Fejlemények a NetApp vs. Sun perben

 ( trey | 2008. június 5., csütörtök - 13:51 )

Tavaly szeptemberben a Network Appliance Inc. (NetApp) pert indított a Sun Microsystems ellen. A NetApp beadványában azzal vádolta a Sun-t, hogy az ZFS filerendszerével sérti a NetApp szabadalmait. Akkor a NetApp ügyvezető igazgatóhelyettese, Dave Hitz azt írta blogjában, hogy "Úgy tűnik, hogy a ZFS a mi WAFL filerendszerünk tudatos újraimplementálása, kevés tekintettel a szellemi tulajdonjogokra." Az eltelt 8-9 hónapban gyakorlatilag semmi sem hallhattunk a per állásáról.

Most arról számol be az ip.law360.com, hogy Elizabeth D. Laporte bírónő részlegesen felfüggesztette a NetApp által a Sun ellen indított ZFS pert. Ennek az az oka, hogy a bíróság arra vár, hogy a U.S. Patent and Trademark Office a Sun kérésére felülvizsgáljon egy (Groklaw szerint több), a perben szereplő szabadalmat. Amíg az USPTO nem végez a U.S. Patent Number 6,857,001 alatt szereplő szabadalom felülvizsgálatával, addig az ehhez kapcsolódó eljárás felfüggesztésre kerül.

A részletek a Groklaw cikkében.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

nem ártana a felperesnek eldöntenie a felperesnek, hogy copyright vagy patentet sért e a Sun. csak átfutni volt időm a Groklaw cikket, ott főleg szabadalmi sérelmekről van szó. imho copyright filerendszerrel kapcsolatban nehezen jön szóba. a gnu/linux is rendelkezik Vfat driverrel, mégsem tartalmaz egyetlen sort sem a linux kernel a windows vfat driveréből. a szerzői jog pedig csak erre vonatkozik. a szabaladom már más kérdés, azt elvileg a linux kernel is sérti a Vfat esetében is, amíg le nem jár a szabadalom.
a szoftverek szabadalmi rendszere, európába hajtana minden fejlesztőt, ha itt nem lenne mégszarabb az adórendszer.

adórendszer -> hazai kkv-ktől rengeteget tanulhatnának tengerentúl :D

pl. hogyan működtessünk fantom cégeket számlagyárként? :)

Lófaszt!
Az APEH-nek (na jó PM) kellene kimenni és megvizsgálni, hogy meddig terhelhető egy vállalkozás.
Bónusként hazafelé megállhatnának szörfözni a mexikói-öbölben. Ott újabban rendkívül sok a cápatámadás.

szorfozni -> emos cuccban :)))

„It looks like ZFS was a conscious reimplementation of our WAFL filesystem, with little regard to intellectual property rights.”

Nem szerzői jogokról volt szó, csak a fordítás volt pontatlan.

Wupsz, tényleg. Fixed.

--
trey @ gépház