Ezen a héten történt a KDE táján (2009. február 15.)

 ( szotsaki | 2009. március 14., szombat - 8:22 )

Egy JavaScriptben íródott, 6 sor hosszú Phonon-alapú videólejátszó készült el. Belefogtak a Plasma rendszertálca démonjának D-Bus interfészének megírásába. A DataEngine-en keresztüli kapcsolatlekérést az Akonaditól már támogatja a Plasma. A konverter és a rendszermonitor plasmoidok is fejlődtek. A Sonnetben fejlődött a többnyelvű helyesírás-ellenőrzés támogatása. A Solidban lehetővé vált a hibrid felfüggesztés (a 4.2-be ezt nem portolják vissza, mivel a pm-utils néha hibás, a 4.3-ban választható lesz).

Folytatódott a fejlesztés az Amarok 2-n, most a dátum szerinti szűrés került be. A LinTV is fejlődött. A Kaffeine már képes felvételeket készíteni. A Palapeli játékba a kirakós kinézetének egy új választója került be. A Digikam, Gwenview stb. által használt KIPI import/export bővítményeknél egységesítették a billentyűparancsokat. A KRulerbe bekerültek olyan irányítók, amelyekkel a vonalzót jobbra és balra lehet forgatni. Az Arkba egy kezdeti 7zip plugin került be. A Karbonban sok SVG importálási javítást alkalmaztak. A kde-look.org-ra mutató Get Hot New Stuff (ami különböző alkalmazásokhoz tud letölteni tartalmakat) került be a deKoratorba. Többféle javítást végeztek a KWin-kompoziton. A Rendszerbeállításokkal egyező keresési lehetőség került be a KControl KDE 4-es változatába. A naptár Plasma DataEngine mostantól a kdebase-ben foglal helyet, a KTron pedig a playground/games helyett a kdereview-ben, illetve a KALEngine a playground/games-ben. A Blazer is a KDE SVN-ben van, ez pedig nem más mint egy egyszerű asztali felület vékonykliensek és virtualizált távoli asztalok számára.


Az eredeti Commit Digestben Seb Ruiz ír az Amarok 2 fogadtatásáról és a jövőbeni tervekről. Elmondja, hogy sokan kritikával illeték az új verziót, de voltak olyanok is, akik szerint nagy előrelépés a kiadás. Ír arról, hogy lehetetlen megfelelni az előző kiadás által állított tudásnak, de a kérések és a hiányzó funkciók nagy része elkészül a 2.1-es kiadásra, mint a számok sorba rendezése, replaygain, keresés a lejátszólistában, illetve annak kinézetének állítása; néhányra kevés a fejlesztő (Moodbar), néhány pedig technikai okok miatt maradt ki (több adatbázisos háttérrendszer) és vannak, amik a használhatóság kárára mennének (többfüles lejátszólista).
Sokan maradtak az 1.4-es sorozatnál, amíg a 2.1-es meg nem jelenik, de a fejlesztők számára ez elfogadott. Ezen kívül említést tesznek még egy, az új verziót áttekintő írásról is, illetve dicsérik a nightly-build rendszerüket, a Neont is, amely nagyon megkönnyíti a legfrissebb verziók tesztelését.

A magyar sorozat korábbi részeiben az újdonságokról már esett szó.


A következő két bejegyzés a Qt blogról származik. Az elsőben arról lesz szó, hogyan lehet egy Google chat klienst készíteni Qt-ben 15 perc alatt:

A szintidő egy kis csalással érhető el. A trükk az, hogy a Google saját, iPhone webalkalmazását kell használni, ami csak tisztán HTML és JavaScript. A Google Talk név ellenére sajnos nincs hozzá támogatás a hangüzenetek küldésére, csak a szöveges üzenetküldés támogatott.

A titok az, hogy megtaláljuk a jelenlegi URL-t, és betöltsük egy QWebView-ba. Ez a link egy bejelentkező felületre vezet, aminek az adatait ez a program ki is tölti, amit a saját bejelentkező felületéről kapott meg. Összességében a kód nagyon egyszerű, és még a 200 sort sem éri el, az alapvető hibakezelést is belevéve (rossz jelszó, hibás bejelentkezés). A felhasználói felületet teljes egészében a Qt Designerben készítettem. Ez a változat kevesebb mint háromnegyed óra alatt készült el.

A kód szokásosan a Graphics Dojo git tárházban található, Qt 4.5 szükséges hozzá.

A következő két videó pedig az új Qt Kinetic animációs keretrendszert mutatja be, öt előre beállított állapot közötti animációval és a „lendkerekes görgetés” effekttel.
A Kinetic Labs oldalán többet is megtudhatunk az API felépítéséről.

Statisztikák:

Beküldések: 3301 db történt 290 fejlesztőtől, 8450 sor módosításával és 1715 új fájl hozzáadásával.
Nyitott hibák: 17151
Nyitott kérések: 15004
Megnyitott hibák: 718 az utóbbi 7 napban.
Bezárt hibák: 482 az elmúlt 7 napban.

Összegzés

Beküldési statisztikák:

/trunk/KDE - 766
/trunk/l10n-kde4 - 517
/trunk/playground - 427
/branches/work - 348
/branches/stable - 306
/trunk/extragear - 258
/branches/KDE - 144
/trunk/koffice - 92
/trunk/www - 79
/branches/kdepim - 78

Nyelvi statisztikák (KDE 4.2):

1. Alsószász: 100%
2. Svéd: 99%
3. Ukrán: 99%
...
27. Magyar: 74% (60.473 sor lefordított szöveg (+240, +1%))

További információk és rengeteg statisztika megtekinthető az e heti KDE Commit Digest weblapján.


E heti tipp:

Az x2x alkalmazás két X képernyőt csatol egymáshoz, így egy billentyűzettel és egérrel lehet őket irányítani.

A KDE vágólapkezelője, a Klipper mindig próbálja a vágólapot telten tartani. Ha x2x-et használsz egy KDE-s munkamenettel, akkor kicsit bonyolódik a helyzet, mivel a nem KDE-s alkalmazásokban lévő kijelöléseket figyelmen kívül hagyja a program.

Ennek a megoldása az, ha jobb gombbal kattintasz a Klipper ikonján, kiválasztod a „Klipper beállítóablakot”, majd kikapcsolod a „A vágólap nem maradhat üres” jelölőnégyzetet.


E heti érdekesebb hírek, tippek a KDE és a Qt világából:

  • A Slackware a „current” csomagválasztékban lecserélte a KDE 3-at a 4.2.1-es verzióra [1];
  • A 4.5-ös Qt már LGPL licenc alatt érhető el, így kiadták a régebben csak kereskedelmi csomagban elérhető Qt Solutionst is ugyanezen licenc alatt [2];
  • Megjelent az Amarok 2.0.2, kódnevén „Only Time Will Tell” [3];
  • Megjelent a KOffice 2.0 Beta 7 [4];
  • Új KDE Four Live CD-k jelentek meg a 4.2.1-es verzióval és Beta 7-es KOffice-szal [5].

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Riszpekt! De most március van. ;)


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Igen, Danny nem adott ki újabb Digestet, szóval perpill nincs mit fordítanom :)

Jut eszembe, a két videó lemaradt.
A kde.hu-n megtekinthető rendesen.

--
Elder Scrolls

Idézet: "A 4.5-ös Qt már LGPL licenc alatt érhető el..."

Volt erről hír? Nem emlékszek hogy olvastam volna erről. Akkor ezt most a Nokiának köszönhetjük?

Köszi. Akkor ezt én "linkeskedtem" el.

A KPresent mikor fog kapni sablonokat? Vagy van valami mód az OOo sablonok használatára?


"Ubuntu is an african word, meaning: 'I don't have enough money to buy a Mac'"

Ezeknél az "ezen a héten történt a KDE táján" híreknél mindig elhatározom, hogy ha egyszer lesz egy erős gépem, kipróbálom a KDE-t... addig is marad az xfce.

-----------------------------
Ubuntu 8.10

Én meg, hogy "na még mindig nem akarom kipróbálni" :-)

"Egy JavaScriptben íródott, 6 sor hosszú Phonon-alapú videólejátszó készült el."
Olyan sok sor meghívni? ;-)

Ugyanez van velem is. :)