Szuperszámítógépet épít a Sun a Zürich Egyetemen

 ( trey | 2009. január 19., hétfő - 21:05 )

A Zürich Egyetem (University of Zurich) bejelentette, hogy 2009 nyarának végére egy, a Sun Microsystems által szállított szuperszámítógépet helyez üzembe. A számítógéprendszer 576 darab, Intel Xeon (Nehalem) processzorok által hajtott Sun Blade szerverből áll majd. A szuperszámítógép egyike lesz a valaha egyetemek által működtett legnagyobb teljesítményű számítógépeknek.

Ha ma helyeznék üzembe, akkor a rendszer körülbelül az 50. helyet foglalná el a TOP500-as listán.

"A tervezett HPC cluster egyedülálló a kompakt dizánjából, a hatékony QDR InfiniBand hálózatából, a találékony hűtési megoldásából, a gyors és nagy kapacitású adattároló rendszeréből, és abból kifolyólag, hogy az Intel CPU-k legeslegújabb generációját használja. A cluster előnyét fogja élvezni a Lustre parallel filerendszernek is."

Az új szuperszámítógépet nem csak önálló molekulák, hanem egész molekularendszerek viselkedésének meghatározásához fogják használni.

További részletek itt és itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

bármennyire szeretné a Sun életben tartani a sparc platformot, a céget egyre inkább az x86 serverei tartják életben.

Intel hozza a processzort, a Novell hozza a SUSE Linux-ot, de mit hoz akkor a Sun? Ja megvan. A Lustre Linux filerendszert :)

--
trey @ gépház

az Applenél mi a helyzet?
az Intel adja a vasat, a FreeBSD az os alapját, és mit hoz az Apple? egy tetszetős grafikus felületet, tetszetős online boltokat, coolság érzését.
és ezt most egyáltalán nem pejoratívan értem.
egyre nehezebben engedheti meg egy informatikai cég magának, hogy mindent házon belül fejlesszen.

Hja, végül is némi FreeBSD-kódot felhasználva gyártottak egy Unixot (Darwin), egy GUI-t, meg egy csomó felhasználói programot. Nem nagy dolog. :-)


"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

Azért a FreeBSD =/= OS X szerintem ez sértés mindkét félnek... :-D

**************
yes > /dev/null

posix apitól kezdve, unix system V IPCn át network stackig eléggé sok kód származik a freebsd kerneléből. kódcsere is van a két rendszer között. nem valószínű, hogy megsértődne bármelyik fél. imho nem gáz a freebsdnek az osx és az osxnek sem a freebsd.

Rendben. De ha ilyen közel vannak egymáshoz akkor mégis miért van "lemaradva" FreeBSD mégis bizonyos szempontokból?

**************
yes > /dev/null

Mert ez urban legenda, azert. Valaha valoban egy kozos ostol szarmaztak, de azota eleg masszivan mas uton jar a darwin.

---
pontscho / fresh!mindworkz

nem annyira a Darwin, mint inkább a XNU szintjén. azóta külön ágon fejlesztik, de az kezdetben a xnu kód jó része freebsd kernelétől indult. hasonló ez a khtml és webkit esetéhez.
nyilván nem véletlen, hogy nem a nulláról kezdték a XNUt írni. imho semmi extra előnnyel nem járt volna. ha pedig teljesen a nextstep kódra alapozták volna, akkor jogi bizonytalanság, potenciális pereskedés, vagy extrém drága licencelési költségek következtek volna, jó unixos hagyományok szerint.

Idézet:
ha pedig teljesen a nextstep kódra alapozták volna, akkor jogi bizonytalanság, potenciális pereskedés, vagy extrém drága licencelési költségek következtek volna

Mert kié is vala a Next? És igazából mi is az alapja a Mac OS X-nek? Mert én bizony FreeBSD-ről itt nem olvasok. Igaz, itt már említik a FreeBSD-t, de ettől függetlenül el kellene már felejteni azt a tévhitet, hogy a Mac OS X egy grafikával feljavított FreeBSD.

Ave, Saabi.

nem feljavított, hanem egy igencsak átgyurt és összerakott új OS

-- innentől nem neked --

itt már van szó fbsd-ről, és itt van benne a kulcsmondat [b]_The BSD portion_ of the Mac OS X kernel is derived primarily from FreeBSD[b] : link
___
info

nem értem miért kapják fel a vizet a Macesek, ha felmerül a freebsd kóderedet a kernel esetében. mintha szar kernele lenne a freebsdnek. ha azt mondjuk, hogy az osx is egy unix, akkor nincs ilyen felhördülés. tipp, a macintosh drága, unix is drága, de a freebsd ingyen letölthető:)

Szerintem senki nem kapta fel a vizet (csak jelezték, hogy használ X-ből kódot kódot != módosított X), az OSX meg SUS-compliant, tehát Unix.


"no video codec le a win32vel", de "Gentoohoz lehet meg tul fiatal vagy"

senki nem állította most, hogy az osx egy grafikával feljavított freebsd. de a tény ettől még megmarad.
az AIX meg az IBMé. mégsem tudna versenyképes áron mainstream computert készíteni vele, mert a millió benne foglalt unix licenc miatt, bőven USD1000 felett lenne csak az AIX ára, akkor is ha az IBM egy centet sem kérne a saját kódjaiért.

milyen szempontokra gondolsz?
GUI? az még zárt kódú egyedi Apple fejlesztés. serverOSként egyáltalán nincs lemaradva a freebsd az osx mögött, sőt.

Hardver támogatottság? Egyszerűbb felhackelni manapság az Os X-et egy PC-re mint a FreeBSD-ét.

Persze szerver az más tészta, de én kutatásra használom a gépeimet, kell a GUI, kell böngésző, pdf nézegető, latex, openoffice, flash, java, jó ha a laptopomon megy a wifi, a hang és a skype. És ezeket Windowson nem lehet maradéktalanul, szóval mindenképp *NIX és társai rendszer kell. (Illetve azokat szeretem használni és azokat szoktam meg.) FreeBSD ebből nem sokat tud teljesíteni szerintem...

Amúgy semmi bajom nincs a FreeBSD-vel, ha lehet azt használnék, mert nagyon tetszik a felépítése és a mögötte álló filozófia, de még mindig nem alkalmasak desktopra.

Azért mondtam, hogy sértés, mert az OS X egy nagyon intutív felület (GUI) remek szoftverellátottsággal, amit a FreeBSD-től messze van. Ellenben az OS X-től is messze van a FreeBSD szabadsága, nyíltsága is filozófiája.

**************
yes > /dev/null

"Hardver támogatottság? Egyszerűbb felhackelni manapság az Os X-et egy PC-re mint a FreeBSD-ét."

hülyeség...

telepítő != kattintgatós izé

ha meg az kell, akkor:
google://finstall

"kell a GUI, kell böngésző, pdf nézegető, latex, openoffice, flash, java, jó ha a laptopomon megy a wifi, a hang és a skype."

portsban benne van, igaz flash az csak 32bites x86-ra, de van

wifi elöbb ment nekem freebsd-vel, mint linux-szal (ar5212)

___
info

Kozel sem hasonlitanak, nezz meg egy ket kernel doksit, mondjok hogyan irjunk drivert temakorben.
Jobban hasonlit a FreeBSD a Linuxhoz, mint az OSX kernelehez.


Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

linkek?

link1

IOKit-re keress rá :)
___
info

object-oriented driver stack written in C++
OMG:)

jaaj az a kocsog sun

--
1&2

Marminthogy a blade-eken, az IB inrastrukturan, meg a storage-en kivul?

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

Úgy értem, hogy van saját processzora és operációs rendszere. És a konkurenciáét árulja. Miközben volt néhányszor olyan bemondása, hogy az Intel arch szar. De hát változnak az idők, az IT-ben nem ez az első olyan cég, amelyik felköp a levegőbe aztán alááll.

--
trey @ gépház

trey rajtad kivul mindenki tisztaban van azzal hogy az i386 suxx

Csak ő Intelfan (eheh, ilyet adnak a procijaikhoz). :)

"Úgy értem, hogy van saját processzora és operációs rendszere."

De ha a zugyfelnek mar van egy programja szenne optimalizalva x86+linux-ra, akkor annyira nem nyero sales-es strategia eloszedni a SPARC VII-ket Solarison, fuggetlenul attol, hogy jobbak, vagy nem.

"volt néhányszor olyan bemondása, hogy az Intel arch szar"

Nem hiszem, inkabb olyasmi lehetett az, hogy erre/arra a feladatra tudunk jobbat, de az egyaltalan nem biztos, hogy ez pont az anyagszerkezeti szamitasokra (vagy mit fognak ezen csinalni) vonatkozott.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

erre a célra sokkal jobb lett volna FPGA vagy Cell alapú rendszert alkalmazni szerintem... Princeton Ocean modell egy 2GHz-es Core 2-höz képest 17x gyorsabb CELL implementáción
CNN-UM implementáció 360x gyorsabbak az Inteléhez képest, valamint CELL 33x...
nem éri meg az energiabefektetést h más architektúrákat megismerve akár ennyivel erősebb hardvert hozzanak létre, ha már ennyire célhardver?

64 biten is?

---
pontscho / fresh!mindworkz

ja tényleg, el is felejtettem h a molekulák világában minden szám 64 bites

De inkabb tobb. :)

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

ezt hogy erted? a cell ppc64... vagy en nem ertek valamit?

Az keves az udvosseghez, ha az SPE-k (ami a poen az egeszben) nem tudnak eleg floating-point precisiont.

--
Fontos feladatot soha ne bizz olyan gepre, amit egyedul is fel tudsz emelni!

de már vannnak olyanok, amik tudják

És ki fogja őket programozni?

egy 2GHz-es Core 2-höz képest

Itt egy kis tárgyi tévedést érzek... A Core 2 egy márkanév (brand) csupán, ráadásul a laptop és desktop vonalhoz. Nem teljesen értem, hogyan lehet felhasználni teljesítménybeli összehasonlításhoz.

Nálunk miért nem csinálnak ilyet? Rengeteg kutatás folyik itt is, amihez nagy segítség lenne...

**************
yes > /dev/null

biztos elegük van az "afrikai" adományokból :)

Azért, mert nálunk nincs senkinek szándékában az "agyelszívást" megelőzni. Meg minek magyarországra elméleti kutatás! Ide kézzelfogható dolgok kellenek! :D

pl.: milyen jó, ha valakinek az orrába színes LED-ekkel világítanak és állítólag ez egy gyógyítja az allergiát :) én ismerek ilyen embert ;)

Jah és talán azért se vesznek ilyet, mert akkor esetleg el lehetne adni a számítási időt, és abból lehetne venni új hardvert.

Én egyre inkább azt látom, hogy nálunk a cél az elhülyítés az életszinvonal leépítése és a segélyezés beindítása... Nem kell ide kutatás.

Azért nagyon örülnék neki, ha nálunk is elindítanának valami hasonló projektet, meg esetleg lehetőséget is nyújtanának mondjuk valamilyen oktatás keretében, hogy kipróbáljanak a kutatók ilyet, meg, hogy megtanuljon az ember ezeken a platformokon megfelelő párhuzamos programokat írni...

Persze, mindenki javat tanul, hogy azonnal elhelyezkedjen es kozossegi portalokat fejlesszen. Bonyolultabbat nem, mert azt nem tanitottak gyakorlaton. Párhuzamos programozás... java threads maximum.

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

A kutatókkal szerintem semmi baj sincs. Nálunk is lehet programozni párhuzamosan, vannak dedikált gépek, vannak bennük szép NVIDIA kártyák + CUDA. Meg vannak 8 magos gépek erre a célre. De hol van ez a szuperszámítógéptől?

Megsúgom, hogy Magyarországon szinte csak elméleti kutatás folyik, mert az sokkal olcsóbb mint a gyakorlati. Olcsóbb kifizetni pár kutatónak az évi (közalkalmazotti minimál)bérét mint felépíteni mondjuk egy BEC labort, vagy egy modern kvantumoptikai labort vagy csak egy jobb teleszkópot pár milliárdért.

**************
yes > /dev/null

én most végzek fizikuson szegeden és itt van kvantumoptikai labor...

én igazából a dolgok elméleti részét értékele...

!PÉNZ
!AKARAT
LESZARÁS (na Ez van...)

--
"SzAM-7 -es, tudjátok amivel a Mirage-okat szokták lelőni" - Robi.

+sok

Pénz? az van...

kötöjelkötöjel
Pedig ez nem az! - lécinetámagy!

MS licenszre kellett a pénz.

--
Debian lenny

Csinálnak:
http://www.niif.hu/hu/szolgaltatasok/szuperszamitastechnika/szuperszamitogep

Csak sajnos azóta nincsen pénz a bővítésére.

Csinálnak. Én anno a doktorimhoz használtam az IIF szuperszámítógépét (corvus és corona), abban az évben mi használtuk a legtöbb gépidőt. (Az akkor ismert összes baktérium genom összes génjét hasonlítottuk össze, mindenkit mindenkivel.) Plusz van még egy klassz grid project is Mo-n. Szóval lehetőség volna, de ahogy zuhan az életszínvonal, úgy távozik a szürkeállomány. (Tudod, megmondták a madarasok, hogy az Akadémia összes intézményét a földdel egyenlővé kell tenni. Nos, már majdnem sikerült.)
Csaba

kivetelesen igazuk volt. az mta nem csinal semmit, egy nagy lomha valami, raadasul erdemi munka se folyik. tisztelet a kivetelnek, de ez elenyeszo.

Csak részben értek egyet, az mta-ban valóban vannak olyan részlegek, akik szinte semmit nem tudnak fölmutatni. Ugyanakkor az Akadémiának igenis vannak olyan intézetei, ahol világszínvonalú kutatás megy, pl a gödöllői, szegedi biotech központok, vagy a karolina úti egység (és ez csak a biotech vonal, az info vonalon még klasszabb csapatokról hallottam - innen kintről). (A gödöllőiekről elég közvetlen infóim vannak, merthogy dolgoztam is ott, meg több volt kolléga máshonnan ott kötött ki.) Szóval amikor a madarasok megtették a fent aposztrofált kijelentést, akkor Gödöllőn azonnal kinyírtak számos csoportot, leállítottak világszínvonalú témákat. Nos, most már igaz, hogy csak vegetálnak... (Arról már csak halkan beszélek, hogy az Akadémia költségvetése évek óta csökken reálértékben. Te tudnál csökkenő keretből emelkedő színvonalat produkálni?) És ismétlem, nem igaz, hogy nincsenek ott nagyon pöpec tudósok. Csak hát mostanában vagy elhúznak külföldre, vagy felfüggesztik az érdemi munkát, mert "helyzet van".
Csaba

Nem akarok hazabeszélni, de ha akkora nem is, de nálunk is vannak nagy gépek. Szerintem egy 200+ processzoros rendszer már annyira nem kutyaütő kategória. Silicon vas, Intel Itanium 2 processzor és SLES.

Webappz - http://webappz.hu/ && http://sys-admin.hu/

Ennek örülök! Még nem olvastam erről! Azért javulhatnának kicsit az előrejelzések ekkora számítási teljesítmény esetén!

Miért, mi a baj velük, miben tévedtek?
Egyébként ezt a vasat ultra-rövidtávú és a rövidtávú időjárás előrejelzésekhez használják, de a maximum, akkor sem több, mint 48 óra, arra pedig a modellek igen nagy valószínűséggel jók. 48 óránál nagyobb intervallumra szóló előrejelzést meg fehér ember nem vesz komolyan :) Európában is ezeket a modelleket használják.

Webappz - http://webappz.hu/ && http://sys-admin.hu/

Én is azon gondolkodtam hogy hol vannak a Sun "mostanában" megjelent T1 és T2 procijai, főleg egy saját építésű rendszerből miért hiányoznak.

********************
http://holo-media.hu
http://holo-media.hu/wordpress

HPC-re eleg gyengek... Ha majd megjelenik a Rock, akkor talan kicsit tobb szegmensben lehet majd oket ajanlani.

Szerintem úgy értette, hogy mondjuk a file-serverekhez, vagy ilyesmikhez azért használhatták volna!

Szerintem azert nem, mert az elonyei kozul egyet sem tudnanak hasznalni. Ergo marad valamelyik igaslo x86. Az olcsobb.