Törekvések a KDE openSUSE-ben való alapértelmezetté tételére

Címkék

Július végén az egyik frissen megválasztott KDE tanácstag, Frank Karlitschek azzal a javaslattal állt elő az openSUSE feature-tracking rendszerében, az openFATE-ben, hogy legyen a KDE az openSUSE alapértelmezett desktop környezete. Karlitschek szerint zavarba ejti a kezdő Linux felhasználókat az, hogy választaniuk kell a telepítés során a KDE és a GNOME közt. Tovább folytatva hozzátette, hogy egy újabban készült felmérés azt mutatja, hogy több KDE user van az openSUSE-sok közt, mint amennyi GNOME felhasználó, ezért a KDE alapértelmezetté tétele logikus lépés lenne. A javaslat heves vitát váltott ki az opensuse-project listán.

A vita addig jutott, hogy a KDE felhasználók követelték a Novell-től, hogy az tegye meg a változtatást. A vita közepén Michael Löffler, a SUSE Linux termékigazgatója azt javasolta, hogy fejezzék be a vitát, mert az sehova sem vezet, majd hozzátette, hogy mivel nagy érdeklődés követte a témát, a problémát orvosolni kell. Ígértet tett arra, hogy felveti a problémát az openSUSE vezetőségében és augusztus közepén döntést hoznak.

Nem sokkal később Andreas Jaeger egy Desktop Policy javaslatot-ot postázott a levlistára. A javaslatban az áll, hogy egy átdolgozott képernyőre lenne szükség a telepítés során, amely mindkét desktop-ot kínálja. Az ABC sorrenben felsorolt desktop környezetek közül a népszerűbb lenne kijelölve alapértelmezetten és a képernyő elmagyarázná, hogy az előre kijelölés népszerűségi alapon történt.

Jaeger arra is javaslatot tett, hogy a topik legyen megvitatható a szeptember 17-20 közt Nürnbergben megrendezésre kerülő openSUSE Conference rendezvényen.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Maradjanak inkább annál, hogy választható legyen.

Én KDE párti vagyok, de a listán az alapértelmezés ellen szóltam volna. Az ABC alapú rendezés sem korrekt, mert mindig a GNOME az első.

Véletlenszerűen kellene felajánlania.

A versenynek kell eldöntenie, hogy melyik desktop a jobb és nem ilyen-olyan praktikákkal kell szórakozni.

Elég szánalmas az, amikor fejlesztés és programozás helyett ilyenekkel ökörködnek. Kicsit Microsoft-os feelingje lesz az egésznek.

Véletlenszerűen kellene felajánlania.

OMG! Meg veletlenszeruen kellene valasztani instant messenger kliens-t, browsert, levelezo programot, terminal emulatort, zenelejatszo programot, editort, stb.-t is, nem?

Vegul is nagy fun lenne, nekiallsz installalni, aztan izgulhatsz, hogy ezuttal milyen programok lesznek rajta.

Aha. Akkor most mirol van szo?

1. Veletlenszeru sorrend, nincs semmi sem alapertelmezetten kivalasztva, a usernek kell kezzel kivalasztania mindent, raadasul semmit sem talal, mert ugye veletlenszeru sorrendben van a 34 editor es 12 levelezo kliens.

2. Veletlenszeru sorrend, viszont minden kategoriaban van egy alapertelmezett valasztas. Ekkor persze a KDE rajongok sirnak, hogy miert a Gnome van alapertelmezetten kivalasztva. Vagy forditva.

Ezek kozul szerinted melyik nem hulyeseg? Mert szerintem mind a ketto az.

"Véletlenszerűen kellene felajánlania."

Na neee.... a legjobb szerintem is az lenne, hogy a _weboldalukon_ feltesznek akárhány screenshotot a KDE-ről és a Gnome-ról is, és dedikált DVD-ket tesznek letölthetővé. A júzer tájékozódhat a weboldalon és annak megfelelően letölti amelyik jobban tetszik.

---
;-(

Jobbra, balra szep nagy screenshot alatta a radio gomb, es felirat, hogy melyik-melyik. Aztan a user tudja, hogy melyiket akarja.
Mivel eleg nagy kerdes, hogy melyiket valassza az ember fia, es a kezdo felhasznalok nem tudjak, hogy mik is ezek, szerintem megoldana a gondot.

-------------------------------
“The 0 in Raid 0 stands for how many files you’re going to get back if something goes wrong” :)

Nem rossz gondolat.
Szerintem a jelenlegi telepítési menü is tökéletesen korrekt módon kérdez és tájékoztat,
igazából csak a kezdők számára vizuálisan nem túl informatív,
erre tökéletesen elegendő lenne a javaslatodban szereplő screenshot.
(nem kettő, hanem három...ki ne maradjon a KDE3 opció,
mert a végén még -Csigaa örömére- felkötöm magam...:)
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Hivatalos flamewar. Nekem ne pampogjon senki ezentúl hogy troll vagyok...

:)
Az. úgyis rég volt már ilyen :)

LXDE-t a Susé-ba! ;)
Gnome is csak addig szokatlan míg ki nem próbálják. Éles példa: Kb 70 éves apósomnak raktam össze gépet. Munkája miatt átlag vindóz juzer (ennyi idősen ez is korrekt), de én egy gnome-os os-t raktam fel neki (dremlinux) azonnal tudta használni, és megtalált mindent.
Kde4-től én is hülyét kaptam nem csak ő.

--
AGA@
vagyis: "AGA_et_computername_colon_wavyline_dollarsign"

Nem akarok senkit megbántani, a lényeg nem az első félmondatban lesz.
Azt, hogy a Gnome ronda, eddig is tudtam, de elfogadtam,
mert egyszerű és jól használható munkakörnyezet.
Na de azt megérni, hogy a KDE ronda legyen...
A Suse 11 KDE4 telepítése ezzel is szembesített.
Azóta addig faragtam a Suse 11 KDE3.5.x összeállítást,
amíg megszólalásig hozza a békebeli Suse 10.1 KDE3 feelinget...
-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

"Ezzel a rondasággal hagyjunk már fel mert totál szubjektív... "

Nem olvastad el végig a postot...
Pont arról írtam, hogy én, mint ős Suse/KDE fan,
bilibe ért a kezem, mert azt láttam,
hogy KDE is lehet szörnyű ronda...(alap Suse11/KDE4)
Gnome esetén ezt a tényt mindig feltétlenül elfogadtam,
és egyáltalán nem irritált,
mivel jó kompromisszumnak tartottam minden olyan területen,
ahol nem a csicsa a fontos, hanem a munkavégzés,
de KDE esetén nehezen tudok elfogadni ilyen kompromisszumot,
mert talán ez az a DE, ami a kezdő/migráló usert megfoghatja.
A "parasztvakítás" üzleti siker lehet (lásd Win95...),
főleg ha tartalmas, használható alkalmazásokkal párosítják...(Linux/KDE)

(sokéves netkávézó üzemeltetési tapasztalatok, egyszerű hétköznapi vendégektől:
Suse/KDE, visszafogottan, de szépen dekorálva: "ez *jó, csilli-villi,tök jól néz ki, stb...
míg alap Ubuntu vagy Suse /Gnome esetén: "ez olyan régi gép, ugye...")

-
"Attempting to crack SpeedLock can damage your sanity"

Szerintem meg jobb lenne, ha két külön telepítőt lehetne letölteni, ha ennyire elégedetlenek a jelenlegi megoldással. Más disztróknál is megoldották,h csak Gnome v. csak KDE van a lemezen, de tárolóból utólag feltelepíthető a másik.

+1

Elég gáz ununtuval is.... Az lenne az igazi, ha nem lenne "ubuntu" telepítő, csak gubuntu, kubuntu meg xubuntu és szerver.... Vagy kérdezzen rá. Nagyon sok ismerősöm esik hanyatt, hogy milyen szép a kde, fogalma sem volt, hogy van ilyen ubuntu is. Csak a f*s színű csúnya gnome. Sajnos a parasztvakítás fontos dolog az elején....
---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

nem csak ubuntubol all a vilag, es nem kell azt a filozofiat majmolni, hogy mindent daraboljunk fel csomagok szerinti installerekre ..

mert ennyi erovel lehetne egy live installer amin less van, a masikon meg more .. es ekkor az egyik lehetne Lubuntu a masik meg Mubuntu ...
___
info

Egyébként érdekes a dolog, mert ha jól amléxem a SLES11-ben a Gnome az alapértelmezett.

Lehet interfacenaczi-zni :) [Trollabjatol most johet a beszolas a cz-re is:P]

Itt az ideje, hogy egy mainstream disztro XFCE4-re váltson. :-) (Nem, az Xubi nem az :-) )

Tökéletes téma, és tökéletes hír az uborkaszezon áthidalására. Álproblémára adott álmegoldás.

---
Science for fun...

Azért ebből a hírből kimaradt pár fontos részlet, a h-open gyorsan kidob híreket, de nem jár rendesen utána. És ismét nem csalódtam: a hozzászólások 95%-a graffiti.

fontos részletek nincsenek. az egész thread nagyon érdekes erről. Zonker észrevételei nagyon jók az ügyben, sőt erről valahol írt is egy összefoglalót, ami már egyébként szintén elavult, mert tovább gördült az ügy.

Ami végképp érdekes, hogy valamit a Novelltől kérnek az openSUSE felhasználók. A Novell nem dönt már ilyen kérdésekben, a SLED-ben igen, de az openSUSE-ban nem, ezért ez a rész teljesen félrevezető. Az openSUSE board rendszeresen szembemegy a Novellel, ami jót tesz az openSUSE-nak.

a lényeg, hogy nekem más benyomásom lett az egészről a hír olvasásakor és a vita olvasásakor. Ennek akartam hangot adni.

Nekem az az érzésem, hogy ez nem a KDE-ről szól. Ez egy teszt, amit a közösség indított. A Novell gyakorolta a kontrollt az openSUSE felett. Nemrégiben elkezdett nyitni (ennek jele pl ez) afelé, hogy inkább közösségi irányított legyen. Szerintem most annak tesztelése folyik, hogy ez mennyire valós a Novell részéről, illetve mennyire csak "szöveg".

--
trey @ gépház

ha ez így lenne, akkor hogyan keveredett be a boardra egy KDE-s egy GNOME-os helyett? Miért vettik ki a zdm-et, amikor azt nagyon erőltették. De később az openSUSE hatására(!) kivették a SLED-ből is.
Én innen a balkánról úgy látom, hogy nincs sok értelme befolyásolni az openSUSE-t és szépen elválik a két fejlesztés, a megfelelő kapcsolódási pontokkal.

"A vita addig jutott, hogy a KDE felhasználók követelték a Novell-től, hogy az tegye meg a változtatást" Muhhahahaa! Ha mar valaki KDE _felhasznalo_ akkor neki miert problema ha valasztani lehetne, vagy neki kell valasztania? Ez max annak baj aki nulla tudassal telepit, es megretten a kerdestol, hogy a telepito valasztast kinal fel, hiszen se a gnome-ot se a KDE-t nem ismeri meg.

Azt nem tudom elfogadni, hogy zavarba ejtő a választás. Valszeg most lett ez a téma, így 8-10 év után, amikor is "idiótásodik" a világ. Feltételezik, hogy emberek nem képesek felelősség teljes döntéseket hozni, amikor kijelöl egy ablakkezelőt. Ezzel döntéssel nem gyárat fog igazgatni. Nehezebb kiállni és azt mondani: Az openSUSE 2009 akármikortól a KDE-t támogatja, a következőkért....stb

--
Karesz
www.kareszka.hu

Én ezt úgy fogalmaznám meg, hogy az 1.0-ás user nem tudja, hogy mi ez (a hentes, az autószerelő vagy a fodrász). Használni akarják. Ezeknek az embereknek egyszerűsíteni kell, én lehet, hogy "szakértői" beállításnak tenném be az ablakkezelő választást és automatikusa azt tenné fel, ami legjobban illeszkedik a gépkonfigurációhoz (pl. xfce), ahol pedig ez a döntés nem mérvadó, ott az alapértelmezettet, ami lehet a KDE.

r=1 -nek semmit sem mond az, hogy ablakkezelő. Speciel szerintem van olyan r-nagyobb-egy is, akinek szintén nem, itt is például DE-kről beszélünk, nem ablakkezelőkről. De amúgy én is arra hajlok, hogy ott van két (*) kép - meg persze a nevük!, és egy kikapcsolt, de kötelezően bekapcsolandó választógomb. Oszt majd eldönti kinézet, vagy név (hallomás) alapján, hogy neki melyik kell.

(*) inkább három, az xfce-vel megfejelve, de ez itt már nem számít