.

Mindez a linux világára különösen igaz. A Gnome fejlesztők látták egyáltalán, hogy 1024×600 vagy akár 1280×800 felbontásban egy teljesképernyős firefox ablakban default beállításokkal mennyi látszik a weboldalból? (alsó-felső panel, jó vastag címsor, menüsor, bazimagas gombok, könyvjelző eszköztár, tabok, bazivastag és felesleges státuszsor, és egy keskeny sáv, ahol a weboldal is látszik egy kicsit).

És nem, az nem megoldás, hogy állítsam át, tiltsam le, telepítsek más témát, stb. Sane defaults kell.

Eoooo.... khmmmm... a firefoxot nem a gnome-osok fejlesztik IMHO. Kulonben meg 2 azaz ketto kattintassal ki lehet kapcsolni azokat a dolgokat, amik nem kellenek. Faj, tudom. De tudod ugy van, hogy amikor ezeket elkezdtek fejleszteni, akkor a mai WXGA felbontasok meg nem nagyon voltak sehol, sot.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Az, hogy ki lehet kapcsolni, nem megoldás. Én kikapcsolom, meg átszabom a felületet a gtkrc és az userchrome.css segítségével, keresek jobb gtk-témákat, satöbbi. De a felhasználók 90%-a nem turkál a beállításokban és nem szabja testre a GUI-t. Csak annyit lát, hogy a GNOME felületét használva kicsi a képernyő, az ugyanolyan paraméterű mekbúkon pedig minden sokkal tágasabb. És amikor fejleszteni kezdték a gnome 2-est, akkor is létezett 800×600 és 1024×768-as felbontás. A fejlesztők ennek tudatában tették meg alaptémának a Cleanlooks-ot, tettek két panelt alulra és fölülre, szabták meg, hogy 3 pixel legyen minden gomb kerete, 24 pixeles ikon legyen minden gombon meg a menükben is, satöbbi. A ff-ot azért említettem, mert csak linux alatt néz ki ilyen bénán, a gombok magassága pedig tipikusan a GTK hibája.

Az 1280x800-as felbontás miatt a koffice alkalmazásait tartom nagyon kényelmesnek. Egyetlen gondom vele, hogy az ms office file-okat nem kezeli... Érdemes vetni rá egy pillantást.

Ez valami vicc? :)))

na annak azért durva lenne

innovacio

Szerintem mindegyik tökéletes, amennyiben megmarad az a lehetőség, hogy az eddigi kezelőfelületre visszaválthassak, és alapértelmezetté tegyem lehetőség szerint minél kevesebb keresgélés után. ;)

1) Az, hogy visszaválthatsz a régire se nem megoldás, senem mentség arra, hogy az új szar legyen.

2) Ráadásul nagyon megnehezítené a szoftvert fejlesztők, tesztelők és fordítók dolgát, ha eggyel több UI-t kéne karbantartani.

Az utolsora egyebkent jo megoldas lehet egy jobb UI frameworkot irni, ahol az akcioknak vannak tulajdonsagai, es az alapjan soroljak menube oket. Persze, a menuszerkezet igy is megvaltozik, de a "regi ui" maniasok szaja is befogattatik. Aztan majd jol ne jegyezzek meg, hol van az uj menuk helye, mert felesleges :-)
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

2) Normális sw design kérdése.

----------------
Lvl86 Troll

Remélem lesz benne lehetőség a régi kezelőfelület megtartására... :-)
Semmi kedvem valami újat megtanulni, ha a régi is megfelel a céljaimra.
-------------
Regényeim:
http://adlibrum.hu/Poliverzum/
http://www.novumverlag.hu/novitaeten/8/?product_id=22&detail=1
:::A #86-os sorszámú hivatalosan bejegyzett GoboLinux felhasználó

"Semmi kedvem valami újat megtanulni, ha a régi is megfelel a céljaimra."

az ilyen hozzáállás számomra érthetetlen egy alternatív operációs rendszert (habzó szájjal) használó embernél.

szerintem.

lehet nem felelt meg a régi.

nem volt kedve megtanulni normálisan használni

ke?

?

szerintem.

Azért van némi ellenállás a kommentekből ítélve.

Én osztom azt a véleményt, hogy a szélesvásznú monitorok világában nem kéne egyre magasabb UI-t pakolni a képernyő tetejére.

Ha mindenképpen másolni akarnak valamit, akkor másolják a Lotus Symphony felületét, vagy éppen a KOffice-t, ott az oldalsó, általában kihasználatlan részekre pakolják a formázóparancsokat.

A Lotus Symphonyból már csak azért is érdemes ellesni dolgokat, mert ugyanúgy OpenOffice.org alapú, csak éppen egy régi (v1.1) verzión, amit ráadásul Java körítéssel tettek teljesen használhatatlanná. A Lotus Symphony UI-ja egy rendes, v3.x-es kódbázissal megvalósítva egy fasza irodai alkalmazás lehetne.

De nem. Másolják inkább tovább az MS Office-t. 2009-ig az Office 2003-at koppintották, talán 2012-re elkészülnek az Office 2007 tökéletes másával. Éljen az ópenszósz kreativitás.

Azt hiszem, hogy itt azért nem lehet mindent ész nélkül ráverni az "openszósz" kreativitásra, tekintve, hogy komoly cégek nyomják a nekik megfelelő dolgokat és ahogy én tudom, az OpenOffice.org fejlesztésében elég szorosan van fogva a gyeplő (fixme).

--
trey @ gépház

De UI designert mégsem alkalmaznak ezek szerint. Ha alkalmaznának, akkor nem konteszt, szavazás és közvélemény-kutatás döntene a jövő UI-jéről, hanem bezárnának néhány nagyon jól fizetett designert pár hétre való fagyasztott pizzával egy szobába, és addig nem jöhetnének ki, amíg nincs kész az új UI. És utána addig vernék a programozókat, amíg azt ki nem fejlesztik. Az MS-nél és az Applenél valahogy így folyik a dolog. A szavazásból design terén sosem származik jó ötlet.

Ez persze távolról sem jelenti, hogy a FOSS egyéb területein ne működne a demokrácia, hiszen programozásban, honosításban, dokumentációban nagyot tud alkotni a FOSS, ld. pl OpenOffice magyar honosítása, ami jobb, mint az MS.

Érdeklődőknek ajánlom a Microsoft Office 2007-ben bemutatkozott Fluent UI kifejlesztésének igaz történetét, tanulságos.
Streaming itt, egyéb verziók itt.

Üdv,
mrceeka

Mar regebben lattam, rendkivul jo video es eloadas, nagyon tanulsagos azok szamara, akik azt hiszik, jo UI-t fejleszteni egyszeru. Azert a napi 3M beerkezo hasznalati adat feldolgozasa es korrekt figyelembevetele akkora teljesitmeny, amelyet egyik nyiltforraskodu projekt sem engedhet meg maganak. Mas meretekben dolgoznak.
Remelem az atalakitott Office 2010-rol is lesz hasonlo.

Az Office 2010 UI újdonsága az Outspace.
A változások most főként máshol vannak. Ellenben a Fluent oda is bekerül, ahol eddig még nem volt.

Üdv,
mrceeka

Nekem Office 2007 alatt első dolgom telepíteni azt a programot, ami azokat a bazi nagy, dinamikusan változó ikonokat a francba letiltja, és csak a hagyományos ikonokat és menüket engedélyezi.

A francnak van kedve percekig vadászni, hogy melyik funkciót éppen hova a fenébe dugta el a hülye program. Legyen mindig ugyanott, ugyanabban a menüpontban elérhető, és nekem ne okoskodjon, hogy szerinte nekem most mire kellene kattintanom.

Felőlem az ilyen UI-k fejlesztői nyugodtan éhenhalhatnak.

ez az, még véletlenül se kelljen semmi új információt beleerőszakolni az agyadba

szerintem.

Újat igen, de feleslegeset?

--
trey @ gépház

tehát az felesleges infó, ha tudom kezelni az új, hatékonyabb elrendezésű gui-t

szerintem.

Hogy számodra mi a felesleges infó, azt nem tudom. Azt azonban tudom, hogy _számomra_ mi a felesleges.

--
trey @ gépház

jójó, tessék ooo 1.0-t használni 2090-ig

szerintem.

gyorsabb mint a 3.0. ?

azt nem tudom, de konzervatívabb a gui-ja

szerintem.

De hát nem hatékonyabb!

Neked mi a hatékony? Ha csukott szemmel is mindig ugyanott megtalálod a keresett funkciót, vagy ha bogarászni kell, hogy a program épp az adott környezethez mit ajánl fel, és a többit hova rejtette? Ez munkára teljesen alkalmatlan, csak hobbifelhasználóknak jó játék.

Az a hatékony, hogy nem menüben bogarászva keresgélem ki a kép beszúrásához szükséges al-al-menüpontot 4 kattintással, hanem közvetlenül elérhető a fluent felületen 1 kattintással.

Ez munkára sokkal inkább alkalmas, a hobbifelhasználók meg irogathatják a hülyeségeiket a hupra, hogy szerintük a régi, elavult menüzős, almenüzős, alalmenüzős felület a sokkal jobb.

+1
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

bingó.
Hogy (ne szabad forráskódú) példával illusztráljam, tegyük fel, hogy (nem hobbi) DTP-zik az ember (PSP, Illustrator, Corel, Quark, stb). Javarészt hotkey, itt-ott 1-2 kattintás egérrel, jól megszokott pontokon, nagyjából ez a mókuskerék.
Na, ha ebbe a kis világba egyszer csak beletehénkedik az invenciózus és hatékony új UI (anélkül, hogy 1 pillanat alatt és alapértelmezetten vissza lehetne hátrálni a régi, megszokott, improduktív, elavult, reakciós, protofasiszta világba), akkor bizony meglepően nagy számú új káromkodással, és csökkenő bevétellel néz szembe az áldozat hamar.
Szerény és anti-mintaként szolgáló környezetemben az elmúlt 1-2 év rendkívüli áttörést hozott az ooo-nak, mivel az "új" ms-office UI hatására gyak. minden felhasználó átállt az ooo fémjelezte setét oldalra.

csak nem vette el a gonosz ui a hotkeyket

Te láttad már az Office 2007-et? Ahogy a fentebb linkelt videóban, amiben a GUI design folyamatát mutatta be, szerepelt is, hogy az egyik tervezési szabály az lett, hogy nincsenek dinamikus menük, és minden funkció minden esetben ugyanott legyen. Azaz ne próbálják meg kitalálni, hogy mit akar a júzer csinálni, hanem tegyenek elérhetővé minden funkciót egyszerűen, és minden esetben ugyanolyan módon. És mily meglepetés ez tényleg így is lett az elkészült termékben, az egyes eszközöket mindig ugyanott találod a Ribbonon.
A hatékonyságról meg annyit, hogy 6 milliárd session elemzés, eyetracking, próbafelhasználók és egyéb evaluation módszerek segítségével optimalizálták a toolok elhelyezését. Gyakorlatilag statisztikailag be lehet bizonyítani, hogy hatékonyabb mint a régi UI.
Egyébként meg az igazi power userek shortcutokat használnak, amik meg maradtak ugyanazok, szal ők sem panaszkodhatnak.

Nade akkor miért van, hogy sokan a pokolba kívánják?

Igen, hallottam olyan véleményt is, hogy sokkal jobb, és gyorsabb. Én ritkán használom, nekem keresgélni kell benne a dolgokat, tehát az én véleményem nem mérvadó.
De sok ismerősöm van, akik régóta használják (barátnőm pl. 2007 óta), és a mai napig szentségelve keresik azokat a dolgokat, amiket a korábbi verziókban hipp-hopp megtaláltak.

Úgy látom, hogy Word2007 használó ismerőseim bőven több, mint a fele nem tudta megszokni két év alatt. És ez azért elég rossz.
Ha káromkodnának, de 1-2 hónap alatt megszoknák, azt mondanám, OK. Ha 10% nem tudná megszokni, azt mondanám OK.

De ez így... nem tűnik jónak.

G

a probléma abban rejlik, hogy ezek az "informatikus" titkárnő gizikék fogják a gui-t és kívülről megtanulják, mint a verset. általában elsőre se maguktól, hanem valaki elmagyarázta, hogy ha ide kattint, ez történik. nem fedezte fel, nem értelmezte, csak bemagolta. egyszer rögzítette, onnastól semmi újat nem akar tanulni. egy bebetonozott valamiként tekint rá, önálló gondolkodásra képtelen, a felület üzeneteit értelmezni nem tudja, hiába vannak magyarul. ezek a gondok aztán gyönyörűen előjönnek, amikor új verzió jön ki...

szerintem.

Marmint hasonlo video :D

"De UI designert mégsem alkalmaznak ezek szerint."

a mozillánál alkalmaznak. van is 5 szép új ikonunk :)

szerintem.

A mozilla ff egyébként is jól néz ki. Csak linux alatt undorító a 30 pixeles státuszsornak és egyéb túlméretes GTK widgeteknek köszönhetően. Például a könyvjelző eszköztár gombjait is csak egy userchrome.css file segítségével sikerült normális méretre lekeskenyítenem.

arra próbáltam rávilágítani, hogy a designerek alkalmazának ez volt számomra az egyetlen érezhető hatása, szóval úgy érzem, itt se váltanák meg a világot

szerintem.

Hát, amikor először megláttam, térdrerogytam és csak ennyit kérdeztem: "miért, istenem miért..."

Mindenkinek igaza van, a magas GUI nem jó a wide screen világában, persze annak is aki azt mondja hogy "ismerős" környezet kell a Usereknek, én csak egyet sajnálok hogy a MS-nek "kell" mutatni az irányt...
eg: amit Ő csinál azt "másoljuk", amit a open szoftver világa szül az általában command line azt meg "el lopják"?
de csúnyát mondtam... :)

+1, Valóban jól/használhatónak tűnik ez a Lotus Symphony GUI. Ilyen felületet képzeltem pont el, amikor elolvastam a cikket -bár még nem néztem meg a variációkat-
Minden esetre a kép alapján nem derül ki, hogy tabbed-e a felső sor, ha esetleg nem akkor az még pluszba jó lehetne... ha igen akkor pont erre gondoltam :)... erre nem lehet szavazni?

Üdv:
Csabka

Bar senki nem nezte meg alaposabban, megis van egy olyan design, ami kimondottan a szelesvasznu tulajoknak van csinalva: Fixed Label/Variant 3. Ha ehhez hozzaveszem azt az egyszeru dolgot, hogy a legordulo menusav mouseout-ra eltunik, akkor minden szelesvasznu tulajnak a szaja be van fogva. Persze, ehhez vegig kell probalni a demot.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nem először veszem észre nálad, hogy nem szeretsz olvasni. Vagy csak nincs kedved, vagy neadjisten... Ebben a topicban rengeteg olyan megjegyzés van amire szivesen válaszolnék, de abból csak újabb flame lenne. Mi lenne, ha te is befejezned?

loop: http://hup.hu/cikkek/20090806/tesztelheto_az_openoffice_dot_org_uj_felhasznaloi_feluletenek_prototipusa#comment-822721

Sokkal kesobb olvastam el azt a kommentet, elozoleg atsiklottam felette, mint ahogy tovabbi nyolcvan masikon is. Ezuton kerek elnezest.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Az a baj, hogy mindenki csak a sajat igazat fujja, es bele se gondol a masik bajaba. Van olyan, aki viszonylag kis felbontason, de normalis aranyok mellett (1024x768, 1280x1024) elvezne egy alkalmazast, es ott baromi zavaro, hogy a doksi az egy keskeny csik. Hogy egy forumtarsam erveivel eljek: "És nem, az nem megoldás, hogy állítsam át, tiltsam le, telepítsek más témát, stb. Sane defaults kell."
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

én végigpróbáltam becsülettel az összeset. a 3. variációnál bugzott be a tesztprogram, és onnantól nem rajzolta ki a menüket, csak mikor az egérrel "végigradíroztam" a területet, akkor az egér alatt megjelent ez-az. :)
remélem ez nem feature.

----------------------------------
feel the beat - it's everywhere!

Valami java bajsag lehet, nekem rendesen ment.
--

()=() Ki oda vagyik,
('Y') hol szall a galamb
C . C elszalasztja a
()_() kincset itt alant.

Nalam az oo.org most is igy mukodik. Tudom hogy balrol a harmadik fekete negyzetre kell kattintanom, hogy mentsek.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ha már mindenképp másolni akarnak, akkor inkább a Prezi-t másolják. Szerintem rendkívül ötletes felülete van, innovatív megoldásokat tartalmaz, (igaz, hogy flash alapú, de ezt még talán el lehet nézni), és rendkívül intuitív.

Engem inkább az érdekelne, hogy miért rakták mindkettőben jobb oldalra az eszköztárat, mikor nehezebben érhető el, mint a bal?

----------------
Lvl86 Troll

azoknak akik azt mondják a szélesvászon előretörésével nem összeegyeztethető ez a magas, fent lévő kezelőszerv, (anélkül hogy az én egyéni ízlésemet belevenném, tehát hogy melyik miért tetszene figyelmen kívül hagyva):

két dolgot felejtetek el:
- nem csak egyre több lesz a szélesvásznú monitor, hanem a felbontás is növekedni fog
- helyhiány miatt panaszkodtok, hogy túl alacsony, de akkor meg a kezelőszerv lesz túl alacsony, a mn3monic skicce is 4:3-hoz készült, márpedig egyre több funkciót egyre többen egyre többször használnak, amit az egyre növekvő íkúval még át is látnak

speciel ahol kicsi a monitor, ott pont hogy ha már az egész lap nem fér ki, legalább az egész lap széltében látszódjon teljesen!

akinek nem tetszik amit írok, magyarázz el akkor miért erőltetik például ubin hogy két! vízszintes tálca van, teljesen felesleges ablakcímsorok, állapotsorok (egyáltalán minek van gnome)!

A gnome több okból is szar.
1) Egy szélesvásznú monitoron képtelenség elegendő értelmes dologgal megtölteni a felső tálcát. Egy normális ember nem rak ki 1600 pixelnyi indítóikont és appletet. Ami applet ki van rakva, az is felesleges, minek van ott például a nevem, ha csak egy felhasználó van a gépemen? Nehogy elfelejtsem, hogy hívnak?

2) Az ablakok címsorai nagyrészt kihasználatlan területek. A Google Chrome például értelmesen használja ki, hiszen részben ide rakja a tabokat. A Firefoxon ellenben a címsor redundáns. Most például az ide az van írva, hogy "Hup-Mozilla Firefox": egyrészt felesleges infó a program neve, másrészt a HUP (tehát a weboldal címe) a tabra is ki van írva.

Ha egy panelre raksz mindent akkor azt mondják utánozod az osx-et. Ha lent van akkor a windowst.

1) egyáltalán nem kötelező 2 panelt használni. én próbáltam 1-et, de 1400 pixelen nekem szűkös volt. a taskbar azért szépen eszi a helyet. amúgy meg remélem nem okozok nagy sokkot, de a panelra nem csak ikonokat lehet tenni, a sysmonnal és társaival szintén szépen elmegy a hely. igen, gnome-nál oda divat tenni, nem az asztalra, hogy lehessen hülyegyerek módjára fel-le dobálgatni az ablakokat, ha meg akarok nézni valamit. ja, és a másik sokk: a panel méretezhető, de eltűnést is beállíthatsz (talán automatikusan is, nem tudom fejből, mert nem élek vele), stb. azt meg nem értem, hogy miért szar a gnome, amiért a bubuntu defaultban kiteszi a user-váltó appletet.

2) ennek szintén nem értem, mi köze a gnome-hoz.

szerintem.

hat ha ekkora terkozok lesznek, hogy a gombok koze befer a word 2007 ribbonja, akkor rohogni fogok.

szerk.: gyorsan osszehasonlitottam a powerpoint 2007-el. A FixedLabel Toolbar Variant 3 kivetelevel mind joval nagyobb mint a PowerPoint ribbonja.
---
/* No comment */
Ketchup elementál megidézése a sajt síkra

Ugye a vagolap gombok csak egy pelda.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Csak két dolgot nem értek:

Egyik, hogy miért nem veszik tudomásul, hogy aki egész nap munkára használ egy office programot, annak a legfontosabb szempont, hogy bármelyik géphez ülve, a lehető leghamarabb megtaláljon mindent, és ne a parasztvakító csicsázással kelljen birkóznia.

Másik, hogy az OpenOffice tele van hibával. Ahelyett, hogy ezeket javítanák, meg a kódot optimalizálnák, hogy ne egy óráig tartson bármelyik művelet, inkább újabb és újabb processzorzabáló hülyeséggel tömik tele.

"másik":
- a dizájnerek úgysem tudnak hibát javítani, szal nem vész el munka
- javítgatásokkal, bitvadászatokkal nem lesz gyorsabb, kevésbé processzorzabáló, ahhoz az egészet át kell írni
- egy működő kódot kinek van kedve átírni, hogy ne látszódjon a rengeteg munkája miután elkészül?! akkor már nézzen is ki máshogy

"egyik":
- csak azok találják a régi felületet pusztán azért jól használhatónak, mert már egyszer használták, és ezért tudják mi hol van, akik már lassan nyugdíjba mennek :P
azaz meg van a
-lehetőség: úgyis új emberek fogják használni, a régiek meg vagy nem érdekesek, vagy pedig maradjanak a régi változatnál, miért kell új program nekik, azt hiszik frissíreni mindig muszáj?!
-igény!!: a hsználatot egy ergonómikus felület gyorsítja, (a megszokás a régi és az új felületet is gyorsítja:P)

Na ezt nem kellett volna...

Úgy látom, nem dolgoztál nagyvállalati környezetben. Nem véletlen a kezelőfelületek standardizálása: nem az a fontos, hogy a júzer a legcsicsásabb képernyővédőt futtassa, hanem hogy gyorsan üzemkész legyen a gépe, és ha egyik percről a másikra gépet kell alatta cserélnie, ott folytathassa a melót, ahol félbehagyta. Nem lesz ideje kitalálni, hol is van a másik gépen a megszokott ikon vagy menüpont.

Régi vagy új ember: mindenki ugyanazt használja. Nem is merül fel a kérdés, hogy a régi motorosnak minek az új program. Ha verzióváltás van, az mindenkinél egységesen van.

Az informatikusnak is ez a jó: bármelyik user hívja a nyavalyájával, ő pontosan el tudja mondani akár telefonon keresztül is, hogy mit csináljon a felhasználó, hiszen minden gépen ugyanaz a felület látható.

nem látom az ellentmondást :)

szerintem ott ragadtál le, hogy azt mondtam lehet két program

- teljesen igazad van, én csak a végső esetre mondtam hogy használja valaki a régit, azaz nem kell azzal foglalkozni (most, meg nagycégnek, meg infósnak)

- épp erről a stenderdizálásól mondom hogy kell, mert különben mindenki személyreszabhatja és az most nem játszik; ennek egy kicsi másik oldala, ami pont az ilyen extra igényeket, hogy pár hup olvasónak nem _tetszik_ az (új) felület senkit nem érdekel, mert a legeslegnagyonfontosabb szempont (az msnek és másnak is):

nem az hogy néhány felhasználót nagyon jól kielégítsenek, nem lessz attól jobb hogy nagyon elégedettek, vagy hogy kevés ember időben sokat használja, hanem sok ember akárcsak keveset, akár szitkozódva, de _használja_

tehát nem az a baj ha kényelmetlen, hanem az, ha használhatatlan, jelen esetben:
- senkit nem érdekel hogy optimális legyen a helykihasználás, de _semmiképp_ne_ fordulhasson elő hogy a szöveg nem látszik teljes szélességben, asszem ez a legeslegnagyonfontosabb
- illetve: az idő (2010) és a "konkurencia" megköveteli az ergonómia javulását, azaz kell változás

"- javítgatásokkal, bitvadászatokkal nem lesz gyorsabb, kevésbé processzorzabáló, ahhoz az egészet át kell írni"

Nem. Van olyan, hogy csak a kód kis részét kell optimalizálni, mert valaki elcseszte.

----------------
Lvl86 Troll

de.
én ugyan nem ismerem az ooo rejtelmeit, te igen? szóval elfogadom ha értesz hozzá, én most csak így látatlanban, általánosságban írok, mnt ahogy te is indokolsz, hisz az is igaz lehet sokszor, például jelen esetben is:
az a kis kódrészlet tulajdonképpen kettő "kis" kódrészlet:
- gui szerkezete, kinézete: nagyon sokak szerint kényelmetlen (ez most teljesen függetlenül mondom a "megszokott mshez" képest vagy önmagágban ahogy fejlődik, több funkció kerül bele, tisztul hogy mennyien melyik funkciót használják, ebből kifolyóan időnként szükség van az ergonómia átgondolásokra)
- gui hatékonysága: nem kell sokat bizonygatnom hogy lllaaassssssúúú, én nem értek hozzá hogy miért, te tudd hogy melyik kis kódrészlet a hibás? saját tapasztalat hogy ilyenkor két, pontosabban három okból kell az egészet újraírni, (fentebb már írtam): egyrészt mert nehéz azt a kis kódrészletet megtalálni, valószínűleg az egész koncepció hibás, (ez a másfeledik ok, azaz hogy nem bitvadászattal, hanem "koncepcóváltással" lehet gyorsítani), illetve akkor lehet egy projektet elindítani, ha van feltűnő eredménye, (az hogy iszonyú sok munkával megkeresik a kis kódrészletben azokat a kicsi biteket amiket valaki elcseszett, valami alig feltűnő eredménye lesz és ami ráadásul eredetileg működött... próbálj így pályázni valamit)

(tehát én nem tudom megítélni hogy kell-e gui-t váltani, de személy szrint örülnék neki, az meg hogy mire hasonlít nekem egyáltalán nem szempont, nem azért haszálok pl gnu-t hogy "piros bandajelzés ms-től jól elüssön a kék bandajelzésem" legyen az elsődleges szempont, hogy legyen _egyénisége_ egy _eszköznek_ , igenis _hatékony_ legyen)

Szerintem a ms marketingrészleg felnyomta az oo.org-ot és inditottak egy lejáratókampányt. Ez nem lehet más.
(2 évvel a ms után ennyire katasztrofálisan béna koppintást kizárt, hogy megkockáztassanak)

nem. biztosan van más magyarázat is arra, hogy a Közösség minden lehetséges fórumon előadta, hogy azért rossz a ms egyébként éppen kifutó terméke, mert 'semmit nem lehet megtalálni rajta', és most a lehető legeslegelbaszottabb módon lefénymásolják (ebben mondjuk nincs újdonság)

Ez lesz a végleges verzió. Olvasták az "A GNOME eltávolítja az ikonokat a menükből, gombokról?" cikket, ezért lett ilyen letisztult.

Ugyanmár, a Közösség az elmúlt 2-3 évben azzal foglalkozott, hogy optimalizálta a ms végtelenül elbaltázott office felületét és megalkották ezt: A FELÜLETET.
Mit nekik 2 milliárd elemzett office session, több év prototyping, eyetracking és hasonló áltudományos marhaságok? Ez itt az opensource innováció magasfoka kérem :))

Inkabb irnak at a felhasznaloi feluletet olyan modon, hogy minden platformon a nativ eszkozkeszletet hasznalja, amennyire lehet. Ami most van (sajat keszlet), nagyon rossz megoldas. Vagy valasszanak egy multiplatform eszkozkeszletet, vagy mindenhol a platform nativ feluletet. Nagyon sokszor elofordul peldaul, hogy a gombon nem latszik a szoveg, egy befoglalo doboz kerete eltakarja a kozeleben levo UI elem feliratat, stb.

Vagy csinaljak meg a teljes MS Office fileformatum tamogatast (a formatum leirasa elerheto a Microsoft oldalarol).

"Inkabb irnak at a felhasznaloi feluletet olyan modon, hogy minden platformon a nativ eszkozkeszletet hasznalja, amennyire lehet." +1.

"Vagy csinaljak meg a teljes MS Office fileformatum tamogatast (a formatum leirasa elerheto a Microsoft oldalarol)."
Ugye most nem a .doc-ra gondolsz

Minden Office formatumra, aminek a leirasat az MS kiadta.
http://msdn.microsoft.com/en-us/library/cc313105.aspx

megnézve a demot, elég szánalmas az itt lecsapott sírás-rívás a kevés hely miatt. a demo nyilvánvalóan csak érzékeltetni akarja az elképzelést. azon kiakadni, hogy 20%-kal magasabb a menü, mert elfelejtették lejjebb venni a betűtípust, meg a randomra ráhajigált gombokat nem méretezgették, rendezték tökéletes esztétikai érzékkel, hát grat... de egyébként van olyan variáns, amiben a menü eltűnik, ha nincs használva, csak a fülek maradnak meg, szóval mindenki örül. nem tudom, miért kell egy demon így kiakadni, meg messzemenő következtetéseket levonni. ezt összedobták, hogy na, valami ilyesmi lesz (kb. mint a fenti papírra vetett firka). bizzztos pontosan így fog majd kinézni a végleges is...

szerintem.

Bervi! neked csak az első mondat szól, a többi a fikkantóknak! :-D

Nem szoktad még meg, hogy itt a "HUPON" ha valami hír van, akkor rögtön fikkantás van?

1 Egyetértek azzal, hogy az egységes GUI az r=1 usereknek és a körömlakkos-műkörmös Office felhasználóknak sokkal jobb, mivel a világ minden részén 99%-ban ők fogják használni.

2 Milyen jó lenne, ha valaki végre elismerné, hogy nem baj, ha a GUI terén nincs 100000000000 féle lehetőség? Hogy aki csak meg akar szerkeszteni egy szájbaqúrt levelet, ne kelljen hozzá OOO diploma, vagy MS Office 2007 diploma, vagy ne kelljen 2 hétig keresgélnie az elrejtett lehetőségeket a menük rengetegében.

3 Az is igaz, hogy a mai GUI-k nem igazán widescreen barátok, ezen bizony még fejleszteni kell,
ha már teleszórták a piacot a wide cuccokkal. TV-t talán már nem is lehet kapni 4:3-ast.
Éljen Hollywood! (hozzáteszem ez nem akkora baj, hogy már szinte nincs 4:3, mert mindenki teljesen megszokta, csak a GUI fejlesztők még nem nagyon gondoltak rá)

4 Gnome:

Tádáááááá vedd kisebbre a betűméretet, és nem lesznek lógombok, vedd ki az ikonok megjelenítését a menükben, és az eszköztárakban, és láss csodát letisztult felület...
1000 éve van rá lehetőség.
Aztán ha van idő, akkor gnome-look.org, nézz valami minimál témát metacityhez....

5 Gnome2:

Miért nem használsz Open/Flux/Black-Boxot? Jah, mert azon nem pörög a kocka? :-D


Crunchbang#! + Dell Studio 15

Idézet:
4 Gnome:

Tádáááááá vedd kisebbre a betűméretet, és nem lesznek lógombok

Na epp ezaz. Jatssz el vele: vedd kissebbre a betumeretet (mondjuk pixelekben merve akkorara, mint XP alatt) es lass csodat te magad: a gtk-s widgetek, menupontok joval tobb helyet foglalnak el, mint az XP-s. Nos erre mi a megoldas?

Uj lehetsz errefele. :)
Ez itt a hup.hu. Hirtelen kkemenczy egyik kommentje jutott eszembe.

Faszért kell mindig mindent "fejleszteni". Remélem marad régi "öregemberes" menüvel is, vagy megjelenés előtt be kell spájzolni.

Én inkább valami olyasmit tudnék elképzelni, hogy saját magam állíthassam össze a felhasználói felületet, olyan ikonokat pakolgassak ki a képernyőre, ikonsávra amikre nekem szükségem van. Ez többé-kevésbé most is elérhető. Továbbá az egészet kiegészteném az Opera böngészőben lévő szinkronizálási lehetőséggel, azaz, hogy a beállításaimat egy központi szerveren tárolhassam. Ezzel megoldódna az a probléma, hogy újratelepítéskor, vagy egyszerűen csak ha átülök egy másik felhasználó gépéhez pillanatok alatt beállíthassam a saját igényeimnek megfelelő felhasználói felületet. Elég lenne beállítani a szinkronizálási szolgáltatáshoz a nevet, jelszót és már le is töltené a szerverről a saját megszokott felületemet az adott alkalmazásban, betöltené a kedvenc stílusaimat, használná automatikusan a saját helyesírási szótárkiegészítéseimet, azaz minden egyedi beállítást elvégezne. Az automatikus szinkronizáció segítségével pl. ha a munkahelyemen felveszek plusz két ikont, az az otthoni gépemen és a notimon is automatikusan megjelenne, nem kéne eggyesével szórakozni a beállításokkal.

(Imádom ezt a szolgáltatást az Operában. Pl. melóhelyen belefutok egy weboldalba ami felkelti az érdeklődésemet, de ott és akkor nincs lehetőség végigolvasgatni. Ekkor egyszerűen csak csinálok hozzá egy könyvjelzőt. Ha hazamegyek az otthoni böngészőmben is ott van a könyvjelző bejegyzés, nem kell ismét keresgélni, hogy hol is lehetett az oldal, rögtön el lehet érni.)

Ezzel a szolgáltatással megvalósítható lenne, hogy a felhasználónak ne kelljen eggyen felületen dolgoznia, a saját igényeihez igazíthatná a programot, de mégis meglenne a program mobilitása, hisz bármilyen géphez ülne is le, két kattintás és a név/jelszó megadása után máris a saját jól belakot környezetében találná magát.

------
Az akarok lenni ami akkor voltam, mikor az akartam lenni ami most vagyok...

Öröm lenne szapportálni.

Ok, persze megmaradhatna egy default menüszerkezet is ami mindig előhívható lenne és onnan már könnyű lenne a supportot is megoldani. Persze ha már megtalálta azt a funkciót a felhasználó amit keres, azt könnyűszerrel kirakhatná a saját felületére, hogy egyszerűbben elérhesse.

------
Az akarok lenni ami akkor voltam, mikor az akartam lenni ami most vagyok...

Fentebbi funkció részben létezik az Active Directory-ban, roaming profile címszó alatt.

Ha az OOo normális helyre rakja a beállításait, elvileg működnie is kellene tartományba léptetett gépeknél.

----------------
Lvl86 Troll

OFF: csak nekem néz ki hülyén KDE (4.3) alatt az OOO? o.O
Screenshot (1440x900 -as felbontás): http://www.pixbin.eu/pictures/2009-Aug-07/ooo3_pixbin_dot_eu_.png

Arra gondolok, hogy a betűk túl nagyok szerintem.
/OFF

Eszközök -> Beállítások -> OpenOffice.org -> Nézet -> Felhasználói felület -> Méretezés -> 9x% (nálam 92%, bár Xfce)

Talán jó lesz.

Köszi :)

Tegnap felraktam rá a Lotus Symphony 1.3 -at kíváncsiságból és az jól néz ki, lehet azt választom (nemcsak ezért, hanem kényelmi okokból is).

állitólag az a protogui kódneve, hogy: gibbon


No rainbow, no sugar

Nem szaroztak, hamar elkészítették a layert.

nemide.

akkorsata.

De ez kihagyhatalan volt! :)

koppintásnak koppintás, de van jópár teljesen korrekt ötlet benne. Nem lesz ezzel gond. A Demo-n jól tesztelhető. Nekem ezek az új nem 4/3 arányú monitorok nem tetszenek. Ezekhez a vackokhoz meg muszály ilyet mert függőlegesen nincs hely.

Hiába muszáj, ha nem kapni.

Pivot?

szerk

Én a szerteágazó menürendszerekből mindig egy gyors-keresőt hiányolok.
Arra gondolok, hogy jó lenne egy hely ahova beírom az általam keresett menüelem nevét, valahogy úgy mint pl a gnome alapértelmezett Alt+F2 parancsa. Persze ez programon belül keresne az éppen használható parancsok között.
Sokkal gyorsabb lenne mint elveszni labirintusban egy átkozott parancs miatt.
Nem nagyon használom az Ooo-t és nem olvastam végig a topicot ezért, ha esetleg van benne ilyen lehetőség akkor bocsi nem szóltam.