Megjelent a Debian GNU/Linux 5.0

 ( trey | 2009. február 15., vasárnap - 16:57 )

A Debian projekt 22 hónapnyi folyamatos fejlesztés után örömmel jelenti be a Debian GNU/Linux 5.0-s verziójának - kódnevén "Lenny" - hivatalos kiadását. A Debian GNU/Linux egy szabad operációs rendszer, amely 12 processzor architektúrát támogat, tartalmazza a KDE, GNOME, Xfce, és LXDE asztali környezeteket, kompatibilis az FHS v2.3 szabvánnyal, és támogatja az LSB 3.1-es verziója szerint fejlesztett szoftvereket.

A Debian GNU/Linux a tenyérgépektől, PDA-któl kezdve a szuperszámítógépekig bezárólag szinte mindenen fut. A 12 támogatott architektúra közt megtaláljuk a Sun SPARC-ot (sparc), a HP Alpha-t (alpha), a Motorola/IBM PowerPC-t (powerpc), az Intel IA-32-t (i386) és IA-64-et (ia64), a HP PA-RISC-et (hppa), a MIPS-et (mips, mipsel), az ARM-ot (arm, armel), az IBM S/390-et (s390), az AMD64-et és Intel EM64T-t (amd64).

A Debian GNU/Linux 5.0 "Lenny"-ben támogatás jelent meg a Marvell-féle Orion platformhoz, amelyet számos tárolóeszközben (storage) használnak. A támogatott tárolóeszközök közt megtaláljuk a QNAP Turbo Station sorozatot, a HP Media Vault mv2120-at, a Buffalo Kurobox Pro-t. Továbbá a "Lenny" mostantól támogatást nyújt számos netbookhoz, különösképpen az Asus által gyártott Eee PC-hez. A "Lenny" emellett tartalmazza a fordítóeszközöket az Emdebian-hoz, amely lehetővé teszi a Debian forráscsomagok keresztfordítását és méretcsökkentést úgy, hogy megfelelőek legyenek a beágyazott ARM rendszerek számára.

A Debian GNU/Linux 5.0 "Lenny" tartalmazza az új "armel" névre hallgató ARM EABI portot. Ez az új port biztosítja mind a mai, mind a jövőbeli ARM processzorok még hatékonyabb használatát. Ebből kifolyólag a régi ARM port (arm) mostantól érvényét vesztette.

E kiadás számos frissített szoftvercsomagot tartalmaz, úgymint a K Desktop Environment 3.5.10-et (KDE), a GNOME 2.22.2 asztali környezet egy frissített verzióját, az Xfce 4.4.3-es asztali környezetet, az LXDE 0.3.2.1-et, a GNUstep desktop 7.3-at, az X.Org 7.3-at, az OpenOffice.org 2.4.1-et, a GIMP 2.4.7-et, a Iceweasel 3.0.6-ot (a Mozilla Firefox egy márkajelektől megfosztott (unbranded) verzióját), az Icedove 2.0.0.19-et (Mozilla Thunderbird egy márkajelektől megfosztott (unbranded) verzióját), a PostgreSQL 8.3.6-ot, a MySQL 5.0.51a-t, a GNU Compiler Collection 4.3.2-t, a Linux kernel 2.6.26-os verzióját, az Apache 2.2.9-et, a Samba 3.2.5-öt, a Python 2.5.2-t és 2.4.6-ot, a Perl 5.10.0-t, a PHP 5.2.6-ot, az Asterisk 1.4.21.2-t, az Emacs 22-t, az Inkscape 0.46-ot, a Nagios 3.06-ot, a Xen Hypervisor 3.2.1-et (beleértve a dom0 és a domU támogatást is), az OpenJDK 6b11-et, és további több mint 23 000 azonnali felhasználásra kész szoftvercsomagot (amelyek több mint 12 000 forráscsomagból készültek).

Az X.Org 7.3 integrálásával az X szerver automatikusan konfigurálja magát a legtöbb hardveren. Újonnan bemutatkozott csomagok lehetővé teszik az NTFS filerendszer teljes támogatását és a legtöbb multimédia formátum "out-of-the-box" támogatását. Az Adobe® Flash® formátumú fileok támogatása elérhető az swfdec és Gnash plugineken keresztül. A notebookok támogatásában összességében fejlődés tapasztalható, úgymint például a CPU frekvencia szabályozás "out-of-the-box" támogatása. A szabadidő eltöltéséhez számos új játék mutatkozott be, beleértve a kirakós játékokat úgy, mint a first-person shooter-eket. Ugyancsak figyelemre méltó a "goplay" bemutatkozása - a grafikus játékböngészőé - amely a Debian-ban található játékokhoz kínál szűrőket, keresőt, képernyőképeket és leírásokat.

Az OpenJDK, a GNU Java fordító, a GNU Java bytecode értelmező, a Classpath és a további Sun-féle Java technológiák szabad verziójának elérhetősége és frissítései lehetővé teszik számunkra a Java-alapú alkalmazásoknak a Debian "main" tárolójában való szállítását a Debian GNU/Linux 5.0-ba.

További fejlesztések tapasztalhatók a rendszerbiztonság területén, beleértve az elérhető biztonsági frissítések telepítését a Debian telepítőn keresztül még az első újraindítás előtt, a setuid root-os binárisok és a nyitott portok számának csökkentését a standard telepítésben és a GCC hardening szolgáltatások használatát számos biztonsági szempontból kritikus csomag fordításában. Emellett különféle alkalmazások speciális fejlesztésekhez jutottak. Például a PHP mostantól a Suhosin névre hallgató, biztonságot növelő patchcsel készül.

Az angolul nem anyanyelvi szinten beszélő felhasználók kedvéért a csomagkezelő rendszer mostantól támogatja a lokalizált csomagok leírásait és ha az elérhető, akkor automatikusan a felhasználó anyanyelvén jeleníti meg az adott csomag leírását.

A Debian GNU/Linux különböző médiákról telepíthető, például DVD-kről, CD-kről, USB pendrive-okról, néhány floppyról, vagy éppen hálózaton keresztül. Az alapértelmezett munkaasztali környezet a GNOME, amely az első CD-n található. Egyéb asztali környezetek - a K Desktop Environment (KDE), az Xfce vagy az LXDE - két új alternatív CD image-ről telepíthetők. Debian GNU/Linux 5.0-val ismét elérhetők úgynevezett "multi-arch" CD-k és DVD-k amelyek több architektúra telepítését támogatják egy (darab) lemezről; továbbá e kiadással megjelentek a Blu-ray lemezek, amelyek lehetővé teszik az összes architektúrához használható archívum szállítását egy darab Blu-ray lemezen.

A hagyományos telepítő média mellett a Debian GNU/Linux most is közvetlenül használható a használatot megelőző telepítés nélkül. Ehhez speciális - úgynevezett live - image-eket használhatunk, amelyek elérhetők CD-khez, USB pendrive-okhoz és netboot telepítésekhez. Jelenleg ezek kizárólag amd64 és i386 architektúrákhoz érhetők el.

A Debian GNU/Linux 5.0 telepítési folyamata több ponton javításra került: számos más fejlesztés mellett visszaállításra került az egynél több CD-ről vagy DVD-ről történő telepítés támogatása, egyes eszközök által igényelt firmware-ek betölthetők eltávolítható (removable) médiák felhasználásával és támogatottá vált a telepítések Braille kijelzőn keresztüli elvégzése is. A telepítő boot folyamata is nagy figyelmet kapott: grafikus menü használható az előtétprogramok és grafikus környezetek, valamint a hozzáértő (expert) és a rendszerhelyreállító (rescue) mód kiválasztásához. A Debian GNU/Linux telepítőrendszerét jelenleg 63 nyelvre fordították le.

A Debian GNU/Linux letölthető azonnal Bittorrent segítségével (ez az ajánlott út), jigdo-n vagy HTTP-n keresztül; látogasd meg a Debian GNU/Linux on CDs weboldalt a további információkért. Hamarosan elérhető lesz DVD, CD-ROM és Blu-ray lemezeken számos gyártótól is.

A Debian GNU/Linux 4.0 - kódnevén "Etch" - kiadásról a Debian GNU/Linux 5.0-ra való frissítés a legtöbb konfiguráció esetén automatikusan elvégezhető az aptitude csomagkezelő eszközzel, és bizonyos fokig az apt-get csomagkezelővel is. Mint mindig, a Debian GNU/Linux most is fájdalommentesen frissíthető helyben, mindenféle leállási idő közbeiktatása nélkül, de erősen ajánlott a kiadási megjegyzések áttanulmányozása a lehetséges problémák és a telepítésről és frissítésről szóló részletes instrukciók miatt. A kiadási megjegyzések dokumentum további javításokon esik át és további nyelvekre kerül lefordításra a kiadást követő hetekben.

Ajánlás
--------

A Debian GNU/Linux 5.0 "Lenny"-t Thiemo Seufer-nek, annak a Debian fejlesztőnek ajánljuk, aki 2008. december 26-án vesztette életét egy tragikus autóbalesetben. Thiemo számos módon vett részt a Debian projekt munkájában. Több csomagot tartott karban és Ő volt a fő támogatója a MIPS architektúrákhoz használható Debian portnak. Szintén tagja volt a kernel csapatnak, valamit a Debian Installer csapatnak is. A hozzájárulásai messze túlmutattak a Debian projekten. Egyebek mellett dolgozott a Linux kernel MIPS portján, a qemu MIPS emulációján és más kisebb projekteken is.

Thiemo munkája, elkötelezettsége, széles technikai tudása és a képesség, ahogy ezt másokkal megosztotta, hiányozni fog a Debian projektnek. A Debian örökre emlékezni fog Thiemo hozzájárulásaira. Munkájának magas színvonala teszi őt nehezen utolérhetővé.

A Debianról:
--------------

A Debian GNU/Linux egy szabad operációs rendszer, amelyet az Interneten keresztül együttműködve több mint ezer önkéntes fejleszt. A Debian-t a Szabad Szoftver melletti elkötelezettsége, a non-profit természete, és a nyílt fejlesztési modellje teszi a GNU/Linux terjesztések között egyedülállóvá.

A Debian Projekt erősségének kulcsa az önkéntes alapúság, az elkötelezettség a Debian Társadalmi Szerződés mellett, és az elkötelezettség amellett, hogy a lehető legjobb operációs rendszert biztosítsa. A Debian 5.0 egy újabb fontos lépés ebbe az irányba.

Kapcsolat információk:
--------------------------

Bővebb információkért kérjük látogasd meg a Debian weboldalát <http://www.debian.org/> vagy küldj egy email-t a <press @ debian . org> címre.

(eredeti angol bejelentés itt)

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Esetleges hibajavításokat a trey () hup ! hu címre kérek. Köszi.

--
trey @ gépház

apróság: Xfce 4.4.2, de lényegtelen :)

akkor legalább megint lesznek új csomagok sid-ben... :)

a ~3 nappal ezelőtt elkövetett update óta nem tudok belépni gui-ba :)

Küldj bugreportot, vagy használj testinget!

Egyébként meg azt hiszem a csomagkezelő logolja valahova a csomagműveleteket. Ha még nem törölted ki a cache-t, akkor visszarakhatod a régi jó csomagot, vagy próbálkozhatsz unstable helyett testing vagy stable csomaggal, vagy használhatod a snapshot.debian.net-et.

csak annyi a gond, hogy fogalmam sincs, melyik csomag a ludas :)

Azért ez már nem gyenge hype marketing... ;)
Egyik nap: "megjelent a lenny?"
Másik nap: "Megjelent a lennyi!"

Persze, csak gonoszkodok... ;)

holnap: "tegnap megjelent a lenny!" :D :D :D


-- "Bízzál Istenben és tartsd szárazon a puskaport!" - Cromwell --
-- Sayusi Ando - http://sayusi.hu --

Lenyn élt, Lenyn él, Lenyn élni fog!

És Lenyn a punk hol marad?

LOL, gratulálok :-)

Nah felraktam netinstallal, fel is ment szépen csak 1 gond van vele: X indításakor csonttá fagy. Ati 4670 kártyám van, az ati oldaláról letöltött drivert használom, aticonfiggal szinte az összes variációt kipróbáltam a max amit elértem hogy fehér a képernyő és a C-A-Backspacera sem reagál. Tud valaki segíteni?

megpróbálkozhatsz az envyng scripttel, leszedheted ubuntu forrásokból, rosszabb már úgysem lehet. illetve próbáld kicommentezni a Load "glx"
sort az xorg.confból. végső esetben vesa, az valószínűleg működni fog probléma nélkül, bár ez csak kényszermegoldás.

for free speech

X-es ati driver vagy esetleg radeonhd driver SVN-ből

Szervác Attila - http://321.hu/sas

Telepítsd csomagból az fglrx drivert! (Csak tipp, de szerintem érdemes inkább ezzel próbálkozni.)

Nekem is hasonlo kartya van itt, es csak fglrx-szel ment ugy, hogy be volt toltve a kernel modul is. Persze igy sem tolkeletes, mert minden X restartkor kernel oops a vege, de siman ujraindul kis kesessel a kovetkezo elso szabad VT-n. A verziojara sajnos nem emlekszem, vagy tavaly decemberi, vagy az idei januari fglrx-et telepitettem.

Minden tiszteletem a Debian csapaté és a kíválló cikk írójáé. Ha kedve támadna pár fórumtársnak ihatnánk az egészségükre a Moszkva téren egy-két sört.

Köszönöm mindenkinek a tippeket, kipróbálom.

Közben eszembe jutott, hogy az X problémáimat ubuntun egy "aticonfig --initial --xinerama=on" oldotta meg, gondoltam próba cseresznye és lőn :) ezt már Debianról írom...

felraktam. nem ment egyszeruen de sikerult.
termeszetesen a jo oreg (3? eves) ujrairhato cdmre ratettem a netinstallt.
1. problema: nincs rajta pppoe stuff.
-megoldottam "router" segitsegevel-
feltettem pppoeconfot stb. reboot halokabel csere, minden jonak tunik. de megse. mint kiderult
2. a networkmanager elta a resolv.conf ot, uninstallatam.
nem ertem miert kell eroltetni (tobbek kozot) ezt a networkmanagert. csak szopas van vele, kiveve ha sima lanba vagy dhcp vel.

mas: {security,volatile}.debian.org lent van(/volt eleg sokaig)

--
HUP@Steam

Tökeletesen működik a PPPoE, én is azzal telepítettem. ;)

akarod latni a /etc/network/intrfaces -emet?

[...]
pre-up /etc/init.d/Networkmanager stop
[...]

van ennek oka :-)

Amiota egy problema utan ajanlottak nekem a wicd-t, azota a NetworkManager nekem is csak egy rossz emlek csupan. :)
--
Bárki aki aritmetikai módszerekkel akar előállítani egy véletlen számot, az a bűn állapotában leledzik.

Miutan a Thinkpad R52-n a network manager WICD-re lett cserelve, semmi para.

Szuper :)

Nem ismeri fel az otthoni Nforce-os (forcedeth) lan kartyamat , sem a masik gepben levo Marvell 88E8001 Gigabit Ethernet Controller (rev 13) kartyat sem. (Az adatok Ubuntu 8.10-el lettek kimasolva, ez felismeri a Marvell-t).

Nekem annak idején nf2-es forcedeth-et is felismert az akkori Debian (sarge?), illetve a mostani nf4-es -et is az etch, és a lenny. Másik distró látja nálad?

********************
http://holo-media.hu
http://holo-media.hu/wordpress

Regebben Lenny snapshotok is felismertek (weekly, meg 2.6.24 -es korszak). RC meg a vegleges mar se az otthoni, se a masik gepet nem igazan tamogatja.. ("latja"). Mas distro OOTB felismerik es tamogatjak, mindket gep halokartyait. Valami otlet?

Kézi modprobe forcedeth, nézni hogy betölti-e, ha igen, betesz a /etc/modules -ba.
Ha nem, megnézni a dmesg -ben (sikertelen modprobe -kor ide részletezi mi fáj).
Egyébként most is nvidia ethernetes géppel + Lenny-vel írom ezt.

********************
http://holo-media.hu
http://holo-media.hu/wordpress

Azt mondjátok meg, hogy etch-ről mennyire egyszerű vagy bonyolult az upgrade...

a saját laptopomon régóta lenny van, de a szervereken stable-t szoktam vinni. (Korábban volt, hogy testing volt, de akadt olyan, hogy pl. konfig fájl formátum változott, és csak azt vettük észre, hogy a címtár egyszercsak nem megy).

A múltkori verzió váltásnál az egyik gép már megvolt, akkor a helyszínen voltam a frissítéskor egy éjjel, és jól tettem, hogy így szerveztem, mert nem ment teljesen simán, volt olyan állapot, amikor nem lehetett volna elérni (nem emlékszem, talán nem bootolt, vagy nem jöttek fel a logikai kötetek, vagy a hálózati interfészek, de valami olyan volt, amit helyben kellett megoldani a konzolon).

Az a különbség, hogy akkor kb. 1 órás autóútra volt ez a gép a lakásomtól, most viszont kb. 20 óra lenne...

Persze valószínű az lesz ebből, hogy marad etch, és majd ha legközelebb Magyarországon járok, akkor beugrok ide is (meg a másik géphez is).

G

Én épp most frissítek. Apache-nál valamit kavart mert a VirtualHostjaim elkezdtek hibaüzeneteket dobálni, de nem komoly.
PostgresQL most frissül 8.3-ra.

pg_dropcluster --stop 8.3 main
pg_upgradecluster 7.4 main
/etc/init.d/postgresql-7.4 stop
/etc/init.d/postgresql-8.3 restart

Ahogy nézegettem nekem ez a kettő volt a problémásabb.
dist-upgrade még nem volt.

Végig SSH-n keresztül csináltam (igaz a gép a szoba végébe van, szóval probléma esetén csak odagurulok).

@@
"You can hide a semi truck in 300 lines of C."
OpenSolaris 2008.11
Debian Lenny 2.6.27.6

ekkora utat én sem tennék meg egy frissítés kedvéért :D

Jó, de ha nekem elkefélődik, akkor kb. 16 óra repülőút Budapestig, (legutóbb pl. Párizsban késett a gép 30 percet, lekéstem az átszállást, várhattam a CDG-n 14 órát így végül valami 28-29 órát töltöttem az utazással)

és a gép még csak nem is Budapesten van, szóval akkor még kocsit szerezni, utazni, stb.

Ezt nem akarom most megkockáztatni :-)

G

na most ha en le szeretnem most tolteni az Etch telepito cd-jet, merre keressem? :)

Itt találod mindegyiket.

Köszönjük a fejlesztőknek!
Release party holnap (szerdán) Nagykanizsán. Akit érdekel, írjon nekem egy privát üzenetet!

--
Kum G.
www.kumgabor.hu

Ti milyen source-listet használtok?

Itt az enyém:

deb http://security.debian.org/ lenny/updates main contrib non-free
deb http://ftp.br.debian.org/debian/ lenny main contrib non-free
deb http://ftp.debian.org/debian/ lenny main contrib non-free
deb http://ftp.debian-multimedia.org lenny main
deb http://oss.oracle.com/debian unstable main non-free
deb http://debian.cp69.de/ unstable main non-free contrib

Sziasztok,

nem tudja valaki, hogy tudnék debian lenny livecdből pendrivelinuxot készíteni? debian wiki-be meg a pendrivelinux.com-on találtam leírást de azok nem működnek, szerintem régebbi verziókhoz valók.
Esetleg az ubu usb-creatorával megpróbáljam?

"Esetleg az ubu usb-creatorával megpróbáljam?"

Menni fog.

--
trey @ gépház

Sajnos nem ment :( minden disztrót kipróbáltam már mindenféle technikával. Debiant is az usb-creatorral, akkor rpm-esekhez is van fedorás, meg pclinuxos-hez is van illetve Mepishez is ... de nem volt jó egy se :(
Utoljára azt írta ki, (mindegyik), hogy nem találja a kernel imaget. A syslinux verziószámát kiirja és hibaüzenet... de a live készítés rendben lezajltott, megnéztem a hivatkozásokat s syslinux.cfg-be rendben vannak.
Hardverspecifikus dolog ez? úgy értem lehet a pendrivval van a probléma? most vettem 2GB-os ...

A másik amit kérdezni akartam: debian lenny. Alul megjelenik egy üzenet, hogy tájékoztatom e a fejlesztőket a kernel hibaüzenetekről. (igent választottam) Ez azt jelenti, hogy volt hiba, amit továbbítani akart?? vagy egy szolgáltatásról van szó és megkérdezett, hogy mi legyen ha... ?? Mer részletek vagy ilyesmi opció nem volt, hogy mi a probléma. Aggódjak? mer egyébként nem érzek semmi instabilitást; csak nem szeretném, ha munka közbe gondolná úgy hogy nem hajlandó tovább működni.